Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at inauguration of ITU Area Office & Innovation Centre
22 MAR 2023 3:25PM by PIB Delhi
My colleagues in the Union Cabinet, Dr. S. Jaishankar ji, Shri Ashwini Vaishnaw ji and Shri Devusinh Chauhan ji, Secretary General of ITU, other dignitaries, ladies and gentlemen!
Today is a very special and pious day. The new year of 'Hindu calendar' has started from today. I wish Vikram Samvat 2080 to all of you and all the countrymen. Different calendars have been in vogue over the centuries in our vast and diverse country. There is the Malayalam calendar of the Kollam period and there is the Tamil calendar, which has been giving date and time to India for hundreds of years. Vikram Samvat is also there from 2080 years ago. The Gregorian calendar reads 2023 at present but Vikram Samvat began 57 years prior to that. I am happy that a new beginning is taking place in the telecom, ICT and related innovations on this auspicious day. Today the Area Office and Innovation Centre of the International Tele-communication Union (ITU) has been inaugurated. Moreover, a 6G test bed has also been launched today. Our vision document related to this technology has also been unveiled. It will not only usher new energy in Digital India but also provide solutions and innovations for South Asia and the Global South. This will create many new opportunities, especially for our academia, innovators, start-ups and industry.
Friends,
Reducing the regional divide is one of the priorities of India when it is presiding over the G-20. A few weeks back, India organized the Global South Summit. Given the unique needs of the Global South, the role of technology, design and standards is very important. The Global South is now seeking to bridge the technological divide as well. This Area Office and Innovation Centre of ITU is a huge step in this direction. I think India's efforts to build universal connectivity in the Global South will also be extremely stimulating and accelerating. This will also strengthen cooperation and collaboration in the ICT sector in South Asian countries. I congratulate and wish all the best to everybody, including many guests from abroad who are also present here.
Friends,
It is only natural to expect a lot from India when we talk about bridging the technological divide. India's potential, innovation culture, infrastructure, skilled and innovative manpower and favourable policy environment are the basis of this expectation. Along with these things, India boasts of two major strengths that is trust and scale. We cannot take the technology to every nook and corner without trust and scale. I would say that trust is a precondition in this present day technology. Today the whole world is discussing India's efforts in this direction. Today India is the most connected democracy of the world with 100 crore mobile phones. Affordable smartphones and cheap internet data have transformed India's digital world. Over 800 crore UPI-based digital payments take place in India every month. Today, 7 crore e-authentications take place every day in India. More than 220 crore vaccine doses have been administered in the country through India’s CoWIN app. In the past few years, India has transferred more than 28 lakh crore rupees directly to the bank accounts of its citizens through Direct Benefit Transfer. We have opened bank accounts of more people than the total population of America through the Jan Dhan Yojana. And after that we authenticated these accounts through the Unique Digital Identity i.e. Aadhaar, and then connected more than 100 crore people through mobile phones. The power of the Jan Dhan-Aadhaar-Mobile (JAM) trinity is a matter of study for the world.
Friends,
Telecom technology is not just a mode of power for India but a mission to empower people. Today digital technology is universal in India, accessible to all. Digital inclusion has happened on a large scale in India in the last few years. If we talk about broadband connectivity, there were six crore users in India before 2014. Today the number of broadband users is more than 80 crores. The number of internet connections in India was 25 crores before 2014. Today it is more than 85 crores.
Friends,
Now the number of internet users in the villages of India is more than the internet users in the cities. This is a proof of how digital power is reaching every nook and corner of the country. In the last nine years, the government and the private sector together have laid 25 lakh kilometers of optical fiber in India. 25 lakh kilometers of optical fiber! In these years only, about two lakh gram panchayats have been connected with optical fiber. Today, more than five lakh common service centers are providing digital services in villages across the country. The effect of all these steps is that today our digital economy is progressing almost two and a half times faster than the overall economy of the country.
Friends,
Non-digital sectors are also getting strength from Digital India and the example of this is our PM GatiShakti National Master Plan. Data layers related to all types of infrastructure being built in the country are being brought on a single platform. The goal is to have information about every resource related to infrastructure development at one place, with real time information available to every stakeholder. The 'Call Before You Dig' app that has been launched here today is also an extension of that spirit. And the 'Call Before You Dig' does not mean that it has to be used politically. You are also aware that digging for different projects often damages the telecom network as well. With this new app, the coordination between the digging agencies and the departments that have underground assets will increase. As a result, the loss will also be minimized and the problems faced by the people will also be reduced.
Friends,
Today's India is rapidly moving towards the next step of digital revolution. Today India is the fastest 5G rollout country in the world. In just 120 days, 5G has been rolled out in more than 125 cities. Today 5G services have reached about 350 districts of the country. Moreover, today we are talking about 6G only after 6 months of 5G rollout and this shows India's confidence. Today we have also presented our vision document. This will become a major basis for 6G rollout in the next few years.
Friends,
The successful indigenous telecom technology is attracting the attention of many countries of the world today. Before the 4G rollout, India was just a consumer of telecom technology. But now India is moving towards being the biggest exporter of telecom technology in the world. With the help of the power of 5G, India is working with many countries to change the work culture of the whole world. Very soon, India is going to set up 100 new 5G labs. This will go a long way in realizing the opportunities, business models and employment potential associated with 5G. These 100 new labs will help in developing 5G applications according to India's unique needs. Be it 5G smart classrooms, farming, intelligent transport systems or healthcare applications, India is working fast in every direction. India's 5G standards are part of the global 5G systems. We will also work together with ITU for standardization of future technologies. The Indian ITU Area office which has been launched today will also help us in creating the right environment for 6G. I am also happy to announce today that the World Tele-communications Standardization Assembly of ITU will be held in Delhi in October next year. Representatives from all over the world will come to India to participate in this assembly. I wish you all the best for this event. But I also urge the scholars of this field that we should do something before October that will be of maximum use to the poorest of the poor countries of the world.
Friends,
Looking at this pace of India's development, it is said that this decade is India's Techade. India's telecom and digital model is smooth, secure, transparent, trusted and tested. All the friendly countries of South Asia can take advantage of this. I believe this centre of ITU will play an important role in this regard. Once again, I welcome dignitaries from many countries of the world on this important occasion and offer all of you many best wishes.
Thanks a lot.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না আই.তি.য়ু. এরিয়া ওফিস অমসুং ইন্নোভেসন সেন্তর শঙ্গাবদা ৱা ঙাংখিবদা থমখিবা ৱারোল
22 MAR 2023 3:25PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলগী ঐহাক্কী মরুপ, দা. এস জয়শঙ্কর, শ্রী অশ্বিনি বৈশ্নো, শ্রী দেবুসিংহ চৌহান আই.তি.য়ু.গী সেক্রেতরী জেনরেল, অতোপ্পা দিগনিতরীশিং, নুপী অমদি নুপাশিং!
ঙসি অসি য়াম্না অখন্নবা, য়াম্না শেংলবা নুমিৎ অমনি। ঙসিদগী ‘হিন্দুগী কেলেন্দর’গী চহি হৌরি। ইরৈবাকচা পুম্নমক্তা ঐহাক্না য়াইফরবা বিক্রম সম্বৎ ২০৮০গী য়াইফ পাউজেল পীজরি। ঐখোয়গী অচৌবা লৈবাক অসিদা চহিচা কয়াগী তোঙান-তোঙানবা কেলেন্দরশিং চৎনদুনা লাকখি। কোল্লম মতমগী মলয়ালম কেলেন্দর লৈ চহি চা কয়া ভারত্তা তাংগী লৌশিং পীরিবা তমিল কেলেন্দর লৈ। বিক্রম সম্বৎ অসি চহি ২০৮০দগী চৎনরক্লি। গ্রেগোরিয়ন কেলেন্দরদা কুমজা অসি ২০২৩ ওইরি অদুবু মসিদগী বিক্রম সম্বৎনা চহি ৫৭ ঙনখৎলি। অনৌবা চহিগী অহৌবা নুমিৎ অসি তেলিকোম, আই.সি.তি. অমসুং মরী লৈনবা ইন্নোভেসনশিংগী মতাংদা ভারত্তা অচৌবা অহৌবা অমা ওইরি। ঙসি এরিয়া ওফিস অমসুং ইন্নোভেসন সেন্তর খক্তা নত্তনা ইন্তর্নেস্নেল তেলিকম্ম্যুনিকেসন য়ুনিয়ন (আই.তি.য়ু.)গী এরিয়া ওফিসসু মফম অসিদা শাখি। মসিগা লোয়ননা ঙসি ৬জিগী তেস্ত-বেদসু শঙ্গাখি। ঐখোয়গী তেক্নোলোজীগা মরী লৈনবা বিজন দোক্যুমেন্তসু পুথোকখি। মসিগা লোয়ননা দিজিতেল ইন্দিয়াদা অনৌবা ইনোৎ অমা হাপ্পগা লোয়ননা মসিনা খা এসিয়া অমসুং গ্লোবেল সাউথকী অনৌবা সোল্যুসনশিং, অনৌবা ইন্নোভেসনশিং পুরক্লগনি। মসিনা ঐখোয়গী একাদেমিয়া, ঐখোয়গী ইন্নোভেতরশিং – স্তার্তঅপশিং, ঐখোয়গী ইন্দস্ত্রীগীদমক অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরগনি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারতনা জি-২০ প্রিসাইদ তৌরি, রিজনেল দিভাইদ হন্থহনবা হায়বা অসিনা মাগী মরু ওইবশিংগী মনুংদা অমা ওইরি। চয়োল খরগী মমাংদা ভারতনা গ্লোবেল সাউথ সম্মিৎ পাঙথোকখি। গ্লোবেল সাউথকী অখন্নবা মথৌ তাবশিং অসি য়েংলগা তেক্নোলোজী, দিজাইন অমসুং স্তেন্দর্দশিংগী থৌদাং য়াম্না মরু ওই। গ্লোবেল সাউথনা হৌজিক তেক্নোলোজী দিভাইদ লৈহনদনবা থবক পাইখৎলি। গ্লোবেল সাউথতা য়ুনিভর্সেল কন্নেক্তিবিতী শেমগৎনবা মসিনা ভারতকী খোঙথাংশিংদা ইথিল অমদি ইনোৎ হাপ্লগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। মসিনা খা এসিয়া লৈবাকশিংদা লৈরিবা আই.সি.তি. সেক্তরদা কোওপরেসন অমসুং কোল্লাবোরেসন মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি অমসুং থৌরম অসিদা মপালদি মীথুংলেন কয়ানা মফম অসিদা লাক্তুনা শরুক য়ারি। ঐহাক্না পুম্নমকপু থাগৎচরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না তেক্নোলোজিকেল দিভাইদ লৈহনদনবা মতাংদা ৱারী শাবা মতমদা ভারত্তা আশা তৌবা হায়বসি মহৌশানি। ভারতকী মতিক-ময়াই, ভারতকী ইন্নোভেসন সেন্তর, ভারতকী ইনফ্রাস্ত্রকচর, ভারতকী স্কিল অমসুং ইন্নোভেতিব মেনপাৱর, ভারতকী চুনরবা পোলিসী এনভাইর্নমেন্ত, পুম্নমক অসিনা আশা অসিগী য়ুম্ফম থোনখি। মসিগা লোয়ননা ভারতকী অচৌবা শক্তি অনি অদুদি থাজবা অমসুং স্কেলনি। থাজবা অমদি স্কেল য়াওদনা ঐখোয়না তেক্নোলোজীবু কাচিন কোয়া শিনবা থুংনা য়ৌহনবা ঙমলোই অমসুং হৌজিক মতমগী তেক্নোলোজীদা থাজবা হায়বা অসি প্রি-কন্দিসন ওইরি। ঙসি মালেম পুম্বনা মাইকৈ অসিদা ভারতনা থাংজিল্লিবা খোঙথাংশিংগী মতাংদা ঙাংনরি। ঙসি ভারত অসি মোবাইল ফোন করোর ১০০ লৈবগা লোয়ননা মালেমগী খ্বাইদগী কন্নেক্তেদ দেমোক্রেসী ওইরি। অহোংবা স্মার্তফোন অমসুং অহোংবা ইন্তর্নেৎ দেতানা ভারতকী দিজিতেলগী লম ইনোৎ হাপখি। ঙসি ভারত্তা থা খুদিংদা য়ু.পি.আই.গী দিজিতেল পেমেন্ত করোর ৮০০ হেন্না তৌরি। ঙসি ভারত্তা ই-ওথেন্তিকেসন করোর ৭ হেন্না নুমিৎ খুদিংগী তৌরি। ভারতকী কোৱিন প্লেৎফোর্মগী খুত্থাংদা লৈবাক অসিদা ভেক্সিন দোজ করোর ২২০ হেন্না হাপখি। হৌখিবা চহি খরা অসিদা ভারতনা দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফরগী খুত্থাংদা মাগী প্রজাশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা হকথেংননা লুপা করোর লাখ ২৮ হেন্না থাখি। জন ধন য়োজনাগী খুত্থাংদা অমেরিকাগী অপুনবা মীশিংদগী হেন্না মীওই কয়ানা বেঙ্ক একাউন্তশিং হাংখি। অমসুং মখোয়বু য়ুনিক দিজিতেল আইদেন্তিতী হায়বদি আধারগী খুত্থাংদা ওথেন্তিকেৎ তৌখি অমসুং মোবাইলগী খুত্থাংদা মীওই করোর ১০০ হেন্না কন্নেক্ত তৌখি। জন ধন – আধার – মোবাইল - জে.এ.এম., ত্রিনিতীগী শক্তি অসি মালেমগী নৈন্নবা হীরম অমা ওইরি।
মরুপশিং,
তেলিকোম তেক্নোলোজী অসি ভারতকীদমক শক্তি লৈবগী মতৌ খক্তা নত্তে মসি শক্তি পীনবা মিসন অমসু ওইরি। ঙসি দিজিতেল তেক্নোলোজী অসি ভারত্তা য়ুনিভর্সেল ওইরি অমসুং পুম্নমক্তা এক্সেসিবল ওইরি। দিজিতেল ইনক্লুজন অসি হৌখিবা চহি খরাং ভারত্তা চাউনা পাঙথোক্লি। করিগুম্বা ঐখোয়না ব্রোদবেন্দ কন্নেক্তিবিতীগী মতাংদা ৱারী শাবা তারবদি ২০১৪গী মমাংদা ভারত্তা য়ুজর মিলিয়ন ৬০ লৈরমখি। ঙসি ব্রোদবেন্দ য়ু্জরগী মশিং মিলিয়ন ৮০০ হেল্লে। ২০১৪গী মমাংদা ভারতকী ইন্তর্নেৎ কন্নেক্সনশিংগী মশিং মিলিয়ন ২৫০ ওইরমখি, ঙসিদি করোর ৮৫ হেল্লে।
মরুপশিং,
হৌজিক ভারতকী খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা ইন্তর্নেৎ য়ুজরশিংগী মশিংনা সহরশিংদা লৈরিবা ইন্তর্নেৎ য়ুজরশিংগী মশিংদগী হেল্লি। মসি লৈবাক্কী কাচিন কোয়া শিনবা থুংবদা করম্না দিজিতেল পাৱর লাকপগে হায়বগী খুদম অমনি। হৌখিবা চহি ৯দা সরকার অমদি প্রাইবেৎ সেক্তরনা পুন্না ভারত্তা ওপ্তিকেল ফাইবর কিলোমিতর মিলিয়ন ২.৫ তীংখি। মসিদা গ্রাম পঞ্চায়ৎ লাখ ২রোম ওপ্তিকেল ফাইবরনা কন্নেক্ত তৌখি। ঙসি লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা খুঙ্গংশিংদা দিজিতেল সর্ভিসেসশিং কম্মন সর্ভিস সেন্তর লাখ ৫ হেনবনা ফংহল্লি। মসিগী কান্নবা অসিনা ঙসি ঐখোয়গী দিজিতেল ইকনোমী অসি লৈবাক্কী অপুনবা ইকনোমীদগী শরুক অনি তঙ্খাই হেন্না খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লি।
মরুপশিং,
নন-দিজিতেল সেক্তরশিংনা দিজিতেল ইন্দিয়াদগী শক্তি ফংলি অমসুং মসিগী খুদম অসি পি.এম. গতিশক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লান্না ওইরি। লৈবাক অসিদা শারিবা মখল পুম্নমক্কী ইনফ্রাস্ত্রকচরগা মরী লৈনবা দেতা লেয়রশিং সিঙ্গল প্লেৎফোর্ম অমগী মখাদা পুশিল্লি। মফম অমদা ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্তগা মরী লৈনবা রিসোর্স খুদিংমক্কী মতাংদা ই-পাউ ফংহনবা, স্তেকহোল্দর খুদিংমক্তা রিএল তাইল ইনফোর্মেসন পীবা হায়বা অসিনা মসিগী পান্দমনি। ঙসি ‘কোল বিফোর য়ু দিগ’ হায়বা এপ অমা লোঞ্চ তৌরিবা অসিনা মসিগী ৱাখল্লোন অসিগী এক্সতেন্সন অমনি অমসুং মসিনা পোলিতিকেল ফিল্দদা খক্তা শীজিন্নগদবা নত্তে। নখোয়না খঙই মদুদি তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিংগীদক তৌথোকপগী থবকশিংনা তেলিকোম নেৎৱার্ক্তা অমাং অতা থোকহল্লি। অনৌবা এপ অসিগা লোয়ননা তৌথোক্লিবা এজেন্সীশিং অমসুং অন্দরগ্রাউন্দ এসেৎশিং লৈরিবা বিভাগশিংগী মরক্তা কোওর্দিনেসন লৈহনবা হেনগৎহল্লগনি। মসিনা মাংবগী চাং অমসুং মীয়াম্না মায়োক্নবা সমস্যাশিং হন্থহল্লগনি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারতনা দিজিতেল রিভোল্যুসনগী মথংগী তাঙ্কক্তা খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লি। ঙসি ভারত অসি মালেমগী খোঙজেল য়াংনা ৫জি রোল আউৎ তৌরিবা লৈবাক ওইরি। শুপ্নগী নুমিৎ ১২০গী মনুংদা সহর ১২৫ হেনবদা ৫জি রোল আউৎ তৌখি। ঙসি ৫জি সর্ভিসনা লৈবাক্কী জিলা ৩৫০ হেন্না য়ৌশিনখি। মসি খক্তা নত্তনা ঙসি ঐখোয়না ৫জি রোল আউৎ তৌখিবগী থা ৬ খক্তগী মতুংদা ৬জিগী মতাংদা ৱারী শারি মসিনা ভারতকী কনফিদেন্স অদু উৎলি। ঙসি ঐখোয়গী বিজন দোক্যুমেন্ত উৎখি। মসিনা মথংগী চহি খরাদা ৬জি রোল আউৎ তৌনবা অচৌবা য়ুম্ফম থোল্লগনি।
মরুপশিং,
ভারত্তা তেলিকোম তেক্নোলোজী মায় পাক্না শেমগৎখিবা অসিনা মালেমগী লৈবাক কয়াগী পুক্নিং চিংশিল্লি। ভারত অসি ৪জি.গী মমাংদদি তেলিকোম তেক্নোলোজী শিজিন্নবখক ওইবা লৈবাক অমা ওইরম্মি, অদুবু ঙসিদি, লৈবাক অসিনা মালেমগী ওইনা তেলিকোম তেক্নোলোজী এক্সপোর্ত তৌবা খ্বাইদগী চাউবা লৈবাক অমা ওইবগী মাইকৈদা চঙশিল্লি। ভারতনা ৫জি.গী শক্তীগা লোয়ননা মালেম পুম্বগী থবক তৌবগী চৎনবী হোংদোক্নবগীদমক্তা অতোপ্পা লৈবাক কয়াগা লোয়ননা হোৎনমিন্নরি, মসিনা ৫জি.গা মরী লৈনবা খুদোংচাবা, ব্যুজিনেস মোদেল অমসুং থবক পীবা ঙম্বগী মতিক ফংবদা মশক থোক্না তেংবাংগনি। মসিগী অনৌবা লেব ১০০ অসিনা ভারতকী তোপ-তোপ্পা তঙাই ফদবগী মতুং ইন্না ৫জি. এপ্লিকেসন শাবদা তেংবাংগনি। ৫জি. স্মার্ত ক্লাসরুম, লৌউবা, ইন্তেল্লিজেন্ত ত্রান্সপোর্ত সীস্তেম নত্ত্রগা হেল্থকেয়র এপ্লিকেসন ওইরো, ভারতনা মাইকৈ খুদিংদা খোঙজেল য়াঙনা চঙশিল্লি। ভারতকী ৫জি. স্তেন্দর্দ অসি মালেমগী ৫জি. সীস্তেমগী শরুক অমা ওইরে। ভারতনা তুংগী মতমগী তেক্নোলোজীগী স্তেন্দর্দ শেম্নবগীদমক্তা আই.তি.য়ু.গা নক্ননা থবক তৌমিন্নগনি। নৌনা হাংদোক্লবা ভারতকী আই.তি.য়ু. এরিয়া ওফিস অসিনা ৬জি.গী চুনবা ইনভাইরনমেন্ত শেমগৎপদা তেংবাংগনি। আই.তি.য়ু.গী ৱর্ল্স তেলিকম্ম্যুনিকেসন স্তেন্দর্দাইজেসন এসেমব্লী অসি মথংগী চহিগী ওক্তোবরদা নই দিল্লীদা পাংথোক্কনি অমসুং মালেম শিনবা থুংবগী মীহুৎশিংনা মসিগীদমক্তা ভারত্তা লাক্কনি হায়না লাউথোকপদা নুংঙাইবা ফাওই। ঐখোয়না মালেমগী খ্বাইদগী লায়রবশিংগী মরক্তা লায়রবশিংদা চাউনা কান্নগদবা করিগুম্বা খরা তৌবা তাই।
মরুপশিং,
তেলিকোম অমসুং দিইজিতেল মোদেল অসি স্মুথ, সেক্যুর, ত্রান্সপরেন্ত অমসুং থাজবা য়াবা অমদি তেস্ত তৌরবা ওইরি। খা এসিয়াগী অফবা মরী লৈনবা লৈবাকশিংনা মসিগী কান্নবা লৌবা য়াগনি। ঐহাক্না থাজৈ মসিদা আই.তি.য়ু.গী মসিগুম্বা সেন্তর অসিনা মরু ওইবা থৌদাং য়াগনি। ঐহাক্না মরু ওইবা থৌরম অসিদা মালেমগী লৈবাক কয়াদগী লাক্লিবা দিগনিতরীশিংবু অমুক হন্না তরাম্না ওকচবগা লোয়ননা পুম্নমক্তা য়াইফ মঙ্গোল পীজরি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি!