প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
আই টি ইউ এৰিয়া অফিচ এণ্ড ইনোভেচন চেণ্টাৰ মুকলি অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ লিখিত পাঠ
22 MAR 2023 3:25PM by PIB Guwahati
মোৰ কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটৰ সহযোগী এছ জয়শংকৰ, অশ্বিনী বৈষ্ণৱ ডাঙৰীয়া, আই টি ইউৰ মহাসচিব দেবুসিং চৌহান ডাঙৰীয়া, অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তি, ভদ্ৰমহিলাসকল!
আজি এটা অতি বিশেষ দিন, অতি পবিত্ৰ দিন। আজিৰে পৰা আৰম্ভ হৈছে ‘হিন্দু কেলেণ্ডাৰ’ৰ নতুন বছৰ। আপোনালোক সকলোৰে লগতে সকলো দেশবাসীলৈ বিক্ৰম সংৱাট ২০৮০ৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলো। আমাৰ বিশাল, বৈচিত্ৰময় দেশখনত যুগ যুগ ধৰি বিভিন্ন কেলেণ্ডাৰৰ প্ৰচলন হৈ আহিছে। কোল্লাম যুগৰ মালয়ালম কেলেণ্ডাৰ আছে, তামিল কেলেণ্ডাৰ আছে, যিয়ে ভাৰতক শ শ বছৰ ধৰি তাৰিখৰ জ্ঞান দি আহিছে। ২০৮০ বছৰ আগৰ পৰাও চলি আছে বিক্ৰম সংৱাট। বৰ্তমান গ্ৰেগৰিয়ান কেলেণ্ডাৰত ২০২৩ বৰ্ষ চলি আছে যদিও বিক্ৰম সংৱাট তাতকৈ ৫৭ বছৰ আগৰ। মই সুখী যে নতুন বছৰৰ প্ৰথম দিনটোত ভাৰতত টেলিকম, আইচিটি আৰু আনুষংগিক উদ্ভাৱনৰ সন্দৰ্ভত এক বৃহৎ আৰম্ভণি কৰা হৈছে। আজি ইয়াত কেৱল ইণ্টাৰনেশ্যনেল টেলিকমিউনিকেচন ইউনিয়ন (আই টি ইউ)ৰ এৰিয়া অফিচে নহয়, ইনোভেচন চেণ্টাৰো স্থাপন কৰা হৈছে। ইয়াৰ লগতে আজি মুকলি কৰা হৈছে 6G Test-Bed। এই প্ৰযুক্তিৰ সৈতে জড়িত আমাৰ দৃষ্টিভংগীৰ নথিখন উন্মোচন কৰা হৈছে। ডিজিটেল ইণ্ডিয়াক নতুন শক্তি দিয়াৰ সমান্তৰালকৈ ই নতুন সমাধান, দক্ষিণ এছিয়াৰ বাবে নতুন উদ্ভাৱন, গ্ল’বেল চাউথৰ নতুন উদ্ভাৱন আৰু নতুন চিন্তা কঢ়িয়াই আনিব। বাবেও আনিব। ইয়াৰ দ্বাৰা বিশেষকৈ আমাৰ একাডেমী, আমাৰ উদ্ভাৱক-ষ্টাৰ্ট আপ, আমাৰ উদ্যোগৰ বাবে বহু নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি হ’ব।
বন্ধুসকল,
আজি যেতিয়া ভাৰতে জি-২০ৰ সভাপতিত্ব কৰি আছে, তেতিয়া আঞ্চলিক বিভাজন হ্ৰাস কৰাটো ইয়াৰ অন্যতম অগ্ৰাধিকাৰ। কেইসপ্তাহমান আগতে ভাৰতে গ্ল’বেল ছাউথ ছামিটৰ আয়োজন কৰিছিল। গ্ল’বেল ছাউথৰ অনন্য প্ৰয়োজনীয়তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি প্ৰযুক্তি, ডিজাইন আৰু ষ্টেণ্ডাৰ্ডৰ ভূমিকা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। গ্ল’বেল ছাউথ এতিয়া প্ৰযুক্তিগত বিভাজনকো সেতুবন্ধন কৰাত ব্যস্ত হৈ পৰিছে। আই টি ইউৰ এই এৰিয়া অফিচ আৰু ইনোভেচন চেণ্টাৰ এই দিশত এক ডাঙৰ পদক্ষেপ। মই ভাবো যে ই গ্ল’বেল ছাউথত সাৰ্বজনীন সংযোগ গঢ়ি তোলাৰ বাবে ভাৰতৰ প্ৰচেষ্টাকো অত্যন্ত ত্বৰান্বিত কৰিব। ইয়াৰ দ্বাৰা দক্ষিণ এছিয়াৰ দেশসমূহৰ আইচিটি খণ্ডত সহযোগিতা আৰু অধিক শক্তিশালী হ’ব আৰু এই উপলক্ষে বহিঃৰাজ্যৰ বহু অতিথিও ইয়াত উপস্থিত থাকে। আপোনালোক সকলোকে আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছোঁ, শুভকামনা জনাইছো।
সতীৰ্থসকল,
যেতিয়া আমি প্ৰযুক্তিগত বিভাজন দূৰ কৰাৰ কথা কওঁ, তেতিয়া ভাৰতৰ পৰা আশা কৰাটো স্বাভাৱিক। ভাৰতৰ সম্ভাৱনা, ভাৰতৰ উদ্ভাৱন সংস্কৃতি, ভাৰতৰ আন্তঃগাঁথনি, ভাৰতৰ দক্ষ আৰু উদ্ভাৱনী জনশক্তি, ভাৰতৰ অনুকূল নীতিগত পৰিৱেশ, এই সকলোবোৰ এক আশাৰ বতৰা। এইবোৰৰ লগতে ভাৰতৰ যি দুটা প্ৰধান শক্তি আছে সেয়া হ’ল ট্ৰাষ্ট আৰু আনটো হৈছে স্কেল। ট্ৰাষ্ট এণ্ড স্কেল অবিহনে আমি প্ৰযুক্তিটোক প্ৰতিটো কোণলৈ লৈ যাব নোৱাৰো আৰু মই ক’ম যে ট্ৰাষ্টৰ এই বৰ্তমানৰ প্ৰযুক্তিৰ পূৰ্বচৰ্ত। আজি সমগ্ৰ বিশ্বই এই দিশত ভাৰতৰ প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিছে। আজি ভাৰত বিশ্বৰ আটাইতকৈ সংযুক্ত গণতন্ত্ৰত ১০০ কোটি মোবাইল ফোন আছে। সস্তীয়া স্মাৰ্টফোন আৰু সস্তীয়া ইণ্টাৰনেটৰ তথ্যই ভাৰতৰ ডিজিটেল জগতখনক সজীৱ কৰি তুলিছে। আজি ভাৰতত প্ৰতিমাহে ৮০০ কোটিৰো অধিক ইউপিআই ভিত্তিক ডিজিটেল পেমেণ্ট আছে। আজি ভাৰতত প্ৰতিদিনে ৭ কোটি ই-প্ৰমাণীকৰণ হয়। ভাৰতৰ ক’ভিন প্লেটফৰ্মৰ জৰিয়তে দেশত ২২০ কোটিৰো অধিক ভেকচিনৰ মাত্ৰা প্ৰদান কৰা হৈছে। বিগত বছৰবোৰত ভাৰতে প্ৰত্যক্ষ বেনিফিট ট্ৰেন্সফাৰৰ জৰিয়তে ২৮ লাখ কোটিতকৈ অধিক টকা পোনপটীয়াকৈ নাগৰিকৰ বেংক একাউণ্টলৈ প্ৰেৰণ কৰিছে। জন ধন যোজনাৰ জৰিয়তে আমি আমেৰিকাৰ মুঠ জনসংখ্যাতকৈ অধিক লোকৰ বেংক একাউণ্ট খুলিছো। আৰু তাৰ পিছত Unique Digital Identity অৰ্থাৎ আধাৰৰ জৰিয়তে সেইবোৰ প্ৰমাণীকৰণ কৰিছিল, আৰু তাৰ পিছত মোবাইলৰ জৰিয়তে ১০০ কোটিৰো অধিক লোকক সংযোগ কৰিছিল।
সতীৰ্থসকল,
টেলিকম প্ৰযুক্তি ভাৰতৰ বাবে শক্তিৰ ধৰণ নহয়। ভাৰতত প্ৰযুক্তি কেৱল শক্তিৰ ধৰণ নহয় বৰঞ্চ সৱলীকৰণৰ এক অভিযান। আজি ভাৰতত ডিজিটেল প্ৰযুক্তি সাৰ্বজনীন, সকলোৰে বাবে সুলভ। যোৱা কেইবছৰমানৰ পৰা ভাৰতত ডিজিটেল অন্তৰ্ভুক্তি বৃহৎ পৰিসৰত ঘটিছে। যদি আমি ব্ৰডবেণ্ড সংযোগৰ কথা কওঁ, তেন্তে ২০১৪ চনৰ আগতে ভাৰতত ৬ কোটি ব্যৱহাৰকাৰী আছিল। আজি ব্ৰডবেণ্ড ব্যৱহাৰকাৰীৰ সংখ্যা ৮০ কোটিতকৈও অধিক। ২০১৪ চনৰ আগতে ভাৰতত ইণ্টাৰনেট সংযোগৰ সংখ্যা আছিল ২৫ কোটি। আজি ই ৮৫ কোটিৰো অধিক।
সতীৰ্থসকল,
এতিয়া ভাৰতৰ গাঁৱত ইণ্টাৰনেট ব্যৱহাৰকাৰীৰ সংখ্যা চহৰত বসবাস কৰা ইণ্টাৰনেট ব্যৱহাৰকাৰীতকৈ বেছি। ডিজিটেল শক্তি কেনেকৈ দেশৰ প্ৰতিটো কোণত উপনীত হৈছে তাৰ প্ৰমাণ এইটোৱেই। যোৱা ৯ বছৰত চৰকাৰ আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডই মিলি ভাৰতত ২৫ লাখ কিলোমিটাৰ অপটিকেল ফাইবাৰ বিছাৰিছে। ২৫ লাখ কিলোমিটাৰ অপটিকেল ফাইবাৰ, এই বছৰবোৰত মাত্ৰ প্ৰায় ২ লাখ গ্ৰাম পঞ্চায়তহে অপটিকেল ফাইবাৰৰ সৈতে সংযোগ কৰা হৈছে। আজি সমগ্ৰ দেশৰ গাঁৱে-ভূঞে ৫ লাখৰো অধিক সাধাৰণ সেৱা কেন্দ্ৰই ডিজিটেল সেৱা আগবঢ়াইছে। ইয়াৰ প্ৰভাৱ আৰু এই সকলোবোৰৰ প্ৰভাৱ আজি আমাৰ ডিজিটেল অৰ্থনীতি দেশৰ সামগ্ৰিক অৰ্থনীতিতকৈ প্ৰায় ডেৰ-দুগুণ বেছি দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে।
সতীৰ্থসকল,
ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ পৰা অ-ডিজিটেল খণ্ডসমূহেও শক্তি লাভ কৰিছে আৰু ইয়াৰ উদাহৰণ হৈছে আমাৰ পি এম গতিশক্তি ৰাষ্ট্ৰীয় মাষ্টাৰ প্লেন। দেশত নিৰ্মাণ হৈ থকা সকলো ধৰণৰ আন্তঃগাঁথনিৰ সৈতে জড়িত তথ্য স্তৰসমূহ একক মঞ্চত অনা হৈছে। লক্ষ্য হৈছে আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ সৈতে জড়িত প্ৰতিটো সম্পদৰ বিষয়ে তথ্য একে ঠাইতে থকা, প্ৰতিজন অংশীদাৰৰ বাবে বাস্তৱ সময়ৰ তথ্য উপলব্ধ কৰা। আজি ইয়াত মুকলি কৰা ‘কল বিফোৰ ইউ ডিগ’ এপটোও এই অনুভৱৰ সম্প্ৰসাৰণ আৰু ‘কল বিফোৰ ইউ ডিগ’ৰ অৰ্থ এইটো নহয় যে ইয়াক ৰাজনৈতিক ক্ষেত্ৰত ব্যৱহাৰ কৰিব লাগিব। আপুনি এইটোও জানে যে বিভিন্ন প্ৰজেক্টৰ বাবে ডিগিঙৰ কামে প্ৰায়ে টেলিকম নেটৱৰ্কৰো ক্ষতি কৰে। এই নতুন এপটোৰ জৰিয়তে খন্দা এজেন্সী আৰু ভূগৰ্ভস্থ সম্পত্তি থকা বিভাগসমূহৰ মাজত সমন্বয় বৃদ্ধি পাব। ইয়াৰ বাবে লোকচানও কমি যাব আৰু ৰাইজে সন্মুখীন হোৱা সমস্যাও কমি যাব।
সতীৰ্থসকল,
আজিৰ ভাৰত দ্ৰুতগতিত ডিজিটেল বিপ্লৱৰ পৰৱৰ্তী পদক্ষেপৰ দিশে আগবাঢ়িছে। আজি ভাৰত বিশ্বৰ ভিতৰতে 5G ৰোলআউটৰ দ্ৰুততম দেশ। মাত্ৰ ১২০ দিনতে ১২০ দিনত ১২৫খনতকৈও অধিক চহৰত ৫জিৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। আজি ৫জি সেৱা দেশৰ প্ৰায় ৩০০ খন জিলাত উপনীত হৈছে। কেৱল এয়াই নহয় আজি আমি 6G ৰ কথা কৈছো মাত্ৰ 5G ৰোলআউটৰ ৬ মাহৰ পিছতহে আৰু ইয়াৰ দ্বাৰা ভাৰতৰ আত্মবিশ্বাস প্ৰকাশ পাইছে। আজি আমি আমাৰ দৃষ্টিভংগীৰ নথিও দাঙি ধৰিছো। অহা কেইবছৰমানৰ ভিতৰত ৬জি ৰোলআউটৰ বাবে ই এক ডাঙৰ ভিত্তি হৈ পৰিব।
সতীৰ্থসকল,
ভাৰতত বিকশিত আৰু ভাৰতত সফল হোৱা টেলিকম প্ৰযুক্তিয়ে আজি বিশ্বৰ বহু দেশৰ দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰি আছে। ৪জিৰ আগতে আৰু তাৰ আগতে ভাৰত কেৱল টেলিকম প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰকাৰী, গ্ৰাহক আছিল। কিন্তু এতিয়া ভাৰতে বিশ্বৰ ভিতৰতে টেলিকম প্ৰযুক্তিৰ সৰ্ববৃহৎ ৰপ্তানিকাৰক হোৱাৰ দিশত আগবাঢ়িছে। 5G ৰ শক্তিৰ সহায়ত ভাৰতে বহু দেশৰ সৈতে কাম কৰি সমগ্ৰ বিশ্বৰ কৰ্ম-সংস্কৃতি সলনি কৰি আছে। আগন্তুক সময়ত ভাৰতে ১০০টা নতুন ৫জি লেব স্থাপন কৰিবলৈ ওলাইছে। ইয়াৰ দ্বাৰা ৫জিৰ সৈতে জড়িত সুযোগ, ব্যৱসায়িক মডেল আৰু নিয়োগৰ সম্ভাৱনা উপলব্ধি কৰাত বহুখিনি সহায়ক হ’ব। এই ১০০টা নতুন লেবে ভাৰতৰ অনন্য প্ৰয়োজন অনুযায়ী ৫জি এপ্লিকেচন বিকশিত কৰাত সহায় কৰিব। 5G স্মাৰ্ট ক্লাছৰুম হওক, খেতি, বুদ্ধিমত্তাসম্পন্ন পৰিবহণ ব্যৱস্থা হওক বা স্বাস্থ্যসেৱাৰ প্ৰয়োগ হওক, ভাৰতে প্ৰতিটো দিশতে দ্ৰুতগতিত কাম কৰি আছে। ভাৰতৰ ৫জি মানদণ্ড বিশ্বব্যাপী ৫জি ব্যৱস্থাৰ অংশ। ভৱিষ্যতৰ প্ৰযুক্তিসমূহৰ প্ৰামাণিককৰণৰ বাবেও আমি আইটিইউৰ সৈতে একেলগে কাম কৰিম। ইয়াত মুকলি হোৱা ভাৰতীয় আই টি ইউ এৰিয়া কাৰ্যালয়েও আমাক ৬জিৰ বাবে সঠিক পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰাত সহায় কৰিব। আজি এই কথাও জনাবলৈ পাই সুখী হৈছোঁ যে অহা বছৰৰ অক্টোবৰ মাহত দিল্লীত অনুষ্ঠিত হ’ব আই টি ইউৰ বিশ্ব দূৰসংযোগ ষ্টেণ্ডাৰ্ডাইজেচন এছেম্বলী। এই ক্ষেত্ৰতো সমগ্ৰ বিশ্বৰ প্ৰতিনিধি ভাৰতলৈ আহিব। এতিয়াৰে পৰা এই অনুষ্ঠানৰ বাবে আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনালোঁ। কিন্তু মই এই ক্ষেত্ৰৰ পণ্ডিতসকলকো প্ৰত্যাহ্বান জনাইছো যে অক্টোবৰৰ আগতে আমি এনেকুৱা কাম এটা কৰিব লাগে যিটোৱে বিশ্বৰ আটাইতকৈ দৰিদ্ৰ দেশসমূহৰ বাবে সৰ্বাধিক উপযোগী হ’ব।
সতীৰ্থসকল,
ভাৰতৰ বিকাশৰ এই গতিলৈ চালে কোৱা হয় যে এই দশকটো ভাৰতৰ টেক-এড। ভাৰতৰ টেলিকম আৰু ডিজিটেল মডেল মসৃণ, সুৰক্ষিত, স্বচ্ছ আৰু বিশ্বাসযোগ্য আৰু পৰীক্ষিত। দক্ষিণ এছিয়াৰ সকলো বন্ধু দেশেই ইয়াৰ সুবিধা ল’ব পাৰে। মোৰ বিশ্বাস, আই টি ইউৰ এই কেন্দ্ৰটোৱে ইয়াত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব। আকৌ এবাৰ এই গুৰুত্বপূৰ্ণ উপলক্ষে বিশ্বৰ বহু দেশৰ পৰা গণ্যমান্য ব্যক্তি ইয়ালৈ আহিছে, মইও তেওঁলোকক আদৰণি জনাইছো আৰু আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত শুভেচ্ছা জনাইছো।
আপোনাক অশেষ ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at inauguration of ITU Area Office & Innovation Centre
22 MAR 2023 3:25PM by PIB Delhi
My colleagues in the Union Cabinet, Dr. S. Jaishankar ji, Shri Ashwini Vaishnaw ji and Shri Devusinh Chauhan ji, Secretary General of ITU, other dignitaries, ladies and gentlemen!
Today is a very special and pious day. The new year of 'Hindu calendar' has started from today. I wish Vikram Samvat 2080 to all of you and all the countrymen. Different calendars have been in vogue over the centuries in our vast and diverse country. There is the Malayalam calendar of the Kollam period and there is the Tamil calendar, which has been giving date and time to India for hundreds of years. Vikram Samvat is also there from 2080 years ago. The Gregorian calendar reads 2023 at present but Vikram Samvat began 57 years prior to that. I am happy that a new beginning is taking place in the telecom, ICT and related innovations on this auspicious day. Today the Area Office and Innovation Centre of the International Tele-communication Union (ITU) has been inaugurated. Moreover, a 6G test bed has also been launched today. Our vision document related to this technology has also been unveiled. It will not only usher new energy in Digital India but also provide solutions and innovations for South Asia and the Global South. This will create many new opportunities, especially for our academia, innovators, start-ups and industry.
Friends,
Reducing the regional divide is one of the priorities of India when it is presiding over the G-20. A few weeks back, India organized the Global South Summit. Given the unique needs of the Global South, the role of technology, design and standards is very important. The Global South is now seeking to bridge the technological divide as well. This Area Office and Innovation Centre of ITU is a huge step in this direction. I think India's efforts to build universal connectivity in the Global South will also be extremely stimulating and accelerating. This will also strengthen cooperation and collaboration in the ICT sector in South Asian countries. I congratulate and wish all the best to everybody, including many guests from abroad who are also present here.
Friends,
It is only natural to expect a lot from India when we talk about bridging the technological divide. India's potential, innovation culture, infrastructure, skilled and innovative manpower and favourable policy environment are the basis of this expectation. Along with these things, India boasts of two major strengths that is trust and scale. We cannot take the technology to every nook and corner without trust and scale. I would say that trust is a precondition in this present day technology. Today the whole world is discussing India's efforts in this direction. Today India is the most connected democracy of the world with 100 crore mobile phones. Affordable smartphones and cheap internet data have transformed India's digital world. Over 800 crore UPI-based digital payments take place in India every month. Today, 7 crore e-authentications take place every day in India. More than 220 crore vaccine doses have been administered in the country through India’s CoWIN app. In the past few years, India has transferred more than 28 lakh crore rupees directly to the bank accounts of its citizens through Direct Benefit Transfer. We have opened bank accounts of more people than the total population of America through the Jan Dhan Yojana. And after that we authenticated these accounts through the Unique Digital Identity i.e. Aadhaar, and then connected more than 100 crore people through mobile phones. The power of the Jan Dhan-Aadhaar-Mobile (JAM) trinity is a matter of study for the world.
Friends,
Telecom technology is not just a mode of power for India but a mission to empower people. Today digital technology is universal in India, accessible to all. Digital inclusion has happened on a large scale in India in the last few years. If we talk about broadband connectivity, there were six crore users in India before 2014. Today the number of broadband users is more than 80 crores. The number of internet connections in India was 25 crores before 2014. Today it is more than 85 crores.
Friends,
Now the number of internet users in the villages of India is more than the internet users in the cities. This is a proof of how digital power is reaching every nook and corner of the country. In the last nine years, the government and the private sector together have laid 25 lakh kilometers of optical fiber in India. 25 lakh kilometers of optical fiber! In these years only, about two lakh gram panchayats have been connected with optical fiber. Today, more than five lakh common service centers are providing digital services in villages across the country. The effect of all these steps is that today our digital economy is progressing almost two and a half times faster than the overall economy of the country.
Friends,
Non-digital sectors are also getting strength from Digital India and the example of this is our PM GatiShakti National Master Plan. Data layers related to all types of infrastructure being built in the country are being brought on a single platform. The goal is to have information about every resource related to infrastructure development at one place, with real time information available to every stakeholder. The 'Call Before You Dig' app that has been launched here today is also an extension of that spirit. And the 'Call Before You Dig' does not mean that it has to be used politically. You are also aware that digging for different projects often damages the telecom network as well. With this new app, the coordination between the digging agencies and the departments that have underground assets will increase. As a result, the loss will also be minimized and the problems faced by the people will also be reduced.
Friends,
Today's India is rapidly moving towards the next step of digital revolution. Today India is the fastest 5G rollout country in the world. In just 120 days, 5G has been rolled out in more than 125 cities. Today 5G services have reached about 350 districts of the country. Moreover, today we are talking about 6G only after 6 months of 5G rollout and this shows India's confidence. Today we have also presented our vision document. This will become a major basis for 6G rollout in the next few years.
Friends,
The successful indigenous telecom technology is attracting the attention of many countries of the world today. Before the 4G rollout, India was just a consumer of telecom technology. But now India is moving towards being the biggest exporter of telecom technology in the world. With the help of the power of 5G, India is working with many countries to change the work culture of the whole world. Very soon, India is going to set up 100 new 5G labs. This will go a long way in realizing the opportunities, business models and employment potential associated with 5G. These 100 new labs will help in developing 5G applications according to India's unique needs. Be it 5G smart classrooms, farming, intelligent transport systems or healthcare applications, India is working fast in every direction. India's 5G standards are part of the global 5G systems. We will also work together with ITU for standardization of future technologies. The Indian ITU Area office which has been launched today will also help us in creating the right environment for 6G. I am also happy to announce today that the World Tele-communications Standardization Assembly of ITU will be held in Delhi in October next year. Representatives from all over the world will come to India to participate in this assembly. I wish you all the best for this event. But I also urge the scholars of this field that we should do something before October that will be of maximum use to the poorest of the poor countries of the world.
Friends,
Looking at this pace of India's development, it is said that this decade is India's Techade. India's telecom and digital model is smooth, secure, transparent, trusted and tested. All the friendly countries of South Asia can take advantage of this. I believe this centre of ITU will play an important role in this regard. Once again, I welcome dignitaries from many countries of the world on this important occasion and offer all of you many best wishes.
Thanks a lot.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.