Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at launch of various development works in Shillong, Meghalaya
18 DEC 2022 3:19PM by PIB Delhi
Governor of Meghalaya Brig. BD Mishra ji, Chief Minister of Meghalaya Sangma ji, my Cabinet colleagues Shri Amit Bhai Shah, Sarbananda Sonowal ji, Kiren Rijiju ji, G Kishan Reddy ji, BL Verma ji, Chief Ministers of Manipur, Mizoram, Assam, Arunachal Pradesh, Tripura and Sikkim and my dear brothers and sisters of Meghalaya!
Khublei Shibon! (Greetings in Khasi and Jaintia) Nameng ama! (Greetings in Garo) Meghalaya is a state rich in nature and culture. This richness is also reflected in your hospitality. Today once again we have got the opportunity to participate in this event to celebrate the development journey of Meghalaya. Heartiest congratulations to all my brothers and sisters of Meghalaya for the dozens of projects related to connectivity, education, skills and employment!
Brothers & Sisters,
Coincidentally today, as the finals of the Football World Cup is taking place, I am present here in the football field among the football lovers. The football match is going on there while at the same time we are competing for development in this football field. Even though the match is taking place in Qatar, the excitement and enthusiasm is no less here. And friends, as I am in the football field and the football fever is everywhere, then why don't we talk in terms of football? Let us take the analogy of football. We all know this rule in football; if someone behaves against sportsmanship spirit, he is thrown out with a Red Card. Similarly, in the last 8 years, we have shown Red Cards to many obstacles that came in the way of development for the North East. We are making sincere efforts to eliminate corruption, discrimination, nepotism, violence, stalled projects as well as vote bank politics. But you know, the entire country knows that the roots of these diseases run very deep. So we all have to work together to uproot these issues. We are also witnessing positive results of our efforts to speed up the development works and make them more effective. Not only that, today the central government is moving forward with a new approach regarding sports. It has benefitted the North East, my soldiers in the North East and our sons and daughters here. The country's first Sports University is in the North East. Today, work on 90 projects like multipurpose hall, football ground, athletics track is going on in the North East. Today I wish to say one thing from Shillong. Even though our eyes are on the game going on in Qatar, where foreign teams are playing, I have complete confidence in the youth power of my country. That's why I can say with confidence that the day is not far when we in India will celebrate such an event and cheer for the tricolour.
Brothers & Sisters,
Development is not limited to these rituals like budget, tender, foundation stone laying ceremonies and inaugurations. These used to happen even before the year 2014. People would reach to cut ribbons; leaders would be garlanded; slogans of 'Zindabad' would also be raised. Then what has changed today? The change today lies in our intentions. The change lies in our resolutions, our priorities, work culture, the processes and results. The resolution is to build a developed India with modern infrastructure and modern connectivity. The intention is to connect every region, every section of India with the mission of rapid development, with everyone's efforts for the development of India. The priority is to remove deprivation, reduce distances, encourage capacity building and provide more opportunities to the youth. Change in work culture means that every project and every programme should be completed within the time limit.
Friends,
After we changed the priorities of the Central Government, its positive impact too is clearly visible across the country. The central government is spending Rs 7 lakh crore just for infrastructure in the country this year.! Brothers and sisters of Meghalaya and the entire North east, please remember this figure - Rs 7 lakh crore! While 8 years ago this expenditure was less than Rs 2 lakh crore. That is, even after 7 decades of independence, it had reached only 2 lakh crore rupees. But within 8 years we have increased the capacity almost 4 times! Today, various states are also competing in terms of developing infrastructure. There is a competition for development. The greatest beneficiary of this change that has taken place in the country today is my North East. Work is going on at a rapid pace to connect all the capitals of North East including Shillong with rail service. Before the year 2014, only 900 flights could operate every week. Today the number has reached about 1900. Earlier it used to be 900; now it is 1900. Today, air service is running on 16 routes in Meghalaya under the UDAN scheme. Due to this, the people of Meghalaya are getting the benefit of affordable air service. Farmers in Meghalaya and North East are also benefiting from better air connectivity. With the Krishi Udaan scheme of the central government, the fruits and vegetables from here are easily reaching the markets of the country and abroad.
Friends,
Meghalaya's connectivity is going to be further strengthened by the projects that have either been inaugurated or the foundation stones of which have been laid today. In the last 8 years, 5000 crore rupees have been invested in the construction of the National Highway in Meghalaya. The number of rural roads built in the last 8 years under the Pradhan Mantri Sadak Yojana in Meghalaya is seven times more than in the previous 20 years.
Brothers & Sisters,
Digital connectivity is creating new opportunities for the youth power of the North East. Digital connectivity not only benefits the communication sector but also increases facilities and opportunities in sectors like tourism, technology, education and healthcare. Besides, the potential of the rapidly emerging digital economy in the world also increases. Compared to 2014, the optical fiber coverage in the North East has increased almost 4 times and in Meghalaya this has increased more than 5 times. 6,000 mobile towers are being set up for better mobile connectivity in every corner of the North East. More than 5 thousand crore rupees are being spent for the same. The inauguration of several 4G mobile towers in Meghalaya today will give an impetus to these efforts. This infrastructure is going to open up new opportunities for the youth here. The inauguration of IIM and foundation stone laying of Technology Park in Meghalaya will also expand the opportunities for education and income. Today, more than 150 Eklavya Model Schools are being set up in the tribal areas of the North East, out of which 39 are in Meghalaya. In addition, the youth are going to get the benefit of professional education from institutes of professional education like IIMs.
Brothers & Sisters,
The BJP-NDA government is working sincerely for the development of the North East. This year itself, 3 new schemes have been started, which are either directly for the North East or are going to benefit the North East the most. A ropeway network is being built under the Parvatmala scheme. This will increase the facilities in and around the famous tourist spots of the North East and will also lead to the development of tourism. 'PM DevINE' scheme is going to give a new impetus to the development of the North East. With this scheme, major development projects for the North East will be approved more easily. Here, the means of livelihood for the women and the youth will also be developed. A budget of 6000 crore rupees has been fixed for the coming 3-4 years under PM-DevINE.
Brothers & Sisters,
The parties which were in government for a long time had the idea to 'divide' the North East; but we have come up with the idea of 'DevINE'. Be it different communities, or different regions, we are removing all kinds of divisions. Today, in the North East, we are not drawing borders of disputes, but we are constructing corridors of development; we are emphasizing on that. In the last 8 years, many groups have left the path of violence and have opted for the path of permanent peace. To ensure that AFSPA is no longer needed in the North East, the situation is constantly being improved with the help of the state governments. Not only this, the border disputes between the states, which were going on for decades, are being resolved.
Friends,
For us, the North East and our border areas are not the end points but the gateway to security and prosperity. The security of the nation is also ensured from here and trade and business with other countries also takes place from here. That's why there is another important scheme, which is going to benefit the North Eastern states. This plan is about developing vibrant border villages. Under this, better facilities will be developed in the border villages. For a long time, there was a misconception in the country that if the border areas were developed and the connectivity improved then the enemies would benefit. I can't even imagine that such was the mindset once. Due to this mindset of the previous governments, connectivity could not be improved in all the border areas of the country including the North East. But today, overtly, with confidence, the construction work for new roads, new tunnels, new bridges, new rail lines, new airstrips, and everything that is necessary, is going on at a fast pace one after the other. We are engaged in turning the border villages which were once deserted, into vibrant villages. The speed with which we work in our cities is necessary on our borders too. Consequently, tourism will expand here and those who have left the village will also come back.
Friends,
Last year I had the opportunity to visit the Vatican City, where I met His Holiness the Pope. I have also invited him to visit India. This meeting left a deep impression on my mind. We both had discussed the challenges that the entire humanity is facing today. Consensus was made for united efforts on how everyone can be benefitted with the spirit of unity and harmony. We have to strengthen this spirit.
Friends,
Our tribal society has benefited the most from the politics of peace and development. The development of tribal areas while maintaining the tradition, language and culture of the tribal society is the priority of our government. That's why we have removed the ban on cutting bamboo. This has boosted the manufacture of tribal products associated with bamboo. For value addition in the produce obtained from forests, 850 Van Dhan Kendras have been established in the North East. Many Self-Help Groups are associated with them, in which many of our mothers and sisters are working. Moreover, social infrastructure like houses, water, electricity and gas have also benefited the North East the most. In the past few years, electricity has reached 2 lakh households in Meghalaya for the first time. About 70 thousand houses have been sanctioned for the poor. About three lakh families have got the facility of tap water for the first time. The biggest beneficiaries of such facilities are our tribal brothers and sisters.
Friends ,
To ensure that this stream of rapid development in the North East continues to flow like this, your blessings are our energy. The festival of Christmas is around the corner. Today, as I have come to the North East, I want to extend my heartiest wishes to all the countrymen and my brothers and sisters from the North East for the festival of Christmas, from this land. Once again, my heartiest congratulations to all of you! Khublei Shibon! (Thanks in Khasi and Jaintia) Mitela! (Thanks in Garo)
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମେଘାଳୟର ଶିଲଂଠାରେ ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶ ମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
18 DEC 2022 3:19PM by PIB Bhubaneswar
ମେଘାଳୟର ରାଜ୍ୟପାଳ ବ୍ରିଗେଡିୟର ବି.ଡି ମିଶ୍ରା ମହୋଦୟ, ମେଘାଳୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ସାଙ୍ଗମା ମହାଶୟ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଭାଇ ଶାହା, ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନେୱାଲ, କିରଣ ରିଜିଜୁ ମହାଶୟ, ଜି. କିଶନ ରେଡ୍ଡୀ ମହାଶୟ, ମଣିପୁର, ମିଜୋରାମ, ଆସାମ, ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ତ୍ରିପୁରା ଏବଂ ସିକ୍କିମର ସମସ୍ତ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଗଣ ଏବଂ ମେଘାଳୟର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ !
ଖୁବଲେଈ ଶିବୋନ ! (ଖାସି ଏବଂ ଜୟନ୍ତିୟାରେ ନମସ୍ତେ) ନମେଙ୍ଗ ଅମା !(ଗାରୋରେ ନମସ୍ତେ) । ମେଘାଳୟ ହେଉଛି ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିରେ ସମୃଦ୍ଧ ପ୍ରଦେଶ । ଏହି ସମୃଦ୍ଧି ଆପଣମାନଙ୍କର ସ୍ୱାଗତ- ସତ୍କାରରେ ମଧ୍ୟ ଝଲସି ଉଠୁଛି । ଆଜି ପୁଣି ଥରେ ମେଘାଳୟର ବିକାଶ ଉତ୍ସବରେ ସହଭାଗୀ ହେବା ପାଇଁ ଆମକୁ ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି । ମେଘାଳୟର ମୋର ସମସ୍ତ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଯୋଗ ଅବା ସଂଯୋଗୀକରଣ, ଶିକ୍ଷା, ଦକ୍ଷତା, ରୋଜଗାରର ଡଜନ- ଡଜନ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ବହୁତ- ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଏହା ହେଉଛି ସଂଯୋଗ ଯେ, ଆଜି ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱକପ୍ ଫୁଟବଲର ଫାଇନାଲ ମ୍ୟାଚ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଏଠାରେ ଫୁଟବଲ୍ ମୈଦାନରେ ହିଁ ଫୁଟବଲ ପ୍ରେମୀଙ୍କ ଗହଣରେ ଅଛି । ସେଠାରେ ଫୁଟବଲର ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଚାଲିଛି ଆଉ ଆମେ ଫୁଟବଲ୍ ମୈଦାନରେ ବିକାଶର ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରୁଛେ । ମୁଁ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ମ୍ୟାଚ କତାରରେ ହେଉଛି, କିନ୍ତୁ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଉଦ୍ଦିପନା ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ କିଛି କମ୍ ନାହିଁ । ଆଉ ସାଥୀଗଣ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଫୁଟବଲ୍ ମୈଦାନରେ ଅଛି ଏବଂ ଫୁଟବଲ୍ ଫିଭର ଚାରିଆଡେ ଅଛି, ସେତେବେଳେ ଆମେ କାହିଁକି ଫୁଟବଲର ପରିଭାଷାରେ କଥା ନହେବା, ଫୁଟବଲର ଉଦାହରଣ ଦେଇ କଥା ହେବା। ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଜଣାଅଛି ଯେ, ଫୁଟବଲ ଖେଳରେ ଯଦି କେହି ଖେଳ ଭାବନା ବିରୋଧରେ, କ୍ରୀଡାମନୋଭାବର ଉତ୍ସାହ ବିରୋଧରେ ଯଦି କିଛି ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରିଥାଏ । ସେତେବେଳେ ତାକୁ ନାଲି କାର୍ଡ ଦେଖାଇ ବାହାର କରି ଦିଆଯାଇଥାଏ । ସେହିଭଳି ବିଗତ 8 ବର୍ଷରେ ଆମେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ସହିତ ଜଡିତ ଅନେକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ନାଲି କାର୍ଡ ଦେଖାଇ ଦେଇଛୁ । ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାର, ଭେଦଭାବ, ଭାଇ-ପୁତୁରାବାଦ, ହିଂସା, ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକୁ ଅଟକାଇ- ଝୁଲାଇ ରଖିବା. ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କର ରାଜନୀତିରୁ ବାହାର କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହ ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ । କିନ୍ତୁ ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଜାଣିଛନ୍ତି, ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଜାଣିଛି । ଏହି ମନ୍ଦ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟର, ରୋଗର ମୂଳ ହେଉଛି ବହୁତ ଗଭୀର, ଏଥିପାଇଁ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମିଳିମିଶି ତାକୁ ଦୂର କରି ରହିବାର ଅଛି । ଆମେ ବିକାଶର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଅଧିକ ଗତି ଦେବା ଏବଂ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କରିବାର ପ୍ରୟାସର ଭଲ ପରିଣାମ ମଧ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟି ଗୋଚର ହେଉଛି । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, କ୍ରୀଡାକୁ ନେଇ ମଧ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଆଜି ଏକ ନୂତନ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିର ସହିତ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛନ୍ତି। ଏହାର ଲାଭ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ହୋଇଛି, ପୂର୍ବୋତ୍ତରର ମୋର ଯବାନମାନଙ୍କୁ, ଆମର ପୁଅ- ଝିଅମାନଙ୍କୁ ହୋଇଛି । ଦେଶର ପ୍ରଥମ କ୍ରୀଡା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟରେ ଅଛି । ଆଜି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ମଲ୍ଟିପ ର୍ପଜ ହଲ, ଫୁଟବଲ ମୈଦାନ, ଆଥଲେଟିକ ଟ୍ରାକ, ଏଭଳି 90 ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି । ଆଜି ଶିଲଂରୁ ମୁଁ ଏହା କହିପାରୁଛି ଯେ, ଯଦିଓ ଆଜି ଆମର ଦୃଷ୍ଟି କତରରେ ଚାଲୁଥିବା ଖେଳ ଉପରେ ଅଛି, ମୈଦାନରେ ବିଦେଶୀ ଦଳ ଅଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ଅଛି, କିନ୍ତୁ ମୋତେ ମୋ ଦେଶର ଯୁବ ଶକ୍ତି ଉପରେ ଭରସା ଅଛି । ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ କହୁଛି ଯେ, ଏବେ ଆଉ ସେହିଦିନ ଦୂର ନୁହେଁ ଯେତେବେଳେ ଭାରତରେ ହିଁ ଏଭଳି ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରାଯିବ ଏବଂ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ପାଇଁ ଚିୟର ବା ଜୟ ଜୟକାର କରିବା ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ବିକାଶ କେବଳ ବଜେଟ, ଟେଣ୍ଡର, ଶିଳାନ୍ୟାସ, ଉଦଘାଟନ, ଏହି ରୀତିନୀତି ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ । ଏହା ତ’ ବର୍ଷ 2014 ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ହୋଇ ଚାଲିଥିଲା । ଫିତା କାଟିଲାବାଲା ପହଞ୍ଚି ଯାଉଥିଲେ । ନେତାମନେ ଫୁଲମାଳମାନ ପିନ୍ଧି ଦେଉଥିଲେ, ଜିନ୍ଦାବାଦର ନାରା ମଧ୍ୟ କରାଯାଉଥିଲା । ତେବେ ଆଜି ପୁଣି କ’ଣ ପରିବର୍ତନ ହୋଇଛି ? ଆଜି ଯେଉଁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି, ତାହା ଆମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଆସିଛି । ଆମର ସଂକଳ୍ପରେ ଆସିଛି, ଆମର ପ୍ରାଥମିକତାରେ ଆସିଛି, ଆମର କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତିରେ ଆସିଛି, ପରିବର୍ତ୍ତିତ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ପରିଣାମରେ ଆସିଛି । ସଂକଳ୍ପ, ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଆଧୁନିକ ଯୋଗାଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ଭାରତର ନିର୍ମାଣର । ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ, ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ର, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗକୁ ଦ୍ରୁତ ବିକାଶର ମିଶନ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବାର, ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ବିକାଶ । ପ୍ରାଥମିକତା, ହେଉଛି ଅଭାବକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ, ଦୂରତାକୁ କମ୍ କରିବା ପାଇଁ, ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ, ହେଉଛି ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ । କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଅର୍ଥାତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକଳ୍ପ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରାଯାଉ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଆମେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କର ପ୍ରାଥମିକତାଗୁଡ଼ିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କଲୁ, ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ବଦଳାଇଲୁ, ସେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଏହାର ସକରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ମଧ୍ୟ ଦେଖା ଯାଉଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ଦେଶରେ 7 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା, ଏହି ପରିସଂଖ୍ୟାନ ମେଘାଳୟର ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ ମନେ ରଖିବେ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ମୋର ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ ମନେ ରଖିବେ । କେବଳ ଭିତିଭୂମି ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର 7 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ କି 8 ବର୍ଷ ତଳେ ଏହି ଖର୍ଚ୍ଚ 2 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ମଧ୍ୟ କମ୍ ଥିଲା । ଅର୍ଥାତ ସ୍ୱାଧୀନତାର 7 ଦଶକ ପରେ ମଧ୍ୟ କେବଳ 2 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିଥିଲା ଆଉ 8 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ 4 ଗୁଣା କ୍ଷମତା ଆମେ ବଢ଼ାଇଛୁ । ଆଜି ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ନେଇ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ରାଜ୍ୟ, ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ହେଉଛି, ସ୍ପର୍ଦ୍ଧା ହେଉଛି, ବିକାଶର ପ୍ରତିଯୋଗିତା ହେଉଛି । ଦେଶରେ ଏ ଯେଉଁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି ଆଜି ତାହାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ହିତାଧିକାରୀ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ମୋର ଏହି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ । ଶିଲଂ ସମେତ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ସମସ୍ତ ରାଜଧାନୀଗୁଡ଼ିକ ରେଳ- ସେବା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୁଅନ୍ତୁ, ଏଥିପାଇଁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି । ବର୍ଷ 2014 ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସପ୍ତାହରେ 900 ଉଡାଣ ସମ୍ଭବପର ହୋଇ ପାରୁଥିଲା, ଆଜି ସେଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରାୟତଃ ଏକ ହଜାର ନଅ ଶହ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚି ଯାଇଛି । କେବେ 900 ହେଉଥିଲା, ଏବେ 1900 ହେଉଛି । ଆଜି ମେଘାଳୟରେ ଉଡାଣ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ 16ଟି ରୁଟ୍ ରେ ବିମାନ ସେବା ଚାଲୁ ରହିଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ମେଘାଳୟବାସୀ ମାନଙ୍କୁ ଶସ୍ତା ବିମାନ ସେବାର ଲାଭ ମିଳୁଛି । ଉନ୍ନତ ବିମାନ ଯୋଗାଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ମେଘାଳୟ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ହୋଇ ପାରୁଛି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କର କୃଷି ଉଡାଣ ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ଏଠାକାର ଫଳ-ପନିପରିବା ଦେଶ ଏବଂ ବିଦେଶର ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସହଜରେ ପହଞ୍ଚି ପାରୁଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଯେଉଁ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଲୋକାର୍ପଣ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ ହୋଇଛି, ତାହାଦ୍ୱାରା ମେଘାଳୟର ଯୋଗାଯୋଗ ଆହୁରି ସଶକ୍ତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ବିଗତ 8 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମେଘାଳୟରେ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣରେ 5 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଇଛି । ବିଗତ 8 ବର୍ଷରେ ଯେତିକି ଗ୍ରାମୀଣ ସଡ଼କ ମେଘାଳୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଡ଼କ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ତାହା ତା’ପୂର୍ବରୁ 20 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିବା ସଡ଼କ ଠାରୁ ହେଉଛି 7ଗୁଣ ଅଧିକ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଯୁବଶକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ ସଂଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ନୂତନ ସୁଯୋଗମାନ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଉଛି । ଡିଜିଟାଲ ସଂଯୋଗ ଦ୍ୱାରା କେବଳ କଥାବାର୍ତ୍ତା, ଯୋଗାଯୋଗ ନୁହେଁ, ସେତିକି ଲାଭ ମିଳିଥାଏ କେବଳ ତାହା ନୁହେଁ । ବରଂ ଏହାଦ୍ୱାରା ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଠାରୁ ନେଇ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଶିକ୍ଷାରୁ ନେଇ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁବିଧାମାନ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଥାଏ, ସୁଯୋଗ ବଢ଼ିଥାଏ । ଏହା ସହିତ ବିଶ୍ୱରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଏହାଦ୍ୱାରା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ । 2014 ତୁଳନାରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବରର ବ୍ୟାପକତା ପ୍ରାୟତଃ 4 ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ସେଠାରେ ମେଘାଳୟରେ ଏହି ବୃଦ୍ଧି ହେଉଛି 5 ଗୁଣରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ । ଉତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର କୋଣ ଅନୁକୋଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉନ୍ନତ ମୋବାଇଲ ସଂଯୋଗ ପହଞ୍ଚିପାରୁ, ଏଥିପାଇଁ 6 ହଜାର ମୋବାଇଲ ଟାୱାର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଉଛି। ଏହା ଉପରେ 5 ହଜାର କୋଟିରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଉଛି । ଆଜି ମେଘାଳୟରେ ଅନେକ 4-ଜି ମୋବାଇଲ ଟାୱାରର ଲୋକାର୍ପଣ ଏହି ପ୍ରୟାସ ଗୁଡ଼ିକୁ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏହି ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏଠାକାର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ମେଘାଳୟରେ ଆଇଆଇଏମର ଲୋକାର୍ପଣ ଏବଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପାର୍କର ଶିଳାନ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ ପାଠ ପଢ଼ିବା ଏବଂ ରୋଜଗାରର ସୁଯୋଗକୁ ମଧ୍ୟ ବିସ୍ତାର କରିବ । ଆଜି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳ ଗୁଡ଼ିକରେ ଦେଢ଼ ଶହରୁ ଅଧିକ ଏକଲବ୍ୟ ମଡେଲ ସ୍କୁଲ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି, ଏଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ 39ଟି ମେଘାଳୟରେ ରହିଛି । ଅନ୍ୟପଟେ ଆଇଆଇଏମ ଭଳି ବୃତ୍ତିଗତ ଶିକ୍ଷା ସଂସ୍ଥାନ ଗୁଡ଼ିକରୁ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଏହିଠାରେ ବୃତ୍ତିଗତ ଶିକ୍ଷାର ମଧ୍ୟ ଲାଭ ମିଳିବାକୁ ଯାଉଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ପାଇଁ ଭାଜପାର, ଏନଡିଏର ସରକାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱସନୀୟତାର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ହିଁ 3 ନୂତନ ଯୋଜନାମାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ତ’ ହେଉଛି ସିଧାସଳଖ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ପାଇଁ କିମ୍ବା ସେଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ପର୍ବତମାଳା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ରୋପ-ୱେର ନେଟୱର୍କ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ପ୍ରସିଦ୍ଧ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକରେ ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି ହେବ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ବିକାଶ ମଧ୍ୟ ହେବ । ପିଏମ ଡିଭାଇନ୍ ଯୋଜନା ତ’ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ବିକାଶକୁ ନୂତନ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହି ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ବଡ଼- ବଡ଼ ବିକାଶଶୀଳ ପ୍ରକଳ୍ପମାନ ଅଧିକ ସହଜରେ ମଞ୍ଜୁର ହୋଇ ପାରିବ । ଏଠାରେ ମହିଳା ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କର ଆଜୀବୀକାର ସାଧନମାନ ବିକଶିତ ହେବ। ପିଏମ ଡିଭାଇନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଗାମୀ 3-4 ବର୍ଷ ପାଇଁ 6 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବଜେଟ ସ୍ଥିର କରାଯାଇ ସାରିଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯେଉଁ ଦଳଗୁଡ଼ିକ ସରକାରରେ ରହିଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଚିନ୍ତାଧାରା ରହିଥିଲା ବିଭାଜନ (ଡିଭାଇଡ଼) ଆଉ ଆମେ ଡିଭାଇନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଆସିଛୁ । ଭିନ୍ନ- ଭିନ୍ନ ସମୁଦାୟ ହୁଅନ୍ତୁ, କିମ୍ବା ଭିନ୍ନ- ଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର, ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକାରର ବିଭାଜନକୁ ଦୂର କରୁଛୁ। ଆଜି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଆମେ ବିବାଦର ସୀମା ନୁହେଁ, ବରଂ ବିକାଶର କରିଡର ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ ତାହା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରୁଛୁ। ବିଗତ 8 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକ ହିଂସାର ରାସ୍ତାକୁ ଛାଡ଼ିଛନ୍ତି, ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତିର ରାସ୍ତାକୁ ଧରି ରଖିଛନ୍ତି। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଏଏଫଏସପିଏର ଆବଶ୍ୟକତା ନ ପଡ଼ୁ, ଏଥିପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାର କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଏକାଠି ହୋଇ ମିଳିମିଶି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ସୁଧାରିବା ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସୀମାକୁ ନେଇ ମଧ୍ୟ ଦଶକ- ଦଶକ ଧରି ଯେଉଁ ବିବାଦ ଚାଲୁ ରହିଥିଲା, ସେଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ କରାଯାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମ ପାଇଁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ, ଆମର ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳ, ଶେଷ ସୀମା ନୁହେଁ ବରଂ ହେଉଛି ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିର ପ୍ରବେଶ ପଥ (ଗେଟ-ୱେ) । ରାଷ୍ଟ୍ରର ସୁରକ୍ଷା ମଧ୍ୟ ଏହିଠାରୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେଉଛି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦେଶ ସହିତ ବ୍ୟବସାୟ- ବାଣିଜ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଏହିଠାରୁ ହେଉଛି । ଏଥିପାଇଁ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଜନା ରହିଛି, ଯାହାର ଲାଭ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହି ଯୋଜନା ହେଉଛି ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ବର୍ଡର ଭିଲେଜ ନିର୍ମାଣ କରିବା । ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ସୀମାନ୍ତବର୍ତ୍ତୀ ଗାଁଗୁଡ଼ିକରେ ଉନ୍ନତ ସୁବିଧାମାନ ବିକଶିତ କରାଯିବ। ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶରେ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ରହି ଆସିଛି ଯେ ସୀମାବନ୍ତର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିକାଶ ହେବ, ଯୋଗାଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ହେବ ତେବେ ଶତ୍ରୁକୁ ଲାଭ ମିଳିବ । ଏହା ଚିନ୍ତା କରାଯାଉଥିଲା, ମୁଁ ତ କଳ୍ପନା ମଧ୍ୟ କରି ପାରୁ ନାହିଁ । କ’ଣ ଏମିତି ବି କେବେ ଚିନ୍ତା କରାଯାଇ ପାରେ ? ପୂର୍ବର ସରକାରମାନଙ୍କର ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା କାରଣରୁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ସମେତ ଦେଶର ସମସ୍ତ ସୀମାନ୍ତବର୍ତ୍ତୀ ଯୋଗାଯୋଗ ଉନ୍ନତ ହୋଇ ପାରିନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ଆଜି ଯୁଦ୍ଧକାଳୀନ ଭିତ୍ତିରେ ସୀମାନ୍ତରେ ନୂତନ ସଡ଼କ, ନୂତନ ଟନେଲ, ନୂତନ ପୋଲ, ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନ, ନୂତନ ଏୟାର ଷ୍ଟ୍ରିପ୍, ଯାହା କିଛିର ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ତାହାର ନିର୍ମାଣର କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲୁ ରହିଛି । ଯେଉଁ ସୀମାନ୍ତବର୍ତ୍ତୀ ଗାଁଗୁଡ଼ିକ ଏକ ସମୟରେ ଜନଶୂନ୍ୟ ରହୁଥିଲା, ଆମେ ତାହାକୁ ଜୀବନ୍ତ (ଭାଇବ୍ରେଂଟ) କରିବାରେ ଲାଗି ପଡ଼ିଛୁ । ଯେଉଁ ଗତି ଆମ ସହର ଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ହେଉଛି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ଆମର ସୀମାନ୍ତବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସେହି ଗତି ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏହାଦ୍ୱାରା ଏଠାରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ହେବ ଆଉ ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ଗାଁକୁ ଛାଡ଼ି ଚାଲି ଯାଇଛନ୍ତି, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ପୁଣି ଫେରି ଆସିବେ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଗତ ବର୍ଷ ମୋତେ ଭାଟିକାନ ସିଟି ଯିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ମୋର ମହାମହିମ ଦି ପୋପଙ୍କ ସହିତ ସାକ୍ଷାତ ହେଲା। ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଭାରତ ଆସିବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ ମଧ୍ୟ କରିଛି। ଏହି ସାକ୍ଷାତକାର ମୋ ମନରେ ଗଭୀର ରେଖାପାତ କରିଛି। ଆମେ ଦୁଇଜଣ ସେହିସବୁ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଚର୍ଚ୍ଚା କଲୁ, ଯେଉଁଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଆଜି ସମଗ୍ର ମାନବଜାତି ଲଢ଼େଇ କରୁଛି। ଏକତା ଏବଂ ସମରସତାର ଭାବନା ସହିତ କିଭଳି ସମସ୍ତଙ୍କର କଲ୍ୟାଣ ହୋଇ ପାରିବ, ଏହା ଉପରେ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ସହମତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଏହି ଭାବନାକୁ ଆମକୁ ସଶକ୍ତ କରିବାକୁ ହେବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଶାନ୍ତି ଏବଂ ବିକାଶର ରାଜନୀତିର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ଆମର ଜନଜାତୀୟ ସମାଜକୁ ହୋଇଛି। ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ପରମ୍ପରା, ଭାଷାଭୂଷା, ସଂସ୍କୃତିକୁ ଅପରିବର୍ତ୍ତିତ ରଖି ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳ ଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ହେଉଛି ସରକାରଙ୍କର ପ୍ରାଥମିକତା। ଏଥିପାଇଁ ବାଉଁଶ କାଟିବା ଉପରେ ଯେଉଁ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଥିଲା, ଆମେ ତାହାକୁ ହଟାଇ ଦେଇଛୁ। ଏହାଦ୍ୱାରା ବାଉଁଶ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଆଦିବାସୀ ଉତ୍ପାଦ ଗୁଡ଼ିକର ନିର୍ମାଣକୁ ଶକ୍ତି ମିଳିଲା । ବନରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ଉତ୍ପାଦ ଗୁଡ଼ିକୁ ମୂଲ୍ୟଯୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ସାଢ଼େ 8 ଶହ ବନଧନ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପିତ କରାଯାଇ ସାରିଛି । ଏଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଅନେକ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଜଡ଼ିତ ହୋଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରୁ ଅନେକ ଗୁଡ଼ିକରେ ଆମର ମାଆ ଭଉଣୀମାନେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଘର, ପାଣି, ବିଜୁଳି, ଗ୍ୟାସ ଭଳି ସାମାଜିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ମଧ୍ୟ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ହୋଇଛି । ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ମେଘାଳୟରେ 2 ଲକ୍ଷ ଘର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବିଜୁଳି ପହଞ୍ଚିଛି । ଗରିବମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ 70 ହଜାର ଘର ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଛି । ପ୍ରାୟତଃ ତିନି ଲକ୍ଷ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପାଇପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଜଳର ସୁବିଧା ମିଳି ପାରିଛି । ଏହିଭଳି ସୁବିଧା ଗୁଡ଼ିକର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ହିତାଧିକାରୀ ହେଉଛନ୍ତି ଆମର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ- ଭଉଣୀମାନେ।
ସାଥୀଗଣ,
ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଦ୍ରୁତ ବିକାଶର ଏହି ଧାରା ଏହିଭଳି ଭାବେ ପ୍ରବାହିତ ହୋଇ ଚାଲିଥାଉ, ଏଥିପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ହେଉଛି ଆମର ଉର୍ଜ୍ଜା । ଏବେ କିଛି ଦିନ ପରେ ହିଁ ବଡ଼ଦିନ ପର୍ବ ଆସୁଛି, ଏହି ପର୍ବ ଆସୁଛି । ଆଜି ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଖକୁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ଆସିଛି ତେବେ ଏହି ମାଟିରୁ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ମୋର ସମସ୍ତ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଆଗାମୀ ବଡ଼ଦିନର ପର୍ବ ପାଇଁ ଅନେକ- ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି । ଆଉ ଥରେ ପୁଣି ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା । ଖୁବଲେଈ ଶିବୋନ! (ଖାସୀ ଏବଂ ଜୟନ୍ତିୟାରେ ଧନ୍ୟବାଦ) ମିତେଲା ! (ଗାରୋରେ ଧନ୍ୟବାଦ)