ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମଇ ୧୮ତାରିଖରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ୨୦୨୩ କୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ନର୍ଥ ଏବଂ ସାଉଥ୍ ବ୍ଲକରେ ଜାତୀୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟରେ ଏକ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ପଦକ୍ଷେପର ଉଦଘାଟନ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
16 MAY 2023 6:52PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୧୮ ମଇ ଦିନ ସକାଳ ୧୦:୩୦ ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ପ୍ରଗତି ମଇଦାନରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ୨୦୨୩ ର ଉଦଘାଟନ କରିବେ ।
୪୭ ତମ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଦିବସ (ଆଇଏମ୍ଡି) ପାଳନ ଲାଗି ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି । ଏହି ବର୍ଷ ପାଇଁ ଆଇଏମ୍ଡିର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି "ସଂଗ୍ରହାଳୟ, ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଉତ୍ତମ” । ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ସଂଗ୍ରହଳାୟ ବୃତ୍ତିଧାରୀମାନଙ୍କ ସହିତ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଉପରେ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ସାଂସ୍କୃତିକ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ବିକଶିତ କରିବାକୁ ସମର୍ଥ କରିବ ଯାହା ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ କୂଟନୀତିରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନର୍ଥ ଏବଂ ସାଉଥ ବ୍ଲକରେ ଜାତୀୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟର ଏକ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ପଦକ୍ଷେପର ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ଏହି ସଂଗ୍ରହାଳୟ ହେଉଛି ଭାରତର ଅତୀତ ସହ ଜଡିତ ଏତିହାସିକ ଘଟଣା, ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ, ଧାରଣା ଏବଂ ସଫଳତାକୁ ଦର୍ଶାଇବା ଏବଂ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରୟାସ ଯାହା ଭାରତର ବର୍ତ୍ତମାନର ର୍ନିମାଣରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀର ମାସ୍କଟ୍, ସଚିତ୍ର ଉପନ୍ୟାସ - ସଂଗ୍ରହାଳୟରେ ଗୋଟିଏ ଦିନ, ଭାରତୀୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟର ଡିରେକ୍ଟୋରୀ, କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥର ପକେଟ୍ ମାନଚିତ୍ର ଏବଂ ସଂଗ୍ରହାଳୟ କାର୍ଡକୁ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବେ ।
ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀର ମାସ୍କଟ୍ ହେଉଛି ଚେନ୍ନପଟନମ୍ କଳା ଶୈଳୀରେ କାଠରେ ର୍ନିମିତ ନୃତ୍ୟରତା ଝିଅର ଏକ ସମସାମୟିକ ସଂସ୍କରଣ । ସଚିତ୍ର ଉପନ୍ୟାସ ଜାତୀୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପରିଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ପିଲାମାନଙ୍କର ଏକ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ଚିତ୍ରଣ କରିଥାଏ ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନେ ସଂଗ୍ରହାଳୟରେ ଉପଲବ୍ଧ ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ଅବଗତ ହେବେ । ଇଣ୍ଡିଆ ମ୍ୟୁଜିୟମ ଡିରେକ୍ଟୋରୀ ହେଉଛି ଭାରତୀୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟର ଏକ ବିସ୍ତୃତ ସର୍ଭେ । କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥର ପକେଟ୍ ମାନଚିତ୍ର ବିଭିନ୍ନ ସାଂସ୍କୃତିକ ସ୍ଥାନ ଏବଂ ଅନୁଷ୍ଠାନକୁ ଆଲୋକପାତ କରେ ଏବଂ ଏହା ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ପଥଗୁଡିକର ଇତିହାସକୁ ମଧ୍ୟ ଚିହ୍ନିତ କରେ । ସଂଗ୍ରହାଳୟ କାର୍ଡଗୁଡିକ ହେଉଛି ୭୫ ଟି କାର୍ଡର ଏକ ସେଟ୍ ଯାହା ଦେଶରେ ଚିତ୍ରକଳା ସଂଗ୍ରହାଳୟର ଚିତ୍ରିତ ପ୍ରଚ୍ଛଦପଟ୍ଟ ସହିତ ରହିଛି, ଏବଂ ସବୁ ବୟସର ଲୋକଙ୍କୁ ସଂଗ୍ରହାଳୟର ପରିଚୟ ଦେବା ପାଇଁ ଏକ ଅଭିନବ ଉପାୟ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଡରେ ସଂଗ୍ରହାଳୟର ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ସୂଚନା ରହିଛି ।

Prime Minister's Office
PM to inaugurate the International Museum Expo 2023 on 18th May
PM to inaugurate a virtual walkthrough of the upcoming National Museum at North and South Blocks
16 MAY 2023 6:52PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will inaugurate the International Museum Expo 2023 at 10:30 AM on 18th May at Pragati Maidan, New Delhi.
The International Museum Expo is being organised as part of Azadi ka Amrit Mahotsav, to celebrate the 47th International Museum Day (IMD). The IMD theme for this year is ‘Museums, Sustainability and Well Being’. The Museum Expo is designed to initiate a holistic conversation on Museums with museum professionals to enable them to evolve as cultural centres that play a pivotal role in India’s cultural diplomacy.
During the programme, Prime Minister will inaugurate a virtual walkthrough of the upcoming National Museum at the North and South Blocks. The Museum is a comprehensive effort to highlight and showcase historical events, personalities, ideas and achievements related to India’s past that has contributed to the making of India’s present.
Prime Minister will also unveil the Mascot of the International Museum Expo, the Graphic Novel – A Day at the Museum, the Directory of Indian Museums, the Pocket Map of Kartavya Path, and Museum Cards.
The Mascot of the International Museum Expo is a contemporized version of the Dancing girl made of wood in the Chennapatnam art style. The Graphic Novel portrays a group of children visiting the National Museum where they learn about the different career opportunities that are available at a museum. The Directory of India Museums is a comprehensive survey of Indian museums. The Pocket Map of the Kartavya Path highlights the various Cultural Spaces and institutions and it also traces the history of the iconic pathways. Museums Cards are a set of 75 cards with illustrated facades of iconic museums across the country, and is an innovative way to introduce museums to people of all ages and each card holds brief information of Museums.
The programme will also witness participation of international delegations from cultural centres and museums from across the world.