Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the launch of projects pertaining to Pharma, education and connectivity in Una, Himachal Pradesh
13 OCT 2022 1:42PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki—Jai!
Bharat Mata ki—Jai!
Bharat Mata ki—Jai!
How are you, the people of Una? How are you doing? Hope you are doing fine. I greet the land of Maa Chintpurni and the descendants of Guru Nanak Dev ji.
Friends,
Remembering Guru Nanak and the other Gurus and bowing at the feet of Maa Chintpurni, I am very happy today to present gifts worth thousands of crores of rupees to Himachal before Dhanteras and Deepawali. Diwali has come ahead of its time in Una, Himachal. Such a large number of our mothers and sisters in the form of goddesses have come to bless us. Your blessing is a huge responsibility and strength for all of us.
Brothers and sisters,
I have spent so much time here that whenever I come to Una, the past memories flash before my eyes. I have had the privilege of bowing my head before Maa Chintpurni Devi and getting her blessings several times. Who can forget the taste of sugarcane and ‘Gandyali’ here?
Friends,
While living in Himachal, I always thought that nature has blessed this Devbhoomi so much. There is so much here -- rivers, waterfalls, fertile land, fields, mountains and tourism -- but who would often regret some of the challenges here. I always thought that Himachal would be transformed the day when there would be better connectivity, industries would be set up and the children of Himachal would not have to leave their parents, friends and villages to go out of the state for their studies.
And see, today I have come with gifts for connectivity, educational institutions and industrialization. Today, the country's second bulk drug park has opened at Una. Friends, can there be any bigger gift? If Himachal, beset with so many problems and full of natural diversity, gets one of the three bulk drug parks being built in India. Could there be a bigger decision than this? This is the result of my love and dedication for Himachal, brothers.
Sometime back, I have had the privilege of flagging off India's fourth Vande Bharat train from Amb-Andaura to Delhi. Imagine my brothers! Himachal got the fourth Vande Bharat train ahead of several big cities in India. I know friends, there are many families across India who wish to go to the airport to see airplanes, forget about travelling in them. But if you ask about the people living in the hills of Himachal, there are people for several generations who have not seen a train or travelled in the train. Such conditions have existed here even after 75 years of independence. Forget about any ordinary train, today the most modern train of India came to Himachal and chugged off from here, friends.
The permanent building of Himachal's own IIIT has also been inaugurated today. These projects are a glimpse of the height at which the double engine government wants to see Himachal. These projects are especially going to give new wings to the dreams of the new generations of Himachal. Many congratulations to Una and to Himachal Pradesh for these projects.
Friends,
We all know that there is a difference between needs and hopes and aspirations. The earlier governments in Himachal and Delhi were indifferent in fulfilling your needs and they never cared about your hopes and aspirations. Himachal, its young generations and mothers and sisters here have suffered a lot.
But now the time has changed. Our government is not only fulfilling the needs of the people, but is working with full force to realize their hopes and aspirations. I remember the condition of Himachal as there was hardly any development work when I used to live here. There was disbelief all around, mountains of despair and doubts for the way forward. There was a huge gap in the way of the expectations of development. They never cared to fill these holes of development needs and abandoned them. Not only did we fill those holes, we are now firmly constructing new buildings in Himachal.
Friends,
There are so many countries of the world, including many states like Gujarat in India, which have provided facilities like rural roads, clean drinking water, toilets, modern hospitals, etc to their citizens in the last century itself. But there were some governments in India which made it difficult for common man to access these facilities. Our hilly areas have suffered a lot because of this. During my stay here, I have seen closely how our pregnant mothers and sisters faced so much difficulty in going to the hospital in the absence of roads and many elders dying even before they could reach the hospital.
Brothers and sisters,
The people living in the hills know that they are cut off from the rest of the world due to lack of rail connectivity. The outsiders can never imagine the challenges of availability of drinking water and tap water in a region which has abundant springs and flowing rivers.
The people who governed the state here for years were hardly bothered about the problems of the people of Himachal. Now today's new India is working rapidly on all these old challenges. The facilities which should have reached the people in the last century itself are now reaching the people.
But should we put a stop now? Tell me, friends. Should we be pleased just because so much has been done? Do we need to move forward or not? Do we need to grow fast or not? Who will do these things, brothers? You and I will do it together, brothers. We will provide the facilities of the 20th century and will also connect Himachal with the novelty of the 21st century.
Therefore, unprecedented development works are underway in Himachal today. Today, while rural roads are being constructed at double the speed in Himachal, on the other hand, broadband connectivity is also being provided to the Gram Panchayats at a faster rate. Today, while thousands of toilets are being built in Himachal, on the other hand, the electricity situation is being improved in every village. Today, on the one hand, drones are being used in Himachal to transport essential goods to the inaccessible areas, on the other hand, high speed trains like Vande Bharat from here to Delhi are also being run.
Today, on the one hand, a campaign is going on in Himachal to supply tap water, and on the other hand, all the services of the government are being delivered in villages through the Common Service Centers. We are not only fulfilling the needs of the people of the 20th century, but we are also delivering the modern facilities of the 21st century to the doorsteps of Himachal.
Friends,
Today, the foundation stone of a huge bulk drug park has been laid here in Haroli. As Jai Ram ji was telling a few days ago, work has also started on the Medical Device Park in Nalagarh-Baddi. Both these projects are going to illuminate the name of Himachal in the country as well as across the world. At present, the double engine government is investing about Rs 2,000 crore on this bulk drug park. In a small state like Himachal, 2,000 crore rupees for a project! More than 10,000 crore rupees are going to be invested in this field only in the near future. The investments worth thousands of crores of rupees will transform Una and Himachal. This will create thousands of employment and self-employment opportunities.
Friends,
The whole world has seen the power of medicines made in Himachal during the Corona period. The role of Himachal is going to increase further in making India the top in pharmaceutical production in the world. So far, we had to depend on foreign countries for most of the raw materials needed for medicines. When raw materials will be made in Himachal itself, medicines will be made in Himachal itself, then the pharmaceutical industry will also flourish and medicines will also become more affordable.
Today, our government is working to relieve the concerns of the poor by providing free treatment up to Rs 5 lakh under the Ayushman Bharat scheme and through Jan Aushadhi Kendras. This bulk drug park will further strengthen the campaign to provide affordable and better treatment to the poor and middle class families.
Friends,
The people of Himachal are aware that unless there is good connectivity, the pace of development cannot accelerate whether it is in the field of agriculture or industry. An example of how the earlier governments used to work is our Nangal Dam Talwara railway line. Forty years ago, the government in Delhi put a stamp of approval on a small railway line, made a file, got it signed and garnered votes in its name by fooling people. It has been more than 40 years and not a single bit of work has been done on the project. It remained incomplete for so many years. Now the work of this railway line is progressing at a faster rate after the formation of our government at the Center. Imagine, had this work been completed earlier, the people of Una would also have benefited.
Friends,
The double engine government is working relentlessly to expand and modernize the railway services in Himachal. Today work is progressing on three new rail projects in Himachal. Today, when the country is being connected with Made in India Vande Bharat trains, Himachal is also one of the leading states in the country in getting it. It will be easier to visit holy places like Naina Devi, Chintpurni, Jwala Devi, Kangra Devi, Shakti Peethas as well as Anandpur Sahib because of this Vande Bharat Express train. This is a double gift for a holy city like Una where descendants of Guru Nanak Dev Ji live.
This Vande Bharat train will further enhance the service that our government has done by opening the Kartarpur Corridor. Vande Bharat Express was already there for the ‘darshan’ of Maa Vaishno Devi, now the Shakti Peethas here are also being connected with this modern service. People working in other cities will also benefit from Vande Bharat Express.
Friends,
It has always been the dream of the youth of Himachal to get higher education institutions in their state for their studies. Even this aspiration of yours has been ignored in the past. We are changing the practices of the past. Floundering, suspending, straying and forgetting is not our way of working. We decide, resolve, fulfill and also show results. After all, what was the reason that the youth of Himachal were kept deprived of prestigious institutions of higher education for a long time? Why did the youth here have to go to neighboring states to study medicine, engineering, business management and even pharmacy?
Friends,
The earlier governments did not pay attention to all these things because they used to judge Himachal not by its potential but on the number of seats it represented in parliament. Therefore, Himachal had to wait for the double engine government for IIT, IIIT, IIM and AIIMS. Students will find it more convenient with the construction of the permanent building of IIIT in Una. The sons and daughters of Himachal graduating from these institutions will also strengthen the digital revolution in the state.
I remember you gave me the opportunity to lay the foundation stone of this IIIT building. I laid the foundation stone and today you have given me an opportunity for its inauguration as well. This is what transformation is all about. We lay the foundation stones (of projects) and also inaugurate the same, brothers. And this is how the double engine government works. Whatever resolution our government takes, it fulfills it also. I would also like to congratulate all the colleagues for completing the construction of the IIIT at a fast pace despite the constraints of Covid.
Friends,
It is our biggest priority today to hone the skills and potential of the youth. Therefore, institutions related to innovation and skills are being expanded all over the country. This is just the beginning for Himachal. The youth of Himachal have created new dimensions in the security of the country while being in the army. Now different types of skills will help them reach higher positions in the army as well. The double engine government is always with you for a developed Himachal.
Friends,
When the dreams are big and the resolutions are huge, it requires efforts of the same magnitude. Today this effort is visible everywhere in the double engine government. Therefore, I know that the people of Himachal have also decided to change the old custom. Have you decided or not? Now the double engine government will create a new history and the people of Himachal will create a new custom.
I believe that the golden period of Himachal's development is about to begin in the ‘Amrit Kaal’ of independence. This golden period will take Himachal to that height of development for which you have waited for decades. I once again congratulate you very much for all these projects. I wish you all the best. And I wish you all the very best for all the forthcoming important festivals.
Bharat Mata ki—Jai!
Bharat Mata ki—Jai!
Bharat Mata ki—Jai!
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଉନାଠାରେ ଫାର୍ମା, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
13 OCT 2022 1:42PM by PIB Bhubaneshwar
ଭାରତ ମାତା କୀ – ଜୟ
ଭାରତ ମାତା କୀ – ଜୟ
ଭାରତ ମାତା କୀ – ଜୟ
ହୋର ଭଇ ଊନେ ଆଲିୟୋ! କେମେ ହାଲ-ଚାଲ ତ୍ୱାଡା? ଠିକ- ଠାକ ହୋ? ମାଁ ଚିନ୍ତପୂର୍ଣ୍ଣୀ, ତେ ଗୁରୁ ନାନକ ଦେବ ଜୀ, ଦେ ବଂଶଜା ଦୀ, ଇଶ ତରତୀ ନୂଁ, ମେରା ପ୍ରଣାମ।
ସାଥୀଗଣ,
ଗୁରୁ ନାନକ ଜୀଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରି, ଗୁରୁମାନଙ୍କର ସ୍ମରଣ କରି, ଆଜି ମାଁ ଚିନ୍ତପୂର୍ଣ୍ଣୀଙ୍କ ଚରଣରେ ପ୍ରଣାମ କରି, ଧନତେରସ ଏବଂ ଦୀପାବଳୀ ପୂର୍ବରୁ ହିମାଚଳକୁ ହଜାର ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଉପହାର ଦେବା ଅବସରରେ ମୋତେ ଖୁସି ଓ ଆନନ୍ଦ ଲାଗୁଛି। ଆଜି ଊନାରେ, ହିମାଚଳରେ ଦିୱାଲୀ, ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ଆସି ଯାଇଛି। ଏଠାରେ ଏତେ ବଡ଼ ସଂଖ୍ୟାରେ ଦେବୀ ସ୍ୱରୂପା ଆମର ମାଆ- ଭଉଣୀ ଆମକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବାକୁ ଆସିଛନ୍ତି। ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କର ଏହି ଆଶୀର୍ବାଦ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ହେଉଛି ବହୁତ ବଡ଼ ସମ୍ପତି, ହେଉଛି ବହୁତ ବଡ଼ ଶକ୍ତି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ମୁଁ ଏଠାରେ ଏତେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଅତିବାହିତ କରିଛି, ଯେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ଊନା ଆସୁଛି, ପୂର୍ବ ଦିନର ସ୍ମୃତି ଆଖି ସାମ୍ନାକୁ ହିଁ ଆସି ଯାଉଛି। ଏହା ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ରହିଛି ଯେ ଅନେକ ଥର ମାଁ ଚିନ୍ତପୂର୍ଣ୍ଣୀ ଦେବୀଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ ପ୍ରଣାମ କରି ଆଶୀର୍ବାଦ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଛି। ଏଠାକାର ଆଖୁ ଏବଂ କନ୍ଦ ବା ଗଣ୍ଡୟାଲୀର ସ୍ୱାଦ, ଏହାକୁ କେହି କ’ଣ ଭୁଲି ପାରିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ହିମାଚଳରେ ରହିବା ସମୟରେ ମୁଁ ସର୍ବଦା ଚିନ୍ତା କରୁଥିଲି, ଯେ ଏହି ଦେବଭୂମିକୁ ପ୍ରକୃତି ଏତେ ସୁନ୍ଦର ବରଦାନ ଦେଇଛି। ନଦୀ, ଝରଣା, ଉତ୍ପାଦନକ୍ଷମ ଜମି, ବିଲ, ପାହାଡ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଏଠାରେ ଏତେ ଶକ୍ତି ଅଛି, କିନ୍ତୁ କିଛି ଆହ୍ୱାନକୁ ଦେଖି ସେହି ସମୟରେ ମୋତେ ବହୁତ ଦୁଃଖ ଲାଗୁଥିଲା, ମନ ଦୁଃଖରେ ଭରି ଯାଉଥିଲା। ମୁଁ ଚିନ୍ତା କରୁଥିଲି, ଏଠି ହିମାଚଳ ଧରଣୀରେ ଯେଉଁଦିନ ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବଢ଼ିଯିବ, ହିମାଚଳରେ ଯେଉଁ ଦିନ ଉଦ୍ୟୋଗ ସ୍ଥାପନ ହେବା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ଯେଉଁଦିନ ହିମାଚଳର ପିଲାମାନେ ପଢ଼ିବା ପାଇଁ ନିଜ ମାଆ- ବାପା, ଗାଁ, ସାଙ୍ଗ-ବନ୍ଧୁଙ୍କୁ ଛାଡ଼ି ବାହାରକୁ ଯିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ, ସେହିଦିନ ହିମାଚଳର କାୟାକଳ୍ପ ହୋଇଯିବ।
ଆଉ ଆଜି ଦେଖନ୍ତୁ, ଆଜି ମୁଁ ଏଠାକୁ ଆସିଛି ସେତେବେଳେ ଯୋଗାଯୋଗ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଆୟୋଜନ ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି, ଶିକ୍ଷା ସଂସ୍ଥାନର କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀକରଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବଡ଼ ସେବାଭାବର ସହିତ ଉପହାର ନେଇକରି ଆସିଛି। ଆଜି ଏଠାରେ ଊନାରେ ଦେଶର ଦ୍ୱିତୀୟ ବଲକ୍ ଔଷଧ ପାର୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏବେ ହିମାଚଳର ଲୋକ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ, ଅସୁବିଧାରେ ଭରପୂର ହିମାଚଳ, ପ୍ରାକୃତିକ ବିବିଧତାରେ ଭରା ହିମାଚଳ ଏବଂ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନରେ ୩ଟି ବଲକ୍ ଔଷଧ ପାର୍କ ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି ଆଉ ସେଥିରୁ ଗୋଟିଏ ହିମାଚଳ ଭାଗ୍ୟରେ ଆସିଯାଇଛି, ଏହାଠାରୁ ବଡ଼ କୌଣସି ଉପହାର ଆଉ କ’ଣ ହୋଇପାରେ ବନ୍ଧୁ? ଏହାଠାରୁ ବଡ଼ କୌଣସି ନିର୍ଣ୍ଣୟ କ’ଣ ହୋଇପାରେ? ଏହା ହିମାଚଳ ପ୍ରତି ଯେଉଁ ଭଲ ପାଇବା ରହିଛି, ଯେଉଁ ସମର୍ପଣ ରହିଛି, ତାହାର ପରିଣାମ ହେଉଛି ଭାଇମାନେ।
କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବେ ହିଁ ମୋତେ ଅମ୍ବ-ଅନ୍ଦୋରାରୁ ଦିଲ୍ଲୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତର ଚତୁର୍ଥ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନକୁ ସବୁଜ ପତାକା ଦେଖାଇବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଲା। ଏହାମଧ୍ୟ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ, ଦେଶରେ ଚତୁର୍ଥ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ, ଏତେ ବଡ଼ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ, ଏତେ ବଡ଼- ବଡ଼ ସହର, କିନ୍ତୁ ଚତୁର୍ଥ ଟ୍ରେନ ଯଦି ମିଳିଛି, ତେବେ ମୋର ହିମାଚଳକୁ ମିଳିଗଲା, ଭାଇମାନେ। ଆଉ ମୁଁ ଜାଣିଛି ସାଥୀଗଣ, ଆଜି ଯଦି କେଉଁ ପରିବାର ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଭେଟିବେ, ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନର ପ୍ରତି କୋଣ-ଅନୁକୋଣରେ ଭେଟିବେ, ଯେଉଁମାନଙ୍କର ମନ ହେଉଥିବ ବିମାନବନ୍ଦର ଯାଇ ଉଡ଼ାଜାହାଜ ଦେଖିବେ, ବସିବାର ଚିନ୍ତା ତ ପଛରେ ରହିଛି। ଏମିତିରେ ହିମାଚଳର ପାହାଡମାନଙ୍କରେ ରହୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଯଦି ଆପଣମାନେ ପଚାରିବେ ତେବେ ଦୁଇ-ଦୁଇ, ତିନି-ତିନି, ଚାରି-ଚାରି ପିଢ଼ୀମାନେ ଯେଉଁମାନେ ଜୀବିତ ଥିବେ, ସେମାନେ ନା କେବେ ଟ୍ରେନ ଦେଖିଥିବେ, ଆଉ ନା କେବେ ଟ୍ରେନରେ କୁଆଡ଼େ ଯାତ୍ରା କରିଥିବେ। ସ୍ୱାଧୀନତାର 75 ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ଏଭଳି ସ୍ଥିତିସବୁ ରହିଛି। ଆଜି ହିମାଚଳରେ କେବଳ ଟ୍ରେନ ନୁହେଁ, ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନର ସବୁଠାରୁ ଆଧୁନିକ ଟ୍ରେନ ଆସି ଠିଆ ହୋଇଗଲା ଭାଇମାନେ, ଆଉ ଏପରିକି ଗଡ଼ିଚାଲିଲା ମଧ୍ୟ।
ଆଜି ହିଁ ହିମାଚଳର ନିଜସ୍ୱ ଟ୍ରିପଲ ଆଇଟି (ଆଇଆଇଆଇଟି)ର ସ୍ଥାୟୀ ଭବନ, ଏହାର ମଧ୍ୟ ଲୋକାର୍ପଣ ହୋଇଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ହେଉଛି ଏହି କଥାର ଝଲକ୍ ଯେ ଡବଲ ଇଂଜିନର ସରକାର ହିମାଚଳକୁ କେଉଁ ଶୀଖର ସ୍ଥାନରେ ଦେଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ବିଶେଷ ରୂପେ ହିମାଚଳର ନୂତନ ପିଢ଼ୀ, ଯୁବ ପିଢ଼ୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ନୂତନ ଡେଣା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ଊନାକୁ, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶକୁ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଲକ୍ଷ- ଲକ୍ଷ ଶୁଭେଚ୍ଛା।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣିଛେ ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ଆଶା- ଆକାଂକ୍ଷା ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଭେଦ ରହିଛି। ହିମାଚଳରେ ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁସବୁ ସରକାର ଥିଲେ, ଆଉ ଦିଲ୍ଲୀରେ ମଧ୍ୟ ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ବସିଥିଲେ, ସେମାନେ ଆପଣମାନଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତାଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ଉଦାସୀନ ରହିଲେ ଆଉ ଆପଣଙ୍କ ଆଶା- ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ସେମାନେ କେବେ ହେଲେ ମଧ୍ୟ ବୁଝି ହିଁ ପାରିଲେ ନାହିଁ ସେମାନେ କେବେ ହେଲେ ମଧ୍ୟ ସେ ବିଷୟରେ ଗମ୍ଭୀରତା ପ୍ରକାଶ କଲେ ନାହିଁ। ଏହାର ବହୁତ ବଡ଼ କ୍ଷତି ଏଇ ମୋର ହିମାଚଳକୁ ଉଠାଇବାକୁ ପଡ଼ିଛି, ଏଠାକାର ଯୁବପିଢ଼ୀଙ୍କୁ ଉଠାଇବାକୁ ପଡ଼ିଛି, ଏଠାକାର ମାଆ-ଭଉଣୀମାନେ ଉଠାଇବାକୁ ପଡ଼ିଛି।
କିନ୍ତୁ ଏବେ, ଏବେ ସମୟ ବଦଳି ଯାଇଛି। ଆମ ସରକାର ନା କେବଳ ଲୋକମାନଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତାଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରୁଛନ୍ତି, ବରଂ ଜନତା- ଜନାର୍ଦ୍ଦନଙ୍କ ଆଶାଗୁଡ଼ିକୁ- ଆକାଂକ୍ଷାଗୁଡ଼ିକୁ, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତିର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଲାଗି ପଡ଼ିଛନ୍ତି। ଏଥିପାଇଁ ମୋର ମନେଅଛି ହିମାଚଳର ପରିସ୍ଥିତି କ’ଣ ଥିଲା, କେଉଁଠାରେ ମଧ୍ୟ ବିକାଶର କାର୍ଯ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିଗୋଚର ହେଉ ନ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏଠାରେ ରହୁଥିଲି । ଚାରିଆଡ଼େ ଅବିଶ୍ୱାସର ଖାଇ, ନିରାଶାର ପାହାଡ଼, ଆଗକୁ ଯାଇ ପାରିବା, ଯାଇ ପାରିବା ନାହିଁ, ବିକାଶର ଆଶାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଖାଇ, ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଗାତ ହିଁ ଗାତ। ସେମାନେ କେବେ ହେଲେ ମଧ୍ୟ ଏହି ବିକାଶର ଆବଶ୍ୟକତା ଜନିତ ଗାତଗୁଡ଼ିକୁ ଭରିବା ପାଇଁ ଚିନ୍ତା କଲେ ନାହିଁ, ଛାଡ଼ି ଦିଆ ଯାଇଥିଲା। ଆମେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ତ ଭରିଦେଲୁ, କିନ୍ତୁ ଏବେ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ ନୂତନ କୋଠାଘର ହିମାଚଳରେ ଆମେ ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ।
ସାଥୀଗଣ,
ଦୁନିଆର ଏଭଳି ବହୁତ ଦେଶ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ରହିଛନ୍ତି, ବିଗତ ଶତାବ୍ଦୀରେ ରହିଛନ୍ତି, ନିଜର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ, ଭାରତରେ ମଧ୍ୟ ଗୁଜରାଟ ଭଳି କେତେକ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଅଛନ୍ତି, ଗ୍ରାମୀଣ ସଡ଼କ, ପିଇବା ପାଇଁ ବିଶୁଦ୍ଧ ପାଣି, ଶୌଚାଳୟ, ଆଧୁନିକ ହସ୍ପାତାଳ, ଏହିସବୁ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେଉଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ଭାରତରେ କିଛି ସରକାର ଏଭଳି ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ସାଧାରଣ ମଣିଷ ପାଇଁ ଏହି ସବୁ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ପାଇବା ମଧ୍ୟ କଷ୍ଟକର କରି ଦେଇଛନ୍ତି। ଆମର ପାହାଡିଆ ଅଂଚଳଗୁଡ଼ିକ ଏହାର ବହୁତ ଅଭାବ ଭୋଗି ସାରିଛନ୍ତି। ମୁଁ ତ’ ଏଠାରେ ରହିବା ସମୟରେ ସବୁକିଛି କୁ ବହୁତ ନିକଟରୁ ଦେଖିଛି। କିଭଳି ଆମର ଗର୍ଭବତୀ ମାଆ-ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ରାସ୍ତା ଅଭାବରୁ ହସ୍ପାତାଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯିବା ପାଇଁ କେତେ ଅସୁବିଧା ହେଉଥିଲା, ଆମର କେତେ ବୟସ୍କମାନେ ହସ୍ପିଟାଲରେ ପହଂଚିବା ପୂର୍ବରୁ ହିଁ ମୃତ୍ୟୁବରଣ କରୁଥିଲେ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ପାହାଡ଼ରେ ରହୁଥିବା ଲୋକମାନେ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ ରେଳ ଯୋଗାଯୋଗ ନ ଥିବା କାରଣରୁ, ତାହା ନ ଥିବା ଯୋଗୁଁ, ସେହି କାରଣରୁ ସେମାନେ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଦୁନିଆ ଠାରୁ ଅଲଗା ହୋଇ ରହୁଥିଲେ। ଯେଉଁ ଅଂଚଳରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଝରଣା ହେଉ, ନଦୀ ବହୁଥିଲେ ମଧ୍ୟ, ସେଠାରେ ପିଇବା ପାଣି ପାଇଁ ଡହଳ ବିକଳ ହେବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା, ସେଠାରେ ପାଇପ ଯୋଗେ ପାଣି ଆସିବା ଯେ କେତେ ବଡ଼ ଆହ୍ୱାନ ହୋଇ ରହିଥିଲା, ଏହାର ଅନୁମାନ ବାହାରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ହୋଇ ପାରିବ ନାହିଁ ।
ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ବର୍ଷ- ବର୍ଷ ଧରି ଏଠାରେ ସରକାର ଚଳାଉଥିଲେ, ହିମାଚଳର ଲୋକଙ୍କର କଷ୍ଟ ସହିତ ଧରି ନିଅନ୍ତୁ ଯେପରି ସେମାନଙ୍କୁ କୌଣସି ପ୍ରଭେଦ ପଡୁ ନ ଥିଲା। ଏବେ ଆଜିର ନୂତନ ଭାରତ, ଏହି ସବୁ ପୁରୁଣା ଆହ୍ୱାନ ଉପରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଯେଉଁ ସୁବିଧା ଗୁଡିକ ବିଗତ ଶତାବ୍ଦୀରେ ହିଁ ଲୋକମାନଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚି ଯିବାର ଥିଲା, ତାହା ଏବେ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଂଚୁଛି।
କିନ୍ତୁ କ’ଣ ଆମେ ଏତିକି କରି ଏହିଠାରେ ହିଁ ଅଟକି ଯିବା? ଆପଣମାନେ କୁହନ୍ତୁ ସାଥୀଗଣ, କ’ଣ ଏତେ କରିନେଲେ, ବହୁତ ଭଲ କରି ନେଲେ, ଏତିକିରେ ଅଟକି ଯିବା ଚଳିବା କି? ଆଉ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ଅଛି କି ବଢ଼ିବାର ନାହିଁ? ଆହୁରି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଢ଼ିବାର ଅଛି କି ବଢ଼ିବାର ନାହିଁ? ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ କିଏ କରିବ ଭାଇମାନେ? ଆମେ ଆଉ ଆପଣମାନେ ମିଳିମିଶି କରିବା ଭାଇମାନେ। ଆମେ ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ସୁବିଧାକୁ ବି ପହଂଚାଇବୁ ଆଉ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆଧୁନିକତାର ସହିତ ମଧ୍ୟ ହିମାଚଳ ଯିବୁ।
ଏଥିପାଇଁ ଆଜି ହିମାଚଳରେ ବିକାଶର ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି। ଆଜି ଗୋଟିଏ ପଟେ ଯେଉଁଠାରେ ହିମାଚଳରେ ଦୁଇ ଗୁଣ ଗତିରେ ଗ୍ରାମୀଣ ସଡ଼କମାନ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି, ଅନ୍ୟ ପକ୍ଷରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଗ୍ରାମ ପଂଚାୟତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମଧ୍ୟ ବ୍ରଡ ବ୍ୟାଣ୍ଡ ସଂଯୋଗ ପହଂଚାଯାଉଛି। ଆଜି ଗୋଟିଏ ପଟେ ଯେଉଁଠି ହିମାଚଳରେ ହଜାର- ହଜାର ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି, ସେଠାରେ ଅନ୍ୟ ପଟେ ଗାଁ- ଗାଁରେ ବିଜୁଳି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସଂସ୍କାର ଅଣାଯାଉଛି। ଆଜି ଗୋଟିଏ ପଟେ ହିମାଚଳରେ ଡ୍ରୋନ ଯୋଗେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀକୁ ଦୁର୍ଗମ ଅଂଚଳରେ ପହଂଚାଇବା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି ତ ଅନ୍ୟ ପକ୍ଷରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଭଳି ଟ୍ରେନ ଯୋଗେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ପହଂଚିବାର ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି।
ଆଜି ଗୋଟିଏ ପଟେ ହିମାଚଳରେ ପାଇପ ଯୋଗେ ପାନୀୟ ଜଳ ପହଂଚାଇବାର ଅଭିଯାନ ଚାଲୁ ରହିଛି ତେବେ ଅନ୍ୟ ପକ୍ଷରେ ସାଧାରଣ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ଜରିଆରେ ସରକାରଙ୍କର ସମସ୍ତ ସେବା ଗାଁ- ଗାଁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚାଯାଉଛି। ଆମେ କେବଳ ଲୋକଙ୍କର ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରୁ ନାହୁଁ ବରଂ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆଧୁନିକ ସୁବିଧାମାନ ମଧ୍ୟ ହିମାଚଳର ଘର- ଘର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚାଉଛୁ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏବେ ଏଠାରେ ହରୋଲୀରେ ବହୁତ ବଡ଼ ବଲକ୍ ଔଷଧ ପାର୍କର ଶିଳାନ୍ୟାସ ହୋଇଛି। କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବେ ଯେପରି ଜୟରାମ ମହାଶୟ କହୁଥିଲେ, ନାଲାଗଢ଼-ବଦ୍ଦୀରେ ମେଡିକାଲ ଉପକରଣ ପାର୍କ ଉପରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ସାରିଛି। ଏହି ଦୁଇଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ଦେଶ ସହିତ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ହିମାଚଳର ନାମକୁ ଗୌରବାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ଏବେ ଡବଲ ଇଂଜିନର ସରକାର ଏହି ବଲକ୍ ଔଷଧ ପାର୍କରେ ପ୍ରାୟ 2 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶ କରୁଛି। ହିମାଚଳ ଭଳି ଛୋଟ- ଛୋଟ ରାଜ୍ୟରେ 2 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ, ଆଗାମୀ ବର୍ଷରେ ଏଠାରେ 10 ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ହଜାର- ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ଊନାର, ହିମାଚଳର କାୟାକଳ୍ପ କରିଦେବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ରୋଜଗାରର ହଜାର- ହଜାର ଅବସର ସୃଷ୍ଟି ହେବ, ସ୍ୱରୋଜଗାରର ହଜାର- ହଜାର ସୁଯୋଗ ଉତ୍ପନ୍ନ ହେବ।
ସାଥୀଗଣ,
କରୋନା କାଳରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ହିମାଚଳରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥିବା ଔଷଧର ଶକ୍ତିକୁ ଦେଖିଛି। ଔଷଧ ଉତ୍ପାଦନରେ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ କରିବାରେ ହିମାଚଳର ଭୂମିକା ଆହୁରି ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାକୁ ଯାଉଛି। ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ ଔଷଧ ପାଇଁ ଜରୁରୀ ଅଧିକାଂଶ କଂଚାମାଲ ପାଇଁ, ପ୍ରସ୍ତୁତି ସାମଗ୍ରୀ ପାଇଁ ବିଦେଶ ଉପରେ ଆମକୁ ନିର୍ଭର କରିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା। ଏବେ ଯେତେବେଳେ ହିମାଚଳରେ ହିଁ ଔଷଧ ପ୍ରସ୍ତୁତିର କଂଚାମାଲ ମିଳିବ, ହିମାଚଳରେ ହିଁ ଔଷଧ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବ, ସେତେବେଳେ ଔଷଧ ଉଦ୍ୟୋଗ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ଫୁଟିତ ହେବ ଏବଂ ଔଷଧ ମଧ୍ୟ ଆହୁରି ଶସ୍ତା ହୋଇଯିବ।
ଆଜି ଜନ ଔଷଧୀ କେନ୍ଦ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ, ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ 5 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ଯୋଗାଇ ଦେଇ, ଆମ ସରକାର ଗରିବଙ୍କ ଚିନ୍ତାକୁ କମ୍ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ବଲକ୍ ଔଷଧ ପାର୍କ, ଗରିବଙ୍କୁ, ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗଙ୍କୁ ଶସ୍ତା ଏବଂ ଭଲ ଚିକିତ୍ସା ଦେବାର ଅଭିଯାନକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ହିମାଚଳର ଆପଣ ସମସ୍ତ ଲୋକମାନେ ସାକ୍ଷୀ ଅଛନ୍ତି ଯେ ଚାଷବାସ ହେଉ ଅବା ଉଦ୍ୟୋଗ, ଯେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭଲ ଯୋଗାଯୋଗ ନ ଥିବ, ସେତବେଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିକାଶର ଗତି ଦ୍ରୁତତର ହୋଇ ପାରି ନ ଥାଏ। ପୂର୍ବର ସରକାର କିଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିଲେ ତାହାର ଏକ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ଆମର ନାଙ୍ଗଲ ଡ୍ୟାମ ତଲୱାଡ଼ି ରେଳ ଲାଇନ ମଧ୍ୟ। ଏହି ରେଳ ଲାଇନକୁ 40 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ଆପଣ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ, 40 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଏକ ଛୋଟ ରେଳ ଲାଇନକୁ ଦିଲ୍ଲୀରେ ବସିଥିବା ସରକାର ଅନୁମୋଦନ କରିଥିଲେ, ଫାଇଲ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଦେଲେ, ଦସ୍ତଖତ କରିଦେଲେ, ଆଉ ସାମ୍ନାରେ ନିର୍ବାଚନ ଆସିବାକୁ ଥିଲା, ତେଣୁ ଲୋକଙ୍କ ଆଖିରେ ଧୂଳି ପକାଇ ଭୋଟ ମଧ୍ୟ ଗୋଟାଇ ନେଲେ। 40 ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମୟ ହୋଇଗଲା, ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ତିଳେ ମାତ୍ର କାମ ହେଲା ନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ଏତେ ବର୍ଷ ପରେ ଅଧାପନ୍ତରିଆ ଭାବେ ପଡ଼ି ରହିଥିବା କିଛି ଦୃଷ୍ଟିଗୋଚର ହେଲା। କେନ୍ଦ୍ରରେ ଆମ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପରେ ଏବେ ଏହି ରେଳ ଲାଇନର କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲୁ ରହିଛି। ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ, ଯଦି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ପୂର୍ବରୁ ହୋଇ ଯାଇ ଥାଆନ୍ତା ତେବେ ସେହି ଲୋକମାନଙ୍କର ମଧ୍ୟ କେତେ ଲାଭ ହୋଇ ଥାଆନ୍ତା।
ସାଥୀଗଣ,
ହିମାଚଳରେ ରେଳସେବାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ତାହାକୁ ଆଧୁନିକ କରିବା ପାଇଁ ଡବଲ ଇଂଜିନ ସରକାର କ୍ରମାଗତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଆଜି ହିମାଚଳରେ ତିନୋଟି ନୂତନ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି । ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଦେଶକୁ ମେଡ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ସହିତ ଯୋଡ଼ା ଯାଉଛି, ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ହିମାଚଳ ଦେଶର ଅଗ୍ରଣୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି। ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଏହା ନୈନା ଦେବୀ, ଏହା ଚିନ୍ତପୂର୍ଣ୍ଣୀ, ଏହା ଜ୍ୱାଳାଦେବୀ, ଏହା କାଂଙ୍ଗଡ଼ାଦେବୀ ଭଳି ଆମର ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନ ଆମର ଶକ୍ତିପୀଠ ଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଆମର ଅନନ୍ଦାପୁର ସାହିବ, ସେଠାକୁ ଯାତାୟାତ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ସହଜ ହୋଇଯିବ। ଊନା ଭଳି ପବିତ୍ର ସହରରେ, ଯେଉଁଠାରେ ଗୁରୁ ନାନକ ଦେବଜୀଙ୍କ ବଂଶଜ ରହୁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ହେଉଛି ଦୁଇ ଗୁଣ ଉପହାର।
କରତାରପୁର କରିଡର ମାଧ୍ୟମରେ ଆମ ସରକାର ଯେଉଁ ସେବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ତାହାକୁ ଏହି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ଆହୁରି ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବ। ମାଆ ବୈଷ୍ଣୋଦେବୀଙ୍କ ଦର୍ଶନ ପାଇଁ ପୂର୍ବରୁ ହିଁ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସର ସୁବିଧା ଥିଲା, ଏବେ ଏଠାକାର ଶକ୍ତିପୀଠ ମଧ୍ୟ ଆଧୁନିକ ସେବା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେଉଛି। ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଦ୍ୱାରା ଅନ୍ୟ ସହରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଲାଭ ମିଳିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ହିମାଚଳର ଯୁବକମାନଙ୍କର ସଦା ସର୍ବଦା ସ୍ୱପ୍ନ ରହିଛି ଯେ ସେମାନଙ୍କୁ ପଢ଼ିବା ପାଇଁ ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରୀୟ ଶିକ୍ଷା ସଂସ୍ଥାନ ହିମାଚଳରେ ହିଁ ମିଳୁ। ଆପଣମାନଙ୍କର ଏହି ଆକାଂକ୍ଷା ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ଯଦି ପ୍ରଥମରୁ ଧ୍ୟାନ ଦିଆ ଯାଇ ଥାଆନ୍ତା, ଆମର ପୂର୍ବରୁ ଯେଭଳି ପ୍ରଥା ରହିଛି, ବଦଳୁଛି। ଅଟକାଇବା, ଲଟକାଇବା, ଭୁଲାଇଦେବା, ଭୁଲିଯିବା, ଏହି ରାସ୍ତା ଆମର ନୁହେଁ। ଆମେ ନିଷ୍ପତି ନେଉ, ସଂକଳ୍ପ କରୁ, ପୂରଣ କରୁ ଆଉ ପରିଣାମ ମଧ୍ୟ ଆଣି ଦେଖାଇ ଥାଉ। ଶେଷରେ କ’ଣ କାରଣ ଥିଲା ଯେ ହିମାଚଳର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷାର ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ସଂସ୍ଥାନରୁ ବଂଚିତ ରଖାଗଲା? କାହିଁକି ମେଡିକାଲ, ଇଂଜିନିୟରିଂ, ବିଜନେସ ମ୍ୟାନେଜମେଂଟ, ଏପରିକି ଫାର୍ମାସୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପଢ଼ିବା ପାଇଁ ଏଠାକାର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପଡୋଶୀ ରାଜ୍ୟକୁ ଯିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା?
ସାଥୀଗଣ,
ପୂର୍ବର ସରକାର ଏହା ଉପରେ ଏଥିପାଇଁ ଧ୍ୟାନ ଦେଲେ ନାହିଁ କାରଣ ସେମାନେ ହିମାଚଳକୁ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ନୁହେଁ ବରଂ ତାଙ୍କର ସଂସଦରେ କେତେ ଆସନ ଅଛି, ତାହାକୁ ନେଇ ମୂଲ୍ୟାୟନ କରୁଥିଲେ। ଏଥିପାଇଁ ହିମାଚଳକୁ ଆଇଆଇଟି ପାଇଁ, ଟ୍ରିପଲ ଆଇଟି ପାଇଁ, ଆଇଆଇଏମ ପାଇଁ, ଏମ୍ସ ପାଇଁ, ଡବଲ ଇଂଜିନ ସରକାରକୁ ପ୍ରତିକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡ଼ିଲା। ଆଜି ଊନାରେ ଟ୍ରିପଲ ଆଇଟିର ସ୍ଥାୟୀ ଭବନ ନିର୍ମାଣ ହେବା ଦ୍ୱାରା ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ସୁବିଧା ହେବ। ଏଠାରୁ ଅଧ୍ୟୟନ କରି ବାହାରୁ ଥିବା ହିମାଚଳର ପୁଅ-ଝିଅ, ହିମାଚଳରେ ଡିଜିଟାଲ କ୍ରାନ୍ତିକୁ ମଧ୍ୟ ଦୃଢ଼ତା ପ୍ରଦାନ କରିବେ।
ଆଉ ମୋର ମନେଅଛି, ଏହି ଟ୍ରିପଲ ଆଇଟି ଭବନର ଶିଳାନ୍ୟାସ ପାଇଁ ଆପଣମାନେ ମୋତେ ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ଶିଳାନ୍ୟାସ ମୁଁ କରିଥିଲି ଆଉ ଆଜି ଲୋକାର୍ପଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନେ ମୋତେ ସୁଯୋଗ ଦେଇଦେଲେ, ଏହା ହିଁ ତ ହେଉଛି କାୟାକଳ୍ପ। ଶିଳାନ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ ଆମେ କରୁଛୁ, ଲୋକାର୍ପଣ ମଧ୍ୟ ଆମେ କରୁଛୁ ଭାଇମାନେ। ଆଉ ଏହା, ଏହା ହେଉଛି ଡବଲ ଇଂଜିନ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଶୈଳୀ। ଆମ ସରକାର ଯେଉଁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଥାଆନ୍ତି ତାକୁ ମଧ୍ୟ ପୂରଣ କରି ଦେଖାଇ ଥାଆନ୍ତି। ମୁଁ ଟ୍ରିପଲ ଆଇଟିର ନିର୍ମାଣ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ଯେ ସେମାନେ କୋଭିଡ଼ର ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ସତ୍ୱେ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଏହା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଦେଲେ।
ସାଥୀଗଣ,
ଯୁବକମାନଙ୍କର କୌଶଳକୁ, ଯୁବକମାନଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ବିକଶିତ କରିବା ହେଉଛି ଆଜି ଆମର ବହୁତ ବଡ଼ ପ୍ରାଥମିକତା। ଏଥିପାଇଁ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ନବସୃଜନ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସଂସ୍ଥାନର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯାଉଛି। ହିମାଚଳ ପାଇଁ ତ’ ଏହା ହେଉଛି କେବଳ ମାତ୍ର ଶୁଭାରମ୍ଭ। ହିମାଚଳର ଯୁବକମାନେ ସେନାବାହିନୀରେ ରହି ଦେଶର ସୁରକ୍ଷାରେ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି। ଏବେ ଭିନ୍ନ- ଭିନ୍ନ ଧରଣର ଦକ୍ଷତା ସେମାନଙ୍କୁ ସେନା ବାହିନୀରେ ମଧ୍ୟ ଆହୁରି ଅଧିକ ଉଚ୍ଚ ପଦବୀକୁ ନେଇଯିବାରେ ସହାୟତା କରିବ। ବିକଶିତ ହିମାଚଳ ପାଇଁ ଡବଲ ଇଂଜିନର ସରକାର ନିରନ୍ତର ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଅଛନ୍ତି।
ସାଥୀଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱପ୍ନ ବଡ଼ ହୋଇଥାଏ, ସଂକଳ୍ପ ବିରାଟ ହୋଇଥାଏ ସେତେବେଳେ ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟ ତା’ଠାରୁ ଅଧିକ ବଡ଼ କରାଯାଇଥାଏ। ଆଜି ଡବଲ ଇଂଜିନର ସରକାରରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ପ୍ରୟାସ ଦୃଷ୍ଟିଗୋଚର ହେଉଛି। ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଜାଣୁଛି ଯେ ହିମାଚଳର ଲୋକମାନେ ପୁରୁଣା ପ୍ରଥା ବଦଳାଇବାକୁ ଶପଥ ନେଇଛନ୍ତି। ଶପଥ ନେଇଛନ୍ତି ନା? ଶପଥ ନେଇଛନ୍ତି ନା? ଏବେ ଡବଲ ଇଂଜିନର ସରକାର ନୂତନ ଇତିହାସ ରଚନା କରିବ, ଆଉ ହିମାଚଳର ଜନତା ନୂଆ ପ୍ରଥା ସୃଷ୍ଟି କରିବେ।
ମୁଁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତକାଳରେ ଏବେ ହିମାଚଳର ବିକାଶର ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣିମ କାଳ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହି ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣିମ କାଳ, ହିମାଚଳକୁ ବିକାଶର ସେହି ଶୀଖର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେଇଯିବ, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତ ଲୋକମାନେ ଦଶକ- ଦଶକ ଧରି ପ୍ରତିକ୍ଷା କରିଥିଲେ। ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କର ମଙ୍ଗଳକାମନା କରୁଛି। ଆଉ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆସୁଥିବା ସମସ୍ତ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପର୍ବ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହୃଦୟର ସହିତ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି।
ଭାରତ ମାତା କୀ- ଜୟ
ଭାରତ ମାତା କୀ- ଜୟ
ଭାରତ ମାତା କୀ- ଜୟ
ଧନ୍ୟବାଦ!