Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at launch of various development works in Shillong, Meghalaya
18 DEC 2022 3:19PM by PIB Delhi
Governor of Meghalaya Brig. BD Mishra ji, Chief Minister of Meghalaya Sangma ji, my Cabinet colleagues Shri Amit Bhai Shah, Sarbananda Sonowal ji, Kiren Rijiju ji, G Kishan Reddy ji, BL Verma ji, Chief Ministers of Manipur, Mizoram, Assam, Arunachal Pradesh, Tripura and Sikkim and my dear brothers and sisters of Meghalaya!
Khublei Shibon! (Greetings in Khasi and Jaintia) Nameng ama! (Greetings in Garo) Meghalaya is a state rich in nature and culture. This richness is also reflected in your hospitality. Today once again we have got the opportunity to participate in this event to celebrate the development journey of Meghalaya. Heartiest congratulations to all my brothers and sisters of Meghalaya for the dozens of projects related to connectivity, education, skills and employment!
Brothers & Sisters,
Coincidentally today, as the finals of the Football World Cup is taking place, I am present here in the football field among the football lovers. The football match is going on there while at the same time we are competing for development in this football field. Even though the match is taking place in Qatar, the excitement and enthusiasm is no less here. And friends, as I am in the football field and the football fever is everywhere, then why don't we talk in terms of football? Let us take the analogy of football. We all know this rule in football; if someone behaves against sportsmanship spirit, he is thrown out with a Red Card. Similarly, in the last 8 years, we have shown Red Cards to many obstacles that came in the way of development for the North East. We are making sincere efforts to eliminate corruption, discrimination, nepotism, violence, stalled projects as well as vote bank politics. But you know, the entire country knows that the roots of these diseases run very deep. So we all have to work together to uproot these issues. We are also witnessing positive results of our efforts to speed up the development works and make them more effective. Not only that, today the central government is moving forward with a new approach regarding sports. It has benefitted the North East, my soldiers in the North East and our sons and daughters here. The country's first Sports University is in the North East. Today, work on 90 projects like multipurpose hall, football ground, athletics track is going on in the North East. Today I wish to say one thing from Shillong. Even though our eyes are on the game going on in Qatar, where foreign teams are playing, I have complete confidence in the youth power of my country. That's why I can say with confidence that the day is not far when we in India will celebrate such an event and cheer for the tricolour.
Brothers & Sisters,
Development is not limited to these rituals like budget, tender, foundation stone laying ceremonies and inaugurations. These used to happen even before the year 2014. People would reach to cut ribbons; leaders would be garlanded; slogans of 'Zindabad' would also be raised. Then what has changed today? The change today lies in our intentions. The change lies in our resolutions, our priorities, work culture, the processes and results. The resolution is to build a developed India with modern infrastructure and modern connectivity. The intention is to connect every region, every section of India with the mission of rapid development, with everyone's efforts for the development of India. The priority is to remove deprivation, reduce distances, encourage capacity building and provide more opportunities to the youth. Change in work culture means that every project and every programme should be completed within the time limit.
Friends,
After we changed the priorities of the Central Government, its positive impact too is clearly visible across the country. The central government is spending Rs 7 lakh crore just for infrastructure in the country this year.! Brothers and sisters of Meghalaya and the entire North east, please remember this figure - Rs 7 lakh crore! While 8 years ago this expenditure was less than Rs 2 lakh crore. That is, even after 7 decades of independence, it had reached only 2 lakh crore rupees. But within 8 years we have increased the capacity almost 4 times! Today, various states are also competing in terms of developing infrastructure. There is a competition for development. The greatest beneficiary of this change that has taken place in the country today is my North East. Work is going on at a rapid pace to connect all the capitals of North East including Shillong with rail service. Before the year 2014, only 900 flights could operate every week. Today the number has reached about 1900. Earlier it used to be 900; now it is 1900. Today, air service is running on 16 routes in Meghalaya under the UDAN scheme. Due to this, the people of Meghalaya are getting the benefit of affordable air service. Farmers in Meghalaya and North East are also benefiting from better air connectivity. With the Krishi Udaan scheme of the central government, the fruits and vegetables from here are easily reaching the markets of the country and abroad.
Friends,
Meghalaya's connectivity is going to be further strengthened by the projects that have either been inaugurated or the foundation stones of which have been laid today. In the last 8 years, 5000 crore rupees have been invested in the construction of the National Highway in Meghalaya. The number of rural roads built in the last 8 years under the Pradhan Mantri Sadak Yojana in Meghalaya is seven times more than in the previous 20 years.
Brothers & Sisters,
Digital connectivity is creating new opportunities for the youth power of the North East. Digital connectivity not only benefits the communication sector but also increases facilities and opportunities in sectors like tourism, technology, education and healthcare. Besides, the potential of the rapidly emerging digital economy in the world also increases. Compared to 2014, the optical fiber coverage in the North East has increased almost 4 times and in Meghalaya this has increased more than 5 times. 6,000 mobile towers are being set up for better mobile connectivity in every corner of the North East. More than 5 thousand crore rupees are being spent for the same. The inauguration of several 4G mobile towers in Meghalaya today will give an impetus to these efforts. This infrastructure is going to open up new opportunities for the youth here. The inauguration of IIM and foundation stone laying of Technology Park in Meghalaya will also expand the opportunities for education and income. Today, more than 150 Eklavya Model Schools are being set up in the tribal areas of the North East, out of which 39 are in Meghalaya. In addition, the youth are going to get the benefit of professional education from institutes of professional education like IIMs.
Brothers & Sisters,
The BJP-NDA government is working sincerely for the development of the North East. This year itself, 3 new schemes have been started, which are either directly for the North East or are going to benefit the North East the most. A ropeway network is being built under the Parvatmala scheme. This will increase the facilities in and around the famous tourist spots of the North East and will also lead to the development of tourism. 'PM DevINE' scheme is going to give a new impetus to the development of the North East. With this scheme, major development projects for the North East will be approved more easily. Here, the means of livelihood for the women and the youth will also be developed. A budget of 6000 crore rupees has been fixed for the coming 3-4 years under PM-DevINE.
Brothers & Sisters,
The parties which were in government for a long time had the idea to 'divide' the North East; but we have come up with the idea of 'DevINE'. Be it different communities, or different regions, we are removing all kinds of divisions. Today, in the North East, we are not drawing borders of disputes, but we are constructing corridors of development; we are emphasizing on that. In the last 8 years, many groups have left the path of violence and have opted for the path of permanent peace. To ensure that AFSPA is no longer needed in the North East, the situation is constantly being improved with the help of the state governments. Not only this, the border disputes between the states, which were going on for decades, are being resolved.
Friends,
For us, the North East and our border areas are not the end points but the gateway to security and prosperity. The security of the nation is also ensured from here and trade and business with other countries also takes place from here. That's why there is another important scheme, which is going to benefit the North Eastern states. This plan is about developing vibrant border villages. Under this, better facilities will be developed in the border villages. For a long time, there was a misconception in the country that if the border areas were developed and the connectivity improved then the enemies would benefit. I can't even imagine that such was the mindset once. Due to this mindset of the previous governments, connectivity could not be improved in all the border areas of the country including the North East. But today, overtly, with confidence, the construction work for new roads, new tunnels, new bridges, new rail lines, new airstrips, and everything that is necessary, is going on at a fast pace one after the other. We are engaged in turning the border villages which were once deserted, into vibrant villages. The speed with which we work in our cities is necessary on our borders too. Consequently, tourism will expand here and those who have left the village will also come back.
Friends,
Last year I had the opportunity to visit the Vatican City, where I met His Holiness the Pope. I have also invited him to visit India. This meeting left a deep impression on my mind. We both had discussed the challenges that the entire humanity is facing today. Consensus was made for united efforts on how everyone can be benefitted with the spirit of unity and harmony. We have to strengthen this spirit.
Friends,
Our tribal society has benefited the most from the politics of peace and development. The development of tribal areas while maintaining the tradition, language and culture of the tribal society is the priority of our government. That's why we have removed the ban on cutting bamboo. This has boosted the manufacture of tribal products associated with bamboo. For value addition in the produce obtained from forests, 850 Van Dhan Kendras have been established in the North East. Many Self-Help Groups are associated with them, in which many of our mothers and sisters are working. Moreover, social infrastructure like houses, water, electricity and gas have also benefited the North East the most. In the past few years, electricity has reached 2 lakh households in Meghalaya for the first time. About 70 thousand houses have been sanctioned for the poor. About three lakh families have got the facility of tap water for the first time. The biggest beneficiaries of such facilities are our tribal brothers and sisters.
Friends ,
To ensure that this stream of rapid development in the North East continues to flow like this, your blessings are our energy. The festival of Christmas is around the corner. Today, as I have come to the North East, I want to extend my heartiest wishes to all the countrymen and my brothers and sisters from the North East for the festival of Christmas, from this land. Once again, my heartiest congratulations to all of you! Khublei Shibon! (Thanks in Khasi and Jaintia) Mitela! (Thanks in Garo)
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মেঘালয়ৰ শ্বিলঙত বিভিন্ন উন্নয়নমূলক কামৰ শুভাৰম্ভণিৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
18 DEC 2022 3:19PM by PIB Guwahati
মেঘালয়ৰ ৰাজ্যপাল ব্ৰিগেডিয়াৰ বিডি মিশ্ৰজী, মেঘালয়ৰ মুখ্যমন্ত্ৰী চাংমাজী, মোৰ কেবিনেট সহকৰ্মী শ্ৰী অমিত ভাই শ্বাহ, সৰ্বানন্দ সোণোৱালজী, কিৰেন ৰিজিজুজী, জি কিষাণ ৰেড্ডীজী, বি এল বাৰ্মাজী, মণিপুৰ, মিজোৰাম, অসম, অৰুণাচল প্ৰদেশ, ত্ৰিপুৰা আৰু ছিকিমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু মেঘালয়ৰ মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল!
খুবলেই শ্বিবন! (খাচী আৰু জয়ন্তীয়াত শুভেচ্ছা) নেমেং আমা! (গাৰোত শুভেচ্ছা) মেঘালয় হৈছে প্ৰকৃতি আৰু সংস্কৃতিৰে সমৃদ্ধ এখন ৰাজ্য। এই সমৃদ্ধি আপোনালোকৰ আতিথ্যতো প্ৰতিফলিত হয়। আজি আকৌ এবাৰ আমি মেঘালয়ৰ উন্নয়নমূলক যাত্ৰা উদযাপনৰ বাবে এই অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ সুযোগ পাইছো। সংযোগ, শিক্ষা, দক্ষতা আৰু নিযুক্তি সম্পৰ্কীয় ডজনোধিক প্ৰকল্পৰ বাবে মেঘালয়ৰ মোৰ সকলো ভাই-ভনীলৈ আন্তৰিক অভিনন্দন থাকিল!
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
কাকতালীয়ভাৱে আজি ফুটবল বিশ্বকাপৰ ফাইনেল অনুষ্ঠিত হোৱাৰ লগে লগে মই ফুটবল প্ৰেমীসকলৰ মাজত ফুটবল খেলপথাৰত উপস্থিত আছোঁ। ফুটবল খেলখন তাত চলি আছে আনহাতে একে সময়তে আমি এই ফুটবল খেলপথাৰত উন্নয়নৰ বাবে প্ৰতিযোগিতা কৰি আছো। যদিও খেলখন কাটাৰত অনুষ্ঠিত হৈছে, ইয়াতো উত্তেজনা আৰু উৎসাহ কম হোৱা নাই। আৰু বন্ধুসকল, যিহেতু মই ফুটবল খেলপথাৰত আছোঁ আৰু ফুটবল জ্বৰ সকলোতে আছে, তেন্তে আমি ফুটবলৰ কথা কিয় নাপাতো? আহক আমি ফুটবলৰ উপমা লওঁ। আমি সকলোৱে ফুটবলত এই নিয়মটো জানো; যদি কোনোবাই খেলুৱৈৰ মনোভাৱৰ বিৰুদ্ধে আচৰণ কৰে, তেন্তে তেওঁক ৰঙা কাৰ্ডেৰে বাহিৰ কৰি দিয়া হয়। একেদৰে, যোৱা ৮ বছৰত, আমি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়নৰ পথত অহা বহুতো বাধাক ৰঙা কাৰ্ড দেখুৱাইছো। আমি দুৰ্নীতি, বৈষম্য, স্বজনপোষণ, হিংসা, স্তব্ধ প্ৰকল্পৰ লগতে ভোট বেংকৰ ৰাজনীতি দূৰ কৰিবলৈ আন্তৰিক প্ৰচেষ্টা চলাই আছো। কিন্তু আপুনি জানে, সমগ্ৰ দেশে জানে যে এই ৰোগবোৰৰ শিপা অতি গভীৰলৈ শিপায়। গতিকে আমি সকলোৱে এই বিষয়বোৰ উৎখাত কৰিবলৈ একেলগে কাম কৰিব লাগিব। আমি উন্নয়নমূলক কামবোৰ ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ আৰু সেইবোৰ অধিক কাৰ্যকৰী কৰাৰ বাবে আমাৰ প্ৰচেষ্টাৰ ইতিবাচক ফলাফলো প্ৰত্যক্ষ কৰি আছোঁ। কেৱল সেয়াই নহয়, আজি কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ক্ৰীড়া সন্দৰ্ভত এক নতুন দৃষ্টিভংগীৰে আগবাঢ়িছে। ই উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ মোৰ সৈনিক আৰু ইয়াত থকা আমাৰ পুত্ৰ-কন্যাসকলক উপকৃত কৰিছে। দেশৰ প্ৰথম ক্ৰীড়া বিশ্ববিদ্যালয় উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত স্থাপন হৈছে। আজি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত বহুমুখী হল, ফুটবল খেলপথাৰ, এথলেটিকছ ট্ৰেক আদিৰ দৰে ৯০ টা প্ৰকল্পৰ কাম চলি আছে। আজি মই শ্বিলঙৰ পৰা এটা কথা ক'ব বিচাৰো। যদিও আমাৰ চকু কাটাৰত চলি থকা খেলৰ ওপৰত নিৱদ্ধ, য'ত বিদেশী দলবোৰে খেলি আছে, মোৰ দেশৰ যুৱ শক্তিৰ ওপৰত মোৰ সম্পূৰ্ণ আস্থা আছে। সেইকাৰণে মই আত্মবিশ্বাসেৰে ক'ব পাৰোঁ যে সেই দিনটো বেছি দূৰ নহয় যেতিয়া আমি ভাৰতত এনে অনুষ্ঠান উদযাপন কৰিম আৰু ত্ৰিৰংগাৰ বাবে উল্লাস কৰিম।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
উন্নয়ন কেৱল বাজেট, নিবিদা, আধাৰশিলা স্থাপন অনুষ্ঠান আৰু উদ্বোধনৰ দৰে এই ৰীতি-নীতিত সীমাৱদ্ধ নহয়। এইবোৰ ২০১৪ চনৰ আগতেই হৈছিল। মানুহে ৰিবন কাটিবলৈ উপস্থিত হয়; নেতাসকলক মালা পিন্ধোৱা হয়; 'জিন্দাবাদ'ৰ শ্লোগানো উত্থাপন কৰা হয়। তেন্তে আজি কি সলনি হৈছে? আজিৰ এই পৰিৱৰ্তন আমাৰ উদ্দেশ্যত আছে। পৰিৱৰ্তনটো আমাৰ সংকল্প, আমাৰ অগ্ৰাধিকাৰ, কৰ্ম সংস্কৃতি, প্ৰক্ৰিয়া আৰু ফলাফলত নিহিত আছে। প্ৰস্তাৱটো হৈছে আধুনিক আন্তঃগাঁথনি আৰু আধুনিক সংযোগৰ সৈতে এক উন্নত ভাৰত গঢ়ি তোলা। ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে ভাৰতৰ উন্নয়নৰ বাবে সকলোৰে প্ৰচেষ্টাৰ সৈতে ভাৰতৰ প্ৰতিটো অঞ্চল, ভাৰতৰ প্ৰতিটো শ্ৰেণীক দ্ৰুত বিকাশৰ লক্ষ্যৰে সংযোগ কৰা। বঞ্চনা আঁতৰ কৰা, দূৰত্ব হ্ৰাস কৰা, ক্ষমতা বৃদ্ধিত উদগনি দিয়া আৰু যুৱসকলক অধিক সুযোগ প্ৰদান কৰাটো অগ্ৰাধিকাৰৰ বিষয় হৈ পৰিছে। কৰ্ম সংস্কৃতিৰ পৰিৱৰ্তনৰ অৰ্থ হৈছে যে প্ৰতিটো প্ৰকল্প আৰু প্ৰতিটো কাৰ্যসূচী সময়সীমাৰ ভিতৰত সম্পূৰ্ণ কৰিব লাগে।
বন্ধুসকল,
আমি কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰ সলনি কৰাৰ পিছত, ইয়াৰ ইতিবাচক প্ৰভাৱো সমগ্ৰ দেশতে স্পষ্টভাৱে দেখা গৈছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে এই বছৰ কেৱল দেশৰ আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে ৭ লাখ কোটি টকা ব্যয় কৰিছে। মেঘালয় আৰু সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ভাই-ভনীসকল, অনুগ্ৰহ কৰি এই পৰিমাণটো মনত ৰাখিব - ৭ লাখ কোটি টকা! আনহাতে ৮ বছৰ আগতে এই ব্যয় ২ লাখ কোটি টকাতকৈও কম আছিল। অৰ্থাৎ স্বাধীনতাৰ ৭ দশক ৰ পাছতো ই মাত্ৰ ২ লাখ কোটি টকাহে হৈছিল। কিন্তু ৮ বছৰৰ ভিতৰত আমি ইয়াৰ ক্ষমতা প্ৰায় ৮ গুণ বৃদ্ধি কৰিছো! আজি বিভিন্ন ৰাজ্যই আন্তঃগাঁথনি বিকাশৰ ক্ষেত্ৰতো প্ৰতিযোগিতা সৃষ্টি কৰিছে। বিকাশৰ বাবে এটা প্ৰতিযোগিতা আছে। আজি দেশত সংঘটিত হোৱা এই পৰিৱৰ্তনৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ হিতাধিকাৰী হৈছে মোৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল। শ্বিলঙকে ধৰি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সকলো ৰাজধানীক ৰে'ল সেৱাৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ বাবে দ্ৰুত গতিত কাম চলি আছে। ২০১৪ বৰ্ষৰ আগতে, প্ৰতি সপ্তাহত মাত্ৰ ৯০০ খন বিমান হে চলিব পাৰিছিল। আজি সংখ্যাটো প্ৰায় ১৯০০ ত উপনীত হৈছে। আগতে ই ৯০০ আছিল; এতিয়া ১৯০০। আজি, উড়ান আঁচনিৰ অধীনত মেঘালয়ৰ ১৬টা পথত বিমান সেৱা চলি আছে। ইয়াৰ ফলত মেঘালয়ৰ জনসাধাৰণে সুলভ বিমান সেৱাৰ সুবিধা লাভ কৰিছে। মেঘালয় আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ কৃষকসকলেও উন্নত বিমান সংযোগৰ দ্বাৰা লাভান্বিত হৈছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ কৃষি উড়ান আঁচনিৰ সৈতে, ইয়াৰ পৰা ফল আৰু পাচলিবোৰ দেশ আৰু বিদেশৰ বজাৰত সহজে উপনীত হৈছে।
বন্ধুসকল,
যিবোৰ প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰা হৈছে বা যাৰ আধাৰশিলা আজি স্থাপন কৰা হৈছে তাৰ দ্বাৰা মেঘালয়ৰ সংযোগ অধিক শক্তিশালী হ'বলৈ গৈ আছে । যোৱা ৮ বছৰত মেঘালয়ত ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ নিৰ্মাণত ৫০০০ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰা হৈছে। মেঘালয়ৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী চড়ক যোজনাৰ অধীনত যোৱা ৮ বছৰত নিৰ্মাণ কৰা গ্ৰামীণ পথৰ সংখ্যা আগৰ ২০ বছৰতকৈ সাত গুণ বেছি।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
ডিজিটেল সংযোগে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ যুৱ শক্তিৰ বাবে নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি কৰিছে। ডিজিটেল সংযোগে কেৱল যোগাযোগ খণ্ডক লাভান্বিত কৰাই নহয়, লগতে পৰ্যটন, প্ৰযুক্তি, শিক্ষা আৰু স্বাস্থ্যসেৱাৰ দৰে ক্ষেত্ৰত সুবিধা আৰু সুযোগো বৃদ্ধি কৰিছে। ইয়াৰ উপৰিও, বিশ্বত দ্ৰুতগতিত উদীয়মান ডিজিটেল অৰ্থনীতিৰ সম্ভাৱনাও বৃদ্ধি পাইছে। ২০১৪ চনৰ তুলনাত, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত অপ্টিকেল ফাইবাৰ কভাৰেজ প্ৰায় ৪ গুণ বৃদ্ধি পাইছে আৰু মেঘালয়ত ই ৫ গুণতকৈ অধিক বৃদ্ধি পাইছে। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ প্ৰতিটো কোণত উন্নত মোবাইল সংযোগৰ বাবে ৬,০০০ টাৱাৰ স্থাপন কৰা হৈছে। ইয়াৰ বাবে ৫ হাজাৰ কোটিতকৈও অধিক টকা ব্যয় কৰা হৈছে। আজি মেঘালয়ত কেইবাটাও ৪জি মোবাইল টাৱাৰৰ উদ্বোধনে এই প্ৰচেষ্টাসমূহক গতি প্ৰদান কৰিব। এই আন্তঃগাঁথনিটোৱে ইয়াত যুৱসকলৰ বাবে নতুন সুযোগ মুকলি কৰিবলৈ গৈ আছে। আইআইএমৰ উদ্বোধন আৰু মেঘালয়ত প্ৰযুক্তি উদ্যানৰ আধাৰশিলা স্থাপনে শিক্ষা আৰু উপাৰ্জনৰ সুযোগো সম্প্ৰসাৰিত কৰিব। আজি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ জনজাতীয় অঞ্চলসমূহত ১৫০ খনতকৈও অধিক একলব্য আদৰ্শ বিদ্যালয় স্থাপন কৰা হৈছে, যাৰ ভিতৰত ৩৯ খন মেঘালয়ত আছে। ইয়াৰ উপৰিও, যুৱক-যুৱতীসকলে আইআইএমৰ দৰে পেছাদাৰী শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠানৰ পৰা পেছাদাৰী শিক্ষাৰ সুবিধা লাভ কৰিবলৈ গৈ আছে।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
বিজেপি-এনডিএ চৰকাৰে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়নৰ বাবে আন্তৰিকতাৰে কাম কৰি আছে। এই বছৰেই, ৩টা নতুন আঁচনি আৰম্ভ কৰা হৈছে, যিবোৰ হয় পোনপটীয়াকৈ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে বা উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক আটাইতকৈ বেছি লাভান্বিত কৰিব। পৰ্বতমালা আঁচনিৰ অধীনত এটা ৰ'পৱে নেটৱৰ্ক নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বিখ্যাত পৰ্যটন ক্ষেত্ৰসমূহৰ আশে-পাশে সুবিধা বৃদ্ধি হ'ব আৰু পৰ্যটনৰ বিকাশো হ'ব। 'পিএম ডিভাইন' আঁচনিয়ে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়নত এক নতুন গতি প্ৰদান কৰিবলৈ গৈ আছে। এই আঁচনিৰ দ্বাৰা উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে মুখ্য উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহ অধিক সহজে অনুমোদিত হ'ব। ইয়াত, মহিলা আৰু যুৱসকলৰ জীৱিকাৰ উপায়ো বিকশিত কৰা হ'ব। প্ৰধানমন্ত্ৰী-ডিভাইনৰ অধীনত অহা ৩-৪ বছৰৰ বাবে ৬০০০ কোটি টকাৰ বাজেট নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
দীৰ্ঘদিন ধৰি চৰকাৰত থকা দলবোৰে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক 'বিভাজন' কৰাৰ ধাৰণা মনত পুহি ৰাখিছিল; কিন্তু আমি 'ডিভাইন'ৰ ধাৰণাটো লৈ আহিছো। বিভিন্ন সম্প্ৰদায় হওক বা বিভিন্ন অঞ্চলই হওক, আমি সকলো ধৰণৰ বিভাজন আঁতৰ কৰি আছোঁ। আজি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত আমি বিবাদৰ সীমা অংকন কৰা নাই, কিন্তু আমি উন্নয়নৰ কৰিডৰ নিৰ্মাণ কৰি আছো; আমি তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি আছো। যোৱা ৮ বছৰত, বহুতো গোটে হিংসাৰ পথ এৰি স্থায়ী শান্তিৰ পথ বাছি লৈছে। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত এএফএছপিএ-ৰ আৰু প্ৰয়োজন নোহোৱাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ, ৰাজ্য চৰকাৰৰ সহায়ত পৰিস্থিতি নিৰন্তৰ উন্নত হৈ আছে। কেৱল এয়াই নহয়, কেইবা দশক ধৰি চলি থকা ৰাজ্যসমূহৰ মাজত সীমা বিবাদৰ সমস্যা সমাধান কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ বাবে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল আৰু আমাৰ সীমান্ত অঞ্চলসমূহ অন্তিম বিন্দু নহয়, বৰঞ্চ ই হ’ল নিৰাপত্তা আৰু সমৃদ্ধিৰ প্ৰৱেশদ্বাৰ। ইয়াৰ পৰা ৰাষ্ট্ৰৰ নিৰাপত্তাও নিশ্চিত কৰা হয় আৰু ইয়াৰ পৰা আন দেশৰ সৈতে বাণিজ্য আৰু ব্যৱসায়ো হয়। সেয়েহে আন এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ আঁচনি আছে, যি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহক লাভান্বিত কৰিব। এই পৰিকল্পনাটো হ’ল সীমান্ত গাওঁ বিকশিত কৰাৰ বিষয়ে। ইয়াৰ অধীনত সীমান্তৱৰ্তী গাওঁসমূহত উন্নত সুবিধা বিকশিত কৰা হ'ব। দীৰ্ঘদিন ধৰি দেশখনত এটা ভুল ধাৰণা আছিল যে যদি সীমান্ত অঞ্চলবিলাক বিকশিত কৰা হয় আৰু যোগাযোগ উন্নত কৰা হয় তেন্তে শত্ৰুসকল উপকৃত হ'ব। মই কল্পনাও কৰিব নোৱাৰো যে এনেকুৱাও মানসিকতা পূৰ্বে আছিল। পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ এই মানসিকতাৰ বাবে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলকে ধৰি দেশৰ সকলো সীমান্ত অঞ্চলতে যোগাযোগ ব্যৱস্থা উন্নত কৰিব পৰা নগ'ল। কিন্তু আজি স্পষ্টভাৱে, আত্মবিশ্বাসেৰে, নতুন পথ, নতুন সুৰংগ, নতুন দলং, নতুন ৰে'ল লাইন, নতুন এয়াৰষ্ট্ৰিপ আৰু প্ৰয়োজনীয় সকলোবোৰৰ বাবে নিৰ্মাণ কাৰ্য এটাৰ পিছত এটা দ্ৰুত গতিত চলি আছে। আমি এসময়ত নিৰ্জন হৈ থকা সীমান্তৱৰ্তী গাওঁবোৰক জীৱন্ত গাওঁলৈ পৰিৱৰ্তন কৰাত নিয়োজিত হৈআছো। আমি আমাৰ চহৰবোৰত যি গতিত কাম কৰো সেয়া আমাৰ সীমাতো প্ৰয়োজনীয়। ফলস্বৰূপে, ইয়াত পৰ্যটন সম্প্ৰসাৰিত হ'ব আৰু যিসকলে গাওঁ এৰিছে তেওঁলোকো ঘূৰি আহিব।
বন্ধুসকল,
যোৱা বছৰ মই ভেটিকান চিটি ভ্ৰমণ কৰাৰ সুযোগ পাইছিলো, য'ত মই পবিত্ৰ পোপক লগ পাইছিলো। মই তেওঁক ভাৰত ভ্ৰমণৰ বাবেও আমন্ত্ৰণ জনাইছো। এই বৈঠকখনে মোৰ মনত গভীৰ প্ৰভাৱ পেলাইছিল। আমি দুয়োজনে আজি সমগ্ৰ মানৱজাতিয়ে সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিছিলো। ঐক্য আৰু সম্প্ৰীতিৰ ভাৱনাৰে সকলোকে কেনেদৰে লাভান্বিত কৰিব পাৰি তাৰ ওপৰত ঐক্যবদ্ধ প্ৰচেষ্টাৰ বাবে সহমত পোষণ কৰা হৈছিল। আমি এই মনোভাৱ শক্তিশালী কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
শান্তি আৰু উন্নয়নৰ ৰাজনীতিৰ পৰা আমাৰ জনজাতীয় সমাজে আটাইতকৈ বেছি লাভান্বিত হৈছে। জনজাতীয় সমাজৰ পৰম্পৰা, ভাষা আৰু সংস্কৃতি বজাই ৰাখি জনজাতীয় অঞ্চলৰ বিকাশ কৰাটো আমাৰ চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰ। সেইকাৰণে আমি বাঁহ কাটিবলৈ থকা নিষেধাজ্ঞা আঁতৰাই দিছো। এইটোৱে বাঁহৰ সৈতে সম্পৰ্কিত জনজাতীয় সামগ্ৰীৰ নিৰ্মাণ বৃদ্ধি কৰিছে। বনাঞ্চলৰ পৰা লাভ কৰা সামগ্ৰীৰ মূল্য সংযোজনৰ বাবে, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত ৮৫০ টা বন ধন কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হৈছে। বহুতো আত্মসহায়ক গোট তেওঁলোকৰ সৈতে সম্পৰ্কিত, য'ত আমাৰ বহুতো মাতৃ আৰু ভগ্নীয়ে কাম কৰি আছে। তদুপৰি, ঘৰ, পানী, বিদ্যুৎ আৰু গেছৰ দৰে সামাজিক আন্তঃগাঁথনিয়েও উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক আটাইতকৈ বেছি লাভান্বিত কৰিছে। যোৱা কেইবছৰমানত, মেঘালয়ত প্ৰথমবাৰৰ বাবে বিদ্যুৎ ২ লাখ পৰিয়ালত উপলব্ধ হৈছে। দৰিদ্ৰসকলৰ বাবে প্ৰায় ৭০ হাজাৰ ঘৰৰ মঞ্জুৰ কৰা হৈছে। প্ৰায় তিনি লাখ পৰিয়ালে প্ৰথমবাৰৰ বাবে নলৰ পানীৰ সুবিধা লাভ কৰিছে। এনে সুবিধাসমূহৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ হিতাধিকাৰী হৈছে আমাৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীসকল।
বন্ধুসকল,
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত দ্ৰুত বিকাশৰ এই ধাৰা যাতে এনেদৰে প্ৰবাহিত হৈ থাকে, সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদ হৈছে আমাৰ শক্তিস্বৰূপ। খ্ৰীষ্টমাছৰ উৎসৱ সমাগত। আজি মই উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চললৈ অহাৰ লগে লগে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সকলো দেশবাসী আৰু মোৰ ভাই-ভনীসকলক দেশবাসীৰ তৰফৰ পৰা খ্ৰীষ্টমাছ উৎসৱৰ বাবে আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনাইছো। আকৌ এবাৰ, আপোনালোক সকলোকে মোৰ আন্তৰিক অভিনন্দন জনালো! খুবলেই শ্বিবন! (খাচী আৰু জয়ন্তীয়াত ধন্যবাদ) মিতেলা! (গাৰোত ধন্যবাদ)