Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the flagging off of Vande Bharat Express connecting Secunderabad – Visakhapatnam through video conferencing
15 JAN 2023 1:04PM by PIB Delhi
Namaskar! Telangana Governor Dr. Tamilisai Soundararajan ji, Union Railway Minister Ashwini Vaishnaw ji, Union Tourism Minister G. Kishan Reddy ji, Telangana Ministers Mohammed Mahmood Ali Garu and T. Srinivas Yadav, my colleagues in Parliament and my friends Bandi Sanjay Garu and K. Laxman Garu, all other dignitaries, ladies and gentlemen!
Namaskaram!
In this festive atmosphere, Telangana and Andhra Pradesh are getting a grand gift today. In a way, Vande Bharat Express is going to connect the shared culture and heritage of Telangana and Andhra Pradesh. I congratulate the people of Telangana and Andhra Pradesh, especially the middle class, lower middle class and upper middle class people, of these states for the Vande Bharat train.
Friends,
Today is also Army Day. Every Indian is proud of his army. The contribution and bravery of the Indian Army in the defence of the country, in protecting the borders of the country, is incomparable. I congratulate all the soldiers, ex-servicemen and their families.
Friends,
The gaiety associated with Pongal, Magh Bihu, Makar Sankranti and Uttarayan festivals is visible everywhere. Like the major occasions and festivals connect the country from Kashmir to Kanyakumari and Attock to Cuttack, similarly Vande Bharat train also provides opportunity to understand, know and connect various parts of the country in the spirit of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’. The Vande Bharat Express train also connects our shared culture and faith as a nation. This new train will connect cities like Hyderabad, Warangal, Vijayawada and Visakhapatnam. Many important places related to faith and tourism fall in this route. Therefore, devotees and tourists will also be greatly benefited by Vande Bharat Express. The travel time between Secunderabad and Visakhapatnam will also be reduced by this train.
Brothers and sisters,
Vande Bharat train has another feature. This train is a symbol of the resolve and potential of New India. It is a symbol of India, which is on the path of rapid change, an India which is impatient about its dreams and its aspirations, an India which wants to reach its goal by moving fast. This Vande Bharat Express symbolizes India which wants the best in everything. This Vande Bharat Express symbolizes India that wants to provide better facilities to its citizens. This Vande Bharat Express symbolizes India which is moving towards self-reliance by breaking the shackles of the mentality of slavery.
Friends,
It is also worth noting the speed with which Vande Bharat is expanding. The Secunderabad-Visakhapatnam Vande Bharat is the first train in 2023. And you will be happy that this is the second Vande Bharat train which has been launched in the country within 15 days. This shows how fast the Vande Bharat campaign in India is realizing the change on the ground. The Vande Bharat train has been designed and built in India. Innumerable videos of its speed have captured the hearts and minds of the people and dominate the social media. I will present another statistic which is very interesting. In the last few years, seven Vande Bharat trains have covered a total distance of 23 lakh kilometers. This is equivalent to circumambulating earth 58 times. So far, more than 40 lakh passengers have travelled by these trains. The time saved by the people travelling in these trains is also unparalleled.
Brothers and sisters,
Connectivity has a direct relation with speed and both of them have a direct bearing on development. Connectivity infrastructure not only connects two places, but it also connects dreams to reality. It connects manufacturing with the market and talent with the right platform. Connectivity expands the possibilities of development with it. That is, where there is ‘Gati’ (speed) there is ‘Pragati’ (progress) and when there is progress, prosperity is certain. We have also seen the time when very few people used to get the benefit of development and modern connectivity in our country. As a result, the time of a large population in the country was spent only in commuting and transport and the common citizen, the middle class people, suffered a lot. Today, India is moving forward leaving behind that old approach. In today's India, rapid efforts are underway to connect everyone with ‘Gati’ and ‘Pragati’. The Vande Bharat train is a big proof of this.
Friends,
When there is a will, even the most difficult of goals can be achieved. We have seen how until 8 years ago, disappointment related to the Indian Railways was writ large. The people of the country had accepted that improvement in Indian Railways was impossible with sluggish speed, heaps of filth, complaints related to ticket booking and accidents occurring on a daily basis. Excuses regarding lack of budget were often cited in developing new infrastructure of the railways.
But friends,
We decided to address this challenge with clear and honest intentions. This is also the mantra behind the transformation of Indian Railways in the last eight years. Today travelling in Indian Railways has become a pleasant experience. There are many railway stations in the country where one can see the picture of modern India. The initiatives that our government has started in the last 7-8 years are going to transform the Indian Railways in the next 7-8 years. Today there are Vistadome coaches and heritage trains to promote tourism. Kisan Rails were launched to take the produce of the farmers to far-flung markets. The work on the Special Freight Corridor for goods trains is going on at a fast pace. Metro network is expanding in more than two dozen new cities to improve public transport in the country. Rapid work is also underway on futuristic systems like Regional Rapid Transit System in the country.
Brothers and sisters,
There has been unprecedented work regarding the railways in the last eight years in Telangana. Telangana had a budget of less than Rs 250 crore for the Railways in the eight years prior to 2014, whereas today this budget has increased to Rs.3000 crores. Many areas of Telangana like Medak have been connected by rail service for the first time. In the eight years before 2014, less than 125 kilometers of new rail lines were built in Telangana, while we have completed about 325 kms of new rail lines in Telangana in the last eight years. The 'track multi-tracking' of more than 250 kilometers has also been completed in Telangana in the last eight years. Electrification of railway tracks in Telangana has happened more than three times during this period. Very soon we are going to complete the electrification work on all broad gauge routes in Telangana.
Friends,
The Vande Bharat launched today is also connected to Andhra Pradesh from one end. The Central Government is continuously working to strengthen the rail network in Andhra Pradesh. New railway lines are being laid in Andhra Pradesh many times faster than before 2014. In the past few years, construction of 350 kilometers of new railway lines and about 800 kilometers of multi-tracking has been completed in Andhra Pradesh. During the previous government, 60 kilometers of railway tracks were electrified annually in Andhra Pradesh. Now this has also increased to more than 220 kms annually. These efforts of the Central Government are improving the Ease of Living of the people as well as progressively increasing the Ease of Doing Business. This process of speed and progress will continue like this. With this belief, I once again congratulate Telangana and Andhra Pradesh for the Vande Bharat Express train and wish the passengers all the best. Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা সিকন্দরাবাদ – বিশাখপতনম শম্নহল্লিবা ভন্দে ভারত এক্সপ্রেস লমথাবদা থমখিবা ৱারোল
15 JAN 2023 1:04PM by PIB Imphal
খুরুমজরি! তেলঙ্গানাগী রাজ্যপাল দা. তামিলিসাই সৌন্দরারজনজী, কেন্দ্রগী রেলৱে মন্ত্রী অশ্বিনি বৈশ্নোজী, কেন্দ্রগী তুরিজম মন্ত্রী জি. কিশন রেদ্দীজী, তেলঙ্গানাগী মন্ত্রীশিং মোহম্মদ অলি গারু অমসুং তি শ্রীনিবাস য়াদব, পার্লিয়ামেন্তদা লৈরিবা ঐগী থবক পুম্মিন্নরিবা মীওইশিং অমসুং ঐগী মরুপ বন্দি সঞ্জয় গারু, অমসুং কে. লক্ষ্মন গারু, অতোপ্পা দিগনিতরীশিং, নুপী অমদি নুপাশিং!
নমস্কারম!
কুহ্মৈগী মতম অসিদা তেলঙ্গানা অমসুং আন্ধ্র প্রদেশনা ঙসি অচৌবা খুদোল অমা ফংলি। অমরোমদা ভন্দে ভারত এক্সপ্রেস অসিনা তেলঙ্গানা অমসুং আন্ধ্র প্রদেশকী অপুনবা কলচর অমসুং হেরিতেজ অসি শম্নহল্লগনি। ঐহাক্না তেলঙ্গানা অমসুং আন্ধ্র প্রদেশকী মীয়াম মরু ওইনা রাজ্য অসিগী মিদল ক্লাস, লোৱর মিদল ক্লাস অমসুং অপ্পর মিদল ক্লাসকী মীওইশিংবু ভন্দে ভারত ত্রেনগীদমক্তা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসি অসি আর্মী দেসু তারি। ভারত মচা খুদিংমক্না মাগী আর্মীগীদমক চাউথোকচৈ। লৈবাক্কী ঙাকশেলদা, লৈবাক্কী ঙমখৈশিং ঙাকশেনবদা ইন্দিয়ন আর্মীনা শরুক তম্লিবা অমসুং থৌনা-লিংজেল অসি লম্বা লৈতে। ঐহাক্না লান্মীশিং, এক্স-সর্ভিসমেন অমসুং মখোয়গী ইমুং মনুংবু নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
পোঙ্গল, মাঘ বিহু, মকর সংক্রান্তি অমসুং উত্তরায়ন কুহ্মৈশিংগা শাগোন্নরিবা হরাও নুংঙাইবা অসি মফম খুদিংমক্তা ময়েক শেংনা উরি। কাশ্মিরদগী কন্যকুমারি ফাওবা অমসুং অত্তোক্তগী কত্তক ফাওবা মরু ওইবা থৌরমশিং অমসুং কুহ্মৈশিংনা লৈবাক অসি শম্নহল্লি, মতৌ অসুম্না ভন্দে ভারত ত্রেন অসিনসু ‘এক ভারত শ্রেস্থ ভারত’কী ৱাখল্লোন্দা লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা শরুকশিংদা ভাব তানবা, খঙনবা অমসুং শম্নহন্নবা খুদোংচাবা পীরি। ভন্দে ভারত এক্সপ্রেস ত্রেন্নাসু জাতি অমা ওইনা ঐখোয়গী অপুনবা কলচর অমসুং লাইনিং শম্নহল্লি। অনৌবা ত্রেন অসিনা হাইদরাবাদ, ৱারঙ্গল, বিজয়ৱাদা অমসুং বিশাখপতনমগুম্বা সহরশিং শম্নহল্লগনি। লাইফম অমদি তুরিজমগা মরী লৈনবা মরু ওইবা মফম কয়া রুৎ অসিদা লৈরি। মরম অসিনা ভন্দে ভারত এক্সপ্রেসনা ভক্তাশিং অমসুং লমকোইবশিংদা চাউনা কান্নবা পীরগনি। সিকন্দরাবাদ অমসুং বিশাখপতনমগী মরক্তা চৎথোক চৎশিন তৌবগী মতম ত্রেন অসিনা হন্থহল্লগনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
ভন্দে ভারত ত্রেনগী অতোপ্পা ফীচর অমসু লৈ। ত্রেন অসিনা অনৌবা ভারতকী ফিরেপ অমদি তৌবা ঙম্বগী খুদম অমা ওইরি। মসিনা খোঙজেল য়াংনা চাউখৎপগী লম্বেল খল্লিবা ভারত অমা ত্রেন অসিদা মাগী মঙলানশিং অমসুং অনীংবশিংগী মাইকৈদা চংশিল্লিবা ভারত অমা, মাগী অনীংবা অপাম্বশিং ফংবা পাম্বা ভারত অমা, মাগী পান্দমশিং ফংনবা খোঙজেল য়াংনা মাংদা চংশিল্লিবা ভারত অমগী খুদম অমনি। ভন্দে ভারত এক্সপ্রেসনা পুম্নমক্তা খ্বাইদগী ফবা পাম্লিবা ভারতকী মশক তাক্লি। ভন্দে ভারত এক্সপ্রেসনা মাগী প্রজাশিংদা খ্বাইদগী ফবা ফংহনবা পাম্মিবা ভারতকী মশক তাক্লি। ভন্দে ভারত এক্সপ্রেসনা মীখা পোনবগী ৱাখল্লোনগী য়োৎলিং থৎদৎতুনা আত্মনির্ভরতা ওইনবা মাইকৈদা চংশিল্লিবা ভারতকী মশক তাক্লি।
মরুপশিং,
ভন্দে ভারতনা পাকথোক চাউথোরক্লিবা খোঙজেল অসিগা পনবা য়াই। ২০২৩গী সিকন্দরাবাদ – বিশাখপতনম ভন্দে ভারত অসি অহানবা ত্রেন্নি। অমসুং নুমিৎ ১৫নিগী মনুংদা লৈবাক অসিদা অনিশুবা ভন্দে ভারত ত্রেন চেলহনখিবা অসিদা নখোয়না হরাওবা পোক্কনি। মসিনা ভারত্তা ভন্দে ভারত কেম্পেন করম্না খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিন্দুনা অহোংবা পুরক্লিবা অসি তাক্লি। ভন্দে ভারত ত্রেন অসি ভারত্তা দিজাইন তৌখি অমসুং শাখি। মাগী খোঙজেলগী মরমদা থোক্লিবা মশিং লাকঙমদ্রবা ভিদিওশিংনা মীয়ামগী থমোয় অমদি ৱাখল জয় তৌরি অমসুং সোসিএল মেদিয়া খুদম চল্লি। ঐনা য়াম্না পুক্নিং চীংশিন্নীংঙাই ওইবা অতোপ্পা স্তেতিস্তিক অমগা থমজগে। হৌখিবা চহি খরা অসিদা ভন্দে ভারত ত্রেন ৭না অপুনবা অশাংবা কিলোমিতর লাখ ২৩ কোনশিনখি, মসি পৃথিবী ৫৮রক কোইবগা মান্নৈ। মহাক্না হায়, হৌজিক ফাওবদা পেসেঞ্জর লাখ ৪০না ভন্দে ভারত ত্রেনশিংদা তোংদুনা চৎখ্রে। মীয়াম্না ত্রেনশিংদা চৎপনা মতম কনবা ঙমখিবা অদু লম্বা লৈরোই।
ইচিল-ইনাওশিং,
কন্নেক্তিবিতী অমসুং খোঙজেল অমদি ‘সবকা বিকাস’কা লোয়ননা লৈনরিবা মখোয়গী মরী অসিগী মরক্তা হকথেংননা মরী লৈনৈ। কন্নেক্তিবিতীগা মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচরনা মফম অনি শম্নহনবা খক্তা নত্তনা তাইবংগা মঙলানশিংগা, মার্কেৎকা মেন্যুফেকচরিংগা, মতিক চাবা ফম্পাক্কা তেলেন্তকী মরক্তা মরক্তা মরী লৈনহল্লি। কন্নেক্তিবিতীনা চাউখৎপগী ওইথোকপা য়াবশিং হেনগৎহল্লি। হায়বদি গতি (খোঙজেল) লৈবা মফমদা প্রগতি (চাউখৎপা) লৈ। চাউখৎপা মফমদা শোইদনা নুংঙাইবা ফংই। ঐখোয়গী লৈবাক্তা চাউখৎপা অমসুং মোদর্ন কন্নেক্তিবিতীগী কান্নবা অসি অকক্নবা মীওই খরা খক্তনা ফংলমখিবা মতম অদু ঐখোয়না উখ্রে। মসিনা মরম ওইদুনা লৈবাক অসিদা য়াম্লবা মীশিং কয়াগী মতম অসি অতাংবা ত্রান্সপোর্তেসন্না মাংহনখি অমসুং মীচম প্রজা, মিদল ক্লাসকী মীওইনা মসিদগী চাউনা চৈথেং নংখি। ঙসি ভারতনা অরিবা এপ্রোচ অদু তুংওইনরম্লগা মাংদা খুমাং চাউশিল্লি। ঙসিগী ভারত অসিদা ‘গতি’ অমসুং ‘প্রগতি’গা লোয়ননা মীপুম খুদিংমক শম্নহন্নবা থবক খোঙজেল য়াংনা পাইখৎখি। মসি ভন্দে ভারত ত্রেনগী অচৌবা প্রমান অমনি।
মরুপশিং,
আশা লৈরবদি খ্বাইদগী অরুবা পান্দমশিং ফাওবা মাইপাকপা ঙমগনি। চহি ৮গী মমাংদা ইন্দিয়ন রেলৱেজনা ফীভম শোক্না লৈরম্বগী নুংঙাইতবা অদু খঙখি। লৈবাক অসিগী মীয়াম্না ইন্দিয়ন রেলৱেজতা লৈরিবা অতপ্পা খোঙজেল, অমোৎপা মপৈ, তিক্কেৎ বুকিং তৌবগা মরী লৈনবা ৱাকৎশোং অমসুং নুমিৎ খুদিংগী থোকপা এক্সিদেন্তশিংনা খুমাং চাউশিনবা ওইথোকপা ঙমখিদে। বজেৎ ৱাৎপগা মরী লৈনবা মরমশিং অসি রেলৱেজকী অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা তোইনা পনখি।
অদুবু মরুপশিং,
ঐখোয়না ময়েক শেংবা অমদি থমোয় শেংনা হোৎন্দুনা শীংনবা অসি কোকহন্নবা ৱারেপ লৌখি। হৌখিবা চহি নিপাল অসিদা মসিগী মন্ত্রা অসিনা ইন্দিয়ন রেলৱেজতা অওনবা পুরকপা ঙমখি। ঙসি ইন্দিয়ন রেলৱেজতা চৎথোক-চৎশিন তৌবা অসি নুংঙাইরবা এক্সপরিয়েন্স অমা ওইরে। রেলৱে স্তেসন কয়ানা মতমগা চুনবা ভারতকী শক্তমগী মমি তারি। হৌখিবা চহি ৭-৮দা তৌখিবা থবক্না লাক্কদৌরিবা চহি ৭-৮ অসিদা ইন্দিয়ন রেলৱেজতা অওনবা পুরক্লগনি। ঙসি বিস্তাদোম কোচশিংগুম্বা থৌরাংশিং অমসুং তুরিজম চাউখৎহন্নবা হেরিতেজ ত্রেনশিং, অরাপ্পা মফমগী কৈথেলশিংদা লৌউ-শিংউগী পোত্থোক পুনবা কিসান রেল হৌদোকখি। পোৎ পুবা ত্রেনশিংগীদমক স্পেসিএল ফ্রৈৎ কোরিদোরগী থবক অসি খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লি। লৈবাক অসিদা পব্লিক ত্রান্সপোর্ত ফগৎহন্নবগীদমক অনৌবা সহর ২৪ হেনবদা মেত্রো নেৎৱার্ক পাকথোক চাউথোকখি। লৈবাক অসিদা ফ্যুচরিস্তিক রেপিদ রেল ত্রাঞ্জিৎ সিস্তেম অমা খোঙজেল য়াংনা চাউখৎলক্লি।
ইচিল-ইনাওশিং,
হৌখিবা চহি ৮দা তেলঙ্গানাদা রেলৱেজকা মরী লৈননা তৌখিবা শীংথানীংঙাই ওইবা থবক তৌখি। ২০১৪দগী চহি ৮গী মমাংদা তেলঙ্গানাগী রেলৱেজকী বজেৎ অসি লুপা করোর ২৫০দগী তারমখি অদুবু ঙসিদি মসি লুপা করোর ৩০০০দা হেনগৎহনখ্রে। মেদকগুম্বা তেলঙ্গানাগী মফম কয়া অসি অহানবা ওইনা রেল সর্ভিসনা শম্নহনখি। অনৌবা রেল লাইনশিংগী কিলোমিতর ১২৫দগী তানা ২০১৪দগী চহি ৮গী মমাংদা তেলঙ্গানাদা শেমখি অমরোমদা হৌখিবা চহি নিপালদা তেলঙ্গানাদা অনৌবা রেল লাইন কিলোমিতর ৩২৫রোম শেমখি। হৌখিবা চহি নিপালদা কিলোমিতর ২৫০ হেনবগী ‘ত্রেক মলতি-ত্রেকিং’গী থবক অসি তেলঙ্গানাদা তৌখি অমসুং মসিগী ইলেক্ত্রিফিকেসনগী মতমগী মনুংদা রাজ্য অসিদা রেলৱে ত্রেকশিং ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌবা শরুক ৩ হেনগৎলকখি। য়াম্না অথুবদা ঐখোয়না তেলঙ্গানাগী ব্রোদ গেজ রুৎ পুম্নমক ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌবগী থবক লোইশিল্লগনি।
মরুপশিং,
ঙসি লমথাখিবা ভন্দে ভারত অসিনা মতোল অমদগী আন্ধ্র প্রদেশকাসু শম্নহল্লি অমসুং কেন্দ্র সরকারনা আন্ধ্র প্রদেশতা রেল নেৎৱার্ক মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগী থবক লেপ্পা লৈতনা তৌরি। ২০১৪গী মমাংদা অনৌবা রেলৱে লাইনশিং আন্ধ্র প্রদেশতা শেমখিবা অদুদগী শরুক কয়া হেন্না খোঙজেল য়াংনা শেম্লি। হৌখিবা চহিশিংদা আন্ধ্র প্রদেশতা অনৌবা রেলৱে লাইনগী কিলোমিতর ৩৫০ শেম্বা অমসুং কিলোমিতর ৮০০গী মলতি-ত্রেকিং তৌবা লোইশিনখ্রে। মমাংগী সরকারগী মতমদা আন্ধ্র প্রদেশতা চহিগী ওইনা রেলৱে ত্রেকশিংগী শুপ্নগী কিলোমিতর ৬০ ইলেক্ত্রিফাইদ তৌখি অমসুং মসিগী খোঙজেল অসি হৌজিক্তি চহিদা কিলোমিতর ২২০ হেন্না হেনগৎহনখ্রে। জ ওফ লিবিং লোয়ননা ইজ ওফ দুইং বিজিনেস শাহৌ পীনবা কেন্দ্র সরকারনা খোঙথাংশিং লৌখৎখি। খোঙজেল অমদি চাউখৎপগী থৌওং অসি অসুম্না মখা চত্থখিগনি। থাজবা অসিগা লোয়ননা ঐহাক্না তেলঙ্গানা অমসুং আন্ধ্র প্রদেশকী মীয়ামদা ভন্দে ভারত এক্সপ্রেস ত্রেনগীদমক অমুক হন্না নুংঙাইবা ফোঙদোকখি অমসুং পেসেঞ্জরশিংদা য়াইফ মঙ্গোল পীখি। হন্না-হন্না থাগৎচরি!