Prime Minister's Office
PM flags off World’s Longest River Cruise - MV Ganga Vilas in Varanasi via video conferencing
Inaugurates Tent City
Lays foundation stones and inaugurates other inland waterways projects worth more than Rs. 1000 crores
Inaugurates Multi-Modal Terminal in Haldia
“Many tourist places of Eastern India are going to benefit by MV Ganga Vilas Cruise”
“The Cruise will create a new line of development in its wake”
“Today India has everything and a lot beyond your imagination”
“Ganga ji is not just a river and we are taking a twin approach through Namami Gange and Arth Ganga to serve this holy river”
“With a growing global profile, interest in visiting and knowing India is also increasing”
“This decade of the 21st century is a decade of infrastructure transformation in India”
“River waterways are new strength of India”
13 JAN 2023 11:56AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi flagged off the World’s Longest River Cruise-MV Ganga Vilas and inaugurated the Tent City at Varanasi via video conferencing today. He also inaugurated and laid the foundation stones for several other inland waterways projects worth more than Rs. 1000 crores during the event. In line with the Prime Minister’s endeavour to boost river cruise tourism, the huge untapped potential of river cruises will get unlocked with the launch of this service and it will herald a new age of river cruise tourism for India.
Addressing the gathering, the Prime Minister hailed Lord Mahadev and greeted everyone on the auspicious occasion of Lohri. The Prime Minister emphasised charity, faith, tapasya and faith in our festivals and the role of rivers in them. This makes the projects related to river waterways all the more significant, he said. He pointed out that the longest river cruise from Kashi to Dibrugarh is being flagged off today which will bring to the fore, places of tourism in North India on the world tourism map. He said other projects being dedicated today in Varanasi, West Bengal, Uttar Pradesh and Bihar, Assam worth 1000 crore will give a push to the tourism and employment potential in eastern India.
Underlining the central role of river Ganga in the life of every Indian, the Prime Minister lamented that the area around the banks lagged behind in development in the post-independence period thereby leading to a massive exodus of population from this area. The Prime Minister elaborated on a twin approach to address this unfortunate situation. On the one hand, the campaign to clean Ganga was undertaken through Namami Gange and ‘Arth Ganga’ was taken up on the other. In ‘Arth Ganga’ steps have been taken to create an environment of economic dynamism in the states from where Ganga passes.
Directly addressing the tourists from foreign countries who are traveling on the maiden journey of the cruise, the Prime Minister said, “Today India has everything and a lot beyond your imagination.” He further added that India can only be experienced from the heart as the nation has welcomed everyone with open hearts irrespective of region or religion, creed or country and welcomed tourists from all parts of the world.
Throwing light on the experience of the river cruise, the Prime Minister informed that it has something special for everyone. He added that those seeking spirituality will cover destinations like Kashi, Bodh Gaya, Vikramshila, Patna Sahib and Majuli, tourists looking out for a multinational cruise experience will get the opportunity to via Dhaka in Bangladesh, and those wanting to witness the natural diversity of India will cross through Sundarbans and the forests of Assam. Observing that the cruise will pass through 25 different river streams, the Prime Minister said that this cruise has significant importance for those who have a keen interest in understanding the river systems of India. He also mentioned that it is a golden opportunity for those who want to explore the myriad culinary and cuisines of India. “One can witness the extraordinary amalgamation of the heritage of India and its modernity on this cruise”, the Prime Minister remarked as he shed light on the new era of cruise tourism where new employment opportunities will be created for the youth of the country. “Not just foreign tourists but Indians who traveled to different nations for such an experience can head towards North India now”, the Prime Minister said. He also informed that similar experiences are being readied in other inland waterways of the country to give a boost to cruise tourism while keeping in mind the budget as well as the luxury experience.
The Prime Minister also mentioned that India is entering into a robust phase of tourism as with a growing global profile, curiosity about India is also increasing. That is why, said the Prime Minister, in the last 8 years various steps were taken to expand the tourism sector in the country. Places of faith were developed on priority and Kashi is a live example of such efforts. With improved facilities and the rejuvenation of Kashi Vishvanath Dham, Kashi has seen a huge increase in the number of visiting devotees. This has given a massive boost to the local economy. The New Tent City, infused with modernity, spirituality and faith, will provide a novel experience to the tourists.
The Prime Minister said that today’s event is a reflection of the policies, decisions and direction taken after 2014 in the country. “This decade of the 21st century is a decade of infrastructure transformation in India. India is witnessing a level of infrastructure which was unimaginable a few years ago.” He said from Social infrastructure like houses, toilets, hospitals, electricity, water, cooking gas, educational institutes to digital infrastructure to physical connectivity infrastructure like railways, waterways, airways and roads, all these are strong indicators of the rapid growth of India. In all the fields India is seeing the best and biggest, he pointed out.
The Prime Minister underlined the low usage of river waterways in India before 2014 despite the rich history in this mode of transport in the country. Post 2014, India is harnessing this ancient strength to the cause of modern India. There is a new law and detailed action plan for developing waterways in big rivers of the country. The Prime Minister informed that in 2014 only 5 national waterways were there in the country, now there are 111 national waterways in the country and about two dozen are in operation already. Similarly, there has been a 3 times increase in cargo transportation via river waterways from 30 lakh metric tonnes 8 years ago.
Coming back to the theme of development of eastern India, the Prime Minister said that today’s events will help in making eastern India a growth engine for Developed India. This connects Haldia multimodal terminal with Varanasi and is also connected with India Bangladesh protocol route and Northeast. This also connects Kolkata port and Bangladesh. This will facilitate business from Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand, and West Bengal to Bangladesh.
Emphasising the need for training of the staff and skilled workforce, the Prime Minister informed that a Skill Development Center has been set up in Guwahati and a new facility is also being constructed in Guwahati for the repairing of ships. “Be it a cruise ship or a cargo ship, they not only give a boost to transport and tourism, but the entire industry associated with their service also creates new opportunities”, the Prime Minister said.
Referring to a study conducted, the Prime Minister informed that waterways are not just beneficial to the environment but also help in saving money. He said that the cost of operating waterways is two and a half times lesser than that of roadways, and one-third lesser when compared to railways. The Prime Minister also touched upon the National Logistics Policy and said that India has the potential to develop a waterway network of thousands of kilometres. He also emphasised that India has more than 125 rivers and river streams which can be developed to transport goods and ferry people while also giving impetus to further expanding port-led development. He emphasised the need to build a modern multi-modal network of waterways and informed about the partnerships with Bangladesh and other countries which have strengthened the water connectivity in the Northeast.
Concluding the address, the Prime Minister remarked on the continuous development process of developing waterways in India and said, “Strong connectivity is essential for building a developed India.” The Prime Minister expressed the belief that the river of India will give new heights to water power and trade and tourism of the country and wished a pleasant journey to all the cruise passengers.
Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adiyanath, Chief Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma, Union Minister of Port Shipping and Waterways, Shri Sarbananda Sonowal among others were present on the occasion.
Background
MV Ganga Vilas
MV Ganga Vilas will begin its journey from Varanasi in Uttar Pradesh and travel around 3,200 km in 51 days to reach Dibrugarh in Assam via Bangladesh, sailing across 27 river systems in India and Bangladesh. MV Ganga Vilas has three decks, 18 suites on board with a capacity of 36 tourists, with all the luxury amenities. The maiden voyage has 32 tourists from Switzerland signing up for the entire length of the journey.
The MV Ganga Vilas cruise is curated to bring out the best of the country to be showcased to the world. The 51 days cruise is planned with visits to 50 tourist spots including World Heritage Sites, National Parks, River Ghats, and major cities like Patna in Bihar, Sahibganj in Jharkhand, Kolkata in West Bengal, Dhaka in Bangladesh and Guwahati in Assam. The journey will give the tourists an opportunity to embark upon an experiential voyage and indulge in the art, culture, history, and spirituality of India and Bangladesh.
In line with PM’s endeavour to boost river cruise tourism, the huge untapped potential of river cruises will get unlocked with the launch of this service and it will herald a new age of river cruise tourism for India.
Tent City at Varanasi
Tent City has been conceptualised on the banks of the River Ganga to tap the potential of tourism in the region. The project has been developed opposite to city ghats which will provide accommodation facilities and cater to the increased tourist influx in Varanasi, especially since the inauguration of Kashi Vishwanath Dham. It has been developed by Varanasi Development Authority in PPP mode. The tourists will reach the Tent City by boats from different Ghats situated in the vicinity. The tent city will be operational from October to June every year and will be dismantled for three months due to the rise in river water level in the rainy season.
Inland Waterway projects
Prime Minister will inaugurate Haldia Multi-Modal Terminal in West Bengal. Developed under Jal Marg Vikas Project, Haldia Multi-Modal Terminal has a cargo handling capacity of around over 3 Million Metric Tonne Per Annum (MMTPA) and the berths are designed to handle vessels up to around 3000 Deadweight tonnage (DWT).
The Prime Minister also inaugurated four floating community jetties at Saidpur, Chochakpur, Zamania in Ghazipur district and at Kanspur in Ballia district in Uttar Pradesh. Besides, the Prime Minister laid foundation stones for the five Community Jetties at Digha, Nakta Diyara, Barh, Panapur in Patna district and Hasanpur in Samastipur district in Bihar. More than 60 community jetties are being constructed along the river Ganga across the states of Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand and West Bengal to boost the economic activities and improve the livelihoods of local communities in the region. The community jetties would play a key role in improving the livelihoods of people by providing simple logistics solutions for small farmers, fishery units, unorganised farm-producing units, horticulturists, florists and artisans focussing on economic activities in and around the hinterland of river Ganga.
The Prime Minister also inaugurated the Maritime Skill Development Centre for North East at Guwahati. It will help hone the rich talent pool in the North Eastern region and will provide for better employment opportunities in the burgeoning logistics industry.
In addition to these, the Prime Minister also laid the foundation stone for a ship repair facility and an elevated road at Pandu Terminal in Guwahati. The Ship Repair facility at the Pandu Terminal will save a lot of valuable time as it takes more than a month for a ship to be transported to the Kolkata Repair facility and back. Moreover, it will also result in huge savings in terms of money as the transportation cost of the ship will also be saved. The dedicated road connecting the Pandu Terminal to NH 27 will enable 24-hour connectivity.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିଶ୍ୱର ଦୀର୍ଘତମ ନଦୀ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଯାତ୍ରା-ଏମ୍‌ଭି ଗଙ୍ଗା ବିଳାସର ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“ବିଶ୍ୱର ଦୀର୍ଘତମ ନଦୀ ପର୍ଯ୍ୟଟନ-ଏମ୍‌ଭି ଗଙ୍ଗା ବିଳାସକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଭାସୀ ମାଧ୍ୟମରେ ପତାକା ଦେଖାଇ ବାରଣାସୀରେ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଓ ତମ୍ବୁ ନଗରୀର ମଧ୍ୟ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି
“ଏହାଛଡା ଏକ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଦେଶର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଜଳପଥ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଉଦ୍‌ଘାଟନ”
ହଳଦିଆର ମଲଟି ମଡେଲ ଟର୍ମିନାଲ ଉଦ୍‌ଘାଟିତ
“ଏମ୍‌ଭି ଗଙ୍ଗା ବିଳାସ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଦ୍ୱାରା ପୂର୍ବ ଭାରତର ଅନେକ ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳୀ ଲାଭାନ୍ୱିତ ହେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି”
“ଏହି ଜଳ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ନୂତନ ବିକାଶର ଦିଗକୁ ଜାଗ୍ରତ କରାଇବ”
“ଆଜି ଭାରତର ସବୁ କିଛି ଅଛି ଓ ଅନେକ ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ଆପଣମାନଙ୍କ କଳ୍ପନା ବାହାରେ”
“ଗଙ୍ଗାଜୀ କେବଳ ଏକ ନଦୀ ନୁହେଁ ଏବଂ ଆମେ ଦ୍ୱୈତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ନମାମି ଗଙ୍ଗେ ଓ ଅର୍ଥ ଗଙ୍ଗା ଜରିଆରେ ଏହି ପବିତ୍ର ନଦୀର ସେବା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ”
“ବୈଶ୍ୱିକ ରୂପରେଖ ବୃଦ୍ଧିରେ ଭାରତକୁ ଜାଣିବା ଓ ବୁଲି ଆସିବା ଇଚ୍ଛା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି”
“ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଏହି ଦଶକ ହେଉଛି ଭାରତର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଅବସ୍ଥାନ୍ତରର ଦଶକ”
“ନଦୀ ଜଳପଥ ଭାରତର ନୂତନ ଶକ୍ତି”
13 JAN 2023 11:56AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି (୧୩-୧୦-୨୦୨୩) ବାରାଣସୀ ଠାରେ ବିଶ୍ୱର ଦୀର୍ଘତମ ନଦୀ ପର୍ଯ୍ୟଟନ - (ଏମଭି ଗଙ୍ଗାବିଳାସ)ର ଆଭାସୀ ମାଧ୍ୟମରେ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ ସହ ତମ୍ବୁ ନଗରୀର ମଧ୍ୟ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ସେ ମଧ୍ୟ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଦେଶର କେତେକ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଜଳପଥ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ।
ନଦୀରେ ନୌ-ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଯୋଗୁଁ ଆମ ଦେଶରେ ନଦୀ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ନେଉଥିବା ସମ୍ଭାବନାର ଦ୍ୱାର ଉନ୍ମୁକ୍ତ ହେବା ସହ ଭାରତ ଲାଗି ନଦୀ ଜଳ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଯୁଗ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବ ।
ସମବେତ ଜନତାଙ୍କୁ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭଗବାନ ମହାଦେବଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ଲୋହରୀ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦାନ ଧର୍ମ, ବିଶ୍ୱାସ ଓ ତପସ୍ୟା ସହ ଆମ ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ଏବଂ ନଦୀର ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱଆରୋପ କରିଥିଲେ । ଜଳପଥକୁ ନେଇ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ଆହୁରି ମହତ୍ୱ ରଖୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । କାଶୀରୁ ଦିବ୍ରୁଗଡ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଜି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଜଳ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଯୋଗୁଁ ବିଶ୍ୱ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମାନଚିତ୍ରରେ ଉତ୍ତର ଭାରତ ସାମ୍ନାକୁ ଆସିବ । ପ୍ରାୟ ଏକହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବାରଣାସୀ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ବିହାର ଓ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଓ ଆସାମର ଉଦ୍‌ଘାଟିତ ପ୍ରକଳ୍ପ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହ ପୂର୍ବ ଭାରତରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଜୀବନରେ ଗଙ୍ଗାନଦୀର ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକାକୁ ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରବର୍ତ୍ତୀ କାଳରେ ନଦୀକୂଳ ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶବାଧିତ ହେବାରୁ ଅସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । କାରଣ ଏସବୁ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଅନେକ ଜନସାଧାରଣ ଅନ୍ୟ ଆଡେ ପଳାୟନ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲେ । ଏଭଳି ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିସ୍ଥିତି ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଇଟି କଥା ଉପରେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ । ପ୍ରଥମ ହେଲା ନମାମି ଗଙ୍ଗେ ଓ ଅର୍ଥ ଗଙ୍ଗା ଜରିଆରେ ଗଙ୍ଗା ସଫେଇ ଅଭିଯାନ ଅର୍ଥ ଗଙ୍ଗା ମାଧ୍ୟମରେ ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟ ଦେଇ ଗଙ୍ଗାନଦୀ ପ୍ରବାହିତ ହୋଇଛି ସେଠାରେ ଆର୍ଥିକ ପରିବେଶ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଗଲା ।
ଏହି ପ୍ରଥମ ଜଳଯାତ୍ରାରେ ଯେଉଁ ବିଦେଶୀ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଯାତ୍ରା କରୁଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ “ଆଜି ଭାରତର ସବୁ କିଛି ଅଛି ଓ ଆହୁରି ଅନେକ ଆପଣମାନଙ୍କ କଳ୍ପନା ବାହାରେ ମଧ୍ୟ ରହିଛି ।” ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତକୁ କେବଳ ହୃଦୟ ମଧ୍ୟରେ ଅନୁଭବ କରି ହେବ, କାରଣ ଆମ ଦେଶ ଜାତି, ଧର୍ମ, ବର୍ଣ୍ଣ, ଅଞ୍ଚଳ ଓ ଦେଶ ନିର୍ବିଶେଷରେ ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ ଜଣାଇଥାଏ ।
ନଦୀ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଅଭିଜ୍ଞତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର । ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଅନ୍ୱେଷୀ ସେମାନେ କାଶୀ, ବୋଧଗୟା, ବିକ୍ରମଶୀଳା, ପାଟନା ସାହିବ ଓ ମାଜୁଲୀ ପ୍ରଭୃତି ଲକ୍ଷ୍ୟସ୍ଥଳ ଦେଇ ଗତି କରିବେ । ଯେଉଁମାନେ ଭ୍ରମଣ ବିଳାସୀ ସେମାନେ ବାଂଲାଦେଶର ଢାକା ଦେଇ ଯିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବିବିଧତା ସନ୍ଦିତ୍ସୁ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନେ ସୁନ୍ଦରବନ ଓ ଆସାମର ବଣଜଙ୍ଗଲ ଅତିକ୍ରମ କରିବେ । ଏହି ଜଳ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଯାତ୍ରା ୨୫ଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ନଦୀ ସ୍ରୋତରେ ଯାଉଥିବାରୁ ଭାରତ ନଦୀ ପ୍ରଣାଳୀ ଉପରେ ଆନିସନ୍ଦିତ୍ସୁ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଏହାର ଯଥେଷ୍ଟ ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଛି । ଯେଉଁମାନେ ଭାରତୀୟ ରୋଷେଇ ଶୈଳୀ ଓ ଖାଦ୍ୟ ଉପରେ ଜାଣିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବେ ସେମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୁଯୋଗ ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । “ଏହି ଜଳ ପର୍ଯ୍ୟଟନରେ ଭାରତୀୟ ଐତିହ୍ୟ ଓ ଏହାର ଆଧୁନିକତାର ଅପୂର୍ବ ମିଶ୍ରଣ ଦେଖିହେବ” ବୋଲି କହି ଏହି ଜଳ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ନୂତନ ଯୁଗରେ ଦେଶରେ ଯୁବ ପୀଢି ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ବୋଲି କହିଥିଲେ । କେବଳ ବିଦେଶୀ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ନୁହଁନ୍ତି ବରଂ ଯେଉଁ ଭାରତୀୟ ଏହି ଅଭିଜ୍ଞତା ଆହରଣ କରିବା ପାଇଁ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦେଶଗୁଡିକୁ ଯାଉଥିଲେ, ସେମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଉତ୍ତର ଭାରତ ଆଡକୁ ମୁହାଁଇବେ’ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଅର୍ଥବ୍ୟୟ ଓ ବିଳାସୀ ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଜଳପଥରେ ଏହି ମଧ୍ୟ ଜଳ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଏକତାଗଡା ପର୍ଯ୍ୟାୟ ମଧ୍ୟକୁ ପ୍ରବେଶ କରୁଛି, କାରଣ ବୈଶ୍ୱିକ ଦୃଷ୍ଟିଭଙ୍ଗୀ ଭାରତ ସମ୍ପର୍କରେ ଅବଗତ ହେବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ସେଥିପାଇଁ ଦେଶର ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଗତ ଆଠବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ବିଶ୍ୱାସର ସ୍ଥାନଗୁଡିକୁ ଏଥିପାଇଁ ବିକଶିତ କରାଗଲା ଓ କାଶୀ ଏହାର ଜୀବନ୍ତ ଉଦାହରଣ । ଉନ୍ନତ ସୁବିଧା ତଥା କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ଧାମର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଯୋଗୁଁ କାଶୀକୁ ଉକ୍ତମାନଙ୍କ ଆଗମନ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏହାଫଳରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ମଧ୍ୟ ବଡ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିଛି । ନୂତନ ତମ୍ବୁ ନଗଣୀ ଯାହାକି ଆଧୁନିକତା, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଓ ବିଶ୍ୱାସରେ ଭରପୁର ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ଏକ ଅନନ୍ୟା ଅଭିଜ୍ଞତା ଦେବ ।
ଆଜିର ଘଟଣା ହେଉଛି ୨୦୧୪ ପରର ନୀତି, ନିଷ୍ପତ୍ତି ଓ ନିର୍ଦ୍ଦେଶର ପ୍ରତିଫଳନ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। “ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଏହି ଦଶକ ହେଉଛି ଭିତ୍ତିଭୂମି ଅବସ୍ଥାନ୍ତରର ଦଶକ । ଭାରତ ଆଜି ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଯେଉଁସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚିଛି କିଛି ବର୍ଷ ଆଗରୁ ଏହା କଳ୍ପନା ବାହାରେ ଥିଲା ।” ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଘର, ଶୌଚାଳୟ, ହସ୍‌ପିଟାଲ, ବିଦ୍ୟୁତ, ଜଳ, ରୋଷେଇ ଗ୍ୟାସ, ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଭଳି ସାମାଜିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଓ ସେଠାରୁ ରେଳବାଇ, ଜଳପଥ, ବିମାନପଥ ଓ ସଡକ ଭଳି ବସ୍ତୁଗତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଭାରତର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ମଜବୁତ ସଙ୍କେତ । ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ସବୁଠାରୁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଓ ବୃହତ୍ତମ କାର୍ଯ୍ୟ ଦେଖୁଛି ।
ପରିବହନର ସମୃଦ୍ଧ ଇତିହାସ ସତ୍ୱେ ୨୦୧୪ ମସିହା ଆଗରୁ ଭାରତରେ ଜଳପଥର କମ୍ ବ୍ୟବହାର ହେଉଥିଲା । ୨୦୧୪ ମସିହା ପରଠାରୁ ଆଧୁନିକ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ଦେଶର ଏହି ପ୍ରାଚୀନ ଶକ୍ତିକୁ ସଜ୍ଜିତ କରାଯାଇଛି । ଦେଶର ବଡ ବଡ ନଦୀରେ ଜଳପଥର ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ନୂତନ ନିୟମ ଓ ବିସ୍ତୃତ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଯୋଜନାମାନ କରାଯାଇଛି । ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ଦେଶରେ କେବଳ ପାଞ୍ଚଟି ଜଳପଥ ରହିଥିବା ବେଳେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ୧୧୧ଟି ରହିଛି ଓ ସେଥିରୁ ୨୪ଟି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ମଧ୍ୟ ହୋଇସାରିଲାଣି । ଆଠବର୍ଷ ତଳେ ନଦୀପଥରେ ପଣ୍ୟଦ୍ରବ୍ୟ କାରବାର ୩୦ହଜାର ଟନ୍ ଥିବା ବେଳେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏଥିରେ ତିନିଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି । ପୂର୍ବ ଭାରତର ବିକାଶର ଗାଥାକୁ ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିର ଘଟଣା ପୂର୍ବ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧିର କଳକୁ ବିକାଶମୁଖୀ କରିବ । ଏହା ହଳଦିଆ ମଲଟି ମଡେଲ ଟର୍ମିନାଲକୁ ବାରାଣାସୀ ସହ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବାବେଳେ ଭାରତ-ବାଂଲାଦେଶ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ରାସ୍ତା ଓ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଂଚଳ ସହ ମଧ୍ୟ ସଂଯୋଗ କରିବ । ଏହା ମଧ୍ୟ କୋଲାକାତା ବନ୍ଦର ଓ ବାଂଲାଦେଶକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ । ଏହାଫଳରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ବିହାର, ଝାଡଖଣ୍ଡ ଓ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରୁ ବାଂଲାଦେଶ ସହ ବ୍ୟାବସାୟିକ ସୁବିଧା ହେବ ।
କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ତାଲିମ ଓ କୁଶଳୀ କାରିଗରଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ କୌଶଳ ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର ଗୌହାଟୀରେ ନିର୍ମିତ ହେଉଥିବାବେଳେ, ଜାହାଜ ମରାମତି ପାଇଁ ଗୌହାଟୀରେ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ସୁବିଧା କରାଯାଉଛି । “ସେ ଜଳ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବା ପଣ୍ୟବାହୀ ଜାହାଜ ହେଉ, ସେମାନେ କେବଳ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଓ ପରିବହନ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରନ୍ତି ନାହିଁ, ବରଂ ସେମାନଙ୍କ ସେବା ସହ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ସମଗ୍ର ଶିଳ୍ପରେ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ଏକ ଅନୁଧ୍ୟାନର ନଜିର ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଜଳପଥ ପରିବେଶ ନିମନ୍ତେ ସୁବିଧାଜନକ ହେବା ସହ ଏହା ଅର୍ଥ ବଂଚାଇବାରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ । ଜଳପଥରେ ପରିବହନ ଖର୍ଚ୍ଚ ସଡକ ପଥ ତୁଳନାରେ ଅଢେଇଗୁଣ କମ୍‌୍ ହୋଇଥିବାବେଳେ ରେଳବାଇ ତୁଳନାରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ତୃତୀୟାଂଶ କମ୍ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାତୀୟ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ନୀତି ବିଷୟ ଉତ୍‌୍‌ଥାପନ କରି ଭାରତର ହଜାର ହଜାର କିଲୋମିଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜଳପଥ ବିକାଶ କରିବାରେ ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ । ଦେଶରେ ୧୨୫ଟି ଅଧିକ ନଦୀ ଥିବାବେଳେ, ଏହାର ପ୍ରବାହକୁ ପରିବହନ ଓ ଲୋକଙ୍କୁ ନବାଆଣିବା ନିମନ୍ତେ ବ୍ୟବହାର କରି ବନ୍ଦର ବିକାଶକୁ ଅଧିକ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ ।
ବକ୍ତବ୍ୟ ସମାପନ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶରେ ଜଳପଥର ବିକାଶ ଲାଗି ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଉଦ୍ୟମ ଅବ୍ୟାହତ ରହିଛି ବୋଲି କହି କହିଥିଲେ ଯେ “ଏକ ଉନ୍ନତ ଭାରତ ଗଠନ ନିମନ୍ତେ ମଜବୁତ ସଂଯୋଗୀକରଣର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।” ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସର ସହ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ନଦୀଗୁଡିକ ଜଳଶକ୍ତି, ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଂଚାଇପାରିବ । ଏଥିସହ ସେ ଜଳପଥ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସୁଖଦ ଯାତ୍ରା କାମନା କରିଥିଲେ ।
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ, ଆସାମ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହିମନ୍ତ ବିଶ୍ୱଶର୍ମା, କେନ୍ଦ୍ର ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଓ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୱାଲ ଏହି ଅବସରରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଏମ୍‌ଭି ଗଙ୍ଗା ବିଳାସ-ଏମ୍‌ଭି ଗଙ୍ଗାବିଳାସ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ବାରାଣାସୀରୁ ଏହାର ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିବା ସହ ୩୨୦୦ କିଲୋମିଟର ଅତିକ୍ରମ କରି ୫୧ ଦିନ ପରେ ଆସାମର ଦିବ୍ରୁଗଡଠାରେ ପହଞ୍ôଚବ । ଏହା ଭାରତ ଓ ବାଂଲାଦେଶର ୨୭ଟି ନଦୀପଥ ଦେଇ ଯାତ୍ରା କରିବ । ଏମ୍‌ଭି ଗଙ୍ଗା ବିଳାସରେ ତିନିଟି ଡେକ, ୧୮ଟି ସୁଇଟ୍ ଓ ୩୬ଜଣ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ନେବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି । ଏଥିରେ ସମସ୍ତ ସୌଖୀନ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଏହି ପ୍ରଥମ ଜଳଯାତ୍ରାରେ ସ୍ୱିଜରଲ୍ୟାଣ୍ଡର ୩୨ଜଣ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଚୁକ୍ତିବଦ୍ଧ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଏମ୍‌.ଭି. ଗଙ୍ଗାବିଳାସ ଜଳଯାତ୍ରା ଦେଶର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ବିଷୟ ବିଶ୍ୱକୁ ଦେଖାଇବ । ୫୧ ଦିନ ବ୍ୟାପୀ ଯାତ୍ରାରେ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥାନ, ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନ, ନଦୀଘାଟ ଭଳି ୫୦ଟି ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀ ଅତିକ୍ରମ କରିବ । ସେଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ବିହାରର ପାଟନା, ଝାଡଖଣ୍ଡର ସାହିବଗଞ୍ଜ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର କୋଲକାତା, ବାଂଲାଦେଶର ଢାକା ଓ ଆସାମର ଗୌହାଟୀ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହି ଯାତ୍ରା ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କୁ ଏକ ପରୀକ୍ଷାମୂଳକ ଜଳଯାତ୍ରା ଭାବେ ଭାରତ ଓ ବାଲାଂଦେଶର କଳା,ସଂସ୍କୃତି, ଇତିହାସ ଓ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଉପରେ ଜାଣିବାର ସୁଯୋଗ ଦେବ ।
ଜଳ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଯୋଗୁଁ ଏହାର ବିରାଟ ସାମର୍ଥ୍ୟର ରହସ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚିତ ହେବ । ଏହି ସେବା ସହ ଭାରତର ଜଳ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗର ମଧ୍ୟ ଅୟମାରମ୍ଭ ହେବ ।
ବାରାଣାସୀରେ ତମ୍ବୁ ନଗରୀ- ଗଙ୍ଗା ନଦୀ କୂଳରେ ସେ ଅଞ୍ଚଳର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବିଭବର ସାମର୍ଥ୍ୟ ପରିଖିବା ପାଇଁ ଏହି ତମ୍ବୁ ନଗରୀର ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ନଗରୀଘାଟ ଗୁଡିକର ବିପରୀତ ପାଶ୍ୱର୍ରେ ରହିଛି । ବାରାଣାସୀରେ ଅଧିକ ଯାତ୍ରୀ ସମାଗମ କାଳରେ ସେମାନଙ୍କ ରହିବା ସୁବିଧା ପାଇଁ କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ଧାମର ଉଦ୍‌ଘାଟନ ପରେ କରାଯାଇଛି । ବାରାଣାସୀ ବିକାଶ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏହା ପିପିପି ମୋଡରେ କରାଯାଇଛି । ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନେ ନିକଟରେ ଥିବା ବିଭିନ୍ନ ଘାଟରୁ ଡଙ୍ଗା ଯୋଗେ ଆସି ତମ୍ମୁ ନଗରୀରେ ପହଂଚିବେ । ତମ୍ମୁନଗରୀ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଅକ୍ଟୋବରରୁ ଜୁନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବ ଓ ତିନିମାସ ପାଇଁ ନଦୀ ଜଳ ସ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ଓ ବର୍ଷା ଦିନରେ ଭାଙ୍ଗି ଦିଆଯିବ ।
ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଜଳପଥ ପ୍ରକଳ୍ପ -ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ହଳଦିଆ ମଲଟି-ମଡେଲ ଟର୍ମିନାଲକୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଜଳମାର୍ଗ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ବିକଶିତ ହଳଦିଆ ମଲଟି ମଡେଲ ଟର୍ମିନାଲ ବାଷିର୍କ ତିନି ନିୟୁତ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ପଣ୍ୟ ପରିବହନ କରିବାରେ କ୍ଷମତା ଥିବାବେଳେ, ଏହାର ବର୍ଥ ୩୦୦ଡେଡ୍‌ୱେଟ ଟନେଜର ଜାହାଜ ପରିଚାଳନା କରିପାରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଗାଜିପୁର ଜିଲ୍ଳାରେ ସୟଦପୁର, ଛୋଚକପୁର, ଜମାନିଆ ଓ ବାଲିଆ ଜିଲ୍ଲାର କଂସପୁରଠାରେ ଚାରିଟି ଭାସମାନ ଗୋଷ୍ଠୀଭିତ୍ତିକ ଜେଟୀର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିହାରର ପାଟନା ଜିଲ୍ଳାର ଦୀଘା, ନାକଟା ଜୀୟାରା, ବାଢ୍ ଓ ପାନାପୁର ଏବଂ ସମସ୍ତିପୁରଜିଲ୍ଲାର ହସନପୁରଠାରେ ପାଞ୍ଚଟି ଗୋଷ୍ଠୀ ସମୂହ ଜେଟୀର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, ବିହାର, ଝାଡଖଣ୍ଡ ଓ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ରାଜ୍ୟରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଅଧିବାସୀଙ୍କର ଜୀବନ ଜୀବିକାର ବିକାଶ ପାଇଁ ଗଙ୍ଗା ନଦୀରେ ୬୦ରୁ ଅଧିକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଜେଟୀର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି । କ୍ଷୁୁଦ୍ରଚାଷୀ, ମତ୍ସ୍ୟ ୟୁନିଟ୍‌, ଅଣ ସଂଗଠିତ ଫସଲ ୟୁନିଟ୍‌, ଉଦ୍ୟାନ କୃଷକ, ମାଳି ଓ କାରିଗରମାନଙ୍କ ବ୍ୟବସାୟରେ ଏଗୁଡିକ ସହାୟକ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଗୌହାଟୀଠାରେ ସାମୁଦ୍ରିକ କୌଶଳ ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ରର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ କୌଶଳ ବିକାଶ କରିବା ସହ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।
ଏହାଛଡା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ଜାହଜ ମରାମତି ସୁବିଧାର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବା ସହ ଗୌହାଟୀର ପାଣ୍ଡୁ ଟର୍ମିନାଲର ଉନ୍ନତିକରଣ ଶିଳାନ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ପାଣ୍ଡୁ ଟର୍ମିନାଲରେ ଜାହାଜ ମରାମତି ସୁବିଧା ଯୋଗୁଁ ଅନେକ ମୂଲ୍ୟବାନ ସମୟ ମଧ୍ୟ ବଞ୍ଚିବ, କାରଣ କୋଲାକାତାକୁ ମରାମତି ପାଇଁ ପଠାଇବାକୁ ହେଲେ ମାସକରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଦରକାର ହୋଇଥାଏ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଅର୍ଥ ବଞ୍ଚିବା ସହ ପରିବହନ ବାବଦ ଖର୍ଚ୍ଚ ବଂଚାଯାଇପାରିବ। ପାଣ୍ଡୁ ଟର୍ମିନାଲକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ରାସ୍ତା ଯୋଗୁଁ ୨୭ନମ୍ବର ଜାତୀୟ ରାଜପଥରେ ୨୪ଘଣ୍ଟିଆ ସଂଯୋଗ ସୁବିଧା ହେବ ।