Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Animal Birth Control Rules, 2023 notified by Central Government
18 APR 2023 10:41AM by PIB Delhi
The Central Government has notified the Animal Birth Control Rules, 2023 vide G.S.R 193(E) dated 10th March, 2023 under Prevention of Cruelty to Animal Act, 1960 and after superseding the Animal Birth Control (Dog) Rules, 2001. The Rules have addressed the guidelines of the Hon’ble Supreme Court in the Writ Petition No. 691 of 2009 between Animal Welfare Board of India and People for Elimination of Stray Troubles. The Hon'ble Supreme Court has in various orders specifically mentioned that relocation of dogs cannot be permitted.
As per the extant Rules, Animal Birth Control programme for the sterilization and immunization of the stray dogs are to be carried out by the respective local bodies/municipalities/Municipal Corporations and Panchayats. Also, the Cruelty involved for carrying out of ABC programme need to be addressed. By effective implementation of these Rules, the Animal Birth Control programme can be conducted by the local bodies which will help in reducing the stray dog population addressing the animal welfare issues.
The Municipal Corporations need to implement the ABC and Anti Rabies Program jointly. The Rules also provides the guidelines how to deal with the human and stray dog conflicts without relocating the dogs in an area.
One of the requirements under the Rule is that the Animal Birth Control Programme needs to be carried out by AWBI recognized organization specifically recognised for Animal Birth Control programme. The list of such Organizations will be made available on the website of the Board which will also be updated time to time. The Central Government has already issued letters to all the State Chief Secretaries, Principal Secretaries of Animal Husbandry Department and Urban Development Department. Therefore, the local bodies are requested to implement the Rules in letter and spirit and not to permit any Organizations to carry out ABC programme which are not recognized by AWBI and approved for ABC programme or otherwise elaborated in the Rules.

ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
কেন্দ্র সরকারনা এনিমেল বর্থ কন্ত্রোল রুল, 2023 খঙহনখ্রে
18 APR 2023 10:41AM by PIB Imphal
কেন্দ্র সরকারনা প্রিভেন্সন ওফ ক্রুএলতী তু এনিমেল এক্ত, 1960গী মখাদা অমসুং এনিমেল বর্থ কন্ত্রোল (দোগ) রুল, 2001গী মহুৎ শিনবা ওইনা G.S.R. 193(E) মতুং ইন্না তাং মার্চ 10, 2023 থাবা এনিমেল বর্থ কন্ত্রোল রুল, 2023 নোতিফাই তৌখ্রে। ইকায় খুম্ননিংঙাই ওইরবা সুপ্রীম কোর্তনা ইং 2009গী রিত নম্বর 691গী এনিমেল ৱেলফিয়র বোর্দ ওফ ইন্দিয়া অমসুং পীপল ফোর ইলিমিনেসন ওফ স্ত্রে ত্রৌবলগা মরী লৈনবা তাখিবা কাঙলোনশিং রুল অসিনা ইল্লি। ইকায় খুম্ননিংঙাই ওইরবা সুপ্রীম কোর্তনা থোকখিবা তোঙান-তোঙানবা ওর্দর কয়াদা হুইশিংগী মফম হোংদোকপীবগী অয়াবা পীদে হায়না অখন্ননা পল্লি।
হৌজিক চৎনরিবা রুলগী মখা পোন্না, লম্বীদা লৈবা মপু পান্দবা হুইশিংবু স্তেরিলাইজ অমসুং তীকা থাবগী থবকশিং পাংথোক্না এনিমেল বর্থ কন্ত্রোল প্রোগ্রামশিং অসি মরী লৈনবা লোকেল বোদী/ম্যুনিসিপালিতী/ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসন অমসুং পঞ্চায়তশিংনা পায়খৎকদবনি। মসিগা লোয়ননা, ABC প্রোগ্রাম পাংথোকপা মতমদা চত্থবা তাথী তাওই তৌবগী থৌওংশিং য়েংশিনবগী থৌদাংসু মখোয়গীনি। লোকেল বোদীশিংনা রুলশিং অসি নিংথীনা চৎনহন্দুনা এনিমেল বর্থ কন্ত্রোল প্রোগ্রাম পায়খৎপা য়াই অমসুং মসিনা এনিমেল ৱেলফিয়রগী হীরমগী ৱারোইশিন পুরকপগী শরুক অমা ওইনা লম্বীদা লৈবা মপু পান্দবা হুইশিংগী মশিং হন্থহনবদা তেংবাংগনি।
ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসনশিংনা ABC অমসুং এন্তি রেবিজ প্রোগ্রাম পুন্না পাংথোকমিন্নবগী মথৌ তাই। রুল অসিনা হুইশিংবু অতোপ্পা মফম অমদা হোংদোক্তবীদা মীওইবা অমসুং লম্বীদা লৈবা হুইশিংগী মরক্তা পামদবা থৌদোকশিং করম্না মাইয়োক্নগদগে হায়বগী কাঙলোনশিং পীরি।
রুল অসিগী মখাদা লৈবা তঙাই ফদবা থৌওং অমদি এনিমেল বর্থ কন্ত্রোল প্রোগ্রাম অসি থৌওং অসিগীদমক্তা অখন্ননা খল্লবা AWBIনা শকখঙলবা ওর্গনাইজেসন্না পাংথোক্কদবনি হায়বসিনি। মসিগুম্বা ওর্গনাইজেসনশিংগী লিস্ত অসি মতম মতমগী মতুং ইন্না বোর্দনা ৱেবসাইত্তা ফংহনগনি। কেন্দ্র সরকারনা রাজ্য পুম্নমক্কী চীফ সেক্রেতরী, এনিমেল হসবেন্দরী অমসুং অর্বান দিভেলপমেন্ত বিভাগকী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীশিংদা হান্ননা চিথী থাখ্রবনি। মরম অদুনা, লোকেল বোদীশিংনা রুলশিং অসি নিংথেনা ইনবীনবা অমসুং ABC প্রোগ্রামগীদমক্তা অয়াবা পীদবা অমসুং AWBIনা শকখঙদবা ওর্গনাজেসন নত্ত্রগা রুলশিংদা পল্লিবা ৱারোলগী ৱাংমদা প্রোগ্রাম অসি পায়খৎপগী অয়াবা পীদনবা খঙহল্লি।