Prime Minister's Office
PM addresses Jaipur Mahakhel via video conferencing
“Victory is ensured when there is learning involved”
“The youth of Rajasthan always come ahead of the rest when it comes to the security of the nation”
“The successful organisation of Jaipur Mahakhel is the next important link towards India’s efforts”
“The country is forging new definitions and creating a new order in the Amrit Kaal”
“The Sports Budget of the country has increased almost three times since 2014”
“Sports universities are being set up in the country, and big events like Khel Mahakumbh are also being organised in a professional manner”
“Our government is attentive that no youth should be left behind due to lack of money”
“You will be fit, only then you will be superhit”
“Rajasthan's Shree Anna-Bajra and Shree Anna-Jwar are the identity of this place”
“Today's youth does not want to remain confined to just one field due to their multi-talented and multi-dimensional capabilities”
“Sports is not just a genre, but an industry”
“When efforts are made wholeheartedly, results are assured”
“The next gold and silver medalists for the country will emerge from among you”
05 FEB 2023 3:30PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Jaipur Mahakhel via video conferencing today. He also witnessed a Kabbadi match on the occasion. Shri Rajyavardhan Singh Rathore, Lok Sabha MP from Jaipur Rural has been organising the Jaipur Mahakhel since 2017.
Addressing the gathering, the Prime Minister congratulated the players, coaches and families of those who won medals in this mega competition. He noted that the players have not graced the sports field only to participate but to win and to learn. “Victory is ensured when there is learning involved”, the Prime Minister said as he underlined that no player leaves the sports field empty-handed.
Observing the presence of many renowned faces in this competition who has taken India’s name to new heights in the field of sports, the Prime Minister named Ram Singh, Asian Games Medalist, Para-athlete Devendra Jhajharia, Dhyanchand Khel Ratna awardee, Sakshi Kumari, Arjun awardee and others senior athletes. The Prime Minister expressed delight that these renowned faces of India have come forward to support the young athletes at Jaipur Mahakhel.
The Prime Minister underlined that the series of sports competitions and khel mahakumbhs that are being organised all over the country is a reflection of the monumental changes taking place. Noting that the land of Rajasthan is known for the passion and vigour of the youth, the Prime Minister said that history is proof that the children of the land have turned battlefields into sports fields with their valour. “The youth of Rajasthan always come ahead of the rest when it comes to the security of the nation”, the Prime Minister remarked as he credited the sport's traditions of Rajasthan for shaping the mental and physical capabilities of the youth of the region. He gave examples of traditional games like dada, sitolia, and rumal jhapatta that are organised during Makar Sankranti and have been a part of Rajasthan’s traditions for hundreds of years.
Remarking on the numerous athletes from Rajasthan that have taken the Tricolour to new heights with their sporting contributions, the Prime Minister pointed out that the people of Jaipur have elected an Olympic Medalist as their Parliamentarian. He noted the contributions of Member of Parliament, Shri Rajyavardhan Singh Rathore and expressed delight that he is giving back to the younger generations by contributing in the form of Parliamentarian sports competitions. The Prime Minister emphasised expanding such endeavours for more comprehensive results and noted the successful organisation of Jaipur Mahakhel as the next important link towards these efforts. Highlighting the success of the Jaipur Mahakhel, the Prime Minister informed that more than 600 teams and 6,500 youths have taken part in this year’s edition of the competition. He also noted the participation of more than 125 girls’ teams which relays a pleasant message.
“In the Amrit Kaal of independence, the country is forging new definitions and creating a new order”, the Prime Minister remarked. He underlined that sports are finally being viewed from the athlete’s perspective rather than a political one. He said that nothing is impossible for the youth and every objective becomes easier when the strength of their capabilities, self-respect, self-reliance, facilities and resources is realised.
The Prime Minister said that glimpses of such an approach can be seen in this year’s Budget as well. He informed that the Sports Ministry has been allocated a budget of 2500 crores this year when compared to 800-850 crores before 2014. “The Sports Budget of the country has increased almost three times since 2014”, he said. He further informed that more than 1000 crores have been allocated to the ‘Khelo India’ campaign alone which will be spent on the development of sports facilities and resources in the country.
The Prime Minister observed that there was no lack of passion and talent for sports among the youth of India, but it was the unavailability of resources and support from the government that created hindrances. He underlined that these issues faced by the athletes are being addressed today. Giving the example of Jaipur Mahakhel which has been organised for the past 5-6 years, the Prime Minister said that Khel Mahakumbhs are being organised in every part of the country by Members of Parliament from the BJP where the talents of thousands of youth are coming to the fore.
The Prime Minister credited the central government for these successes as sports facilities are being developed at the district and local levels. Informing about the development of sports infrastructure for lakhs of youth in hundreds of districts of the country, the Prime Minister threw light on the state of Rajasthan where sports infrastructure is being developed in many cities. “Today, sports universities are being set up in the country, and big events like Khel Mahakumbh are also being organised in a professional manner”, the Prime Minister said as he drew attention to the National Sports University which has been allocated the maximum budget this year. He emphasised the need to create an environment for learning every discipline related to sports management and sports technology thereby creating an opportunity for the youth to make a career in these fields.
“Our government is attentive that no youth should be left behind due to lack of money”, the Prime Minister underlined as he informed that the central government is now supporting best performing players up to Rs 5 lakh annually. He further added that the amount given in major sports awards has also been increased up to three times. Giving examples of schemes like TOPS which allows players to prepare for the Olympics for years, the Prime Minister said that the government stands with its players with full power even in big global competitions like the Olympics.
Emphasising the need to maintain fitness not just in the sports field but also in daily life, the Prime Minister underlined that it is the most important thing for any player. He said, “You will be fit, only then you will be superhit”, as he mentioned campaigns like Khelo India and Fit India and highlighted the role of diet and nutrition in fitness. The Prime Minister informed about the United Nations celebrating the year 2023 as the International Year of Millets and noted that Rajasthan is home to a very rich tradition of millets, Sri Anna. “Rajasthan's Shree Anna-Bajra and Shree Anna-Jwar, are the identity of this place”, the Prime Minister remarked as he recalled the bajra porridge and churma made here. He appealed to all youths to not just include Shree Anna in their diet, but also become its brand ambassador.
The Prime Minister highlighted that the country is working for the all-round development of the youth and remarked that today's youth does not want to remain confined to just one field due to their multi-talented and multidimensional capabilities. The Prime Minister informed that on the one hand, modern sports infrastructure is being developed, while a National Digital Library for children and youth has also been proposed in this budget where books on every subject like science, Sanskrit and history will be available at every level from city to village.
“Sports is not just a genre, but an industry”, the Prime Minister remarked as he pointed out the large number of people that are getting employment through MSMEs that are making things and resources related to sports. He informed about the many important announcements that have been made in the budget to strengthen the MSMEs related to the sports sector. He gave the example of PM Vishwakarma Kaushal Samman i.e. PM Vikas Yojana which will be of great help to people with manual skills and hand tools. He underlined that new employment opportunities will be created for our youth with the help of the financial support given to them by PM Vishwakarma Yojana thereby creating new markets for them.
Concluding the address, the Prime Minister remarked “When efforts are made wholeheartedly, results are assured.” He highlighted the efforts made by the country during the Tokyo Olympics and Commonwealth Games and said that the results are for everyone to see. He also underlined that the efforts made during the Jaipur Mahakhel will bear wonderful results in future. “The next gold and silver medalists for the country will emerge from among you. If you are determined, you will increase the glory of the Tricolour even in the Olympics. Wherever you go, you will bring laurels to the country. I am sure, our youth will take the country's success far ahead”, the Prime Minister concluded.
Lok Sabha MP from Jaipur Rural, Shri Rajyavardhan Singh Rathore was present on the occasion among others.
Background
The Mahakhel, focussing on Kabaddi competition this year, started on National Youth Day i.e. 12th January 2023. It has witnessed the participation of more than 6400 youths and sports persons from more than 450 gram panchayats, municipalities and wards of all 8 legislative assembly regions of Jaipur Rural Lok Sabha constituency. The organisation of Mahkhel provides an opportunity for the youth of Jaipur to showcase their sporting talent and also motivates them to take up sports as a career option.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜୟପୁର ମହାଖେଳରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆଭାସୀ ଉଦ୍‌ବୋଧନ “ଶିକ୍ଷା ଲାଭ କରିଥିଲେ ବିଜୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି ହେବ”
“ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଶ୍ନ ଆସିଲେ ରାଜସ୍ଥାନରୁ ଯୁବବର୍ଗ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ତୁଳନାରେ ସବୁବେଳେ ଆଗରେ ଥାଆନ୍ତି”
“ଜୟପୁର ମହାଖେଳର ସଫଳ ସଂଗଠନ ଭାରତର ଉଦ୍ୟମର ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଯୋଗ”
“ଅମୃତ କାଳରେ ଦେଶ ଏକ ନୂତନ ସଂଜ୍ଞା ବାହାର କରିବାକୁ ଉଦ୍ୟମ କରିବା ସହ ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି”
“୨୦୧୪ ପରଠାରୁ ଦେଶର କ୍ରୀଡା ବଜେଟ୍ ପ୍ରାୟ ତିନିଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି”
“କ୍ରୀଡା ବିଶ୍ୱ ବିଦ୍ୟାଳୟମାନ ଦେଶରେ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି ଓ ଖେଳ ମହାକୁମ୍ଭ ଭଳି ବଡ ବଡ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବୃତ୍ତିଗତ ଢଙ୍ଗରେ ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି”
“ଅର୍ଥାଭାବ ଯୋଗୁଁ କୌଣସି ଯୁବକ-ଯୁବତୀ ଯେପରି ପଛରେ ନ ପଡନ୍ତି ତାହା ଉପରେ ଆମ ସରକାରର ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରୀତ ହୋଇଛି”
“ତୁମେ ସୁପରହିଟ୍ ହେଲେ ଯାଇ ଫିଟ୍ ହେବ”
“ରାଜସ୍ଥାନର ଶ୍ରୀଅନ୍ନ-ବାଜରା ଓ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ଯଅ ମଧ୍ୟ ହିଁ ଏହି ସ୍ଥାନର ପରିଚୟ”
“ବହୁମୁଖୀ ମେଧା ଓ ବିବିଧ ଗତିଯୁକ୍ତ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଯୋଗୁଁ ଆଜିର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ କେବଳ ଗୋଟିଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଜକୁ ଆବଦ୍ଧ କରି ରଖୁନାହିଁ”
“କ୍ରୀଡା କେବଳ ଏକ କଳା ବା ସାହିତ୍ୟ ନୁହେଁ ଏହା ଏକ ଶିଳ୍ପ”
“ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରାଣ ଉଦ୍ୟମ ଦ୍ୱାରା ସଫଳତା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଥାଏ”
“ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ହିଁ ଦେଶର ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ଓ ରୌପ୍ୟପଦକ ବିଜେତା ବାହାରିବେ”
05 FEB 2023 3:30PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି(୦୫.୦୨. ୨୦୨୩) ଆଭାସୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଜୟପୁର ମହାଖେଳକୁ ସମ୍ବୋଧନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ସେ ଏକ କବାଡି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ମଧ୍ୟ ଦେଖିଥିଲେ । ଜୟପୁର ଗ୍ରାମୀଣ ଲୋକସଭା ସଦସ୍ୟ ଶ୍ରୀ ରାଜ୍ୟବର୍ଦ୍ଧନ ସିଂ ରାଠୋର ଏହି ମହାଖେଳ ୨୦୧୭ ମସିହାରୁ ଆୟୋଜନ କରି ଆସୁଛନ୍ତି ।
ସମବେତ ଜନତାଙ୍କୁ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖେଳାଳୀ, ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ଓ ଏହି ବୃହତ୍ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଯେଉଁମାନେ ପଦକ ଜିତିଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରବର୍ଗଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ । ଖେଳାଳୀମାନେ କ୍ରୀଡାଙ୍ଗନକୁ କେବଳ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଆସିନାହାନ୍ତି, ବରଂ ସେମାନେ ବିଜୟୀ ହୋଇ ଓ ଶିଖିବାକୁ ଆସିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । “ଶିକ୍ଷାଲାଭ କରିଥିଲେ ହେଁ ବିଜୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି ହେବ” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିବା ସହ କୌଣସି ଖେଳାଳୀ ଶୂନ୍ୟ ହସ୍ତରେ କ୍ରୀଡାଙ୍ଗନ ତ୍ୟାଗ କରି ନ ଥାଏ ବୋଲି କହିଥିଲେ।
ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଅନେକ ସ୍ୱନାମଧନ୍ୟ କ୍ରୀଡାବିତ୍ ଯେଉଁମାନେ କ୍ରୀଡା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶକୁ ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚାଇଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଖି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏସୀୟ କ୍ରୀଡା ପଦକ ବିଜେତା ରାମ ସିଂ, ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ କ୍ରୀଡାବିତ୍‌ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଝାଝାରିଆ, ଧ୍ୟାନଚାନ୍ଦ ଖେଳରତ୍ନ ବିଜୟିନୀ ସାକ୍ଷୀ କୁମାରୀ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅର୍ଜୁନ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତା ଓ ବରିଷ୍ଠ ଖେଳାଳୀଙ୍କ ନାମ ନେଇଥିଲେ । ଜୟପୁର ମହାଖେଳରେ ଯୁବା କୀଡାବିତ୍‌ମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ ଜଣାଇ ଆଗେଇ ଆସିଥିବାରୁ ଏହି ସ୍ୱନାମଧନ୍ୟ ଖେଳାଳୀଙ୍କ ପାଇଁ ଖୁସି ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ ।
ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଆୟୋଜିତ ହେଉଥିବା କ୍ରୀଡା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଓ ଖେଳ ମହାକୁମ୍ଭ କ୍ରୀଡା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚିର ସ୍ମରଣୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନର ପ୍ରତିଫଳନ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ରାଜସ୍ଥାନ ଯୁବାଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଶୌର୍ଯ୍ୟ ଓ ଅନୁରାଗର ମାଟି ବୋଲି ପରିଚିତ ଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଏହି ମାଟିର ପିଲାମାନେ ନିଜର ଶୌର୍ଯ୍ୟ ବଳରେ ରଣକ୍ଷେତ୍ରକୁ କ୍ରୀଡାକ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିଣତ କରିପାରିଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । “ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ସୁରକ୍ଷାର ପ୍ରଶ୍ନ ଆସେ, ରାଜସ୍ଥାନର ଯୁବାଗୋଷ୍ଠୀ ସମସ୍ତଙ୍କ ତୁଳନାରେ ଆଗକୁ ଆସିଥାଆନ୍ତି” ବୋଲି କହି ସେ ଅଞ୍ଚଳର ଯୁବାଗୋଷ୍ଠୀର ଶାରୀରିକ ଓ ମାନସିକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧିର ଶ୍ରେୟ ରାଜସ୍ଥାନର ଏହି କ୍ରୀଡା ପରମ୍ପରାକୁ ଯାଏ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ସେ ଡାଡା, ସିତୋଲିଆ ଓ ରୂମାଲ ଝାପଟା ଭଳି ପାରମ୍ପରିକ ଖେଳଗୁଡିକ ମକର ସଂକ୍ରାନ୍ତି ବେଳେ ଆୟୋଜିତ ହେଉଥିବାବେଳେ ଏହା ରାଜସ୍ଥାନର ପରମ୍ପରାରେ ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ରହି ଆସିଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
ରାଜସ୍ଥାନର ଅଗଣିତ କ୍ରୀଡାବିତ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ପତାକାକୁ ନୂତନ ଶିଖରରେ ନିଜର କ୍ରୀଡା ନୈପୁଣ୍ୟ ବଳରେ ପହଂଚାଇଥିବା ବିଷୟ ଉତ୍‌ଥାପନ କରି ଜୟପୁର ବାସୀ ଜଣେ ଅଲିମ୍ପିକ ପଦକ ବିଜେତାଙ୍କୁ ନିଜର ସଂସଦ ସଦସ୍ୟଭାବେ ବାଛିଛନ୍ତି ବୋଲି କହିଥିଲେ । ସେ ସଂସଦ ସଦସ୍ୟ ଶ୍ରୀ ରାଜ୍ୟବର୍ଦ୍ଧନ ସିଂ ରାଠୋରଙ୍କ ଅବଦାନର ଅବତାରଣା କରି ସାଂସଦ କ୍ରୀଡା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଜରିଆରେ ସେ ଯୁବାପିଢିକୁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରୁଥିବାରୁ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ଅଧିକ ବିସ୍ତୃତ ଫଳାଫଳ ନିମନ୍ତେ ଏଭଳି ଉଦ୍ୟମର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୟପୁର ମହାଖେଳର ସଫଳ ଆୟୋଜନ ଆଉ ଏକ ସଂଯୋଗ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ଜୟପୁର ମହାଖେଳର ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ଚଳିତ ସଂସ୍କରଣରେ ୬୦୦ଟି ଦଳ ଓ ୬,୫୦୦ଯୁବକ-ଯୁବତୀ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ଏଥିରେ ୧୨୫ରୁ ଅଧିକ ବାଳିକା ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବାର ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ।
“ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତକାଳରେ ଦେଶ ନୂତନ ସଂଜ୍ଞା ନିରୂପଣ କରିବା ସହ ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଶେଷରେ କ୍ରୀଡା ରାଜନୀତି ପରିବର୍ତ୍ତେ କ୍ରୀଡାବିତ୍‌ର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରାଯାଇଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ । ଯୁବାଗୋଷ୍ଠୀ ନିମନ୍ତେ କିଛି ମଧ୍ୟ ଅସମ୍ଭବ ନୁହେଁ ସେମାନଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟର ମଜବୁତ, ଆତ୍ମସମ୍ମାନ, ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା, ସୁବିଧା ଓ ସମ୍ବଳ ଠିକ୍ ଉପଲବ୍ଧ ହେଲେ ସେମାନେ ସମସ୍ତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିପାରିବେ ।
ଚଳିତବର୍ଷର ବଜେଟ୍‌ରେ ଏଭଳି ପଦକ୍ଷେପର ଝଲକ ମଧ୍ୟ ଦେଖାଯାଇପାରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ୨୦୧୪ ମସିହା ଆଗରୁ କ୍ରୀଡାମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବଜେଟ୍ ବ୍ୟୟବରାଦ ୮୦୦ରୁ ୮୫୦ କୋଟି ମଧ୍ୟରେ ରହୁଥିବାବେଳେ ଏଥର ବଜେଟ୍‌ରେ ୨୫୦୦କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟବରାଦ କରାଯାଇଛିା । “୨୦୧୪ ମସିହା ପରଠାରୁ ଦେଶର କ୍ରୀଡା ବଜେଟ୍ ପାଖାପାଖି ତିନିଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି” ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । କେବଳ “ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ” ଅଭିଯାନ ବାବଦ ଏକହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟବରାଦ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଏହା କ୍ରୀଡା ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ଓ ସମ୍ବଳ ବୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ ବିନିଯୋଗ ହେବ ।
ଭାରତର ଯୁବାଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କ୍ରୀଡାପ୍ରତି ଅନୁରାଗ ଓ ମେଧା ନେଇ କୌଣସି ଅନାଗ୍ରହ ନାହିଁ ବରଂ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ସମ୍ବଳ ଓ ସମର୍ଥନ ଯୋଗାଇବା ନେଇ ବାଧାବିଘ୍ନ ଥିବା ସେ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଥିବା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ଆଜି ସେସବୁ ସମସ୍ୟା ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଉଛି । ଗତ ପାଂଚ-ଛଅ ବର୍ଷ ହେବ ଆୟୋଜିତ ହେଉଥିବା ଜୟପୁର ମହାଖେଳର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସଂସଦ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଖେଳ ମହାକୁମ୍ଭ ମାନ ଆୟୋଜିତ ହୋଇ ହଜାର ହଜାର ଯୁବକ ଓ ଯୁବତୀଙ୍କ କ୍ରୀଡା ପ୍ରତିଭା ସାମ୍ନାକୁ ଆସୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଜିଲ୍ଲା ଓ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ କ୍ରୀଡାର ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ବିକଶିତ ହେଉଥିବାର ଶ୍ରେୟ ସେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କୁ ଦେଇଥିଲେ । ଦେଶର ଶହ ଶହ ଜିଲ୍ଲାରେ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ପାଇଁ କ୍ରୀଡାର ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ କରାଯାଉଛି ବୋଲି କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜସ୍ଥାନର ଅନେକ ସହରରେ କ୍ରୀଡା ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । “ଆଜି ଦେଶରେ କ୍ରୀଡା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟମାନ ସ୍ଥାପିତ ହେଉଛି ଓ ଖେଳ ମହାକୁମ୍ଭ ମାନ ବୃତ୍ତିଗତ ଢାଂଚାରେ ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି ବୋଲି କହି ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ନିମନ୍ତେ ଚଳିତବର୍ଷ ସର୍ବାଧିକ ବ୍ୟୟବରାଦ ବଜେଟ୍‌ରେ କରାଯାଇଥିବା ସମ୍ପର୍କରେ ସେ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲେ । ଖେଳକୁ ବୃତ୍ତିଗତ ସ୍ତରରେ ବିକଶିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏକ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ସହ ଏହାର ପରିଚାଳନା, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୁବାଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
“ଆମ ସରକାର ଯେପରି ଅର୍ଥାଭାବ ଯୋଗୁଁ କୌଣସି ଯୁବକଯୁବତୀ ଖେଳରୁ ବଂଚିତ ନ ହୁଅନ୍ତି ସେଥିପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛି ବୋଲି କହି କେନ୍ଦ୍ରସରକାର ଉତ୍ତମ ପ୍ରଦର୍ଶନକାରୀ ଖେଳାଳୀଙ୍କୁ ପାଂଚଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବାର୍ଷିକ ସହାୟତା ଦେଉଛନ୍ତି ବୋଲି କହିଥିଲେ । ପ୍ରମୁଖ ଖେଳର ପୁରସ୍କାର ରାଶି ତିନିଗୁଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । ଖେଳାଳୀମାନଙ୍କୁ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ଟପ୍‌ସ ଭଳି ଯୋଜନାର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଭଳି ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ପାଇଁ ସରକାର ସମସ୍ତ ଶକ୍ତି ଖଟାଇ ଖେଳାଳୀମାନଙ୍କ ସହ ଅଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
କେବଳ ଖେଳ ନୁହେଁ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ମଧ୍ୟ ସୁସ୍ଥ ରହିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱଆରୋପ କରି ଏହା କୌଣସି ଖେଳାଳୀ ନିମନ୍ତେ ଖୁବ୍ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । “ଆପଣମାନେ ଫିଟ୍ ରହିଲେ ହିଁ ସୁପରହିଟ୍ ହୋଇପାରିବେ” ବୋଲି କହି ସେ ଖେଲୋଇଣ୍ଡିଆ ଓ ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଭଳି ଅଭିଯାନ ଓ ଖାଦ୍ୟ ଓ ପୌଷ୍ଟିକତାର ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଜାତିସଂଘ ୨୦୨୩କୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବଗଡା ଶସ୍ୟ ବର୍ଷ ଭାବେ ପାଳନ କରୁଥିବା ବେଳେ ରାଜସ୍ଥାନରେ ବଗଡା ଶସ୍ୟ, ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ଉତ୍ପାଦନର ସମୃଦ୍ଧ ପରମ୍ପରା ରହିଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ । “ରାଜସ୍ଥାନର ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ବାଜରା ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ଯଅ ଏହି ମାଟିର ପରିଚୟ ବୋଲି କହି ବାଜରା ଜାଉ ଓ ଚୁରମା ଏଠାରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥାଏ ବୋଲି ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରିଥିଲେ । କେବଳ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନକୁ ନିଜ ଖାଦ୍ୟ ତାଲିକାରେ ନ ରଖି ଏହାର ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ହେବାକୁ ସେ ଖେଳାଳୀମାନଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ ।
ଦେଶ ଯୁବ ସମାଜର ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ ବିକାଶ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ବେଳେ, ଆଜିର ଯୁବାଗୋଷ୍ଠୀ କେବଳ ଗୋଟିଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଜକୁ ସୀମାବଦ୍ଧ ନ ରଖି ସେମାନଙ୍କ ବହୁମୁଖୀ ପ୍ରତିଭା ଓ ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
ଗୋଟେ ପକ୍ଷରେ ଆଧୁନିକ କ୍ରୀଡା ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକଶିତ ହେଉଥିବାବେଳେ ଶିଶୁ ଓ ଯୁବକ ଯୁବତୀମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଜାତୀୟ ଡିଜିଟାଲ ଗ୍ରନ୍ଥାଗାର ପାଇର୍ ଚଳିତ ବଜେଟ୍‌ରେ ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି । ଏଥିରେ ବିଜ୍ଞାନ, ସଂସ୍କୃତ ଓ ଇତିହାସ ଇତ୍ୟାଦି ବିଷୟ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ନିର୍ବିଶେଷରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ।
“ଖେଳ କେବଳ ଏକ କଳା ବା ସାହିତ୍ୟ ନୁହେଁ ଏହା ଏକ ଶିଳ୍ପ ।” କ୍ରୀଡା ସମ୍ପର୍କୀତ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମଇ ଜରିଆରେ ଅନେକ ବ୍ୟକ୍ତି କର୍ମନିଯୁକ୍ତି ପାଇପାରୁଛନ୍ତି । କ୍ରୀଡା କ୍ଷେତ୍ର ସମ୍ପର୍କୀତ ଅନେକ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇକୁ ଚଳିତ ବଜେଟ୍‌ରେ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଘୋଷଣା ହୋଇଥିବା ସେ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ସେ ପିଏମ୍ ବିଶ୍ୱକର୍ମା କୌଶଲ ସମ୍ମାନ ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ ପିଏମ୍ ବିକାଶଯୋଜନା ହସ୍ତକଳା ଓ ହାତ୍ ତିଆରି ଉପକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ପିଏମ୍ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନାରେ ଯୁବାଗୋଷ୍ଠୀ ନିମନ୍ତେ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ବଜାର ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ବକ୍ତବ୍ୟ ସମାପନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ “ପୂର୍ଣ୍ଣପ୍ରାଣରେ ଉଦ୍ୟମ କଲେ ସଫଳତା ସୁନିଶ୍ଚିତ” ବୋଲି କହିଥିଲେ । ଟୋକିଓ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଓ ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ କ୍ରୀଡାର ସଫଳତା ସମସ୍ତ ଆଗଙ୍କରେ ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଜୟପୁର ମହାଖେଳ ଉଦ୍ୟମ ଭବଷ୍ୟତରେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଫଳାଫଳ ଆଣିଦେବ” ଆଗାମୀ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ଓ ରୌପ୍ୟପଦକ ବିଜେତା ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ବାହାରିବେ । ଆପଣମାନେ ଦୃଢ ପ୍ରତିଜ୍ଞ ହେଲେ ଆପଣ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ମଧ୍ୟ ତ୍ରିରଙ୍ଗାର ଗୌରବ ବୃଦ୍ଧି କରିବେ । ଆପଣ ଯେଉଁ ଆଡେ ଗଲେ ମଧ୍ୟ ଦେଶ ପାଇଁ ଗୌରବ ଆଣିବେ । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆମର ଯୁବାଗୋଷ୍ଠୀ ଦେଶର ସଫଳତାକୁ ବହୁ ଆଗରୁ ବଢାଇବେ” ବୋଲି କହି ସେ ବକ୍ତବ୍ୟ ସମାପନ କରିଥିଲେ ।
ଜୟପୁର ଗ୍ରାମୀଣ ଲୋକସଭା ସଦସ୍ୟ ଶ୍ରୀ ରାଜ୍ୟବର୍ଦ୍ଧନ ସିଂ ରାଠୋର ଏହି ଅବସରରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି: କବାଡି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଉପରେ ଏଥର ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରୁଥିବା ମହାଖେଳ, ଜାତୀୟ ଯୁବ ଦିବସ ଅବସରରେ ଜାନୁୟାରୀ ୧୨, ୨୦୨୩ ଦିନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ୪୫୦ରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମଞ୍ଚାୟତ ପୌରସଂସ୍ଥା ଓ ଜୟପୁର ଗ୍ରାମୀଣ ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଆଠଟି ବିଧାନସଭା କ୍ଷେତ୍ରରୁ ୬୪୦୦ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିଯୋଗୀ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ମହାଖେଳ ସଂଗଠନ ଜୟପୁରର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ କ୍ରୀଡା ପ୍ରତିଭା ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ଏକ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହ ଖେଳକୁ ଏକ ବୃତ୍ତିଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ।