Prime Minister's Office
PM distributes title deeds (hakku patra) to about fifty thousand beneficiaries of newly declared revenue villages in Kalaburagi, Karnataka
Congratulates the Banjara Community on 3000 Tanda habitation becoming revenue villages
“Inspired by the ideals of Bhagwaan Basaveshwara, we are working for the welfare of all”
“Dalits, deprived, backward, tribals, divyang, children, women are getting their due for the first time. They are getting basic facilities and getting them quickly”
“We are working with a clear strategy for empowering the people”
“When basic needs are fulfilled and dignity is restored, new aspirations take birth as people rise above everyday contingencies and work to raise the level of living”
“Jan Dhan Yojana has revolutionised financial inclusion”
“Double-engine government considers the tradition, culture, food and dress of every society living in India as our strength”
19 JAN 2023 4:22PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi distributed title deeds (hakku patra) to the eligible beneficiaries of newly declared revenue villages of Karnataka.
Addressing the gathering, the Prime Minister recalled that the Constitution of India came into force in the month of January and the rights of the citizens were ensured in independent India and emphasised that today in this holy month of January, the Government of Karnataka has taken a significant step towards social justice. Remarking on this momentous occasion for the Banjara community when more than fifty thousand families received the title deeds for the first time, the
Prime Minister said that this will ensure a bright future for the sons and daughters of such families living in ‘tanda’ inhabitations and took the opportunity to congratulate the citizens of the Banjara community of the five districts of Kalaburagi, Yadgiri, Raichur, Bidar and Vijayapura.
The Prime Minister informed about the crucial decision by the Karnataka Government to declare more than three thousand tanda inhabitations as revenue villages and congratulated Shri Basvaraj Bommai ji and his entire team for this remarkable step.
Recalling his connections with the region and the Banjara community, the Prime Minister noted that the people from this community have contributed toward national development in their own ways. He recalled the unforgettable moment when lakhs of Banjara families had come for a rally that the Prime Minister had attended during the 1994 assembly elections, and also noted the mothers and sisters in their traditional attire who showered their blessings upon him.
The Prime Minister said that the double-engine government is following the path of good governance and harmony that was shown by Bhagwaan Basaveshwara. He said, “Inspired by the ideals of Bhagwaan Basaveshwara, we are working for the welfare of all.” The Prime Minister recalled how Bhagwaan Basaveshwara through platforms like Anubhav Mandapam gave a model of democracy and social justice. He showed the path of rising above all sorts of discrimination for the empowerment of all, the Prime Minister pointed out.
The Prime Minister said that the Banjara community has seen tough days, however, now the time has come for them to live with ease and dignity. He talked about the measures like scholarships for Banjara Community youth and help with livelihood, pakka houses. He said problems arising due to the nomadic lifestyle are also being addressed. The Prime Minister said that the steps taken today were recommended in 1993, however, this got delayed in the vote bank politics. “But now that indifferent atmosphere has changed”, said the Prime Minister.
Appealing to the mothers of the Banjara community, the Prime Minister said, “Do not worry! One of your sons is taking note in Delhi”. The Prime Minister emphasised that the development of basic amenities in the villages will get a boost after the tanda inhabitations get recognised as villages. He noted that families will live freely and availing loans from banks will become a lot easier after getting their title deeds. The Prime Minister informed that the Central Government is distributing property cards for rural houses across the country through Svamitva Scheme and now the Banjara community in Karnataka can also avail of it. The Prime Minister highlighted the PM Awas Yojna that gives pakka houses, toilets, electricity connections, piped water connections, and gas connections, and said that the Banjara community can now avail of all these welfare schemes of the double engine government. “Living in the slums is a thing of the past now”, the Prime Minister said.
The Prime Minister noted the employment opportunities that are being created by the Karnataka Government for the Banjara community. Be it forest produce, dry wood, honey, fruits or other such produces, these are now becoming a source of income. He informed that the previous governments used to give MSPs on only a handful of forest produce but today that number has gone up to more than 90 forest produce and reiterated the decisions of the Karnataka government that will benefit the Banjara community in this regard.
The Prime Minister said that even many decades after the Independence a large section of the population was deprived of the fruits of development and was outside the ambit of government assistance. Dalits, deprived, backward, tribals, divyang, children, and women are getting their due for the first time. They are getting basic facilities and getting them quickly. “We are working with a clear strategy for empowering the people”, Shri Modi asserted.
Mentioning schemes like Ayushman Bharat and free ration, the Prime Minister said “when basic needs are fulfilled and dignity is restored, new aspirations take birth as people rise above everyday contingencies and work to raise the level of living”. Jan Dhan accounts, said the Prime Minister, brought this neglected section into the financial mainstream. Similarly, Mudra Yojana ensured about 20 crore loans without collateral for SC, ST, and OBC giving rise to new entrepreneurs from these classes. 70 percent Mudra beneficiaries are women, he informed. Street vendors are getting collateral-free loans in the SVANidhi scheme. “We are going a step further by ‘Avkasha’, meaning the creation of new opportunities and giving new confidence to the youth of the deprived sections”, the Prime Minister said.
The Prime Minister noted the sensitivity of the present government towards the welfare of women in society and said that new opportunities are being created in every sector for them. Touching upon the welfare of tribal communities, the Prime Minister highlighted the efforts of the government to make the nation aware of the pride of the tribal society. He also noted the efforts taken in the last eight years to ensure the development of the divyang community, and informed that friends from neglected communities are at the apex of several constitutional institutions in the country. He further added that it was the present government that gave constitutional status to the National Commission for Backward Classes, reservations to the OBC category in the All India Medical Quota, abolishing the compulsion of an interview in Group C and Group D of Central Government, and making provisions for medical, engineering and technical subjects to be taught in local Indian languages. He underlined that the biggest beneficiaries of these steps are the youth of our villages and poor families from the SC, ST and OBC communities.
The Prime Minister informed that this government established a special development and welfare board for nomadic and semi-nomadic communities. “Our government is working to link these families with every welfare scheme”, the Prime Minister said.
Emphasising that the double-engine government considers the tradition, culture, food and dress of every society living in India as our strength, the Prime Minister said that we are very much in favor of saving this power, preserving it. “Suhali, Lambani, Lambada, Labana and Baazigar, whatever you may name, you are culturally rich and vibrant, the pride of the country, the strength of the country. You have a history of thousands of years. You have a contribution in the development of this country”, the Prime Minister said as he emphasised the need to try to take this heritage forward and work towards everyone’s development by taking everyone along.
In conclusion, the Prime Minister recalled the Banjara communities of Gujarat and Rajasthan and the role of Lakha Banjara in creating water bodies. He expressed delight in being able to serve the same Banjara community.
Governor of Karnataka, Shri Thawar Chand Gehlot, Chief Minister of Karnataka, Shri Basvaraj Bommai, Union Minister of State, Shri Bhagwant Khuba, and Ministers from the Karnataka Government among others were present on occasion.
Background
In line with the Prime Minister’s vision of 100 percent saturation of government schemes, about 1475 unrecorded habitations have been declared as New Revenue villages in five districts of Kalaburagi, Yadgiri, Raichur, Bidar and Vijayapura. At Malkhed village of Sedam Taluka of Kalaburagi district, the Prime Minister distributed title deeds (hakku patra) to the eligible beneficiaries of these newly declared revenue villages. The issuance of title deeds to more than fifty thousand beneficiaries, who are largely from the marginalised and vulnerable communities from the SC, ST and OBC, is a step to provide formal recognition from the government for their land and will make them eligible for receiving government services like drinking water, electricity, roads etc.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না কর্নাতকাগী কলবুর্গীদা নৌনা লাউথোকখিবা রিভেন্যু ভিলেজশিংগী বেনিফিসরী লিশিং য়াংখৈরোমদা তাইতল দীদশিং (হক্কু পত্র) য়েন্থোকখ্রে
তান্দা হেবিতেসন ৩০০০না রিভেন্যু ভিলেজশিং ওইরকপদা বঞ্জারা ফুরুপতা নুংঙাইবা ফোঙদোকখ্রে
“ভগৱান বসবেশ্বরগী ৱাখল্লোনশিংনা ইথিল পীদুনা ঐখোয়না মীপুম খুদিংমক্কী য়াইফনবা ঐখোয়না থবক তৌরি”
“অহানবা ওইনা দালিতশিং, খুদোংচাবা ফংদ্রবা, শোত্থরবা, ত্রাইবেল, দিব্যাঙ্গ, অঙাংশিং, নুপীশিংনা মখোয়গী ফংফম থোকপা ফংলি। মখোয়না তঙাই ফদবা খুদোংচাবশিং ফংলি অমসুং থুনা ফংবা ঙম্লি”
“ঐখোয়না মীয়ামদা শক্তি পীনবা ময়েক শেংবা লালোং অমগা লোয়ননা থবক তৌরি”
“চংদবা য়াদ্রবশিং থুংহল্লবা অমসুং ইকাই খুম্নবা ফংহল্লবা মতমদা অনৌবা অনীংবা অপাম্বা ফাওরকই মরমদি মীয়াম্না নোংমগী কন্তিনজেন্সীশিংদগী থাক ৱাংখৎলক্তুনা হিংবগী থাক ৱাংখৎহন্নবা থবক তৌই”
“জন ধন য়োজনানা ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন রিভোল্যুস্নাইজ তৌখি”
“দবল-ইঞ্জিন সরকারনা ভারত্তা লৈরিবা খুন্নাই খুদিংমক্কী চৎনবী, নাৎ, চিঞ্জাক অমসুং ফিজেৎ-চাকচা অসি ঐখোয়গী পাঙ্গল ওইনা লৌখি”
19 JAN 2023 4:22PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি কর্তনাতকাগী নৌনা লাউথোকখিবা রিভেন্যু ভিলেজশিংগী ইলিজিবল বেনিফিসরীশিংদা তাইতল দীদশিং (হক্কু পত্র) য়েন্থোকখ্রে।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী সম্বিধান আসি জনুৱারী থাদা চৎনবা হৌখি অমসুং নীংখা তম্বা ভারত্তা প্রজাশিংগী হকশিং ফংহনখি হায়না নীংশিংখি অমসুং ঙসি জনুৱারীগী শেংলবা থা অসিদা কর্নাতকা সরকারনা সোসিএল জস্তিসকী মাইকৈদা মরু ওইবা খোঙথাং অমা লৌখৎখি হায়না ফোঙদোকখি। বঞ্জারা ফুরুপকী ওইনা মসি মরু ওইবা থৌরম ওইরি মরমদি ইমুং লিশিং য়াংখৈ হেনবনা অহানবা ওইনা তাইতল দীদশিং ফংলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসিনা ‘তান্দা’না খুন্দারিবা মফমশিংদা লৈরিবা অসিগুম্বা ইমুং-মনুংশিংগী ইচানুপা অমসুং ইচানুপীশিংগীদমক অফবা তুংলমচৎ অমা পুরকপা ঙম্লগনি অমসুং কলবুর্গী, য়াদগির, রাইচুর, বীদর অমসুং বিজয়পুরা, জিলা মঙা অসিদা লৈরিবা বঞ্জারা ফুরুপকী প্রজাশিংদা নুংঙাইবা ফোঙদোক্নবা খুদোংচাবা লৌখি।
প্রধান মন্ত্রীনা কর্নাতকা সরকারনা তান্দানা খুন্দাবা মফম লিশিং অহুম হেন্না রিভেন্যু ভিলেজ ওইনা লাউথোকখিবা মরু ওইবা ৱারেপ লৌখি অমসুং শ্রী বসবরাজ বোম্মাইজী অমসুং মহাক্কী অপুনবা তীমবু শীংথানীংঙাই ওইবা খোঙথাংগীদমক থাগৎখি।
লমদম অসি অমদি বঞ্জারা ফুরুপকা লোয়ননা লৈনরিবা মহাক্কী মরীশিং নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় ফুরুপ অসিদগী মীয়াম্না মখোয়গী মশাগী ওইবা মওংশিংদা জাতিগী চাউখৎ-থৌরাংগী মাইকৈদা শরুক তমখি। মহাক্না ১৯৯৪গী মীখল মনুংদা প্রধান মন্ত্রীনা শরুক য়াখিবা রেল্লী অমদা বঞ্জারা ফুরুপকী মীওই লাখ কয়ানা শরুক য়াখিবা কাউঙমদ্রবা মীকুপ অদু নীংশিংখি অমসুং ইমা অমদি ইচে-ইচলশিংনা মখোয়গী নাৎকী ওইবা ফিজোল শেৎতুনা মঙোন্দা মখোয়গী থৌজালশিং পীখি হায়নসু ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি বগৱান বসবেশ্বরনা তাকপীরমখিবা গুদ গভর্নান্সকী অমসুং ইংচিক্না লৈবগী লম্বেলদা দবল-ইঞ্জিন সরকারনা চংশিল্লি। মহাক্না হায়, “ভগৱান বসবেশ্বরগী ৱাখল্লোনশিংনা ইথিল পীদুনা ঐখোয়না মীপুম খুদিংমক্কী য়াইফনবা ঐখোয়না থবক তৌরি”। প্রধান মন্ত্রীনা অনুভাব মন্দাপামগুম্বা প্লেৎফোর্মগী খুত্থাংদা ভগৱান বসবেশ্বরনা করম্না দেমোক্রেসী অমসুং সোসিএল জস্তিসকী মোদেল অমা করম্না পীখিবগে হায়বা অদু নীংশিংখি। মহাক্না পুম্নমক্তা শক্তি পীনবগীদমক মখল পুম্নমক্কী খেন্নবা থম্বগী ৱাখল্লোন থাদোকপগী লম্বেল অদু উৎখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বঞ্জারা ফুরপনা অৱাবা মতমশিং থেংনখ্রে অদুম ওইনমক হৌজিক মখোয়না নুংঙাইনা অমদি ইকাই খুম্নবা ফংদুনা হিংনবগী মতম য়ৌরে। মহাক্না বঞ্জারা ফুরুপকী নহারোলশিংগীদমক পীরি স্কোলরশিপশিং অমসুং হিংনবগী পাম্বৈদা মতেং পাংবা, পক্কা য়ুমশিং শাবা অসিগুম্বা খোঙথাংশিংগী মতাংদা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি অফংবা অফংবা শুদুনা হিংবা পুন্সি মহিংনা মরম ওইদুনা থোরকপা সমস্যাশিংসু কোকহনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি পাইখৎখিবা খোঙথাংশিং অসি ১৯৯৩দা রিকম্মেন্দ তৌখিবনি, অদুমওইনমক মসি ভোৎ বেঙ্ককী পোলিতিক্সনা মরম ওইদুনা থিন্থখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “অদুবু হৌজিক্তি খেন্নবা লৈরম্বা ফীভম অসি অহোংবা পুরক্লে”।
বঞ্জারা ফুরুপকী ইমাশিংদা অপীল তৌরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “ৱাখল ৱাগনু! নখোয়গী নচানুপাশিংগী মনুংদা অমনা দিল্লীদা য়েংশিল্লি”। প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি তান্দানা খুন্দারিবা মফমশিং অসি খুঙ্গংশিং ওইনা শকখঙলবা মতুংদা খুঙ্গংশিংদা তঙাই ফদবা খুদোংচাবশিং পীনবা চাউখৎ-থৌরাংনা শাহৌ ফংগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি মখোয়গী তাইতল দীদশিং ফংলবা মতুংদা ইমুং-মনুংশিংনা কোমনা হিংবা অমসুং বেঙ্কশিংদগী লোনশিং লৌবদা লাইরগনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কেন্দ্র সরকারনা স্বামিত্ব স্কিমগী খুত্থাংদা লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা খুঙ্গংগী য়ুমশিংদা প্রোপর্তী কার্দশিং য়েন্থোক্লি অমসুং কর্নাতকাদা লৈবা বঞ্জারা ফুরুপনসু মসি ফংলগনি। প্রধান মন্ত্রীনা পি.এম. আৱাজ য়োজনানা পক্কাগী য়ুমশিং, তোইলেৎশিং, মৈগী কন্নেক্সনশিং, তোতি পাইপকী ঈশিংগী কন্নেক্সন অমসুং গ্যাস কন্নেক্সনশিং পীখি হায়না ফোঙদোকখি অমসুং দবল ইঞ্জিন সরকারগী য়াইফ থৌরাংগী স্কিমশিং অসি বঞ্জারা ফুরুপনা ফংলগনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “স্লমশিংদা হিংলম্বা হায়বা অদু হৌজিক্তি হৌখ্রবা ৱারী ওইরে”।
প্রধান মন্ত্রীনা বঞ্জারা ফুরুপকীদমক কর্নাতকা সরকারনা ফংহনখিবা থবক্কী খুদোংচাবশিংগী মতাংদা ফোঙদোকখি। উমংগী পোত্থোক, উ অকংবা, কোইহী, উহৈ নত্ত্রগা অসিগুম্বা অতোপ্পা পোত্থোকশিং ওইরবসু মসিনা মখোয়গী শেন্থোক লম্বী ওইরক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি মমাংগী সরকারশিংনা উমংগী পোত্থোক খরা খক্তদা এম.এস.পি.শিং পীরমখি অদুবু ঙসিদি মশিং অসি উমংগী পোত্থোক ৯০ হেন্না হেনগৎখ্রে অমসুং কর্নাতকা সরকারনা হীরম অসিদা বঞ্জারা ফুরুপকী য়াইফনবা লৌখিবা ৱারেপশিং অদুবু নীংশিংখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নীংখা তম্বা ফংলবা মতুং দিকেদ কয়া লৈরবসি ফাওবদা মীয়ামগী য়াম্লবা শরুকনা চাউখৎপগী মহৈ ফংদনা লৈরকখি অমসুং সরকারগী কান্নবা ফংবা ঙমদনা লাকখি। অহানবা ওইনা দালিতশিং, খুদোংচাবা ফংদ্রবা, শোত্থরবা, ত্রাইবেল, দিব্যাঙ্গ, অঙাংশিং, নুপীশিংনা মখোয়গী ফংফম থোকপা ফংলি। মখোয়না তঙাই ফদবা খুদোংচাবশিং ফংলি অমসুং থুনা ফংবা ঙম্লি। শ্রী মোদীনা হায়খি, “ঐখোয়না মীয়ামবু শক্তি পীনবা ময়েক শেংবা লালোং অমগা লোয়ননা থবক তৌরি”।
আয়ুশ্মান ভারত অমসুং লেম্না রাসন পীবা অসিগুম্বা স্কিমশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “চংদবা য়াদ্রবশিং থুংহল্লবা অমসুং ইকাই খুম্নবা ফংহল্লবা মতমদা অনৌবা অনীংবা অপাম্বা ফাওরকই মরমদি মীয়াম্না নোংমগী কন্তিনজেন্সীশিংদগী থাক ৱাংখৎলক্তুনা হিংবগী থাক ৱাংখৎহন্নবা থবক তৌই”। জন ধন একাউন্তশিংনা নাথৈদুনা থম্লুরবা শরুকপু ফাইনান্সিএল মেনস্ত্রীমদা পুশিল্লকখি। মতৌ অসুম্না মুদ্রা য়োজনানা এস.সি., এস.তি. অমসুং ও.বি.সি.শিংদা কোল্লাতরেল য়াওদনা লুপা করোর ২০রোমগী লোনশিং পীদুনা কাংলুপ অসিদগী অনৌবা ওন্তপ্রিনোরশিং পুথোক্লি। মুদ্রা বেনিফিসরীশিংগী চাদা ৭০দি নুপীশিংনা ওইরি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। স্ত্রীৎ ভেন্দরশিংনা স্বনিধি স্কিমগী মখাদা কোল্লাতরেল ফ্রী লোনশিং ফংলি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “ঐখোয়না ‘অবকাশ’কা লোয়ননা খোঙকাপ অমা হেন্না থাংলি হায়বদি শোত্থরবা শরুকশিংগী নহারোলশিংদা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরি অমসুং অনৌবা থাজবা পীরি”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি খুন্নাইদা লৈরিবা নুপীশিংগী য়াইফনবা মাইকৈদা হৌজিক পাল্লিবা সরকারনা উৎলিবা সেন্সিতিবিতীগী মতাংদা ফোঙদোকখি অমসুং মখোয়গীদমক সেক্তর খুদিংমক্তা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরি। ত্রাইবেল ফুরুপকী য়াইফনবগী মতাংদা পলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ত্রাইবেলগী খুন্নাইগী শরুক তমখিবা অদুগী মতাংদা জাতিদা খঙহন্নবা সরকারনা খোঙথাংশিং লৌখৎলি। মহাক্না হৌখিবা চহি নিপালদা দিব্যাঙ্গ ফুরুপকী চাউখৎ থৌরাং ফংহন্নবা হোৎনখি অমসুং শোত্থরবা ফুরুপশিংদগী মরুপশিংনা লৈবাক্কী কন্সতিত্যুস্নেল ইন্সতিত্যুসন কয়ামরুমগী এপেক্স ওইরি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় হৌজিক পাল্লিবা সরকারনা নেস্নেল কম্মিসন ফোর বেকৱার্দ ক্লাসেসকী স্তেতস পীখি, কেন্দ্র সরকারগী গ্রুপ সি অমসুং গ্রুপ সিগী ইন্তর্ভ্যুদা কম্পলসন মুত্থৎতুনা ওল ইন্দিয়া মেদিকেল কোতাদা ও.বি.সি. কেতগোরীগী রিজর্বেসন থমখি, অমসুং ভারতকী লোলশিংদা মেদিকেল, ইঞ্জিনীয়রিং অমসুং তেক্নিকেল সবজেক্তশিংগীদমক প্রোভিজনশিং শেম্লি। মহাক্না হায় মদুদি খোঙথাংশিং অসিগী খ্বাইদগী চাউবা বেনিফিসরীশিং অসি ঐখোয়গী খুঙ্গংশিং অমসুং এস.সি., এস.তি. অমসুং ও.বি.সি. ফুরুপকী লাইরবা ইমুংশিংগী নহারোলশিংনা ওইরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরকার অসিনা নোমেদিক অমসুং সেমি-নোমেদিক ফুরুপশিংগীদমক অখন্নবা চাউখৎ-থৌরাং অমসুং য়াইফ-থৌরাংগী বোর্দ অমা থমখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “ঐখোয়গী সরকারনা অসিগুম্বা ইমুংশিং অসিবু য়াইফ-থৌরাংগী স্কিম খুদিংমক্কা লিঙ্ক তৌনবা হোৎনরি”।
দবল-ইঞ্জিন সরকারনা ভারত্তা লৈরিবা খুন্নাই খুদিংমক্কী চৎনবী, নাৎ, চিঞ্জাক অমসুং ফিজেৎ-চাকচা অসি ঐখোয়গী পাঙ্গল ওইনা লৌখি হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয়না শতি অসি ঙাক্নবা, মসিবু য়োকখৎনবা মতেং পাংগনি। প্রধান মন্ত্রীনা হেরিতেজ অসি মাংদা পুখৎনবা অমসুং সবকা সাথকা লোয়ননা সবকা বিবাসকী মাইকৈদা থবক পাইখৎলি হায়না ফোঙদোক্লদুনা হায়, “সুহলি, লম্বানি, লম্বাদা, লাবানা অমসুং বাজিগর, নখোয়গী নমিং অমা হেক্তা ওইরবসু নখোয় কলচরেল ওইনা মমল য়াম্মি, নখোয়না লৈবাক্কী মীংচৎনি, লৈবাক্কী মপাঙ্গলনি। নখোয়দা চহি লিশিং কয়াগী পুৱারী লৈ। নখোয়না লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংদা শরুক তমখি”।
লোইশিনবদা প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাত অমসুং রাজস্থানগী বঞ্জারা ফুরুপশিং অমসুং ঈশিংগী ইপাকশিং শেম্বদা লখা বঞ্জারানা লৌখিবা থৌদাং অদু নীংশিংখি। মহাক্না চপ মান্নবা বঞ্জারা ফুরুপ শেবা তৌবদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি।
থৌরম অসিদা কর্নাতকাগী রাজ্যপাল শ্রী থাৱর চন্দ গেহলোৎ, কর্নাতকাগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী বসবরাজ বোম্মাই, কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী ভগৱান্ত খুবা অমসুং কর্নাতকা সরকারগী মন্ত্রীশিংনা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
সরকারগী স্কিমগী ১০০% সেচ্যুরেসন হায়বা প্রধান মন্ত্রীগী মঙলানগা মরী লৈননা, কলাবুরাগী, য়াদগিরি, রাইচুর, বিদর অমসুং বিজয়পুরাগী জিলা ৫সিদা হান্ননা খুন্দাদুনা লৈবা রেকোর্দতা তাদবা চাউরাকপা মফম ১৪৭৫বু ন্যু রেভেন্যু ভিলেজ হায়না শকখঙখ্রে। কলাবুরাগী জিলাগী সেদাম তালুকাগী মনুং চনবা মালখেরদগী প্রধান মন্ত্রীনা মসিগী নৌনা লাউথোক্লবা রেভেন্যু ভিলেজশিংগী মতিক চারবা বেনিফিশরীশিংদা তাইতল দীদ (হক্কু পাত্র) য়েন্থোকখ্রে। এস.সি., এস.তি. অমসুং ও.বি.সি.দগী ওইবা তোখায়না তাবা অমদি অৱাবা নংগনবা খুন্নাইদগী অয়াম্বা ওইবা বেনিফিশরী লিশিং ৫০ হেনবগী মফমদা তাইতল দীদ য়েন্থোকপগী থৌওং অসিদি মখোয়গী লম অদুবু সরকারগী মাইকৈদগী ফোর্মেল ওইনা শকখঙলে অমসুং মখোয়সি থক্নবা ঈশিং, মৈ, শোরোক্নচিংবা সরকারগী সেবা কয়া ফংবদা মতিক চারে তাকপগী খোংথাং অমনি।