Ministry of Information & Broadcasting
Vice President Shri Jagdeep Dhankar inaugurates National Conclave on Mann Ki Baat @100
Mann Ki Baat completely apolitical and a reflection of our civilizational ethos, says the Vice President
MannKiBaat@100 laying strong foundations for Bharat@100 in 2047: Shri Dhankar
India a beacon of hope amidst global despondency: I&B Minister
Monthly broadcast highlights achievements of common people, makes them household names: Shri Thakur
26 APR 2023 2:41PM by PIB Delhi
Vice President Shri Jagdeep Dhankar today inaugurated a day-long National Conclave on Mann Ki Baat @100 in the presence of Union Minister for Information and Broadcasting Shri Anurag Thakur at Vigyan Bhawan in New Delhi. The Conclave has been organised to mark the continued success of Prime Minister’s monthly radio broadcast that has reached over 100 crore people across India.
Speaking on the occasion Vice President Shri Dhankar called 2014 an epochal development that has shaped the destiny of India taking her on a path of progress and an unstoppable rise. Calling a coalition government a brake on development, Shri Dhankar qualified his observation stating “in 2014, after a gap of 30 years, India received political stability in Parliament in form of a single party majority government”. He further noted that in 2014 Prime Minister started his experiment in personal communication with the people in form of Mann Ki Baat. The experiment had another consequence, bringing the hitherto straggling medium of communication, the radio, to the forefront.
The Vice President praised the monthly broadcast for being completely apolitical and commended the achievement of 100 episodes. He called Mann Ki Baat a reflection of our civilizational ethos.
Speaking about the sessions that followed the inaugural event, he said that now is the best time for Nari Shakti, and women are entering unchartered arenas of achievements, exemplifying with the fact that our President is an enormously talented tribal woman. A culturally rich country had forgotten its own contribution and the Prime Minister’s contribution through his Mann Ki Baat in reviving that spirit is notable, he further stated.
Shri Dhankar spoke about India when it completes 100 years of independence in 2047 and said the firm foundations of Bharat@100 and what the country would be, have been strongly laid by MannKiBaat@100. He also credited the programme with causing a general reduction in negativity in the country and increase in all-round positive sentimentality. He added that while earlier the country was losing hope and our worldwide image had nosedived, now we foresee India at the top.
“Mann Ki Baat has branded local artisans, talent and skills in a very short span of time. It is a bouquet of diversity in a country divided by caste, creed and religion unable to harness the talent. It is a harbinger of mass movement as exemplified during Janta Curfew, which was only a call to action by the Prime Minister. The programme capsules the aspirations of our people, motivates them to look forward”, Shri Dhankar said.
Union Minister Shri Anurag Thakur during his speech said that Mann Ki Baat is woven around the theme of Ek Bharat Shreshtha Bharat. The programme plays a key role in highlighting the achievements of common people of India and the medium chosen for this messaging the Radio is the original medium of mass communication.
The Minister acknowledged the presence of 106 dignitaries who have been mentioned during various editions of Mann Ki Baat and further said that achievements of over 700 people and organisations have found mention in the 99 episodes aired so far. While Government has launched Khelo India to encourage athletes, Mann Ki Baat has acted as force multiplier for their motivation by taking their achievements to every household in the country.
Mann Ki Baat has become a mechanism to influence behaviour, as has been brought out by a recent survey by IIM Rohtak. Citing an instance, the Minister recalled when Prime Minister lauded a couple who donated their infant daughters’ organs after her demise, the message of organ donation was warmly received in every family.
Shri Thakur informed the audience that when the Prime Minister visits foreign countries, he carries with him gifts from the smallest regions of the country and presents them to the dignitaries from the host country, thus giving identities and symbols from corners of India worldwide recognition. That many surveys across the world keep finding PM Modi as a leading favourite among world leaders is a testimony to the effective reach of Mann Ki Baat, he added.
Citing recent visit by Apple CEO Tim Cook to India, the Minister said today the world looks up to India and its economy as a beacon of hope amid global despondency.
The Prime Minister seeks inputs for his radio broadcast from the people of India. The Minister informed that 61 thousand inputs were received only for the first 15 episodes of Mann Ki Baat. 2017 witnessed the expansion of the reach of the programme by way of translation of the Prime Minister’s address in various languages.
Secretary, Ministry of I&B Shri Apurva Chandra in his welcome note, said that the 106 achievers present in the audience are a reflection of the Prime Minister’s vision of community participation leading to social change. He credited Mann Ki Baat with having a tremendous social impact by inspiring and empowering people. He remarked that Mann Ki Baat has become the most popular programme in the history of All India Radio.
Also present on the occasion were Dr Sudesh Dhankar, wife of Vice President Shri Jagdeep Dhankar and Shri Gaurav Dwivedi, CEO, Prasar Bharati.
The inaugural event marked the release of two books by the Vice President. The first, a coffee table book on ‘Mann Ki Baat@100’, highlights the journey of 'Mann Ki Baat' and how the programme has resulted in the beginning of a new epoch in direct communication between the Prime Minister and the citizens. The second book, 'Collective Spirit, Concrete Action' by Shri, S. S. Vempati, former CEO of Prasar Bharati, documents the fascinating facets of PM Modi's ongoing conversations with the world's largest democracy, highlighting social, economic, environmental, cultural, health, and fitness issues that resonate with the very heart of our nation.
The day long conclave consists of four thematic sessions on the topic Nari Shakti, Virasat Ka Uthan, Jan Samvad Se Atmanirbharta and Ahwan Se Jan Andolan followed by a valedictory session.
100th episode of the monthly radio broadcast Mann Ki Baat will be aired on 30th April 2023.

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
উপ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰী জগদীপ ধনখৰে মন কী বাত @১০০ৰ ওপৰত ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলন উদ্বোধন কৰে
মন কী বাত হৈছে সম্পূৰ্ণৰূপে এক অৰাজনৈতিক আৰু আমাৰ সভ্যতাৰ নীতিৰ এক প্ৰতিফলন, উপ ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে কয়
MannKiBaat@100-য়ে ২০৪৭ৰ Bharat@100-ৰ শক্তিশালী আধাৰ স্থাপন কৰিছে: শ্ৰী ধনখৰ
বিশ্বজনীন হতাশাৰ মাজত ভাৰত এক আশাৰ ৰেঙনি: তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰী
মাহিলী সম্প্ৰচাৰে সাধাৰণ লোকৰ প্ৰাপ্তিৰ আলোকপাত কৰে, তেওঁলোকৰ নাম ঘৰে ঘৰে লৈ যায়: শ্ৰী ঠাকুৰ
26 APR 2023 2:41PM by PIB Guwahati
উপ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰী জগদীপ ধনখৰে আজি তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ বিভাগৰ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰৰ উপস্থিতিত নতুন দিল্লীৰ বিজ্ঞান ভৱনত মন কী বাত @100ৰ ওপৰত এখন এদিনীয়া ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলন উদ্বোধন কৰে। সমগ্ৰ ভাৰতত ১০০ কোটিৰো অধিক লোকৰ কাষ পাবলৈ সক্ষম হোৱা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মাহিলী ৰেডিঅ' সম্প্ৰচাৰৰ ধাৰাবাহিক সফলতা উপলক্ষে এই সন্মিলনৰ আয়োজন কৰা হয়।
অনুষ্ঠানত ভাষণ দি উপ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰী ধনখৰে ২০১৪ক এক যুগসন্ধিৰ বিকাশ আখ্যা দিয়ে যি ভাৰতক এক প্ৰগতিৰ পথেৰে গন্তব্যৰ দিশত আৰু এক অপ্ৰতিৰোধ্য উত্থানৰ ফালে লৈ গৈছে। মৰ্চা চৰকাৰক বিকাশৰ এক গতিৰোধক আখ্যা দি শ্ৰী ধনখৰে তেওঁৰ মন্তব্যৰ সপক্ষে কয়, "২০১৪ত ৩০ বছৰৰ ব্যৱধানৰ পাছত, এটা দলৰ একক সংখ্যাগৰিষ্ঠ চৰকাৰৰ ৰূপত, সংসদত ভাৰতে ৰাজনৈতিক স্থিৰতা লাভ কৰিলে।" তেওঁ লগতে কয় যে ২০১৪ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন কী বাতৰ ৰূপত জনসাধাৰণৰ সৈতে ব্যক্তিগত যোগাযোগৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁৰ পৰীক্ষা আৰম্ভ কৰিছিল। সেই পৰীক্ষাৰ আন এক পৰিণতি হ'ল, যি সেই সময়ত যোগাযোগৰ মাধ্যম হিচাপে সংগ্ৰাম কৰি থকা ৰেডিঅ'ক আগশাৰীলৈ আনিলে।
সম্পূৰ্ণৰূপে অৰাজনৈতিক হোৱা বাবে এই মাহিলী সম্প্ৰচাৰ অনুষ্ঠানৰ উপ ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে প্ৰশংসা কৰে আৰু ১০০টা খণ্ড সম্পূৰ্ণ কৰাত শলাগ লয়। তেওঁ মন কী বাতক আমাৰ সভ্যতাৰ নীতিৰ এক প্ৰতিফলন আখ্যা দিয়ে।
উদ্বোধনী অনুষ্ঠানৰ পিছত হোৱা বৈঠকৰ বিষয়ে তেওঁ কয় যে এতিয়া নাৰী শক্তিৰ বাবে সৰ্বোত্তম সময় আৰু নাৰী প্ৰাপ্তিৰ অভূতপূৰ্ব পৰিসৰত প্ৰৱেশ কৰিছে, যাৰ উদাহৰণ হৈছে এয়ে যে আমাৰ ৰাষ্ট্ৰপতি এগৰাকী অতিশয় প্ৰতিভা সম্পন্ন জনজাতীয় মহিলা। এখন সাংস্কৃতিকভাৱে সমৃদ্ধ দেশে ইয়াৰ নিজৰ অৰিহণাৰ কথা পাহৰি গ'ল আৰু মন কী বাতৰ জৰিয়তে সেই উদ্দীপনা পুনৰুজ্জীৱিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ অৱদান লক্ষণীয়, তেওঁ লগতে কয়।
শ্ৰী ধনখৰে ভাৰতৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি কয় যে ২০৪৭ত এই দেশে ইয়াৰ স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিব আৰু Bharat@100-ৰ শক্তিশালী আধাৰ এই MannKiBaat@100-য়ে শক্তিশালী ৰূপত আগবঢ়াই নিছে। তেওঁ লগতে কয় যে ইয়াৰ আগতে দেশে আশা হেৰুৱাইছিল আৰু আমাৰ বিশ্বজোৰা ভাৱমূৰ্তি লাঘব হৈছিল, এতিয়া সেই ভাৰতক আমি শীৰ্ষত দেখা পাইছো।
"মন কী বাতে স্থানীয় কাৰিকৰ, প্ৰতিভা আৰু দক্ষতাসমূহক খুওব কম সময়তে ব্ৰেণ্ডেড কৰিলে। ই হৈছে গণ আন্দোলনৰ এক ধ্বজ্বাবাহক, জনতা কাৰ্ফউৰ সময়ত ইয়াৰ উদাহৰণ প্ৰতিপন্ন হৈছিল, যিটো আছিল প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দ্বাৰা মাথোঁ এটা আহ্বান। এই কাৰ্যক্ৰমে আমাৰ জনসাধাৰণৰ আশা-আকাংক্ষাক তুলি ধৰিছে, তেওঁলোকক আগলৈ চাবলৈ মনোযোগী কৰিছে," শ্ৰী ধনখৰে কয়।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰে তেওঁৰ ভাষণৰ সময়ত কয় যে মন কী বাত হৈছে এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ মূল মন্ত্ৰৰে চালিত। এই কাৰ্যক্ৰমে ভাৰতৰ সাধাৰণ জনতাৰ প্ৰাপ্তিসমূহৰ আলোকপাত কৰাত প্ৰধান ভূমিকা পালন কৰিছে আৰু বাৰ্তা প্ৰদানৰ বাবে বাছি লোৱা এই মাধ্যম ৰেডিঅ' হৈছে গণ সংযোগৰ মূল মাধ্যম।
মন্ত্ৰীজনে মন কী বাতৰ বিভিন্ন খণ্ডত নাম উল্লেখ কৰা ১০৬জন গণ্য মান্য ব্যক্তিসকলৰ উপস্থিতিৰ কৃতজ্ঞতা স্বীকাৰ কৰে আৰু লগতে কয় যে ৭০০ৰো অধিক লোক আৰু সংগঠনৰ প্ৰাপ্তিৰ কথা এতিয়ালৈকে সম্প্ৰচাৰিত হোৱা ৯৯টা খণ্ডত উল্লেখ কৰা হৈছে। লগতে এথলীটসকলক উৎসাহিত কৰিবলৈ চৰকাৰে খেলো ইণ্ডিয়া আৰম্ভ কৰিছে, মন কী বাতে দেশৰ প্ৰতিখন ঘৰলৈ তেওঁলোকৰ প্ৰাপ্তিৰ খবৰ কঢ়িয়াই নি তেওঁলোকৰ মনোযোগ আকৰ্ষণৰ বাবে এক শক্তি বৰ্ধক হিচাপে কাম কৰিছে।
আচৰণক প্ৰভাৱিত কৰাৰ এটা ব্যৱস্থা হৈ পৰিছে মন কী বাত, আইআইএম ৰোহটকে চলোৱা এটা শেহতীয়া সমীক্ষাত এই কথা প্ৰকাশ। এটা উদাহৰণ উল্লেখ কৰি মন্ত্ৰীজনে স্মৰণ কৰে যে যেতিয়া এক দম্পতীয়ে তেওঁলোকৰ কেঁচুৱা কন্যা সন্তানৰ মৃত্যুৰ পাছত তাইৰ অংগ দান কৰা কাৰ্যক পিএম মোদীয়ে প্ৰশংসা কৰিছিল, অংগ দানৰ সেই বাৰ্তাক প্ৰতিটো পৰিয়ালে উষ্ণ আদৰণি জনাইছিল।
শ্ৰী ঠাকুৰে দৰ্শকক জনায় যে যেতিয়াই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিদেশ ভ্ৰমণ কৰে তেতিয়াই তেওঁ দেশৰ আটাইতকৈ সৰু অঞ্চলসমূহৰ পৰা পোৱা উপহাৰ লগত লৈ যায় আৰু সেইবোৰ আয়োজক দেশৰ গণ্যমান্য লোকসকলক উপহাৰ দিয়ে, এনেদৰে ভাৰতৰ ভিতৰুৱা ঠাইৰ পৰিচয় বিশ্বত স্বীকৃত হয়। মন কী বাতৰ ফলপ্ৰসু সণ্ঢালনিৰ বাবেই সমগ্ৰ বিশ্বজুৰি চলা বিভিন্ন সমীক্ষাত পিএম মোদী বিশ্ব নেতৃত্বৰ মাজত এজন আগশাৰীৰ জনপ্ৰিয় নেতা হৈ পৰিছে, তেওঁ লগতে কয়।
এপলৰ চিইঅ' টিম কুকৰ শেহতীয়া ভাৰত ভ্ৰমণৰ কথা উল্লেখ কৰি মন্ত্ৰীজনে কয় যে বিশ্বজনীন হতাশাৰ মাজত আজি বিশ্বই ভাৰত আৰু ইয়াৰ অৰ্থনীতিলৈ এক আশাৰ ৰেঙনি হিচাপে চাই আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ পৰা তেওঁৰ ৰেডিঅ' সম্প্ৰচাৰৰ বাবে ইনপুট বিচাৰে। মন্ত্ৰীজনে জনায় যে মন কী বাতৰ মাত্ৰ প্ৰথম ১৫টা খণ্ডৰ বাবেই ৬১ হাজাৰ ইনপুট লাভ কৰিছিল। বিভিন্ন ভাষাত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অনুবাদৰ জৰিয়তে ২০১৭ত এই কাৰ্যক্ৰমৰ সণ্ঢালনি প্ৰসাৰিত হয়।
তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰী অপূৰ্ব চন্দ্ৰই তেওঁৰ আদৰণি ভাষণত কয় যে দৰ্শকৰ মাজত থকা ১০৬জন প্ৰাপক হৈছে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সামাজিক পৰিৱৰ্তনৰ দিশত সামূহিক অংশগ্ৰহণৰ দৃষ্টিভংগীৰ এক প্ৰতিফলন। তেওঁ কয় যে অল ইণ্ডিয়া ৰেডিঅ'ৰ ইতিহাসত মন কী বাত সৰ্বাধিক জনপ্ৰিয় হয়।
অনুষ্ঠানত লগতে উপস্থিত থাকে উপ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰী জগদীপ ধনখৰৰ পত্নী ডঃ সুড়েশ ধনখৰ আৰু প্ৰসাৰ ভাৰতীৰ চিইঅ' শ্ৰী গৌৰৱ দ্বিবেদী।
এই অনুষ্ঠানতে উপ ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে দুখন গ্ৰন্থ উন্মোচন কৰে। প্ৰথমখন ‘Mann Ki Baat@100’ সন্দৰ্ভত এখন কফি টেবুল বুক, 'মন কী বাত'ৰ যাত্ৰাৰ আলোকপাত আৰু পৰিণতিত প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু নাগৰিকসকলৰ মাজত পোনপটীয়া যোগাযোগৰ ক্ষেত্ৰত এটা নতুন যুগসন্ধিৰ সৃষ্টিৰ আৰম্ভণি। দ্বিতীয়খন গ্ৰন্থ হৈছে প্ৰসাৰ ভাৰতীৰ প্ৰাক্তন চিইঅ' শ্ৰী এছ এছ বেম্পতিৰ 'কালেক্টিভ স্পিৰিট, কংক্ৰিট একশ্যন', বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ গণতন্ত্ৰ ভাৰতৰ অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ সামাজিক, অৰ্থনৈতিক, পৰিৱেশগত, সাংস্কৃতিক, স্বাস্থ্য আৰু ফিটনেছ বিষয়বোৰ সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ চলিত আলোচনা সন্নিৱিষ্ট কৰা হৈছে।
দিনজোৰা সন্মিলনখনত চাৰিখন বৈঠক অনুষ্ঠিত হয় যাৰ বিষয় আছিল- নাৰী শক্তি, ঐতিহ্যৰ উত্থান, জন সংবাদৰ জৰিয়তে আত্মনিৰ্ভৰতা আৰু আহ্বানৰ জৰিয়তে জন আন্দোলন, ইয়াৰ পাছতে হয় এখন সামৰণি বৈঠক।
মাহিলী ৰেডিঅ' সম্প্ৰচাৰ মন কী বাতৰ ১০০তম খণ্ড ৩০ এপ্ৰিল ২০২৩ত সম্প্ৰচাৰিত হ'ব।