Prime Minister's Office
English rendering of PM addressing a programme of Sree Seetharama Swamy Temple in Thrissur via video message
25 APR 2023 9:43PM by PIB Delhi
Namaskaram!
Many congratulations to all my brothers and sisters of Kerala and Thrissur on the occasion of Thrissur Pooram festival. Thrissur is known as the cultural capital of Kerala. Where there is culture, there are traditions, there are also arts. There is spirituality as well as philosophy. There are festivals as well as there is gaiety. I am glad that Thrissur is keeping this heritage and identity alive. Sree Seetha Rama Swamy Temple has been working as a dynamic centre in this direction over the years. I am told that this temple has been made more divine and grand now. The gold-encrusted sanctum is also being dedicated to Lord Sree Seetha Rama, Lord Ayyappa and Lord Shiva on the occasion.
And friends,
It is impossible not to have Sri Hanuman where there is Sree Seetha Rama. Hence, the grand statue of Hanuman ji, which is 55 feet high, will shower his blessings on the devotees. On this occasion, I extend my wishes for Kumbhabhishekam to all the devotees. In particular, I would like to congratulate Shri TS Kalyanaraman ji and all the members of the Kalyan family. I remember when you came to meet me in Gujarat many years ago, you told me in detail about the effect and light of this temple. Today, with the blessings of Lord Sree Seetha Ramaji, I am being a part of this auspicious occasion. With mind, heart and consciousness, I am feeling that I am right there in the temple among you and I am feeling spiritual bliss as well.
Friends,
Thrissur and Sree Seetha Rama Swamy Temple are not only the pinnacle of faith, they are also the reflection of the consciousness and soul of India. When foreign invaders were destroying our temples and symbols in medieval times, they thought that they would destroy India's identity through terror. But they were oblivious that though India is visible in the symbols, it lives in its knowledge and thought. India lives in its quest for the eternal. This is the reason why India has been alive even after facing every challenge. That's why India’s soul has been proclaiming its immortality in the form of Sree Seetha Rama Swamy and Bhagwan Ayyappa. These temples from those times declare that the idea of 'Ek Bharat Shreshtha Bharat' is an immortal idea of thousands of years. Today, we are taking this idea forward by taking a pledge to be proud of our heritage in the ‘Amrit Kaal’ of independence.
Friends,
Our temples and pilgrimages have been symbols of the values and prosperity of our society for centuries. I am glad that Sree Seetha Rama Swamy Temple is preserving the grandeur and splendour of ancient India. You are also taking forward the tradition of temples where there was a system of returning the resources received from the society as service. I am told that many public welfare programs are run through this temple. I would like the temple to add more resolutions of the country to these efforts. Be it Shree Anna Abhiyan, Swachhta Abhiyan or public awareness towards natural farming, you can give more momentum to these efforts. I am sure the blessings of Sree Seetha Rama Swamy ji will be showered upon everyone and we will continue to work for the resolutions of the country. Once again many congratulations to all of you on this auspicious occasion.
Thanks a lot.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ত্রিশুরগী শ্রী সীতারাম শ্বামী লাইশঙদা পাংথোকপা থৌরম অমদা ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা ৱারোল
25 APR 2023 9:43PM by PIB Imphal
খুরুমজরি,
ত্রিশুরপুরম কুহ্মৈগী থৌরমদা কেরলা অমসুং ত্রিশুরগী ঐগী ইচিন-ইনাওশিং অমসুং ইচল-ইচেশিং ঐনা তরাম্না ওকচরি। ত্রিশুর অসি কেরলাগী নাৎকী কোনুং ওইনা খঙনরি। নাৎ লৈবা মফমদা, চৎনবীশিং লৈ, কলাসু লৈ। মফম অদুদা লাইনিংগী ৱাখল্লোন অমসুং ৱাঙুলোলসু লৈ। কুহ্মৈশিং পাংথোকপা মফমদা হরাওবা লৈ। ত্রিশুরনা মসিগী হেরিতেচ অমসুং শক্তম অসি হিংহনবগীদমক ঐ হরাওই। চহি কয়া হিরম অসিদা শ্রী সীতারম শ্বামী লাইশঙ মরুওইবা মফম অমা ওইনা থবক তৌদুনা লাক্লি। ঐনা হায়রি মদুদি ময়াম পুম্নমক্না মসিগী লাইশঙ অসি হেন্না শেংহল্লে অমসুং পাকথোক-চাউথোকহল্লে। সনানা য়োম্লবা সেঙ্কতম অসিসু ভাগবান শ্রীসীতারাম , ভাগবান অয়াপ্পা অমসুং ভাগবান সিবাদা কৎথোক্লে।
মরুপশিং,
মফম অসিদা শ্রী সীতারাম অমসুং শ্রী হনুমান লৈরমদ্রবদি, হৌজিক উরিবা অসি অমতা লৈরম্লোই। মরম অদুনা হৌজিক ফিত ৫৫ ৱাংবা হনুমান জিগী অচৌবা মীতম অসিনা ভক্তশিংদা মহাক্কী থৌজাল হৈথরগনি। ভক্তশিংদা ঐনা কুম্ভবিসেকমগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি। মরুওইনা, ঐনা শ্রী তি.এস কলয়ানরামান জি অমসুং কলয়ান ইমুং-ইমুংগী মীওই খুদিংমক থাগৎপা পাম্মী। চহি কয়াগী মমাঙদা অদোম্না গুজরাত্তা ঐ উনবা লাকখিবা অদু ঐনা নিংশিংলি অমসুং লাইশঙ অসিগী মতাংদা অকুপ্পা ৱাফম কয়া অদোম্না ঐঙোন্দা হায়খি। ঙসি, ভাগবান শ্রী সীতারাম জিলগী থৌজালদগী, ঐ শেংলবা থৌরম অসি শরুক য়াবা ফংজরে। পুক্নিং, ৱাখল অমসুং থম্মোয় য়াওনা, লাইশঙ অসিদা অদোমগী মরক্তা য়াওবগুম্না ঐ ফাওরে অমসুং ঐ থৌজালসু ফংলে।
ত্রিশুর অমসুং শ্রীসীতারাম লাইশঙ অসি লাইনিংগী মরুওইবা মফম অমা ওইবতা নত্তনা, মখোয় ভারতকী অপুনবা ৱাখল্লোন অমসুং থৱায়গী মমিসুনি। ময়াইথংবা যুগতা মপান লৈবাকশিংদগী লান্দারকপশিংনা ঐখোয়গী লাইশঙশিং মাঙহনবা মতমদা, মখোয়না ভারতকী শক্তম থুগাইগনি হায়না মখোয়না খনখি। অদুবু ভারত অসি খুদম ওইনা লৈবনি, অদুবু ভারত্তি লৌশিংদা লৈবনি হায়না মখোয়না খঙখিদে। অচুম্বা ৱাখল্লোনদা ভারতনা মাইপাকখি। নুঙগী ৱাখল্লোন্দা ভারত হিংখি। মরম অদুনা, মতম অদুদা খুদোংচাদবা অৱাবা কয়া মায়োক্নরবা মতুংদা ঙসি ফাওবা ভারত হিংলিবনি। মরম অদুনা মফম অসিদা শ্রী সীতারাম শ্বামী অমসুং ভাগবান অয়াপ্পগী শক্তম লৈরি, ভারতকী মশক অমসুং ভারতকী থৱায় শিবা নাইদনা লৈরি। চহিচা কয়া মমাঙগী খুদোংথিবা থৌদোকশিং অদু থেংনরবসু, মতম অদুদগী হৌনা হায়রিবা লাইশঙ অসি লৈরকখি, ‘এক ভারত শ্রেস্থা ভারত’কী ৱাখল্লোন অসি চহি লিশিং কয়াগী শিবা নাইদ্রবা ৱাখল্লোন্নি হায়না মখোয়না তাক্লে। ঙসি, নিংতম্বগী অমৃত কাল অসিদা ঐখোয়গী হেরিতেচগীদমক চাউথোকচনবা ৱাশক অমা লৌদুনা মসিগী ৱাখল্লোন অসি ঐখোয়না মাঙলোমদা পুখৎলি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লাইশঙশিং, ঐখোয়গী লাইফমশিং, চহিচা কয়া ঐখোয়গী খুন্নাইগী গুনশিং অমসুং নুংঙাই-য়াইফবগী খুদমশিং ওইদুনা লাক্লি। অরিবা ভারতকী ফজবা অমসুং চিংলেম্বশিং শ্রী সীতারাম শ্বামী লাইশঙনা ঙাক্তুনা থম্লকপদা ঐ হরাওই। মীয়ামদগী ফংলকপা লন-থুমশিং মীয়ামদা অমুক কৎথোকপগী চৎনবী অমা লৈখি, হায়রিবা লাইশঙশিংগী চৎনবীশিং অদু অদোমদা ঙাক্তুনা লাক্লি। লাইশঙ অসিনা মীয়ামগী য়াইফ-থৌরাংগী থবক কয়া পায়খৎলি হায়বা ঐ খঙলে। হায়রিবা থবকশিং অসি লৈবাক্কীদমক খর হেন্না পাংথোকপা ঐ পাম্মী। শ্রী অন্ন অভিয়ান, শ্বাছ ভারত কেম্পেন নত্ত্রগা মহৌশাগী লৌউ পথাপকী মতাংদা অদোম্না থবক হেন্না পাংথোক্কনি। ময়াম পুম্নমক্তা মখা শ্রী সীতারামগী থৌজাল পীগনি হায়না ঐনা থাজৈ অমসুং লৈবাক্কীদমক ঐখোয়না মখা তানা থবক তৌগনি। শেংলবা থৌরম অসিদা ময়াম পুম্নমক ঐনা অমুক হন্না থাগৎচরি।
অদোম থাগৎচরি!