Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the foundation laying, inauguration and dedication of various projects at Thiruvananthapuram
25 APR 2023 2:36PM by PIB Delhi
My good Malayali friends,
Namaskaram!
Governor of Kerala Shri Arif Mohammad Khan, Chief Minister Shri Pinarayi Vijayan ji, my colleague in the Union Cabinet Shri Ashwini Vaishnaw ji, Ministers of the Kerala government, local MP Shashi Tharoor ji, other dignitaries present here, and my dear brothers and sisters of Kerala. The Malayalam New Year started a few days ago. You celebrated the Vishu festival with great enthusiasm. I once again convey my best wishes to all of you. I am very happy that I have got the opportunity to join the celebration of Kerala's development in this atmosphere of gaiety. Today Kerala got its first Vande Bharat train. Today Kochi has got a new gift in the form of a water metro along with many projects related to railways. Along with connectivity, today the foundation stone and inauguration of many projects related to the development of Kerala have taken place. Many congratulations to the people of Kerala for all these development projects.
Brothers and sisters,
Kerala is very aware, intelligent and has educated people. The strength, the humility and the hard work of the people here makes them a unique identity. All of you are well versed with the situation in the country and abroad. Therefore, you are also aware of the condition of the countries around the world and what their economy is going through. Even in the midst of these global conditions, the world is considering India as a bright spot of development and recognising the possibilities of India's development.
There are several reasons behind this strong trust of the world in India. Firstly, a decisive government at the Centre, a government that takes major decisions in the interest of India; secondly, unprecedented investment on modern infrastructure by the Central Government; thirdly investment on our demography i.e. youth skills; and lastly the commitment of the Central Government regarding ease of living and ease of doing business. Our government lays emphasis on cooperative federalism and considers the development of the states as the recipe for the development of the country. If Kerala develops, then India's development will be faster. We are working with this spirit. Today, if India's credibility has improved in the world, then the efforts of the Central Government for global outreach have played an important role. And it has greatly benefited those people of Kerala, who live abroad. Whenever I visit any country, I often come across people from Kerala. The Indian diaspora living abroad is also getting huge benefits of India's growing power.
Brothers and sisters,
Connectivity infrastructure has been developed in India at an unprecedented speed and scale in the last nine years. In this year's budget also, we have decided to spend more than Rs 10 lakh crores on infrastructure. Today, we are completely transforming the public transport and logistics sector in the country. We are moving towards the golden age of Indian Railways. There has been a five-fold increase in the average railway budget for Kerala compared to what it used to be before 2014. Several projects of gauge conversion, doubling and electrification have been completed in Kerala in the last nine years. Modernization of three stations of Kerala, including Thiruvananthapuram, has started today. These will not be just railway stations, but will become multimodal transport hubs. Modern trains like Vande Bharat Express are also the identity of Aspirational India. Today we are able to run these semi-high speed trains because India's rail network is changing rapidly and is gearing up for higher speeds.
Brothers and sisters,
The specialty of all the Vande Bharat Express trains that have been launched so far is that they are also connecting our cultural, spiritual and tourist places. Kerala's first Vande Bharat train will also connect North Kerala to South Kerala. Now it will be easier to commute to pilgrimage centres like Kollam, Kottayam, Ernakulam, Thrissur, Kozhikode and Kannur. This Vande Bharat train, equipped with modern facilities, will give a great experience of travelling at high speed without harming the environment. Today, work has also started on the project to prepare the Thiruvananthapuram-Shoranur section for semi-high speed trains. Once completed, we will be able to run semi-high speed trains from Thiruvananthapuram to Mangalore as well.
Brothers and sisters,
We have also worked in another direction to modernize the country's public transport and urban transport. Our endeavour is to provide ‘Made in India’ solutions suited to local conditions. Semi-high speed trains, regional rapid transport systems, ro-ro ferries and ropeways are being developed according to the requirement. You see, Vande Bharat Express is ‘Made in India’. Today, the Metro which is being expanded in many cities across the country is under ‘Make in India’. Projects like Metro Light and Urban Ropeways are also being built in small towns.
Brothers and sisters,
The Kochi Water Metro project is also ‘Made in India’; it is unique. I also congratulate the Kochi Shipyard for the boats that have been specially made for this project. Water metro will provide affordable and modern transport to the people living in many islands around Kochi. This jetty will also provide intermodal connectivity between the bus terminal and the metro network. This will reduce the traffic problems of Kochi and backwater tourism will also get new attractions. I am sure this experiment being implemented in Kerala will become a model for other states of the country as well.
Friends,
Along with physical connectivity, digital connectivity is also the priority of the country today. I would appreciate a project like Digital Science Park. Such projects will give expansion to Digital India. The digital system that India has built in the last few years is being discussed all over the world. The developed countries of the world are also surprised to see the digital systems that India has developed. India has developed 5G technology on its own and this has opened up new possibilities in this field, paving the way for new digital products.
Brothers and sisters,
Investment made on connectivity not only improves convenience, but it also reduces distances and connects different cultures. Be it road, rail, or rich-poor, caste-creed, it doesn't differentiate. Everyone uses it and this is the right development. This strengthens the spirit of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’. This is what is happening in India today.
Kerala has a lot to offer to the country and the world. It has culture, cuisine and better climate which is key to prosperity. A few days ago, a meeting related to G-20 was held in Kumarakom. Many more G-20 meetings are being held in Kerala. The idea is to make the world more familiar with Kerala. Apart from Matta Rice and coconuts of Kerala, Shree Anna like Ragi Puttu is also famous. Today we are trying to take India's Shree Anna to the whole world. Whatever products our farmers, our artisans make in Kerala, we have to be vocal for them. When we will be vocal for local, then only the world will be vocal about our products. The path to build a developed India will get a boost when our products reach the world.
You must have seen, I often talk about the products made by the people of Kerala and the self-help groups in ‘Mann Ki Baat’. The endeavour is that we have to be vocal for the local. The 100th episode of ‘Mann Ki Baat’ will be broadcast this Sunday. This century of ‘Mann Ki Baat’ is dedicated to the efforts of every countryman in nation-building and it is also dedicated to the spirit of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’. We all have to unite to build a developed India. Projects like Vande Bharat Express and Kochi Water Metro will help a lot in this regard. I once again congratulate all of you for all the development projects. Thank you very much.
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
তিরুবনন্থপুরমদা তোঙান তোঙানবা প্রোজেক্তশিংগী উরেপ উয়ুং তম্বা, শঙ্গাবা অমদি মীয়ামদা কত্থোকপগী থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা ৱারোল
25 APR 2023 2:36PM by PIB Imphal
নল্লবরাই মলয়ালী স্নেহিতরে,
খুরুমজরি!
কেরলাগী গভর্নর শ্রীমান আরিফ মোহম্মদ খান, মুখ্যমন্ত্রী শ্রীমান পিনারাই বিজয়ন জী, কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলগী ঐগী মরূপ অস্বিনী বৈস্নব জী, কেরলা লৈঙাক্কী মন্ত্রীশিং, মফমসিগী এম.পি. সসী থরুর জী, মফমসিদা তিনবিরিবা অতৈ ইকায়খুম্নরবা মীওইশিং, অমদি কেরলাগী ঐগী নুংশিরবা ইচিল ইনাওশৎং‍। নুমিৎ খরনিগী মমাঙদা মলয়ালীগী অনৌবা চহি হৌখি‍। অদোম্না থৌনা অমদি থাজবা কয়াগা লোয়ননা বিসু উৎসব পাঙথোকখি‍। ঐনা ময়ামগী মফমদা অমুক্কা হন্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি‍। নুংঙাইরবা তাঞ্জা অসিদা কেরলাগী চাওখৎ-খোঙথাঙগী মরক্তা তিঞ্জনবগী তাঞ্জা ফংজবা ঐ য়াম্না নুংঙাই‍। ঙসি কেরলানা মাগী অহানবা বন্দে ভারত ত্রেন ফংলে‍। ঙসি কোচ্চিদা ৱাতর মেত্রোগী অনৌবা খুদোল ফংলি, রেলৱেগা মরী লৈনবা প্রোজেক্ত কয়া ফংলি‍। কন্নেক্তিবিতীগা লোয়ন-লোয়ননা ঙসি কেরলাগী চাওখৎ থৌরাংগী মরী লৈনবা অতৈ প্রোজেক্ত কয়াসু মীয়ামদা কত্থোক্লি অমদি উরেপ উয়ুং তম্লি‍। চাওখৎপগী প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক কেরলাগী মীয়ামগী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍।
ইচিল ইনাওশিং,
কেরলা, য়াম্নমক খঙ-হৈরবা, ৱাখল তাবা, অমদি মহৈ মশিং হৈবা মীওইশিংগী লমদম্নি‍। মফমসিগী মীয়ামগী মওং মতৌ, মফমসিগী মীয়ামগী মীওক মীচান, মখোয়না হৌন-লোনচৎ, মখোয়গী তোপ তোপ্পা মশক অমা ওইরিবনি‍। ময়াম পুম্নমক লৈবাক কয়াগী ফীভমশিংসু মমুৎ তানা খঙবিরবা ঙাক্তনি‍। মরম অসিনা ঙসি মালেম পুম্বগী লৈবাকশিংগী করি ফীভম ওইরি, মখোয়গী শেন্মিৎলোনগী ফীভম করি ওইরি হায়বা অদোম্না নীংথিনা খঙবিরবা ঙাক্তনি‍। হায়রিবা মালেমগী ওইরিবা ফীভমসিদসু ভারতপু মালেমসিনা চাওখৎপগী তরং তরংবা মফম অমগুম লৌনরি, ভারতকী চাওখৎপগী মতিংবু পুম্নমক্না য়ানরি‍।
মালেমসিনা ভারত্তা থম্লিবা অচেৎপা থাজবা অসিগী মরুমদা মরম কয়া লৈ‍। অহানবদা কেন্দ্রদা ফিরেপ চেৎপা লৈঙাক অমা, ভারতকীদমক অচৌবা ফিরেপ কয়া লেপ্পা ঙম্বা লৈঙাক, অনিসুবদা – কেন্দ্র লৈঙাক্কী খুত্থাঙদা মতমগা চুনবা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা মপুং ফানা খোঙ থাংজিল্লিবা অসিনি‍। অহুমসুবদা – ঐখোয়গী দেমোগ্রাফী হায়বদি নহাশিংগী স্কিলদা ইনভেস্তমেন্ত তৌবসিনি‍। অদুগা মরিসুবদনা – ইজ ওফ লিভিং অমদি ইজ ওফ দুইং বিজিনেসকী মতাঙদা কেন্দ্র লৈঙাক্কী ফিরেপ অসিনি‍। ঐখোয়গী লৈঙাক্না কোওপরেতিব ফেদরেলিজমদা মরুওইবা মীৎয়েঙ থম্লি, স্তেতশিং চাওখৎহন্নবনা লৈবাক চাওখৎহন্নবগী পাম্বৈ ওইনা লৌরি‍। কেরলা চাওখৎলবদি ভারত চাওখৎপদা খোঙজেল য়াঙ্খৎহনগদৌরিবনি হায়বা ৱাখল্লোনসিদা ঐখোয়না থবক তৌরি‍। ঙসি মালেমসিদা ভারতকী ইকায়খুম্নবা হেনগৎলক্লিবা অসিদা কেন্দ্র লৈঙাক্না হোৎনরিবা গ্লোবেল আউতরীচকী থবকসিনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি‍। মসিগা চাউরবা কান্নবা কেরলাদগী মপান লৈবাক্তা লৈরিবা মীওইশিংদসু ফংলিবনি‍। ঐনা মপান লৈবাক্তা চৎপা মতমদা ঐনা কেরলাগী মীয়ামগা হেক হেক উনৈ‍। ভারতকী হেনগৎলক্লিবা মতিক, ভারতকী হেনগৎলক্লিবা মপাঙ্গলগী চাউরবা কান্নবা মপান লৈবাক্তা লৈরিবা ইন্দিয়ন দায়স্পোরাশিংনা ফংলি‍।
ইচিল ইনাওশিং,
হৌখিবা চহি ৯সিদা ভারত্তা কন্নেক্তিবিতীগী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী লমদা অঙকপা খোঙজেলদা অমদি অঙকপা স্কেলদা থবক পায়খৎলক্লি‍। হন্দক চহিগী বজেত্তা ঐখোয়না লুপা করোর লাখ ১০ হেনবা শেনফম ইনফ্রাদা শীজিন্ননবা ফিরেপ লৌরি‍। ঙসি ঐখোয়না লৈবাক্কী পব্লিক ত্রান্সপোর্ত অমদি লোজিস্তিক্ত সেক্তরদা মপুং ফানা অহোংবা পুরক্নবা থবক পায়খৎলি‍। ঐখোয়না ভারতিয় রেলগী সনা ফুদোংবা চহিগী মায়কৈদা খোঙ থাংজিল্লি‍। ২০১৪গী মমাঙদা লৈরম্বা কেরলাগী চহিগী রেল বজেৎ অদুদা হৌজিক্তি শরুক ৫ হেন্না হেনগৎহন্নবা থৌরাং ঐখোয়না শেম শাদুনা থম্লে‍। হৌখিবা চহি ৯সিদা কেরলাদা গেজ কন্ভর্জন, দব্লিং অমদি ইলেক্ত্রিফিকেসনগী প্রোজেক্ত কয়া লোইশিনখ্রে‍। ঙসিসু তিরুবনন্থপুরম য়াওনা কেরলাগী স্তেসন অহুমবু মতমগা চুনবা ওইহন্নবা থবক পায়খৎলি‍। স্তেসন অসি রেলৱে স্তেসনখক্তা নত্তনা, মল্তিমোদেল ত্রান্সপোর্ত হব ওইরক্কদৌরিবনি‍। বন্দে ভারত এক্সপ্রেসনচিংবা মতমগা চুনবা ত্রেনসু এস্পিরেস্নেল ইন্দিয়াগী শক্তম ওইরি‍। ঙসি ঐখোয়না সেমি-হায়স্পীদ ত্রেন অসি ভারতকী রেল নেতৱর্ক্তা খোঙজেল য়াঙনা অহোংবা পুরক্লিবা, খোঙজেল য়াঙনা শেমগৎ শাগৎলিবশিং অসিনা চেলহনবা ঙম্লিবনি‍।
ইচিল ইনাওশিং,
হৌজিক ফাওবদা চেনবা হৌখ্রিবা বন্দে ভারত এক্সপ্রেস ত্রেনশিং অসিগী তোপ তোপ্পা শক্তমদি মখোয়না ঐখোয়গী নাৎকী, লাইনিংগী অমদি লমকোয় লমথুংফমশিংসু শম্নহল্লিবা অসিনি‍। কেরলাগী অহানবা বন্দে ভারত ত্রেন অসিনসু অৱাং কেরলাবু খা কেরলাগা শম্নহল্লগনি‍। ত্রেন অসিগীম তেংনা কোল্লম, কোত্তয়ম, এরনাকুলম, ত্রিসুর, কোরিকোর অমদি কন্নুরনচিংবা লাই খুরুম্ফমশিংদা চত্থোক চৎশিন তৌবদা কোমহল্লগনি‍। মতমগা চুনরবা খুদোংচাবশিং য়াওরবা বন্দে ভারত ত্রেন অসিনা অকোয়বগী ফীভমদা অমাঙ অতা থোকহন্দনা খোঙজেল য়াঙনা চেনবা খোঙচৎকী নুংঙাইরবা মহাও পীগনি‍। ঙসি তিরুবনন্থপুরম-সোরানুর স্তেসনদসু সেমি-হায়স্পীদ ত্রেনশিংগীদমক শেমগৎ শাগৎনবা প্রোজেক্তকী থবক হৌদোক্লি‍। থবক অসি লোইরকপা মতমদা তিরুবনন্থপুরমদগী হৌরগা মঙ্গলোর ফাওবা ঐখোয়না সেমি-হায়স্পীদ ত্রেন তোংদুনা চৎপা ফংলগনি‍।
ইচিল ইনাওশিং,
লৈবাকসিগী পব্লিক ত্রান্সপোর্ত, অর্বান ত্রান্সপোর্তপু মতমগা চুনবা ওইহন্নবগীদমক ঐখোয়না মায়কৈ অমদসু থবক পায়খৎলি‍। ঐখোয়না হোৎনরিবসি মফমদুগী ফীভমগী মতুং ইন্না মেদ ইন ইন্দিয়াগী পাম্বৈ পুরক্নবনি‍। সেমি-হায়স্পীদ ত্রেনশিং ওইরবসু, রীজনেল রেপিদ ত্রান্সপোর্ত সিস্তেম ওইরবসু, র.-রো ফেরী ওইরবসু, নৎত্রগা রোপৱে ওইরবসু, মফমদুদা মথৌ তাবগী মতুং ইন্না শেমগৎ শাগৎলি‍। ঙসি অদোমসু উবিরি, বন্দে ভারত এক্সপ্রেস অসি মেদ ইন ইন্দিয়ানি‍। ঙসি লৈবাক পুম্বদা লৈরিবা য়াম্লবা ময়োল্লমশিংদা মেত্রোশিং শেমগৎলিবা অসি মেক ইন ইন্দিয়াগী মখাদনি‍। অপীকপা ময়োল্লমশিংদা মেত্রো লাইত অমদি অর্বান রোপৱেনচিংবা প্রোজেক্তশিংসু শেমগৎলি‍।
ইচিল ইনাওশিং,
কোচ্চি ৱাতর মেত্রোগী প্রোজেক্ত অসিসু মেদ ইন ইন্দিয়ানি, তোপ তোপ্পা মশক্নি‍। মসিগীদমক মথৌ তাবা হিশিং শেম্লি, মদুগীদমক কোচ্চি সিপয়ার্দবুসু থাগৎলি‍। ৱাতর মেত্রোনা কোচ্চিগী অকোয়বদা লৈরিবা ঈথৎশিংদা মমল হোঙবা অমদি মতমগা চুনবা ত্রান্সপোর্তকী খুদোংচাবা ফংহনগনি‍। মসি জেতী বস তর্মিনস অমদি মেত্রো নেতৱর্ক অনিগী মরক্তা লৈরিবা ইন্তর মোতেল কন্নেক্তিবিতীগী খুদোলনি‍। মসিনা কোচ্চিগী ত্রাফিক্কী পরৈ চেনবা ৱাফমশিংসু হন্থহনগনি অমদি বেকৱাতর তুরিজম্নসু নৌনা পুক্নিং চিংশিনবা ঙমগনি‍। কেরলাদা পায়খৎলিবা চাংয়েং অসিনা লৈবাক্কী অতৈ স্তেতশিংদসু মেদোল ওইরক্কনি হায়না ঐনা থাজৈ‍।
মরূপশিং,
ফিজিকেল কন্নেক্তিবিতীগা লোয়ন-লোয়ননা তিজিতেল কন্নেক্তিবিতীগী লমদসু ঙসি লৈবাকসিনা মাঙজিল থানা চঙশিল্লি‍। ঐনা দিজিতেল সাইন্স পার্কনচিংবা প্রোজেক্তশিং পঞ্জগে‍। অসিগুম্বা প্রোজেক্তশিংনা দিজিতেল ইন্দিয়াবু শকখঙনহনগনি‍। হৌখিবা চহি খরসিদা ভারতনা শেমগৎলিবা দিজিতেল সিস্তেম অসি মালেম পুম্বদা শোন্নরি‍। ভারতনা পুথোক্লিবা দিজিতেলগী ফীভমশিংবু উরগা মালেমগী চাওখৎলবা লৈবাকশিংসু ঙক্নরি‍। ভারতনা ৫জি তেক্নোলোজীদসু মরোমদোম চাওখৎপা ফীভম পুরক্নবগীদমক হোৎনবগা লোয়ননা হীরম অসিদা অনৌবা ওইথোকপা য়াবশিং থোরক্লি, মসিনা অনৌবা দিজিতেল প্রদক্তশিংগী লম্বীসু য়াৎলি‍।
ইচীল ইনাওশিং,
কন্নেক্তিবিতীদা তৌরিবা ইনভেস্তমেন্তনা খুদোংচাবা হেনগৎহনবতা নত্তনা, অরাপ্পবুসু হন্থহল্লি, তোঙান তোঙানবা নাৎশিংবুসু শম্নহল্লি‍। লম্বী, রেল, নৎত্রগা ইনাকখুনবা-লায়রবা, ফুরুপ কাঙলুপ তিন্নদবনসু মসিদা খেন্নবা থম্বা ঙম্লোই‍। পুম্নমক্না মসিকী কান্নবা লৌরি অমদি মসি তশেং তশেংবা চাওখৎপদুনি‍। মসিমক্নসু এক ভারত শ্রেস্থ ভারতকী ৱাখল্লোনবু মপাঙ্গল কনহল্লি‍। পুম্নমক অসি ঙসি ঐখোয়না ভারত্তা উবা ফংলি‍।
কেরলাদা লৈবাক্কী অমদি মালেমগী মফমদা পীননবা খুদোল কয়ামুক লৈরি‍। মফমসিগী নাৎ, চীঞ্জাক অমদি নুংঙাইরবা ঈশিং নুংশিৎকী ফীভম অসিদা নুংঙাই য়াইফবা পুরক্নবগী পাম্বৈ য়াওরিবনি‍। অদোমসু উবিরমগনি, নুমিৎ খরনিগী মমাঙদা কুমারাকোমদা জি-২০গা মরী লৈনবা মীফম পাঙথোকখি‍। জি-২০গী অতোপ্পা মীফম কয়াসু কেরলাদা পাঙথোক্লি‍। মসিগী পান্দমসু মালেমবু কেরলাগী মরমদা হেন্না খঙহন্নবনি‍। কেরলাগী মাত্তা চেঙ অমদি য়ুবীগী মথক্তা সগী পুত্তুনচিংবা শ্রী অন্নসু মমিং চৎলি‍। ঙসি ঐখোয়না ভারতকী শ্রী অন্নবু মালেম পুম্বদা শন্দোক্নবা থৌরাং পায়খৎলি‍। কেরলাদা ঐখোয়গী লৌমীশিং অমদি খুৎ-শা হৈবশিংনা পুথোক্লিবা পোত্থোকশিংগীদমক ঐখোয় খোঞ্জেল থোকপা তাই‍। ঐখোয়গী ভোকেল ফোর লোকেলদা পুক্নিং চঙলবা মতমদা, মালেমসিনা ঐখোয়গী পোত্থোকশিংগীদমক খোঞ্জেল থোরক্কদৌরিবনি‍। ঐখোয়গী পোত্থোক্না মালেমসিদা শন্দোরক্লবা মতমদা, চাওখৎপা ভারত শেমগৎনবগী লম্বীসু হেন্না চেৎশিলহনগদৌরিবনি‍।
অদোমসু উবিরি, ঐনা মন কী বাত্তসু কেরলাগী মীয়াম্না পুথোকপা, মফমসিগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংনা পুথোকপা পোত্থোকশিংবু হেক হেক খন্ন-নৈনৈ‍। মন কী বাতকী চাম্ম শুবা তাঙ্কক লৈবাক শেমগৎপদা ঐখোয়গী লৈবাক মীয়াম্না হোৎনবিরিবা পুম্নমক্কী মফমদা কত্থোকচরি, এক ভারত শ্রেস্থ ভারতকী ৱাখল্লোন্দা কত্থোকচরি‍। চাওখৎপা ভারত শেমগৎনবগীদমক ঐখোয় পুনশিন্নবা চঙই‍। বন্দে ভারত এক্সপ্রেস অমদি কোচ্চি ৱাতর মেত্রোনচিংবা প্রোজেক্তশিংদগী চাউরবা মতেংসু ফংগনি‍। ময়াম পুম্নমক্কী মফমদা চাওখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্তশিংগীদমক হন্না হন্না নুংঙশইবা ফোঙদোকচরি‍। হন্না হন্না থাগৎচরি‍।
ভারত ইমানা য়াইফরে‍।
ভারত ইমানা য়াইফরে‍।
ভারত ইমানা য়াইফরে‍।