প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা মালেমগী খ্বাইদগী শাংবা রিভর ক্রুজ – এম.ভি. গঙ্গা বিলাস বারানসীদা লমথাখ্রে
তেন্ত সিতী শঙ্গাখ্রে
লুপা করোর ১০০০ হেনবা অতোপ্পা ইনলেন্দ ৱাতরৱেজ প্রোজেক্তশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং শঙ্গাখ্রে
হলদিয়াদা মলতি-মোদেল তর্মিনেল শঙ্গাখ্রে
“এম.ভি. গঙ্গা বিলাস ক্রুজতগী নোংপোক থংবা ভারতকী লমকোইফম কয়ানা কান্নবা ফংলগনি”
“ক্রুজ অসি হৌখিবগা লোয়ননা মসিনা চাউখৎপগী অনৌবা পরিং অমা শেম্লগনি”
“ঙসি ভারত্তা পুম্নমক লৈরে অমসুং নখোয়না খল্লুবগী ৱাংমদা কয়া অমা লৈরে”
“গঙ্গাজী অসি শুপ্নগী তুরেল অমা খক্তা নত্তে অমসুং ঐখোয়না শেংলবা তুরেল অসি ঙাকশেন্নবা নমামি গঙ্গে অমসুং অর্থ গঙ্গাগী খুত্থাংদা ত্বিন এপ্রোচ অমা পাইখৎলি”
“গ্লোবেল প্রোফাইল হেনগৎলক্লিবা অসিগা লোয়ননা ভারত্তা লাক্নীংবা অমসুং মাগী মরমদা খঙনীংবসু হেনগৎলক্লি”
“২১শুবা চহিচাগী দিকেদ অসি ভারত্তা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অওনবা পুরকপগী দিকেদ অমনি”
“রিভর ৱাতরৱেজ অসি ভারতকী অনৌবা শক্তিনি”
13 JAN 2023 11:56AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা মালেমগী খ্বাইদগী শাংবা রিভর ক্রুজ – এম.ভি. গঙ্গা বিলাস লমথাখ্রে অমসুং বারানসীদা তেন্ত সিতী শঙ্গাখ্রে। মহাক্না থৌরম অদুদা লুপা করোর ১০০০ হেনবা অতোপ্পা ইনলেন্দ ৱাতরৱেজ প্রোজেক্ত কয়ামরুম শঙ্গাখি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখি। প্রধান মন্ত্রীনা রিভর ক্রুজ তুরিজম শাহৌ পীনবা হোৎনরিবা অসিগী পরিং মখাদা রিভর ক্রুজশিংগী তেপ তৌদ্রিবা অচৌবা মতিক-ময়াই অসি সর্ভিস অসি হৌদোকপনা অনলোক তৌরগনি অমসুং মসিনা ভারতকী রিভর তুরিজমগী অনৌবা চহিচা অমা পুরক্লগনি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ভগৱান মহাদেববু থাগৎখি অমসুং লোহরিগী য়াইফরবা নুমিৎনা লাকপদা মীপুম খুদিংমক্তা য়াইফ পাউজেল পীখি। প্রধান মন্ত্রী ঐখোয়গী কুহ্মৈদা য়াওরিবা শেবা তৌবা, থাজবা, তপস্য অমসুং লাইনিংগী মতাংদা অমসুং মখোয়বু পাঙথোকপদা তুরেলশিংগী থৌদাংদা মীৎয়েং চংখি। মসিনা তুরেলগী ৱাতরৱেজকা মরী লৈনবা প্রোজেক্তশিং অসি হেন্না মরু ওইহল্লি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসি লমথারিবা কাশীদগী দিব্রুগর ফাওবগী খ্বাইদগী শাংবা রিভর ক্রুজ অসিনা মালেমগী তুরিজমগী মেপতা অৱাং ভারতপু মাংদা পুখৎকনি অমসুং তুরিজমদা মফম কনগনি। মহাক্না হায়খি ঙসি বারানসী, ৱেস্ত বেঙ্গোল, উত্তর প্রদেশ অমসুং বিহার, অসামদা লুপা করোর ১০০রোমগী অতোপ্পা প্রোজেক্তশিং কত্থোকখিবা অসিনা নোংপোক থংবা ভারত্তা তুরিজম অমসুং থবক পীবগী মতিক-ময়াইদা শাহৌ পীরগনি।
ভারত মচা খুদিংমক্কী পুন্সিদা গঙ্গা তুরেলনা লৌরিবা মরু ওইবা থৌদাংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা তোর্বান মনাক্তা লৈবা মফম অসি নীংতম্বা ফংলবা মতুংগী মতমদা চাউখৎপা ৱাৎনা লৈবনা লমদম অসিদগী মীয়াম্না চাউনা মফম হোংদুনা চৎপা তাখি হায়না নীংঙমদবা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা লাইবক থিবা ফীভম অসি কোকহন্নবা ত্বিন এপ্রোচ অমগী মতাংদা শন্দোক্না থমখি। নাকল অমরোমদা নমামি গঙ্গেগী খুত্থাংদা গঙ্গা লুনানহন্নবা কেম্পেন পাইখৎখি অমসুং নাকল অমদনা ‘অর্থ গঙ্গা’ পাইখৎখি। ‘অর্থ গঙ্গা’দা গঙ্গানা ফাওদুনা চেল্লিবা রাজ্যশিংদা ইকনোমিক দাইনামিজমগী এনভাইর্নমেন্ত অমা শেম্নবা খোঙথাংশিং লৌখৎখি।
ক্রুজ অসিগী অহানবা খোঙচৎতা তোংদুনা চৎলিবা মীরৈবাক্তগী লাকপা লমকোইবশিংদা হকথেংননা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “ঙসি ভারত্তা পুম্নমক লৈরে অমসুং নখোয়না খল্লুবগী ৱাংমদা লৈরে”। মহাক্না মখা তারদুনা হায় মদুদি ভারত অসি থমোয়দগী খক্তা এক্সপরিয়েন্স তৌবা ফংগনি মরমদি লৈবাক অসিনা লমদম নত্ত্রগা ধর্ম, জাৎ-বিজাৎ নত্ত্রগা লৈবাক্তা য়ুম্ফম ওইদনা মীপুম খুদিংমকপু থমোয় চাউথোক্না তরাম্না ওক্লি অমসুং মালেমগী শরুক পুম্নমক্তগী লাকপদা লমকোইবশিংবু তরাম্না ওক্লি।
রিভর ক্রুজকী এক্সপরিয়েন্সকী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মীপুম খুদিংমক্কীদমক মসিদা করিগুম্বা অখন্নবা অমা লৈ। মহাক্না মখা তারদুনা হায় মদুদি স্পিরিচুএলিতী থীবা লাকপশিংনা কাশী, বোধ গয়া, বিক্রমশিলা, পতনা সাহিব অমসুং মজুলিগুম্বা লমথুংফমশিং কোনশিনগনি, মলতিনেস্নেল ক্রুজকী এক্সপরিয়েন্স পাম্বা লমকোইবশিংগীনা ধাকাগী খুত্থাংদা বাংলাদেশ চৎপগী খুদোংচাবা ফংগনি অমসুং ভারতকী মহৌশাগী মখল-মথেল য়েংবা পাম্বশিংনা সুন্দরবন্স অমসুং অসামগী উমংশিং ফাওদুনা চৎপা ফংগনি। ক্রুজ অসিনা তোঙান-তোঙানবা তুরেলগী ইচেল ২৫ ফাওদুনা চৎপগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ক্রুজ অসি ভারতকী রিভর সিস্তেমশিং খঙবা পাম্বা মীওইশিংগীদমক্তা য়াম্না মরু ওই। মহাক্না হায়খি মদুদি মসি ভারতকী মশিং লাকঙমদ্রবা মথেল লুকোইশিং খঙনীংবা মীওইশিংগীদমক অতাংবা খুদোংচাবা অমনি। প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক্কী নহারোলশিংগীদমক অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবশিং পীগদৌরিবা ক্রুজ তুরিজমগী অনৌবা চহিচাগী মতাংদা পল্লদুনা হায় “কনাগুম্বা অমনা ভারতকী হেরিতেজকী তোপ-তোপ্পা অপুনবা অমসুং মাগী মোদর্নিতী অদু ক্রুজ অসিদা উবা ফংগনি”। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “অসিগুম্বা এক্সপরিয়েন্স ফংনবা তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংদা চৎলিবা মীরৈবাক্কী লমকোইবশিং খক্তা নত্তনা ভারত মচাশিংনসু হৌজিক্তি অৱাং ভারত্তা চৎপা য়ারগনি”। মহাক্না হায় বজেৎ লোয়ননা লকজরী এক্সপরিয়েন্স অসি য়েংলগা ক্রুজ তুরিজমদা শাহৌ পীনবা লৈবাক্কী অতোপ্পা ইনলেন্দ ৱাতরৱেজতা মসিগী মান্নবা এক্সপরিয়েন্সশিং ফংহন্নবা শেম-শারি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা হেনগৎলক্লিবা গ্লোবেল প্রোফাইল, ভারতকী মরমদা খঙনীংবা হেনগৎলক্লিবা অসিগা লোয়ননা মপাঙ্গল কনবা তুরিজমগী তাঙ্কক অমদা ভারতনা চংশিল্লি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মরম অসিনা হৌখিবা চহি ৮দা লৈবাক অসিদা তুরিজম সেক্তর চাউখৎহন্নবা খোঙথাং কয়ামরুম লৌখৎখি। লাইফমলেনশিংদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংদুনা শেমগৎখি অমসুং অসিগুম্বা খোঙথাংশিং অসিগী কাশীনা অচৌবা খুদম অমা ওইরি। ফেসিলিতীশিং ফগৎহনবা অমসুং কাশী বিশ্বানাথ ধাম নৌনা শেমজিন শাজিনবা অসিগা লোয়ননা কাশীদা ভক্তা লাকপগী মশিংদা চাউনা হেনগৎলকপা উবা ফংখি। মসিনা লোকেল ইকনোমীদা অচৌবা শাহৌ অমা পীখি। মোদর্নিতী, স্পিরিচুএলিতী অমসুং লাইনিং য়াওরবা অনৌবা তেন্ত সিতীনা লমকোইবশিংদা অচৌবা এক্সপরিয়েন্স অমা পীরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিগী থৌরম অসি লৈবাক অসিদা ২০১৪গী মতুংদা পাইখৎখিবা পোলিসীশিং, ৱারেপশিং অমসুং মাইকৈদা চংশিনগী মমি অমনি। “২১শুবা চহিচাগী দিকেদ অসি ভারত্তা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অওনবা পুরকপা দিকেদ অমনি। ভারতনা চহি খরগী মমাংদা ৱাখলনা লাম্বা ফংবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী থাক অমা য়ৌবা ঙম্লি”। মহাক্না হায়খি য়ুমশিং, তোইলেৎশিং, হোস্পিতালশিং, মৈ, ঈশিং, চাকথোং গ্যাস, এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুতশিংগুম্বা সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচরদগী দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর, মসিদগী রেলৱেজ, ৱাতরৱেজ, এয়রৱেজ অমসুং লম্বীশিংগুম্বা ফিজিকেল কন্নেক্তিবিতী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফাওবা পুম্নমক অসি ভারতকী খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিন্নবা মপাঙ্গল কনবা ইন্দিকেতরশিং ওইরি। লম পুম্নমক্তা ভারতনা খ্বাইদগী ফবা অমসুং খ্বাইদগী চাউবা উবা ফংলি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
লৈবাক অসিদা চৎথোক-চৎশিনগী পাম্বৈদা মতিক-ময়াই লৈবা পুৱারী লৈজরবসু ২০১৪গী মমাংদা ভারত্তা রিভর ৱাতরেজ শীজিন্নবা হন্থরম্বগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। ২০১৪গী মতুংদা ভারতনা মতমগা চুনবা ভারতকী মতিক ময়াইদা অরিবা শক্তি অসি শীজিন্নরি। লৈবাক্কী অচৌবা তুরেলশিংদা ৱাতরৱেজশিং শেমগৎনবগী অনৌবা আইন অমসুং অকুপ্পা ৱারোল য়াওবা এক্সন প্লান লৈরে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ২০১৪দা লৈবাক অসিদা নেস্নেল ৱাতরৱেজ ৫ খক্তা লৈরমখি হৌজিক লৈবাক অসিদা নেস্নেল ৱাতরৱেজ ১১১ লৈরে অমসুং ২৪রোমদি হান্নদগী মথৌ তৌবা হৌখ্রে। মতৌ অসুম্না রিভর ৱাতরৱেজকী খুত্থাংদা চহি নিপালগী মমাংদা কার্গো ত্রান্সপোর্তেসন মেত্রিক তন লাখ ৩০ ওইরম্বদগী শরুক ৩ হেনগৎলকখি।
নোংপোক থংবা ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংগী থিমগী মতাংদা লাক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিগী থৌরম অসিনা নোংপোক থংবা ভারতপু চাউখৎপা ভারতকী গ্রোথ ইঞ্জিন ওইহনবদা মতেং পাংগনি। মসিনা হলদিয়া মলতিমোদেল তর্মিনেলগা বারানসীগা শম্নহল্লি অমসুং ইন্দিয়া বাংলাদেশ প্রোতোকোল রুৎ অমসুং অৱাং নোংপোক্কসু শম্নহল্লি। মসিনা কোলকাতাগী হীথাংফমগা বাংলাদেশকা শম্নহল্লি। মসিনা উত্তর প্রদেশ, বিহার, ঝারখন্দ অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গোলদগী বাংলাদেশতা লালোন ইতিক তৌবা য়াহল্লগনি।
স্তাফকী ত্রেনিং অমসুং স্কিল লৈবা ৱার্কফোর্সকী মথৌ তাবশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি গুৱাহাতিদা স্কিল দিবেলপমেন্ত সেন্তর অমা হাংদোকখি অমসুং জহাজ শেমজিন্নবগী গুৱাহাতিদা অনৌবা ফেসিলিতী অমসু শারি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “ক্রুজ জহাজ নত্ত্রগা কার্গোগী জহাজ ওইরবসু মখোয়না ত্রান্সপোর্ত অমসুং তুরিজমদা শাহৌ পীবা খক্তা নত্তনা মখোয়গী সর্ভিসকা মরী লৈনবা অপুনবা ইন্দস্ত্রীদসু অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরগনি”।
পাংথোকখিবা স্তদী অমগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়, ৱাতরৱেশিং অসিনা অকোইবগী ফীভমদা কান্নবা পীবতা নত্তনা শেল চংহন্দবদসু মতেং পাংলগনি। ৱাতরৱেশিং অসি মথৌ পাংথোকপদা চংবা শেনফম অসি রোদৱেশিংদা পাংথোকপদা চংবা শেনফম অদুদগী শরুক অনি তংখাই হন্থৈ অমসুং রেলৱেজদগীনা শরুক অমা তংখাই হন্থৈ হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা নেস্নেল লোজিস্তিক পোলিসীগী মতাংদা পনখি অমসুং কিলোমীতর লিশিং কয়াগী ৱাতরৱে নেতৱর্ক অমা শেমগৎপগী ভারতকী শক্তি লৈ হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। ত্রান্সপোর্ত গুদশিং অমসুং মী পুথোক পুশিনগী শেমগৎপা য়াবা ভারতকী তুরেল অমসুং তুরেলগী খোংলম ১২৫ লৈ অমসুং তুংদা হীথাংফম ওইনা শেমগৎপা য়াবা মফমশিংদসু কান্নবা পীবা য়াগনি হায়না মহাক্না পুক্নিং চিংশিনখি। মহাক্না ৱাতরৱেশিংগী মলতি মোদেল নেৎৱর্ক অমা শেমগৎপগী মথৌ তাবা অদুগী মতাংদা ফোঙদোকখি অমসুং অৱাং নোংপোক্তা ঈশিংগী লম্বেলগী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা বাংলাদেশ অমসুং অতোপ্পা লৈবাকশিংগা পুন্না চৎমিন্নবগী মতাংদা পনখি।
ৱারোল অদুবু তেনশিল্লদুনা ভারত্তা লেপ্পা লৈতনা ৱাতরৱেশিং শেমগৎনবা লৌখৎখিবা থৌরাংশিং অদুগী মতাংদা পল্লদুনা চাউখৎলবা ভারত অমা ওইহনবদা “মপাঙ্গল কনবা কন্নেক্তিবিতী অমা তঙাই ফদে” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোক্লি। ভারতকী তুরেলশিং অসিনা লৈবাক অসিগী ৱাতর পাৱর অমসুং ললোল ইতিক অমসুং তুরিজমদা অনৌবা পনখৈ অমা ফংহল্লগনি হায়না প্রধান মন্ত্রী থাজবা ফোঙদোকখি অমসুং ক্রুজ পেসেঞ্জরশিংদা নুংঙাইবা খোংচৎ অমা ওইনবা য়াইফ-মঙ্গোল পীখি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মরক্তা উত্তর প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী য়োগী অদিত্যনাথ, অসামগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী হিমন্ত বিশ্বা সর্মা, পোর্ত শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱল য়াওরি।
বেকগ্রাউন্দ
এম.ভি গঙ্গা বিলাস
এম.ভি গঙ্গা বিলাসগী খোঙচৎ উত্তর প্রদেসকী বারানসীদগী হৌগনি অমসুং বাংলাদেস ফাওরগা কিলোমিতর ৩,২০০ রোম হোল্লগা নুমিৎ ৫১দা অসামগী দিব্রুগরদা থুংগনি, মসিনা ভারত অমসুং বাংলাদেসকী রিভর সিস্তেম ২৫ ফাওরগা হোনগনি। এম.ভি গঙ্গা বিলাসতা মথোল অহুম লৈরি অমসুং লকজরীগী পোৎলমশিংনা লৈতেংবা লমকোয়বা ৩৬ চনবা সুত ১৮ য়াওরি। অহানবা হৌদোকপা খোঙচৎ অসিদা স্বিতজরলেন্দগী লমকোয়বা মীওই ৩২না খোঙচৎ অসি লোইবা ফাওবা শরুক য়াগনি।
এম.ভি গঙ্গা বিলাসনা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী অফবা অদু মালেমদা উৎকনি। নুমিৎ ৫১গী খোঙচৎ মনুং অসিদা ৱার্ল্দ হেরিতেচ সাইতশিং, নেসনেল পার্কশিং, তুরেলগী ঘাতশিং য়াওনা মফম ৫০ হেন্না য়েংহন্নবা থৌরাং তৌরি। য়েংহন্নবা থৌরাং তৌরিবা মরুওইবা সহরশিংগী মনুংদা বিহারগী পতনা, ঝারখন্দগী সাহিবগঞ্জ, নোংচুপ বঙ্গালগী কোলকতা, বাংলাদেসকী ধাকা অমসুং অসামগী গুৱাহাতি য়াওরি। খোঙচৎ অসিনা লমকোয়বশিংদা চাংয়েংগী খোঙচৎ অসিগী খুদোংচাবা অমা ফংগনি অমসুং ভারত অমসুং বাংলাদেসকী কলা, কলচর, পুৱারি অমসুং স্পিরিচুএল খঙবা ঙমগনি।
রিভর ক্রুইজ তুরিজম চাউখৎহন্নবা প্রধান মন্ত্রীগী পান্দম ফংনবা, মসিগী থবক অসি হৌদোকপা অসিনা রিভর ক্রুইজগী শীজিন্নদনা লৈরিবা খুদোংচাবশিংগী কান্নবা লৌবা য়ারগনি অমসুং মসিনা ভারত্তা রিভর ক্রুইজ তুরিজমগী অনৌবা যুগ অমা হৌদোক্লগনি।
বারানসীদা তেন্ত সিতি
মফম অসিদা তুরিজমগী কান্নবশিং লৌনবা গঙ্গা তুরেল মপান্দা তেন্ত সিতিগী থবকশিং পায়খৎলকপনি। কাসি বিশ্বনাথ ধাম হৌদোকপদগী বারানসী সহরদা লমকোয়বা মীওইশিং থোমজিল্লকলিবা অসিদা মখোয়গী মথৌ তাবা লৈফম পীনবা প্রোজেক অসি সিতী ঘাতশিংগী মায়োক্নবদা পায়খৎপনি। প্রোজেক অসি পি.পি.পিগী মওংদা বারানসী দিবলপমেন্ত ওথোরিতিনা পায়খৎপনি। অনকপদা লৈবা তোঙান-তোঙানবা ঘাতশিংদগী হি তোংলগা লমকোয়বশিংনা তেন্ত সিতি অসিদা য়ৌরক্কনি। চহি খুদিংগী ওক্তোবরদগী জুন ফাওবা তেন্ত সিতি অসি থবক তৌগনি অমসুং নোংজুথা মতমদা তুরেলগী ঈশিং ইমাই ৱাংখৎলকপদগী থা অহুম তেন্তশিং লৌথোক্কনি।
ইনলেন্ত ৱাতরৱেজ প্রোজেকশিং
প্রধান মন্ত্রীনা নোংচুপ বঙ্গালদা হলদিয়া মল্তি মোদেল তর্মিনেল শঙ্গাগনি। জল মার্গ বিকাস প্রোজেক্কী মখাদা পায়খৎপা হলদিয়া মল্তি মোদেল তর্মিনেল অসিনা চাউরাক্না ৩ মিল্লিয়ন মেত্রিক তন পর এন্নম (এম.এম.তি.পি.এ.)গী কার্গো পুথোক-পুশিন তৌবা ঙমগনি অমসুং ৩০০০ দেদৱেত তোন্নেজ (দি.দব্লিউ.তি.) ফাওবগী জহাজশিং হোনজিল্লকপা য়ানবা বার্থশিং শেম্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা উত্তর প্রদেসকী ঘাজিপুর জিলাগী সাইদপুর, চোচাকপুর, জামানিয়া অমসুং বালিয়া জিলাগী কান্সপুরদা অতাউবা হিথাংফম মরি শঙ্গাখ্রে। মসিগী মথক্তা প্রধান মন্ত্রীনা বিহারগী দিঘা, নাকতা দিয়ারা, বারহ, পতনা জিলাগী পনাপুর অমসুং সমাস্তিপুর জিলাগী হাসনপুরদা মীয়ামগী হিথাংফম মঙা শানবা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। মফম অদুগী মীয়ামগী হিংনবগী লম্বী ফগৎনবা অমসুং শেন-থুমগী থবকশিং চাউখৎনবা উত্তর প্রদেস, বিহার, ঝারখন্দ অমসুং নোংচুপ বঙ্গাল রাজ্যশিংদা গঙ্গা তুরেল পরিংদা মীয়াগী হিথাংফম ৬০ হেন্না শাখ্রে। মীয়ামগী হিথাংফমশিং অসিনা লৌমীশিং, ঙাগী পোৎথোক পুথোকপা য়ুনিতশিং, লৈ য়োনবশিং, উহৈ-ৱাহৈ পুথোকপশিং অমসুং খুৎহৈবশিংদা ইরাই লাইনা পোৎ-চৈ পুথোক-পুশিন তৌনবা খুদোংচাবশিং পীদুনা মীয়ামগী হিংনবগী লম্বী ফগৎহনবা মতেং পাংগনি অমসুং গঙ্গা তুরেলগী মনুং-হুজিনবা মফমশিংদা য়ৌবা ঙমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা গুৱাহাতিদা অৱাং-নোংপোক্কী মেরিতাইম স্কিল দিবলপমেন্ত সেন্তর শঙ্গাখ্রে। সেন্তর অসিনা অৱাং-নোংপোক লমদমগী হৈশিংবা হেনগৎহনগনি অমসুং লোজিসতিক্স ইন্দস্ত্রিদা থবক ফংনবগী খুদোংচাবা কয়া পীরগনি।
হায়রিবশিং অসিগী মথক্তা, প্রধান মন্ত্রীনা গুৱাহাতিদা জহাজ শেমজিন্নবা মফম অমা শানবা উরেপ—উয়ুং তমখ্রে অমসুং পান্দু তর্মিনেলদা অৱাংবা লম্বী অমা শঙ্গাখ্রে। পান্দু তর্মিনেলদা লৈগদৌরিবা জহাজ শেমজিন্নবা মফম অসিনা কোলকাতাগী জহাজ শেম্নবা মফমদা জহাজ পুবা অমসুং অমুক পুরকপদা থা অমগী মতম চংবা অদু কনবা ঙম্লগনি। মসিগী মথক্তা, জহাজ পুবদা য়াম্লবা শেনফম অমা চংবা অদু কনবা ঙম্লগনি। পান্দু তর্মিনেলদগী এন.ঐচ-২৭ য়ৌবা লম্বী অসি পুং ২৪ মথৌ পাংথোকপা য়াগনি।

Prime Minister's Office
PM flags off World’s Longest River Cruise - MV Ganga Vilas in Varanasi via video conferencing
Inaugurates Tent City
Lays foundation stones and inaugurates other inland waterways projects worth more than Rs. 1000 crores
Inaugurates Multi-Modal Terminal in Haldia
“Many tourist places of Eastern India are going to benefit by MV Ganga Vilas Cruise”
“The Cruise will create a new line of development in its wake”
“Today India has everything and a lot beyond your imagination”
“Ganga ji is not just a river and we are taking a twin approach through Namami Gange and Arth Ganga to serve this holy river”
“With a growing global profile, interest in visiting and knowing India is also increasing”
“This decade of the 21st century is a decade of infrastructure transformation in India”
“River waterways are new strength of India”
13 JAN 2023 11:56AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi flagged off the World’s Longest River Cruise-MV Ganga Vilas and inaugurated the Tent City at Varanasi via video conferencing today. He also inaugurated and laid the foundation stones for several other inland waterways projects worth more than Rs. 1000 crores during the event. In line with the Prime Minister’s endeavour to boost river cruise tourism, the huge untapped potential of river cruises will get unlocked with the launch of this service and it will herald a new age of river cruise tourism for India.
Addressing the gathering, the Prime Minister hailed Lord Mahadev and greeted everyone on the auspicious occasion of Lohri. The Prime Minister emphasised charity, faith, tapasya and faith in our festivals and the role of rivers in them. This makes the projects related to river waterways all the more significant, he said. He pointed out that the longest river cruise from Kashi to Dibrugarh is being flagged off today which will bring to the fore, places of tourism in North India on the world tourism map. He said other projects being dedicated today in Varanasi, West Bengal, Uttar Pradesh and Bihar, Assam worth 1000 crore will give a push to the tourism and employment potential in eastern India.
Underlining the central role of river Ganga in the life of every Indian, the Prime Minister lamented that the area around the banks lagged behind in development in the post-independence period thereby leading to a massive exodus of population from this area. The Prime Minister elaborated on a twin approach to address this unfortunate situation. On the one hand, the campaign to clean Ganga was undertaken through Namami Gange and ‘Arth Ganga’ was taken up on the other. In ‘Arth Ganga’ steps have been taken to create an environment of economic dynamism in the states from where Ganga passes.
Directly addressing the tourists from foreign countries who are traveling on the maiden journey of the cruise, the Prime Minister said, “Today India has everything and a lot beyond your imagination.” He further added that India can only be experienced from the heart as the nation has welcomed everyone with open hearts irrespective of region or religion, creed or country and welcomed tourists from all parts of the world.
Throwing light on the experience of the river cruise, the Prime Minister informed that it has something special for everyone. He added that those seeking spirituality will cover destinations like Kashi, Bodh Gaya, Vikramshila, Patna Sahib and Majuli, tourists looking out for a multinational cruise experience will get the opportunity to via Dhaka in Bangladesh, and those wanting to witness the natural diversity of India will cross through Sundarbans and the forests of Assam. Observing that the cruise will pass through 25 different river streams, the Prime Minister said that this cruise has significant importance for those who have a keen interest in understanding the river systems of India. He also mentioned that it is a golden opportunity for those who want to explore the myriad culinary and cuisines of India. “One can witness the extraordinary amalgamation of the heritage of India and its modernity on this cruise”, the Prime Minister remarked as he shed light on the new era of cruise tourism where new employment opportunities will be created for the youth of the country. “Not just foreign tourists but Indians who traveled to different nations for such an experience can head towards North India now”, the Prime Minister said. He also informed that similar experiences are being readied in other inland waterways of the country to give a boost to cruise tourism while keeping in mind the budget as well as the luxury experience.
The Prime Minister also mentioned that India is entering into a robust phase of tourism as with a growing global profile, curiosity about India is also increasing. That is why, said the Prime Minister, in the last 8 years various steps were taken to expand the tourism sector in the country. Places of faith were developed on priority and Kashi is a live example of such efforts. With improved facilities and the rejuvenation of Kashi Vishvanath Dham, Kashi has seen a huge increase in the number of visiting devotees. This has given a massive boost to the local economy. The New Tent City, infused with modernity, spirituality and faith, will provide a novel experience to the tourists.
The Prime Minister said that today’s event is a reflection of the policies, decisions and direction taken after 2014 in the country. “This decade of the 21st century is a decade of infrastructure transformation in India. India is witnessing a level of infrastructure which was unimaginable a few years ago.” He said from Social infrastructure like houses, toilets, hospitals, electricity, water, cooking gas, educational institutes to digital infrastructure to physical connectivity infrastructure like railways, waterways, airways and roads, all these are strong indicators of the rapid growth of India. In all the fields India is seeing the best and biggest, he pointed out.
The Prime Minister underlined the low usage of river waterways in India before 2014 despite the rich history in this mode of transport in the country. Post 2014, India is harnessing this ancient strength to the cause of modern India. There is a new law and detailed action plan for developing waterways in big rivers of the country. The Prime Minister informed that in 2014 only 5 national waterways were there in the country, now there are 111 national waterways in the country and about two dozen are in operation already. Similarly, there has been a 3 times increase in cargo transportation via river waterways from 30 lakh metric tonnes 8 years ago.
Coming back to the theme of development of eastern India, the Prime Minister said that today’s events will help in making eastern India a growth engine for Developed India. This connects Haldia multimodal terminal with Varanasi and is also connected with India Bangladesh protocol route and Northeast. This also connects Kolkata port and Bangladesh. This will facilitate business from Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand, and West Bengal to Bangladesh.
Emphasising the need for training of the staff and skilled workforce, the Prime Minister informed that a Skill Development Center has been set up in Guwahati and a new facility is also being constructed in Guwahati for the repairing of ships. “Be it a cruise ship or a cargo ship, they not only give a boost to transport and tourism, but the entire industry associated with their service also creates new opportunities”, the Prime Minister said.
Referring to a study conducted, the Prime Minister informed that waterways are not just beneficial to the environment but also help in saving money. He said that the cost of operating waterways is two and a half times lesser than that of roadways, and one-third lesser when compared to railways. The Prime Minister also touched upon the National Logistics Policy and said that India has the potential to develop a waterway network of thousands of kilometres. He also emphasised that India has more than 125 rivers and river streams which can be developed to transport goods and ferry people while also giving impetus to further expanding port-led development. He emphasised the need to build a modern multi-modal network of waterways and informed about the partnerships with Bangladesh and other countries which have strengthened the water connectivity in the Northeast.
Concluding the address, the Prime Minister remarked on the continuous development process of developing waterways in India and said, “Strong connectivity is essential for building a developed India.” The Prime Minister expressed the belief that the river of India will give new heights to water power and trade and tourism of the country and wished a pleasant journey to all the cruise passengers.
Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adiyanath, Chief Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma, Union Minister of Port Shipping and Waterways, Shri Sarbananda Sonowal among others were present on the occasion.
Background
MV Ganga Vilas
MV Ganga Vilas will begin its journey from Varanasi in Uttar Pradesh and travel around 3,200 km in 51 days to reach Dibrugarh in Assam via Bangladesh, sailing across 27 river systems in India and Bangladesh. MV Ganga Vilas has three decks, 18 suites on board with a capacity of 36 tourists, with all the luxury amenities. The maiden voyage has 32 tourists from Switzerland signing up for the entire length of the journey.
The MV Ganga Vilas cruise is curated to bring out the best of the country to be showcased to the world. The 51 days cruise is planned with visits to 50 tourist spots including World Heritage Sites, National Parks, River Ghats, and major cities like Patna in Bihar, Sahibganj in Jharkhand, Kolkata in West Bengal, Dhaka in Bangladesh and Guwahati in Assam. The journey will give the tourists an opportunity to embark upon an experiential voyage and indulge in the art, culture, history, and spirituality of India and Bangladesh.
In line with PM’s endeavour to boost river cruise tourism, the huge untapped potential of river cruises will get unlocked with the launch of this service and it will herald a new age of river cruise tourism for India.
Tent City at Varanasi
Tent City has been conceptualised on the banks of the River Ganga to tap the potential of tourism in the region. The project has been developed opposite to city ghats which will provide accommodation facilities and cater to the increased tourist influx in Varanasi, especially since the inauguration of Kashi Vishwanath Dham. It has been developed by Varanasi Development Authority in PPP mode. The tourists will reach the Tent City by boats from different Ghats situated in the vicinity. The tent city will be operational from October to June every year and will be dismantled for three months due to the rise in river water level in the rainy season.
Inland Waterway projects
Prime Minister will inaugurate Haldia Multi-Modal Terminal in West Bengal. Developed under Jal Marg Vikas Project, Haldia Multi-Modal Terminal has a cargo handling capacity of around over 3 Million Metric Tonne Per Annum (MMTPA) and the berths are designed to handle vessels up to around 3000 Deadweight tonnage (DWT).
The Prime Minister also inaugurated four floating community jetties at Saidpur, Chochakpur, Zamania in Ghazipur district and at Kanspur in Ballia district in Uttar Pradesh. Besides, the Prime Minister laid foundation stones for the five Community Jetties at Digha, Nakta Diyara, Barh, Panapur in Patna district and Hasanpur in Samastipur district in Bihar. More than 60 community jetties are being constructed along the river Ganga across the states of Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand and West Bengal to boost the economic activities and improve the livelihoods of local communities in the region. The community jetties would play a key role in improving the livelihoods of people by providing simple logistics solutions for small farmers, fishery units, unorganised farm-producing units, horticulturists, florists and artisans focussing on economic activities in and around the hinterland of river Ganga.
The Prime Minister also inaugurated the Maritime Skill Development Centre for North East at Guwahati. It will help hone the rich talent pool in the North Eastern region and will provide for better employment opportunities in the burgeoning logistics industry.
In addition to these, the Prime Minister also laid the foundation stone for a ship repair facility and an elevated road at Pandu Terminal in Guwahati. The Ship Repair facility at the Pandu Terminal will save a lot of valuable time as it takes more than a month for a ship to be transported to the Kolkata Repair facility and back. Moreover, it will also result in huge savings in terms of money as the transportation cost of the ship will also be saved. The dedicated road connecting the Pandu Terminal to NH 27 will enable 24-hour connectivity.