Prime Minister's Office
PM to inaugurate the International Museum Expo 2023 on 18th May
PM to inaugurate a virtual walkthrough of the upcoming National Museum at North and South Blocks
16 MAY 2023 6:52PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will inaugurate the International Museum Expo 2023 at 10:30 AM on 18th May at Pragati Maidan, New Delhi.
The International Museum Expo is being organised as part of Azadi ka Amrit Mahotsav, to celebrate the 47th International Museum Day (IMD). The IMD theme for this year is ‘Museums, Sustainability and Well Being’. The Museum Expo is designed to initiate a holistic conversation on Museums with museum professionals to enable them to evolve as cultural centres that play a pivotal role in India’s cultural diplomacy.
During the programme, Prime Minister will inaugurate a virtual walkthrough of the upcoming National Museum at the North and South Blocks. The Museum is a comprehensive effort to highlight and showcase historical events, personalities, ideas and achievements related to India’s past that has contributed to the making of India’s present.
Prime Minister will also unveil the Mascot of the International Museum Expo, the Graphic Novel – A Day at the Museum, the Directory of Indian Museums, the Pocket Map of Kartavya Path, and Museum Cards.
The Mascot of the International Museum Expo is a contemporized version of the Dancing girl made of wood in the Chennapatnam art style. The Graphic Novel portrays a group of children visiting the National Museum where they learn about the different career opportunities that are available at a museum. The Directory of India Museums is a comprehensive survey of Indian museums. The Pocket Map of the Kartavya Path highlights the various Cultural Spaces and institutions and it also traces the history of the iconic pathways. Museums Cards are a set of 75 cards with illustrated facades of iconic museums across the country, and is an innovative way to introduce museums to people of all ages and each card holds brief information of Museums.
The programme will also witness participation of international delegations from cultural centres and museums from across the world.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১৮ মে’ত আন্তৰ্জাতিক সংগ্ৰহালয় এক্সপো ২০২৩ উদ্বোধন কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উত্তৰ আৰু দক্ষিণ খণ্ডত আগন্তুক ৰাষ্ট্ৰীয় সংগ্ৰহালয়ৰ এক ভাৰ্চুৱেল ৱাকথ্ৰু উদ্বোধন কৰিব
16 MAY 2023 6:52PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে নতুন দিল্লীৰ প্ৰগতি ময়দানত ১৮ মে'ৰ পুৱা ১০:৩০ বজাত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগ্ৰহালয় এক্সপো ২০২৩ উদ্বোধন কৰিব।
৪৭তম আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগ্ৰহালয় দিৱস (আইএমডি) উদযাপন কৰিবলৈ আন্তৰ্জাতিক সংগ্ৰহালয় এক্সপো আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ অংশ হিচাপে আয়োজন কৰা হৈছে। এই বছৰৰ বাবে আইএমডিৰ বিষয়বস্তু হৈছে 'সংগ্ৰহালয়, স্থিৰতা আৰু সুস্থতা'। এই মিউজিয়াম এক্সপো সংগ্ৰহালয়ৰ পেছাদাৰীসকলৰ সৈতে সংগ্ৰহালয়ৰ ওপৰত এক সামগ্ৰিক কথোপকথন আৰম্ভ কৰাৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে যাতে তেওঁলোকক সাংস্কৃতিক কেন্দ্ৰ হিচাপে বিকশিত হ'বলৈ সক্ষম কৰা হয় যি ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক কূটনীতিত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে।
এই কাৰ্যসূচীৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উত্তৰ আৰু দক্ষিণ খণ্ডত আগন্তুক ৰাষ্ট্ৰীয় সংগ্ৰহালয়ৰ এক ভাৰ্চুৱেল ৱাকথ্ৰু উদ্বোধন কৰিব। এই সংগ্ৰহালয়টো হৈছে ভাৰতৰ অতীতৰ সৈতে সম্পৰ্কিত ঐতিহাসিক ঘটনা, ব্যক্তিত্ব, ধাৰণা আৰু সাফল্যৰ ওপৰত আলোকপাত আৰু প্ৰদৰ্শন কৰাৰ এক ব্যাপক প্ৰচেষ্টা যি ভাৰতৰ বৰ্তমান নিৰ্মাণত অৰিহণা যোগাইছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগ্ৰহালয় এক্সপোৰ শুভংকৰ, গ্ৰাফিক নভেল – এ ডে এট দ্য মিউজিয়াম, ভাৰতীয় সংগ্ৰহালয়ৰ ডাইৰেকটৰি, কৰ্তব্য পথৰ পকেট মেপ আৰু মিউজিয়াম কাৰ্ড উন্মোচন কৰিব।
আন্তৰ্জাতিক সংগ্ৰহালয় এক্সপোৰ শুভংকৰ হৈছে চেন্নাপত্তনম কলা শৈলীত কাঠেৰে নিৰ্মিত নৃত্যকৰী ছোৱালীৰ এটা কণ্টেম্পোৰাইজড সংস্কৰণ। গ্ৰাফিক নভেলত ৰাষ্ট্ৰীয় সংগ্ৰহালয়লৈ অহা শিশুৰ এটা গোটক চিত্ৰিত কৰা হৈছে য'ত তেওঁলোকে এটা সংগ্ৰহালয়ত উপলব্ধ বিভিন্ন কেৰিয়াৰৰ সুযোগৰ বিষয়ে শিকিবলৈ পায়। ভাৰতীয় সংগ্ৰহালয়ৰ পঞ্জিকা হৈছে ভাৰতীয় সংগ্ৰহালয়সমূহৰ এক বিস্তৃত জৰীপ। কৰ্তব্য পথৰ পকেট মেপে বিভিন্ন সাংস্কৃতিক স্থান আৰু প্ৰতিষ্ঠানৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে আৰু আইকনিক পথবোৰৰ ইতিহাসো অনুসৰণ কৰে। মিউজিয়াম কাৰ্ড হৈছে সমগ্ৰ দেশৰ আইকনিক সংগ্ৰহালয়ৰ চিত্ৰিত সন্মুখভাগৰ সৈতে ৭৫ টা কাৰ্ডৰ এক সংহতি,আৰু সকলো বয়সৰ লোকৰ সৈতে সংগ্ৰহালয় পৰিচয় কৰাই দিয়াৰ এক অভিনৱ উপায় য’ত প্ৰতিখন কাৰ্ডত সংগ্ৰহালয়ৰ চমু তথ্য থাকে।
এই কাৰ্যসূচীত সমগ্ৰ বিশ্বৰ সাংস্কৃতিক কেন্দ্ৰ আৰু সংগ্ৰহালয়ৰ পৰা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিনিধি দলেও অংশগ্ৰহণ কৰিব।