Prime Minister's Office
PM inaugurates 200th Jayanti celebrations of Maharishi Dayanand Saraswati in New Delhi
Releases logo for commemoration
“The path shown by Maharishi Dayanand Saraswati instills hope in crores of people”
“Evils that were falsely attributed to religion, Swami Ji removed them with the light of religion itself”
“Swami Ji revived the light of the Vedas in society”
“In the Amrit Kaal, the 200th birth anniversary of Maharishi Dayanand Saraswati has come as a sacred inspiration”
“Today the country is confidently calling for pride in our heritage”
“With us, the first interpretation of religion is about Kartavya”
“The service of the poor, backward and downtrodden is the first yagya for the country today”
12 FEB 2023 1:19PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the year-long celebrations commemorating the 200th birth anniversary of Maharishi Dayanand Saraswati, at Indira Gandhi Indoor Stadium in Delhi today. He also released a logo for commemoration.
Upon arriving at the venue, the Prime Minister walked past the panorama and live representations of Arya Samaj and also offered Ahuti Arpan in the ongoing Yagya. Later on, he handed over the LED Mashal to youth representatives as a symbolic carry forward of the spark ignited in this programme reinforcing the messages of Maharshi Dayanand Saraswati to the rest of India and the world.
Addressing the gathering, the Prime Minister called the occasion of the 200th birth anniversary of Maharishi Dayanand Saraswati historic, an occasion to create a future and inspiration for the entire world. Referring to Maharishi Dayanand’s ideal of making the world a better place, the Prime Minister said in this era of discord, violence and instability, the path shown by Maharishi Dayanand gives hope.
The Prime Minister underlined that the auspicious occasion will be celebrated for two years and said that the government has decided to celebrate the 200th birth anniversary of Maharishi Dayanand Saraswati. Throwing light on the continuous practice for the welfare of humanity, the Prime Minister expressed gratitude for being able to offer Ahuti Arpan in the ongoing Yagya. Referring to the good fortune of being born in the same land where Swami ji was born, the Prime Minister stressed the continued attraction of the ideals of Maharshi Dayananda in his life.
Recalling India’s condition when Dayanand Saraswati was born, the Prime Minister stated that India was marred and weakened after centuries of slavery and was losing its aura and self-confidence. He recalled the numerous efforts that were underway to crush the ideals, the culture and the roots of India. Swami ji dispelled the notion of any deficiency in the traditions and scriptures of India, he pointed out that their real meaning is forgotten. The Prime Minister recalled the time when the false interpretation of Vedas was being used to belittle India and traditions were being deformed, in such a time Maharshi Dayanand’s effort came as a saviour. “Maharshi Ji started a strong campaign against social ills like discrimination and untouchability.” Shri Modi cited the reactions against his emphasis on duty as a challenge in the 21st century to illustrate the enormity of the effort of the Maharshi in his time. “Evils that were falsely attributed to religion, Swami Ji removed them with the light of religion itself”, the Prime Minister explained. Mahatma Gandhi, said the Prime Minister, considered Swamiji’s fight against untouchability as his biggest contribution.
The Prime Minister underlined that Maharishi Dayanand ji also emerged as a logical and effective voice against the stereotypes that had flourished in society regarding women. He informed that Maharishi Dayanand ji strongly opposed discrimination against women and also initiated campaigns for the education of women while underlining that these facts are more than 150 years old. Even in today’s day and age, the Prime Minister said, there are societies which deprive women of their right to education and respect, but it was Maharishi Dayanand who raised his voice when equal rights for women was a far-fetched reality, even in the western countries.
The Prime Minister emphasized the extraordinary nature of the achievements and efforts of Maharishi ji. He said that people’s spirit and regard for him 150 years after Arya Samaj and 200 years after his birth is an indication of his prominent place in the journey of the nation. “In the Amrit Kaal, the 200th birth anniversary of Maharishi Dayanand Saraswati has come with a sacred inspiration”, he added.
Shri Modi said that the country is following Swamiji’s teaching with great confidence. Referring to Swamiji’s call ‘Back to Vedas’, the Prime Minister said “today the country is confidently calling for ‘pride in our heritage’”, as he noted the confidence of the people of India to lay the path of modernity while enriching the culture and traditions at the same time.
The Prime Minister dwelled on the expansive notion of religion in India which goes beyond rituals and is defined as an entire way of life. ‘With us, the first interpretation of religion is about duty’, the Prime Minister said. Swami ji, the Prime Minister said, took an inclusive and integrated approach and assumed responsibility and leadership of many dimensions of the nation’s life. The Prime Minister further elaborated on the wider role of the sages and saints in Indian life by referring to the achievements of Indian sages in philosophy, Yoga, Mathematics, policy, diplomacy, science and medical science. Swami ji played a big role in reviving that ancient tradition, the Prime Minister added.
Reflecting on the teachings of Maharishi Dayanand, the Prime Minister noted the various organizations established by him during his lifetime. Even though Maharishi lived with a revolutionary ideology, the Prime Minister underlined how Maharishi connected all his ideas with order and institutionalized them to establish various organizations that have actively taken up various welfare work in different sectors for decades. Giving the example of Paropkarini Sabha, the Prime Minister said that the organization was established by Maharishi himself and propagates Vedic traditions today through Gurukuls and publications as mediums. He also gave examples of Kurukshetra Gurukul, Swami Shraddhanand Trust and Maharishi Dayanand Trust and noted the numerous lives of youth that have been shaped by these organizations. The Prime Minister also noted the significant contributions of Jeevan Prabhat Trust in social service and rescue operations during the 2001 earthquake in Gujarat and underlined that the organization was inspired by the ideals of Maharishi Ji.
The Prime Minister underlined that the country is witnessing progress with non-discriminatory policies and efforts which were a priority for Swami Ji also. “The service of the poor, backward and downtrodden is the first yagya for the country today.” He cited housing, medical treatment, and women empowerment in this regard. New Education policy promotes modern education with emphasis on Indianness as taught by Swami ji.
The Prime Minister recalled Swami ji’s definition of a realized person, a person who gives more than he takes is a realized person. This has relevance in myriad spheres including the environment. Swami ji understood this knowledge of Vedas deeply, the Prime Minister said. “Maharishi ji was a student of Vedas and a saint of Gyan Marg”, the Prime Minister said. India is leading the world in the quest for sustainable development. The Prime Minister referred to Mission LiFE in this regard and said the environment is being pushed as a special agenda of G20. The Prime Minister said that Arya Samaj can play a big role by promoting these modern ideals with the foundation of ancient wisdom. He asked them to push natural farming. The Prime Minister also mentioned the push for Shri Anna.
Emphasizing that lots can be learnt from the Maharishi’s personality, the Prime Minister narrated the story of an English officer who came to meet Maharishi and asked him to pray for continuous British Rule in India to which Maharishi fearlessly replied, “Independence is my soul and the voice of India”. The Prime Minister said innumerable freedom fighters and institution builders and patriots took inspiration from Swami Ji and gave examples of Lokmanya Tilak, Netaji Subhas Chandra Bose, Veer Savarkar, Lala Lajpat Rai, Lala Hardayal, Chandrashekhar Azad, Ram Prasad Bismil and other freedom fighters. He also gave examples of Mahatma Hansraj, Swami Shraddhanand Ji, Bhai Parmanand Ji and many other leaders who found inspiration from Maharishi
The Prime Minister said that Arya Samaj has the legacy of teachings of Swami Ji and the country expects a lot from every ‘Arya Veer’. He also informed that next year, Arya Samaj will begin its 150th year. Concluding the address, the Prime Minister congratulated everyone for organizing the momentous occasion with great planning, execution and management. “In the Amrit Kaal, may we all find inspiration from the efforts of Maharishi Dayanand ji”, the Prime Minister concluded.
Governor of Gujarat, Shri Acharya Devvrat, Union Minister for Culture, Shri G. Kishan Reddy, Ministers of State for Culture, Shri Arjun Ram Meghwal and Smt Meenakshi Lekhi, President of Delhi Arya Pratinidhi Sabha, Shri Daram Pal Arya, Mahamantri of Delhi Arya Pratinidhi Sabha, Shri Vinay Arya, and President, Sarvadeshik Arya Pratinidhi Sabha, Shri Suresh Chandra Arya were present on the occasion among others.
Background
Born on 12th February 1824, Maharishi Dayanand Saraswati was a social reformer who founded Arya Samaj in 1875 to counter social inequities prevalent during the times. Arya Samaj has played a crucial role in the cultural and social awakening of the country through its emphasis on social reforms and education.
The government has been committed to celebrating the social reformers and important personalities, especially those whose contributions were not given their due yet on a pan-India scale. From declaring the birth anniversary of Bhagwan Birsa Muda as Janjatiya Gaurav Diwas to participating in a programme commemorating Sri Aurobindo’s 150th birth anniversary, Prime Minister Shri Narendra Modi has been leading such initiatives from the front.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না নই দিল্লীদা মহর্ষি দয়ানন্দ সরস্বাতিগী ২০০শুবা জয়েন্তি হৌদোকখ্রে
পালন থৌরম অসিগীদমক লোগো ফোঙখ্রে
“মহর্ষি দয়ানন্দ সরস্বাতিনা উৎপীরম্বা লম্বীনা মীওই করোর কয়াদা আশা পোকহনখি”
“ধর্মগা লান্না মরী লৈনরিবা ফত্তবশিং অদু স্বামিজীনা ধর্মগী মঙাল অদুমক্না লৌথোকখি”
“স্বামিজীনা খুন্নাইদা বেদশিংগী মঙাল অদু হিংগৎহনখি”
“অমৃতকালদা মহর্ষি দয়ানন্দ সরস্বাতিগী ২০০শুবা মপোক কুমওন অসি শেংলবা ইথিল অমা ওইনা লাকখি”
“ঙসি লৈবাক অসিনা ঐখোয়গী হেরিতেজতা থাজবগা লোয়ননা চাউথোকচবা পোক্লি”
“ঐখোয়দদি ধর্মগী অহানবা ৱাহন্থোক অসি কর্তব্যগী মতাংদনি”
“ঙসি লৈবাক্কীদমক অহানবা য়গ্যা অসি লায়রবা, শোত্থরবা অমসুং তুহৎপীরম্বগী শেবা তৌবনি”
12 FEB 2023 1:19PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি দিল্লীগী ইন্দিরা গান্ধী ইন্দোর স্তেদিয়মদা মহর্ষি দয়ানন্দ সরস্বাতিগী ২০০শুবা মপোক কুমওনী চহি অমা চুপ্না পালন তৌগদবা থৌরম হৌদোকখ্রে। মহাক্না পালন থৌরম অসিগী লোগোসু ফোঙখ্রে।
থৌরম মফমদা য়ৌবগা প্রধান মন্ত্রীনা আর্য়া সমাজকী পেনোরামা অমসুং লাইফ রিপ্রজেন্তেসনশিং অদু ফাওদুনা চৎখি অমসুং চত্থরিবা য়গ্যাদা অহুতি অর্পনসু কৎখি। মতুংদা মহাক্না মহর্ষি দয়ানন্দ সরস্বাতিনা লেমহৌরিবা ভারত অমসুং মালেমদা পীখিবা পাউজেল অদু নৌনা পীনবা থৌরম অসিদা চুখৎখিবা মৈরি অদু মাংদা পুখৎপা ওইনা নহারোলগী মীহুৎশিংদা এল.ই.দ. মাশল খুৎশিন্নখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মহর্ষি দয়ানন্দ সরস্বাতিগী ২০০শুবা মপোক কুমওন অসি পুৱারী ওই, মালেম পুম্বগীদমক তুংলমচৎ অমসুং ইথিল অমা পীনবা থৌরম অমনি হায়খ্রে। মহর্ষি দয়ানন্দগী মালেমবু অফবা মফম অমা ওইহন্নবা ৱাখল্লোনগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় লান, হিংসা অমসুং তংদু লৈতাদবগী চহিচাদা মহর্ষি দয়ানন্দনা উৎপীরম্বা লম্বেল অসিনা আশা পোকহল্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় য়াইফরবা থৌরম অসি চহি অনি পাঙথোক্কনি অমসুং সরকারনা মহর্ষি দয়ানন্দ সরস্বাতিগী ২০০শুবা মপোক কুমওন পালন তৌনবা ৱারেপ লৌখি। মীওইবা জাতিগী য়াইফনবা লেপ্পা লৈতনা থবক তৌরিবা অসিদা মীৎয়েং চংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হৌজিক চত্থরিবা য়গ্যা অসিদা অহুতি অর্পন পাঙথোকপা ঙমজবদা তৌবীমল খঙবা উৎখ্রে। স্বামিজীনা পোকখিবা চপ মান্নবা লমদমদা পোকচা ফংজবদা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী পুন্সিদা মহর্ষি দয়ানন্দগী ৱাখল্লোন্দা লেপ্পা লৈতনা চীংশিল্লিবা অসিগী মতাংদা ফোঙদোকখি।
দয়ানন্দ সরস্বাতিনা পোকপা মতমদা ওইরম্বা ভারতকী ফীভম অদু নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারত অসি চহিচা কয়া মীখা পোল্লুরবা মতুংদা মাংহনখি অমসুং মপাঙ্গল শোন্থহনখি অমসুং মাগী মতিক-ময়াই অমসুং মশানা মশাদা থাজবা অদু মাংলকখি। মহাক্না ভারতকী ৱাখল্লোন, নাৎ অমসুং হৌরকফম অসি মাংহন্নবা কয়ারক হোৎনরকখিবা অদু নীংশিংখি। স্বামিজীনা ভারতকী চৎনবী অমসুং স্ক্রিপচরদা অৱাবা লৈ হায়বগী ৱাখল্লোন অসি মাংহনখি অমসুং মহাক্না মসিগী তশেংবা ৱাহন্থোক অদু কাউথোকপীখ্রে হায়না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা বেদশিংবু লান্না ৱাহন্থোক পীদুনা ভারতপু তুহৎনবা হোৎনখিবা অমদি চৎনবীশিংবু শোইহনখিবা মতম অদু নীংশিংখি, অসিগুম্বা মতমদা মহর্ষি দয়ানন্দগী খোঙথাংশিংনা ঈশ্বরগী শক্তম লৌদুনা কন্নবা লাকখি। “মহর্ষিজীনা খেন্নবা থম্বা অমসুং শোক্না শম্নবা য়াদবা অসিগুম্বা খুন্নাইগী ফত্তবশিংগী মায়োক্তা অকনবা কেম্পেন অমা হৌখি”। শ্রী মোদীনা মহর্ষিগী মতমদা মহাক্না লৌখৎখিবা খোঙথাংগী মতিক-ময়াই উৎনবা ২১শুবা চহিদা শীংনবা অমা ওইনা থৌদাং পাঙথোকপদা মহাক্না মীৎয়েং চংখিবদা লাকখিবা রিএক্সনশিংগী মতাংদা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “ধর্মগা লান্না মরী লৈনরিবা ফত্তবশিং অদু স্বামিজীনা ধর্মগী মঙাল অদুমক্না লৌথোকখি”। প্রধান মন্ত্রীনা হায়, মহাত্মা গান্ধীনা স্বামিজীনা শোক্না শম্নবা য়াদবগী মায়োক্তা থেংনখিবা অসি মহাক্না খ্বাইদগী চাউনা শরুক তমখিবনি হায়না লৌখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহর্ষি দয়ানন্দজী অসি নুপীগী মতাংদা খুন্নাইদা লৈরিবা অকুবা মীৎয়েং অসিগী মায়োক্তা মরম চাবা অমসুং কান্নবা খোলাউ অমা ওইখি। মহাক্না হায় মদুদি মহর্ষি দয়ানন্দজীনা নুপীবু হন্থনা য়েংবগী মায়োক্তা কন্না লেপখি অমসুং ৱাফম অসি চহি ১৫০ হেন্না শুরবা ৱাফমনি হায়না ফোঙদোক্লদুনা মতম অদুদা নুপীবু মহৈ মশিং তমহন্নবা কেম্পেনশিং হৌদোক্লমখি হায়খি। ঙসিগী মতম অমসুং চহি অসিদা ফাওবা নুপীশিংদা মখোয়গী এজুকেসন অমসুং ইকাই খুম্নবগী হক পীবিদবা খুন্নাই লৈরি অদুবু মহর্ষি দয়ানন্দনা নোংচুপ থংবা লৈবাকশিংদা ফাওবা নুপীশিংবু থোং মান্ননা উবা হায়বা অসি ওইথোকপা ৱাবা ৱাফম ওইজরবসু মহাক্না খোলাউ কয়া লাউখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহর্ষিজীগী মাইপাকপা অমসুং খোঙথাংশিংগী থোইদোক-হেন্দোকপা মওং মতৌদা মীৎয়েং চংখি। মহাক্না হায়খি আর্য় সমাজকী চহি ১৫০গী মতুং অমসুং মহাক্না পোকখিবগী চহি ২০০গী মতুংদা মীয়াম্না মহাক্কী থৌনা লিংজেল অমসুং মহাকপু ইকাই খুম্নবা অসিনা লৈবাক অসিগী খোঙচৎতা মহাক্না লৌরিবা মরু ওইবা মফম অসি তাক্লি। মহাক্না হায়খি, “অমৃতকালদা মহর্ষি দয়ানন্দ সরস্বাতিগী ২০০শুবা মপোক কুমওন অসি শেংলবা ইথিল অমা ওইনা লাকখি”।
শ্রী মোদীনা হায়খি লৈবাক অসিনা চাউনা থাজবগা লোয়ননা স্বামিজীনা তাকপীরম্বশিং অদু তুং ইন্দুনা চৎলি। স্বামিজীনা “বেক তু বেদস” হায়না হায়রমখিবা অদুগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “ঙসি লৈবাক অসিনা ঐখোয়গী হেরিতেজতা থাজবগা লোয়ননা চাউথোকচবা পোক্লি”, মহাক্না ভারতকী মীয়ামদা মোদর্নিতীগী লম্বেলদা চংশিনবগা ইরোইননা নাৎ অমসুং চৎনবী চাউখৎহনবদা লৈরিবা থাজবা অদু ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ধর্মগী ৱাংমদা লৈরিবা ভারত্তা ধর্মগী অচৌবা ৱাহন্থোক্কী মতাংদা পনখি অমসুং মসি পুন্সিগী অপুনবা লম্বী অমনি হায়খি। “ঐখোয়দদি ধর্মগী অহানবা ৱাহন্থোক অসি কর্তব্য হায়বনি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায় স্বামিজীনা ইনক্লুসিব অমসুং ইন্তিগ্রেতেদ এপ্রোচ অমা পাইখৎখি অমসুং লৈবাক্কীদমক লৈরিবা লম কয়ামরুমগী থৌদাং লৌখি অমসুং লুচিংবা ওইখি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা ফিলোসোফী, য়োগ, মেথমেতিক্স, পোলিসী, দিপ্লোমেসী, সাইন্স অমসুং মেদিকেল সাইন্সতা ভারতকী লম্বোইবশিংনা পুরকখিবা মাইপাকপশিংগী মতাংদা পল্লদুনা ভারত মচাগী পুন্সিদা লম্বোইবশিংগী অচৌবা থৌদাং লৈ হায়না শন্দোক্না হায়খি। স্বামিজীনা অরিবা চৎনবী অদুবু হীংগৎহনবদা অচৌবা থৌদাং লৌখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
মহর্ষি দয়ানন্দনা তাকপীরমখিবশিংগী মতাংদা পল্লদুনা মহাক্না হিংলিঙৈ মতমদা মহাক্না লিংখৎলমখিবা তোঙান-তোঙানবা ওর্গনাইজেসনশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহর্ষিনা রিভোল্যুস্নরী ওইবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা হিংজরসু করম্না মহর্ষিনা মহাক্কী ৱাখল্লোন পুম্নমকপু ওর্দরগা কন্নেক্ত তৌখিবা অমসুং দিকেদ কয়া তোঙান-তোঙানবা সেক্তরশিংদা চাউখৎ-থৌরাংগী থবক কয়ামরুম পাইখৎখিবা ওর্গনাইজেসন কয়ামরুম লিংখৎতুনা মখোয়বু ইন্সতিত্যুস্নেলাইজ তৌখিবগে ফোঙদোকখি। পারোপকারিনি সভাবু খুদম ওইনা পীরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ওর্গনাইজেসন অসি মহর্ষি মশামক্না লিংখৎখিবনি অমসুং গুরুকুলশিং অমসুং পব্লিকেসনশিংনা মিদিয়ম ওইদুনা ঙসি বেদিক্কী চৎনবীশিং প্রোপাগেৎ তৌরি। মহাক্না কুরুক্ষেত্র গুরুকুল, স্বামি শ্রদ্ধানন্দ ত্রস্ত অমসুং মহর্ষি দয়ানন্দ ত্রস্ত অসি খুদম ওইনা পীখি অমসুং ওর্গনাইজেসনশিং অসিনা মখোঙ শোমখিবা মশিং লাকঙমদ্রবা নহারোলগী পুন্সিশিংগী মতাংদা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাত্তা থোকখিবা ২০০১গী য়ুহার হাবদা সোসিএল সর্ভিস তৌবা ঙম্বা রেস্ক্যু ওপরেসনশিং চত্থবদা জীবন প্রভাত ত্রাস্তনা চাউনা শরুক তমখিবা অদু ফোঙদোকখি অমসুং ওর্গনাইজেসন অসি মহর্ষিজীগী ৱাখল্লোনশিংনা ইথিল পীখি হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিনা নন-দিস্ক্রিমিনেতরী পোলিসীশিং অমসুং স্বামিজীগীদমক মরু ওইবা খোঙথাংশিংগা লোয়ননা খুমাং চাউশিনবা উবা ফংলি হায়খি। “ঙসি লৈবাক্কীদমক অহানবা য়গ্যা অসি লায়রবা, শোত্থরবা অমসুং তুহৎপীরম্বগী শেবা তৌবনি”। মহাক্না হীরম অসিদা য়ুম শাবিবা, অনা লায়েং ফংহনবা অমসুং নুপীদা শক্তি পীরিবা অসি পনখি। ন্যু এজুকেসন পোলিসীনা স্বামিজীনা তাকপীরম্বগী মতুং ইন্না ইন্দিয়ন্নেসতা মীৎয়েং থম্বগা লোয়ননা মোদর্ন এজুকেসন প্রমোৎ তৌরি।
প্রধান মন্ত্রীনা স্বামিজীনা ৱাখল তাবা মীশক অমগী ৱাহন্থোক অদু নীংশিংখি, মহাক্না লৌরিবা অদুদগী হেন্না পীথোকপা মীশক অদু ৱাখল তাবা মীশক অমনি। মসি এনভাইর্নমেন্ত য়াওনা লৈরিবা স্ফিবর কয়াদা মরী লৈনৈ। স্বামিজীনা বেদগী মসিগী লৌশিং অসি মমুৎ তানা খঙখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়, “মহর্ষিজী অসি বেদগী মহৈরোয় অমনি অমসুং গ্যান মার্গকী লম্বোইবা অমনি”। ভারতনা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত ফংনবগী হোৎনবদা মালেমবু লমজিংলি। প্রধান মন্ত্রী হীরম অসিদা মিসন লাইফকী মতাংদা পনখি অমসুং হায় এভাইর্নমেন্ত অসি জি২০গী স্পেসিএল এজেন্দা অমা ওইনা শাহৌ পীরি। প্রধান মন্ত্রীনা হায় আর্য় সমাজনা অরিবা লৌশিংনা য়ুম্ফম থোনবগা লোয়ননা অনৌবা ৱাখল্লোনশিং অসি থৌগৎপদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌবা য়াগনি। মহাক্না মখোবদা মহৌশাগী লৌউ-পথাপতা শাহৌ পীনবসু হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা শ্রী অন্নদা পীরিবা শাহৌগী মতাংদসু ফোঙদোকখি।
মহর্ষিগী মগুনদগী তমশিনবা য়াবা কয়া লৈ হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ইংলিশ ওফিসর অমনা মহর্ষি উনবা লাকখিবা অমসুং মহাক্না ভারত্তা ব্রিতিশ লৈঙাক অদুমক লৈনবা থৌনিখি মদুদা মহর্ষিনা অকিবা লৈতনা “নীংখা তম্বা অসি ঐগী থৱায়নি অমসুং ভারতকী খোঞ্জেলনি” হায়না ফোঙদোকখিবগী ৱারী লিখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মশিং লাকঙমদ্রবা নীংতম লান্মীশিং অমসুং ইন্সতিত্যুসন শেমগৎলিবশিং অমসুং লৈবাক নীংবশিংনা স্বামিজীদগী ইথিল লৌখি অমসুং মহাক্না লোকমন্যা তিলক, নেতাজী সুভাশ চন্দ্র বোস, ভীর সর্ভারকর, লালা লাজপৎ রাই, লালা হরদয়াল, চন্দ্রশেখর অজাদ, রাম প্রসাদ বিস্মিল অমসুং অতোপ্পা নীংতম লান্মীশিংবু খুদম ওইনা পীখি। মহাক্না মহর্ষিদগী ইথিল ফংখিবা মহাত্মা হন্সরাজ, স্বামি শ্রদ্ধানন্দজী, ভাই পর্মানন্দজী অমসুং অতোপ্পা লুচিংবা কয়াবু খুদম ওইনা পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি আর্য় সমাজ অসি স্বামিজীনা তাকপী-তম্বীরম্বশিংগী লেগেসী য়াওরি অমসুং লৈবাক অসিনা ‘আর্য় বীর’দগী কয়া অমা আশা তৌরি। মহাক্না হায় মথং চহিদা আর্য় সমাজনা মাগী ১৫০শুবা চহি হৌরগনি। ৱারোল পীবা লোইশিল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা নীংথিনা প্লান্নিং তৌদুনা, পাঙথোক্তুনা অমসুং মেনেজ তৌদুনা অচৌবা থৌরম অসি পাঙথোকপগীদমক মীপুম খুদিংমকপু থাগৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা লোইশিনবদা হায়, “অমৃত কালদা ঐখোয় পুম্নমক্না মহর্ষি দয়ানন্দজীগী খোঙথাংশিংদগী ইথিল লৌবা ওইরসি”।
থৌরম অসিদা গুজরাতকী রাজ্যপাল, শ্রী আচার্য় দেবব্রত, কলচরগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী জি. কিশন রেদ্দী, কলচরগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী অর্জুন রাম মেঘৱাল অমসুং শ্রীতি মীনাক্ষি লেখি, দিল্লী আর্য় প্রাতিনিধি সভাগী প্রসিদেন্ত, শ্রী দারম পাল আর্য়, দিল্লী আর্য় প্রাতিনিধি সভাগী মহামন্ত্রী, শ্রী বিনয় আর্য়, অমসুং সর্ভাদেশিক আর্য় প্রাতিনিধি সভাগী প্রসিদেন্ত, শ্রী সুরেশ চন্দ্র আর্য়না শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
মহর্ষি দয়ানন্দ সরস্বাতি ফেব্রুৱারি ১২, ১৮২৪দা পোকখি অমসুং খু্‌ন্নাইগী খেন্নবশিং কোকহন্নবা ১৮৭৫দা আর্য সমাজ লিংখৎখিবা খুন্নাইগী অওনবা পুরকপা মীওই অমনি। আর্য সমাজনা খুন্নাইগী অহোংবশিং অমসুং লাইরিক-লাইশু তম্বদা মীৎয়েং চংদুনা লৈবাক অসিদা কলচর অমসুং খুন্নাইগী মিকপ থোকহনবদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখি।
মখোয়না পাঙথোক্লম্বা থবকশিংগীদমক ভারত শীনবা থুংনা শকখঙবীদ্রবা খুন্নাইগী অওনবা পুরকপা মীওইশিং অমসুং মরুওইবা মীওইশিং সরকারনা ইকায়খুম্নবা উৎনবা ফিরেপ লৌখি। ভগবান বিরসা মুদাগী মপোক নুমিৎ অসি জনজাতি গৌরব দিবস হায়না থৌরম পাঙথোকপদগী হৌরগা শ্রী অর্বিন্দগী ১৫০শুবা মপোক নুমিৎ পাঙথোক্তুনা অসিগুম্বা থবকশিং পাঙথোকপদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মাংজিল থারি।