Ministry of Information & Broadcasting
Direct Benefit Transfer biggest achievement of Government, freed people from shackles of middlemen: Former Vice President Shri M. Venkaiah Naidu
Prime Minister Narendra Modi will be remembered as the emancipator of Muslim women: Governor of Kerala Shir Arif Mohammed Khan
Shri M. Venkaiah Naidu releases ‘Sabka Saath Sabka Vikas Sabka Vishwas’, a collection of selected speeches of Prime Minister
​​​​​​​book is an encyclopedia of Shri Narendra Modi’s ideas, elucidates his deep understanding of complex societal issues: Shri Anurag Thakur
23 SEP 2022 4:27PM by PIB Delhi
Former Vice President Shri M. Venkaiah Naidu today unveiled the book Sabka Saath Sabka Vikas Sabka Vishwas”, a collection of selected speeches of Prime Minister, along with Governor of Kerala Shri Arif Mohammed Khan and Union Minister for Information and Broadcasting Shri Anurag Thakur in a function organized by Directorate of Publications Division. The book is a compilation of 86 speeches of the Prime Minister from May 2019 to May 2020 on various subjects
Speaking on the occasion the former Vice President said that the book is a significant contribution to widen the understand of the challenges being faced by the nation and the concerted efforts being made to overcome them. The current government he said is working under the broader philosophy of ‘Sarve Jana Sukhino Bhawantu’. He further said that good schemes have been launched earlier also he said, but only the current Prime Minister, leading from the front, is ensuring all programmes adhere to set timelines and targets, he is hands on and ensures continuous monitoring and eventual delivery. With his gift of enormous communication skills, Shri Naidu said, PM Modi can connect with all the people of the country alike.
Shri Naidu recalled the time the vision of opening crores of bank accounts appeared unattainable, but under the able leadership of PM Modi, the target was achieved very quickly. Counting Direct Benefit Transfer as the biggest achievement of the Government, Shri Naidu said it freed people from the shackles of middlemen, ensuring endpoint delivery of welfare measures. When previously schemes were identified either as Government or political, PM Modi understood that realization of a goal depended hugely on the involvement of people. Swachha Bharat Abhiyan was thus envisioned by the Prime Minister as a Jan Andolan (people’s movement).
Shri Naidu summed up commenting that “for long people have said that India does not speak from a position of strength and stature. With the advent of PM Modi, India is now a force to reckon with and India’s voice is heard by all.”
Governor of Kerala, Shri Arif Mohammed Khan has said that a common thread runs through the book and that is the Prime Minister’s concern for marginalized section and women empowerment. He highlighted that the twin issues of availability of toilets and water connectivity had needed urgent Government intervention for very long but had been lagging even as many Governments came and went. It was the only the current Government that took up this mission on war footing from the beginning.
Speaking on triple talaq, he said that getting rid of this evil, which had been thriving for centuries, is no small achievement. Frustrating as it was, married Muslim women lived under constant threat of divorce. Recalling an anecdote when the then Prime Minister Jawaharlal Nehru had counted as his biggest failure, his inability to give Muslim women the same rights as Hindu women, Shri Mohammed said that the effect of this historic decision will be felt many years later when political and sociological thinkers analyse this decision and Prime Minister Narendra Modi will be remembered as the emancipator of Muslim women. He credited the Prime Minister for braving all odds and opposition and yet delivering on this promise.
He further added that before PM Modi, development of the country was only the responsibility of the Government and its bureaucracy. However, PM Modi has ensured that development of the country becomes a programme of Jan Bhagidari, where people of the country become equal stakeholders in the process and the results, and this has realized the concept of true democracy.
Union Minister Shri Anurag Thakur speaking about the book remarked that the book has compiled 86 speeches of Prime Minister Shri Narendra Modi in 10 chapters and elucidates his deep understanding of complex societal issues and his clear vision. The compilation, he said, is going to be very useful for future historians.
He further said that in these speeches, one can find his thoughts and his leadership on complicated national issues, which resulted in actions due to which India stands as the fifth largest economy in the world. It is these actions along with his passion to serve and ensure last mile delivery, bereft of middlemen, that have caused people to have unwavering faith in him.
Crediting Shri Narendra Modi for his uncanny ability to connect with people from all walks of life, Shri Thakur said that from students to women, from farmers to soldiers on the borders, from sportspersons to businessmen, anyone who listens to the Prime Minister can identify with his speeches and various international surveys have called PM Modi the most favorite Prime Minister in the world. Powerful world leaders have delved in detail on what it means to be Narendra Modi.
This book contains his speeches on foreign relations, his thoughts on the economy and his consideration to restoration of our cultural heritage such at Kashi Vishwanath Dham, Kedarnath Dham, Ayodhya, Deoghar etc. The book, he said, will inform the reader on his ideas on India’s environment and the steps taken to create a green India, achievements of various Ministries, mainstreaming of fitness, Yoga and sports, achievements of the Government in the field of science and technology, agriculture and agro-businesses, employment, from Gramoday to Rashtroday, India’s journey to becoming self-reliant.
This book is an encyclopedia of Shri Narendra Modi’s ideas on various Government schemes. In this compilation, readers will find speeches given on historical occasions - such as the 250th session of the Rajya Sabha, the speech given on the completion of 100 years of ASSOCHAM, Jammu and Kashmir and Ladakh after the removal of Article 370 on 8 August 2019. His address to the nation, message given to the nation on 19 March 2020 regarding Covid, address given at the launch of Fit India Movement, his message to the nation after the Supreme Court's decision on Shri Ram Janmabhoomi in Ayodhya etc.
The Minister said that the book has a response to the catastrophic prophecies by various political leaders who had said that India will not be able to survive the abrogation of Article 370, that not one person would hoist the Indian tricolour in Kashmir. Today Har Ghar Tiranga campaign has seen equal success in Kashmir as in other parts of the country and Kashmir is witnessing development like never before.
Secretary, Ministry of Information & Broadcasting, Shri Apurva Chandra, Director General, Directorate of Publications Division, Ms Monideepa Mukherjee and several other senior officers of different media units of the Ministry were also present on the occasion.
About the book Sabka Saath Sabka Vikas Sabka Vishwas’
The book focuses on 86 speeches of the Prime Minister from May 2019 to May 2020 on various subjects. Divided into ten thematic areas, these speeches reflect the PM’s vision for ‘New India’. These well-distributed sections are – Aatmanirbhar Bharat: Economy, People-First Governance, Fight Against Covid-19, Emerging India: Foreign Affairs, Jai Kisan, Tech India-New India, Green India-Resilient India-Clean India, Fit India-Efficient India, Eternal India-Modern India: Cultural Heritage, and Mann ki Baat.
The book portrays the PM’s vision of a new India, which is self-reliant, resilient and capable of converting challenges into opportunities. The Prime Minister combines leadership qualities, visionary thinking, andforesight with excellent communication abilities to connect with masses throughhis exceptional oratory style. The same is reflected in this book.
The English as well as Hindi books are available at the sales outlets of Publications Division and the Books Gallery at Soochna Bhawan, CGO Complex, New Delhi. They can also be purchased online through Publications Division’s website as well as Bharatkosh platform. The e-books are also available on Amazon and Google Play.

ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଡିବିଟି ସରକାରଙ୍କ ସବୁଠାରୁ ବଡ ସଫଳତା, ଏହା ଲୋକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟସ୍ଥିଙ୍କ କବଳରୁ ମୁକ୍ତ କରିଛି: ପୂର୍ବତନ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ଏମ ଭେଙ୍କୟା ନାଇଡୁ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କୁ ମୁସଲିମ ମହିଳାଙ୍କ ମୁକ୍ତିଦାତା ଭାବେ ସ୍ମରଣ କରାଯିବ: କେରଳ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଆରିଫ ମହମ୍ମଦ ଖାନ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଚୟନିତ ବକ୍ତୃତା ସଂଗ୍ରହକୁ ନେଇ ପ୍ରସ୍ତୁତ ପୁସ୍ତକ ‘ସବକା ସାଥ୍ ସବକା ବିକାଶ ସବକା ବିଶ୍ୱାସ' କୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ଏମ୍ ଭେଙ୍କୟା ନାଇଡୁ
ଏହି ପୁସ୍ତକଟି ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାର ଏକ ବିଶ୍ୱକୋଷ, ଜଟିଳ ସାମାଜିକ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ତାଙ୍କର ଗଭୀର ବୁଝାମଣାର ବର୍ଣ୍ଣନା ଏଥିରେ ରହିଛି: ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର
23 SEP 2022 4:27PM by PIB Bhubaneswar
ପୂର୍ବତନ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ଭେଙ୍କୟା ନାଇଡୁ ଆଜି ପ୍ରକାଶନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେରଳର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଆରିଫ ମହମ୍ମଦ ଖାନ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁରଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଚୟନିତ ଭାଷଣକୁ ନେଇ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏକ ପୁସ୍ତକ ସବକା ସାଥ ସବକା ବିକାଶ ସବକା ବିଶ୍ୱାସ କୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ପୁସ୍ତକଟି ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟ ଉପରେ ମଇ ୨୦୧୯ ରୁ ମଇ ୨୦୨୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ୮୬ ଟି ଭାଷଣର ଏକ ସଂକଳନ ଅଟେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ପୂର୍ବତନ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଷ୍ଟ୍ର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅହ୍ୱାନଗୁଡିକ ଏବଂ ସେଗୁଡିକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସକୁ ବୁଝାଇବାରେ ଏହି ପୁସ୍ତକ ଏକ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ ଅବଦାନ ଅଟେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ‘ସର୍ବେ ଜନ ସୁଖିନୋ ଭବନ୍ତୁ\'ର ବ୍ୟାପକ ଦର୍ଶନ ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ଭଲ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ଏବଂ କେବଳ ବର୍ତ୍ତମାନର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ସମ୍ମୁଖରୁ ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ସହିତ ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡିକର ସମୟସୀମା ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିବା ପାଇଁ ନିଶ୍ଚିତ କରୁଛନ୍ତି, ସେ ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟର ନିରନ୍ତର ମନିଟରିଂ ଏବଂ ଶେଷ ବିତରଣକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତି । ତାଙ୍କର ବିପୁଳ ଯୋଗାଯୋଗ କୌଶଳର ଉପହାର ସହିତ ଶ୍ରୀ ନାଇଡୁ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କ ସହ ଯୋଡି ହୋଇପାରିବେ ।
କୋଟି କୋଟି ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟଣ୍ଟଖୋଲିବାର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅସମ୍ଭବ ଦେଖାଯାଉଥିବା ସମୟକୁ ଶ୍ରୀ ନାଇଡୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଖୁବ ଶୀଘ୍ର ହାସଲ କରାଯାଇଥିଲା । ଡାଇରେକ୍ଟ ବେନିଫିଟ୍‍ ଟ୍ରାନ୍ସଫରକୁ ସରକାରଙ୍କ ସବୁଠାରୁ ବଡ ସଫଳତା ଭାବରେ ଗଣନା କରି ଶ୍ରୀ ନାଇଡୁ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଲୋକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟସ୍ଥିଙ୍କ କବଳରୁ ମୁକ୍ତ କରି କଲ୍ୟାଣମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ଶେଷ ସୀମାଣ୍ଟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି । ଯେତେବେଳେ ପୂର୍ବରୁ ଯୋଜନାଗୁଡିକ ସରକାରୀ କିମ୍ବା ରାଜନୈତିକ ଭାବରେ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ବୁଝିଥିଲେ ଯେ ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଲୋକଙ୍କ ଯୋଗଦାନ ଉପରେ ର୍ନିଭର କରେ । ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ (ଲୋକଙ୍କ ଆନ୍ଦୋଳନ) ଭାବରେ କଳ୍ପନା କରିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ନାଇଡୁ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ ସଂକ୍ଷେପରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଲୋକମାନେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥିତିର କଥା ନୁହେଁ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଆଗମନ ସହିତ ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ଶକ୍ତି ପାଲଟିଛି ଏବଂ ଭାରତର ସ୍ୱର ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଣାଯାଉଛି ।
କେରଳର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଆରିଫ ମହମ୍ମଦ ଖାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୁସ୍ତକ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ସାଧାରଣ ସୂତ୍ର ଚାଲିଥାଏ ଏବଂ ଏହା ଦଳିତ ତଥା ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା । ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଦୁଇଟି ପ୍ରସଙ୍ଗ, ଶୌଚାଳୟର ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ଜଳ ସଂଯୋଗ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡିକ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ସରକାରୀ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିଲା କିନ୍ତୁ ବହୁ ସରକାର ଆସୁଥିଲେ ଏବଂ ଯାଉଥିଲେ । ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ହିଁ ଆରମ୍ଭରୁ ଯୁଦ୍ଧକାଳୀନ ଭିତ୍ତିରେ ଏହି ମିଶନକୁ ହାତକୁ ନେଇଥିଲେ ।
ତିନ୍‍ ତାଲାକ୍ ବିଷୟରେ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଆଗକୁ ବଢୁଥିବା ଏହି କଷ୍ଟରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବା କୌଣସି ଛୋଟ ସଫଳତା ନୁହେଁ । ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ନିରାଶାଜନକ, ବିବାହିତ ମୁସଲମାନ ମହିଳାମାନେ ଛାଡ଼ପତ୍ରର ଧମକ ତଳେ ରହୁଥିଲେ । ଏକ କଥାକୁ ମନେ ପକାଇ ମୁସଲମାନ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ହିନ୍ଦୁ ମହିଳାଙ୍କ ପରି ସମାନ ଅଧିକାର ପ୍ରଦାନ କରିବାର କ୍ଷମତା ତତ୍କାଳୀନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜବାହରଲାଲ ନେହେରୁଙ୍କର ସବୁଠାରୁ ବଡ ବିଫଳତା, ବୋଲି ଦର୍ଶାଇ ଶ୍ରୀ ମହମ୍ମଦ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଐତିହାସିକ ନିଷ୍ପତ୍ତିର ପ୍ରଭାବ ବହୁ ବର୍ଷ ପରେ ଅନୁଭବ ହେବ ଯେତେବେଳେ ରାଜନୈତିକ ଏବଂ ସମାଜବିଜ୍ଞାନ ଚିନ୍ତକମାନେ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିବେ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କୁ ମୁସଲମାନ ମହିଳାମାନଙ୍କ ମୁକ୍ତିଦାତା ଭାବରେ ସ୍ମରଣ କରାଯିବ । ସମସ୍ତ ବାଧା ଏବଂ ବିରୋଧକୁ ସାହସର ସାମ୍ନା କରି ଏହି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିବାରୁ ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ତାହାର ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ପୂର୍ବରୁ ଦେଶର ବିକାଶ କେବଳ ସରକାର ଏବଂ ଏହାର ଅମଲାତନ୍ତ୍ରର ଦାୟିତ୍ୱ ଥିଲା । ତେବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ବିକାଶ ଜନ ଭାଗିଦାରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପରିଣତ ହେବ, ଯେଉଁଠାରେ ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଏବଂ ଫଳାଫଳରେ ସମାନ ଅଂଶୀଦାର ହୁଅନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ପ୍ରକୃତ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଧାରଣାକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛି ।
ଏହି ପୁସ୍ତକ ବିଷୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପୁସ୍ତକ ୧୦ ଟି ଅଧ୍ୟାୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ୮୬ ଟି ଭାଷଣ ସଂକଳନ କରିଛି ଏବଂ ଜଟିଳ ସାମାଜିକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ତଥା ତାଙ୍କର ସ୍ପଷ୍ଟ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛି । ଭବିଷ୍ୟତର ଐତିହାସିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ସଂକଳନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉପଯୋଗୀ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଭାଷଣରେ ଜଟିଳ ଜାତୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ତାଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ତାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ ମିଳିପାରିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ଭାବରେ ଛିଡା ହୋଇଛି । ଶେଷ ମାଇଲ୍ ବିତରଣକୁ ସେବା ତଥା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ଏହି ଉତ୍ସାହ, ମଧ୍ୟସ୍ଥିମାନଙ୍କ ଠାରୁ ରକ୍ଷାକରିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଲୋକମାନେ ତାଙ୍କ ଉପରେ ଅଦମ୍ୟ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି ।
ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗର ଲୋକଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବାର ଅଦ୍ଭୁତ ସାମର୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଛନ୍ତି ଯେ ଛାତ୍ର ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ମହିଳା, କୃଷକଙ୍କ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସୀମାନ୍ତରେ ଥିବା ସୈନିକ, କ୍ରୀଡ଼ାବିତଙ୍କ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କଥା ଶୁଣୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ତାଙ୍କର ଭାଷଣରୁ ଜାଣିପାରିବେ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ପ୍ରିୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବୋଲି କୁହାଯାଇଛି । ଶକ୍ତିଶାଳୀ ବିଶ୍ୱ ନେତାମାନେ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ହେବାର ଅର୍ଥ କ’ଣ ତାହା ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ପୁସ୍ତକରେ ବୈଦେଶିକ ସମ୍ପର୍କ ଉପରେ ତାଙ୍କର ବକ୍ତବ୍ୟ, ଅର୍ଥନୀତି ଉପରେ ତାଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ଧାମ, କେଦାରନାଥ ଧାମ, ଅଯୋଧ୍ୟା, ଦେଓଘର ଇତ୍ୟାଦିରେ ଆମର ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପାଇଁ ବିଚାର କରାଯାଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପୁସ୍ତକ ପାଠକଙ୍କୁ ଭାରତର ପରିବେଶ ତଥା ସବୁଜ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ, ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଫଳତା, ଫିଟନେସ୍‌, ଯୋଗ ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ାର ମୁଖ୍ୟ ସ୍ରୋତ, ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, କୃଷି ଏବଂ କୃଷି ବ୍ୟବସାୟ, ରୋଜଗାର, ଗ୍ରାମୋଦ୍ୟୋଗ ଠାରୁ ରାଷ୍ଟ୍ରୋଦ୍ୟୋଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆତ୍ମର୍ନିଭରଶୀଳ ହେବା ପାଇଁ ଭାରତର ଯାତ୍ରା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସରକାରଙ୍କ ସଫଳତା ବିଷୟରେ ପାଠକଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଇବ ।
ଏହି ପୁସ୍ତକ ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ ଯୋଜନା ଉପରେ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାର ଏକ ବିଶ୍ୱକୋଷ ଅଟେ । ଏହି ସଂକଳନରେ ପାଠକମାନେ ଐତିହାସିକ ଉତ୍ସବରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ବକ୍ତବ୍ୟ ପାଇବେ - ଯେପରିକି ରାଜ୍ୟସଭାର ୨୫୦ ତମ ଅଧିବେଶନ, ଆସୋଚାମ୍‍ର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ, ୨୦୧୯ ଅଗଷ୍ଟ ୮ ତାରିଖରେ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀର ଏବଂ ଲଦାଖରୁ ଧାରା ୩୭୦ ହଟାଯିବା । ୨୦୨୦ ମାର୍ଚ୍ଚ ୧୯ ତାରିଖରେ କୋଭିଡ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଦେଶ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଅଭିଭାଷଣ, ଦେଶକୁ ଦେଇଥିବା ବାର୍ତ୍ତା, ଫିଟ ଇଣ୍ଡିଆ ଆନ୍ଦୋଳନର ଶୁଭାରମ୍ଭ ସମୟରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଭାଷଣ, ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଶ୍ରୀ ରାମ ଜନ୍ମଭୂମି ଉପରେ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟଙ୍କ ନିଷ୍ପତ୍ତି ପରେ ଦେଶକୁ ଦେଇଥିବା ବାର୍ତ୍ତା ଇତ୍ୟାଦି ।
ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜନୈତିକ ନେତାଙ୍କ ବିପର୍ଯ୍ୟସ୍ତ ଭବିଷ୍ୟବାଣୀ ଉପରେ ଏହି ପୁସ୍ତକରେ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ରହିଛି, ଯେଉଁମାନେ କହିଥିଲେ ଯେ ଧାରା ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦ ହେଲେ ଭାରତ ତିଷ୍ଠି ପାରିବ ନାହିଁ, କାଶ୍ମୀରରେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ଭାରତୀୟ ତ୍ରିରଙ୍ଗାକୁ ଉଠାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ । ଆଜି ହର ଘର ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଅଭିଯାନ କାଶ୍ମୀରରେ ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ଥାନ ପରି ସମାନ ସଫଳତା ପାଇଛି ଏବଂ କାଶ୍ମୀରରେ ବିକାଶର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇଛି ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଅପୂର୍ବ ଚନ୍ଦ୍ରା ପ୍ରକାଶନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ସୁଶ୍ରୀ ମୋନିଦେପା ମୁଖାର୍ଜୀ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବିଭିନ୍ନ ମିଡିଆ ୟୁନିଟ୍ ର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ସବକା ସାଥ୍ ସବକା ବିକାଶ ସବକା ବିଶ୍ୱାସ ପୁସ୍ତକ ବିଷୟରେ
ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟ ଉପରେ ମଇ ୨୦୧୯ ରୁ ମଇ ୨୦୨୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ୮୬ ଟି ଭାଷଣ ଉପରେ ଏହି ପୁସ୍ତକରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି । ଦଶଟି ବିଷୟବସ୍ତୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଭକ୍ତ, ଏହି ଭାଷଣଗୁଡ଼ିକ ‘ନୂତନ ଭାରତ' ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦର୍ଶନକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ । ଏହି ସୁ-ବଣ୍ଟିତ ବିଭାଗଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି - ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ: ଅର୍ଥନୀତି, ଲୋକ-ଅଗ୍ରାଧିକାର ଶାସନ, କୋଭିଡ -୧୯ ବିରୋଧରେ ଲଢେଇ, ଉଦୀୟମାନ ଭାରତ: ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର, ଜୟ କିଷାନ, ବୈଷୟିକ ଭାରତ-ନୂତନ ଭାରତ, ସବୁଜ ଭାରତ-ସ୍ଥିର ଭାରତ-ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ, ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ- ଦକ୍ଷ ଭାରତ, ଅନନ୍ତ ଭାରତ-ଆଧୁନିକ ଭାରତ: ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ, ଏବଂ ମନ୍ କି ବାତ୍‍ ।
ଏହି ପୁସ୍ତକରେ ଏକ ନୂତନ ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଦର୍ଶାଯାଇଛି, ଯାହା ଆତ୍ମର୍ନିଭରଶୀଳ, ସ୍ଥିର ଏବଂ ଆହ୍ୱାନକୁ ସୁଯୋଗରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କର ଅତୁଳନୀୟ ବକ୍ତବ୍ୟଶୈଳୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଜନତାଙ୍କ ସହ ଯୋଡିହେବା ପାଇଁ ନେତୃତ୍ୱ ଗୁଣ, ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସହିତ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଯୋଗାଯୋଗ ଦକ୍ଷତା ସହିତ ମିଶ୍ରଣ ଏହି ପୁସ୍ତକରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି ।
ଇଂରାଜୀ ତଥା ହିନ୍ଦୀ ପୁସ୍ତକ ପ୍ରକାଶନ ଡିଭିଜନର ବିକ୍ରୟ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ସୂଚନା ଭବନ, ସିଜିଓ କମ୍ପେ୍ଲକ୍ସ, ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ବୁକ୍ ଗ୍ୟାଲେରୀରେ ଉପଲବ୍ଧ । ପ୍ରକାଶନ ବିଭାଗର ୱେବସାଇଟ୍ ତଥା ଭାରତକୋଷ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ଅନଲାଇନରେ କିଣାଯାଇପାରିବ । ଇ-ବୁକ୍ ଆମାଜନ ଏବଂ ଗୁଗୁଲ୍ ପ୍ଲେରେ ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ।