ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବଜେଟ ପରବର୍ତ୍ତୀ ୱେବିନାର ‘ସହରୀ ଯୋଜନା, ବିକାଶ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା’ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ମୂଳ ପାଠ
01 MAR 2023 12:17PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର!
ଏହି ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟ- ସହରୀ ବିକାଶ ଉପରେ ବଜେଟ ୱେବିନାରରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏହା ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟଜନକ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଆମ ଦେଶରେ ହାତଗଣତିରେ ନିୟୋଜିତ ସହର ହୋଇଛି । ଯଦି ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଗତ ୭୫ ବର୍ଷରେ ୭୫ ନୂତନ ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥାନ୍ତା, ତେବେ ଆଜି ଭାରତର ଚିତ୍ର ଅଲଗା ହୋଇଥାନ୍ତା । କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଭାରତ ଯେଉଁଭଳି ଦ୍ରୁତ ଭାବରେ ବିକାଶ କରୁଛି, ଭବିଷ୍ୟତରେ ଭାରତ ପାଇଁ ଅନେକ ନୂତନ ସହର ଜରୁରୀ ହେବାକୁ ଯାଉଛି।
ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଭାରତରେ ସହରୀ ବିକାଶର ଦୁଇଟି ମୁଖ୍ୟ ଆଧାର ରହିଛି । ନୂତନ ସହରଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ଏବଂ ପୁରୁଣା ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ପୁରୁଣା ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ଆଧୁନିକୀକରଣ । ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୁ ସମ୍ମୁଖରେ ରଖି ଆମର ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟକ ବଜେଟରେ ସହରୀ ବିକାଶକୁ ବହୁତ ମହତ୍ତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି । ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ସହରୀ ନିୟୋଜନ ପାଇଁ ୧୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ରାଶି ମଧ୍ୟ ଦିଆଯାଇଛି । ମୋତେ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ଏହି ଦେଶରେ ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ସହରୀକରଣର ଏକ ନୂତନ ଆରମ୍ଭ ହେବ ଏବଂ ଏହାକୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ମିଳିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆପଣମାନଙ୍କ ଭଳି ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ସଚେତନ ଯେ ସହରୀ ଯୋଜନା ଏବଂ ସହରୀ ଶାସନ ଉଭୟ ସହରର ବିକାଶରେ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଥାଏ । ସହରଗୁଡ଼ିକର ଖରାପ ଯୋଜନା କିମ୍ବା ଯୋଜନା ପରେ ସଠିକ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନର ଅଭାବ ଆମର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାର ସମ୍ମୁଖରେ ବଡ଼ ଆହ୍ୱାନ ହୋଇ ଠିଆ ହୋଇପାରେ । ସହରୀ ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଆଗାମୀ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଯୋଜନା ହେଉ, ପରିବହନ ଯୋଜନା ହେଉ, ସହରାଞ୍ଚଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯୋଜନା ହେଉ କିମ୍ବା ପରିଚାଳନା ହେଉ, ଏହି ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁତ ଫୋକଡ଼ ଭାବରେ କାମ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ଅଟେ ।
ଏହି ୱେବିନାରର ବିଭିନ୍ନ ସର୍ତ୍ତ ଉପରେ ଆପଣଙ୍କୁ ତିନୋଟି ପ୍ରଶ୍ନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ । ପ୍ରଥମ- ରାଜ୍ୟରେ ସରକାରୀ ଯୋଜନା ଇକୋ ସିଷ୍ଟମକୁ କିପରି ମଜବୁତ କରାଯାଉ । ଦ୍ୱିତୀୟ- ସହରୀ ଯୋଜନାରେ ନିଜସ୍ୱ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉପଲବ୍ଧ ବିଶେଷଜ୍ଞତାର ପ୍ରକୃତ ଉପଯୋଗ କିପରି କରାଯାଉ । ତୃତୀୟ- ଏମିତି ଉକ୍ରୃଷ୍ଟତା କେନ୍ଦ୍ର କିପରି ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ସହରୀ ଯୋଜନାକୁ ଏକ ନୂତନ ସ୍ତରକୁ ନେଇଯିବ ।
ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ଏବଂ ସହରୀ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥାକୁ ଗୋଟିଏ କଥା ସବୁବେଳେ ମନେ ରଖିôବାକୁ ହେବ । ସେମାନେ ଦେଶର ବିକାଶରେ ସେତେବେଳେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇପାରିବେ ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ସହରଞ୍ଚାଳ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ କରିବେ । ଆମକୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଭଲ ଭାବରେ ବୁଝିବାକୁ ହେବ ଯେ ‘ଅମୃତ କାଳ’ରେ ସହରୀ ଯୋଜନା ହିଁ ଆମର ସହରର ଭାଗ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବ ଏବଂ ଭାରତର ସୁନିୟୋଜିତ ସହର ହିଁ ଭାରତର ଭାଗ୍ୟକୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବ । ଯେତେବେଳେ ଯୋଜନା ଭଲ ଭାବରେ କରାଯାଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଆମର ସହର ଜଳବାୟୁ ଅନୁକୂଳ ଏବଂ ଜଳ ସୁରକ୍ଷିତ ହେବ ।
ସାଥୀ,
ମୋର ଏହି ୱେବିନାରରେ ସହରୀ ଯୋଜନା ଏବଂ ସହରୀ ଶାସନର ବିଶେଷଜ୍ଞମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଅନୁରୋଧ । ଆପଣଙ୍କୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ନବୀନ ବିଚାରଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପର୍କରେ ଚିନ୍ତା କରିବାର ପ୍ରୟାସ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଜିଆର୍ଏସ୍ ଆଧାରିତ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନିଙ୍ଗ ହେଉ, ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଯୋଜନା ଉପକରଣର ବିକାଶ, ଦକ୍ଷ ମାନବ ସମ୍ବଳ କିମ୍ବା ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ଆପଣ ପ୍ରତ୍ୟକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ । ଆଜ ସହରାଞ୍ଚଳ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କୁ ଆପଣ ବିଶେଷଜ୍ଞତାର ଆବଶ୍ୟକ ଅଛି ଏବଂ ଏହି ଆବଶ୍ୟକତା ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଯାଉଛି ।
ସାଥୀ,
ପରିବହନ ଯୋଜନା ସହରର ବିକାଶର ଏକ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ତମ୍ଭ ଅଟେ । ଆମର ସହରଗୁଡ଼ିକର ଗତିଶୀଳତା ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ହେବା ଉଚିତ । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଦେଶରେ ମେଟ୍ରୋ ସଂଯୋଗୀକରଣର କ’ଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଥିଲା, ଆପଣ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣିଛନ୍ତି । ଆମ ସରକାର ଅନେକ ସହରରେ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ସଂଯୋଗୀକରଣର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି । ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱର୍କ ମାମଲାରେ ଆଜି ଆମେ ଅନେକ ଦେଶମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଆଗକୁ ଯାଇପାରିଛୁ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆବଶ୍ୟକ ଏହି ନେଟୱର୍କକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ଶେଷ ମାଇଲ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକା ରହିଛି । ଏବଂ କୁଶଳ ପରିବହନ ଯୋଜନା ଆବଶ୍ୟକ । ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ସଡ଼କ ପ୍ରଶସ୍ତିକରଣ, ସବୁଜ ଗତିଶୀଳତା, ଉଚ୍ଚ ସଡ଼କ, ଜଙ୍କସନ ଭଳି ସମସ୍ତ ଉପାଦାନକୁ ପରିବହନ ଯୋଜନାର ଅଂଶ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ସାଥୀ,
ଆଜି ଭାରତ ବୃତ୍ତାକାର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସହରୀ ବିକାଶର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସାଧନ ହୋଇଛି । ଆମ ଦେଶରେ ପ୍ରତ୍ୟକ ଦିନ ହଜାର ହଜାର ଟନ ନଗରପାଳିକା ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ହେଉଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବ୍ୟାଟେରୀ ଅଳିଆ, ବିଜୁଳି ଅଳିଆ, ଅଟୋମୋବାଇଲ ଅଳିଆ ଏବଂ ଟାୟାର ସହିତ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଥିବା ଜିନିଷ ସାମିଲ ଅଛି । ୨୦୧୪ରେ ଦେଶରେ କେବଳ ୧୪-୧୫ ପ୍ରତିଶତ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ହେଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆଜି ୭୫ ପ୍ରତିଶତ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରାଯାଉଛି, ଯଦି ଏମିତି ପୂର୍ବରୁ କରାଯାଇଥାନ୍ତା ତେବେ ଆମ ସହରର ବାହ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅଳିଆର ଗଦା ଏବଂ ଗଦାରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇନଥାନ୍ତା ।
ଆଜି ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରି ସହରଗୁଡ଼ିକୁ ଏହି ଅଳିଆ ପର୍ବତରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି । ଏହାର ପୁନଃ ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ଅନେକ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ବୃତ୍ତିଗତତା ପାଇଁ ଏହାର ଅନେକ ସୁଯୋଗ ଅଛି । ଅନେକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ମଧ୍ୟ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଉତ୍ତମ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଶିଳ୍ପ ଜଗତକୁ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ଭାବନା ବ୍ୟବହାର କରିବା ଉଚିତ ।
ଅମୃତ ଯୋଜନାର ସଫଳତା ପରେ ଆମେ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ବିଶୁଦ୍ଧ ପାନୀୟ ଜଳ ପାଇଁ ‘ଅମୃତ-୨.୦’ର ଆରମ୍ଭ କଲୁ । ଏହି ଯୋଜନା ସହିତ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମକୁ ଜଳ ଏବଂ ସ୍ୱେରେଜର ପାରମ୍ପରିକ ମଡେଲ ବାହାରେ ଯୋଜନା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଆଜି କେତେକ ସହରରେ ବ୍ୟବହୃତ ଜଳକୁ ଶିଳ୍ପ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ବେସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମର ନୂତନ ସହରଗୁଡ଼ିକ ଅଳିଆମୁକ୍ତ, ଜଳ ନିରାପଦ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ସ୍ଥିର ହେବା ଉଚିତ । ତେଣୁ ଆମକୁ ସହରାଞ୍ଚଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଟାୟାର-୨ ଏବଂ ଟାୟାର-୩ ସହରରେ ଯୋଜନା ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ସେ ସ୍ଥାପତ୍ୟ ହେଉ, ଶୂନ ଡିସଚାର୍ଜ ମଡେଲ, ଶକ୍ତିର ଶୁଦ୍ଧ ସକାରାତ୍ମକତା ହେଉ, ଜମି ବ୍ୟବହାରରେ ଦକ୍ଷତା, ଟ୍ରାଞ୍ଜିଟ କରିଡର କିମ୍ବା ଜନସେବାରେ ଏଆଇର ଉପଯୋଗ ହେଉ, ଏହା ଆମର ଭବିଷ୍ୟତ ସହରଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ନୂତନ ପାରାମିଟର ସ୍ଥିର କରିବାର ସମୟ ଅଟେ । ଆମକୁ ଦେଖିବାକୁ ହେବ ଯେ ସହରୀ ଯୋଜନାରେ ପିଲାମାନଙ୍କର ଯତ୍ନ ନିଆଯାଉଛି କି ନାହିଁ । ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଖରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଖେଳିବା କିମ୍ବା ସାଇକେଲ ଚଳାଇବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟପ୍ତ ସ୍ଥାନ ନାହିଁ । ସହରୀ ଯୋଜନାରେ ଆମକୁ ଏହି ଦିଗ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ରଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ସହରଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶରେ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କର ବିକାଶର ସମ୍ଭାବନାକୁ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନରେ ରଖିବା ଆବଶ୍ୟକ ଅଟେ । ତାହା ହେଉଛି, ଆମେ ଯେଉଁ ଯୋଜନା ଏବଂ ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛୁ, ତାହା କେବଳ ସହରର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ବିକାଶରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଚଳିତବର୍ଷର ବଜେଟରେ ପ୍ରାୟ ୨୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦିଆଯାଇଛି । ପିଏମ ଆବାସ ଯୋଜନା ପାଇଁ ୮୦ ହଜାର କୋଟି, ଯେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ କୌଣସି ଘର ତିଆରି ହୋଇଥାଏ, ତା’ ସହିତ ସିମେଣ୍ଟ, ଷ୍ଟିଲ, ରଙ୍ଗ ଏବଂ ଆସବାବପତ୍ର ଭଳି ଅନେକ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଶିଳ୍ପ ଏହା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଥାଏ । ଟିକିଏ ସେହି ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟା କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଏହାଦ୍ୱାରା ବହୁତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଆମର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ସ ଏବଂ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଏହି ଦିଗରେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଏବଂ ଶୀଘ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଆମକୁ ବିଦ୍ୟମାନ ଥିବା ସମ୍ଭାବନାଗୁଡ଼ିକର ଲାଭ ଉଠାଇବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ସ୍ଥାୟୀ ଘର ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସ୍ଥାୟୀ ସହର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆମକୁ ନୂତନ ସମାଧାନ ଖୋଜିବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଏହି ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଗଭୀର ଭାବରେ ବିଚାରବିମର୍ଶ କରିବେ । ଏଗୁଡ଼ିକ ବ୍ୟତୀତ ଆହୁରି ଅନେକ ବିଷୟ ମଧ୍ୟ ଥାଇପାରେ । ଏହି ଧାରଣାକୁ ଆଗକୁ ନିଅନ୍ତୁ, ଏବଂ ଏହି ସମ୍ଭାବନାଗୁଡ଼ିକ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ରୋଡମ୍ୟାପ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ ।
ଏହି ଭାବନା ସହିତ ପୁଣିଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋ ତରଫରୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା! ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at post budget webinar on ‘Urban Planning, Development & Sanitation’
01 MAR 2023 12:17PM by PIB Delhi
Namaskar!
Welcome all of you to the budget webinar on this vital topic - urban development.
Friends,
It is unfortunate that after independence only a few planned cities were built in our country. Had 75 new and major planned cities been built in the last 75 years since independence, the picture of India today would have been totally different. But now in the 21st century, the way India is developing at a rapid pace, several new cities are going to be essential for India in the future.
In such a scenario, there are two main aspects of urban development in India. Development of new cities and modernization of old systems in old cities. Keeping this vision in the fore-front, our government has given immense importance to urban development in every budget. In this year's budget, an incentive of Rs 15 thousand crore has also been allocated for urban planning. I believe this will mark a new beginning of planned and systematic urbanization in the country and it will gain momentum.
Friends,
Experts like you are aware that both urban planning and urban governance play a crucial role in urban development. Poor planning of cities or lack of proper implementation after planning can create major challenges in front of our development journey. Be it the special planning that comes under urban planning, be it transport planning, be it urban infrastructure planning, or water management, it is necessary to work in a very focused way in all these areas.
You must focus on three questions in different sessions of this webinar. Firstly- how to strengthen the urban planning ecosystem in the states. Second – how to properly use the expertise available in the private sector in urban planning. Third- How to develop such Centres of Excellence which will take urban planning to a new level.
All the state governments and urban local bodies must always remember one thing. They will be able to contribute to the development of the country only when they develop planned urban areas. We also have to understand this very well that in 'Amritkaal' only urban planning will determine the fate of our cities and only well planned cities of India will determine the fate of India. When planning is done well, our cities will become climate resilient and water secure.
Friends,
I have a special request for the experts of urban planning and urban governance in this webinar. You should try to think of more and more innovative ideas. Be it GIS-based master planning, development of different types of planning tools, efficient human resources or capacity building, you can play a crucial role in every area. Today urban local bodies need your expertise. And this need is going to create many opportunities for you.
Friends,
Transport planning is an important pillar of the development of cities. The mobility of our cities should be uninterrupted. You know very well the condition of metro connectivity in the country before 2014. Our government has worked on metro rail connectivity in many cities. Today we have gone ahead of several countries in terms of metro network. Now there is a need to strengthen this network and provide fast and last mile connectivity. And for this, efficient transport planning is necessary. All the components like road widening in cities, green mobility, elevated roads, junction improvement have to be made a part of transport planning.
Friends,
Today, India is making the circular economy a major tool for urban development. Every day thousands of tonnes of municipal waste is generated in our country which include battery waste, electrical waste, automobile waste and tires as well as things that can be used for making compost. In 2014, only 14-15 percent waste processing was done in the country, but today 75 percent waste is being processed. If this was done earlier, the outskirts of our cities would not have been filled with heaps and heaps of garbage.
Today, by processing waste, work is being done to free the cities from these mountains of garbage. It has a lot of opportunities for recycling and circularity for many industries. Several startups are also doing a great job in this field. We need to support them. Industry should use the full potential of waste management.
After the success of the AMRUT scheme, we launched 'AMRUT-2.0' for clean drinking water in cities. With this plan, now we need to plan beyond the traditional model of water and sewage. Today in some cities the used water is being treated and supplied for industrial use. Immense possibilities are being created for the private sector in this area of waste management as well.
Friends,
Our new cities should be garbage free, water secure, and climate resilient. Therefore, we need to increase investment in urban infrastructure and planning in Tier-2 and Tier-3 cities. Be it architecture, zero discharge model, net positivity of energy, efficiency in land use, transit corridors or use of AI in public services, this is the time to set new parameters for our future cities. We must see if the children are being taken care of in Urban Planning or not. Children no longer have sufficient space for playing or cycling. We also have to take care of this aspect in Urban Planning.
Friends,
In the development of cities, it is also necessary to keep in mind the possibilities of development of the people in urban areas. That is, the schemes and policies that we are framing should not only make life easier for the people of the cities, but also help in their personal development. In this year's budget, a commitment has been made to spend about Rs. 80 thousand crore for the PM-Awas Yojana.
Whenever a house is built, several related industries like cement, steel, paint and furniture get a boost along with it. Just imagine the number of industries that will get a huge boost from it. Today the role of futuristic technology has increased a lot in the field of urban development. Our startups and the industries need to think in this direction and act fast. We must take advantage of the possibilities that exist, and also create new possibilities. From sustainable house technology to sustainable cities, we have to find new solutions.
Friends,
I hope that all of you will have a serious deliberation on these topics. There might as well be several other topics apart from these. Take this idea forward and come up with the perfect roadmap to fulfil these possibilities.
With this spirit, once again my heartiest congratulations to all of you! Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.