Prime Minister's Office
PM addresses Jaipur Mahakhel via video conferencing
“Victory is ensured when there is learning involved”
“The youth of Rajasthan always come ahead of the rest when it comes to the security of the nation”
“The successful organisation of Jaipur Mahakhel is the next important link towards India’s efforts”
“The country is forging new definitions and creating a new order in the Amrit Kaal”
“The Sports Budget of the country has increased almost three times since 2014”
“Sports universities are being set up in the country, and big events like Khel Mahakumbh are also being organised in a professional manner”
“Our government is attentive that no youth should be left behind due to lack of money”
“You will be fit, only then you will be superhit”
“Rajasthan's Shree Anna-Bajra and Shree Anna-Jwar are the identity of this place”
“Today's youth does not want to remain confined to just one field due to their multi-talented and multi-dimensional capabilities”
“Sports is not just a genre, but an industry”
“When efforts are made wholeheartedly, results are assured”
“The next gold and silver medalists for the country will emerge from among you”
05 FEB 2023 3:30PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Jaipur Mahakhel via video conferencing today. He also witnessed a Kabbadi match on the occasion. Shri Rajyavardhan Singh Rathore, Lok Sabha MP from Jaipur Rural has been organising the Jaipur Mahakhel since 2017.
Addressing the gathering, the Prime Minister congratulated the players, coaches and families of those who won medals in this mega competition. He noted that the players have not graced the sports field only to participate but to win and to learn. “Victory is ensured when there is learning involved”, the Prime Minister said as he underlined that no player leaves the sports field empty-handed.
Observing the presence of many renowned faces in this competition who has taken India’s name to new heights in the field of sports, the Prime Minister named Ram Singh, Asian Games Medalist, Para-athlete Devendra Jhajharia, Dhyanchand Khel Ratna awardee, Sakshi Kumari, Arjun awardee and others senior athletes. The Prime Minister expressed delight that these renowned faces of India have come forward to support the young athletes at Jaipur Mahakhel.
The Prime Minister underlined that the series of sports competitions and khel mahakumbhs that are being organised all over the country is a reflection of the monumental changes taking place. Noting that the land of Rajasthan is known for the passion and vigour of the youth, the Prime Minister said that history is proof that the children of the land have turned battlefields into sports fields with their valour. “The youth of Rajasthan always come ahead of the rest when it comes to the security of the nation”, the Prime Minister remarked as he credited the sport's traditions of Rajasthan for shaping the mental and physical capabilities of the youth of the region. He gave examples of traditional games like dada, sitolia, and rumal jhapatta that are organised during Makar Sankranti and have been a part of Rajasthan’s traditions for hundreds of years.
Remarking on the numerous athletes from Rajasthan that have taken the Tricolour to new heights with their sporting contributions, the Prime Minister pointed out that the people of Jaipur have elected an Olympic Medalist as their Parliamentarian. He noted the contributions of Member of Parliament, Shri Rajyavardhan Singh Rathore and expressed delight that he is giving back to the younger generations by contributing in the form of Parliamentarian sports competitions. The Prime Minister emphasised expanding such endeavours for more comprehensive results and noted the successful organisation of Jaipur Mahakhel as the next important link towards these efforts. Highlighting the success of the Jaipur Mahakhel, the Prime Minister informed that more than 600 teams and 6,500 youths have taken part in this year’s edition of the competition. He also noted the participation of more than 125 girls’ teams which relays a pleasant message.
“In the Amrit Kaal of independence, the country is forging new definitions and creating a new order”, the Prime Minister remarked. He underlined that sports are finally being viewed from the athlete’s perspective rather than a political one. He said that nothing is impossible for the youth and every objective becomes easier when the strength of their capabilities, self-respect, self-reliance, facilities and resources is realised.
The Prime Minister said that glimpses of such an approach can be seen in this year’s Budget as well. He informed that the Sports Ministry has been allocated a budget of 2500 crores this year when compared to 800-850 crores before 2014. “The Sports Budget of the country has increased almost three times since 2014”, he said. He further informed that more than 1000 crores have been allocated to the ‘Khelo India’ campaign alone which will be spent on the development of sports facilities and resources in the country.
The Prime Minister observed that there was no lack of passion and talent for sports among the youth of India, but it was the unavailability of resources and support from the government that created hindrances. He underlined that these issues faced by the athletes are being addressed today. Giving the example of Jaipur Mahakhel which has been organised for the past 5-6 years, the Prime Minister said that Khel Mahakumbhs are being organised in every part of the country by Members of Parliament from the BJP where the talents of thousands of youth are coming to the fore.
The Prime Minister credited the central government for these successes as sports facilities are being developed at the district and local levels. Informing about the development of sports infrastructure for lakhs of youth in hundreds of districts of the country, the Prime Minister threw light on the state of Rajasthan where sports infrastructure is being developed in many cities. “Today, sports universities are being set up in the country, and big events like Khel Mahakumbh are also being organised in a professional manner”, the Prime Minister said as he drew attention to the National Sports University which has been allocated the maximum budget this year. He emphasised the need to create an environment for learning every discipline related to sports management and sports technology thereby creating an opportunity for the youth to make a career in these fields.
“Our government is attentive that no youth should be left behind due to lack of money”, the Prime Minister underlined as he informed that the central government is now supporting best performing players up to Rs 5 lakh annually. He further added that the amount given in major sports awards has also been increased up to three times. Giving examples of schemes like TOPS which allows players to prepare for the Olympics for years, the Prime Minister said that the government stands with its players with full power even in big global competitions like the Olympics.
Emphasising the need to maintain fitness not just in the sports field but also in daily life, the Prime Minister underlined that it is the most important thing for any player. He said, “You will be fit, only then you will be superhit”, as he mentioned campaigns like Khelo India and Fit India and highlighted the role of diet and nutrition in fitness. The Prime Minister informed about the United Nations celebrating the year 2023 as the International Year of Millets and noted that Rajasthan is home to a very rich tradition of millets, Sri Anna. “Rajasthan's Shree Anna-Bajra and Shree Anna-Jwar, are the identity of this place”, the Prime Minister remarked as he recalled the bajra porridge and churma made here. He appealed to all youths to not just include Shree Anna in their diet, but also become its brand ambassador.
The Prime Minister highlighted that the country is working for the all-round development of the youth and remarked that today's youth does not want to remain confined to just one field due to their multi-talented and multidimensional capabilities. The Prime Minister informed that on the one hand, modern sports infrastructure is being developed, while a National Digital Library for children and youth has also been proposed in this budget where books on every subject like science, Sanskrit and history will be available at every level from city to village.
“Sports is not just a genre, but an industry”, the Prime Minister remarked as he pointed out the large number of people that are getting employment through MSMEs that are making things and resources related to sports. He informed about the many important announcements that have been made in the budget to strengthen the MSMEs related to the sports sector. He gave the example of PM Vishwakarma Kaushal Samman i.e. PM Vikas Yojana which will be of great help to people with manual skills and hand tools. He underlined that new employment opportunities will be created for our youth with the help of the financial support given to them by PM Vishwakarma Yojana thereby creating new markets for them.
Concluding the address, the Prime Minister remarked “When efforts are made wholeheartedly, results are assured.” He highlighted the efforts made by the country during the Tokyo Olympics and Commonwealth Games and said that the results are for everyone to see. He also underlined that the efforts made during the Jaipur Mahakhel will bear wonderful results in future. “The next gold and silver medalists for the country will emerge from among you. If you are determined, you will increase the glory of the Tricolour even in the Olympics. Wherever you go, you will bring laurels to the country. I am sure, our youth will take the country's success far ahead”, the Prime Minister concluded.
Lok Sabha MP from Jaipur Rural, Shri Rajyavardhan Singh Rathore was present on the occasion among others.
Background
The Mahakhel, focussing on Kabaddi competition this year, started on National Youth Day i.e. 12th January 2023. It has witnessed the participation of more than 6400 youths and sports persons from more than 450 gram panchayats, municipalities and wards of all 8 legislative assembly regions of Jaipur Rural Lok Sabha constituency. The organisation of Mahkhel provides an opportunity for the youth of Jaipur to showcase their sporting talent and also motivates them to take up sports as a career option.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা জয়পুর মহাখেলদা ৱা ঙাংখ্রে
“লেপ্পা লৈতনা তমশিল্লবদি শোইদনা মাইপাক্কনি”
“রাজস্থানগী নহারোলশিংনা জাতিগী ঙাকশেলগী মতাংদা লাকপা মতমদা লেমহৌরিবা শরুকশিংদগী মখোয়না মতম চুপ্পদা মাং থাদুনা থোরকই”
“জয়পুর মহাখেল মাইপাক্না পাঙথোকপনা ভারতকী খোঙথাংশিংগী মাইকৈদা মথংগী মরু ওইবা মরী শেম্লি”
“লৈবাক অসিনা অমৃত কালদা অনৌবা ৱাহন্থোক পীরি অমসুং অনৌবা ওর্দর অমা শেম্লি”
“লৈবাক্কী স্পোর্তস বজেৎ অসি ২০১৪দগী শরুক অহুমগী ময়াদা হেনগৎহনখি”
“লৈবাক অসিদা স্পোর্তস য়ুনিভর্সিতীশিং লিংখৎলি অমসুং খেল মহাকুম্ভগুম্বা অচৌবা ইভেন্তশিং প্রোফেস্নেল ওইবা মওংদা পাঙথোক্লি”
“ঐখোয়গী সরকারনা শেলগী অৱাৎপা লৈবনা মরম ওইদুনা নহা অমত্তা শোত্থনা লৈহৌদনবা মীৎয়েং চংলি”
“নখোয়না হকচাং ফরবা খক্তদা নখোয়না সুপরহিৎ ওইবা ঙমগনি”
“রাজস্থানগী শ্রী অন্ন-বাজরা অমসুং শ্রী অন্ন-জ্বারনা লমদম অসিগী মশক তাক্লি”
“ঙসিগী নহারোলশিংনা মখোয়গী মলতি-তেলেন্তেদ অমসুং মলতি-দাইমেন্সনেল কেপাবিলিতীশিংনা মরম ওইদুনা লম অমা খক্তদা ফাজিনদুনা লৈবা পাম্লক্ত্রে”
“স্পোর্তস অসি শুপ্নগী জোনর অমা নত্তে মসি ইন্দস্ত্রী অমনি”
“থমোয় শেংনা খোঙথাংশিং লৌখৎলবা মতমদা অফবা ফলশিং শোইদ
05 FEB 2023 3:30PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা জয়পুর মহাখেলদা ৱা ঙাংখ্রে। ২০১৭তগী হৌনা জয়পুর রুরেলগী লোক সভা এম.পি. শ্রী রাজ্যবর্ধন সিংহ রাথোরনা জয়পুর মহাখেল পাঙথোক্তুনা লাকখি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মেগা কম্পিতিসন অসিদা মেদলশিং লৌরকখ্রবা শান্নরোয়শিং, কোচশিং অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায় শান্নরোয়শিংনা শান্নবুংদা চংলিবা অসি শুপ্নগী শরুক য়ানবা খক্তা নত্তে অদুবু থোইনবা অমদি তমশিন্নবনি। শান্নরোয় অমত্তনা শান্নবুংদগী মখুৎ হাংনা হনখিদে হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় “লেপ্পা লৈতনা তমশিল্লবা মতমদা শোইদনা থোইগনি”।
স্পোর্তসকী লমদা ভারতকী মীংচৎপু অৱাংবা থাক্তা পুখৎখিবা মশক নাইবা মীওই কয়ানা কম্পিতিসন অসিদা য়াওবা উরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা রাম সিংহ, এসিয়ন গেম্সকী মেদলিস্ত, পেরা-এথেলিৎ দেবেন্দ্র ঝাঝারিয়া, ধ্যানচন্দ খেল রত্ন এৱার্দী, সক্ষি কুমারি, অর্জুন এৱার্দী অমসুং অতোপ্পা মকোক থোংবা এথেলিৎশিংগী মমিং পনখি। প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী মশক নাইবা মীওইশিং অসিনা জয়পুর মহাখেলদা নহা ওইরিবা শান্নরোয়শিংবু শৌগৎনবা থোরকপদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি লৈবাক শিনবা থুংবদা স্পোর্তস কম্পিতিসনশিং অমসুং খেল মহাকুম্ভ মথং-মথং পাঙথোকপা অসিনা অচৌবা অহোংবশিং লাক্লি তাক্লি। রাজস্থান অসি নহারোলগী থৌনা লিংজেলগীদমক খঙনবা লমদম অমনি হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি লমদম অসিগী অঙাংশিংনা লানবুংবু মখোয়গী থৌনা-লিংজেলনা শান্নবুংদা ওন্থোকখিবগী খুদম পুৱারীনা ওইরি। লমদম অসিগী নহারোলশিংগী মেন্তেল অমদি ফিজিকেলগী মতিক-ময়াইশিং মখোং শোম্বগী রাজস্থানগী স্পোর্তসকী চৎনবী অসিবু থাগৎলদুনা হায়, “জাতিগী ঙাকশেলগী মতাংদা লাকপা মতমদা লেমহৌরিবা শরুকশিংদগী মতম চুপ্পদা রাজস্থান্না মাং থাদুনা থোরকই”। মহাক্না দাদা, সিতোলিয়া, রুমাল ঝাপত্তাগুম্বা য়েলহৌঙৈগী মশান্নাশিং অসি মকর সংক্রান্তিদা শান্নৈ হায়না খুদমশিং পীখি অমসুং মসি চহি কয়াদগী রাজস্থানগী চৎনবীগী শরুক অমা ওইদুনা লাকখি।
রাজস্থানগী মশিং লাকঙমদ্রবা শান্নরোয়শিংনা মখোয়গী মশান্ননা শরুক তমদুনা মচু অহুমগী ফিরাল অসি অনৌবা পনখৈশিংদা পুখৎখি হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি জয়পুরগী মীয়াম্না মখোয়গী পার্লিয়ামেন্তরিয়ন অসি ওলিম্পিক মেদলিস্ত অমা ওইনা থাগৎলকখি। মহাক্না মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্ত ওইরিবা শ্রী রাজ্যবর্ধন সিংহ রাথোরনা শরুক তমখিবশিং অদু পাউদমখি অমসুং মহাক্না পার্লিয়ামেন্তেরিয়ন স্পোর্তস কম্পিতিসনশিংগী মওংদা শরুক তমদুনা হৌরক্লিবা মীরোলদা মতেং পাংবদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হেন্না কমপ্রিহেন্সিব ওইবা ফলশিং ফংনবগীদমক অসিগুম্বা খোঙথাংশিং অসি হেনগৎহনবা মথৌ তাই অমসুং জয়পুর মহাখেল মাইপাক্না পাঙথোকপা অসি খোঙথাংশিং অসিগী মথংগী মরু ওইবা মরী অমা ওইরি। জয়পুর মহাখেলগী মাইপাকপগী মতাংদা পল্লদুনা হায় মদুদি কম্পিতিসন অসিগী চহি অসিগী ইদিসন্দা তীম ৬০০ হেনবনা অমসুং নহারোল ৬,৫০০না শরুক য়াখি। মহাক্না হায় নুপীমচাগী তিম ১২৫ হেনবনা শরুক য়াবা অসিনা অফবা পাউজেল অমা পীরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় “নীংতম্বগী অমৃত কাল অসিদা লৈবাক অসিনা অনৌবা ৱাহন্থোক অমা পীরি অমসুং অনৌবা ওর্দর অমা শেম্লি”। মহাক্না হায় স্পোর্তস অসি রাজনিতীগী মীৎয়েংগী মহুৎ শান্নরোয়গী মীৎয়েংদগী য়েংবা হৌরে। মহাক্না হায় নহারোলগীদমক ওইথোক্তবা অমত্তা লৈতে অমসুং পান্দম খুদিংমক অসি মখোয়গী তৌবা ঙম্বশিং, মশানা মশাবু ইকাই খুম্নবা, মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা, খুদোংচাবা অমদি রিসোর্সশিংগী শক্তি অসি লৈরবা মতমদা লায়না মঙফাওনবা ঙম্মি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি অসিগুম্বা এপ্রোচকী মমিশিং অসি চহি অসিগী বজেৎতসু উবা ফংই। মহাক্না হায় ২০১৪গী মমাংদা করোর ৮০০-৮৫০ এল্লোকেৎ তৌখিবা অদুগা চাংদম্নবা মতমদা স্পোর্তস মন্ত্রালয়না চহি অসিদা করোর ২৫০০গী বজেৎ অমা এল্লোকেৎ তৌখি। মহাক্না হায়, “লৈবাক্কী স্পোর্তস বজেৎ অসি ২০১৪দগী শরুক অহুমরোম হেনগৎলকখি”। মহাক্না মখা তারদুনা হায় মদুদি লৈবাক্কী স্পোর্তস ফেসিলিতীশিং অমসুং রিসোর্সশিং শেমগৎপদা চাদিং তৌগদবা ‘খেলো ইন্দিয়া’ কেম্পেন খক্তদা লুপা করোর ১০০০ হেন্না এল্লোকেৎ তৌখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী নহারোলশিংগী মরক্তা স্পোর্তসকী অপাম্বা অমসুং তেলেন্তকী অৱাৎপা অমত্তা লৈতে অদুবু অপনবশিং থোকহনখিবা অসি সরকারদগী রিসোর্স অমদি তেংবাং ফংখিদবা অসিনি। মহাক্না হায় মদুদি ঙসিদি শান্নরোয়শিং অসিনা মায়োক্নখিবা সমস্যাশিং অসি কোকহনখ্রে। জয়পুর মহাখেল অসি চহি ৫-৬তগী পাঙথোক্তুনা লাকখি হায়না খুদম পীরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি খেল মহাকুম্ভ অসি বি.জে.পি.গী মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্তশিংনা লৈবাক্কী শরুক খুদিংমক্তা পাঙথোক্লি মসিদা নহারোল কয়াগী তেলেন্তশিং মাংদা থোরক্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা মাইপাকপশিং অসিগীদমক কেন্দ্র সরকারদা মনা পীখি মরমদি স্পোর্ত ফেসিলিতীশিং অসি জিলা অমসুং লোকেল লেবেলশিংদা শেমগৎলি। লৈবাক্কী জিলা কয়াদা লৈরিবা নহারোল লাখ কয়াগীদমক স্পোর্তস ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলিবা হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা সহর কয়াদা স্পোর্তস ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলিবা রাজস্থানগী রাজ্যগী মতাংদা পনখি। চহি অসিগী বজেৎ খ্বাইদগী ৱাংনা এল্লোকেৎ তৌখিবা নেস্নেল স্পোর্তস য়ুনিভর্সিতীদা মীৎয়েং থম্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় “ঙসি লৈবাক অসিদা স্পোর্তস য়ুনিভর্সিতীশিং লিংখৎলি অমসুং খেল মহাকুম্ভগুম্বা অচৌবা ইভেন্তশিং প্রোফেস্নেল ওইবা মওংদা পাঙথোক্লি”। স্পোর্তস মেনেজমেন্ত অমসুং স্পোর্তস তেক্নোলোজীগা মরী লৈনবা লম খুদিংমক তমশিন্নবগী এনভাইর্নমেন্ত অমা শেম্বা মথৌ তাই মসিনা লমশিং অসিদা নহারোলশিংনা কেরিয়র অমা শেম্নবা খুদোংচাবা অমা পীরগনি।
কেন্দ্র সরকারনা চহি অমদা লুপা লাখ ৫ ফাওবা পীদুনা খ্বাইদগী ফবা শান্নরোয়শিং শেমগৎলি হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “ঐখোয়গী সরকারনা শেলগী অৱাৎপা লৈবনা মরম ওইদুনা নহা অমত্তা শোত্থনা লৈহৌদনবা মীৎয়েং চংলি”। মহাক্না মখা তারদুনা হায় মরু ওইবা স্পোর্তস এৱার্দশিংদা থাদরিবা শেনফম অসিসু শরুক অহুম ফাওবা হেনগৎহনখি। চহি কয়া ওলিম্পিক্সকীদমক শান্নরোয়শিংবু শেম-শাবা য়াহল্লিবা তোপ্সকুম্বা স্কিমশিংগী খুদম পীরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকারনা ওলিম্পিক্সগুম্বা অচৌবা গ্লোবেল কম্পিতিসনশিংদা মপুং ফাবা শক্তিগা লোয়ননা মাগী শান্নরোয়শিংগীদমক লেপ্পি।
স্পোর্তসকী লমদা হকচাং ফনা থম্বগী মথৌ তাবা খক্তা নত্তনা নুংতিগী পুন্সিদসু মথৌ তাই হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসি শান্নরোয়গী খ্বাইদগী মরু ওইবা ৱাফম অমনি। মহাক্না খেলো ইন্দিয়া অমসুং ফিৎ ইন্দিয়াগুম্বা কেম্পেনশিংগী মতাংদা পল্লদুনা হায়, “নখোয়না হকচাং ফরবা খক্তদা সুপরহিৎ ওইনা ঙমগনি” অমসুং হকচাং ফনা থম্বদা মচি ওইবা চীঞ্জাক্কী থৌদাংগী মতাংদা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায় য়ুনাইতেদ নেসন্সনা ২০২৩গী চহি অসিবু ইন্তর্নেস্নেল ইয়র ওফ মিল্লেৎস হায়না পাঙথোক্লি অমসুং রাজস্থান অসি মিল্লেৎকী য়াম্না ফজবা চৎনবী, শ্রী অন্নগী হৌরকফম লমদম ওইরি। “রাজস্থানগী শ্রী অন্ন-বাজরা অমসুং শ্রী অন্ন-জ্বারনা লমদম অসিগী মশক তাক্লি” হায়না ফোঙদোক্লদুনা মফম অসিদা শেম্বা বাজরা পোরিজ অমসুং চুরমা নীংশিংখি। মহাক্না নহারোল পুম্নমক্তা মখোয়গী চীঞ্জাক্তা শ্রী অন্ন য়াওহনবা খক্তা নত্তনা মাগী ব্রান্দ এম্বেসেদর ওইনবা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিনা নহারোলগী অপুনবা চাউখৎ-থৌরাংগীদমক থবক পাইখৎলি অমসুং ঙসিগী নহারোলশিংনা মখোয়গী মলতি-তেলেন্তেদ অমসুং মলতি-দাইমেন্সনেল কেপাবিলিতীশিংনা মরম ওইদুনা লম অমা খক্তদা ফাজিনদুনা লৈবা পাম্লক্ত্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায় নাকল অমরোমদা মোদর্ন স্পোর্তস ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলি অমরোমদনা অঙাংশিং অমসুং নহারোলগীদমক নেস্নেল দিজিতেল লাইব্রেরীগীদমক চহি অসিগী বজেৎতা প্রপোজ তৌখি অমসুং সহরদগী খুঙ্গং ফাওবগী থাক খুদিংমক্তা সাইন্স, সংস্ক্রৎ অমসুং হিস্তরীগুম্বা সবজেক্ত খুদিংমক্কী লাইরিকশিং ফংগনি।
স্পোর্তসকা মরী লৈনবা পোৎলমশিং অমসুং রিসোর্সশিং শারিবা এম.এস.এম.ই.শিংগী খুত্থাংদা মশিং য়াম্লবা মীওইশিংনা থবক ফংলি হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “স্পোর্তস অসি শুপ্নগী জোনর খক্তা নত্তনা ইন্দস্ত্রী অমনি”। স্পোর্তস সেক্তরগা মরী লৈনবা এম.এস.এম,ই,শিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা বজেৎ অসিদা মরু ওইবা ৱাফম কয়ামরুম লাউথোকখিবগী মতাংদা মহাক্না পাউদমখি। মহাক্না মেন্যুএল স্কিলশিং অমসুং খুৎকী খুৎলাইশিং পাইবা মীওইশিংদা চাউনা মতেং পাংগদৌরিবা পি.এম. বিশ্বাকর্ম কৌশল সম্মান হায়বদি পি.এম. বিকাস য়োজনা অসি খুদম ওইনা পীখি। মহাক্না হায় নহারোলশিংগীদমক অনৌবা মার্কেৎশিং শেমদুনা পি.এম. বিশ্বাকর্ম য়োজনানা মখোয়দা শেলগী তেংবাং পীদুনা ঐখোয়গী নহারোলশিংগীদমক অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবশিং পীরগনি।
ৱারোল পীবা লোইশিল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “খোঙথাংশিং অসি থমোয় শেংনা লৌখৎলবা মতমদা শোইদনা অফবা ফলশিং ফংগনি”। মহাক্না হায় তোকিও ওলিম্পিক্স অমসুং কম্মনৱেল্থ গেম্স মনুংদা লৈবাক অসিনা লৌখৎখিবা খোঙথাংশিংগী মতাংদা পল্লদুনা হায় ফলশিং অদু মীপুম খুদিংমক্না উবা ফংখি। মহাক্না হায় জয়পুর মহাখেল মনুংদা লৌখৎখিবা খোঙথাংশিং অসিনা তুংলমচৎতা শোইদনা মহৈ য়ানগি। লোইশিনবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “নখোয়গী নরক্তগী লৈবাক্কী মথংগী গোল্দ অদি সিলভর মেদলিস্তশিং থোরক্কনি। করিগুম্বা নখোয়না অখাং কল্লবি নখোয়না ওলিম্পিক্সতসু মচু অহুমগী ফিরালগী মীংচৎ হেনগৎহনবা ঙমগনি। নখোয়না চৎপা মফম খুদিংমক্তা নখোয়না লৈবাক্কী মীংচৎ পুরক্কনি। ঐহাক্না থাজৈ ঐখোয়গী নহারোলশিংনা লৈবাক্কী মাইপাকপা মখা তানা পুরক্কনি”।
অতোপ্পশিংগা লোয়ননা থৌরম অসিদা জয়পুর রুরেলগী লোক সভা এম.পি. শ্রী রাজ্যবর্ধন সিংহ রাথোরনা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
চহি অসিগী ওইনা কবাদ্দি কম্পিতিসন্দা মীৎয়েং থম্লিবা মহাখেল অসি জনুৱারী ১২, ২০২৩ হায়বদি নেস্নেল য়ুথ দেদগী পাঙথোকপা হৌখি। জয়পুর রুরেল লোক সভা কন্সতিত্যুএন্সীগী লেজিস্লেতিব এসেমব্লী রিজন ৮গী গ্রাম পঞ্চায়ৎ, ম্যুনিসিপাল অমসুং ৱার্দ ৪৫০ হেনবদগী নহারোল অমদি স্পোর্তসকী শান্নরোয় ৬৪০০ হেনবনা শরুক য়াবা উবা ফংখি। মহাকেল পাঙথোকপা অসিনা জয়পুরগী নহারোলশিংদা মখোয়গী স্পোর্তিং তেলেন্ত উৎথোক্নবা অমসুং মখোয়দা স্পোর্ত অসি কেরিয়র ওপ্সন অমা ওইনা লৌনবা উথিলসু পীনবা খুদোংচাবা অমা পীরি।