Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at post budget webinar on ‘Urban Planning, Development & Sanitation’
01 MAR 2023 12:17PM by PIB Delhi
Namaskar!
Welcome all of you to the budget webinar on this vital topic - urban development.
Friends,
It is unfortunate that after independence only a few planned cities were built in our country. Had 75 new and major planned cities been built in the last 75 years since independence, the picture of India today would have been totally different. But now in the 21st century, the way India is developing at a rapid pace, several new cities are going to be essential for India in the future.
In such a scenario, there are two main aspects of urban development in India. Development of new cities and modernization of old systems in old cities. Keeping this vision in the fore-front, our government has given immense importance to urban development in every budget. In this year's budget, an incentive of Rs 15 thousand crore has also been allocated for urban planning. I believe this will mark a new beginning of planned and systematic urbanization in the country and it will gain momentum.
Friends,
Experts like you are aware that both urban planning and urban governance play a crucial role in urban development. Poor planning of cities or lack of proper implementation after planning can create major challenges in front of our development journey. Be it the special planning that comes under urban planning, be it transport planning, be it urban infrastructure planning, or water management, it is necessary to work in a very focused way in all these areas.
You must focus on three questions in different sessions of this webinar. Firstly- how to strengthen the urban planning ecosystem in the states. Second – how to properly use the expertise available in the private sector in urban planning. Third- How to develop such Centres of Excellence which will take urban planning to a new level.
All the state governments and urban local bodies must always remember one thing. They will be able to contribute to the development of the country only when they develop planned urban areas. We also have to understand this very well that in 'Amritkaal' only urban planning will determine the fate of our cities and only well planned cities of India will determine the fate of India. When planning is done well, our cities will become climate resilient and water secure.
Friends,
I have a special request for the experts of urban planning and urban governance in this webinar. You should try to think of more and more innovative ideas. Be it GIS-based master planning, development of different types of planning tools, efficient human resources or capacity building, you can play a crucial role in every area. Today urban local bodies need your expertise. And this need is going to create many opportunities for you.
Friends,
Transport planning is an important pillar of the development of cities. The mobility of our cities should be uninterrupted. You know very well the condition of metro connectivity in the country before 2014. Our government has worked on metro rail connectivity in many cities. Today we have gone ahead of several countries in terms of metro network. Now there is a need to strengthen this network and provide fast and last mile connectivity. And for this, efficient transport planning is necessary. All the components like road widening in cities, green mobility, elevated roads, junction improvement have to be made a part of transport planning.
Friends,
Today, India is making the circular economy a major tool for urban development. Every day thousands of tonnes of municipal waste is generated in our country which include battery waste, electrical waste, automobile waste and tires as well as things that can be used for making compost. In 2014, only 14-15 percent waste processing was done in the country, but today 75 percent waste is being processed. If this was done earlier, the outskirts of our cities would not have been filled with heaps and heaps of garbage.
Today, by processing waste, work is being done to free the cities from these mountains of garbage. It has a lot of opportunities for recycling and circularity for many industries. Several startups are also doing a great job in this field. We need to support them. Industry should use the full potential of waste management.
After the success of the AMRUT scheme, we launched 'AMRUT-2.0' for clean drinking water in cities. With this plan, now we need to plan beyond the traditional model of water and sewage. Today in some cities the used water is being treated and supplied for industrial use. Immense possibilities are being created for the private sector in this area of waste management as well.
Friends,
Our new cities should be garbage free, water secure, and climate resilient. Therefore, we need to increase investment in urban infrastructure and planning in Tier-2 and Tier-3 cities. Be it architecture, zero discharge model, net positivity of energy, efficiency in land use, transit corridors or use of AI in public services, this is the time to set new parameters for our future cities. We must see if the children are being taken care of in Urban Planning or not. Children no longer have sufficient space for playing or cycling. We also have to take care of this aspect in Urban Planning.
Friends,
In the development of cities, it is also necessary to keep in mind the possibilities of development of the people in urban areas. That is, the schemes and policies that we are framing should not only make life easier for the people of the cities, but also help in their personal development. In this year's budget, a commitment has been made to spend about Rs. 80 thousand crore for the PM-Awas Yojana.
Whenever a house is built, several related industries like cement, steel, paint and furniture get a boost along with it. Just imagine the number of industries that will get a huge boost from it. Today the role of futuristic technology has increased a lot in the field of urban development. Our startups and the industries need to think in this direction and act fast. We must take advantage of the possibilities that exist, and also create new possibilities. From sustainable house technology to sustainable cities, we have to find new solutions.
Friends,
I hope that all of you will have a serious deliberation on these topics. There might as well be several other topics apart from these. Take this idea forward and come up with the perfect roadmap to fulfil these possibilities.
With this spirit, once again my heartiest congratulations to all of you! Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
'নগৰ পৰিকল্পনা, উন্নয়ন আৰু অনাময় ব্যৱস্থা' সন্দৰ্ভত বাজেট-পৰৱৰ্তী ৱেবিনাৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বক্তব্যৰ অসমীয়া অনুবাদ
01 MAR 2023 12:17PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
আপোনালোক সকলোকে নগৰ উন্নয়নৰ দৰে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়ক লৈ আয়োজিত বাজেট-পৰৱৰ্তী ৱেবিনাৰলৈ স্বাগতম জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
এইটো দুৰ্ভাগ্যজনক যে স্বাধীনতাৰ পিছত ইমান বছৰে আমাৰ দেশত কেৱল কেইখনমানহে পৰিকল্পিত চহৰ গঢ়ি উঠিছে। স্বাধীনতাৰ পিছত যোৱা ৭৫ বছৰত ৭৫ খন নতুন আৰু ডাঙৰ সুপৰিকল্পিত নগৰ গঢ়ি উঠা হ'লে, আজি ভাৰতৰ চেহেৰা সম্পূৰ্ণ বেলেগ হ'লহেঁতেন। কিন্তু এতিয়া একবিংশ শতিকাত, যিদৰে ভাৰতে দ্ৰুত গতিত বিকাশৰ পথত আগুৱাই গৈছে, আগন্তুক দিনত ভাৰতত অনেক সুপৰিকল্পিত নতুন চহৰ গঢ়ি তোলাতো অপৰিহাৰ্য হৈ পৰিব।
এনে পৰিস্থিতিত ভাৰতত নগৰ উন্নয়নৰ দুটা প্ৰধান দিশ আছে। নতুন চহৰসমূহৰ বিকাশ আৰু পুৰণি চহৰসমূহত পুৰণি ব্যৱস্থাৰ আধুনিকীকৰণ। এই দৃষ্টিভংগীক সন্মুখত ৰাখি আমাৰ চৰকাৰে প্ৰতিখন বাজেটত নগৰ উন্নয়নক যথেষ্ট গুৰুত্ব দিছে। এই বছৰৰ বাজেটত, নগৰ পৰিকল্পনাৰ বাবে ১৫হাজাৰ কোটি টকাৰ ইনচেণ্টিভ আৱণ্টন কৰা হৈছে। মই বিশ্বাস কৰোঁ যে ইয়াৰ জৰিয়তে দেশত সুপৰিকল্পিত আৰু প্ৰণালীবদ্ধ নগৰায়নৰ এক নতুন আৰম্ভণি হব আৰু ই গতি লাভ কৰিব।
বন্ধুসকল,
আপোনাসৱৰ দৰে বিশেষজ্ঞসকলে জানে যে নগৰ পৰিকল্পনা আৰু নগৰ শাসন উভয়েই নগৰ উন্নয়নত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। চহৰসমূহৰ দুৰ্বল পৰিকল্পনা বা পৰিকল্পনাৰ পিছত সঠিক ৰূপায়ণৰ অভাৱে আমাৰ উন্নয়ন যাত্ৰাৰ সন্মুখত ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে। নগৰ পৰিকল্পনাৰ অধীনত বিশেষ পৰিকল্পনাই হওঁক, পৰিবহন পৰিকল্পনাই হওঁক, নগৰীয় আন্তঃগাঁথনি পৰিকল্পনাই হওঁক বা পানী ব্যৱস্থাপনাই হওঁক, এই সকলো ক্ষেত্ৰত অতি গুৰুত্বপূৰ্ণভাৱে কাম কৰাটো প্ৰয়োজনীয়।
আপোনাসৱে এই ৱেবিনাৰৰ বিভিন্ন অধিৱেশনত তিনিটা প্ৰশ্নৰ ওপৰত অগ্ৰাধিকাৰ দিব লাগিব। প্ৰথমতে-ৰাজ্যবোৰত নগৰ পৰিকল্পনা পৰিস্থিতিতন্ত্ৰক কেনেদৰে শক্তিশালী কৰিব পাৰি। দ্বিতীয়তে-নগৰ পৰিকল্পনাত ব্যক্তিগত খণ্ডত উপলব্ধ দক্ষতা কেনেদৰে সঠিকভাৱে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি। তৃতীয়তে- এনে উৎকৰ্ষ কেন্দ্ৰবোৰ কেনেদৰে বিকশিত কৰিব পাৰি যিয়ে নগৰ পৰিকল্পনাক এক নতুন মাত্ৰা প্ৰদান কৰিব।
প্ৰত্যেক ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু নগৰীয় স্থানীয় সংস্থাই সদায় এটা কথা মনত ৰাখিব লাগিব। তেওঁলোকে সুপৰিকল্পিতভাৱে নগৰ অঞ্চলৰ বিকাশ সাধন কৰিলেহে দেশৰ উন্নয়নত অৰিহণা যোগাব পাৰিব। আমি এইটোও ভালদৰে বুজিব লাগিব যে 'অমৃতকাল'ত কেৱল নগৰ পৰিকল্পনাই আমাৰ চহৰসমূহৰ ভাগ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিব আৰু কেৱল ভাৰতৰ সুপৰিকল্পিত চহৰসমূহেহে ভাৰতৰ ভাগ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিব। যেতিয়া পৰিকল্পনা সুন্দৰভাৱে কৰা হয় তেতিয়া আমাৰ চহৰবোৰ পৰিৱেশৰ ক্ষেত্ৰত আৰু জল সংৰক্ষণৰ ফালৰ পৰা স্থিতিস্থাপক হৈ পৰিব।
বন্ধুসকল,
এই ৱেবিনাৰত নগৰ পৰিকল্পনা আৰু নগৰ শাসনৰ যিসকল বিশেষজ্ঞসকল আছে, তেওঁলোকৰ প্ৰতি মোৰ এটা বিশেষ অনুৰোধ আছে। আপোনাসৱে বেছিকৈ উদ্ভাৱক ভাৱনাক গুৰুত্ব দিব লাগিব। জি.আই.এছ. বা ভৌগোলিক তথ্য ব্যৱস্থা আধাৰিত মাষ্টাৰ প্লেনিং প্ৰস্তুত কৰাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি, বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ পৰিকল্পনা সঁজুলিৰ বিকাশ, দক্ষ মানৱ সম্পদ বা সামৰ্থ গঢ়ি তোলা-এই প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰই এক নিজস্ব গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে। আজি নগৰীয়া স্থানীয় সংস্থাবোৰক আপোনাসৱৰ দক্ষতাৰ প্ৰয়োজন। আৰু এই প্ৰয়োজনীয়তাই আপোনাসৱৰ বাবে বহুতো সুযোগ সৃষ্টি কৰিব।
বন্ধুসকল,
নগৰসমূহৰ বিকাশৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ স্তম্ভ হৈছে পৰিবহন পৰিকল্পনা । আমাৰ চহৰসমূহৰ যাতায়াত ব্যৱস্থা নিৰৱচ্ছিন্ন হ'ব লাগে। আপোনাসৱ সকলোৱে জানে যে ২০১৪ চনৰ আগতে দেশত মেট্ৰ' সংযোগৰ অৱস্থা কেনে আছিল। আমাৰ চৰকাৰে বহুতো চহৰত মেট্ৰ' ৰেল সম্প্ৰসাৰণৰ ওপৰত কাম কৰিছে। আজি আমি মেট্ৰ' নেটৱৰ্কৰ ক্ষেত্ৰত কেইবাখনো দেশতকৈ আগবাঢ়িছো। এতিয়া এই নেটৱৰ্কটো শক্তিশালী কৰাৰ আৰু দ্ৰুতগতিত অতি প্ৰান্তীয় স্থানলৈ লৈ যোৱাৰ প্ৰয়োজন আছে। আৰু ইয়াৰ বাবে, দক্ষ পৰিবহন পৰিকল্পনা প্ৰয়োজনীয়। চহৰবোৰত পথ প্ৰশস্তকৰণ, পৰিৱেশ-অনুকূল যাতায়াত ব্যৱস্থা, উন্নত পথ, জংচন উন্নয়নৰ দৰে সকলো উপাদান পৰিবহন পৰিকল্পনাৰ অংশ কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতে বৃত্তীয় অৰ্থনীতিক নগৰ উন্নয়নৰ এক মুখ্য সঁজুলি হিচাপে গঢ়ি তুলিছে। আমাৰ দেশত প্ৰতিদিনে হাজাৰ হাজাৰ টন পৌৰ নিগমৰ আৱৰ্জনা উৎপন্ন হয় যাৰ ভিতৰত আছে বেটেৰী আৱৰ্জনা, বৈদ্যুতিক আৱৰ্জনা, অটোমোবাইল আৱৰ্জনা আৰু টায়াৰ আৰু লগতে পচন সাৰ প্ৰস্তুত কৰাৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিব পৰা বস্তু। ২০১৪ চনত, দেশত মাত্ৰ ১৪-১৫ শতাংশ আৱৰ্জনা প্ৰক্ৰিয়াকৰণ কৰা হৈছিল, কিন্তু আজি ৭৫ শতাংশ আৱৰ্জনা প্ৰক্ৰিয়াকৰণ কৰা হৈছে। যদিহে আগৰে পৰা এই উদ্যোগ গ্ৰহণ কৰা হ'লহেঁতেন, তেন্তে আমাৰ চহৰবোৰৰ উপকণ্ঠত স্তূপ আৰু আৱৰ্জনাৰ স্তূপ ভৰ্তি নহ'লহেঁতেন।
আজি, আৱৰ্জনা প্ৰক্ৰিয়াকৰণ কৰি, চহৰবোৰক আৱৰ্জনাৰ এই পৰ্বতবোৰৰ পৰা মুক্ত কৰাৰ বাবে কাম কৰা হৈছে। ইয়াত বহুতো উদ্যোগৰ বাবে পুনৰ্ব্যৱহাৰ আৰু বৃত্তীয় অৰ্থনীতিৰ গঢ়ি তোলাৰ বাবে যথেষ্ট সুযোগ আছে। কেইবাটাও ষ্টাৰ্টআপে এই ক্ষেত্ৰত খুব ভাল কাম কৰি আছে। আমি তেওঁলোকক সমৰ্থন কৰিব লাগিব। উদ্যোগসমূহে আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনাৰ সম্পূৰ্ণ সম্ভাৱনা ব্যৱহাৰ কৰা উচিত।
অমৃত আঁচনিৰ সফলতাৰ পিছত, আমি চহৰবোৰত বিশুদ্ধ খোৱা পানীৰ বাবে 'অমৃত-২.০' আৰম্ভ কৰিছোঁ। এই পৰিকল্পনাৰ লগতে এতিয়া আমি পানী আৰু পয়ঃপ্ৰণালী পৰম্পৰাগত আৰ্হিতকৈ উন্নত পৰিকল্পনাৰে চিন্তা কৰিব লাগিব। আজি কিছুমান চহৰত ব্যৱহৃত পানী বিশুদ্ধিকৰণ কৰা হৈছে আৰু ঔদ্যোগিক ব্যৱহাৰৰ বাবে যোগান ধৰা হৈছে। আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনাৰ এই ক্ষেত্ৰতো ব্যক্তিগত খণ্ডৰ উদ্যোগৰ বাবে অপৰিসীম সম্ভাৱনা সৃষ্টি হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ নতুন চহৰবোৰ আৱৰ্জনা মুক্ত, পানী সুৰক্ষিত আৰু জলবায়ু স্থিতিস্থাপক হ'ব লাগে। সেয়েহে, আমি টায়াৰ-২ আৰু টায়াৰ-৩ চহৰসমূহত নগৰীয় আন্তঃগাঁথনি আৰু পৰিকল্পনাত বিনিয়োগ বৃদ্ধি কৰিব লাগিব। স্থাপত্য, শূন্য ডিচচাৰ্জ মডেল, শক্তিৰ উত্পাদনৰ নেট পজিটিভিটি, ভূমি ব্যৱহাৰত দক্ষতা, ট্ৰেঞ্জিট কৰিডৰ বা ৰাজহুৱা সেৱাত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ ব্যৱহাৰেই হওঁক, সকলো ক্ষেত্ৰতেই আজি আমাৰ ভৱিষ্যত চহৰসমূহৰ বাবে নতুন মাপকাঠি নিৰ্ধাৰণ কৰাৰ সময় আহি পৰিছে। আমি চাব লাগিব যে শিশুসকলৰ কথা নগৰ পৰিকল্পনাত সামৰি লোৱা হৈছে নে নাই। শিশুৰ খেলিবলৈ বা চাইকেল চলাবলৈ পৰ্যাপ্ত স্থান নাই। আমি নগৰ পৰিকল্পনাৰ ক্ষেত্ৰতো এই দিশটোৰ যত্ন ল'ব লাগিব।
বন্ধুসকল,
চহৰসমূহৰ উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত, নগৰাঞ্চলৰ লোকসকলৰ বিকাশৰ সম্ভাৱনাৰ কথা মনত ৰখাটোও প্ৰয়োজনীয়। অৰ্থাৎ, আমি প্ৰস্তুত কৰি থকা আঁচনি আৰু নীতিবোৰে কেৱল চহৰসমূহৰ লোকসকলৰ জীৱন সহজ কৰাই নহয়, লগতে তেওঁলোকৰ ব্যক্তিগত বিকাশত সহায় কৰিব লাগে। এই বছৰৰ বাজেটত প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ বাবে প্ৰায় ৮০ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়া হৈছে।
যেতিয়াই ঘৰ এটা নিৰ্মাণ কৰা হয়, চিমেণ্ট, ষ্টীল, ৰং আৰু আচবাবৰ দৰে কেইবাটাও সম্পৰ্কিত উদ্যোগে ইয়াৰ ফলত উপকৃত হয়। আপেনাসৱে কল্পনা কৰক যে কিমান উদ্যোগে ইয়াৰ পৰা বৃহৎ সকাহ লাভ কৰিব। আজি নগৰ উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত ভৱিষ্যত প্ৰযুক্তিৰ ভূমিকা যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে। আমাৰ ষ্টাৰ্টআপ আৰু উদ্যোগসমূহে এই দিশত চিন্তা কৰা আৰু দ্ৰুতগতিত কাম কৰা প্ৰয়োজন। আমি বিদ্যমান সম্ভাৱনাবোৰৰ সুবিধা ল'ব লাগিব, আৰু লগতে নতুন সম্ভাৱনা সৃষ্টি কৰিব লাগিব। বহনক্ষম গৃহ প্ৰযুক্তিৰ পৰা বহনক্ষম চহৰলৈকে, আমি নতুন নতুন সমাধান বিচাৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
মই আশা কৰোঁ যে আপোনালোক সকলোৱে এই বিষয়বোৰক লৈ আলোচনা কৰিব। এইবোৰৰ বাহিৰেও আন কেইবাটাও বিষয় থাকিব পাৰে। সেইসমূহক লৈ গভীৰভাৱে আলাপ-আলোচনা কৰক। এই ধাৰণাটো আগুৱাই লৈ যাওক আৰু সম্ভাৱনাবোৰ সাকাৰ কৰিবলৈ সঠিক ৰোডমেপ প্ৰস্তুত কৰক।
এই ভাবনাৰ সৈতে, আপোনালোক সকলোকে আকৌ এবাৰ মোৰ আন্তৰিক অভিনন্দন! বহুত ধন্যবাদ!