Ministry of Information & Broadcasting
I&B Minister says NDRF Rescue & Relief operations in the earthquake devastated Turkey widely lauded worldwide
“Today, we don’t look to the world for any help; the world looks at India as a Land of Opportunities”: Shri Anurag Thakur
17 FEB 2023 6:04PM by PIB Delhi
Union Minister for Information & Broadcasting and Youth Affairs & Sports, Anurag Singh Thakur today said the Rescue & Relief work being done by the National Disaster Response Force (NDRF) in the earthquake devastated Turkey has been widely lauded worldwide.
“There was a time when India used to take help and services, today we have extended cooperation (at a global level) in the New India, India’s capabilities and stature has changed, and this reflective of the Transforming India, an empowered India,” said Shri Thakur, while addressing the media at a book release function in New Delhi.
Shri Thakur said, when the Prime Minister Shri Narendra Modi says this is not an Age of War, the World pays attention. “Today, we don’t look to the world for any help; the world looks at India as a Land of Opportunities, whether it be the International Solar Alliance or our Mission Life. Even during the Covid pandemic, Government introduced reforms across sectors. And in Defence (sector), we have achieved exports worth Rs.15,000 crore. And in next three years we aim for $5 Billion exports,” he said.
Shri Thakur said, in the time of crisis, we have extended help everywhere, whether in Nepal, Afghanistan, Sri Lanka etc, we are scaling new heights under the leadership of PM Modi. During the Ukraine war, India rescued more than 21,000 students including some from 18 neighbouring countries, he said.
“Operation Ganga was challenging, - pulling out thousands of students from the War Zone amidst firing, raining missiles and blasts, was Mission Impossible. But PM Modi made it a success. Scenes were witnessed when several foreign students waved the Indian Tricolour to be rescued,” he said.
Shri Thakur said, this was not the first instance of largescale evacuation.
“In Syria, Libya & even during the Nepal earthquake, or in Afghanistan, where even the Big Powers found it difficult to operate, India under the leadership of PM Modi, India has set an example following the principle of ‘Vasudaiva Kutumbakam’,” he said.

ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
আই&বি মিনিস্তরনা হায়খি মদুদি য়ুহা হাবনা মাংহন তাকহনলবা তর্কিদা এন.দি.আর.এফ.কী রেস্ক্যু অমসুং রিলিফ ওপরেসনশিংবু মালেম পুম্বদা পাক শন্না থাগৎনরক্লি
“ঙসি, ঐখোয় মতেং অমা হেক্তগীদমক মালেমগী মায়কৈদা য়েংবা লৈতে; মালেমনা ভারতপু ওপোর্চুনিতীগী লমদম অমা ওইনা য়েংলি:” শ্রী অনুরাগ থাকুর
17 FEB 2023 6:04PM by PIB Imphal
ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং অমদি য়ুথ এফিয়ার্স অমসুং স্পোর্তসকী কেন্দ্র মন্ত্রী অনুরাগ সিংহ থাকুরনা ঙসি হায়খি মদুদি য়ুহা হাবনা মাংহন তাকহনলবা তর্কিদা নেস্নেল দিজাস্তর রেস্পোন্স ফোর্স (এন.দি.আর.এফ.)না পাংথোকখিবা রেস্ক্যু অমসুং রিলিফকী থবকপু মালেম পুম্বদা পাক শন্না থাগৎনরক্লি।
নই দিল্লীদা লাইরিক ফোংবগী থৌরম অমদা মিদীয়াদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী থাকুরনা হায়খি “ভারতনা তেংবাং অমসুং সর্বিসশিং লৌবা মতম অমা লৈরম্মি, ঙসিদি অনৌবা ভারত্তা ঐখোয়না কোওপরেসন এক্সতেন্দ (গ্লোবেলগী থাক অমদা), ভারতকী কেপেবিলিতীশিং অমসুং থাক অহোংবা লাক্লে, অমদি মসিনা ত্রান্সফোর্মিং ইন্দিয়াবু এম্পৱার্দ ইন্দিয়া অমা ওইহনলে।”
শ্রী থাকুরনা হায়খি, মসি লানগী য়ুগ অমা নত্তে হায়না প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ফোংদোকখিবা মতম অদুদা, মালেমগী পুক্নিং চিংশিনখি। মহাক্না হায়খি “ঙসি, ঐখোয় মতেং অমা হেক্তগীদমক মালেমগী মায়কৈদা য়েংবা লৈতে; মালেমনা ভারতপু ওপোর্চুনিতীগী লমদম অমা ওইনা য়েংলি, মদু ইন্তরনেস্নেল সোলর এলাইন্স ওইগেরা নত্রগা ঐখোয়গী মিসন লাইফ ওইগেরা। কোবিদ লাইচৎ মনুংদা ফাওবা সরকারনা সেক্তর কয়াদা রিফোর্মশিং মশক তাকখি। অমদি দিফেন্স (সেক্তর)দা, ঐখোয়না লুপা করোর ১৫,০০০গী মমল এক্সপোর্ত তৌখি। অমদি মথংগী চহি অহুমদা ঐখোয়না $ বিলিয়ন ৫গীদমক পান্দম থম্লি।”
শ্রী থাকুরনা হায়খি, ক্রাইসিসকী মতমদা মফম খুদিংদা ঐখোয়না তেংবাং ফংহল্লি, মদু নেপাল, অফগানিস্তান, শ্রি লঙ্কানচিংবা ওইগেরা, ঐখোয়না প্রধান মন্ত্রী মোদিগী লুচিং মখাদা অনৌবা অৱাংবা থাক অমাদা লৈরি। য়ুক্রেন লান মনুংদা ভারতনা য়ুমলোন্নবা লৈবাক ১৮দগী খরা য়াওনা মহৈরোই ২১,০০০ হেন্না রেসক্যু তৌখি হায়না মহাক্না হায়খি।
মহাক্না হায়খি, “ওপরেসন গঙ্গা অদু শিংনবা অমা ওইখি, - নোংমৈ কাপ্নরিবা, মিসাইল হৈথরক্লিবা অমসুং পোকখায়বা ৱার জোনদগী মহৈরোই লিশিং কয়া পুথোকপা অদু ওইথোক্লোইদবা মিসন ওইখি। অদুবু প্রধান মন্ত্রী মোদীনা মসিবু মায় পাকহনখি। মপান লমগী মহৈরোই কয়ানা রেস্ক্যু তৌবীনবা ভারতকী মচু অহুমগী ফিরাল পায়দুনা হায়খিবা অদু উবা ফংখি।”
শ্রী থাকুরনা হায়খি, ‘মসি মশিং য়াম্না মীয়াম্বু শাফগদবা মফমশিংদা য়ৌহনবগী অহানবা খুদম অদু নত্তে।’
মহাক্না হায়খি, “সিরিয়াদা, লিবিয়াদা অমসুং নেপালগী য়ুহা হাখিবা মতম নত্রগা অফগানিস্তানদা ফাওবা, অচৌবা পাৱরশিংনা ওপরেত তৌবা ঙমদবা মতমদা ফাওবা, প্রধান মন্ত্রী মোদীগী লুচিং মখাদা ভারতনা ‘ভাসুদৈবা কুতুম্বকম’গী প্রিন্সিপল তুংইন্দুনা ভারতনা খুদম অমা থমখি।”