Prime Minister's Office
Today, India commences its G20 Presidency
- Shri Narendra Modi, Prime Minister
01 DEC 2022 9:59AM by PIB Delhi
The previous 17 Presidencies of the G20 delivered significant results - for ensuring macro-economic stability, rationalising international taxation, relieving debt-burden on countries, among many other outcomes. We will benefit from these achievements, and build further upon them.
However, as India assumes this important mantle, I ask myself - can the G20 go further still? Can we catalyse a fundamental mindset shift, to benefit humanity as a whole?
I believe we can.
Our mindsets are shaped by our circumstances. Through all of history, humanity lived in scarcity. We fought for limited resources, because our survival depended on denying them to others. Confrontation and competition - between ideas, ideologies and identities - became the norm.
Unfortunately, we remain trapped in the same zero-sum mindset even today. We see it when countries fight over territory or resources. We see it when supplies of essential goods are weaponised. We see it when vaccines are hoarded by a few, even as billions remain vulnerable.
Some may argue that confrontation and greed are just human nature. I disagree. If humans were inherently selfish, what would explain the lasting appeal of so many spiritual traditions that advocate the fundamental one-ness of us all?
One such tradition, popular in India, sees all living beings, and even inanimate things, as composed of the same five basic elements – the panch tatva of earth, water, fire, air and space. Harmony among these elements - within us and between us - is essential for our physical, social and environmental well-being.
India's G20 Presidency will work to promote this universal sense of one-ness. Hence our theme - 'One Earth, One Family, One Future'.
This is not just a slogan. It takes into account recent changes in human circumstances, which we have collectively failed to appreciate.
Today, we have the means to produce enough to meet the basic needs of all people in the world.
Today, we do not need to fight for our survival - our era need not be one of war. Indeed, it must not be one!
Today, the greatest challenges we face - climate change, terrorism, and pandemics - can be solved not by fighting each other, but only by acting together.
Fortunately, today's technology also gives us the means to address problems on a humanity-wide scale. The massive virtual worlds that we inhabit today demonstrate the scalability of digital technologies.
Housing one-sixth of humanity, and with its immense diversity of languages, religions, customs and beliefs, India is a microcosm of the world.
With the oldest-known traditions of collective decision-making, India contributes to the foundational DNA of democracy. As the mother of democracy, India's national consensus is forged not by diktat, but by blending millions of free voices into one harmonious melody.
Today, India is the fastest growing large economy. Our citizen-centric governance model takes care of even our most marginalised citizens, while nurturing the creative genius of our talented youth.
We have tried to make national development not an exercise in top-down governance, but rather a citizen-led 'people's movement'.
We have leveraged technology to create digital public goods that are open, inclusive and inter-operable. These have delivered revolutionary progress in fields as varied as social protection, financial inclusion, and electronic payments.
For all these reasons, India's experiences can provide insights for possible global solutions.
During our G20 Presidency, we shall present India's experiences, learnings and models as possible templates for others, particularly the developing world.
Our G20 priorities will be shaped in consultation with not just our G20 partners, but also our fellow-travellers in the global South, whose voice often goes unheard.
Our priorities will focus on healing our 'One Earth', creating harmony within our 'One Family' and giving hope for our 'One Future'.
For healing our planet, we will encourage sustainable and environment-friendly lifestyles, based on India's tradition of trusteeship towards nature.
For promoting harmony within the human family, we will seek to depoliticise the global supply of food, fertilizers and medical products, so that geo-political tensions do not lead to humanitarian crises. As in our own families, those whose needs are the greatest must always be our first concern.
For imbuing hope in our future generations, we will encourage an honest conversation among the most powerful countries - on mitigating risks posed by weapons of mass destruction and enhancing global security.
India’s G20 agenda will be inclusive, ambitious, action-oriented, and decisive.
Let us join together to make India's G20 Presidency a Presidency of healing, harmony and hope.
Let us work together to shape a new paradigm - of human-centric globalisation.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
আজিৰে পৰা ভাৰতে জি-২০ৰ সভাপতিত্ব আৰম্ভ কৰিছে -শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডী, প্ৰধানমন্ত্ৰী
01 DEC 2022 9:59AM by PIB Guwahati
সামগ্ৰিক অৰ্থনৈতিক স্থিতিশীলতা নিশ্চিত কৰা, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কৰ ব্যৱস্থাক যুক্তিসংগত কৰা, দেশসমূহৰ ওপৰত ঋণৰ বোজা দূৰ কৰাৰ লগতে আন বহুতো ফলাফলৰ ক্ষেত্ৰত জি-২০ৰ পূৰ্বৰ ১৭খন প্ৰেচিডেন্সীয়ে উল্লেখযোগ্য ফলাফল দাঙি ধৰিছিল। এই কৃতিত্বসমূহৰ পৰা আমি উপকৃত হ’ম, আৰু ইয়াৰ ওপৰত আৰু অধিক সৱল ভেটি গঢ়ি তুলিম।
কিন্তু ভাৰতে এই গুৰুত্বপূৰ্ণ দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰাৰ লগে লগে মই নিজকে প্ৰশ্ন কৰোঁ-জি-২০ এতিয়াও আৰু আগবাঢ়িব পাৰিবনে? আমি এটা মৌলিক মানসিক পৰিৱৰ্তনক অনুঘটক হিচাপে কাম কৰিব পাৰোনে, সামগ্ৰিকভাৱে মানৱতাক উপকৃত কৰিবলৈ ?
মোৰ বিশ্বাস আমি পাৰিম।
আমাৰ মানসিকতা আমাৰ পৰিস্থিতিৰ দ্বাৰা গঢ় লৈ উঠিছে। সমগ্ৰ ইতিহাসৰ মাজেৰে মানৱজাতিয়ে অভাৱত বাস কৰিছিল। আমি সীমিত সম্পদৰ বাবে যুঁজ দিছিলো, কিয়নো আমাৰ জীয়াই থকাটো আনক অস্বীকাৰ কৰাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিছিল। সংঘৰ্ষ আৰু প্ৰতিযোগিতা - ধাৰণা, মতাদৰ্শ আৰু পৰিচয়ৰ মাজত - নিয়ম হৈ পৰিছিল।
দুৰ্ভাগ্যবশতঃ, আমি আজিও একে শূন্য ৰাশিৰ মানসিকতাত আৱদ্ধ হৈ আছোঁ। আমি ইয়াক দেখিছো যেতিয়া দেশবোৰে অঞ্চল বা সম্পদৰ ওপৰত কাজিয়া কৰে। যেতিয়া অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ যোগান অস্ত্ৰীকৰণ কৰা হয় তেতিয়া আমি ইয়াক দেখিছোঁ। আমি ইয়াক দেখিছোঁ যেতিয়া ভেকছিনবোৰ কেইটামানৰ দ্বাৰা জমা কৰা হয়, আনকি কোটি কোটি অসুৰক্ষিত হৈ থাকে।
কিছুমানে তৰ্ক কৰিব পাৰে যে সংঘৰ্ষ আৰু লোভ কেৱল মানুহৰ প্ৰকৃতি। মই একমত নহয়। যদি মানুহে স্বাভাৱিকতে স্বাৰ্থপৰ হয়, তেন্তে আমাৰ সকলোৰে মৌলিক একতাৰ সমৰ্থন কৰা বহুতো আধ্যাত্মিক পৰম্পৰাৰ স্থায়ী আৱেদনক কিহে ব্যাখ্যা কৰিব?
ভাৰতত জনপ্ৰিয় এনে এক পৰম্পৰাত সকলো জীৱ, আনকি জড় বস্তুও দেখা যায়, একে পাঁচটা মৌলিক উপাদানেৰে গঠিত – পৃথিৱী, পানী, জুই, বায়ু আৰু মহাকাশৰ পঞ্চ তাত্ভা। আমাৰ শাৰীৰিক, সামাজিক আৰু পাৰিপাৰ্শ্বিক কল্যাণৰ বাবে এই উপাদানবোৰৰ মাজত - আমাৰ ভিতৰত আৰু আমাৰ মাজত সম্প্ৰীতি অপৰিহাৰ্য।
ভাৰতৰ জি-২০ প্ৰেচিডেন্সিয়ে একতাৰ এই সাৰ্বজনীন অনুভূতিক প্ৰচাৰ কৰিবলৈ কাম কৰিব। সেয়েহে আমাৰ বিষয়বস্তু - 'এক পৃথিৱী, এক পৰিয়াল, এক ভৱিষ্যত'।
এইটো কেৱল এটা শ্লোগান নহয়। ই মানৱ পৰিস্থিতিৰ শেহতীয়া পৰিৱৰ্তনবোৰ বিবেচনা কৰে, যাক আমি সামূহিকভাৱে প্ৰশংসা কৰাত ব্যৰ্থ হৈছো।
আজি, পৃথিৱীৰ সকলো লোকৰ মৌলিক প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাৰ বাবে পৰ্যাপ্ত উৎপাদন কৰাৰ উপায় আমাৰ ওচৰত আছে।
আজি আমাৰ অস্তিত্ব ৰক্ষাৰ বাবে যুঁজ দিয়াৰ প্ৰয়োজন নাই - আমাৰ যুগ যুদ্ধৰ হোৱাৰ প্ৰয়োজন নাই। সঁচাকৈয়ে ই এটা হ’ব নালাগে!
আজি আমি সন্মুখীন হোৱা আটাইতকৈ ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান - জলবায়ু পৰিৱৰ্তন, সন্ত্ৰাসবাদ, মহামাৰী - ইজনে সিজনৰ বিৰুদ্ধে যুঁজি নহয়, কেৱল একেলগে কাম কৰিলেই সমাধান কৰিব পাৰি।
সৌভাগ্যক্ৰমে আজিৰ প্ৰযুক্তিয়েও আমাক মানৱতা ব্যাপক পৰিসৰত সমস্যাসমূহৰ সমাধানৰ উপায় প্ৰদান কৰে। আজি আমি বাস কৰা বিশাল ভাৰ্চুৱেল জগতসমূহে ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ স্কেলেবিলিটি প্ৰদৰ্শন কৰে।
মানৱতাৰ এক ষষ্ঠাংশ বাসস্থান, আৰু ভাষা, ধৰ্ম, ৰীতি-নীতি আৰু বিশ্বাসৰ অপৰিসীম বৈচিত্ৰ্যৰে ভাৰত বিশ্বৰ এক অণুবিশ্ব।
সামূহিক সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ আটাইতকৈ পুৰণি পৰিচিত পৰম্পৰাৰে ভাৰতে গণতন্ত্ৰৰ মূল ডি এন এত অৰিহণা যোগায়। গণতন্ত্ৰৰ মাতৃ হিচাপে ভাৰতৰ জাতীয় সহমত ডিক্টেটেৰে নহয়, লাখ লাখ মুক্ত কণ্ঠক এটা সুসম সুৰত মিহলাই গঢ় লৈ উঠে।
আজি ভাৰত সৰ্বাধিক দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা বৃহৎ অৰ্থনীতি। আমাৰ নাগৰিককেন্দ্ৰিক শাসন আৰ্হিটোৱে আনকি আমাৰ অতি প্ৰান্তীয় নাগৰিকসকলৰ যত্ন লয়, একে সময়তে আমাৰ প্ৰতিভাৱান যুৱক-যুৱতীসকলৰ সৃষ্টিশীল প্ৰতিভাক লালন-পালন কৰে।
আমি ৰাষ্ট্ৰীয় উন্নয়নক ওপৰৰ পৰা তললৈ শাসনৰ কচৰৎ নহয়, বৰঞ্চ নাগৰিক নেতৃত্বাধীন ‘জন আন্দোলন’ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ চেষ্টা কৰিছো।
আমি প্ৰযুক্তিৰ সহায় লৈ ডিজিটেল ৰাজহুৱা সামগ্ৰী সৃষ্টি কৰিছো যিবোৰ মুকলি, অন্তৰ্ভুক্ত আৰু আন্তঃকাৰ্য্যক্ষম। এইবোৰে সামাজিক সুৰক্ষা, আৰ্থিক অন্তৰ্ভুক্তি, আৰু ইলেক্ট্ৰনিক পেমেণ্টৰ দৰে বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত বৈপ্লৱিক অগ্ৰগতি প্ৰদান কৰিছে।
এই সকলোবোৰ কাৰণতে ভাৰতৰ অভিজ্ঞতাই সম্ভাৱ্য বিশ্বব্যাপী সমাধানৰ বাবে অন্তৰ্দৃষ্টি প্ৰদান কৰিব পাৰে।আমাৰ জি-২০ ৰাষ্ট্ৰপতিত্বৰ সময়ত আমি ভাৰতৰ অভিজ্ঞতা, শিক্ষণ আৰু আৰ্হিক আনৰ বাবে, বিশেষকৈ উন্নয়নশীল বিশ্বৰ বাবে সম্ভাৱ্য সাঁচ হিচাপে উপস্থাপন কৰিম।
আমাৰ জি-২০ অগ্ৰাধিকাৰসমূহ কেৱল আমাৰ জি-২০ অংশীদাৰসকলৰ সৈতে নহয়, বিশ্ব দক্ষিণৰ আমাৰ সহযাত্ৰীসকলৰ সৈতেও আলোচনা কৰি গঢ় দিয়া হ’ব, যাৰ কণ্ঠ প্ৰায়ে শুনা নাযায় পৰিয়াল' আৰু আমাৰ 'এক ভৱিষ্যত'ৰ বাবে আশা প্ৰদান কৰা।
আমাৰ গ্ৰহটোক সুস্থ কৰাৰ বাবে আমি ভাৰতৰ প্ৰকৃতিৰ প্ৰতি আস্থাৰ পৰম্পৰাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি বহনক্ষম আৰু পৰিৱেশ অনুকূল জীৱনশৈলীক উৎসাহিত কৰিম।
মানৱ পৰিয়ালৰ ভিতৰত সমন্বয়ক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে আমি খাদ্য, সাৰ আৰু চিকিৎসা সামগ্ৰীৰ বিশ্বব্যাপী যোগানক ৰাজনীতিমুক্ত কৰিব বিচাৰিম, যাতে ভূ-ৰাজনৈতিক উত্তেজনাৰ ফলত মানৱীয় সংকটৰ সৃষ্টি নহয়। আমাৰ নিজৰ পৰিয়ালৰ দৰেই যিসকলৰ প্ৰয়োজনীয়তা আটাইতকৈ বেছি, তেওঁলোক সদায় আমাৰ প্ৰথম চিন্তা হ’ব লাগিব।
আমাৰ ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ মাজত আশা জগাই তোলাৰ বাবে আমি আটাইতকৈ শক্তিশালী দেশসমূহৰ মাজত এক সৎ কথা-বতৰাক উৎসাহিত কৰিম - গণধ্বংসী অস্ত্ৰৰ দ্বাৰা সৃষ্টি হোৱা বিপদসমূহ লাঘৱ কৰা আৰু বিশ্বৰ নিৰাপত্তা বৃদ্ধিৰ ওপৰত।
ভাৰতৰ জি-২০ৰ কাৰ্যসূচী সৰ্বাংগীন, অভিলাষী, কাৰ্য্যমুখী, আৰু নিৰ্ণায়ক হ’ব।
আহক আমি একত্ৰিত হৈ ভাৰতৰ জি-২০ ৰাষ্ট্ৰপতিত্বক নিৰাময়, সম্প্ৰীতি আৰু আশাৰ ৰাষ্ট্ৰপতিত্ব হিচাপে গঢ়ি তোলোঁ।
আহক আমি একেলগে কাম কৰি এক নতুন আৰ্হি গঢ়ো - মানৱকেন্দ্ৰিক বিশ্বায়নৰ।