Prime Minister's Office
PM addresses NCC PM Rally at Cariappa Ground
“You represent ‘Amrit Generation’ that will create a Viksit and Aatmnirbhar Bharat”
“When dreams turn into resolution and a life is dedicated to it, success is assured. This is the time of new opportunities for the youth of India”
“India’s time has arrived”
“Yuva Shakti is the driving force of India's development journey”
“When the country is brimming with the energy and enthusiasm of the youth, the priorities of that country will always be its young people”
“This a time of great possibilities especially for the daughters of the country in the defence forces and agencies”
28 JAN 2023 7:50PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the annual NCC PM rally at the Cariappa Parade Ground in Delhi today. This year, NCC is celebrating 75th year of its inception. During the event, the Prime Minister released a special Day Cover and a commemorative specially Minted Coin of Rs 75/- denomination, commemorating 75 successful years of NCC. Unity Flame - Kanyakumari to Delhi was handed over to the Prime Minister and was lit at the Cariappa Ground. The rally was held as a hybrid day and night event and will also include a cultural program on the theme ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’. In the true Indian spirit of Vasudhaiva Kutumbakam, 196 officers and cadets from 19 foreign countries were invited to be a part of the celebrations.
Addressing the rally, the Prime Minister noted that India and NCC are both celebrating their 75th anniversaries this year and praised the efforts of those who have contributed towards nation building by leading the NCC and by being a part of it. The Prime Minister told the cadets that both as NCC cadets and as youth of the nation they represent the ‘Amrit Generation’ of the country which will take the nation to new heights in the coming 25 years and will create a ‘Viksit’ and ‘Aatmnirbhar Bharat’. The Prime Minister complimented the cadets for Unity flame where they completed the run from Kanyakumari to Delhi by covering 50 kilometer daily for 60 days and said that the flame and the culture extravaganza of the evening has strengthened the spirit of ‘EK Bharat Shreshtha Bharat’.
Noting that the NCC Cadets took part in the Republic Day Parade, the Prime Minister highlighted the speciality of the parade taking place on Kartavya Path for the first time. He also suggested the NCC Cadets to visit places like National War Memorial, Police Memorial, Netaji Subhas Chandra Bose Museum in Red Fort, Pradhan Mantri Sangrahalay, Sardar Patel Museum and B R Ambedkar Museum so that they can find inspiration and encouragement to move forward in life.
The Prime Minister emphasised the centrality of youth as the key energy that runs a nation. “When dreams turn into resolution and a life is dedicated to it then success is assured. This is the time of new opportunities for the youth of India. Everywhere it is evident that India’s time has arrived. Entire world is looking towards India and it is all due to the youth of India”, the Prime Minister stressed. The Prime Minister expressed pride in the youth’s enthusiasm for upcoming G-20 Presidency
“When the country is brimming with the energy and enthusiasm of the youth, the priorities of that country will always be its young people”, the Prime Minister said as he mentioned the efforts of the government to provide a platform for the youth that will help them in achieving their dreams. Noting that various sectors are being opened up for the youth of the nation, be it digital revolution, start-up revolution or innovation revolution, the Prime Minister underlined that the youth of India are its biggest beneficiaries. Pointing out that even assault rifles and bullet proof jackets were imported in India, the Prime Minister highlighted the reforms in the defence sector and informed that today India is manufacturing hundreds of defence equipment. He also touched upon the fast-paced border infrastructural work that is taking place and underlined that it will open a new world of opportunities and possibilities for the youth of India.
The Prime Minister presented strides in India's space sector as an example of the positive results of trusting in the capabilities of the youth. As the doors of the space sector were thrown open for the youth talent, great results like the launch of the first private satellite happened. Similarly, Gaming and animation sector is expanding opportunities for the talented youth of India. Drone technology is also taking over new spheres from entertainment, logistics to agriculture.
Talking about the aspiration of the youth to get associated with the defence forces and agencies, the Prime Minister said this a time of great possibilities especially for the daughters of the country. Police and paramilitary forces have witnessed doubling of the number of women in the last 8 years. Path of women on the frontiers of all three armed forces has been paved. He mentioned maiden recruitment of women as sailors in the Navy. Women have started entering combat roles in the armed forces. First batch of women cadets has started training at NDA, Pune, the Prime Minister informed. He further mentioned 1500 girls who have been admitted in Sainik Schools as these schools were thrown open for the girls students for the first time. NCC has also seen a consistent rise in women participation in the last decade.
Highlighting the power of Yuva Shakti, the Prime Minister informed that more than one lac cadets have been enrolled from the border and coastal regions of the country and expressed belief that if such large numbers of youth come together for nation development, no objective will remain unconquered. The Prime Minister expressed confidence that the cadets personally and as an institution will expand their role in the development of the nation. He observed that during the time of freedom struggle, many bravehearts had taken up the path of sacrificing their lives for the nation but today it is the will to live for the country that takes the nation to new heights.
The Prime Minister strongly cautioned against the efforts to sow differences and create chasm amongst the people. “Despite such efforts there will never be differences among the people of India" he said ‘Maa ke doodh main kabhi darar nahi ho sakti’. “For this mantra of Unity is the ultimate antidote. The Mantra of Unity is a pledge as well as India’s strength. This is the only way India will achieve grandeur” the Prime Minister emphasised.
Concluding the address, the Prime Minister remarked that it is not just India’s Amrit Kaal but the Amrit Kaal of the youth of India and when the nation will be celebrating 100 years of its independence, it will be the youth who will be at the summit of successes. “We must not lose any opportunity and continue moving forward with the resolve to take India to new heights”, Shri Modi concluded.
Union Minister for Defence, Shri Rajnath Singh, DG NCC, Lt Gen Gurbirpal Singh, Chief of Defence Staff, Lt Gen Anil Chauhan, Chief of Army Staff, Gen Manoj Pandey, Chief of Naval Staff, Admiral R Harikumar, Chief of Air Staff and Defence Secretary, Shri Girdhar Amamane were present on occasion.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କାରିଆପ୍ପା ପଡିଆରେ ଏନସିସି ପିଏମ୍‍ ରାଲିକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆପଣ "ଅମୃତ ପୀଢି” ର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛନ୍ତି ଯାହାକି ଏକ ବିକଶିତ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ସୃଷ୍ଟି କରିବ”
“ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱପ୍ନଗୁଡ଼ିକ ସଂକଳ୍ପରେ ପରିଣତ ହୁଏ ଏବଂ ଏକ ଜୀବନ ଏହା ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ହୁଏ, ସଫଳତା ନିଶ୍ଚିତ ହୁଏ । ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂଆ ସୁଯୋଗର ସମୟ”
“ଭାରତର ସମୟ ଆସିଯାଇଛି”
“ଯୁବ ଶକ୍ତି ହେଉଛି ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାର ଏକ ପ୍ରେରଣା ଶକ୍ତି”
“ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଉତ୍ସାହ ସହିତ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ସେହି ଦେଶର ପ୍ରାଥମିକତାରେ ସର୍ବଦା ଏହାର ଯୁବକ ମାନେ ରହିବେ”
“ବିଶେଷକରି ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବାହିନୀ ଏବଂ ସଂଗଠନରେ ଦେଶର ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ବଡ଼ ସମ୍ଭାବନା”
28 JAN 2023 7:50PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀର କାରିଆପ୍ପା ପ୍ୟାରେଡ ପଡିଆରେ ବାର୍ଷିକ ଏନସିସି ପିଏମ୍‍ ରାଲିକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ଚଳିତ ବର୍ଷ, ଏନସିସି ଏହାର ଆରମ୍ଭର ୭୫ ତମ ପୂର୍ତ୍ତି ପାଳନ କରୁଛି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏନସିସିର ୭୫ ଟି ସଫଳ ବର୍ଷକୁ ସ୍ମରଣ କରି ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଲଫାପା ଏବଂ ୭୫ ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଏକ ସ୍ମରଣୀୟ ମୁଦ୍ରା ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ । ୟୁନିଟି ଫ୍ଲେମ୍‍ - କନ୍ୟାକୁମାରୀ ରୁ ଦିଲ୍ଲୀ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ କାରିଆପ୍ପା ପଡିଆରେ ପ୍ରଜ୍ୱଳିତ କରାଯାଇଥିଲା । ଦିନରାତି ଏକ ହାଇବ୍ରିଡ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାବରେ ଏହି ରାଲି ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଏଥିରେ "ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ” ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଏକ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ହେବ । ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମଙ୍କ ପ୍ରକୃତ ଭାରତୀୟ ଆବେଗରେ, ୧୯ ଟି ବୈଦେଶିକ ଦେଶରୁ ୧୯୬ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ କ୍ୟାଡେଟ୍ ଏହି ଉତ୍ସବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଆମନ୍ତ୍ରିତ ହୋଇଥିଲେ ।
ଏହି ରାଲିକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଏବଂ ଏନସିସି ଉଭୟ ଚଳିତ ବର୍ଷ ସେମାନଙ୍କର ୭୫ ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏନସିସିର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇ ଏବଂ ଏହାର ଏକ ଅଂଶ ହୋଇ ରାଷ୍ଟ୍ର ର୍ନିମାଣରେ ସହଯୋଗ କରିଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଉଦ୍ୟମକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କ୍ୟାଡେଟମାନଙ୍କୁ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉଭୟ ଏନସିସି କ୍ୟାଡେଟ୍ ତଥା ଦେଶର ଯୁବକ ଭାବରେ ସେମାନେ ଦେଶର ‘ଅମୃତ ପୀଢି'କୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛନ୍ତି ଯାହା ଆସନ୍ତା ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶକୁ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ନେବ ଏବଂ ଏକ ‘ବିକଶିତ’ ଏବଂ ‘ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ’ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୟୁନିଟି ଫ୍ଲେମ୍‍ ପାଇଁ କ୍ୟାଡେଟ୍ ମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନେ କନ୍ୟାକୁମାରୀ ଠାରୁ ଦିଲ୍ଲୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୬୦ ଦିନ ଦୈନିକ ୫୦ କିଲୋମିଟର ଦୈଡ଼ିବା କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ଏହି ଫ୍ଲେମ୍‍ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି "ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ” ର ଆବେଗକୁ ମଜବୁତ କରିଛି ।
ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ପ୍ୟାରେଡରେ ଏନସିସି କ୍ୟାଡେଟ୍ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ସୂଚନା ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ପ୍ୟାରେଡର ବିଶେଷତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଏନସିସି କ୍ୟାଡେଟମାନଙ୍କୁ ଜାତୀୟ ଯୁଦ୍ଧ ସ୍ମାରକୀ, ପୋଲିସ ସ୍ମାରକୀ, ଲାଲ କିଲ୍ଲାରେ ଥିବା ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ ସଂଗ୍ରହାଳୟ, ପ୍ରଧାନ ମନ୍ତ୍ରୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ, ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଏବଂ ବି ଆର ଆମ୍ବେଦକର ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଜୀବନରେ ଆଗକୁ ବଢିବା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଏବଂ ଉତ୍ସାହ ପାଇପାରିବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଚଳାଉଥିବା ପ୍ରମୁଖ ଶକ୍ତି ଭାବରେ ଯୁବକମାନଙ୍କର କେନ୍ଦ୍ରୀୟତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱପ୍ନଗୁଡ଼ିକ ସଂକଳ୍ପରେ ପରିଣତ ହୁଏ ଏବଂ ଏକ ଜୀବନ ଏହା ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ହୁଏ ସେତେବେଳେ ସଫଳତା ନିଶ୍ଚିତ ହୁଏ । ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂଆ ସୁଯୋଗର ସମୟ । ସବୁ ଜାଗାରେ ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ ଯେ ଭାରତର ସମୟ ଆସିଛି । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତ ଆଡକୁ ଚାହିଁଛି ଏବଂ ଏହା ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ କାରଣରୁ ହୋଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ଆଗାମୀ ଜି -୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ପାଇଁ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଉତ୍ସାହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗର୍ବିତ ଅନୁଭବ କରିଥିଲେ ।
ଯେତେବେଳେ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଉତ୍ସାହରେ ଦେଶ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ଦେଶର ପ୍ରାଥମିକତା ସର୍ବଦା ଏହାର ଯୁବକ ହେବେ; ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯୁବପୀଢିଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ବିଷୟରେ ଏହା କହିଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାରେ ଡିଜିଟାଲ ବିପ୍ଳବ ହେଉ, ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ବିପ୍ଳବ ହେଉ କିମ୍ବା ନବସୃଜନ ବିପ୍ଳବ ହେଉ, ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର ଖୋଲାଯାଉଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ଯୁବକମାନେ ଏହାର ସବୁଠାରୁ ବଡ ହିତାଧିକାରୀ ଅଟନ୍ତି । ଭାରତରେ ଆକ୍ରମଣକାରୀ ରାଇଫଲ ଏବଂ ବୁଲେଟ୍ ପ୍ରୁଫ୍ ଜ୍ୟାକେଟ୍ ମଧ୍ୟ ଆମଦାନୀ କରାଯାଉଥିବା ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥିବା ସଂସ୍କାର ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଭାରତ ଶହ ଶହ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉପକରଣ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଛି । ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆସୁଥିବା ସୀମା ଭିତ୍ତିଭୂମି କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଏବଂ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।
ଯୁବକମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରିବାର ସକରାତ୍ମକ ଫଳାଫଳର ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥିବା ଅଗ୍ରଗତି ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ । ଯୁବ ପ୍ରତିଭାଙ୍କ ପାଇଁ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରର ଦ୍ୱାର ଖୋଲା ଥିବାରୁ ଯେଭଳି ପ୍ରଥମ ଘରୋଇ ଉପଗ୍ରହର ଉତକ୍ଷେପଣ ପରି ବଡ଼ ସଫଳତା ମିଳିଲା ସେହିଭଳି ଗେମିଂ ଏବଂ ଆନିମେସନ୍ କ୍ଷେତ୍ର ଭାରତର ଦକ୍ଷ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ବିସ୍ତାର କରୁଛି । ଡ୍ରୋନ୍ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ମନୋରଞ୍ଜନ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଠାରୁ କୃଷି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରୁଛି ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବାହିନୀ ଏବଂ ସଂଗଠନ ସହ ଜଡିତ ହେବା ପାଇଁ ଯୁବପୀଢିଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶେଷ କରି ଦେଶର ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ବଡ଼ ସମ୍ଭାବନା । ଗତ ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମହିଳାଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହେବାର ସାକ୍ଷୀ ପୋଲିସ ଏବଂ ସାମରିକ ବାହିନୀ ରହିଛନ୍ତି । ସମସ୍ତ ତିନୋଟି ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ସମ୍ମୁଖ ଭାଗରେ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ରାସ୍ତା ଖୋଲା ରହିଛି । ସେ ନୌସେନାରେ ନାବିକ ଭାବରେ ମହିଳା ନିଯୁକ୍ତି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ମହିଳାମାନେ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀରେ ସୈନିକ ଭାବେ ପ୍ରବେଶ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ପୁଣେ ଏନଡିଏରେ ପ୍ରଥମ ବ୍ୟାଚ୍ ମହିଳା କ୍ୟାଡେଟ୍ ଟ୍ରେନିଂ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ୧୫୦୦ ଝିଅଙ୍କ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ସୈନିକ ସ୍କୁଲରେ ନାମ ଲେଖାଇଛନ୍ତି କାରଣ ଏହି ସ୍କୁଲଗୁଡିକରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଖୋଲା ଯାଇଛି । ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଏନ୍‍ସିସିରେ ମହିଳା ଅଂଶଗ୍ରହଣ ମଧ୍ୟ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି ।
ଯୁବ ଶକ୍ତିଙ୍କ କ୍ଷମତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ସୀମା ତଥା ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଏକ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କ୍ୟାଡେଟ୍ ନାମ ଲେଖାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଯୁବକ ଦେଶ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକାଠି ହୁଅନ୍ତି, ତେବେ କୌଣସି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରହିବ ନାହିଁ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯେ କ୍ୟାଡେଟ ମାନେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ତଥା ଏକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଭାବରେ ଦେଶର ବିକାଶରେ ସେମାନଙ୍କର ଭୂମିକା ବିସ୍ତାର କରିବେ । ସେ ଅନୁଭବ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସମୟରେ ଅନେକ ସାହସୀ ଦେଶ ପାଇଁ ନିଜ ଜୀବନକୁ ବଳିଦାନ ଦେଇଥଲେ କିନ୍ତୁ ଆଜି ଦେଶ ପାଇଁ ବଞ୍ଚିବାର ଇଚ୍ଛା ହିଁ ଦେଶକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ନେଇଛି ।
ମତଭେଦ ବୁଣିବା ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିଭେଦ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ ବିରୋଧରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ ଚେତାବନୀ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ଏଭଳି ଉଦ୍ୟମ ସତ୍ୱେ ଭାରତବାସୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କୌଣସି ମତଭେଦ ରହିବ ନାହିଁ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମା କ୍ଷୀରରେ ବିଭେଦ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ । ଏକତାର ଏହି ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି ଚରମ ପ୍ରତିକାର । ଏକତାର ମନ୍ତ୍ର ଭାରତର ଶକ୍ତି । ଏହା ହେଉଛି ଏକମାତ୍ର ଉପାୟ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଭାରତ ଭବ୍ୟତା ହାସଲ କରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ।
ଅଭିଭାଷଣକୁ ସମାପ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏହା କେବଳ ଭାରତର ଅମୃତ କାଳ ନୁହେଁ ବରଂ ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ଅମୃତ କାଳ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପାଳନ କରିବ, ସେତେବେଳେ ଯୁବକମାନେ ହିଁ ସଫଳତାର ଶିଖରରେ ରହିବେ । ଆମେ କୌଣସି ସୁଯୋଗକୁ ହରାଇବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ଏବଂ ଭାରତକୁ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ନେବାର ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢିବା ଉଚିତ୍‍ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ, ଡିଜି ଏନସିସି, ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ ଜେନେରାଲ ଗୁରୁବୀରପାଲ ସିଂହ, ସେନା ମୁଖ୍ୟ ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ ଜେନେରାଲ ଅନିଲ ଚୌହାନ, ସ୍ଥଳ ସେନା ମୁଖ୍ୟ ଜେନେରାଲ ମନୋଜ ପାଣ୍ଡେ, ନୌସେନା ମୁଖ୍ୟ ଆଡମିରାଲ ଆର ହରିକୁମାର, ବାୟୁସେନା ମୁଖ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଗିରଧର ଅମାମାନେ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।