Ministry of Finance
TEACHERS’ TRAINING TO BE REVAMPED VIA DISTRICT INSTITUTES OF EDUCATION AND TRAINING
NATIONAL DIGITAL LIBRARY TO BE SET UP FOR CHILDREN AND ADOLESCENTS
STATES WILL BE ENCOURAGED TO SET UP PHYSICAL LIBRARIES AT PANCHAYAT AND WARD LEVEL
A CULTURE OF READING AND FINANCIAL LITERACY TO BE ENCOURAGED THROUGH PHYSICAL LIBRARIES
01 FEB 2023 1:23PM by PIB Delhi
Government’s philosophy of Sabka Saath Sabka Vikas has facilitated inclusive development said the Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt Nirmala Sitharaman while presenting the Union Budget 2023-24 in Parliament today,
The Union Budget adopts seven priorities which complement each other and act as the ‘Saptarishi’ guiding us through the Amrit Kaal. Inclusive development is one of the priorities of the Government, which includes Health, Education and Skilling.
While giving stress on Teachers’ Training, the Finance Minister said that teachers’ training will be re-envisioned through innovative pedagogy, curriculum transaction, continuous professional development, dipstick surveys, and ICT implementation. The District Institutes of Education and Training will be developed as vibrant institutes of excellence for this purpose, she added.
The Minister announced the setting up of a National Digital Library for Children and Adolescents for facilitating availability of quality books across geographies, languages, genres and levels, and device agnostic accessibility. She informed that states will be encouraged to set up physical libraries for them at panchayat and ward levels and provide infrastructure for accessing the National Digital Library resources.
The Minister also informed that to build a culture of reading and to make up for pandemic-time learning loss, the National Book Trust, Children’s Book Trust and other sources will be encouraged to provide and replenish non curricular titles in regional languages and English to these physical libraries. Collaboration with NGOs that work in literacy will also be a part of this initiative, she added.
To inculcate financial literacy, Smt Nirmala Sitharaman said that financial sector regulators and organizations will be encouraged to provide age-appropriate reading material to these libraries.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
দিস্ত্রিক ইন্সতিতুৎস ওফ ইজুকেসন এন্দ ত্রেনিং লিংখৎতুনা ওজাশিংগী ত্রেনিং অমুক হন্না ফগৎহনগদবনি
অঙাংশিং অমসুং ইনখৎলক্লিবশিংগীদমক নেসনেল দিজিতেল লাইব্রেরি লিংখৎকনি
পঞ্চায়াত অমসুং ৱার্দকী থাক্তা লাইব্রেরিশিং লিংখৎনবা রাজ্যশিং পুক্নিং থৌগৎকনি
ফিজিকেল লাইব্রেরিশিংগী খুৎথাংদা লাইরিক পাবগী হৈনবী অমসুং শেন-থুমগী মরমদা খঙবা পুক্নিং থৌগৎকদবনি
01 FEB 2023 1:23PM by PIB Imphal
ঙসি সংসদতা বজেত ২০২৩-২৪ পুথোকপদা ফাইনান্সকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রীমতি নির্মলা সিতারমন্না হায়খি সরকারগী ৱাঙুলোন সবকা সাথ সবকা বিকাসনা পুন্না চাউখৎমিন্নবগী খুদোংচাবা পীরে। অমনা অমগী মতেং পাংন্নবা অমসুং অমৃত কালগী মতমদা ‘সাপ্তরিসি’ ওইনা থবক তৌনবা য়ুনিয়ন বজেতনা মরুওইবা থবক ৭ পায়খৎলে। সরকারনা মরুওইনা লৌরিবা থবকশিংগী মনুংদা পুন্না চাউখৎমিন্নবা হায়বসি অমনি অমসুং অতৈ লেমহৌরবশিংদি হকশেল, লাইরিক-লাইশু তম্বা অমসুং স্কিল লৈহনবনি।
ওজাশিং ত্রেনিং পীবগী মরুওইবগী মতাংদা, ফাইনান্স মিনিস্তরনা হায়খি অনৌবা পেদাগোজি, করিকুলম, মখা তানা শীনফম অসিদা লৈরিবশিং ফগৎহনবা, সর্ভেশিং অমসুং আই.সি.তি শীজিন্নদুনা ওজাশিংগী ত্রেনিং অমুক হন্না ফগৎহনগদবনি। মসিগীদমক অফবা ইন্সতিতুৎশিং লৈহন্নবা দিস্ত্রিক ইন্সতিতুৎস ওফ ইজুকেসন এন্দ ত্রেনিং শেমগৎকদবনি।
সবজেক কয়াগী অফবা লাইরিক কয়া ফংহন্নবা অঙাংশিং অমসুং ইনখৎলক্লিবশিংগীদমক নেসনেল দিজিতেল লাইব্রেরি অমা লিংখৎনবা মিনিস্তরনা লাউথোকখি। মহাক্না হায়খি পঞ্চায়াত অমসুং ৱার্দকী থাক্তা লাইব্রেরিশিং লিংখৎনবা রাজ্যশিং পুক্নিং থৌগৎকনি অমসুং নেসনেল লাইব্রেরি রিছোর্সশিং ফংনবা দরকার ওইবা মচাকশিং পীগনি।
মিনিস্তরনা হায়খি লাইরিক পাবগী হৈনবী লৈহন্নবা অমসুং লাইচৎ মনুংদা লাইরিক তম্বা ফংদবগী মাঙখিবা অদু মেনখৎনবা ফিজিকেল লাইব্রেরিশিংদা নেসনেল বুক ত্রস্ত, চিন্দ্রেনস বুক ত্রস্ত অমসুং অতোপ্পা সোর্ছশিংনা করিকুলারগী নত্তবা লাইরিকশিং লম-লমগী লোনশিং অমসুং ইংলিসতা ফংহন্নবা পুক্নিং থৌগৎকনি। মসিগী শরুক অমা ওইনা এন.জি.ওশিংগা থবক তৌমিন্নগনি।
শেন-থুমগী থবকশিং মীয়ামদা খঙহনবগী মতাংদা য়ুনিয়ন ফাইনান্স মিনিস্তরনা হায়খি
হায়রিবা লাইব্রেরিশিং অসিদা চহিগা চুনবা পানবা লাইরিকশিং পীনবা ফাইনান্সিএল সেক্তর রিগুলেতরশিং অমসুং লুপশিং পুক্নিং থৌগৎকনি।