ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ସିକନ୍ଦରାବାଦ-ବିଶାଖାପାଟଣା ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ବଂଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଟ୍ରେନକୁ ସବୁଜ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବା ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳପାଠ
15 JAN 2023 1:04PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର,
ତେଲେଙ୍ଗାନାର ରାଜ୍ୟପାଳ ଡକ୍ଟର ତମିଲିସେ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟରାଜନ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର ରେଳମନ୍ତ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ. କିଶନ ରେଡ୍ଡି ଜୀ, ତେଲେଙ୍ଗାନାର ମନ୍ତ୍ରୀ ମହମ୍ମଦ ମହମୁଦ ଅଲୀ ଗାରୁ, କେ. ଲକ୍ଷ୍ମଣ ଗାରୁ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମହାନୁଭବ, ମହିଳାମାନେ ଏବଂ ଭଦ୍ରଲୋକମାନେ ।
ନମସ୍କାର ।
ଉତ୍ସବର ଏହି ପରିବେଶରେ ଆଜି ତେଲେଙ୍ଗାନା ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶକୁ ଏକ ଭବ୍ୟ ଉପହାର ମିଳୁଛି । ବଂଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ, ଗୋଟିଏ ଭାବରେ ତେଲେଙ୍ଗାନା ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ସହଭାଗୀ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଅଂଶୀଦାର ଐତିହ୍ୟକୁ ଯୋଡ଼ିବ । ମୁଁ ତେଲେଙ୍ଗାନା ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷ କରି ଏହି ରାଜ୍ୟର ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗଙ୍କୁ, ନିମ୍ନ ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗଙ୍କୁ, ଉଚ୍ଚ ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗଙ୍କୁ ବଂଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ର ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ସେନା ଦିବସ ମଧ୍ୟ ଅଟେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ସେନା ପର୍ବ ଉପରେ ଗର୍ବ ରହିଛି । ଦେଶର ରକ୍ଷାରେ, ଦେଶର ସୀମାର ରକ୍ଷାରେ ଭାରତୀୟ ସେନାର ଯୋଗଦାନ, ଭାରତୀୟ ସେନାର ସୌର୍ଯ୍ୟ ଅତୁଳନୀୟ ଅଟେ । ମୁଁ ସମସ୍ତ ସୈନିକମାନଙ୍କୁ, ପୂର୍ବ ସୈନିକମାନଙ୍କୁ, ତାଙ୍କର ପରିବାରଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥିମାନେ,
ଏହି ସମୟରେ ପୋଙ୍ଗଲ, ମାଘବିହୁ, ମକର ସଂକ୍ରାନ୍ତି, ଉତ୍ତରାୟଣ ପର୍ବର ମଧ୍ୟ ହର୍ସୋଲ୍ଲାସ ଚତୁଃପାଶ୍ୱର୍ରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ଯେମିତି ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ଦିବସ, ପ୍ରମୁଖ ପର୍ବ ଅସେତୁ ହିମାଚଳ, କାଶ୍ମୀରଠାରୁ କନ୍ୟାକୁମାରୀ, ଅଟକରୁ କଟକ ଦେଶକୁ ଯୋଡ଼ିଥାନ୍ତି, ଆମକୁ ଯୋଡ଼ିଥାନ୍ତି । ଏକ ଭାରତ - ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ସୁନ୍ଦର ଚିତ୍ର ମୋ ହୃଦୟରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛି, ସେହିଭଳି ଏହି ବଂଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ମଧ୍ୟ ନିଜର ଗତି ଦ୍ୱାରା, ନିଜର ଯାତ୍ରା ସହିତ ଯୋଡ଼ିବାର, ବୁଝିବାର ଏବଂ ଜାଣିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଥାଏ । ବଂଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଟ୍ରେନ ମଧ୍ୟ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ଆମର ସହଭାଗୀ, ସଂସ୍କୃତ, ଆମର ବିଶ୍ୱାସକୁ ଯୋଡ଼ିଥାଏ । ଏହି ଯେଉଁ ନୂଆ ଟ୍ରେନ୍ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଏହି ହାଇଦ୍ରାବାଦ, ବାରଂଗଲ, ବିଜୟୱାଡ଼ା ଏବଂ ବିଶାଖାପଟ୍ଟନମ ଭଳି ସହରକୁ ଯୋଡ଼ିବ । ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅନେକ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନ ଏହି ମାର୍ଗରେ ପଡ଼ିଥାଏ । ଏଥିପାଇଁ ବଂଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଦ୍ୱାରା ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଲାଭ ହେବ । ଏହି ଟ୍ରେନ ଦ୍ୱାରା ସିକନ୍ଦରାବାଦ ଏବଂ ବିଶାଖାପଟ୍ଟନମ ମଧ୍ୟରେ ଲାଗୁଥିବା ସମୟ ମଧ୍ୟ ବର୍ତ୍ତମାନ କମ ହୋଇଯିବ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ବଂଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ଏହାର ଆଉ ଏକ ବିଶେଷତା ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଏହି ଟ୍ରେନ, ନୂତନ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟର ପ୍ରତୀକ ଅଟେ । ଏହା ସେହି ଭାରତର ପ୍ରତୀକ ଅଟେ, ଯାହା ଦ୍ରୁତ ପରିବର୍ତ୍ତନର ରାସ୍ତାରେ ଚାଲିପଡ଼ିଛି । ଏମିତି ଭାରତ, ଯାହା ନିଜର ସ୍ୱପ୍ନ, ନିଜର ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ନେଇ ଅଧିର ଅଟେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଅଧିର ଅଟନ୍ତି । ଏମିତି ଭାରତ, ଯାହା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଯାଇ ନିଜ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ଏହା ବଂଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ, ତାହା ଭାରତର ପ୍ରତୀକ ଅଟେ, ଯାହା ସବୁକିଛି ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଚାହିଁଥାଏ, ଉତ୍ତମ ଚାହିଁଥାଏ । ଏହି ବଂଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ, ସେହି ଭାରତର ପ୍ରତୀକ, ଯାହା ସବୁକିଛି ଭଲ ଚାହୁଁଛି, ସର୍ବୋତ୍ତମ ଚାହୁଁଛି । ଏହି ବନେ୍ଦ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ହେଉଛି ଭାରତର ପ୍ରତୀକ ଯାହା ଏହାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଏହି ବଂଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ହେଉଛି ଭାରତର ପ୍ରତୀକ, ଯାହା ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତାରୁ ବାହାରି ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଆଡ଼କୁ ଗତି କରୁଛି ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ଦେଶରେ ବଂଦେ ଭାରତକୁ ନେଇ ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ଦ୍ରୁତଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି, ତାହା ମଧ୍ୟ ହେବାର କଥା । ଏହା ସିକନ୍ଦରାବାଦ-ବିଶାଖାପଟ୍ଟନମ ବଂଦେ ଭାରତ ୨୦୨୩ ବର୍ଷର ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଥମ ଟ୍ରେନ୍ । ଏବଂ ଆପଣ ଖୁସି ହେବେ ଯେ ଏହି ଦ୍ୱିତୀୟ ବଂଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ଆମ ଦେଶରେ ୧୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଚାଲୁଛି । ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଭାରତରେ ବଂଦେ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଟ୍ରାକ୍ରେ ଦ୍ରୁତବେଗରେ ଚାଲୁଥିବା ଭୂମିରେ ପରବର୍ତ୍ତନକୁ କେତେ ଶୀଘ୍ର ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରୁଛନ୍ତି । ଭାରତରେ ଡିଜାଇନ ହୋଇଥିବା ଏବଂ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ବଂଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ହେଉଛି ଦେଶର ଟ୍ରେନ । ଏହାର ଗତିର ଅସଂଖ୍ୟ ଭିଡିଓଗୁଡ଼ିକ ଲୋକଙ୍କ ହୃଦୟ ଏବଂ ମନରେ ତଥା ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଜଡ଼ିତ । ମୁଁ ଆଉ ଏକ ଚିତ୍ର ଦେବି ଯାହା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପସନ୍ଦ ହେବ, ଏହା ଆକର୍ଷଣୀୟ ହେବ । ଗତ କିଛିବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୭ଟି ବଂଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ସମୁଦାୟ ୨୩ ଲକ୍ଷ କିଲୋମିଟର ଦୂରତା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି । ଏହା ପୃଥିବୀରେ ୫୮ ଥର ବୁଲିବା ସହିତ ସମାନ । ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୪୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଯାତ୍ରୀ ଏହି ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଟ୍ରେନରେ ଯାତ୍ରା କରୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଥିବା ସମୟ ତାହା ମଧ୍ୟ ଅମୂଲ୍ୟ ଅଟେ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
କନେକ୍ଟିଭିଟି ବେଗ ସହିତ ସିଧାସଳଖ ସମ୍ପର୍କ ଅଛି, ଏବଂ ଉଭୟଙ୍କର ବେଗ ସହିତ ସିଧାସଳଖ ସମ୍ପର୍କ ଅଛି । କନେକ୍ଟିଭିଟି ଭିତ୍ତିଭୂମି କେବଳ ଦୁଇଟି ସ୍ଥାନକୁ ସଂଯୋଗ କରେ ନାହିଁ, ବରଂ ଏହା ସ୍ୱପ୍ନକୁ ବାସ୍ତବତା ସହିତ ମଧ୍ୟ ସଂଯୋଗ କରିଥାଏ । ଏହା ଉତ୍ପାଦନକୁ ବଜାର ସହିତ ସଂଯୋଗ କରେ, ପ୍ରତିଭାକୁ ସଠିକ୍ ପ୍ଲାଟ୍ଫର୍ମ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରେ । ସଂଯୋଗୀକରଣ ଏହାସହିତ ବିକାଶର ସମ୍ଭାବନାକୁ ବିସ୍ତାର କରେ । ତାହା ହେଉଛି, ଗତି ଅଛି, ଯେଉଁଠାରେ ଗତି ଅଛି, ସେଠାରେ ପ୍ରଗତି ଅଛି ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଗତି ଅଛି, ସେତେବେଳେ ସମୃଦ୍ଧି ନିଶ୍ଚିତ ଅଛି । ଆମେ ସେହି ସମୟ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଛୁ, ଯେତେବେଳେ ବହୁତ କମ ଲୋକ ଏଠାରେ ବିକାଶ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ସଂଯୋଗର ଲାଭ ପାଇବାକୁ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିଲେ । ଏହି କାରଣରୁ, ଦେଶର ବହୁ ଲୋକମାନଙ୍କର କେବଳ ଯାତାୟାତରେ ସମୟ ବିତୁଥିଲା ଏବଂ ପରିବହନରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଥିଲା । ଏହି କାରଣରୁ ଦେଶର ସାଧାରଣ ନାଗରିକ, ଦେଶର ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଲୋକମାନେ ବହୁ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖିନ ହେଉଥିଲେ । ଆଜି ଭାରତ ସେହି ପୁରୁଣା ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ପଛରେ ପକାଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି । ଆଜିର ଭାରତରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଗତି ଏବଂ ପ୍ରଗତି ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତଗତିରେ ଚାଲିଛି । ବଂଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଟ୍ରେନ୍ ଏହାର ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରମାଣ, ପ୍ରତୀକ ଅଟେ ।
ସାଥିମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ହୋଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କଷ୍ଟସାଧ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟ ହାସଲ କରାଯାଇପାରେ । ଆମେ ଦେଖିଛୁ ଯେ କିପରି ୮ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, କେବଳ ରେଳବାଇ ବିଷୟରେ କେବଳ ନିରାଶା ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଥିଲା । ସୁସ୍ଥ ଗତି, ଅଳିଆ ଗଦା, ଟିକେଟ ବୁକିଂ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅଭିଯୋଗ, ଦୈନନ୍ଦିନ ଘଟୁଥିବା ଦୁର୍ଘଟଣା, ଏହାକୁ ଦେଖି ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇରେ ଉନ୍ନତି ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ । ଯେତେବେଳେ ରେଳବାଇରେ ନୂତନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିଷୟରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା ହେଉଥିଲା, ବଜେଟ ଅଭାବରେ ବାହାନା କରାଯାଉଥିଲା, କ୍ଷତି ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ହେଉଥିଲା ।
କିନ୍ତୁ ସାଥିମାନେ,
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଉଦେ୍ଦଶ୍ୟ ସହିତ, ସଚ୍ଚୋଟ ଉଦେ୍ଦଶ୍ୟ ସହିତ, ଆମେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଆହ୍ୱାନର ସମାଧାନ କରିବାକୁ ସ୍ଥିର କଲୁ । ଗତ ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ପରିବର୍ତ୍ତନ ପଛରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ହେଉଛି ମନ୍ତ୍ର । ଆଜି ଭାରତୀୟ ରେଳ ଯାତ୍ରା ଏକ ସୁଖଦ ଅନୁଭୂତି ପାଲଟିଛି । ଦେଶରେ ଅନେକ ରେଳଷ୍ଟେସନ ଅଛି ଯେଉଁଠାରେ ଆଧୁନିକ ଭାରତର ଚିତ୍ର ଦେଖିପାରିବେ । ଗତ ୭-୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମ ସରକାର ଆରମ୍ଭ କରିଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ଆସନ୍ତା ୭-୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇକୁ ନବୀକରଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆଜି ଭିଷ୍ଟାଡୋମ କୋଚ, ଐତିହ୍ୟ ଟ୍ରେନ ଅଛି । ଚାଷୀମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦନକୁ ଦୂର-ସୁଦୂର ବଜାର କର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ କିସାନ ରେଳ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ସାମଗ୍ରୀ ଟ୍ରେନ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମାଲ ପରିବହନ କରିଡର୍ରେ କାମ ଦ୍ରୁତଗତିରେ ଚାଲିଛି । ଦେଶର ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ଜନସାଧାରଣ ପରିବହନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ୨ ଡ୍ରଜନରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ସହରରେ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ ବିସ୍ତାର କରୁଛି । ଆଞ୍ଚଳିକ ରାପିଡ ଟ୍ରାଞ୍ଜିଟ ସିଷ୍ଟମ ପରି ଭବିଷ୍ୟତୀୟ ପ୍ରଣାଳୀରେ ମଧ୍ୟ ଦେଶରେ ଦ୍ରୁତଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ଗତ ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ରେଳବାଇ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଅଦୃଶ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ତେଲେଙ୍ଗାନାର ରେଳବାଇ ପାଇଁ ୨୫୦ କୋଟିରୁ କମ ବଜେଟ ଥିଲା । ଯେଉଁଠାରେ ଆଜି ଏହି ବଜେଟ ୩୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ମେଡକ ଭଳି ତେଲେଙ୍ଗାନାର ଅନେକ ଅଞ୍ଚଳ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ରେଳ ସେବା ଦ୍ୱାରା ସଂଯୁକ୍ତ ହୋଇଛି । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ୧୫୦ କିଲୋମିଟରରୁ କମ ନୂତନ ରେଳଲାଇନ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା । ଗତ ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ପ୍ରାୟ ୧୫୦ କିଲୋମିଟର ନୂତନ ରେଳଲାଇନ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ କରିଛୁ । ଗତ ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ୨୫୦ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ‘ଟ୍ରାକ ମଲ୍ଟି ଟ୍ରାକିଂ’ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ରେଳଟ୍ରାକର ବିଦୁ୍ୟତିକରଣ ୩ ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି । ଖୁବ୍ଶୀଘ୍ର ଆମେ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ସମସ୍ତ ବ୍ରଡ୍ ଗେଜ ରୁଟ୍ସରେ ବିଦୁ୍ୟତିକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ ।
ସାଥିମାନେ
ଆଜି ଯେଉଁ ବଂଦେ ଭାରତ ଚାଲୁଛି, ଗୋଟିଏ ଭାବରେ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ । ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶରେ ରେଳ ନେଟୱାର୍କକୁ ମଜଭୁତ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶରେ ନୂତନ ରେଳଲାଇନ ଲଗାଯାଉଛି । ବିଗତ ବର୍ଷ ଗୁଡ଼ିକରେ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶରେ ୩୫୦ କିଲୋମିଟର ନୂତନ ରେଳଲାଇନ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୮୦୦ କିଲୋମିଟର ମଲ୍ଟି ଟ୍ରାକିଂ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ହୋଇଛି । ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ସମୟରେ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶରେ ବାର୍ଷିକ ୬୦ କିଲୋମିଟର ରେଳଟ୍ରାକ୍ କରାଯାଉଥିଲା । ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ଗତି ବାର୍ଷିକ ୨୨୦ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କର ଏହି ପ୍ରୟାସ, ଜୀବନର ସହଜତା ମଧ୍ୟ ଧୀରେ ଧୀରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟରେ ସହଜତା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଗତି ଏବଂ ପ୍ରଗତିର ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏହିପରି ଭାବେ ଜାରି ରହିବ । ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ତେଲେଙ୍ଗାନା ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶକୁ ବଂଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଟ୍ରେନକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the flagging off of Vande Bharat Express connecting Secunderabad – Visakhapatnam through video conferencing
15 JAN 2023 1:04PM by PIB Delhi
Namaskar! Telangana Governor Dr. Tamilisai Soundararajan ji, Union Railway Minister Ashwini Vaishnaw ji, Union Tourism Minister G. Kishan Reddy ji, Telangana Ministers Mohammed Mahmood Ali Garu and T. Srinivas Yadav, my colleagues in Parliament and my friends Bandi Sanjay Garu and K. Laxman Garu, all other dignitaries, ladies and gentlemen!
Namaskaram!
In this festive atmosphere, Telangana and Andhra Pradesh are getting a grand gift today. In a way, Vande Bharat Express is going to connect the shared culture and heritage of Telangana and Andhra Pradesh. I congratulate the people of Telangana and Andhra Pradesh, especially the middle class, lower middle class and upper middle class people, of these states for the Vande Bharat train.
Friends,
Today is also Army Day. Every Indian is proud of his army. The contribution and bravery of the Indian Army in the defence of the country, in protecting the borders of the country, is incomparable. I congratulate all the soldiers, ex-servicemen and their families.
Friends,
The gaiety associated with Pongal, Magh Bihu, Makar Sankranti and Uttarayan festivals is visible everywhere. Like the major occasions and festivals connect the country from Kashmir to Kanyakumari and Attock to Cuttack, similarly Vande Bharat train also provides opportunity to understand, know and connect various parts of the country in the spirit of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’. The Vande Bharat Express train also connects our shared culture and faith as a nation. This new train will connect cities like Hyderabad, Warangal, Vijayawada and Visakhapatnam. Many important places related to faith and tourism fall in this route. Therefore, devotees and tourists will also be greatly benefited by Vande Bharat Express. The travel time between Secunderabad and Visakhapatnam will also be reduced by this train.
Brothers and sisters,
Vande Bharat train has another feature. This train is a symbol of the resolve and potential of New India. It is a symbol of India, which is on the path of rapid change, an India which is impatient about its dreams and its aspirations, an India which wants to reach its goal by moving fast. This Vande Bharat Express symbolizes India which wants the best in everything. This Vande Bharat Express symbolizes India that wants to provide better facilities to its citizens. This Vande Bharat Express symbolizes India which is moving towards self-reliance by breaking the shackles of the mentality of slavery.
Friends,
It is also worth noting the speed with which Vande Bharat is expanding. The Secunderabad-Visakhapatnam Vande Bharat is the first train in 2023. And you will be happy that this is the second Vande Bharat train which has been launched in the country within 15 days. This shows how fast the Vande Bharat campaign in India is realizing the change on the ground. The Vande Bharat train has been designed and built in India. Innumerable videos of its speed have captured the hearts and minds of the people and dominate the social media. I will present another statistic which is very interesting. In the last few years, seven Vande Bharat trains have covered a total distance of 23 lakh kilometers. This is equivalent to circumambulating earth 58 times. So far, more than 40 lakh passengers have travelled by these trains. The time saved by the people travelling in these trains is also unparalleled.
Brothers and sisters,
Connectivity has a direct relation with speed and both of them have a direct bearing on development. Connectivity infrastructure not only connects two places, but it also connects dreams to reality. It connects manufacturing with the market and talent with the right platform. Connectivity expands the possibilities of development with it. That is, where there is ‘Gati’ (speed) there is ‘Pragati’ (progress) and when there is progress, prosperity is certain. We have also seen the time when very few people used to get the benefit of development and modern connectivity in our country. As a result, the time of a large population in the country was spent only in commuting and transport and the common citizen, the middle class people, suffered a lot. Today, India is moving forward leaving behind that old approach. In today's India, rapid efforts are underway to connect everyone with ‘Gati’ and ‘Pragati’. The Vande Bharat train is a big proof of this.
Friends,
When there is a will, even the most difficult of goals can be achieved. We have seen how until 8 years ago, disappointment related to the Indian Railways was writ large. The people of the country had accepted that improvement in Indian Railways was impossible with sluggish speed, heaps of filth, complaints related to ticket booking and accidents occurring on a daily basis. Excuses regarding lack of budget were often cited in developing new infrastructure of the railways.
But friends,
We decided to address this challenge with clear and honest intentions. This is also the mantra behind the transformation of Indian Railways in the last eight years. Today travelling in Indian Railways has become a pleasant experience. There are many railway stations in the country where one can see the picture of modern India. The initiatives that our government has started in the last 7-8 years are going to transform the Indian Railways in the next 7-8 years. Today there are Vistadome coaches and heritage trains to promote tourism. Kisan Rails were launched to take the produce of the farmers to far-flung markets. The work on the Special Freight Corridor for goods trains is going on at a fast pace. Metro network is expanding in more than two dozen new cities to improve public transport in the country. Rapid work is also underway on futuristic systems like Regional Rapid Transit System in the country.
Brothers and sisters,
There has been unprecedented work regarding the railways in the last eight years in Telangana. Telangana had a budget of less than Rs 250 crore for the Railways in the eight years prior to 2014, whereas today this budget has increased to Rs.3000 crores. Many areas of Telangana like Medak have been connected by rail service for the first time. In the eight years before 2014, less than 125 kilometers of new rail lines were built in Telangana, while we have completed about 325 kms of new rail lines in Telangana in the last eight years. The 'track multi-tracking' of more than 250 kilometers has also been completed in Telangana in the last eight years. Electrification of railway tracks in Telangana has happened more than three times during this period. Very soon we are going to complete the electrification work on all broad gauge routes in Telangana.
Friends,
The Vande Bharat launched today is also connected to Andhra Pradesh from one end. The Central Government is continuously working to strengthen the rail network in Andhra Pradesh. New railway lines are being laid in Andhra Pradesh many times faster than before 2014. In the past few years, construction of 350 kilometers of new railway lines and about 800 kilometers of multi-tracking has been completed in Andhra Pradesh. During the previous government, 60 kilometers of railway tracks were electrified annually in Andhra Pradesh. Now this has also increased to more than 220 kms annually. These efforts of the Central Government are improving the Ease of Living of the people as well as progressively increasing the Ease of Doing Business. This process of speed and progress will continue like this. With this belief, I once again congratulate Telangana and Andhra Pradesh for the Vande Bharat Express train and wish the passengers all the best. Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.