ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ତିରୁଅନନ୍ତପୁରମ ଠାରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ, ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଏବଂ ଲୋକାର୍ପଣ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନର ଅନୁବାଦ
25 APR 2023 2:36PM by PIB Bhubaneswar
ମୋର ଉତ୍ତମ ମାଲାୟାଲମ୍‌ର ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନମସ୍କାରମ !
କେରଳର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଆରିଫ ମହମ୍ମଦ ଖାନ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପିନାରାଇ ବିଜୟନ୍ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହକର୍ମୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଜୀ, କେରଳ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ସ୍ଥାନୀୟ ସାଂସଦ ଶଶି ଥରୁର ଜୀ, ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ମୋର କେରଳର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ । କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ମାଲାୟାଲମ୍ ନୂଆ ବର୍ଷ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ଆପଣମାନେ ବିଷ୍ଣୁ ପର୍ବକୁ ବହୁତ ଉତ୍ସାହରେ ପାଳନ କରିଛନ୍ତି । ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି ଯେ ଉଲ୍ଲାସର ଏହି ପରିବେଶରେ ମୋତେ କେରଳର ବିକାଶ ଉତ୍ସବରେ ଯୋଗ ଦେବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି । ଆଜି କେରଳକୁ ଏହାର ପ୍ରଥମ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ମିଳିଛି । ଆଜି କୋଚିକୁ ୱାଟର (ଜଳ) ମେଟ୍ରୋ ଉପହାର ଆକାରରେ ମିଳିଛି, ରେଳ ସହିତ ଜଡିତ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ମିଳିଛି । ସଂଯୋଗୀକରଣ ସହିତ ଆଜି କେରଳର ବିକାଶ ସହ ଯୋଡି ହୋଇଥିବା ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ହୋଇଛି ଏବଂ ଉଦଘାଟନ ହୋଇଛି । ଏହି ସମସ୍ତ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ କେରଳବାସୀଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
କେରଳ ବହୁତ ସଚେତନ, ବୁଦ୍ଧିମାନ ଏବଂ ଶିକ୍ଷିତ ଲୋକ ମାନଙ୍କର ରାଜ୍ୟ ଅଟେ । ଏଠାରେ ଥିବା ଲୋକ ମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି, ନମ୍ରତା ଏବଂ ପରିଶ୍ରମ ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପରିଚୟ ଦେଇଥାଏ । ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଦେଶ ତଥା ବିଦେଶର ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଭଲଭାବେ ଜାଣିଛନ୍ତି । ତେଣୁ, ବିଶ୍ୱରେ ବିଭିନ୍ନ ଦେଶର ସ୍ଥିତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା କେଉଁ ଦିଗରେ ଗତି କରୁଛି ସେ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନେ ଅବଗତ ଅଛନ୍ତି । ଏହି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପରିସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟରେ ସାରା ଦୁନିଆ ଭାରତକୁ ବିକାଶର ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ସ୍ଥାନ ଭାବରେ ବିବେଚିତ କରୁଛି ଏବଂ ଭାରତର ବିକାଶର ସମ୍ଭାବନାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି ।
ଭାରତ ଉପରେ ବିଶ୍ୱର ଏହି ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ପଛରେ ଅନେକ କାରଣ ଅଛି । ପ୍ରଥମତଃ, କେନ୍ଦ୍ରରେ ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ସରକାର ରହିବା, ଏମିତି ଏକ ସରକାର ଯିଏ ଭାରତର ସ୍ୱାର୍ଥରେ ପ୍ରମୁଖ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ନେଇଥାଏ, ଦ୍ୱିତୀୟରେ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ବିନିଯୋଗ; ତୃତୀୟତଃ ଆମର ଜନସଂଖ୍ୟା ତଥା ଯୁବ ଦକ୍ଷତା ନିର୍ମାଣ ଉପରେ ନିବେଶ ; ଏବଂ ଶେଷରେ ଜୀବନର ସହଜତା ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତା ବିଷୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା । ଆମ ସରକାର ସହଯୋଗୀ ସଂଘୀୟତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥାଏ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକର ବିକାଶକୁ ଦେଶର ବିକାଶର ସୂତ୍ର ଭାବରେ ବିବେଚନା କରୁଥାଏ ।
ଆମେ ଏହି ଭାବନା ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ ଯେ, ଯଦି କେରଳର ବିକାଶ ହୁଏ, ତେବେ ଭାରତର ବିକାଶ ତୀବ୍ର ହେବ । ଆଜି ଯଦି ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି, ସେଥିରେ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ପ୍ରସାର କ୍ଷେତ୍ରରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ଏବଂ ଏହା ବିଦେଶରେ ରହୁଥିବା କେରଳର ଲୋକ ମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଲାଭବାନ୍ କରିଛି । ଯେତେବେଳେ ବି ମୁଁ କୌଣସି ଦେଶ ପରିଦର୍ଶନ କରେ, ମୁଁ ସେଠାରେ ପ୍ରାୟତଃ କେରଳର ଲୋକଙ୍କୁ ଦେଖେ । ବିଦେଶରେ ରହୁଥିବା ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟମାନେ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଶକ୍ତିର ବହୁତ଼ ଲାଭ ଉଠାଉଛନ୍ତି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଗତ ନଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ସଂଯୋଗ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିମନ୍ତେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ମାପର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ଆମେ ମଧ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ୧୦ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ । ଆଜି ଆମେ ଦେଶର ସାଧାରଣ ପରିବହନ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛୁ । ଆମେ ଭାରତୀୟ ରେଳର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଯୁଗ ଆଡକୁ ଗତି କରୁଛୁ । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ କେରଳ ପାଇଁ ହାରାହାରି ରେଳ ବଜେଟ ଯାହା ଥିଲା, ସେଥିରେ ପାଂଚ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆମେ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରି ଦେଇଛୁ ।
ଗତ ନଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କେରଳରେ ଗେଜ୍ ରୂପାନ୍ତର, ଦୋହରୀକରଣ ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତିକରଣର ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଶେଷ ହୋଇଛି । ତିରୁଅନନ୍ତପୁରମ ସମେତ କେରଳର ତିନୋଟି ଷ୍ଟେସନର ଆଧୁନିକୀକରଣର ଆଜି ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଏଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ହେବ ନାହିଁ, ବରଂ ମଲ୍ଟିମୋଡାଲ ପରିବହନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ ହେବ । ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ପରି ଆଧୁନିକ ଟ୍ରେନ୍ ମଧ୍ୟ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଭାରତର ପରିଚୟ । ଆଜି ଆମେ ଏହି ସେମି ଦ୍ରୁତ ଗତିସମ୍ପନ୍ନ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଇବାକୁ ସକ୍ଷମ ଅଟୁ , କାରଣ ଭାରତର ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଦଳିବାରେ ଲାଗିଛି ଏବଂ ଅଧିକ ବେଗ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ସମସ୍ତ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଟ୍ରେନର ବିଶେଷତ୍ୱ ହେଉଛି ଯେ ସେମାନେ ଆମର ସାଂସ୍କୃତିକ, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥାନ ଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ସଂଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି । କେରଳର ପ୍ରଥମ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ତର କେରଳକୁ ଦକ୍ଷିଣ କେରଳ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବ । ବର୍ତ୍ତମାନ କୋଲାମ, କୋଟାୟାମ, ଏର୍ଣ୍ଣାକୁଲମ୍‌, ଥ୍ରିସୁର, କୋଜିକୋଡ ଏବଂ କୁନ୍ନୁର ପରି ତୀର୍ଥସ୍ଥାନକୁ ଯିବା ସହଜ ହେବ । ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ସହିତ ସଜ୍ଜିତ ଏହି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ପରିବେଶକୁ କ୍ଷତି ନପହଂଚାଇ ଉଚ୍ଚ ବେଗରେ ଯାତ୍ରା କରିବାର ଏକ ବଡ଼ ଅଭିଜ୍ଞତା ଦେବ । ଆଜି ମଧ୍ୟ ସେମି ହାଇ ସ୍ପିଡ୍ ଟ୍ରେନ୍ ପାଇଁ ତିରୁଅନନ୍ତପୁରମ୍ - ଶୋରାନୁର ବିଭାଗକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଥରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ପରେ, ଆମେ ତିରୁଅନନ୍ତପୁରମ ଠାରୁ ମାଙ୍ଗାଲୋର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେମି- ହାଇ ସ୍ପିଡ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଇବାକୁ ସମର୍ଥ ହେବୁ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଦେଶର ସାଧାରଣ ପରିବହନ ଏବଂ ସହରୀ ପରିବହନକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଅନ୍ୟ ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ । ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ସ୍ଥାନୀୟ ପରିସ୍ଥିତି ଅନୁକୂଳ ‘ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’ (ଭାରତରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ) ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିବା । ସେମି ହାଇ ସ୍ପିଡ୍ ଟ୍ରେନ୍ ହେଉ, ଆଞ୍ଚଳିକ ଦ୍ରୁତ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେଉ, ରୋ - ରୋ ଫେରି ହେଉ ଏବଂ ରୋପୱେ ଇତ୍ୟାଦି ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ବିକଶିତ ହେଉଛି । ଆପଣମାନେ ଦେଖିଥିବେ, ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ହେଉଛି ‘ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’ । ଆଜି ଦେଶର ଅନେକ ସହରରେ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ହେଉଥିବା ମେଟ୍ରୋ ‘ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’ ଅଧୀନରେ ଅଛି । ଛୋଟ ସହରରେ ମେଟ୍ରୋ ଲାଇଟ୍ ଏବଂ ସହରୀ ରୋପୱେ ଭଳି ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
କୋଚି ୱାଟର ମେଟ୍ରୋ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ‘ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’ ଅଟେ ; ଏହା ଅନନ୍ୟ ଅଟେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବେ ତିଆରି ହୋଇଥିବା ଡଙ୍ଗାଗୁଡ଼ିକ ନିମନ୍ତେ ମୁଁ କୋଚି ସିପିୟାର୍ଡକୁ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । କୋଚି ଆଖପାଖରେ ଥିବା ଅନେକ ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜରେ ରହୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ୱାଟର ମେଟ୍ରୋ ସୁଲଭ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ପରିବହନ ଯୋଗାଇବ । ଏହି ଜେଟି ବସ୍ ଟର୍ମିନାଲ୍ ଏବଂ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ ମଧ୍ୟରେ ଇଣ୍ଟରମୋଡାଲ୍ ସଂଯୋଗ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏହା କୋଚିର ଟ୍ରାଫିକ୍ ସମସ୍ୟାକୁ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ବ୍ୟାକ୍ ୱାଟର (ଉଜାଣି ଜଳ) ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଆକର୍ଷଣ ପାଇବ । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ କେରଳରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବା ଏହି ପ୍ରୟୋଗ ଦେଶର ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ମଡେଲ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭୌତିକ ସଂଯୋଗ ସହିତ ଡିଜିଟାଲ ସଂଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଦେଶର ପ୍ରାଥମିକତା ଅଟେ । ଡିଜିଟାଲ୍ ସାଇନ୍ସ ପାର୍କ ପରି ଏକ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମୁଁ ପ୍ରଶଂସା କରିବି । ଏହିପରି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବ । ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ କରିଥିବା ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି । ଦୁନିଆର ବିକଶିତ ଦେଶମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଡିଜିଟାଲ ସିଷ୍ଟମ ଦେଖି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇ ଯାଇଛନ୍ତି । ଭାରତ ନିଜେ ୫ଜି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବିକଶିତ କରିଛି ଏବଂ ଏହା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ଖୋଲିଛି ଏବଂ ନୂତନ ଡିଜିଟାଲ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ମାର୍ଗ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ସଂଯୋଗୀକରଣ ଉପରେ କରାଯାଇଥିବା ନିବେଶ କେବଳ ସୁବିଧାକୁ ଉନ୍ନତ କରେ ନାହିଁ, ବରଂ ଏହା ଦୂରତାକୁ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରେ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍କୃତିକୁ ସଂଯୋଗ କରେ । ସେ ରାସ୍ତା ହେଉ କିମ୍ବା ରେଳ, ଧନୀ - ଗରିବ, ଜାତି - ଧର୍ମ, ଏହା କାହା ପାଇଁ ଭିନ୍ନ ନୁହେଁ । ସମସ୍ତେ ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ସଠିକ୍ ବିକାଶ । ଏହା ‘ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ’ ର ଭାବନାକୁ ମଜଭୁତ କରିଥାଏ । ଆଜି ଏହା ଭାରତରେ ହେଉଥିବା ଆମେ ଦେଖୁଛେ ।
ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ କେରଳ ନିକଟରେ ଅନେକ କିଛି ଅଛି । ଏହାର ସଂସ୍କୃତି, ଉତ୍ତମ ବ୍ୟଞ୍ଜନ ଏବଂ ଉତ୍ତମ ଜଳବାୟୁ ଅଛି, ଯାହା ସମୃଦ୍ଧିର ସୂତ୍ର ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇ ରହିଛି । କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ କୁମାରକୋମରେ ଜି -୨୦ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଏକ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା । କେରଳରେ ଆହୁରି ଅନେକ ଜି – ୨୦ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି । ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱକୁ କେରଳ ସହିତ ଅଧିକ ପରିଚିତ କରାଇବା । କେରଳର ମାଟ୍ଟା ଚାଉଳ ଏବଂ ନଡ଼ିଆ ବ୍ୟତୀତ ରାଗି ପୁଟୁ ପରି ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସିଦ୍ଧ । ଆଜି ଆମେ ଭାରତର ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ନେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛୁ । ଆମର କୃଷକ, ଆମର କାରିଗରମାନେ କେରଳରେ ଯାହା ଉତ୍ପାଦନ କରନ୍ତି, ଆମକୁ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସ୍ଥାନୀୟ ପାଇଁ ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରିବା, ସେତେବେଳେ ଆମର ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରିବ । ଆମର ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ପହଂଚିବା ପରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ କରିବାର ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ ହୋଇ ପାରିବ ।
ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ, ମୁଁ ପ୍ରାୟତଃ କେରଳର ଲୋକ ଏବଂ ‘ମନ୍ କି ବାତ୍‌’ ରେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରେ । ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଯେ ଆମକୁ ସ୍ଥାନୀୟ ପାଇଁ ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏହି ରବିବାର ‘ମନ କି ବାତ୍‌’ ର ୧୦୦ ତମ ଅଧ୍ୟାୟ ପ୍ରସାରିତ ହେବ । ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଉଦ୍ୟମକୁ ‘ମନ କି ବାତ୍‌’ ର ଏହି ଶହେ ତମ ଅଧ୍ୟାୟ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହା ‘ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ’ ର ଭାବନା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ହୋଇଛି । ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏକଜୁଟ ହେବାକୁ ପଡିବ । ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଏବଂ କୋଚି ୱାଟର ମେଟ୍ରୋ ପରି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ସମସ୍ତ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଆପଣ ମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଭରତ ମାତାଙ୍କର - ଜୟ!
ଭରତ ମାତାଙ୍କର - ଜୟ!
ଭରତ ମାତାଙ୍କର - ଜୟ!
ବିଶେଷ ଦ୍ରଷ୍ଟବ୍ୟ : ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ । ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ପରିବେଷଣ କରା ଯାଇଥିଲା ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the foundation laying, inauguration and dedication of various projects at Thiruvananthapuram
25 APR 2023 2:36PM by PIB Delhi
My good Malayali friends,
Namaskaram!
Governor of Kerala Shri Arif Mohammad Khan, Chief Minister Shri Pinarayi Vijayan ji, my colleague in the Union Cabinet Shri Ashwini Vaishnaw ji, Ministers of the Kerala government, local MP Shashi Tharoor ji, other dignitaries present here, and my dear brothers and sisters of Kerala. The Malayalam New Year started a few days ago. You celebrated the Vishu festival with great enthusiasm. I once again convey my best wishes to all of you. I am very happy that I have got the opportunity to join the celebration of Kerala's development in this atmosphere of gaiety. Today Kerala got its first Vande Bharat train. Today Kochi has got a new gift in the form of a water metro along with many projects related to railways. Along with connectivity, today the foundation stone and inauguration of many projects related to the development of Kerala have taken place. Many congratulations to the people of Kerala for all these development projects.
Brothers and sisters,
Kerala is very aware, intelligent and has educated people. The strength, the humility and the hard work of the people here makes them a unique identity. All of you are well versed with the situation in the country and abroad. Therefore, you are also aware of the condition of the countries around the world and what their economy is going through. Even in the midst of these global conditions, the world is considering India as a bright spot of development and recognising the possibilities of India's development.
There are several reasons behind this strong trust of the world in India. Firstly, a decisive government at the Centre, a government that takes major decisions in the interest of India; secondly, unprecedented investment on modern infrastructure by the Central Government; thirdly investment on our demography i.e. youth skills; and lastly the commitment of the Central Government regarding ease of living and ease of doing business. Our government lays emphasis on cooperative federalism and considers the development of the states as the recipe for the development of the country. If Kerala develops, then India's development will be faster. We are working with this spirit. Today, if India's credibility has improved in the world, then the efforts of the Central Government for global outreach have played an important role. And it has greatly benefited those people of Kerala, who live abroad. Whenever I visit any country, I often come across people from Kerala. The Indian diaspora living abroad is also getting huge benefits of India's growing power.
Brothers and sisters,
Connectivity infrastructure has been developed in India at an unprecedented speed and scale in the last nine years. In this year's budget also, we have decided to spend more than Rs 10 lakh crores on infrastructure. Today, we are completely transforming the public transport and logistics sector in the country. We are moving towards the golden age of Indian Railways. There has been a five-fold increase in the average railway budget for Kerala compared to what it used to be before 2014. Several projects of gauge conversion, doubling and electrification have been completed in Kerala in the last nine years. Modernization of three stations of Kerala, including Thiruvananthapuram, has started today. These will not be just railway stations, but will become multimodal transport hubs. Modern trains like Vande Bharat Express are also the identity of Aspirational India. Today we are able to run these semi-high speed trains because India's rail network is changing rapidly and is gearing up for higher speeds.
Brothers and sisters,
The specialty of all the Vande Bharat Express trains that have been launched so far is that they are also connecting our cultural, spiritual and tourist places. Kerala's first Vande Bharat train will also connect North Kerala to South Kerala. Now it will be easier to commute to pilgrimage centres like Kollam, Kottayam, Ernakulam, Thrissur, Kozhikode and Kannur. This Vande Bharat train, equipped with modern facilities, will give a great experience of travelling at high speed without harming the environment. Today, work has also started on the project to prepare the Thiruvananthapuram-Shoranur section for semi-high speed trains. Once completed, we will be able to run semi-high speed trains from Thiruvananthapuram to Mangalore as well.
Brothers and sisters,
We have also worked in another direction to modernize the country's public transport and urban transport. Our endeavour is to provide ‘Made in India’ solutions suited to local conditions. Semi-high speed trains, regional rapid transport systems, ro-ro ferries and ropeways are being developed according to the requirement. You see, Vande Bharat Express is ‘Made in India’. Today, the Metro which is being expanded in many cities across the country is under ‘Make in India’. Projects like Metro Light and Urban Ropeways are also being built in small towns.
Brothers and sisters,
The Kochi Water Metro project is also ‘Made in India’; it is unique. I also congratulate the Kochi Shipyard for the boats that have been specially made for this project. Water metro will provide affordable and modern transport to the people living in many islands around Kochi. This jetty will also provide intermodal connectivity between the bus terminal and the metro network. This will reduce the traffic problems of Kochi and backwater tourism will also get new attractions. I am sure this experiment being implemented in Kerala will become a model for other states of the country as well.
Friends,
Along with physical connectivity, digital connectivity is also the priority of the country today. I would appreciate a project like Digital Science Park. Such projects will give expansion to Digital India. The digital system that India has built in the last few years is being discussed all over the world. The developed countries of the world are also surprised to see the digital systems that India has developed. India has developed 5G technology on its own and this has opened up new possibilities in this field, paving the way for new digital products.
Brothers and sisters,
Investment made on connectivity not only improves convenience, but it also reduces distances and connects different cultures. Be it road, rail, or rich-poor, caste-creed, it doesn't differentiate. Everyone uses it and this is the right development. This strengthens the spirit of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’. This is what is happening in India today.
Kerala has a lot to offer to the country and the world. It has culture, cuisine and better climate which is key to prosperity. A few days ago, a meeting related to G-20 was held in Kumarakom. Many more G-20 meetings are being held in Kerala. The idea is to make the world more familiar with Kerala. Apart from Matta Rice and coconuts of Kerala, Shree Anna like Ragi Puttu is also famous. Today we are trying to take India's Shree Anna to the whole world. Whatever products our farmers, our artisans make in Kerala, we have to be vocal for them. When we will be vocal for local, then only the world will be vocal about our products. The path to build a developed India will get a boost when our products reach the world.
You must have seen, I often talk about the products made by the people of Kerala and the self-help groups in ‘Mann Ki Baat’. The endeavour is that we have to be vocal for the local. The 100th episode of ‘Mann Ki Baat’ will be broadcast this Sunday. This century of ‘Mann Ki Baat’ is dedicated to the efforts of every countryman in nation-building and it is also dedicated to the spirit of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’. We all have to unite to build a developed India. Projects like Vande Bharat Express and Kochi Water Metro will help a lot in this regard. I once again congratulate all of you for all the development projects. Thank you very much.
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.