Ministry of Health and Family Welfare
Dr. Mansukh Mandaviya urges States/UTs for Timely Utilisation of Central Funds to expedite implementation of people-centered Health Services at grassroots, and strengthening Health Infrastructure starting from Block Level
“Centre working in spirit of Cooperative and Collaborative Federalism with states to create multi-tier Health Infrastructure network”
States/UTs urged to accelerate COVID Precaution Dose under Vaccination Amrit Mahotsav by organising Vaccination Camps at Public Places
“Let us ensure that not a single Vaccine Dose expires, through meticulous planning and regular review”
Let us speedily cover all eligible beneficiaries for health services under PMJAY: Dr. Mansukh Mandaviya
16 AUG 2022 3:01PM by PIB Delhi
“Government of India has been working in the spirit of cooperative and collaborative federalism with States and UTs for creating, expanding and strengthening a multi-tier health infrastructure network across the country”. This was stated by Dr. Mansukh Mandaviya, Union Minister of Health and Family Welfare today as he virtually interacted with State Health Ministers of States/UTs to review the implementation of flagship schemes including National Health Mission (NHM), variousa projects under Emergency COVID Response Package (ECRP)-II, Pradhan Mantri Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission (PM-ABHIM), 15th Finance Commission (XV FC) grants. He also reviewed the progress of national COVID19 vaccination campaign with specific focus on precaution dose under COVID Vaccination Amrit Mahotsav. Dr Bharati Pravin Pawar, Minister of State for Health and Family Welfare was also present in the meeting. This was part of a series of meetings chaired by the Health Minister to review progress and expedite utilisation of central funds to states under various schemes and packages for upgradation and strengthening of critical care infrastructure across the states.
Chief Minister of Tripura, Shri Manik Saha and Deputy Chief Minister and Health Minister of Delhi, Shri Manish Sisodia attended the meeting. State Health Ministers who joined the meet included Dr Rajiv Saizal (Himachal Pradesh), Smt. Veena George (Kerala), Dr K Sudhakar (Karnataka), Dr Dhan Singh Rawat (Uttarakhand), Smt. Vidadhala Rajani (Andhra Pradesh), Shri Keshab Mahanta (Assam), Shri Alo Libang (Arunachal Pradesh), Shri Anil Vij (Haryana), Shri Banna Gupta (Jharkhand), Dr Mani Kumar Sharma (Sikkim), Shri Thiru Ma Subramanian (Tamil Nadu), Shri T Harish Rao (Telangana), Shri T.S. Singh Deo (Chhattisgarh), Shri Thiru N Rangasamy (Puducherry), Shri L Jayantakumar Singh (Manipur), Shri James K Sangma (Meghalaya), Shri Parsadi Lal Meena (Rajasthan), Shri Brijesh Pathak (Uttar Pradesh), Dr Prabhuram Choudhary (Madhya Pradesh), Shri Rushikesh Patel (Gujarat) and Smt. Nimisha Suthar, MoS, Health (Gujarat).
Reiterating the philosophy of Prime Minister to view an adversity as an opportunity to learn from and build upon our strengths, Dr. Mansukh Mandaviya stated that the pandemic has taught us to invest in critical care infrastructure in every district and block. He assured that Government of India is committed to supporting States/UTs in their efforts towards providing accessible, affordable, quality and equitable public healthcare services to the citizens. Expressing concern regarding the lower utilisation of central funds in some states, he noted that “instead of the Centre reviewing the low funds utilisation, the States ought to enhance their performance and expeditiously seek funds from the Centre for speedy implementation of health schemes”. He added that various flexibilities have been extended to states for timely utilisation of the funds and creation of health infrastructure under the packages/flagship programmes. Funds under ECRP-II need to be utilised soon as the package is available till December 2022, he emphasised.
Dr Mandaviya invited the State Health Ministers to share the challenges faced by them towards this goal and sought their suggestions for further facilitating funds utilisation. The State Health Ministers while noting some challenges, expressed gratitude to the Union Health Minister for his personal supervision and regular review meetings for expediting the progress of these schemes at the grassroots level. Dr Mandaviya urged the State Health Ministers for personally reviewing the funds utilisation on a regular basis and ensuring that no funds remain unutilised. He also urged the States to regularly update the portal of Union Health Ministry indicating the physical and financial progress of health infrastructure schemes.
Highlighting the achievements of COVID Vaccination, Dr. Mandaviya strongly urged the States/UTs to accelerate coverage of precaution dose among population aged 18 years and above under COVID Vaccination Amrit Mahotsava which started on 15th July for 75 days till 30th Sept 2022. All persons of above 18 years who have completed 6 months or 26 weeks from the date of administration of 2nd dose are eligible for free precaution dose at Govt Vaccination centres. He also advised them to widely publicise the availability of heterologous precaution dose of CorBEvax vaccine, and to organize vaccination camps at public places like bus stands, railway stations, airports, schools/colleges, religious yatra routes, religious places etc., to increase the uptake of precaution dose among the eligible beneficiaries. As on date, 12.36 cr precaution doses have been administered.
States/UTs were also advised to ensure that all vaccine doses are utilised on the basis of FEFO (First Expiry First Out) principle to avoid expiry of the vaccines. “Vaccines are precious national resource and states need to ensure that not even a single dose expires, through meticulous planning and regular review”, the Union Health Minister stressed.
“Let us speedily cover all eligible beneficiaries for health services under PMJAY by ensuring that remaining beneficiaries are provided PMJAY cards by organising special camps”, Dr Mandaviya urged the states as he reviewed the progress of PMJAY.
Prime Minister Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission (PM-ABHIM) is one of the largest pan-India schemes for strengthening healthcare infrastructure. With an outlay of about Rs. 64,180 Cr over six years (till FY 25-26), the measures under the scheme focus on developing capacities of health systems and institutons across the continuum of care at all levels viz. primary, secondary and tertiary and on preparing health systems in responding effectively to the current and future pandemics/disasters. The Mission targets to build an IT enabled disease surveillance system by developing a network of surveillance laboratories at block, district, regional and national levels, in metropolitan areas & strengthening health units at the Points of Entry, for effectively detecting, investigating, preventing, and combating public health emergencies and disease outbreaks.
The 15th Finance Commission was constituted in November 2017, with the mandate to recommend measures to augment the Consolidated Funds of the States for FY 2020-25. The Commission recommended that health spending by States should be increased to more than 8 percent of their budget by 2022, primary healthcare expenditure should be two-thirds of the total health expenditure by 2022 and, Centrally Sponsored Schemes (CSS) in health should be flexible enough to allow states to adapt and innovate, with the focus shifting from inputs to outcomes. The Union Government accepted the 15th FC grant of Rs. 70,051 crores for local governments with 37% (Rs 26,123 Cr) of the total funds allocated for Urban Health and 63% (Rs 43,928 Cr) for Rural Health.
The ‘India COVID-19 Emergency Response & Health System Preparedness Package: Phase-II (ECRP-II package)’ amounting to Rs. 23,123 Crores was approved by the Union Cabinet on 8th July, 2021. The aim is to accelerate health system preparedness for immediate responsiveness for early prevention, detection and management, with a focus on health infrastructure development including for Paediatric Care and with measurable outcomes.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସମୟୋଚିତ ପାଣ୍ଠି ବିନିଯୋଗ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱ
ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ତଥା ବ୍ଲକ୍ ସ୍ତରରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମଜବୁତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭ୍ୟ ସମୟାନୁବର୍ତ୍ତିତ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପାଣ୍ଠି ବିନିଯୋଗ ଉପରେ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ନିବେଦନ କରିଛନ୍ତି
“ବହୁସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସହ ସହଯୋଗ ଓ ସମନ୍ୱୟମୂଳକ ସଂଘୀୟ ଭାବନାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ”
ଟିକାକରଣ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଅଧୀନରେ ସର୍ବସାଧାରଣ ସ୍ଥାନରେ ଟିକାକରଣ ଶିବିରମାନ ଆୟୋଜନ କରି କୋଭିଡ ପ୍ରତିଷେଧକ ମାତ୍ରାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ନିବେଦନ
“ନିୟମିତ ସମୀକ୍ଷା ଓ ସାବଧାନତାର ସହ ଯୋଜନା କରି ଯେପରି ଗୋଟିଏ ବି ଟିକା ମାତ୍ରାର ଅବଧି ଶେଷ ନହୁଏ ତାହା ଆମକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ହେବ ”
ପିଏମଜେଏୱାଇ ଅଧୀନରେ ସମସ୍ତ ଯୋଗ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଅଧୀନକୁ ଶୀଘ୍ର ଆଣିବାକୁ ହେବ- ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭ୍ୟ
16 AUG 2022 3:01PM by PIB Bhubaneswar
“ଭାରତ ସରକାର ସହଯୋଗ ଓ ସମନ୍ୱୟମୂଳକ ସଂଘୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଜରିଆରେ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ବହୁବିଧ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ।” କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭ୍ୟ ଆଭାଷୀ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଭିନ୍ନ ଫ୍ଲାଗସିପ ଯୋଜନାର କାର୍ଯ୍ୟ ସମୀକ୍ଷା କାଳରେ ଆଜି (୧୬-୦୮-୨୦୨୨) ଏହା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମିଶନ (ଏନଏଚଏମ), ଜରୁରୀକାଳୀନ କୋଭିଡ ରେସପନ୍ସ କ୍ୟାକେଜ, ଇସିଆରପି-୨, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମିଶନ (ପିଏମ-ଏବିଏଚଆଇଏମ) ପଞ୍ଚଦଶ ଅର୍ଥ ଆୟୋଗ (ଏକ୍ସଭିଏଫସି) ସାମିଲ ଥିଲେ । ସେ କୋଭିଡ ଟିକାକରଣ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଅଧୀନରେ ପ୍ରତିଷେଧକ କୋଭିଡ ଟିକାକରଣର ଅଗ୍ରଗତି ନେଇ ମଧ୍ୟ ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଭାରତୀ ପ୍ରବୀଣ ପାୱାର ମଧ୍ୟ ଏହି ବୈଠକରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିବା ତଥା ଦେଶରେ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଉନ୍ନତିକରଣ ନେଇ ବିଭିନ୍ନ ବୈଠକର ଏହା ଅଂଶବିଶେଷ ।
ଯୋଗ ଦେଇଥିବା ରାଜ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ହେଲେ- ଡକ୍ଟର ରାଜୀବ ସାଇଜଲ (ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ), ଶ୍ରୀମତୀ ବୀନା ଜର୍ଜ (କେରଳ), ଡକ୍ଟର କେ. ସୁଧାକର (କର୍ଣ୍ଣାଟକ), ଡକ୍ଟର ଧାନ ସିଂ ରାୱତ (ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ), ଶ୍ରୀମତୀ ନିଧାଧଲା ରଜନୀ (ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ), ଶ୍ରୀ କେଶବ ମହାନ୍ତ (ଆସାମ), ଶ୍ରୀ ଆଲୋ ଲିବାଙ୍ଗ (ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ), ଶ୍ରୀ ଅନୀଲ ଭିଗ୍ (ହରିୟାଣା), ଶ୍ରୀ ବାନା ଗୁପ୍ତା (ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ), ଶ୍ରୀ ମଣି କୁମାର ଶର୍ମା (ସିକିମ), ଶ୍ରୀ ତିରୁମା ସୁବ୍ରମନିୟମ (ତାମିଲନାଡୁ), ଶ୍ରୀ ଟି. ହରିଶ ରାଓ (ତେଲେଙ୍ଗାନା), ଶ୍ରୀ ଟି. ଏସ. ସିଂଦେଓ (ଛତିଶଗଡ଼), ଶ୍ରୀ ତିରୁ ଏନ ରଙ୍ଗସ୍ୱାମୀ (ପୁଡୁଚେରୀ), ଶ୍ରୀ ଏଲ ଜୟନ୍ତ କୁମାର ସିଂହ (ମଣିପୁର), ଶ୍ରୀ ଜେମସ କେ. ସାଙ୍ଗମା (ମେଘାଳୟ), ଶ୍ରୀ ପ୍ରସାଦୀ ଲାଲ ମୀନା (ରାଜସ୍ଥାନ), ଶ୍ରୀ ବିକ୍ରମ ପାଠକ (ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ), ଡକ୍ଟର ପ୍ରଭୁରାମ ଚୌଧୁରୀ (ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ), ଶ୍ରୀ ଋଷିକେଶ ପଟେଲ (ଗୁଜରାଟ) ଏବଂ ଶ୍ରୀମତୀ ନମିଶା ସୁଥାଲ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜରାଟ ।
ଯେକୌଣସି ପ୍ରତିକୂଳ ଅବସ୍ଥାକୁ ଏକ ସୁଯୋଗ ଭାବେ ବିବେଚନା କରିବା ଭଳି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନର ଶିକ୍ଷାଲାଭ ଆମର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମଜବୁତ କରିବା ନେଇ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ଆମକୁ ପ୍ରତି ଜିଲ୍ଲା ଓ ବ୍ଲକ ସ୍ତରରେ ଜଟିଳ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଦିଗରେ ବିନିଯୋଗ କରାଇବାକୁ ଶିକ୍ଷା ଦେଇଛି । ଭାରତ ସରକାର ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ସହଜ ଲବ୍ଧ ଓ ଗୁଣାତ୍ମକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧ ବୋଲି ସେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ । କେତେକ ରାଜ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପାଣ୍ଠିର କମ ବିନିଯୋଗ ଉପରେ ଉଦବେଗ ପ୍ରକାଶ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ “କେନ୍ଦ୍ର ପାଣ୍ଠିର କମ ବିନିଯୋଗ ସମୀକ୍ଷା କରିବା ସହ ରାଜ୍ୟମାନେ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଯୋଜନାର ଦ୍ରୁତ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ନିମନ୍ତେ ଅଧିକ ପାଣ୍ଠି କେନ୍ଦ୍ରକୁ ମାଗିବା ଉଚିତ ।” ବିଭିନ୍ନ ଫ୍ଲାଗସିପ ପ୍ୟାକେଜ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜରିଆରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଗଠନ ନିମନ୍ତେ ପାଣ୍ଠିର ସମୟୋଚିତ ବିନିଯୋଗ ନେଇ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ନମନୀୟତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଇଛି । ଡିସେମ୍ବର ୨ଠ୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ୟାକେଜ ଉପଲବ୍ଧ ଥିବା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଇସିଆରପି-୨ ଅଧୀନରେ ମିଳୁଥିବା ପାଣ୍ଠିର ଯଥାଶୀଘ୍ର ବିନିଯୋଗ କରାଯିବା ଉଚିତ ।
ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ରାଜ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଗଣଙ୍କୁ ପାଣ୍ଠି ବିନିଯୋଗ ନେଇ ତାଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ସହ ଏ ଦିଗରେ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେବାକୁ ମଧ୍ୟ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ । ରାଜ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ନେଇ ଯେପରି ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ତଦାରଖ କରିବା ସହ ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି ସେଥିପାଇଁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଥିଲେ । ଯେପରି ପାଣ୍ଠି ବିନିଯୋଗ ନ ହୋଇ ପଡ଼ିରହେ ତାହାର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ସମୀକ୍ଷା ପାଇଁ ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ନିବଦେନ କରିଥିଲେ। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯୋଜନାର ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଗତି ନେଇ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପୋର୍ଟାଲର ଅପଡେଟ ନେଇ ମଧ୍ୟ ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ।
କୋଭିଡ ଟୀକାକରଣର ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭ୍ୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ୧୮ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିଷେଧକ ମାତ୍ରା ଦେବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ । ଜୁଲାଇ ୧୫ରୁ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୩୦, ୨୦୨୨ ମଧ୍ୟରେ ୭୫ ଦିନ ପାଇଁ ପାଳନ କରାଯାଉଥିବା ଟୀକାକରଣ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ କାଳରେ ଏହାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ । ୧୮ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମସ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଦ୍ୱିତୀୟ ମାତ୍ରା ନେବାର ଛଅ ମାସ ବା ୨୬ ସପ୍ତାହ ଅତିକ୍ରମ କରି ସାରିଛନ୍ତି ସେମାନେ ମାଗଣାରେ ସମସ୍ତ ସରକାରୀ ଟୀକାକରଣ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଏହା ନେଇପାରିବେ । ସେ ମଧ୍ୟ ଏକାଭଳି ପ୍ରତିଷେଧକ ମାତ୍ରା କାର୍ବୋଭେକ୍ସ ଟୀକାର ଉପଲବ୍ଧତା ନେଇ ପ୍ରଚାର କରିବା ସହ ବସଷ୍ଟାଣ୍ଡ, ରେଳ ଷ୍ଟେସନ, ବିମାନବନ୍ଦର, ବିଦ୍ୟାଳୟ, ମହାବିଦ୍ୟାଳୟ, ଧାର୍ମିକ ଯାତ୍ରା ପଥ ଓ ସ୍ଥଳ ଇତ୍ୟାଦିରେ ଟୀକାଦାନ ଶିବିର ଆୟୋଜନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୨.୩୬ କୋଟି ପ୍ରତିଷେଧକ ମାତ୍ରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଟୀକାର ଅବଧି ଯେପରି ଅତିକ୍ରାନ୍ତ ନ ହୁଏ ସେଥିପାଇଁ (ଏଫଇଏଫଓ) ନୀତି ପ୍ରଥମ ଅବଧି ପୂର୍ଣ୍ଣ ଟୀକାର ପ୍ରଥମ ବିନିଯୋଗ କରି ଏହାର ଅବଧି ଯେପରି ଅତିକ୍ରାନ୍ତ ହେବା ଆଗରୁ ବିନିଯୋଗ ହୁଏ ସେଥିପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି । “ଟୀକା ବହୁମୂଲ୍ୟ ଜାତୀୟ ସମ୍ପଦ ଓ ଗୋଟେ ବି ମାତ୍ରାର ଅବଧି ଯେପରି ଅତିକ୍ରାନ୍ତ ନ ହୁଏ ସେଥିପାଇଁ ସାବଧାନତାର ସହ ଯୋଜନା ଓ ନିୟମିତ ସମୀକ୍ଷା ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା” ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ ।
“ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଯୋଗ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଶୀଘ୍ର ଶୀଘ୍ର ପିଏମଜେଏୱାଇ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନକୁ ଆଣିବା ସହ ଅବଶିଷ୍ଟ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ପିଏମଜେଏୱାଇ କାର୍ଡ ଶିବିର ଆୟୋଜନ କରି ପ୍ରଦାନ କରିବା” ପିଏମଜେଏୱାଇ ସମୀକ୍ଷା କାଳରେ ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭ୍ୟ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଏହି ନିବେଦନ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଅଭିଯାନ ମଜବୁତ (ପିଏମ-ଏବିଏଚଆଇଏମ) ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଭିତ୍ତିଭୂମି ବାବଦରେ ଏକ ସର୍ବଭାରତୀୟ ଯୋଜନା । ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ (୨୦୨୫-୨୬ ବର୍ଷ) ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବ୍ୟୟବରାଦ ହୋଇଥିବା ୬୪,୧୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଦେଶର ପ୍ରାଥମିକ, ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଓ ସମସ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପଦ୍ଧତିକୁ ମଜବୁତ କରିବା ସହ ବର୍ତ୍ତମାନ ଓ ଭବିଷ୍ୟତ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ଓ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ନିମନ୍ତେ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ବ୍ଲକ, ଜିଲ୍ଲ, ଆଞ୍ଚଳିକ ଓ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପରିଚାଳିତ ରୋଗ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ପଦ୍ଧତି ବିକଶିତ କରାଇବା ଏହି ମିଶନର ଲକ୍ଷ୍ୟ । ଏହା ସମସ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ରୋଗର ନିଦାନ, ନିରାକରଣ ଓ ଜରୁରୀକାଳୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରିସ୍ଥିତିରେ ମଧ୍ୟ ଅନୁଷ୍ଠାନ କରିବ ।
୨ଠ୧୭ ନମେଭ୍ୱରରେ ଗଠିତ ପଞ୍ଚଦଶ ଅର୍ଥ ଆୟୋଗ ୨୦୨୦-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ରାଜ୍ୟରେ କନସୋଲିଡେଟେଡ ପାଣ୍ଠି ବୃଦ୍ଧି ଲାଗି ସୁପାରିସ କରିବାକୁ ଗଠିତ ହୋଇଥିଲା । ୨୦୨୨ ସୁଦ୍ଧା ବଜେଟରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବାବଦ ଅଂଶ ଠାରୁ ଅଧିକ ଅନୁ୍ୟନ ଶତକଡ଼ା ଆଠଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଅୟୋଗ ସୁପାରିସ କରିଥିଲେ । ଏହାଛଡ଼ା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପାଣ୍ଠି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ମଧ୍ୟ ଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ନମନୀୟ ପଦ୍ଧତି ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପଞ୍ଚଦଶ ଅର୍ଥ ଆୟୋଗଙ୍କ ସୁପାରିସ ଗ୍ରହଣ କରି ସ୍ଥାନୀୟ ସରକାର ପାଇଁ ଶତକଡ଼ା ୩୭ ଭାଗ (୨୬,୧୨୩ କୋଟି) (ମୋଟ ୭୦,୦୫୧ କୋଟି ପାଣ୍ଠି)ରୁ ସହରାଞ୍ଚଳ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପାଇଁ ଆବଣ୍ଟନ କରିଥିବା ବେଳେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଲାଗି ୪୩,୯୨୮ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରିଥିଲା ।
ଭାରତ କୋଭିଡ-୧୯ ଜରୁରୀକାଳୀନ ରେସପନ୍ସ ଆଣ୍ଡ ହେଲଥ ସିଷ୍ଟମ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପ୍ୟାକେଜ ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ (ଇସିଆରପି-୨)କୁ ପ୍ୟାକେଜ ବାବଦ ୨୩,୧୨୩ କୋଟି ଟଙ୍କା କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ଜୁଲାଇ ୮, ୨୦୨୧ରେ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି । ଜୁରୁରୀକାଳୀନ ଭିତ୍ତିରେ ରୋଗ ଚିହ୍ନଟ ଓ ନିରାକରଣ ଓ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଓ ଶିଶୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଯତ୍ନ ଇତ୍ୟାଦି ଦିଗରେ ଏହା ବିନିଯୋଗ ହେବ ।