Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the launch of projects pertaining to Pharma, education and connectivity in Una, Himachal Pradesh
13 OCT 2022 1:42PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki—Jai!
Bharat Mata ki—Jai!
Bharat Mata ki—Jai!
How are you, the people of Una? How are you doing? Hope you are doing fine. I greet the land of Maa Chintpurni and the descendants of Guru Nanak Dev ji.
Friends,
Remembering Guru Nanak and the other Gurus and bowing at the feet of Maa Chintpurni, I am very happy today to present gifts worth thousands of crores of rupees to Himachal before Dhanteras and Deepawali. Diwali has come ahead of its time in Una, Himachal. Such a large number of our mothers and sisters in the form of goddesses have come to bless us. Your blessing is a huge responsibility and strength for all of us.
Brothers and sisters,
I have spent so much time here that whenever I come to Una, the past memories flash before my eyes. I have had the privilege of bowing my head before Maa Chintpurni Devi and getting her blessings several times. Who can forget the taste of sugarcane and ‘Gandyali’ here?
Friends,
While living in Himachal, I always thought that nature has blessed this Devbhoomi so much. There is so much here -- rivers, waterfalls, fertile land, fields, mountains and tourism -- but who would often regret some of the challenges here. I always thought that Himachal would be transformed the day when there would be better connectivity, industries would be set up and the children of Himachal would not have to leave their parents, friends and villages to go out of the state for their studies.
And see, today I have come with gifts for connectivity, educational institutions and industrialization. Today, the country's second bulk drug park has opened at Una. Friends, can there be any bigger gift? If Himachal, beset with so many problems and full of natural diversity, gets one of the three bulk drug parks being built in India. Could there be a bigger decision than this? This is the result of my love and dedication for Himachal, brothers.
Sometime back, I have had the privilege of flagging off India's fourth Vande Bharat train from Amb-Andaura to Delhi. Imagine my brothers! Himachal got the fourth Vande Bharat train ahead of several big cities in India. I know friends, there are many families across India who wish to go to the airport to see airplanes, forget about travelling in them. But if you ask about the people living in the hills of Himachal, there are people for several generations who have not seen a train or travelled in the train. Such conditions have existed here even after 75 years of independence. Forget about any ordinary train, today the most modern train of India came to Himachal and chugged off from here, friends.
The permanent building of Himachal's own IIIT has also been inaugurated today. These projects are a glimpse of the height at which the double engine government wants to see Himachal. These projects are especially going to give new wings to the dreams of the new generations of Himachal. Many congratulations to Una and to Himachal Pradesh for these projects.
Friends,
We all know that there is a difference between needs and hopes and aspirations. The earlier governments in Himachal and Delhi were indifferent in fulfilling your needs and they never cared about your hopes and aspirations. Himachal, its young generations and mothers and sisters here have suffered a lot.
But now the time has changed. Our government is not only fulfilling the needs of the people, but is working with full force to realize their hopes and aspirations. I remember the condition of Himachal as there was hardly any development work when I used to live here. There was disbelief all around, mountains of despair and doubts for the way forward. There was a huge gap in the way of the expectations of development. They never cared to fill these holes of development needs and abandoned them. Not only did we fill those holes, we are now firmly constructing new buildings in Himachal.
Friends,
There are so many countries of the world, including many states like Gujarat in India, which have provided facilities like rural roads, clean drinking water, toilets, modern hospitals, etc to their citizens in the last century itself. But there were some governments in India which made it difficult for common man to access these facilities. Our hilly areas have suffered a lot because of this. During my stay here, I have seen closely how our pregnant mothers and sisters faced so much difficulty in going to the hospital in the absence of roads and many elders dying even before they could reach the hospital.
Brothers and sisters,
The people living in the hills know that they are cut off from the rest of the world due to lack of rail connectivity. The outsiders can never imagine the challenges of availability of drinking water and tap water in a region which has abundant springs and flowing rivers.
The people who governed the state here for years were hardly bothered about the problems of the people of Himachal. Now today's new India is working rapidly on all these old challenges. The facilities which should have reached the people in the last century itself are now reaching the people.
But should we put a stop now? Tell me, friends. Should we be pleased just because so much has been done? Do we need to move forward or not? Do we need to grow fast or not? Who will do these things, brothers? You and I will do it together, brothers. We will provide the facilities of the 20th century and will also connect Himachal with the novelty of the 21st century.
Therefore, unprecedented development works are underway in Himachal today. Today, while rural roads are being constructed at double the speed in Himachal, on the other hand, broadband connectivity is also being provided to the Gram Panchayats at a faster rate. Today, while thousands of toilets are being built in Himachal, on the other hand, the electricity situation is being improved in every village. Today, on the one hand, drones are being used in Himachal to transport essential goods to the inaccessible areas, on the other hand, high speed trains like Vande Bharat from here to Delhi are also being run.
Today, on the one hand, a campaign is going on in Himachal to supply tap water, and on the other hand, all the services of the government are being delivered in villages through the Common Service Centers. We are not only fulfilling the needs of the people of the 20th century, but we are also delivering the modern facilities of the 21st century to the doorsteps of Himachal.
Friends,
Today, the foundation stone of a huge bulk drug park has been laid here in Haroli. As Jai Ram ji was telling a few days ago, work has also started on the Medical Device Park in Nalagarh-Baddi. Both these projects are going to illuminate the name of Himachal in the country as well as across the world. At present, the double engine government is investing about Rs 2,000 crore on this bulk drug park. In a small state like Himachal, 2,000 crore rupees for a project! More than 10,000 crore rupees are going to be invested in this field only in the near future. The investments worth thousands of crores of rupees will transform Una and Himachal. This will create thousands of employment and self-employment opportunities.
Friends,
The whole world has seen the power of medicines made in Himachal during the Corona period. The role of Himachal is going to increase further in making India the top in pharmaceutical production in the world. So far, we had to depend on foreign countries for most of the raw materials needed for medicines. When raw materials will be made in Himachal itself, medicines will be made in Himachal itself, then the pharmaceutical industry will also flourish and medicines will also become more affordable.
Today, our government is working to relieve the concerns of the poor by providing free treatment up to Rs 5 lakh under the Ayushman Bharat scheme and through Jan Aushadhi Kendras. This bulk drug park will further strengthen the campaign to provide affordable and better treatment to the poor and middle class families.
Friends,
The people of Himachal are aware that unless there is good connectivity, the pace of development cannot accelerate whether it is in the field of agriculture or industry. An example of how the earlier governments used to work is our Nangal Dam Talwara railway line. Forty years ago, the government in Delhi put a stamp of approval on a small railway line, made a file, got it signed and garnered votes in its name by fooling people. It has been more than 40 years and not a single bit of work has been done on the project. It remained incomplete for so many years. Now the work of this railway line is progressing at a faster rate after the formation of our government at the Center. Imagine, had this work been completed earlier, the people of Una would also have benefited.
Friends,
The double engine government is working relentlessly to expand and modernize the railway services in Himachal. Today work is progressing on three new rail projects in Himachal. Today, when the country is being connected with Made in India Vande Bharat trains, Himachal is also one of the leading states in the country in getting it. It will be easier to visit holy places like Naina Devi, Chintpurni, Jwala Devi, Kangra Devi, Shakti Peethas as well as Anandpur Sahib because of this Vande Bharat Express train. This is a double gift for a holy city like Una where descendants of Guru Nanak Dev Ji live.
This Vande Bharat train will further enhance the service that our government has done by opening the Kartarpur Corridor. Vande Bharat Express was already there for the ‘darshan’ of Maa Vaishno Devi, now the Shakti Peethas here are also being connected with this modern service. People working in other cities will also benefit from Vande Bharat Express.
Friends,
It has always been the dream of the youth of Himachal to get higher education institutions in their state for their studies. Even this aspiration of yours has been ignored in the past. We are changing the practices of the past. Floundering, suspending, straying and forgetting is not our way of working. We decide, resolve, fulfill and also show results. After all, what was the reason that the youth of Himachal were kept deprived of prestigious institutions of higher education for a long time? Why did the youth here have to go to neighboring states to study medicine, engineering, business management and even pharmacy?
Friends,
The earlier governments did not pay attention to all these things because they used to judge Himachal not by its potential but on the number of seats it represented in parliament. Therefore, Himachal had to wait for the double engine government for IIT, IIIT, IIM and AIIMS. Students will find it more convenient with the construction of the permanent building of IIIT in Una. The sons and daughters of Himachal graduating from these institutions will also strengthen the digital revolution in the state.
I remember you gave me the opportunity to lay the foundation stone of this IIIT building. I laid the foundation stone and today you have given me an opportunity for its inauguration as well. This is what transformation is all about. We lay the foundation stones (of projects) and also inaugurate the same, brothers. And this is how the double engine government works. Whatever resolution our government takes, it fulfills it also. I would also like to congratulate all the colleagues for completing the construction of the IIIT at a fast pace despite the constraints of Covid.
Friends,
It is our biggest priority today to hone the skills and potential of the youth. Therefore, institutions related to innovation and skills are being expanded all over the country. This is just the beginning for Himachal. The youth of Himachal have created new dimensions in the security of the country while being in the army. Now different types of skills will help them reach higher positions in the army as well. The double engine government is always with you for a developed Himachal.
Friends,
When the dreams are big and the resolutions are huge, it requires efforts of the same magnitude. Today this effort is visible everywhere in the double engine government. Therefore, I know that the people of Himachal have also decided to change the old custom. Have you decided or not? Now the double engine government will create a new history and the people of Himachal will create a new custom.
I believe that the golden period of Himachal's development is about to begin in the ‘Amrit Kaal’ of independence. This golden period will take Himachal to that height of development for which you have waited for decades. I once again congratulate you very much for all these projects. I wish you all the best. And I wish you all the very best for all the forthcoming important festivals.
Bharat Mata ki—Jai!
Bharat Mata ki—Jai!
Bharat Mata ki—Jai!
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা হিমাচল প্রদেশকী উনাদা ফার্মা, এজুকেসন অমসুং কন্নেক্তিবিতীগা মরী লৈনবা প্রোজেক্তশিং হৌদোকপদা ৱা ঙাংবদা থমখিবা ৱারোল
13 OCT 2022 1:42PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে
ভারত ইমানা য়াইফরে
ভারত ইমানা য়াইফরে
होर भई ऊने आलियो ! केमे हाल-चाल त्वाडा? ठीक-ठाक हो? मां चिंतपूर्णी, ते गुरू नानक देव जी, दे वंशजां दी, इश तरती नूँ, मेरा प्रणाम
মরুপশিং.
গুরু নানকজীবু নীংশিংজরি, গুরুশিংবু নীংশিংজরি, মা চিন্তপুর্নীগী খুয়া খাদা পুনেমজরি, ধন্তেরস অমসুং তীপাৱলীগী মমাংদা হিমাচলদা লুপা করোর লিশিং কয়াগী খুদোল অমা পীজরি। ঙসি হিমাচলগী উনাদা দিৱালী মতম য়ৌদ্রিঙৈদা য়ৌরক্লে। মফম অসিদা দেবী স্বরুপা, ঐখোয়গী ইমা অমদি ইচে-ইচলশিংনা মশিং য়াম্না থোরক্তুনা ঐখোয়বু থৌজালবীবা লাক্লি। নখোয়গী থৌজাল অসি ঐখোয় পুম্নমক্কী অচৌবা থাজবনি, মসি য়াম্না চৌবা পাঙ্গলনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
ঐহাক্না মফম অসিদা মতম শাংনা লৈরম্বনা ঐহাক্না উনাদা লাকপা খুদিংদা হৌখিবা মতমশিং অদু ঐহাক্কী মীৎমাংদা উরকই। ঐহাক্না মা চিন্তপুর্নী দেবীদা ইকোক নোন্না খুরুমজবা অমসুং থৌনবা ফংজবগী খুদোংচাবা কয়ারক ফংজবা অসি ঐহাক্কী লাইবক ফবনি। কনানা মফম অসিগী চু অমসুং গন্দয়ালীগী মহাও কাওবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
হিমাচলদা লৈরিঙৈ মতমদা ঐহাক্না দেবভুমি অসিদা মহৌশানা ফজরবা থৌজাল অমা পীরি হাবনা মতম চুপ্পদা খন্দুনা লাকখি। তুরেলশিং, ঈশিং চাইবীশিং, লৈহাও চেনবা লমদম, লৌবুক, চীং, তুরিজম অসি শক্তি অদুক্কী মতিক লৈ অদুবু শীংনবা খরা উবনা ঐহাক্না মতম অদুদা নুংঙাইতবা পোকখি। ঐহাক্কী ৱাখল্দা নীংঙমদবগী ৱাখলনা থনখি। ঐহাক্না মতম অদুদা খনখি, হিমাচলদা কন্নেক্তিবিতী ফগৎলকপা নুমিৎতা, হিমাচলদা ইন্দস্ত্রীশিং হেনগৎলকপা নুমিৎতা, হিমাচলগী অঙাংশিংনা মখোয়গী মমা-মপাশিং, খুঙ্গংশিং, মরুপশিং থাদোক্তুনা চৎত্রবা নুমিৎ অদুদা হিমাচলদা নুমিৎ অদুদা অওনবা লাক্কনি।
অমসুং য়েংঙু ঙসি ঐহাক্না মফম অসিদা লাকপা অসিদা কন্নেক্তিবিতী, এজুকেসন ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং ইন্দস্ত্রিএলাইজেসনগা মরী লৈনবা থৌরম পাঙথোক্লি, ঐহাক্না চাউনা শেবা তৌনবা খুদোল অমা পুরক্লি। ঙসি লৈবাক অসিগী অনিশুবা বল্ক দ্রগ পার্ক্কী থবক মফম অসিদা উনাদা হৌররি। হৌজিক মীয়াম্না খন্থবীয়ু হিমাচলদা খুদোংচাদবা কয়ানা থল্লি, হিমাচল অসি নেচরেল দাইভর্সিতীশিংনা থল্লি অমসুং করিগুম্বা ভারত্তা বল্ক দ্রগ পার্ক অহুম অমসুং হিমাচলদা মসিগী মনুংদা অমা শারবদি মসিদগী হেন্না চাউবা খুদোল লৈখিগদ্রা? মসিদগী হেন্না চাউবা ৱারেপ লৈখিগদ্রা? মসি হিমাচলগীদমক ঐখোবদা ফাওরিবা মীনুংশি অমসুং ঐখোয়না কত্থোকপগী মহৈনি।
মীকুপ খরগী মমাংদা ঐহাক্না অম্ব-অন্দৌরাদগী দিল্লী ফাওবগী লৈবাক অসিগী মরিশুবা ভন্দে ভারত ত্রেন লমথাবগী খুদোংচাবা ফংজখি। খন্থদুনা য়েংবীয়ু, লৈবাক অসিগী মরিশুবা ভন্দে ভারত ত্রেন, ভারত অসি য়াম্না চাউই, অচৌবা সহর কয়া লৈ অদুবু মরিশুবা ত্রেন অসি হিমাচলদা পীরি। অমসং মরুপশিং ঐহাক্না খঙই মদুদি ঙসি অদোম্না ইমুং কয়া থেংনরবদি, লৈবাক্কী কাচিন কোয়াদগী থেংনরবদি মখোয়গী থমোয়না এয়রপোর্ত্তা চৎনীংবা পোক্কনি অমসুং এয়রপ্লেন য়েংনীংগনি, মদুদা ফমনীংগনি। অদুবু করিগুম্বা হিমাচলগুম্বা চীংদা লৈবা মীওইশিংদা হংবা তারবদি মমাংগী মীরোলশিংনা ত্রেন অমত্তা উরমখিরোই অমসুং মসিদা তোংবসু ফংদ্রি। অসিগুম্বা ফীভম অসিদা নীংতম্বা ফংলকপা চহি ৭৫শুরবা মতুংদা ফাওবা লৈরমখি। ঙসি হিমাচলদা ত্রেন খক্তা নত্তনা ভারতকী খ্বাইদগী নৌবা ত্রেন চেলহনখি অমসুং মসি মফম অসিদা মখা চত্থখিগনি।
ঙসি হিমাচলগী মশাগী আই.আই.আই.তি.গী পর্মিনেন্ত বিল্দিংসু শঙ্গাখ্রে। প্রোজেক্তশিং অসিনা দবল ইঞ্জিন সরকারনা হিমাচলবু উবা পাম্বা থাক অদু তাক্লি। প্রোজেক্তশিং অসিনা মরু ওইনা অনৌবা মীরোলশিং, হিমাচলগী হৌরক্লিবা মীরোলশিংগী মঙলানশিংবু অনৌবা পনখৈ য়ৌহল্লগনি। উনা, হিমাচল প্রদেশোউ প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
ঐখোয় পুম্নম্না তঙাই ফদবা অমসুং থাজবা অমসুং অনীংবশিংগী মরক্তা খেন্নবা অমা লৈ হায়বা খঙই। হিমাচলগী মমাংগী সরকারশিং অমসুং দিল্লীদা লৈরিবশিংনা নখোয়গী তঙাই ফদবশিং থুংহন্নবা মীৎয়েং চংখিদে অমসুং মখোয়না নখোয়গী থাজবা অমসুং অনীংবশিং খঙনবা হোৎনখি, মখোয়গী মরমদা খনখিদে। ঐহাক্কী হিমাচলনা মসিনা মরম ওইদুনা অচৌবা অমাং অমা মায়োক্নবা তাখি, মফম অসিগী হৌরক্লিবা মীরোল, ইমা, ইচে-ইচলশিংনা মসিগী চৈথেং নংখি।
অদুবু হৌজিক্তি মতম অসিদা হোংলে। ঐখোয়গী সরকারনা মীয়ামগী তঙাই ফদবশিং থুংহনবা খক্তা নত্তনা মীয়ামগী থাজবা অমসুং অনীংবশিং থুংহন্নবা মপুং ফাবা শক্তিগা লোয়ননা থবক তৌরি। মসিনা ঐঙোন্দা হিমাচলনা করি ফীভমদা লৈরমখিবগে নীংশিহল্লি, মফম অমত্তদা চাউখৎপগী মমি তারমখিদে। মফম খুদিংমক্তা থাজবা মাংবা, নীংঙমদবানা থনখি। মখোয়না চাউখৎ থৌরাংগী অৱাৎপশিং অসি মেনশিন্নবগী মতাংদা খনখিদে, নাথৈদুনা থমখি। ঐখোয়না অৱাৎপশিং মেনখৎখি অমসুং হৌজিক হিমাচলদা অনৌবা বিল্দিং কয়া শাগৎলি।
মরুপশিং,
মমাংগী চহিচা ফাওবদা মালেমগী লৈবাক কয়া অমসুং গুজরাতকুম্বা রাজ্য খরনা মাগী প্রজাশিংদা অমাংশঙশিং, খুঙ্গংগী লম্বীশিং অমসুং মোদর্ন হেল্থক্যেরগুম্বা তঙাই ফদবা খুদোংচাবশিং ফংহনখি। ভারত্তা অদুম ওইনমক মমাংগী সরকারনা মীচম প্রজাশিংদা তঙাই ফবশিং অসি ফংহনবা ফাওবা অৱাবা ওইখি। মসিগী চৈথেং চীংগী মফমশিংনা খ্বাইদগী চাউনা ফংখি। মফম অসিদা লৈরিঙৈদা ঐহাক্না মীরোলবী নুপীশিং অমসুং ইচে ইচলশিংনা লম্বী থোংগী ফীভম ফত্তবনা মরম ওইরগা লায়েংশঙদা চৎপদা অৱাবা কয়া মায়োক্নখি, অহল কয়ানা লায়েংশঙ য়ৌবা নংদনা অরোইবা য়াহিপ তানখি।
ইচিল-ইনাওশিং,
চীংশিংদা লৈরিবা মীওইশিংনা রেল কন্নেক্তিবিতী লৈতবনা মরম ওইদুনা মখোয় অসি মালেমদগী তোখাইতাবগী ৱাখল্লোন পোকখি। লোক, তুরেলনা মরাং কাইনা চেল্লিবা মফমদা থবক্নবা ঈশিংগীদমক মীয়াম্না অৱাবা মায়োক্নখি, তোতিগী ঈশিং ফংনবা হোৎনবদা মীওইশিং অসিনা অচৌবা শীংনবা কয়া মায়োক্নখি।
চহি কয়া মরম অসিদা সরকার পাইরম্বা মীওইশিংনা হিমাচলগী মীয়ামগী অৱাবা উখিদে। হৌজিক ঙসিদি অনৌবা ভারতনা অরিবা শীংনবশিং অসি কোকহন্নবা খোঙজেল য়াংনা হোৎনরি। মমাংগী চহিচাদা য়ৌগদবা খুদোংচাবশিং অদু মফম অসিগী মীয়ামদা হৌজিক খক্তা য়ৌরি।
অদুবু ঐখোয়না মসিদা লেপকদ্রা? হায়বীয়ু মরুপশিং, মাংদা চংশিনগদগ্রা চংশিল্লোইদ্রা? অমসং খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিনগদগ্রা চাউশিল্লোইদ্রা? কনানা থবক অসি তৌগনি? ঐহাক অমদি নখোয়না পুন্না তৌগনি। ঐখোয়না ২০শুবা চহিগী খুদোংচাবশিং পীগনি অমসুং ২১শুবা চহিচাগী মোদর্নিতীনা ঐহাক্কী হিমাচলবু শম্নহনগনি।
মরম অসিনা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা ঙসি হিমালচদা চাউখৎ থৌরাংগী থবক পাইখৎলি। ঙসি খুঙ্গংগী লম্বীশিং অসি খোঙজেল শরুক অনি য়াংনা শারি অমসুং ব্রোদবেন্দ কন্নেক্তিবিতী অসি গ্রাম পঞ্চায়তশিংদা য়ৌহল্লি। ঐখোয়গী সরকারনা ২১শুবা চহিচাগী ভারতকী অনীংবা অপাম্বশিং থুংহল্লি। ঙসি হিমাচলদা অমাংশঙ লিশিং কয়া শাখ্রে নাকল অমরোমদনা খুঙ্গং খুদিংমক্তা ইলেক্ত্রিসিতী সিস্তেম ফগৎহনখি। ঙসি হিমাচলদা মনুং হঞ্জিবা মফমশিংদা তঙাই ফবদা পোৎলমশিং য়ৌহন্নবা দ্রোনশিং শীজিন্নরি অমরোমদনা ভন্দে বারতগুম্বা ত্রেনশিং অসিনা খোঙজেল য়াংনা দিল্লী য়ৌহল্লি।
ঙসি নাকল অমরোমদা হিমাচলদা তোতি ঈশিং ফংহন্নবগী কেম্পেন চত্থরি অমরোমদনা সরকারগী সর্ভিস পুম্নমক কম্মন সর্ভিস সেন্তরগী খুত্থাংদা খুঙ্গং অমদগী খুঙ্গং অমদা য়ৌহল্লি। ঐখোয়না মীয়ামদা ২০শুবা চহিচাগী তঙাই ফদবশিং থুংহনবা খক্তা নত্তনা হিমাচলগী থোংজিন্দা ২১শুবা চহিচাগী মোর্দন ফেসিলিতীশিংসু দেলিভর তৌরি।
মরুপশিং,
হৌজিক হরোলীদা অচৌবা বল্ক দ্রগ পার্ক অমগী উরেপ-উয়ুং তমখি। জয়রামজীনা হায়খি, নুমিৎ খরগী মমাংদা নালাগর-বদ্দীদা মেদিকেল দিভাইস পার্ক্কী থবকসু হৌখ্রে। প্রোজেক্ত অনি অসিনা লৈবাক অসিদা অমদি মালেমদা হিমাচলগী মিং অসি ঙান্থোইহল্লগনি। হৌজিক দবল ইঞ্জিন সরকারনা বল্ক দ্রগ পার্ক অসিদা লুপা করোর ২০০০ থাদরি। হিমাচলগুম্বা অপীকপা রাজ্যদা প্রোজেক্ত অমগী লুপা করোর লিশিং অনি থাদরি তুংদা লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা লুপা করোর লিশিং ১০ থাদরগনি। থাদরিবা করোর লিশিং খরা অসিনা হিমাচলগী উনাদা অওনবা পুরক্লগনি। মসিনা থবক্কী খুদোংচাবা পীরগনি অমসুং মীওই কয়াদা মশানা মশাদা থবক পীজনবগী খুদোংচাবশিং পীরগনি।
মরুপশিং,
মালেম পুম্বনা কোরোনাগী মনুংদা হিমাচলগী হীদাক-লাংথক্কী শক্তি উবা ফংখি। হিমাচলনা ভারতপু মালেমগী মকোক থোংবা ফার্মাস্যুতিজেক মেন্যুফেকচর্দ ওইহনবদা লৌবা থৌদাং মখা তানা হেনগৎলক্লি। হৌজিক ফাওবদা ঐখোয়না হীদাক-লাংথক্কী রো মেতরিএলশিংগীদমক মীরৈবাকশিংগী মীপাল তাংলি। হৌজিক হিমাচলদা রো মেতরিএলশিং ফংলবা মতমদা ফার্মাস্যুতিকেল ইন্দস্ত্রী অসি খুমাং চাউশিনগনি অমসুং হীদাক-লাংথকশিং অসি হেন্না মমল হোংদোরক্লগনি।
ঙসি সরকারনা আয়ুশ্মান ভারত স্কিমগী মীৎয়েং মখাদা জন ঔশাধি কেন্দ্রগী খুত্থাংদা লৈতা লায়রবশিংদা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না লায়েং ফংহল্লি। বল্ক দ্রগ পার্ক অসিনা মীয়ামদা ক্বালিতী লৈবা অমসুং অহোংবা মেদিকেল ক্যের পীনবা সরকারগী কেম্পেন হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
মরুপশিং,
হিমাচলগী মীয়াম্না এগ্রিকলচর নত্ত্রগা ইন্দস্ত্রী ওইরবসু অফবা কন্নেক্তিবিতী লৈত্রবদি চাউখৎ খোঙচৎকী খোঙজেলদা শাহৌ পীবা ঙমলোই হায়বা অসি উবা ফংখ্রে। চহি ৪০গী মমাংদা অয়াবা পীখিবা অমসুং হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা থৱায় য়াওনা হোৎনদ্রিবা ফাওবা চহি ৪০ অসিদা খুমাং চাউশিনবগী মমি অমত্তা তারমখিদবা নানগল দাম-তলৱারা রেলৱে লাইন অসি খুদম অমনি। দবল-ইঞ্জিন সরকারনা হিমাচল প্রদেশ শিনবা থুংবদা রেলৱে কন্নেক্তিবিতী ফগৎহন্নবা হোৎনখি। অদুবু চহি কয়াগী মতুংদা লোইশিল্লদ্রবা অদু উবা ফংবা হৌরকখি। ঐখোয়না কেন্দ্রদা সরকার শেম্লবা মতুংদা রেলৱে লাইন অসিগী থবক খোঙজেল য়াংনা পাইখৎখি। করিগুম্বা মমাংদা থবক অসি পাইখৎলম্বা তারবদি উনাগী মীয়াম্না মসিদগী কয়া য়াম্না কানবা ফংলমগনি খন্থদুনা য়েংবীয়ু।
মরুপশিং,
দবল ইঞ্জিন সরকারনা হিমাচলদা রেলৱে সর্ভিস পাকথোক চাউথোক্নবা অমসুং মতমগা চুনবা ওইহন্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎন্দুনা লাকখি। ঙসি হিমাচলদা অনৌবা রেল প্রোজেক্ত অহুমগী থবক পাইখৎলি। ঙসি লৈবাক অসিবু লমদম অসিদা শাবা ভন্দে ভারত ত্রেনশিংনা শম্নহল্লি। লৈবাক অসিগী মাংজিল থারিবা রাজ্যশিংদা হিমাচলসু অমা ওইরি। ভন্দে ভারত এক্সপ্রেসনা নৈনাদেবী, মসিদা লৈরিবা চিন্তপুর্নী, জ্বালাদেবী, কাঙ্গরাদেবীগুম্বা ঐখোয়গী শেংলবা লাইফমকেনশিংদা লায়না চৎপা য়াহল্লগনি। গুরু নানক দেবজীগী চাদা নৌদা লৈরিবা উনাগুম্বা শেংলবা সহর অসিদা মসি মঙোন্দা পীবা দবল গিফনি।
ভন্দে ভারত ত্রেন অসিনা করতারপুর কোরিদোরগী খুত্থাংদা ঐখোয়গী সরকারনা তৌখিবা সর্ভিস অসি হেনগৎহল্লগনি। ভন্দে ভারত এক্সপ্রেসনা মা বৈস্নো দেবীগী দর্শনগীদমক চেনখি হৌজিক্না শক্তিপীথশিংদা মোদর্ন সর্ভিস ফংহল্লি। অতোপ্পা মফমশিংদা থবক তৌরিবা মরুপশিংদসু ভন্দে ভারত এক্সপ্রেসনা কান্নবা ফংহল্লগনি।
মরুপশিং,
হিমাচলদা হায়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুসনশিং লৈহনবা হায়বা অসি হিমাচলগী নহারোলশিংনা মখোয়গী মহৈ মশিংগীদমক মঙজবা মঙলান ওইদুনা লাকখি। নহারোলশিংগী অনীংবশিং অসিদা মীৎয়েং চংখি। মমাংদা লৈরম্বা চৎনবী অদু ঐখোয়না শেমদোক্লি। পনবা, লেপ্পা, কাউথোকপা হায়বা অসি ঐখোয়গী মওং নত্তে। ঐখোয়না ৱারেপ লৌই, ফিরেপ লৌই, মদু থুংহল্লি অমসুং মহৈ য়ালহল্লি। মতম শাংনা হিমাচলদা লৈরিবা নহারোলশিংদা মমিং লৈবা হায়র এজুকেসনগী ইন্সতিত্যুসন ফংহনদনা লাক্লিবা অসিগী মরম করিনো? নহারোলশিংনা করিগীদমক মেদিসিন, ইঞ্জিনীয়রিং, বিজিনেস মেনেজমেন্ত, ফার্মাসী ফাওবা তম্নবগী য়ুমলোন্নরিবা রাজ্যশিংদা চৎপা তারিনো?
মরুপশিং,
মমাংগী সরকারনা মসিদা মীৎয়েং অমত্তা চংখিদে মরমদি মখোয়না হিমাচলগী মপাঙ্গলদা য়েংখিদে মখোয়না পার্লিয়ামেন্তগী সীত মশিং খক্তা উখি। মরম অসিনা হিমাচলনা আই.আই.তি., আই.আই.আই.তি., আই.আই.এম. অমসুং এম্স ফংনবা দবক ইঞ্জিন সরকার ঙাইবা তাবনি। ঙসি উনাগী আই.আই.আই.তি.গী পর্মিনেন্ত বিল্দিং অসিনা মহৈরোয়শিংদা হেন্না খুদোংচাহল্লগনি। হিমাচলগী ইচানুপা অমসুং ইচানুপীশিংনা মফম অসিদগী তম্বা লোইরগা থোরকপদা মসিনা হিমাচলগী দিজিতেল রিভোল্যুসনগী মপাঙ্গল ওইরগনি।
অমসুং নখোয়না আই.আই.আই.তি. বিল্দিং অসিগী উরেপ-উয়ুং তম্নবা ঐঙোন্দা খুদোংচাবা পীবিখি। ঐহাক্না উরেপ-উয়ুং তমখি অমসুং ঙসি মসিবু শঙ্গানবগী খুদোংচাবসু ঐঙোন্দা পীবিরি। মসি নুংঙাইবা অমনি। ঐখোয়না উরেপ-উয়ুং তমগনি ঐখোয়না মদুবু শঙ্গাগনি। অমসুং মসি দবল ইঞ্জিন সরকারনা থবক তৌবগী মওংনি। ঐখোয়গী সরকারনা লৌবা ফিরেপ অমা হেক্তদা মদু থুংহল্লি হায়না তাক্লি। ঐহাক্না লাইচৎনা মরম ওইদুনা অৱাবা কয়া মায়োক্নরবসু মতম চানা প্রোজেক্ত অসিবু লোইশিনবদা শরুক য়াখিবা মীয়াম্বু থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
নহারোলশিংগী স্কিল অমসুং তৌবা ঙম্বা অদু উৎথোকহনবা হায়বসি ঐখোয়গী খ্বাইদগী মরুওইবনি মরম অসিনা লৈবাক পুম্বদা স্কিল অমসুং ইনোবেসন ইন্সতিত্যুসনগী মথৌ তাই। মসি হিমাচল প্রদেশকী শুপ্নগী অহৌবনি। হিমাচলগী নহারোলশিনা আর্মীদা থবক তৌদুনা অমসুং লৈবাক অসিগী ঙাকশেলদা অনৌবা মায়োলশিং পীরি। হৌজিক্তি তোঙান তোঙানবা মখলগী স্কিলশিংনা আর্মীদসু মখোয়বু অৱাংবা মফম অমা কনবদা মতেং পাংলগনি। হিমাচল চাউখৎহন্নবগীদমক দবল ইঞ্জিন সরকারনা মতম চুপ্পদা নখোয়গীদমক লেপকনি।
মরুপশিং,
মংলানশিং অমসুং ৱারেপশিং অসি য়াম্না মতিক ময়াই লৈবা মতমদা মদুগা চাং মান্না খোঙথাংশিং লৌখৎলি। হায়রিবা হোৎনরিবশিং অসি দবল-ইঞ্জিন সরকারগী মোদেল লৈবা মফম খুদিংমক্তা উবা ফংই। মরম অসিনা হিমাচলগী মীয়াম্না অরিবা চৎনবীশিং হোংদোক্নবা ৱারেপ লৌখি। নখোয়না ৱারেপ লৌরব্রা? নখোয়না ৱারেপ লৌরব্রা? হৌজিক দবল ইঞ্জিন সরকার অসিনা অনৌবা পুৱারী অমা শেমলগনি অমসুং অনৌবা চৎনবী অমগা লোয়ননা থোরক্লগনি।
হিমাচল প্রদেশকী চাউখৎ-থৌরাংগী গোল্দন পেরিয়দ অসি আজাদী কা অমৃত মহোৎসবকী মনুংদা হৌরগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্মি। মসিগী গোল্দন পেরিয়দ অসিনা নখোয়না চহি দিকেদ কয়া ঙাইরক্লবা চাউখৎ থৌরাংগী অনৌবা পনখৈ অমদা পুরগনি। ঐহাক্না প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক অমুক হন্না নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। ঐহাক্না য়াইফ মঙ্গোল পীজরি। অমসুং লাক্কদৌরিবা মরু ওইবা কুহ্মৈশীংগীদমক ঐহাক্না য়াইফ পাউজেলসু পীজরি।
ভারত ইমানা য়াইফরে
ভারত ইমানা য়াইফরে
ভারত ইমানা য়াইফরে
থাগৎচরি!