Prime Minister's Office
PM distributes title deeds (hakku patra) to about fifty thousand beneficiaries of newly declared revenue villages in Kalaburagi, Karnataka
Congratulates the Banjara Community on 3000 Tanda habitation becoming revenue villages
“Inspired by the ideals of Bhagwaan Basaveshwara, we are working for the welfare of all”
“Dalits, deprived, backward, tribals, divyang, children, women are getting their due for the first time. They are getting basic facilities and getting them quickly”
“We are working with a clear strategy for empowering the people”
“When basic needs are fulfilled and dignity is restored, new aspirations take birth as people rise above everyday contingencies and work to raise the level of living”
“Jan Dhan Yojana has revolutionised financial inclusion”
“Double-engine government considers the tradition, culture, food and dress of every society living in India as our strength”
19 JAN 2023 4:22PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi distributed title deeds (hakku patra) to the eligible beneficiaries of newly declared revenue villages of Karnataka.
Addressing the gathering, the Prime Minister recalled that the Constitution of India came into force in the month of January and the rights of the citizens were ensured in independent India and emphasised that today in this holy month of January, the Government of Karnataka has taken a significant step towards social justice. Remarking on this momentous occasion for the Banjara community when more than fifty thousand families received the title deeds for the first time, the
Prime Minister said that this will ensure a bright future for the sons and daughters of such families living in ‘tanda’ inhabitations and took the opportunity to congratulate the citizens of the Banjara community of the five districts of Kalaburagi, Yadgiri, Raichur, Bidar and Vijayapura.
The Prime Minister informed about the crucial decision by the Karnataka Government to declare more than three thousand tanda inhabitations as revenue villages and congratulated Shri Basvaraj Bommai ji and his entire team for this remarkable step.
Recalling his connections with the region and the Banjara community, the Prime Minister noted that the people from this community have contributed toward national development in their own ways. He recalled the unforgettable moment when lakhs of Banjara families had come for a rally that the Prime Minister had attended during the 1994 assembly elections, and also noted the mothers and sisters in their traditional attire who showered their blessings upon him.
The Prime Minister said that the double-engine government is following the path of good governance and harmony that was shown by Bhagwaan Basaveshwara. He said, “Inspired by the ideals of Bhagwaan Basaveshwara, we are working for the welfare of all.” The Prime Minister recalled how Bhagwaan Basaveshwara through platforms like Anubhav Mandapam gave a model of democracy and social justice. He showed the path of rising above all sorts of discrimination for the empowerment of all, the Prime Minister pointed out.
The Prime Minister said that the Banjara community has seen tough days, however, now the time has come for them to live with ease and dignity. He talked about the measures like scholarships for Banjara Community youth and help with livelihood, pakka houses. He said problems arising due to the nomadic lifestyle are also being addressed. The Prime Minister said that the steps taken today were recommended in 1993, however, this got delayed in the vote bank politics. “But now that indifferent atmosphere has changed”, said the Prime Minister.
Appealing to the mothers of the Banjara community, the Prime Minister said, “Do not worry! One of your sons is taking note in Delhi”. The Prime Minister emphasised that the development of basic amenities in the villages will get a boost after the tanda inhabitations get recognised as villages. He noted that families will live freely and availing loans from banks will become a lot easier after getting their title deeds. The Prime Minister informed that the Central Government is distributing property cards for rural houses across the country through Svamitva Scheme and now the Banjara community in Karnataka can also avail of it. The Prime Minister highlighted the PM Awas Yojna that gives pakka houses, toilets, electricity connections, piped water connections, and gas connections, and said that the Banjara community can now avail of all these welfare schemes of the double engine government. “Living in the slums is a thing of the past now”, the Prime Minister said.
The Prime Minister noted the employment opportunities that are being created by the Karnataka Government for the Banjara community. Be it forest produce, dry wood, honey, fruits or other such produces, these are now becoming a source of income. He informed that the previous governments used to give MSPs on only a handful of forest produce but today that number has gone up to more than 90 forest produce and reiterated the decisions of the Karnataka government that will benefit the Banjara community in this regard.
The Prime Minister said that even many decades after the Independence a large section of the population was deprived of the fruits of development and was outside the ambit of government assistance. Dalits, deprived, backward, tribals, divyang, children, and women are getting their due for the first time. They are getting basic facilities and getting them quickly. “We are working with a clear strategy for empowering the people”, Shri Modi asserted.
Mentioning schemes like Ayushman Bharat and free ration, the Prime Minister said “when basic needs are fulfilled and dignity is restored, new aspirations take birth as people rise above everyday contingencies and work to raise the level of living”. Jan Dhan accounts, said the Prime Minister, brought this neglected section into the financial mainstream. Similarly, Mudra Yojana ensured about 20 crore loans without collateral for SC, ST, and OBC giving rise to new entrepreneurs from these classes. 70 percent Mudra beneficiaries are women, he informed. Street vendors are getting collateral-free loans in the SVANidhi scheme. “We are going a step further by ‘Avkasha’, meaning the creation of new opportunities and giving new confidence to the youth of the deprived sections”, the Prime Minister said.
The Prime Minister noted the sensitivity of the present government towards the welfare of women in society and said that new opportunities are being created in every sector for them. Touching upon the welfare of tribal communities, the Prime Minister highlighted the efforts of the government to make the nation aware of the pride of the tribal society. He also noted the efforts taken in the last eight years to ensure the development of the divyang community, and informed that friends from neglected communities are at the apex of several constitutional institutions in the country. He further added that it was the present government that gave constitutional status to the National Commission for Backward Classes, reservations to the OBC category in the All India Medical Quota, abolishing the compulsion of an interview in Group C and Group D of Central Government, and making provisions for medical, engineering and technical subjects to be taught in local Indian languages. He underlined that the biggest beneficiaries of these steps are the youth of our villages and poor families from the SC, ST and OBC communities.
The Prime Minister informed that this government established a special development and welfare board for nomadic and semi-nomadic communities. “Our government is working to link these families with every welfare scheme”, the Prime Minister said.
Emphasising that the double-engine government considers the tradition, culture, food and dress of every society living in India as our strength, the Prime Minister said that we are very much in favor of saving this power, preserving it. “Suhali, Lambani, Lambada, Labana and Baazigar, whatever you may name, you are culturally rich and vibrant, the pride of the country, the strength of the country. You have a history of thousands of years. You have a contribution in the development of this country”, the Prime Minister said as he emphasised the need to try to take this heritage forward and work towards everyone’s development by taking everyone along.
In conclusion, the Prime Minister recalled the Banjara communities of Gujarat and Rajasthan and the role of Lakha Banjara in creating water bodies. He expressed delight in being able to serve the same Banjara community.
Governor of Karnataka, Shri Thawar Chand Gehlot, Chief Minister of Karnataka, Shri Basvaraj Bommai, Union Minister of State, Shri Bhagwant Khuba, and Ministers from the Karnataka Government among others were present on occasion.
Background
In line with the Prime Minister’s vision of 100 percent saturation of government schemes, about 1475 unrecorded habitations have been declared as New Revenue villages in five districts of Kalaburagi, Yadgiri, Raichur, Bidar and Vijayapura. At Malkhed village of Sedam Taluka of Kalaburagi district, the Prime Minister distributed title deeds (hakku patra) to the eligible beneficiaries of these newly declared revenue villages. The issuance of title deeds to more than fifty thousand beneficiaries, who are largely from the marginalised and vulnerable communities from the SC, ST and OBC, is a step to provide formal recognition from the government for their land and will make them eligible for receiving government services like drinking water, electricity, roads etc.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
কৰ্ণাটকৰ কালাবুৰাগীত নতুনকৈ ঘোষিত ৰাজহ গাঁৱৰ প্ৰায় পঞ্চাশ হাজাৰ হিতাধিকাৰীক মালিকীস্বত্ত দলিল (হাক্কু পাত্ৰ) বিতৰণ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
৩,০০০ লোকে বসতি স্থাপন কৰা টাণ্ডাক ৰাজহ গাঁও হোৱাৰ বাবে বঞ্জাৰা সম্প্ৰদায়ক অভিনন্দন
“ভগৱান বাসৱেশ্বৰৰ আদৰ্শৰে অনুপ্ৰাণিত হৈ আমি সকলোৰে কল্যাণৰ বাবে কাম কৰি আছো”
‘দলিত, বঞ্চিত, পিছপৰা, আদিবাসী, দিব্যাংগ, শিশু, মহিলাই প্ৰথমবাৰৰ বাবে প্ৰাপ্য লাভ কৰিছে। সোনকালেই লাভ কৰিব মৌলিক সা-সুবিধা”
“আমি জনসাধাৰণক সবলীকৰণৰ বাবে এক স্পষ্ট কৌশলেৰে কাম কৰি আছো”
“যেতিয়া মৌলিক প্ৰয়োজন পূৰণ হয় আৰু মৰ্যাদা পুনৰুদ্ধাৰ হয়, তেতিয়া নতুন আকাংক্ষাৰ জন্ম হয়, কাৰণ মানুহে দৈনন্দিন আকস্মিক পৰিস্থিতিক নেওচি জীৱনৰ স্তৰ বৃদ্ধিৰ বাবে কাম কৰে”
“জন ধন যোজনাই আৰ্থিক অন্তৰ্ভুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত এক বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন আনিছে”
“ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে ভাৰতত বসবাস কৰা প্ৰতিখন সমাজৰ পৰম্পৰা, সংস্কৃতি, খাদ্য আৰু সাজ-পোছাকক আমাৰ শক্তি বুলি গণ্য কৰে”
19 JAN 2023 4:22PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কৰ্ণাটকৰ কালাবুৰাগীত নতুনকৈ ঘোষিত ৰাজহ গাঁৱৰ যোগ্য হিতাধিকাৰীসকলক মালিকীস্বত্ত দলিল (হাক্কু পাত্ৰ) বিতৰণ কৰে৷
এই উপলক্ষে সভাত সমবেত লোকসকলক উদ্দেশ্যি আগবঢ়োৱা ভাষণত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ সংবিধান জানুৱাৰী মাহত বলবৎ হোৱাৰ লগতে স্বাধীন ভাৰতত নাগৰিকৰ অধিকাৰ সুনিশ্চিত হোৱাৰ কথা সুৱৰি কয় যে আজি এই পবিত্ৰ জানুৱাৰী মাহত কৰ্ণাটক চৰকাৰে সামাজিক ন্যায়ৰ দিশত জড়িত এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। পঞ্চাশ হাজাৰতকৈ অধিক পৰিয়ালে প্ৰথমবাৰৰ বাবে মালিকীস্বত্ত দলিল লাভ কৰাৰ সময়খিনি বঞ্জাৰা সম্প্ৰদায়ৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি মন্তব্য কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে৷
ইয়াৰ দ্বাৰা ‘টাণ্ডা’ এলেকাত বসবাস কৰা এনে পৰিয়ালৰ পুত্ৰ-কন্যাৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যত সুনিশ্চিত হ’ব বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই সুযোগতে কালাবুৰাগী, যাদগিৰি, ৰায়চুৰ, বিদাৰ আৰু বিজয়াপুৰা পাঁচখন জিলাৰ বঞ্জাৰা সম্প্ৰদায়ৰ নাগৰিকক অভিনন্দন জনায়৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৰ্ণাটক চৰকাৰে তিনি হাজাৰৰো অধিক বসবাস কৰা টাণ্ডা বাসস্থানক ৰাজহ গাঁও হিচাপে ঘোষণা কৰাৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্তৰ বিষয়ে অৱগত কৰি শ্ৰী বাসৰাজ বোম্মাই জী আৰু তেওঁৰ সমগ্ৰ দলটোক এই উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপৰ বাবে অভিনন্দন জনায়।
অঞ্চলটো আৰু বঞ্জাৰা সম্প্ৰদায়ৰ সৈতে তেওঁৰ সম্পৰ্কৰ কৰা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনায় যে এই সম্প্ৰদায়ৰ লোকসকলে নিজা প্ৰচেষ্টাৰে ৰাষ্ট্ৰীয় উন্নয়নৰ দিশত অৰিহণা যোগাইছে। ১৯৯৪ চনৰ বিধানসভা নিৰ্বাচনৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰা এক সমাৱেশত লাখ লাখ বঞ্জাৰা পৰিয়াল অহা সেই অবিস্মৰণীয় মুহূৰ্তটোৰ কথা স্মৰণ কৰাৰ লগতে তেওঁক আশীৰ্বাদেৰে উপচাই দিয়া পৰম্পৰাগত সাজ-পোছাক পৰিধান কৰা মাতৃ-ভগ্নীসকলৰ কথাও উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভগৱান বাসৱেশ্বৰে দেখুৱাই দিয়া সুশাসন আৰু সমন্বয়ৰ পথ অনুসৰণ কৰি ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰখনে আগবাঢ়িছে। তেওঁ কয়, “ভগৱান বাসৱেশ্বৰৰ আদৰ্শৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ আমি সকলোৰে কল্যাণৰ বাবে কাম কৰি আছো।” অনুভৱ মণ্ডপামৰ দৰে মঞ্চৰ জৰিয়তে ভগৱান বাসৱেশ্বৰে গণতন্ত্ৰ আৰু সামাজিক ন্যায়ৰ আৰ্হি কেনেদৰে দিছিল সেই কথা প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্মৰণ কৰে। তেওঁ সকলোৰে সৱলীকৰণৰ বাবে সকলো ধৰণৰ বৈষম্যৰ ঊৰ্ধ্বত থাকি পথ দেখুৱাইছিল বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বঞ্জাৰা সমাজে কঠিন দিন দেখিছে যদিও এতিয়া তেওঁলোকে সহজ আৰু মৰ্যাদাৰে জীয়াই থকাৰ সময় আহি পৰিছে। তেওঁ বঞ্জাৰা সম্প্ৰদায়ৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে বৃত্তি আৰু জীৱিকা, পকী ঘৰ প্ৰদান কৰি সহায় কৰা আদি ব্যৱস্থাৰ বিষয়ে কয়। যাযাবৰী জীৱনশৈলীৰ বাবে উদ্ভৱ হোৱা সমস্যাসমূহো সমাধান কৰা হৈছে বুলি তেওঁ কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি লোৱা পদক্ষেপসমূহৰ সন্দৰ্ভত ১৯৯৩ চনত পৰামৰ্শ দিয়া হৈছিল, অৱশ্যে ভোট বেংকৰ ৰাজনীতিত এইটো পলম হৈছিল। “কিন্তু এতিয়া সেই উদাসীন পৰিৱেশ সলনি হৈছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
বঞ্জাৰা সম্প্ৰদায়ৰ মাতৃসকলক আহ্বান জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, “চিন্তা নকৰিব! আপোনালোকৰ এজন ল’ৰাই দিল্লীত সকলো কথা গুৰুত্ব দি আছে”। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সজোৰে কয় যে টাণ্ডা বাসস্থানক গাঁও হিচাপে স্বীকৃতি পোৱাৰ পিছত গাঁওসমূহত মৌলিক সুবিধাসমূহৰ উন্নয়নে এক উদ্গনি লাভ কৰিব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে পৰিয়ালসমূহে মুক্তভাৱে জীয়াই থাকিব আৰু বেংকৰ পৰা ঋণৰ সুবিধা লোৱাটো তেওঁলোকে মালিকীস্বত্ত পোৱাৰ পিছত বহু সহজ হৈ পৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনায় যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে স্বামীত্ব আঁচনিৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ দেশৰ গ্ৰাম্য পৰিয়ালৰ বাবে সম্পত্তি কাৰ্ড বিতৰণ কৰি আছে আৰু এতিয়া কৰ্ণাটকৰ বঞ্জাৰা সম্প্ৰদায়েও ইয়াৰ সুবিধা ল’ব পাৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পকী ঘৰ, শৌচাগাৰ, বিদ্যুৎ সংযোগ, পাইপযোগে পানীৰ সংযোগ আৰু গেছ সংযোগ প্ৰদান কৰা প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাক আলোকপাত কৰি কয় যে বঞ্জাৰা সম্প্ৰদায়ে এতিয়া ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰৰ এই সকলোবোৰ কল্যাণমূলক আঁচনিৰ সুবিধা ল’ব পাৰিব। “বস্তিত বসবাস কৰাটো এতিয়া অতীত”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৰ্ণাটক চৰকাৰে বঞ্জাৰা জনগোষ্ঠীৰ বাবে যি কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে, সেই বিষয়ে উল্লেখ কৰে। বনজাত সামগ্ৰীয়েই হওক, শুকান কাঠেই হওক, মৌ, ফল বা এনেধৰণৰ আন সামগ্ৰীয়েই হওক, এইবোৰ এতিয়া উপাৰ্জনৰ উৎস হৈ পৰিছে। তেওঁ জনায় যে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে মাত্ৰ মুষ্টিমেয় বনজাত সামগ্ৰীৰ ওপৰত এমএছপি দিছিল যদিও আজি সেই সংখ্যা ৯০ টাতকৈও অধিক বনজাত সামগ্ৰীলৈ বৃদ্ধি পাইছে আৰু কৰ্ণাটক চৰকাৰৰ সিদ্ধান্তসমূহ পুনৰ উল্লেখ কৰে যিয়ে এই ক্ষেত্ৰত বঞ্জাৰা জনগোষ্ঠীক উপকৃত কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে স্বাধীনতাৰ বহু দশকৰ পাছতো জনসাধাৰণৰ এক বৃহৎ অংশ উন্নয়নৰ সুবিধাৰ পৰা বঞ্চিত হৈ চৰকাৰী সাহায্যৰ আওতাৰ বাহিৰত আছিল। দলিত, বঞ্চিত, পিছপৰা, আদিবাসী, দিব্যাংগ, শিশু, মহিলাই প্ৰথমবাৰৰ বাবে প্ৰাপ্য লাভ কৰিছে। মৌলিক সা-সুবিধাবোৰ পাই ক্ষিপ্ৰতাৰে পাইছে। “আমি জনসাধাৰণক সবলীকৰণৰ বাবে এক স্পষ্ট কৌশলেৰে কাম কৰি আছো”, শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।
আয়ুষ্মান ভাৰত আৰু বিনামূলীয়া ৰেচনৰ দৰে আঁচনিৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে “যেতিয়া মৌলিক প্ৰয়োজন পূৰণ হয় আৰু মৰ্যাদা পুনৰুদ্ধাৰ হয়, তেতিয়া নতুন আকাংক্ষাৰ জন্ম হয় কাৰণ মানুহে দৈনন্দিন আকস্মিক পৰিস্থিতি নেওচি জীৱন-যাপনৰ স্তৰ বৃদ্ধিৰ বাবে কাম কৰে”। জন ধন একাউণ্টে এই অৱহেলিত অংশটোক বিত্তীয় মূলসুঁতিলৈ আনিছিল বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। একেদৰে মুদ্ৰা যোজনাই অনুসূচিত জনজাতি, অনুসূচিত জাতি আৰু অ’বিচিৰ বাবে বন্ধকীমুক্ত প্ৰায় ২০ কোটি ঋণ নিশ্চিত কৰি এই শ্ৰেণীসমূহৰ পৰা নতুন উদ্যোগীক জন্ম দিছিল। মুদ্ৰা হিতাধিকাৰীৰ ৭০ শতাংশই মহিলা বুলি তেওঁ জনায়। স্বনিধি আঁচনিৰ জৰিয়তে ৰাজপথৰ ব্যৱসায়ীসকলে বন্ধকীমু্ক্ত ঋণ লাভ কৰিছে। “আমি ‘অৱকাশ’ৰ দ্বাৰা আৰু এখোজ আগুৱাই গৈছো, অৰ্থাৎ নতুন সুযোগ সৃষ্টি আৰু বঞ্চিত শ্ৰেণীৰ যুৱক-যুৱতীসকলক নতুন আত্মবিশ্বাস প্ৰদান কৰা হৈছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
সমাজত মহিলাসকলৰ কল্যাণৰ প্ৰতি বৰ্তমান চৰকাৰৰ সংবেদনশীলতাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁলোকৰ বাবে প্ৰতিটো খণ্ডতে নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰা হৈছে। জনজাতীয় জনগোষ্ঠীৰ কল্যাণক স্পৰ্শ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনজাতীয় সমাজৰ গৌৰৱৰ প্ৰতি দেশবাসীক সজাগ কৰাৰ বাবে চৰকাৰে কৰা প্ৰচেষ্টাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ দিব্যাংগ সমূদায়ৰ উন্নয়ন নিশ্চিত কৰাৰ বাবে যোৱা আঠ বছৰত হাতত লোৱা প্ৰচেষ্টাৰ কথাও উল্লেখ কৰে আৰু অৱহেলিত সম্প্ৰদায়ৰ বন্ধুসকল দেশৰ কেইবাটাও সাংবিধানিক প্ৰতিষ্ঠানৰ শিখৰত আছে বুলি অৱগত কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে বৰ্তমানৰ চৰকাৰখনেই ৰাষ্ট্ৰীয় পিছপৰা শ্ৰেণী আয়োগক সাংবিধানিক মৰ্যাদা প্ৰদান, সৰ্বভাৰতীয় চিকিৎসা কোটাত অ’বিচি শ্ৰেণীত সংৰক্ষণ, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ গ্ৰুপ চি আৰু গ্ৰুপ ডিত সাক্ষাৎকাৰ লোৱাৰ বাধ্যবাধকতা বিলুপ্ত আৰু স্থানীয় ভাৰতীয় ভাষাত শিকোৱা চিকিৎসা, অভিযান্ত্ৰিক আৰু কাৰিকৰী বিষয়ৰ ব্যৱস্থা কৰিছে। তেওঁ কয় যে এই পদক্ষেপসমূহৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ হিতাধিকাৰী হৈছে আমাৰ গাঁৱৰ যুৱক-যুৱতী আৰু অনুসূচিত জাতি, অনুসূচিত জনজাতি আৰু অন্যান্য পিছপৰা সম্প্ৰদায়ৰ দৰিদ্ৰ পৰিয়ালসমূহ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনায় যে এই চৰকাৰে যাযাবৰী আৰু অৰ্ধ যাযাবৰী জনগোষ্ঠীৰ বাবে এক বিশেষ উন্নয়ন আৰু কল্যাণ ব’ৰ্ড স্থাপন কৰিছে। “আমাৰ চৰকাৰে এই পৰিয়ালসমূহক প্ৰতিখন কল্যাণমূলক আঁচনিৰ সৈতে সংযোগ কৰিবলৈ কাম কৰি আছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে ভাৰতত বসবাস কৰা প্ৰতিখন সমাজৰ পৰম্পৰা, সংস্কৃতি, খাদ্য আৰু সাজ-পোছাকক আমাৰ শক্তি হিচাপে গণ্য কৰে বুলি জোৰ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমি এই শক্তিক ৰক্ষা কৰিবলৈ, ইয়াক সংৰক্ষণ কৰাৰ বাবে পক্ষপাতী। ‘চুহালি, লাম্বানী, লাম্বাদা, লাবানা আৰু বাজিগৰ, নাম যিয়েই নকৰক কিয়, আপোনালোক সাংস্কৃতিকভাৱে চহকী আৰু সজীৱ, দেশৰ গৌৰৱ, দেশৰ শক্তি। আপোনালোকৰ হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ ইতিহাস আছে। এই দেশৰ উন্নয়নত আপোনাৰ অৱদান আছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই ঐতিহ্যক আগুৱাই নিবলৈ চেষ্টা কৰাৰ লগতে সকলোকে লগত লৈ সকলোৰে উন্নয়নৰ দিশত কাম কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে৷
ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুজৰাট আৰু ৰাজস্থানৰ বঞ্জাৰা সম্প্ৰদায় আৰু জল বোৰ্ড গঠনৰ ক্ষেত্ৰত লখা বঞ্জাৰাৰ ভূমিকাক স্মৰণ কৰে। সেই বঞ্জাৰা সম্প্ৰদায়ৰ সেৱা কৰিবলৈ সক্ষম হোৱাত তেওঁ আনন্দ প্ৰকাশ কৰে।
অনুষ্ঠানত কৰ্ণাটকৰ ৰাজ্যপাল, কৰ্ণাটকৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী থাৱাৰ চন্দ গেহলট, কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী বাসৰাজ বোম্মাই, শ্ৰী ভাগৱত খুবা আৰু কৰ্ণাটক চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীসকলকে ধৰি অন্যান্য লোকসকল উপস্থিত থাকে।
*****
DS/TS/DB
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কৰ্ণাটকৰ কালাবুৰাগীত নতুনকৈ ঘোষিত ৰাজহ গাঁৱৰ যোগ্য হিতাধিকাৰীসকলক মালিকীস্বত্ত দলিল (হাক্কু পাত্ৰ) বিতৰণ কৰে৷
এই উপলক্ষে সভাত সমবেত লোকসকলক উদ্দেশ্যি আগবঢ়োৱা ভাষণত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ সংবিধান জানুৱাৰী মাহত বলবৎ হোৱাৰ লগতে স্বাধীন ভাৰতত নাগৰিকৰ অধিকাৰ সুনিশ্চিত হোৱাৰ কথা সুৱৰি কয় যে আজি এই পবিত্ৰ জানুৱাৰী মাহত কৰ্ণাটক চৰকাৰে সামাজিক ন্যায়ৰ দিশত জড়িত এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। পঞ্চাশ হাজাৰতকৈ অধিক পৰিয়ালে প্ৰথমবাৰৰ বাবে মালিকীস্বত্ত দলিল লাভ কৰাৰ সময়খিনি বঞ্জাৰা সম্প্ৰদায়ৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি মন্তব্য কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে৷
ইয়াৰ দ্বাৰা ‘টাণ্ডা’ এলেকাত বসবাস কৰা এনে পৰিয়ালৰ পুত্ৰ-কন্যাৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যত সুনিশ্চিত হ’ব বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই সুযোগতে কালাবুৰাগী, যাদগিৰি, ৰায়চুৰ, বিদাৰ আৰু বিজয়াপুৰা পাঁচখন জিলাৰ বঞ্জাৰা সম্প্ৰদায়ৰ নাগৰিকক অভিনন্দন জনায়৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৰ্ণাটক চৰকাৰে তিনি হাজাৰৰো অধিক বসবাস কৰা টাণ্ডা বাসস্থানক ৰাজহ গাঁও হিচাপে ঘোষণা কৰাৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্তৰ বিষয়ে অৱগত কৰি শ্ৰী বাসৰাজ বোম্মাই জী আৰু তেওঁৰ সমগ্ৰ দলটোক এই উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপৰ বাবে অভিনন্দন জনায়।
অঞ্চলটো আৰু বঞ্জাৰা সম্প্ৰদায়ৰ সৈতে তেওঁৰ সম্পৰ্কৰ কৰা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনায় যে এই সম্প্ৰদায়ৰ লোকসকলে নিজা প্ৰচেষ্টাৰে ৰাষ্ট্ৰীয় উন্নয়নৰ দিশত অৰিহণা যোগাইছে। ১৯৯৪ চনৰ বিধানসভা নিৰ্বাচনৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰা এক সমাৱেশত লাখ লাখ বঞ্জাৰা পৰিয়াল অহা সেই অবিস্মৰণীয় মুহূৰ্তটোৰ কথা স্মৰণ কৰাৰ লগতে তেওঁক আশীৰ্বাদেৰে উপচাই দিয়া পৰম্পৰাগত সাজ-পোছাক পৰিধান কৰা মাতৃ-ভগ্নীসকলৰ কথাও উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভগৱান বাসৱেশ্বৰে দেখুৱাই দিয়া সুশাসন আৰু সমন্বয়ৰ পথ অনুসৰণ কৰি ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰখনে আগবাঢ়িছে। তেওঁ কয়, “ভগৱান বাসৱেশ্বৰৰ আদৰ্শৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ আমি সকলোৰে কল্যাণৰ বাবে কাম কৰি আছো।” অনুভৱ মণ্ডপামৰ দৰে মঞ্চৰ জৰিয়তে ভগৱান বাসৱেশ্বৰে গণতন্ত্ৰ আৰু সামাজিক ন্যায়ৰ আৰ্হি কেনেদৰে দিছিল সেই কথা প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্মৰণ কৰে। তেওঁ সকলোৰে সৱলীকৰণৰ বাবে সকলো ধৰণৰ বৈষম্যৰ ঊৰ্ধ্বত থাকি পথ দেখুৱাইছিল বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বঞ্জাৰা সমাজে কঠিন দিন দেখিছে যদিও এতিয়া তেওঁলোকে সহজ আৰু মৰ্যাদাৰে জীয়াই থকাৰ সময় আহি পৰিছে। তেওঁ বঞ্জাৰা সম্প্ৰদায়ৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে বৃত্তি আৰু জীৱিকা, পকী ঘৰ প্ৰদান কৰি সহায় কৰা আদি ব্যৱস্থাৰ বিষয়ে কয়। যাযাবৰী জীৱনশৈলীৰ বাবে উদ্ভৱ হোৱা সমস্যাসমূহো সমাধান কৰা হৈছে বুলি তেওঁ কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি লোৱা পদক্ষেপসমূহৰ সন্দৰ্ভত ১৯৯৩ চনত পৰামৰ্শ দিয়া হৈছিল, অৱশ্যে ভোট বেংকৰ ৰাজনীতিত এইটো পলম হৈছিল। “কিন্তু এতিয়া সেই উদাসীন পৰিৱেশ সলনি হৈছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
বঞ্জাৰা সম্প্ৰদায়ৰ মাতৃসকলক আহ্বান জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, “চিন্তা নকৰিব! আপোনালোকৰ এজন ল’ৰাই দিল্লীত সকলো কথা গুৰুত্ব দি আছে”। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সজোৰে কয় যে টাণ্ডা বাসস্থানক গাঁও হিচাপে স্বীকৃতি পোৱাৰ পিছত গাঁওসমূহত মৌলিক সুবিধাসমূহৰ উন্নয়নে এক উদ্গনি লাভ কৰিব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে পৰিয়ালসমূহে মুক্তভাৱে জীয়াই থাকিব আৰু বেংকৰ পৰা ঋণৰ সুবিধা লোৱাটো তেওঁলোকে মালিকীস্বত্ত পোৱাৰ পিছত বহু সহজ হৈ পৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনায় যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে স্বামীত্ব আঁচনিৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ দেশৰ গ্ৰাম্য পৰিয়ালৰ বাবে সম্পত্তি কাৰ্ড বিতৰণ কৰি আছে আৰু এতিয়া কৰ্ণাটকৰ বঞ্জাৰা সম্প্ৰদায়েও ইয়াৰ সুবিধা ল’ব পাৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পকী ঘৰ, শৌচাগাৰ, বিদ্যুৎ সংযোগ, পাইপযোগে পানীৰ সংযোগ আৰু গেছ সংযোগ প্ৰদান কৰা প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাক আলোকপাত কৰি কয় যে বঞ্জাৰা সম্প্ৰদায়ে এতিয়া ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰৰ এই সকলোবোৰ কল্যাণমূলক আঁচনিৰ সুবিধা ল’ব পাৰিব। “বস্তিত বসবাস কৰাটো এতিয়া অতীত”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৰ্ণাটক চৰকাৰে বঞ্জাৰা জনগোষ্ঠীৰ বাবে যি কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে, সেই বিষয়ে উল্লেখ কৰে। বনজাত সামগ্ৰীয়েই হওক, শুকান কাঠেই হওক, মৌ, ফল বা এনেধৰণৰ আন সামগ্ৰীয়েই হওক, এইবোৰ এতিয়া উপাৰ্জনৰ উৎস হৈ পৰিছে। তেওঁ জনায় যে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে মাত্ৰ মুষ্টিমেয় বনজাত সামগ্ৰীৰ ওপৰত এমএছপি দিছিল যদিও আজি সেই সংখ্যা ৯০ টাতকৈও অধিক বনজাত সামগ্ৰীলৈ বৃদ্ধি পাইছে আৰু কৰ্ণাটক চৰকাৰৰ সিদ্ধান্তসমূহ পুনৰ উল্লেখ কৰে যিয়ে এই ক্ষেত্ৰত বঞ্জাৰা জনগোষ্ঠীক উপকৃত কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে স্বাধীনতাৰ বহু দশকৰ পাছতো জনসাধাৰণৰ এক বৃহৎ অংশ উন্নয়নৰ সুবিধাৰ পৰা বঞ্চিত হৈ চৰকাৰী সাহায্যৰ আওতাৰ বাহিৰত আছিল। দলিত, বঞ্চিত, পিছপৰা, আদিবাসী, দিব্যাংগ, শিশু, মহিলাই প্ৰথমবাৰৰ বাবে প্ৰাপ্য লাভ কৰিছে। মৌলিক সা-সুবিধাবোৰ পাই ক্ষিপ্ৰতাৰে পাইছে। “আমি জনসাধাৰণক সবলীকৰণৰ বাবে এক স্পষ্ট কৌশলেৰে কাম কৰি আছো”, শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।
আয়ুষ্মান ভাৰত আৰু বিনামূলীয়া ৰেচনৰ দৰে আঁচনিৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে “যেতিয়া মৌলিক প্ৰয়োজন পূৰণ হয় আৰু মৰ্যাদা পুনৰুদ্ধাৰ হয়, তেতিয়া নতুন আকাংক্ষাৰ জন্ম হয় কাৰণ মানুহে দৈনন্দিন আকস্মিক পৰিস্থিতি নেওচি জীৱন-যাপনৰ স্তৰ বৃদ্ধিৰ বাবে কাম কৰে”। জন ধন একাউণ্টে এই অৱহেলিত অংশটোক বিত্তীয় মূলসুঁতিলৈ আনিছিল বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। একেদৰে মুদ্ৰা যোজনাই অনুসূচিত জনজাতি, অনুসূচিত জাতি আৰু অ’বিচিৰ বাবে বন্ধকীমুক্ত প্ৰায় ২০ কোটি ঋণ নিশ্চিত কৰি এই শ্ৰেণীসমূহৰ পৰা নতুন উদ্যোগীক জন্ম দিছিল। মুদ্ৰা হিতাধিকাৰীৰ ৭০ শতাংশই মহিলা বুলি তেওঁ জনায়। স্বনিধি আঁচনিৰ জৰিয়তে ৰাজপথৰ ব্যৱসায়ীসকলে বন্ধকীমু্ক্ত ঋণ লাভ কৰিছে। “আমি ‘অৱকাশ’ৰ দ্বাৰা আৰু এখোজ আগুৱাই গৈছো, অৰ্থাৎ নতুন সুযোগ সৃষ্টি আৰু বঞ্চিত শ্ৰেণীৰ যুৱক-যুৱতীসকলক নতুন আত্মবিশ্বাস প্ৰদান কৰা হৈছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
সমাজত মহিলাসকলৰ কল্যাণৰ প্ৰতি বৰ্তমান চৰকাৰৰ সংবেদনশীলতাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁলোকৰ বাবে প্ৰতিটো খণ্ডতে নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰা হৈছে। জনজাতীয় জনগোষ্ঠীৰ কল্যাণক স্পৰ্শ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনজাতীয় সমাজৰ গৌৰৱৰ প্ৰতি দেশবাসীক সজাগ কৰাৰ বাবে চৰকাৰে কৰা প্ৰচেষ্টাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ দিব্যাংগ সমূদায়ৰ উন্নয়ন নিশ্চিত কৰাৰ বাবে যোৱা আঠ বছৰত হাতত লোৱা প্ৰচেষ্টাৰ কথাও উল্লেখ কৰে আৰু অৱহেলিত সম্প্ৰদায়ৰ বন্ধুসকল দেশৰ কেইবাটাও সাংবিধানিক প্ৰতিষ্ঠানৰ শিখৰত আছে বুলি অৱগত কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে বৰ্তমানৰ চৰকাৰখনেই ৰাষ্ট্ৰীয় পিছপৰা শ্ৰেণী আয়োগক সাংবিধানিক মৰ্যাদা প্ৰদান, সৰ্বভাৰতীয় চিকিৎসা কোটাত অ’বিচি শ্ৰেণীত সংৰক্ষণ, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ গ্ৰুপ চি আৰু গ্ৰুপ ডিত সাক্ষাৎকাৰ লোৱাৰ বাধ্যবাধকতা বিলুপ্ত আৰু স্থানীয় ভাৰতীয় ভাষাত শিকোৱা চিকিৎসা, অভিযান্ত্ৰিক আৰু কাৰিকৰী বিষয়ৰ ব্যৱস্থা কৰিছে। তেওঁ কয় যে এই পদক্ষেপসমূহৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ হিতাধিকাৰী হৈছে আমাৰ গাঁৱৰ যুৱক-যুৱতী আৰু অনুসূচিত জাতি, অনুসূচিত জনজাতি আৰু অন্যান্য পিছপৰা সম্প্ৰদায়ৰ দৰিদ্ৰ পৰিয়ালসমূহ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনায় যে এই চৰকাৰে যাযাবৰী আৰু অৰ্ধ যাযাবৰী জনগোষ্ঠীৰ বাবে এক বিশেষ উন্নয়ন আৰু কল্যাণ ব’ৰ্ড স্থাপন কৰিছে। “আমাৰ চৰকাৰে এই পৰিয়ালসমূহক প্ৰতিখন কল্যাণমূলক আঁচনিৰ সৈতে সংযোগ কৰিবলৈ কাম কৰি আছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে ভাৰতত বসবাস কৰা প্ৰতিখন সমাজৰ পৰম্পৰা, সংস্কৃতি, খাদ্য আৰু সাজ-পোছাকক আমাৰ শক্তি হিচাপে গণ্য কৰে বুলি জোৰ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমি এই শক্তিক ৰক্ষা কৰিবলৈ, ইয়াক সংৰক্ষণ কৰাৰ বাবে পক্ষপাতী। ‘চুহালি, লাম্বানী, লাম্বাদা, লাবানা আৰু বাজিগৰ, নাম যিয়েই নকৰক কিয়, আপোনালোক সাংস্কৃতিকভাৱে চহকী আৰু সজীৱ, দেশৰ গৌৰৱ, দেশৰ শক্তি। আপোনালোকৰ হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ ইতিহাস আছে। এই দেশৰ উন্নয়নত আপোনাৰ অৱদান আছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই ঐতিহ্যক আগুৱাই নিবলৈ চেষ্টা কৰাৰ লগতে সকলোকে লগত লৈ সকলোৰে উন্নয়নৰ দিশত কাম কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে৷
ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুজৰাট আৰু ৰাজস্থানৰ বঞ্জাৰা সম্প্ৰদায় আৰু জল বোৰ্ড গঠনৰ ক্ষেত্ৰত লখা বঞ্জাৰাৰ ভূমিকাক স্মৰণ কৰে। সেই বঞ্জাৰা সম্প্ৰদায়ৰ সেৱা কৰিবলৈ সক্ষম হোৱাত তেওঁ আনন্দ প্ৰকাশ কৰে।
অনুষ্ঠানত কৰ্ণাটকৰ ৰাজ্যপাল, কৰ্ণাটকৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী থাৱাৰ চন্দ গেহলট, কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী বাসৰাজ বোম্মাই, শ্ৰী ভাগৱত খুবা আৰু কৰ্ণাটক চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীসকলকে ধৰি অন্যান্য লোকসকল উপস্থিত থাকে।