Ministry of Railways
Shri Ashwini Vaishnaw inaugurates India’s First Aluminum Freight Rake - 61 BOBRNALHSM1 at Bhubaneswar Railway Station
Indigenously developed through joint efforts of Railways, Besco Ltd Wagon Division and Hindalco
Aluminum rake has several advantages over traditional ones
16 OCT 2022 3:57PM by PIB Delhi
Union Minister for Railways, Communications and Electronics & Information Technology, Shri Ashwini Vaishnaw inaugurated India’s First Aluminum Freight Rake - 61 BOBRNALHSM1 at Bhubaneswar Railway Station today. The rake’s destination is Bilaspur.
This is a dedicated effort for Make in India program as it has been fully designed and developed indigenously in collaboration with RDSO, HINDALCO and Besco Wagon.
Features of Aluminium Rake:
• Fully Lockbolted construction with no welding on superstructure.
• The tare is 3.25 tons lower than normal steel rakes, 180 ton extra carrying capacity resulting in higher throughput per wagon.
• Higher payload to tare ratio 2.85.
• The reduced tare will reduce carbon footprint as lower consumption of fuel in empty direction and more transport of freight in loaded condition. A single rake can save over 14,500 tonnes of CO2 over its lifetime.
• 80% is resale value of the rakes.
• Cost is 35% higher as the superstructure is all aluminium.
• Lower maintenance cost due to higher corrosion and abrasion resistance.
Iron industry consumes a lot of Nickel and Cadmium which comes from import. So, proliferation of Aluminum wagons will result in less import. At the same time, this is good for local aluminum industry.

ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଆଲୁମିନିୟମ ଫ୍ରେଟ ରେକ୍‌-61 BOBRANALHSM-1ଭୁବନେଶ୍ୱର ରେଳଷ୍ଟେସନରେ ଉଦ୍‌ଘାଟିତ
ଏହି ଆଲୁମିନିୟମ ଫ୍ରେଟ ରେକ୍ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ, ବେସ୍‌କୋ ଲିମିଟେଡର ୱାଗନ ଡିଭିଜନ ଓ ହିଣ୍ଡାଲକୋ ର ମିଳିତ ଉଦ୍ୟମରେ ଦେଶୀ କାରିଗରୀ କୌଶଳରେ ନିର୍ମିତ
ଆଲୁମିନିୟମ ରେକ୍ ପାରମ୍ପରିକ ରେକଠାରୁ ବିଭିନ୍ନ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସୁବିଧାଜନକ
16 OCT 2022 3:57PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ରେଳବାଇ, ଯୋଗାଯୋଗ, ଇଲେକ୍‌ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଆଜି ଭୁବନେଶ୍ୱର ରେଳଷ୍ଟେସନରେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଆଲୁମିନିୟମ ଫ୍ରେଟ ରେକ୍‌-61 BOBRANALHSM-1କୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଆଲୁମିନିୟମ ନିର୍ମିତ ରେକ୍‌ଗୁଡିକୁ ବିଳାସପୁର ପଠାଯାଇଛି ।
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ଆର୍‌ଡିଏସ୍‌ଓ, ହିଣ୍ଡାଲକୋ ଏବଂ ବେସ୍‌କୋ ୱାଗନର ମିଳିତ ସହଯୋଗରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଦେଶୀ କାରିଗରୀ କୌଶଳରେ ଏହି ୱାଗନ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି । ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଏହା ଏକ ସଫଳ ଉଦାହରଣ ।
ଆଲୁମିନିୟମ ରେକ୍‌ର ବିଶେଷତ୍ୱ
ଏହାର ନିର୍ମାଣରେ ୱେଲଡିଂ ନାହିଁ; ସମଗ୍ର ରେକ୍ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଲକ୍ ବୋଲ୍‌ଟେଡ୍ ।
ଏହି ୱାଗନର ଓଜନ(ଟେର୍‌) ପାରମ୍ପରିକ ଷ୍ଟିଲ ରେକଠାରୁ ୩. ୨୫ ଟନ୍ କମ୍ । ଷ୍ଟିଲ ରେକ୍ ତୁଳନାରେ ଏହା ୧୮୦ ଟନ୍ ଅଧିକ ମାଲ ନେବାକୁ ସକ୍ଷମ । ଏହା ଫଳରେ ୱାଗନଗୁଡିକରେ ମାଲ ପରିବହନ କ୍ଷମତା ବଢିବ ।
ଉଚ୍ଚତର ମାଲବୋଝେଇ ଅନୁପାତ ୱାଗନ ଓଜନର ୨. ୮୫ ।
ୱାଗନର ଓଜନ କମ୍ ରହିଲେ ଇଞ୍ଜିନ ଉପରେ କମ୍ ଚାପ ପଡିବ ଏବଂ ଇନ୍ଧନ ଖର୍ଚ୍ଚ କମ୍ ହେବ । କମ୍ ଇନ୍ଧନ ବ୍ୟବହାର ଦ୍ୱାରା ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ନିର୍ଗମନ କମିବ । ଗୋଟିଏ ଆଲୁମିନିୟମ ରେକ୍ ଏହାର ଜୀବନକାଳ ମଧ୍ୟରେ ୧୪, ୫୦୦ ଟନ୍ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ନିର୍ଗମନକୁ ରୋକିପାରିବ ।
ରେକ୍‌ର ପୁନଃ ବିକ୍ରିମୂଲ୍ୟ୍ୟ ୮୦% । ୱାଗନ ବ୍ୟବହାର ଅନୁପଯୁକ୍ତ ହେଲେ ଏଥିରେ ଲାଗିଥିବା ଆଲୁମିନିୟମକୁ ପୁନର୍ବାର ବ୍ୟବହାର କରିହେବ ।
ଏହି ୱାଗନ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣଭାବେ ଆଲୁମିନିୟମ ତିଆରି ହୋଇଥିବାରୁ ପାରମ୍ପରିକ ୱାଗନଠାରୁ ଏହାର ମୂଲ୍ୟ ୩୫% ଅଧିକ ।
ଏହାର ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଖର୍ଚ୍ଚ କମ୍‌; କାରଣ ଏଥିରେ ଲୁହା ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇ ନ ଥିବାରୁ କଳଙ୍କି ଲାଗିବାର ସମ୍ଭାବନା ନାହିଁ ।
ଇସ୍ପାତ ଶିଳ୍ପମାନେ ଅଧିକ ନିକେଲ ଓ କାଡମିୟମ୍ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି । ଏସବୁ ଆମଦାନୀ ହୋଇଥାଏ । ଆଲୁମିନିୟମ ୱାଗନ ନିର୍ମାଣରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଆଲୁମିନିୟମ ବ୍ୟବହାର ଦ୍ୱାରା ନିକେଲ ଓ କାଡମିୟମ ଆମଦାନୀ କମିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାନୀୟ ଆଲୁମିନିୟମ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡିକ ଲାଭବାନ ହେବେ ।