Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at post budget webinar on ‘Urban Planning, Development & Sanitation’
01 MAR 2023 12:17PM by PIB Delhi
Namaskar!
Welcome all of you to the budget webinar on this vital topic - urban development.
Friends,
It is unfortunate that after independence only a few planned cities were built in our country. Had 75 new and major planned cities been built in the last 75 years since independence, the picture of India today would have been totally different. But now in the 21st century, the way India is developing at a rapid pace, several new cities are going to be essential for India in the future.
In such a scenario, there are two main aspects of urban development in India. Development of new cities and modernization of old systems in old cities. Keeping this vision in the fore-front, our government has given immense importance to urban development in every budget. In this year's budget, an incentive of Rs 15 thousand crore has also been allocated for urban planning. I believe this will mark a new beginning of planned and systematic urbanization in the country and it will gain momentum.
Friends,
Experts like you are aware that both urban planning and urban governance play a crucial role in urban development. Poor planning of cities or lack of proper implementation after planning can create major challenges in front of our development journey. Be it the special planning that comes under urban planning, be it transport planning, be it urban infrastructure planning, or water management, it is necessary to work in a very focused way in all these areas.
You must focus on three questions in different sessions of this webinar. Firstly- how to strengthen the urban planning ecosystem in the states. Second – how to properly use the expertise available in the private sector in urban planning. Third- How to develop such Centres of Excellence which will take urban planning to a new level.
All the state governments and urban local bodies must always remember one thing. They will be able to contribute to the development of the country only when they develop planned urban areas. We also have to understand this very well that in 'Amritkaal' only urban planning will determine the fate of our cities and only well planned cities of India will determine the fate of India. When planning is done well, our cities will become climate resilient and water secure.
Friends,
I have a special request for the experts of urban planning and urban governance in this webinar. You should try to think of more and more innovative ideas. Be it GIS-based master planning, development of different types of planning tools, efficient human resources or capacity building, you can play a crucial role in every area. Today urban local bodies need your expertise. And this need is going to create many opportunities for you.
Friends,
Transport planning is an important pillar of the development of cities. The mobility of our cities should be uninterrupted. You know very well the condition of metro connectivity in the country before 2014. Our government has worked on metro rail connectivity in many cities. Today we have gone ahead of several countries in terms of metro network. Now there is a need to strengthen this network and provide fast and last mile connectivity. And for this, efficient transport planning is necessary. All the components like road widening in cities, green mobility, elevated roads, junction improvement have to be made a part of transport planning.
Friends,
Today, India is making the circular economy a major tool for urban development. Every day thousands of tonnes of municipal waste is generated in our country which include battery waste, electrical waste, automobile waste and tires as well as things that can be used for making compost. In 2014, only 14-15 percent waste processing was done in the country, but today 75 percent waste is being processed. If this was done earlier, the outskirts of our cities would not have been filled with heaps and heaps of garbage.
Today, by processing waste, work is being done to free the cities from these mountains of garbage. It has a lot of opportunities for recycling and circularity for many industries. Several startups are also doing a great job in this field. We need to support them. Industry should use the full potential of waste management.
After the success of the AMRUT scheme, we launched 'AMRUT-2.0' for clean drinking water in cities. With this plan, now we need to plan beyond the traditional model of water and sewage. Today in some cities the used water is being treated and supplied for industrial use. Immense possibilities are being created for the private sector in this area of waste management as well.
Friends,
Our new cities should be garbage free, water secure, and climate resilient. Therefore, we need to increase investment in urban infrastructure and planning in Tier-2 and Tier-3 cities. Be it architecture, zero discharge model, net positivity of energy, efficiency in land use, transit corridors or use of AI in public services, this is the time to set new parameters for our future cities. We must see if the children are being taken care of in Urban Planning or not. Children no longer have sufficient space for playing or cycling. We also have to take care of this aspect in Urban Planning.
Friends,
In the development of cities, it is also necessary to keep in mind the possibilities of development of the people in urban areas. That is, the schemes and policies that we are framing should not only make life easier for the people of the cities, but also help in their personal development. In this year's budget, a commitment has been made to spend about Rs. 80 thousand crore for the PM-Awas Yojana.
Whenever a house is built, several related industries like cement, steel, paint and furniture get a boost along with it. Just imagine the number of industries that will get a huge boost from it. Today the role of futuristic technology has increased a lot in the field of urban development. Our startups and the industries need to think in this direction and act fast. We must take advantage of the possibilities that exist, and also create new possibilities. From sustainable house technology to sustainable cities, we have to find new solutions.
Friends,
I hope that all of you will have a serious deliberation on these topics. There might as well be several other topics apart from these. Take this idea forward and come up with the perfect roadmap to fulfil these possibilities.
With this spirit, once again my heartiest congratulations to all of you! Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ‘অর্বান প্লান্নিং, দিবেলপমেন্ত এন্দ সেনিতেসন’দা পাঙথোকপা বজেৎ মতুংগী ৱেবিনারদা ৱা ঙাংবদা থমখিবা ৱারোল
01 MAR 2023 12:17PM by PIB Imphal
খুরুমজরি।
ময়াম পুম্নমকপু অর্বান দিবেলপমেন্তগুম্বা মরু ওইবা তোপিক অসিদা পাঙথোকপা বজেৎ ৱেবিনারদা তরাম্না ওকচরি।
মরুপশিং,
নীংতম্বা ফংলবা মতুং ফাওবা লৈবাক্কী প্লান তৌবা সহর খরা খক্তমক শেমগৎলমখিবা অসি লাইবকথীবনি। করিগুম্বা নীংতম্লবা মতুং চহি ৭৫ অসিদা প্লান তৌরবা সহর ৭৫ শেমগৎলম্বা তারবদি ঙসি মালেমদা ভারতনা কল্লিবা মফম অসি চাউনা খেন্নরম্বা য়াই। অদুবু ২১শুবা চহিচাদা ভারতনা খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লিবা ফীভম অসিদা নীংথিনা প্লান তৌবা অনৌবা সহরশিং শেমগৎপা তঙাই ফদে।
অসিগুম্বা ফীভম অসিদা ভারতকী অর্বান দিবেলপমেন্তগী মরু ওইবা হীরম অনি লৈ। অনৌবা সহরশিং শেমগৎপা অমসুং হান্নগীশিংদা ফংহল্লিবা সর্ভিসশিং মতমগা চুনবা ওইহনবা হায়বা অসিনি। মসি খঙনা ঐখোয়গী সরকারনা বজেৎ খুদিংমক্তা অর্বান দিবেলপমেন্তদা মরু ওই মীৎয়েং চংখি। অর্বান দিবেলপমেন্তগী স্তেন্দর্দশিংগীদমক চহি অসিগী বজেৎতা লুপা করোর ১৫,০০০গী ইনসেন্তিব লাউথোকখি অমসুং মসিনা অর্বানাইজেসনগী প্লান তৌবদা শাহৌ পীগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ।
মরুপশিং,
নখোয় পুম্নমক্না খঙই মদুদি অর্বান দিবেলপমেন্তদা প্লান্নিং অমসুং গভর্নান্সকী মরু ওইবা থৌদাং লৈ। সহরশিং নীংথিনা প্লান তৌদবা নত্ত্রগা প্লান্নিং তৌরবা মতুং নীংথিনা ইম্প্লিমেন্তেসন তৌবা ৱাৎপনা ভারতকী চাউখৎ-খোঙচৎতা চাউনা শীংনবশিং পীগনি। স্পাসিএল প্লান্নিং, ত্রান্সপোর্ত প্লান্নিং, অর্বান ইনফ্রাস্ত্রকচর প্লান্নিং, ৱাতর মেনেজমেন্ত ওইরবসু লমশিংদা অকনবা মীৎয়েং চংবা মওং অমদা থবক তৌবা মথৌ তাই।
নখোয়না ৱেবিনার অসিগী তোঙান-তোঙানবা সেনসনশিদা মপুং ওইবা ৱাহং অহুমদা মীৎয়েং চংবীয়ু। অহানবদা - রাজ্যশিংদা করম্না অর্বান প্লান্নিং ইকোসিস্তেম শক্তি কনখৎহনগনি। অনিশুবদা - অর্বান প্লান্নিংদা প্রাইবেৎ সেক্তরদা লৈরিবা এক্সপর্তিস করম্না নীংথিনা শীজিন্নগনি। অহুমশুবদা - অরোইবদা অর্বান প্লান্নিংবু অনৌবা থাক্তা পুখৎকদবা সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স অমা করম্না দিবেলপ তৌগনি হায়বা অসিনি।
রাজ্য সরকার অমসুং অর্বান লোকেল বোদী পুম্নমক্না ৱাফম অমা মতম চুপ্পদা নীংশিংগদবনি। মখোয়না প্লান তৌবা অর্বানগী মফমশিং শেমগৎলবা মতমদা খক্তদা চাউখৎপা লৈবাক অমগীদমক শরুক তম্বা ঙমগনি। ঐখোয়না ৱাফম অসিসু মুন্না খঙবা মথৌ তাই মদুদি অমৃতকালদা ঐখোয়গী সহরশিংগী লাইবক অসি অর্বান প্লান্নিংনা লেপকনি অমসুং ভারতকী লাইবক অসি নীংথিনা প্লান তৌরবা সহরশিং খক্তনা লেপ্পা ঙমগনি। ঐখোয়গী সহরশিং অসি নীংথিনা প্লান্নিং তৌরবা খক্তদা ক্লাইমেৎ রেজিলিএন্ত অমসুং ৱাতর সেক্যুর ওইহনবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
ৱেবিনার অসিদা য়াওরিবা অর্বান প্লান্নিং অমসুং গভর্নান্সকী এক্সপর্তশিংদা ঐহাক্না অখন্ননা ৱাফম অমা হায়জনীংই। নখোয়না হেন্না হেন্না ইন্নোভেতিব ওইবা আইদিয়াশিং পুথোক্নবা ৱাখল খনবীয়ু। জি.আই.এস.-বেজ মাস্তর প্লান্নিং, প্লান্নিং তুলশিংগী তোঙান-তোঙানবা মখলশিং দিবেলপ তৌবা, অফবা হ্যুমেন রিসোর্সশিং অমসুং কেপাসিতী বিল্দিং অসিগুম্বা লমশিংদা নখোয়না অচৌবা থৌদাং লৌবা য়াই। নখোয়গী এক্সপর্তিস অসি অর্বান লোকেল বোদীশিংনা ঙসি মথৌ তারি। অমসুং মসিনা খুদোংচাবা কয়ামরুম শেমগৎপদা মথৌ তাই।
মরুপশিং,
ত্রান্সপোর্ত প্লান্নিং অসি সহরশিং শেমগৎনবগী মরু ওইবা য়ুম্বী অমনি অমসুং ঐখোয়গী সহরশিংগী মোবিলিতী অসি অপনবা পীরোইদবনি। ২০১৪গী মমাংদা লৈবাক অসিদা ওইরম্বা মেত্রো কন্নেক্তিবিতীগী ফীভমগী মতাংদা ময়াম পুম্নমক্না নীংথিনা খঙলমগনি। ঐখোয়গী সরকারনা সহর কয়াদা মেত্রো রেল লাকহন্নবা থবক তৌখি অমসুং মেত্রো নেৎৱার্ক কন্নেক্তিবিতীদা লৈবাক কয়াদগী মাংজিল থারি। হৌজিক মেত্রো নেৎৱার্ক মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং ফার্স্ত অমসুং লাস্ত-মাইল কন্নেক্তিবিতী পীবা মথৌ তাই। অমসুং মসিগীদমক অফবা ত্রান্সপোর্ত প্লান্নিং মথৌ তাই। সহরশিংদা লম্বী পাকথোকপাঈ ৱাংখৎহনবা অমসুং জঙ্কসনশিং ফগৎহনবা অসি ত্রান্সপোর্ত প্লান্নিংগী শরুক ওইহনখি।
মরুপশিং,
ভারতনা সর্ক্যুলর ইকনোমী অসি অর্বান দিবেলপমেন্তগী মরু ওইবা য়ুম্ফম অমা ওইহল্লি। বেত্তরী ৱেস্ত, ইলেক্ত্রিকেল ৱেস্ত, ওতোমোবাইল ৱেস্ত, তায়রশিং অসিগুম্বা ম্যুনিসিপাল ৱেস্ত অমসুং কম্পোস্ত শাবদা শীজিন্নবা ৱেস্ত অসি নুমিৎ খুদিংগী ঐখোয়গী লৈবাক্তা তন লিশিং কয়া পুথোকই। ২০১৪দা ৱেস্তকী চাদা ১৪-১৫ খক্তা প্রোসেস তৌরম্বা অদুগা চাংদম্নবদা ঙসিদি চাদা ৭৫ তৌবা ঙম্লে। ভারতকী সহরশিংগী চীদাইশিং অসি করিগুম্বা খোঙথাং মাংজৌননা লৌখৎতবা তারবদি অমোৎ-অকাইনা চীংগুম্না পৈগনি।
ৱেস্ত প্রোসেসিং তৌদুনা অমোৎ অকাইগী মপৈ কয়া সহরশিংদগী লৌথোক্নবা থবক পাইখৎলি অমসুং মসিনা ইন্দস্ত্রী কয়াগীদমক রিসাইক্লিং অমসুং সর্ক্যুলরিতীগী খুদোংচাবশিংনা থল্লবা লম্বী অমা হাংদোক্লগনি। লম অসিদা স্তার্তঅপ কয়ানা থবক তৌরি। ঐখোয়না মখোয়দা মতেং পীবীনবসু হায়জরি। ইন্দস্ত্রীনা ৱেস্ত মেনেজমেন্তগী পোতেন্সিএল মপুং ফানা শীজিন্নগদবনি।
অমরুৎ স্কিম মাইপাক্লবা মতুংদা সহরশিংদা অফবা থক্নবা ঈশিং পীনবা অমরুৎ ২.০ হৌদোকখি। প্লান অসিগা লোয়ননা হৌজিক ঐখোয়না ঈশিং অমসুং সিৱেজকী ত্রেদিস্নেল মোদেলগী মাংওইননা প্লান্নিং তৌবা তাই। ঙসি শীজিন্নরবা ঈশিং অসি ত্রীৎমেন্ত তৌদুনা সহর খরদা ইন্দস্ত্রিএলগী শীজিন্ননবা থাখি। ৱেস্ত মেনেজমেন্তগী লম অসিদা প্রাইবেৎ সেক্তরগীদমক অচৌবা ওইথোকপা য়াবশিং ফংহল্লি।
মরুপশিং,
অনৌবা সহরশিং অসি গার্বেজ-ফ্রী, ৱাতর সেক্যুর অমসুং ক্লাইমেৎ-রেসিলিএন্ত ওইহনগদবনি। মসিগীদমক তায়র ২ অমসুং তায়র ৩গী সহরশিংদা অর্বান ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং প্লান্নিং তৌবদা ইনভেস্তমেন্ত তৌবা হেনগৎহনবগী মথৌ তাই। ঐখোয়গী তুংলমচৎকী সহরশিং অসি আর্কিতেকচর, জিরো দিসচার্জ মোদেল, ইনর্জীগী নেৎ পোজিতিবিতী, লম শীজিন্নবদা হৈ-শীংবা, ত্রাঞ্জিৎ কোরিদোরশিং অমসুং পব্লিক সর্ভিসশিংদা এ.আই. শীজিন্নবা অসিগুম্বা পেরামিতরশিংনা মশক তাক্কদবনি। অর্বান প্লান্নিংগী শরুক ওইনা শান্নবুংশিং অমসুং অঙাংশংগী সাইজল থৌনবা লম্বেলশিং থম্বা মথৌ তাই।
মরুপশিং,
সহরশিং শেমগৎপা মতমদা সহরদা লৈরিবা মীওইশিংগী ওইথোকপা য়াবশিং অদু মদুদা য়াওহন্নবা মওংদা থবক পাইখৎপা তঙাই ফদে। হায়বদি সরকারনা শেম্লিবা প্লান অমসুং পোলিসীশিং অসিনা সহরগী মীয়ামগী পুন্সি লাইথোকহনবা খক্তা নত্তনা মখোয় মশাগী চাউখৎ খোঙচৎতসু মতেং পাংবা ঙম্বা ওইগদবনি। চহি অসিগী বজেৎতা পি.এম.-আৱাস য়োজনাগীদমক লুপা করোর ৮০,০০০ চাদিং তৌনবা লৌখিবা ফিরেপ লৌখি।
সিমেন্ত, স্তীল, পেন্ত অমসুং ফর্নিচরগী ইন্দস্ত্রীশিংনা য়ুম অমা শাবা খুদিং শাহৌ ফংলগনি। মসিদগী ইন্দস্ত্রী কয়ানা শাহৌ ফংগদগে অদোম্না খন্থদুনা য়েংবীয়ু। ঙসিন অর্বান দিবেলপমেন্তগী লমদা ফ্যুচরিস্তিক তেক্নোলোজীনা লৌরিবা থৌদাং হেনগৎলক্লি। ঐখোয়গী স্তার্তঅপশিং লোয়ননা ইন্দস্ত্রীনা মাইকৈ অসিদা ৱাখল পুথোক্তুনা থবক থুনা হৌনবা হায়জরি। ঐখোয়না লৈরিবা অসিদগী ওইথোকপা য়াবশিংগী খুদোংচাবা লৌগদবনি অমসুং অনৌবা ওইথোকপা য়াবশিং পুথোক্কদবনি। সস্তেনেবল হাউস তেক্নোলোজীদগী সস্তেনেবল সিতীশিং ফাওবদা ঐখোয়না অনৌবা সোল্যুসনশিং পুথোক্কদবনি।
মরুপশিং,
তোপিকশিং অসিদা নখোয়না কুপ্না খন্নগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ, অতোপ্পা তোপিক কয়া লৈবা য়াই মসিগী ৱাখল্লো অসিগা লোয়ননা ওইথোকপা য়াবশিং অদু পুথোক্নবা অফবা রোদমেপ অমা তাকপীরম্মু।
থাজবা অসিগা লোয়ননা ময়াম পুম্নমকপু অমুক হন্না থাগৎচরি!