AYUSH
Thousands participate in the Yoga Mahotsav in Dibrugarh
Union Minister Sarbananda Sonowal announces 100 bedded Yoga & Naturopathy Hospital in Dibrugarh
07 APR 2023 12:19PM by PIB Delhi
The ‘Yoga Mahotsav, celebrated to commemorate 75 days to the International Day of Yoga, was a huge success as thousands joined at the gala event as they practiced Common Yoga Protocol (CYP) at the Dibrugarh University ground here today.
The event was graced by the Union Minister of Ports, Shipping & Waterways and Ayush, Shri Sarbananda Sonowal; Chief Minister of Tripura, Dr Manik Saha; Deputy Chief Minister of Arunachal Pradesh, Chowna Main; Union Minister of State for Petroleum & Natural Gas & MP of Dibrugarh; Rameshwar Teli; Union Minister of State for External Affairs, Dr Rajkumar Ranjan Singh; Health & Family Welfare Minister of Assam, Keshab Mahanta; former minister & Chairman, HOUSEFED, Bhabesh Kalita; Health & Family Welfare Minister of Manipur, Sapam Ranjan Singh; Minister of Power of Meghalaya, A T Mondal; Vice Chancellor of Dibrugarh University, Prof Jiten Hazarika; and Secretary, Ministry of Ayush, Vaidya Rajesh Kotecha.
Speaking on the occasion, the Union Minister, Shri Sarbananda Sonowal said, “It is a matter of immense pleasure & pride that Dibrugarh is hosting this wonderful ‘Yoga Mahotsav’ in this pristine environment. As thousands of you joined us, we are emboldening the vision of Prime Minister Shri Narendra Modi ji to make Yoga a global movement towards healthier and better tomorrow.
Adding further, the Ayush Minister, Sarbananda Sonowal said, “On this holy occasion of Yoga Mahotsav, which is being celebrated on this auspicious World Health Day, I have the pleasure to announce that the Ministry of Ayush is going to set up a 100 bedded Yoga & Naturopathy hospital at Dibrugarh. This is going to further bolster Dibrugarh as the centre of healthcare in the region. I am thankful to the Chief Minister of Assam, Dr Himanta Biswa Sarma ji, for extending full support to this only of its kind centre in the North-East. This centre will cater to needs of the region by providing Yoga and naturopathy out- patient and inpatient treatments to the people of Assam.
An MoU was also signed between the Moraji Desai National Institute of Yoga (MDNIY) and Dibrugarh University to develop an ecosystem of Yoga practitioners which will further reinforce our commitment to make Yoga a part of everyone’s healthy lifestyle.
The Chief Minister of Tripura, Dr Manik Saha, addressed the gathering and said, “It is a great moment when all of us has joined today in this beautiful morning to perform Yoga - one of the greatest boons of Indian heritage. As we practise Yoga today, it not only boosts the Yoga practice among people, but also promises a better, healthier tomorrow.
Speaking on the occasion, Deputy Chief Minister of Arunachal Pradesh, Chowna Mein said, “Yoga is a wonder gift of India’s rich heritage that has benefitted the world to become a healthier place. I am happy that I am participating in this event today and we work towards a healthier tomorrow.”
Minister of Industry & Commerce, Assam, Bimal Borah; the Health & family Welfare Minister, Arunachal Pradesh, Alo Libang; the Health & family Welfare Minister, Meghalaya, Dr Mazel Ampareen Lyngdoh; Minister of Urban Development, Sikkim, L B Das; the Minister of Labour Welfare Department, Assam, Sanjay Kishan; the MLA of Dibrugarh & Chairman, AIDC, Prashanta Phukan; MP Horen Singh Bey; MLA Teros Gowala, Binod Hazarika, Chakra Gogoi among many other prominent personalities attended the Yoga Mahotsav.
Apart from thousands of Indian students, International students from Tanzania, Uganda, Kenya, Togo, Nepal, Nigeria, Lesotho, Botswana, Egypt, Namibia & Korea, yoga enthusiasts participated at the Yoga Mahotsav making it a grand success. At the event, the audience was guided to perform CYP by Dr Ishwar V. Basavaraddi, Director, MDNIY.

আয়ুশ
দিব্রুগরগী য়োগ মহোৎসবতা মীওই লিশিং কয়ানা শরুক য়াখ্রে
কেন্দ্রগী মন্ত্রী সর্বানন্দ সোনোৱালনা দিব্রুগরদা ফমুং 100 থাবা য়োগ অমসুং নেচ্র্যুরোপেথী হোস্পিতাল অমা লৈরগনি লাউথোকখ্রে
07 APR 2023 12:19PM by PIB Imphal
মালেমগী য়োগ নুমিৎ 75 ৱাৎলিবা অসি য়েংদুনা ঙসি দিব্রুগর য়ুনিভর্সিতী লম্পাক্তা পাংথোকখিবা ‘য়োগ মহোৎসব’ অসি য়াম্না চাউবা মায় পাকপা অমা ওইখি। মীওই লিশিং কয়ানা মসিদা শরুক য়াদুনা কম্মন য়োগ প্রোতোকোল (সি.ৱাই.পি.) পাংথোকখি।
পোর্ত, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ অমসুং আয়ুশকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱাল; ত্রিপুরাগী মুখ্য মন্ত্রী, দাঃ মানিক সাহা; অরুনাচল প্রদেশকী উপ মুখ্য মন্ত্রী, চাউনা মেন; পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাসকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী অমসুং দিব্রুগরগী এম.পি., শ্রী রামেশ্বর তেলী; এক্সতর্নেল এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, দাঃ রাজকুমার রঞ্জন সিংহ; অসমগী হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রী, শ্রী কেশব মহান্তা; হান্নগী মন্ত্রী অমসুং হাউস্ফীদকী চেয়রপর্সন, শ্রী ভবেশ কলিতা; মনিপুরগী হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রী, শ্রী সাপম রঞ্জন সিংহ; মেঘালয়গী পাৱর মন্ত্রী, শ্রী এ.কে. মোন্দল; দিব্রুগর য়ুনিভর্সিতীগী ভাইস চান্সেল্লর, প্রোফঃ জিতেন হজারিকা অমসুং আয়ুশ মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী, বাইদ্যা রাজেশ কোতেচানা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱালনা থৌরম অসিদা ৱা ঙাঙবদা অসুম্না হায়খি, “হৌজিক্কী য়াইফরবা মতম অসিদা দিব্রুগরনা নিংথীরবা ‘য়োগ মহোৎসব’ পাংথোক্লিবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবগা লোয়ননা চাউথোকচবা পোকচরি। অদোম লিশিং কয়ানা ঐখোয়গা পুল্লিবা অসিনা হকশেল ফবা অমসুং অফবা তুংগী মতম অমগীদমক্তা য়োগবু মালেমগী ইহৌ অমা ওইনবগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মঙলানবু মপাঙ্গল হেন্না হাপ্লি”।
আয়ুশ মন্ত্রী, শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱালনা মখা তারদুনা অসুম্না হায়খি, “ঙসিগী মালেমগী হকশেল নুমিৎ অসিদা পাংথোক্লিবা য়োগ মহোৎসবকী য়াইফরবা থৌরম অসিদা আয়ুশ মন্ত্রালয়না ফমুং 100 থাবা য়োগ অমসুং নেচ্যুরোপেথীগী হোস্পিতাল অমা দিব্রুগরদা লিংখৎলগনি হায়না ঐহাক্না লাউথোকচরি। মসিনা দিব্রুগরবু লমদম অসিগী হেল্থকেয়রগী ময়োল অমা ওইরিবা অসিবু মখা তানা মপাঙ্গল হাপ্লগনি। মসিগুম্বা অৱাং নোংপোক্কী অমত্তা ঙাইরবা সেন্তর অসিদা মপুং ফানা শৌগৎপীবগীদমক্তা ঐহাক্না অসমগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী হিমন্তা বিস্বা শর্মবু থাগৎচরি। সেন্তর অসিনা য়োগ অমসুং নেচ্যুরোপেথী আউত-পেসেন্ত অমসুং ইন-পেসেন্ত লাইয়েংশিংবু অসমগী মীয়ামদা ফংহন্দুনা লমদমসিগী তঙাই ফদবশিংদা তেংবাংগনি।
য়োগবু মীপুম খুদিংগী হকশেল ফবা পুন্সি মহিংগী শরুক অমা ওইহন্নবগীদমক্তা ঐখোয়না খোঙফম চেৎলিবা অসিবু হেন্না চেৎশিলহনগদবা য়োগ তৌবশিংগী ইকোসীস্তেম অমা শেম্নবগীদমক্তা মোরার্জী দেসাই নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ য়োগ (এম.দি.এন.আই.ৱাই.) অমসুং দিবুরগর য়ুনিভর্সিতীগী মরক্তা এম.ও.য়ু. অমগী খুৎয়েকসু পীনখ্রে।
ত্রিপুরাগী মুখ্য মন্ত্রী, দাঃ মানিক সাহানা ঙসিগী মীয়ামদা ৱা ঙাঙবদা অসুম্না হায়খি, “ঐখোয় পুম্নমক্না ঙসিগী য়াইফরবা অয়ুক অসিদা পুন্দুনা ভারতকী হেরিতেজকী খ্বাইদগী শক্নাইরবা বর অমা ওইরিবা য়োগ তৌমিন্নবা অসি য়াম্না নুংঙাইবা মিৎকুপ অমনি। ঐখোয়না ঙসি য়োগ তৌরিবা অসিনা মীয়াম মরক্তা য়োগ তৌনবা পুক্নিং থৌগৎপদা নত্তনা হকশেল ফবা অমসুং অফবা তুংগী মতম অমা লৈরগনি হায়বগী থাজবসু পীরি”।
অরুনাচল প্রদেশকী উপ মুখ্য মন্ত্রী, চাউনা মেন্না ঙসিগী থৌরমদা ৱা ঙাঙবদা হায়খি, “য়োগ অসিদি ভারতকী ইনাক খুল্লবা হেরিতেজকী খুদোল অমনি অমসুং মসিনা মালেম্বু হকশেল ফবা মফম অমা ওইহল্লি। ঐহাক্না ঙসিগী থৌরম অসিদা শরুক য়াবা ফংবা অমসুং হকশেল ফবা হয়েংগী মতম অমগীদমক্তা ঐখোয়না করিগুম্বা খরা পাংথোক্লিবা অসিদা নুংঙাইবা ফাওই”।
অসমগী ইন্দস্ত্রী অমসুং কম্মর্স মন্ত্রী, বিমল বোরাহ; অরুনাচল প্রদেশকী হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রী, অলো রিবাং; মেঘালয়গী হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রী, দাঃ মাজেল অম্পারীন লিংদোহ; সিক্কিমগী অর্বান দিভেলপমেন্ত মন্ত্রী, এল.বি. দাস; অসমগী লেবর ৱেলফিয়র দিপার্তমেন্তকী মন্ত্রী, সঞ্জয় কিশন; দিব্রুগরগী এম.এল.এ. অমসুং এ.আই.দি.সি.গী চেয়রমেন, প্রশান্তা ফুকান; এম.পি. হোরেন সিংহ বে; এম.এল.এ. তেরোস গোৱালা, বিনোদ হজারিকা, চক্র গোগোইসু অতোপ্পা শক্নাইরবা মীওই কয়াগা লোয়ননা ঙসিগী য়োগ মহোৎসবতা শরুক য়াখি।
ভারতকী মহৈরোই লিশিং কয়াগী মথক্তা তাঞ্জানিয়া, য়ুগান্দা, কেনয়া, তোগো, নেপাল, নাইজেরিয়া, লেসোথো, বোৎস্বানা, ইজিপ্ত, নামিবিয়া অমসুং কোরিয়াগী ইন্তর্নেস্নেল মহৈরোইসিং, য়োগবু পামজবা মীওই কয়ানা য়োগ মহোৎসব অসিদা শরুক য়াদুনা থৌরম অসিবু অচৌবা মায় পাকপা অমা ওইহনখি। থৌরম অসিদা এম.দি.এন.আই.ৱাই.গী দাইরেক্তর, দাঃ ইশ্বর ভি. বাসাভারাদীনা তাক্তুনা মীয়াম্না সি.ৱাই.পি. পাংথোকখি।