Prime Minister's Office
English Translation of Opening Remarks by Prime Minister Shri Narendra Modi at the bilateral meeting with President of Russia
16 SEP 2022 11:57PM by PIB Delhi
Excellency,
I got a chance to meet you once again and also got the opportunity to discuss many topics. When you visited in December last year, we had discussions on many topics and even after that, as you said, we have had discussions on telephone once and there also we had detailed discussions on the issues related to bilateral relations between India and Russia and the problems of the world. We have discussed in great detail about the problems that are there. Today we are meeting once again and today the biggest concerns facing the world and especially the developing countries are the problems of food security, fuel security, fertilizers; and we must find some way out and you too must contribute to that. Today we will get an opportunity to discuss those issues.
Excellency,
I would like to thank both you and Ukraine because when thousands of our students were trapped in Ukraine in the early days, during the crisis, with your help and with the help of Ukraine, we were able to safely evacuate our students, we could send them to their homes and I am grateful to both countries for this.
Excellency,
I know that today's era is not of war and we have spoken to you many times on the phone that democracy, diplomacy and dialogue are such things that touch the world. Today we will get a chance to discuss how we can move forward on the path of peace in the coming days. I will also get an opportunity to understand your view point.
Excellency,
The relationship between India and Russia has deepened manifold. We also value this relationship because we have been such friends who have been with each other every moment for the last several decades and the whole world also knows how Russia's relationship with India has been and how India’s relationship with Russia has been and therefore the world also knows that it is an unbreakable friendship. Personally speaking, in a way, the journey for both of us started at the same time. I first met you in 2001, when you were working as the head of the government and I had started working as head of the state government. Today, it has been 22 years, our friendship is constantly growing, we are constantly working together for the betterment of this region, for the well-being of the people. Today, at the SCO Summit, I am very grateful to you for all the feelings that you have expressed for India.
Excellency,
I am confident that our bilateral meetings today, our talks today will further deepen our relations in the coming days, and will help in fulfilling the hopes and expectations of the world. I am once again very grateful to you for taking out the time today.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
রসিয়াগী রাস্ত্রপতিগা নাকল অনিগী ওইবা মীফম পাঙথোকপদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা পীখিবা হৌদোক ৱারোল
16 SEP 2022 11:57PM by PIB Imphal
এক্সেলেন্সী,
অদোমগা অমুক হন্না উননবা অমদি ৱাফম কয়া খন্ন-নৈননবা তাঞ্জা ঐনা ফংলে‍। অদোম্না মমাঙ চহিগী দিসেম্বরদা লাক্লমবা মতমদা, ঐখোয়না হীরম কয়াদা খন্নখি অমদি মদুগী মতুংদা অদোম্না হায়খিবগুম, ঐখোয়না তেলিফোন্দা অমুক্কা হন্না খন্নখি অমদি ভারত অমসুং রসিয়াগী মরক্তা লৈনরিবা নাকল অনিগী ওইবা মরী অমদি মাালেমগী ওইবা ৱাফমশিংগী মরমদসু কুপ্না খন্নখি‍। হীরমশিং অদুদা লৈরিবা প্রোব্লেমশিংগী মরমদা ঐখোয়না মচা খায়না খন্নখি‍। ঙসি ঐখোয় অমুক হন্না উনরে অমদি ঙসি মালেম অসিনা, মরুওইনা চাওখৎলক্লিবা লৈবাকশিংনা থেংনরিবা খ্বাইদগী চাউবা খুদোংচাদবা ফীভমশিংদি ফুদ সিক্যুরিতী, ফুএল সিক্যুরিতী, ফর্তিলাইজর্সকী প্রোব্লেমশিংনা ওইরি; অমদি ঐখোয়না মসিগী পাম্বৈ খরা থিবা তাই অদুগা অদোমসু মসিদা থৌদাং লৌফম থোকই‍। ঙসি ঐখোয়না হায়রিবা ৱাফমশিং অসি খন্ননবা তাঞ্জা অমা ফংলগনি‍।
এক্সেলেন্সী,
ঐনা অদোম অমদি য়ুক্রেন অনিমকপু থাগৎচনিংই মরমদি, হৌজিক লৈরিবা মুক্নবা অসিগী হৌরকপা মতমদা ঐখোয়গী মহৈরোয় লিশিং কয়া য়ুক্রেন্দা পন্দুনা লৈখিবা মতমদা অদোমগী অমদি য়ুক্রেনগী মতেংগা লোয়ননা ঐখোয়গী মহৈরোয়শিং অশোয় অঙাম য়াওদনা পুথোরকপা ঙমখি, মখোয়বু ময়ুমদা হলহনখি অমদি মসিগীদমক্তা লৈবাক অনিমক্কী লমন তোনশিঞ্জরে‍।
এক্সেলেন্সী,
ঙসিগী মতম অসি লানগী মতম নত্তে হায়বা ঐ খঙই অমদি দিমোক্রেসী, দিপ্লোমেসী অমসুং দাইলোগনা মালেমগী পুক্নিং চিংশিনবা ঙমগনি হায়না ঐখোয়না কয়ারক হন্না ফোন্দা ৱারী শানখি‍। তুংদা লাক্কদৌরিবা মতমদা কমদৌনা ঐখোয়না ইং-তপ্পগী লম্বীদা চঙশিনবা য়াগদগে হায়বা ৱাফমসি খন্ননবা তাঞ্জা অমা ঙসি ঐখোয়না ফংলগনি‍। অদোমগী ৱাখল্লোন খঙহৌনবগী তাঞ্জা অমসু ঐনা ফংলগনি‍।
এক্সেলেন্সী,
ভারত অমসুং রসিয়াগী মরী য়াম্না লুনা মরা তাখ্রবা মরীনি‍। হায়রিবা মরী অসিবু ঐখোয়না মমল লৈনা লৈরি মরমদি ঐখোয় হৌখিবা চহি কয়াদগী হৌনা অচেৎপা মরূপ ওইদুনা লাকখি অমদি ভারতকা লৈনরিবা রসিয়াগী মরী অমসুং রসিয়াগা লৈনরিবা ভারতকী মরী মালেম পুম্বনা খঙই অমদি মরি অসি তৎনবা য়ারোই হায়বা মালেম পুম্বনা খঙই‍। ঐগী লনাই ৱাখল্লোন্দা ঐখোয় অনিমক্কী খোঙচৎ চপ মান্নবা মতমদা হৌরকখিবনি‍। ঐনা অদোমবু অহানবা ওইনা ২০০১দা, অদোম্না লৈঙাক্কী মকোক ওইনা অদুগা ঐনা স্তেত লৈঙাক্কী মকোক ওইনা থবক তৌবা হৌরকপা মতমদা থেংনখিবনি‍। ঙসিদি চহি ২২ মপুং ফাখ্রে, ঐখোয়গী মরূপ মপাং ওইবগী মরীসু লেপ্পা লৈতনা চাউখৎলক্লি, লমদম অসোমগী ফীভম ফগৎলক্নবগীদমক, মীয়ামগী য়াইফনবগীদমক ঐখোয়না লেপ্পা লৈতনা পুন্না থবক পায়খৎমিন্নরি‍। ঙসি, এস.সি.ও. সম্মিত অসিদা, অদোম্না ভারতকীদমক লৈরিবা ৱাখল্লোন কয়া ফোঙদোকপিরম্বগীদমক ঐনা তৌবিমল খঙবা উৎচরি‍।
এক্সেলেন্সী,
ঙসি পাঙথোক্লিবা নাকল অনিগী ওইবা মরী, ঙসি ঐখোয়না ৱারী শানরিবা অসিনা লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা ঐখোয়গী মরীবু হেন্না চেৎশিলহনগনি, অমদি মালেমগী মঙলানশিং অমসুং থাজবশিং ফংহনবদসু মতেং ওইগনি হায়না ঐনা চেৎনা থাজৈ‍। ঙসি অদোম্না মতম খরা কাইথোকপিবগীদমক্তসু অদোমবু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি‍।
দিসক্লেমর – মথক্কী অসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক পীবনি‍। অশেংবা ৱারোলদি হিন্দীদা পীখিবনি‍।