Prime Minister's Office
India-Maldives Joint Statement during the Official Visit of President of Maldives to India
02 AUG 2022 10:18PM by PIB Delhi
1. The President of the Republic of Maldives, His Excellency Mr. Ibrahim Mohamed Solih, is on an Official Visit to India at the invitation of the Prime Minister of the Republic of India, Shri Narendra Modi.
2. This is President Solih’s third visit to India since assuming office on 17 November 2018. President Solih is accompanied by a high-level official delegation comprising His Excellency Mr. Ibrahim Ameer, Minister of Finance, His Excellency Mr. Fayyaz Ismail, Minister of Economic Development, Her Excellency Mr. Aishath Mohamed Didi, Minister of Gender, Family and Social Services, and a business delegation.
3. During the visit, President Solih had restricted and delegation level talks with Prime Minister Modi in New Delhi. Prime Minister Modi also hosted an official lunch for President Solih and the accompanying delegation.
4. President Solih also met with President of the Republic of India, Smt. Droupadi Murmu, during the visit and congratulated President Murmu on assuming office as India’s 15th President. Minister of External Affairs of India, Dr. S. Jaishankar called on President Solih. During the Mumbai leg of the visit, Governor of Maharashtra, Shri Bhagat Singh Koshyari will call on President Solih.
5. The India-Maldives bilateral partnership is underpinned by geographical proximity, historical, cultural ties and shared values. Prime Minister Modi underlined that the Maldives occupies a special place in the hearts of Indians and in India’s "Neighbourhood First” policy. President Solih reaffirmed his government’s "India-First Policy”. The two leaders expressed satisfaction at the rapid expansion of the bilateral partnership in recent years, which has benefited citizens of both countries. The leaders reiterated their commitment to further strengthen and deepen this mutually beneficial comprehensive partnership.
6. President Solih thanked Prime Minister Modi and the Government of India for standing by the Government and the people of the Maldives during the Covid-19 pandemic. The medical and financial assistance from India helped the Maldives overcome the health and economic fallouts of the pandemic. India was the first partner to gift Covid-19 vaccines to Maldives. Prime Minister Modi congratulated President Solih and the people of the Maldives for their resilience, the successful vaccination drive and the solid economic rebound post-pandemic.
7. Prime Minister Modi and President Solih agreed to further deepen institutional linkages for cooperation in the areas of defence and security, investment promotion, human resource development, infrastructure development including climate and energy
Economic Cooperation and People-to-People Ties
8. Both leaders welcomed the growth in people-to-people ties through implementation of visa-free travel, better air connectivity, exchange programmes, and growing cultural and economic linkages. India has emerged as the top source for the Maldivian tourism market, contributing to economic resilience. The leaders acknowledged the role of the bilateral air travel bubble, created during the pandemic, in the expansion of tourism ties. The two leaders welcomed the ongoing work to operationalize the usage of Rupay Cards in Maldives and agreed to consider further measures to boost bilateral travel and tourism and economic inter-linkages. Both leaders also acknowledged the valuable contribution of Indian teachers, nurses, medical workers, doctors, workers, and professionals in the Maldives. They welcomed the recent launch of National Knowledge Network in Maldives and directed the officials to work towards expanding its reach within the country.
9. The two leaders welcomed the engagement among business leaders from both countries during the visit, noting that fisheries, infrastructure, renewable energy, tourism, health, and IT among others were key sectors for greater economic linkages between the two countries through cross-border investments and partnerships. Both leaders acknowledged India’s potential as a frontier market for Maldivian tuna products under the SAFTA. Overall, both leaders expressed satisfaction at the growth in bilateral trade since 2019. Prime Minister Modi and President Solih noted the operations of the direct cargo vessel service between India and Maldives since September 2020 and desired that the service become an enabler of increased bilateral trade.
Development Partnership
10. Prime Minister Modi and President Solih reviewed the remarkable progress achieved in the development partnership domain despite the COVID-19 pandemic and other global economic challenges. India-Maldives development partnership has witnessed rapid growth in recent years and covers large infrastructure projects, community-level grant projects and capacity building programmes which are based purely on requirements of the Maldives, implemented through transparent processes and in a spirit of cooperation between the two Governments.
11. Both leaders participated in the virtual "pouring of the first concrete” ceremony of the USD 500 mn Greater Male’ Connectivity Project being built under grant and concessional loan support from India. The two leaders directed the officials to ensure timely completion of this largest landmark infrastructure project in Maldives - that will enhance mobility between Male’, Villingili, Gulhifalhu and Thilafushi islands, cut down logistics cost and drive people-centric economic growth- which will be a symbol of enduring friendship between the two countries.
12. Prime Minister Modi announced offer of a new Government of India Line of Credit of USD 100 mn to finance infrastructure projects in Maldives. President Solih thanked Government of India for this offer and expressed confidence that this additional fund would enable implementation of several large infrastructure projects that have been under various stages of discussion.
13. Both leaders reviewed the progress achieved in the development of the 4,000 social housing units being built in Greater Male under Buyer’s Credit financing of Exim Bank of India. These housing units are in line with the Government of Maldives’ focus of providing affordable housing for its citizens.
14. The two leaders welcomed the approval of Exim Bank of India Buyer’s Credit funding of USD 119 mn for construction of another 2000 social housing units in Greater Male and exchange of a Letter of Intent to this effect between Exim Bank of India and the Government of Maldives. President Solih expressed appreciation to the Government of India for the generous assistance for additional housing units.
15. The two leaders expressed satisfaction at the progress achieved in other Indian funded projects including the Addu Roads project, provision of water and sewerage facilities at 34 islands, and restoration of Hukuru Miskiy (Friday Mosque). The two leaders welcomed the approval of the revised DPR of the Gulhifalhu Port Project and directed officials to commence implementation at the earliest as it will provide world class port facility for Greater Male’ replacing the existing port and relocation of facilities from Male’ City. The two leaders also welcomed final approval of the Indian side for signing of the Hanimaadhoo Airport Development project EPC contract and expressed happiness that implementation would commence shortly. The two leaders noted with satisfaction the finalisation of the feasibility report of the Cancer Hospital building project in Laamu and its financial closure through the Government of India Line of Credit.
16. Both leaders welcomed the positive contribution to island communities from the 45 Community Development Projects, being implemented through grant assistance from India.
17. Prime Minister Modi and President Solih noted with satisfaction that capacity building and training had emerged as a key pillar of the bilateral partnership in the past few years. Alongside ITEC training scheme, hundreds of Maldivians undergo special customized training in India, facilitated by institutional linkages between civil services, customs services, parliaments, judiciaries, media, health and education institutes, and defence and security organisations. The two leaders welcomed the MoU signed between the Local Government Authority of Maldives and the National Institute for Rural Development and Panchayati Raj of India which would strengthen the capacities of local government institutions in the Maldives.
Defence and Security
18. The India-Maldives defence and security partnership is time-tested and is the leading example of regional cooperation in the areas of transnational crimes and disaster relief. This partnership is a force for stability in the Indian Ocean Region. Recognizing that the security of India and the Maldives are inter-linked, the two leaders reiterated their assurance to be mindful of each other’s concerns on the security and stability of the region; and to not allow their respective territories to be used for any activity inimical to the other.
19. The two leaders agreed on energizing cooperation in maritime safety and security, maritime domain awareness, and, humanitarian assistance and disaster relief through the implementation of ongoing projects and capacity building initiatives. Prime Minister Modi reaffirmed India’s commitment to strengthen cooperation in line with India’s Security and Growth for All in the Region (SAGAR) vision.
20. Both leaders expressed satisfaction on the speedy progress made in the pre-construction phase of the Coast Guard Harbour at SIFAVARU. This project would assist the Government of Maldives in enhancing the capability of Maldives National Defence Force (MNDF) in exercising jurisdiction and undertaking maritime surveillance of its EEZ and atolls. Both leaders directed the officials to ensure timely completion of this project.
21. Prime Minister Modi announced supply of the second Landing Assault Craft (LCA) and a replacement ship for earlier provided CGS Huravee from Government of India for Maldives National Defence Force to Government of Maldives. Prime Minister Modi also announced gifting of 24 utility vehicles from Government of India to Maldives National Defence Force. President Solih thanked Prime Minister Modi for India’s continuing support for modernisation of MNDF infrastructure and equipment, through grant assistance and the USD 50 mn Line of Credit facility for defense projects.
22. President Solih thanked Prime Minister Modi for the assistance in establishing the National College for Policing and Law Enforcement (NCPLE) at Addu City which was inaugurated in March 2022.
23. The two leaders welcomed the exchange of Buyers Credit Agreement for design and construction of 61 police infrastructures across Maldives that will contribute to improved access to policing and to ensure the safety and security of the communities in the islands.
24. Both leaders also welcomed the progress achieved in these areas within the framework of regional and multilateral initiatives. Prime Minister Modi congratulated President Solih for the successful hosting of 5th Meeting of Colombo Security Conclave in Male’ in March 2022 which witnessed membership expansion as well as addition of a new pillar – Humanitarian Assistance and Disaster Relief – at Maldives’ initiative.
25. The two leaders recalled the success of the 6th Deputy National Security Advisor’s Meeting of the Member States of Colombo Security Conclave, held in Kochi last month, and expressed confidence that the 7th Deputy National Security Advisor’s Meeting to be hosted by the Maldives will lead to constructive outcomes.
26. The two leaders welcomed the exchange of MoUs on strengthening cooperation in the field of disaster management, and on cyber security.
27. The leaders condemned terrorism in all its forms and called for enhanced coordination between the security agencies of the two countries to thwart radicalisation, violent extremism, terrorism and narco-trafficking. While acknowledging progress since the First Meeting of the Joint Working Group on Counter-Terrorism held in April 2021, the two leaders directed the officials to further strengthen cooperation in various areas, including cyber- security.
Emerging Frontiers of Cooperation
28. Environment and Renewable Energy - The leaders recognized the growing challenges emanating from climate change and agreed to strengthen cooperation towards mitigation and adaptation bilaterally as well as in the framework of multilateral initiatives – International Solar Alliance and Coalition for Disaster Resilient Infrastructure. The development of drinking water and sanitation infrastructure on 34 islands under Government of India concessional Line of Credit is the largest climate adaptation project being undertaken in Maldives with international assistance. Prime Minister Modi lauded the ambitious target set by Maldives to become net zero by 2030 and assured full support. In this context, the two leaders called on their officials to strengthen cooperation in the area of renewable energy and grid inter-connectivity.
29. Sports and youth development- The two leaders acknowledged the expansion of sports ties, including through gifting of equipment and training of Maldivian athletes in India. They directed the officials to take forward the projects for development of sports infrastructure in the Maldives through the concessional USD40 million Line of Credit facility for sports infrastructure development. They also noted the inclusion of several sports development projects among grant funded projects being implemented in the Maldives. Both leaders welcomed the growing exchanges between youth from both sides under the MoU on cooperation in sports and youth affairs signed in 2020.
Cooperation in Multilateral Forums
30. The leaders agreed on the need for urgent reforms of the UN bodies, particularly the Security Council. In this regard, Prime Minister Modi appreciated Maldives’ support for India’s candidature for permanent membership of an expanded and reformed UN Security Council. President Solih thanked India for support for the Maldives’ candidature for the Presidency of the seventy-sixth session of the UN General Assembly. Both leaders also agreed to continue working on multilateral issues of common concern, at the UN and other international fora.
Agreements/MOUs
31. The leaders witnessed exchange of MoUs/ Agreements in the following areas during the visit:
- Collaboration on potential fishing zone forecast capacity building
- Cooperation in the area of cyber security
- Capacity building of women development committees and local government authorities of Maldives
- Cooperation in disaster management
- USD 41 Mn Buyer’s Credit Agreement to construct police infrastructure
-Letter of Intent for Buyer’s Credit financing of 2,000 social housing units
32. President Solih thanked Prime Minister Modi for the warmth, cordiality and gracious hospitality extended to him and members of his delegation during their visit.
33. President Solih reiterated his invitation to the President of India to make a State Visit to the Maldives. President Solih also invited the Prime Minister of India to undertake a visit to the Maldives.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মালদিবসকী রাস্ত্রপতিনা ভারত্তা ওফিসিএল ওইনা লেঙলকপদা থোকপা ভারত মালদিবসকী জোইন্ত স্তেৎমেন্ত
02 AUG 2022 10:18PM by PIB Imphal
১. রিপব্লিক ওব মালদিবসকী রাস্ত্রপতি, হিস এক্সিলেন্সী শ্রী ইব্রাহিম মোহমেদ সোলিহ, রিপব্লিক ওব ইন্দিয়াগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা বার্তোন থাজদুনা ভারত্তা ওফিসিএল ওইনা লেঙবীরক্লি।
২. মসিনা রাস্ত্রপতি সোলিহগী মহাক্না নবেম্বর ১৭, ২০১৮দা লোইশঙ পায়খিবা মতুংদগী অহুমশুবা ভারত খোঙচৎনি। রাস্ত্রপতি সোলিহগা লোইননা হিস এক্সিলেন্সী শ্রী ইব্রাহিম অমীর, শেলথুম মন্ত্রী, হিস এক্সিলেন্সী শ্রী ফেয়াজ ইস্মেইল, একনোমিক দিবেলপমেন্ত মন্ত্রী, হর এক্সিলেন্সী শ্রীমতি আইশথ মোহমেদ দিদি, জেন্দর, ফেমিলি অমসুং সোসিএল সর্ভিস মন্ত্রী অমসুং লল্লোন ইতীক্কী দেলিগেসন অমসু য়াওরকখি।
৩. খোঙচৎ অসিগী মনুংদা, রাস্ত্রপতি সোলিহনা রেস্ত্রিক্তেদ ওইবা অমসুং দেলিগেসনগী থাক্তা লৈবা ৱারী কয়া প্রধান মন্ত্রী মোদীগা লোইননা দিল্লীদা শান্নখি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা রাস্ত্রপতি সোলিহ অমসুং লোইনরক্লিবশিংগীদমক চাক্লেন অমসু লাংখি।
৪. রাস্ত্রপতি সোলিহনা রিপব্লিক ওব ইন্দিয়াগী রাস্ত্রপতি শ্রীমতি দ্রৌপদি মুর্মুগসু খোঙচৎ অসিগী মনুংদা উন্নখি অমসুং রাস্ত্রপতি মুর্মুবু ভারতকী ১৫শুবা রাস্ত্রপতি ওইনা লোইশঙ পায়খিবদা হরাওবা ফোংদোকখি। ভারতকী মপান থৌরম পুবা মন্ত্রী দা. এস. জয়শঙ্করগা রাস্ত্রপতি সোলিহগসু উন্নখি। মুম্বাইগী খোঙচৎতা মহারাস্ত্রগী গবর্নর শ্রী ভগৎ সিংহ কোশ্যারিনা রাস্ত্রপতি সোলিহগা উন্নগনি।
৫. ভারত-মালদিবস লৈবাক অনিগী মরী অসি লম নক্নবা, পুৱারীগী মরী, নাৎকী মরী অমসুং মান্নবা মগুনশিংনা য়োমদুনা ঙাক্লৌ পীরি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ফোংদোকখি মদুদি ভারত মচাশিংগী থম্মোইদা মালদিবসকী মফম অমা অখন্ননা কন্দুনা লৈ অমসুং ভারতকী "য়ুম্লোন্নবনা হান্না" হায়বা থৌশিল অসিদসু হেন্না চুশিন্নহল্লি। রাস্ত্রপতি সোলিহনসু "ইন্দিয়া-ফর্স্ত পোলিসী"বু হেন্না চেৎশিলহন্নবা ফোংদোকখি। হৌখিবা চহি খরসিদা লৈরক্লিবা লৈবাক অনিগী মপাং ওইবগী মরী অসিদা লুচিংবা অনিনা অপেনবা ফোংদোক্নখি, মসিনা লৈবাক অনিগী মীয়ামদা কান্নবা কয়া পীখ্রে। লুচিংবশিংনা হায়রিবা নাকল অনিমক্না কান্নবা য়াবা মপাং ওইবগী মরী অসিবু হেন্না মপাঙ্গল লৈহন্নবা অমসুং হেন্না চেৎশিলহন্নবা ৱাফম ফোংদোক্নখি।
৬. রাস্ত্রপতি সোলিহনা প্রধান মন্ত্রী মোদীবু অমসুং ভারত সরকারবু কোবিদ লাইচৎকী মনুংদা লৈঙাক অসিগীদমক মালদিবস মীয়ামগীদমক মতম চুপ্পদা লেপ্পীবগীদমক থাগৎচখি। ভারত্তগী ফংখিবা হিদাক লাংথক্কী অমসুং শেলগী তেংবাংশিংনা মতেং ওইদুনা মালদিবসনা লাইচৎ অসিনা পীগদবা হকশেলগী অমসুং শেলথুমগী অৱাবদগী ঙাকথোকপা ঙমখি। মালদিবসতা কোবিদ-১৯গী তিকা ইহান হানবা ওইনা খুদোল তমখিবা লৈবাকসু ভারতনা ওইখি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা রাস্ত্রপতি সোলিহবু অমসুং মালদিবসকী মীয়াম্বু খাঙবা কনবগীদমক অমসুং মায় পাক্না তিকা থাবগী থবক চত্থখিবগীদমক অমসুং লাইচৎ মতুংদা মপুং ফানা শেলথুমগী ফিভম ফগৎহনবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
৭. প্রধান মন্ত্রী মোদী অমসুং রাস্ত্রপতি সোলিহনা মখা তানা ঙাকশেলগী হীরমদা ইন্সতিত্যুসনেল ওইবা মতেং পীননবা অমসুং সেক্যুরিতী, ইনভেস্তমেন্ত প্রোমোসন, হ্যুমেন রিসোর্স দিবেলপমেন্ত, ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত অমসুং ক্লাইমেৎ অমসুং এনর্জী একনোমিক কোওপরেসন অমসুং মীয়ামগী মরী ফগৎহন্নবা হোৎনবদা য়ানখি।
৮. নাকল অনিমক্কী লুচিংবশিংনা ভিজা-ফ্রী ত্রাভেল, এয়র কন্নেক্তিবেতী হেন্না ফগৎলকপা, এক্সচেঞ্জ প্রোগ্রাম, অমসুং চাউখৎলক্লিবা কলচর অমসুং একনোমিক মরীনা মীয়ামগী মরক্তা মরী ফগৎলকপবু তরাম্না ওকখি। ভারতনা মতম চুপ্পদা মালদিবসকী তুরিজম মার্কেৎকী খ্বাইদগী ৱাংবা সোর্স ওইরি, একনোমিক রেজিলিএন্সতা মতেং পাংলি। লুচিংবশিং অসিনা লৈবাক অনিগী লাইচৎ মনুংদা তুরিজমগী মরী পাকথোক্নবা শেমখিবা এয়র ত্রাভেল ববলনা লৌরিবা থৌদাং নিংশিংমিন্নখি। লুচিংবা অনিনা মালদিবসতা রুপে কার্দ শীজিন্নবা য়াহন্নবা চৎথরিবা থবকপু তরাম্না ওকখি অমসুং নাকল অনিগী ত্রাভেল অমসুং তুরিজম অমসুং একনোমিক ইন্তর-লিঙ্কেজ ফগৎনবা য়ানখি। মালদিবসতা লৈরিবা ভারতকী ওজাশিং, নর্সশিং, মেদিকেল ৱার্কর, দোক্তরশিং, ৱার্করশিং অমসুং প্রোফেসনেলশিংনা পীরিবা মমল লৈরবা মতেংশিং লুচিংবা অনিনা ফোংদোক্নখি। মখোয়না নেসনেল নোলেজ নেৎৱার্ক অমা মালদিবসতা হৌদোক্লিবা অসিবু তরাম্না ওকখি অমসুং ওফিসিএলশিংদা মসিবু লৈবাক শীনবা থুংনা শন্দোক্নবা ফোংদোকখি।
৯. লুচিংবা অনিনা লৈবাক অনিগী লল্লোন ইতীক্কী লুচিংবশিংনা খোঙচৎ অসিগী মনুংদা ফিসরিজ, ইনফ্রাস্ত্রকচর, রিন্যুএবল এনর্জী, তুরিজম, হকশেল অমসুং আই.তি.গী মরক্তা মরুওইবা লৈবাক অনিগী মরক্তা ঙমখৈ লান্না শেল থাধনবা অমসুং মতেং পাংনবনা একনোমিক লিঙ্কেজ অমা শাগৎনবা শান্নখিবা ৱারীশিং তরাম্না ওকখি। সফতাগী মখাদা মালদিবিয়ন তুনাগী পোত্থোকশিংগী মাংজিল থারিবা কৈথেল অমা ওইরিবসিবুসু লুচিংবা অনিনা ময়েক শেংনা খঙমিন্নখি। পুম্নমকসিগী মথক্তা, লুচিংবা অনিনা ২০১৯দগী হৌদুনা লৈবাক অনিগী মপাং ওইবগী মরী হেন্না ফগৎলকপসিবু অপেনবা ফোংদোক্নখি। প্রধান মন্ত্রী মোদী অমসুং রাস্ত্রপতি সোলিহনা ভারত অমসুং মালদিবসকী মরক্তা সেপ্তেম্বর ২০২০দগী হৌদুনা দাইরেক্ত কার্গো ভেসেল সর্ভিস চৎহনখিবগী মতাং খন্নখি অমসুং সর্ভিস অসিনা লৈবাক অনিগী লল্লোন ইতীক্তা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনবা ওইরক্নবা ফোংদোক্নখি।
চাউখৎলোন্দা মপাং ওইবা
১০. প্রধান মন্ত্রী মোদী অমসুং রাস্ত্রপতি সোলিহনা কোবিদ-১৯ লাইচৎ অমসুং মালেমগী ওইনা শেনমিৎলোনদা শিংনবা কয়া অমা লৈদুনসু চাউখৎলোনগী মপাং ওইরিবা মরী অসিদা খুমাং চাউশিনলিবা অসিগী মতাংদসু য়েংশিনখি। ভারত-মালদিবস অনিগী চাউখৎলোন্দা লৈরিবা মপাং ওইনবগী মরী অসিনা হৌখিবা চহি খরসিদা খংচাউ চাউখৎলক্লি অমসুং অচৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং, কম্ম্যুনিতীগী থাক্তা লৈবা গ্রান্ত প্রোজেক্ত অমসুং মালদিবসকী তঙাইফদবদা য়েংদুনা মনুং মপান ফাওনা উবা মওংদা শেম্বা কেপাসিতী বিল্দিং প্রোগ্রামশিং, অমসুং লৈবাক অনিগী মপাং ওইবগী মরীদা পীনরিবা মতেংশিং য়াওরি।
১১. লুচিংবা অনিনা ভারতনা লোনগী তেংবাং পীদুনা শাবা য়ু.এস.দি. ৫০০ এম.এম. গ্রেতর মালে কন্নেক্তিবিতী প্রোজেক্তকী ভর্চুএল "অহানবা কনকৃত হৈবা"গী থৌরমসু শরুক য়াখি। লুচিংবা অনিনা ওফিসিএলশিংদা হায়রিবা মালে, ভিলিঙ্গিলি, গুলহিফালু অমসুং থিলাফুশি ইথৎ চৎথোক চৎশিন শেল হন্থহনগদবা অমসুং মীয়ামদা মীৎয়েং থম্বা শেনমিৎলোন চাউখৎপা পুরক্কদবা অমসুং লৈবাক অনিগী মরীদা হেন্না ফজবা খুদম অমা ওইগদৌরিবা মালদিবসকী অচৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্ত অসিবু মতম চানা লোইশিন্ননবা পাউতাক পীখি।
১২. প্রধান মন্ত্রী মোদীনা মালদিবসতা অনৌবা ভারত সরকারগী য়ু.এস.দী. ১০০ এম.এন.গী ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিংদা শেন্থং থাদনবা লাইন ওব ক্রেদিৎ পীনবা লাউথোকখ্রে। রাস্ত্রপতি সোলিহনা ভারত সরকারবু হায়রিবা মতেং অসিগীদমক থাগৎচখি অমসুং অহেনবা শেন্থংশিংনা খন্নদুনা লৈরিবা অচৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং পায়খৎপদা মতেং ওইরগনি হায়না ফোংদোকখি।
১৩. নাকল অনিমক্কী লুচিংবশিংনা হৌজিক হৌজিক গ্রেতর মালেদা বাইয়র'স ক্রেদিৎ ফাইনান্সিং ওব এক্সিম বেঙ্ক ওব ইন্দিয়াগী মখাদা শাগৎলিবা সোসিএল হাউজিং ৪,০০০গী খুমাং চাউশিনবগী চাং য়েংশিনখি। হায়রিবা হাউজিং য়ুনিৎশিং অসি মালদিবস লৈঙাক্না মখোয়গী মরৈচাশিংদা অফবা হাউজিং পীনবা চঙশিনবা খোঙথাং অমগী শরুক অমনি।
১৪. লুচিংবা অনিনা গ্রেতর মালেদা অতোপ্পা সোসিএল হাউজিং ২০০০ অমগসু শানবগীদমক য়ু.এস.দি. ১১৯ এম.এন.গী শেন্থং অমা এক্সিম বেঙ্ক ওব ইন্দিয়া বাইয়র'স ক্রেদিত ফন্দিংগী অয়াবা তরাম্না ওকখি, অমসুং মসিগী মতাংদা এক্সিম বেঙ্ক ওব ইন্দিয়া অমসুং মালদিবস লৈঙাক্কী মরক্তা পীনবা লেত্তর ওব ইন্তেন্তপুসু তরাম্না ওকখি। রাস্ত্রপতি সোলিহনা ভারত সরকারবু অসিগুম্বা অহেনবা য়ুমশিংগী মতেং তৌবীবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
১৫. লুচিংবা অনিনা অতোপ্পা ভারতনা শেন্থং পীথবা প্রোজেক্তশিং হায়বদি অদ্দু রোদস প্রোজেক্ত, ইথৎ ৩৪দা ঈশিং অমসুং সিৱেজগী খুদোংচাবা পীনবা প্রোবিজন, অমসুং হুকুরু মিস্কি (ফ্রাইদে মোস্ক) নৌনা শেমজিনবগী প্রোজেক্তশিংদা লৈরিবা খুমাং চাউশিনবগী চাংদা অপেনবা ফোংদোক্নখি। লুচিংবা অনিনা গুলহিফালহু পোর্ত প্রোজেক্তকী রিভাইজ তৌরবা দি.পি.আর.গী অয়াবা তরাম্না ওকখি অমসুং ওফিসিএলশিংদা মসিনা গ্রেতর মালেদা হান্নগী পোর্তশিং মহুৎ শিন্দোক্তুনা অমসুং মালে শহরগী খুদোংচাবশিং মফম হোংদুনা কান্নবা মালেমগী থাক্তা লৈগদবা থবক ওইবনা অথুবদা থবক পায়খৎনবা পাউতাক পীখি। লুচিংবা অনিনা হানিমাধু এয়রপোর্ত দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্ত ই.পি.সি. কন্ত্রেক্ত খুৎয়েক পীনবদা ভারতকী মায়কৈদগী অরোইবা অয়াবা পীখিববু তরাম্না ওকখি অমসুং মসিগী থবকসু অতেনবা মতমদা পায়খৎলগনি হায়না হরাওবা ফোংদোক্নখি। লুচিংবা অনিনা অপেনবা অমগা লোইননা লামুদা কেন্সর হোস্পিতাল শাগৎপগী প্রোজেক্তকী রিপোর্ত ফাইনেলাইজ তৌবা অমসুং মসিগী ফাইনান্সিএল ক্লোজরবু ভারত সরকারগী লাইন ওব ক্রেদিৎকী থোঙদা ওইবদা অপেনবা ফোংদোকখি।
১৬. লুচিংবা অনিনা ভারতকী শেন্থেং মখাদা পায়খৎলিবা ৪৫ কম্ম্যুনিতী দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তগী ইথৎ ইম্ম্যুনিতীশিংনা চাউনা মতেং তৌববু তরাম্না ওকখি।
১৭. প্রধান মন্ত্রী মোদী অমসুং রাস্ত্রপতি সোলিহনা অপেনবগা লোইননা ফোংদোক্নখি মদুদি কেপাসিতী বিল্দিং অমসুং ত্রেনিংনা হৌখিবা চহি খরা অসিদা লৈবাক অনিগী মরী অসি হেন্না চেৎশিলহল্লি হায়না ফোংদোক্নরদুনা অপেনবা পোক্নখি। আই.তি.ই.সি. ত্রেনিং স্কিমগী মথক্তা, মালদিব মচা কয়ানা ভারত্তা অখন্নবা কস্তমাইজ ত্রেনিং কয়া লৌরি, ইন্সতিত্যুসনেল লিঙ্কেজনা পীদুনা কস্তম সর্ভিস, সিভিল সর্ভিসেস, পার্লিমান্তস, জুদিসিয়রি, মীদিয়া, হকশেল অমসুং এজুকেসন ইন্সতিত্যুৎ অমসুং ঙাকশেল অমসুং সেক্যুরিতী ওর্গানাইজেসনশিংসু পীরি। লুচিংবা অনিনা মালদিবসকী লোকেল গবর্মেন্ত ওথোরিতী অমসুং নেসনেল ইন্সতিত্যুৎ ওব রুরেল দিবেলপমেন্ত অমসুং পঞ্চায়তি রাজ, ভারতকী মরক্তা মালদিবসকী লোকেল গবর্নমেন্ত ইন্সতিত্যুসনশিংগী মপাঙ্গল কনখৎনবা এম.ও.য়ূ. অমা খুৎয়েক পীনখিববু তরাম্না ওকখি।
ঙাকশেল অমসুং সেক্যুরিতী
১৮. ভারত-মালদিবস ঙাকশেল অমসুং সেক্যুরিতীগী মরী অসি মতম শাংনা লৈরক্লিবা মরী অমনি, অমসুং মসি লৈবাক লান্না লৈবা ক্রাইম অমসুং দিজাস্তর রিলীফকী হীরমদা মতেং পীনবগী মরুওইবা খুদম অমনি। মসিগী মপাং অসি ইন্দিয়ন ওসিন রিজন্দা তংদু লৈতাবা পুরক্নবা শাফু অমা ওইরি। ভারতকী অমসুং মালদিবসকী সেক্যুরিতী অসি অমগা অমগা মরী লৈনৈ, লুচিংবা অনিনা সেক্যুরিতীগী মতাংদা অমগা অমগা মতেং পাংননবা অমসুং লমদম অসিগী শান্তি রক্সা কায়দনবা হোৎননবা থাজবা ফোংদোক্নখি; অমসুং মখোয় মখোয়গী ঙমখৈশিংদা অতোপ্পা অমনা নুংঙাইরোইদবা থবকশিং পায়খৎনদবা হায়না থাজবা ফোংদোক্নখি।
১৯. লুচিংবা অনিনা হৌজিক পায়খৎলিবা প্রোজেক্তশিং অমসুং কেপাসিতী বিল্দিংগী খোঙথাংনা শমুদ্রগী ওইবা সেফতী অমসুং সেক্যুরিতীদা লৈরিবা মরী, মেরিতাইম দোমেন এৱেইয়রনেস, অমসুং হ্যুমেনিতরিয়ান এসিস্তেন্স অমসুং দিজাস্তর রিলীফপু মপাঙ্গল কলহন্নবা য়ানখি। ভারতনা থম্লিবা ভারতকী সেক্যুরিতী অমসুং গ্রোথ ফোর ওল ইন দি রিজন (সাগর) ভিজনবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা নৌনা থাজবা ফোংদোকখি।
২০. লুচিংবা অনিমক্না সিফাভরুদা কোস্ত গার্দ হার্বর শেমগৎপা হৌবগী খুমাং চাউশিনবগী চাং উবদা অপেনবা ফোংদোক্নখি। হায়রিবা প্রোজেক্ত অসিনা মালদিবস লৈঙাকপু মখোয়গী ই.ই.জেদ. অমসুং এতোলশিংদা মেরিতাইম সর্ভিলেন্স পায়খৎপদা মালদিবস নেসনেল দিফেন্স ফোর্স (এম.এন.দি.এফ.)কী মপাঙ্গল হেনগৎহনবদা মতেং ওইরগনি। লুচিংবা অনিমক্না ওফিসিএলশিংদা প্রোজেক্ত অসিবু মতম চানা লোইশিন্নবা পাউতাক পীখি।
২১. ভারত সরকারনা মালদিবস নেসনেল দিফেন্স ফোর্স, মালদিবস সরকারগীদমক অনিশুবা লেন্দিং এসোল্ত ক্রাফ্ত (এল.সি.এ.) অমসুং হান্নগী সি.জি.এস. হুরাভীগী মহুৎ ওইনবা জহাজ পীরগনি হায়না প্রধান মন্ত্রী মোদীনা লাউথোকখি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ভারত সরকারনা মালদিবস নেসনেল দিফেন্স ফোর্সকীদমক য়ুতিলিতী ভেহিকল ২৪ খুদোল তম্লগনি হায়নসু লাউথোকখি। রাস্ত্রপতি সোলিহনা প্রধান মন্ত্রী মোদীবু লেপ্পা লৈতনা ভারতনা এম.এন.দি.এফ.কী ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং খুৎলাই হৌজিক মতমগী থাক্তা শেন্থং কাইথবীদুনা অমসুং দিফেন্স প্রোজেক্তকীদমক য়ু.এস.দি. ৫০ এম.এন. লাইন ওব ক্রদিত ফেসিলিতীগী থোঙদা পুখৎনবা হোৎনবীবগীদমক থাগৎখি।
২২. রাস্ত্রপতি সোলিহনা প্রধান মন্ত্রী মোদীবু নেসনেল কোলেজ ফোর পোলিসিং এন্দ লো এনফোর্সমেন্ত (এন.সি.পি.এল.ই) অমা অদ্দু শহরদা মার্চ ২০২২দা লিংখৎপদা মতেং পাংবীবগীদমক থাগৎখি।
২৩. লুচিংবা অনিনা মালদিবসতা পোলিসিং হেন্না পীবা ঙম্নবা অমসুং ইথত্তা লৈরিবা মীয়ামদা হেন্না সেফতী পীবা ঙম্নবগীদমক পুলিস ইনফ্রাস্ত্রকচর ৬১ লিংখৎপগী দিজাইন অমসুং শাগৎপদা বাইয়রস ক্রেদিত এগ্রীমেন্ত লান্নববু তরাম্না ওকখি।
২৪. লুচিংবা অনিনা হায়রিবা হীরমশিং অসিদা রিজনেল অমসুং মলতিলেতরেল ওইবা খোঙথাংশিংদা খুমাং চাউশিনলিবা অসিবুসু তরাম্না ওকখি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা রাস্ত্রপতি সোলিহবু কলম্বো সেক্যুরিতী কনক্লেব মার্চ ২০২২দা মায় পাক্না পাঙথোক্তুনা অনৌবা উচুক – হ্যুমেনিতরিয়ান এসিস্তেন্স এন্দ দিজাস্তর রিলীফ – মালদিবস ইনিসিএতিবতা হাপচিনখিবা ৫শুবা মীফম পাঙথোকখিবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
২৫. লুচিংবা অনিনা হৌখিবা থাদা কোচিদা কলম্বো সেক্যুরিতী কনক্লেবকী মেম্বর স্তেৎশিংগী ৬শুবা দেপ্যুতি নেসনেল সেক্যুরিতী এদভাইজরশিংগী মীফম মায় পাক্না পাঙথোকখিববুসু নিংশিংখি অমসুং ৭শুবা দেপ্যুতি নেসনেল সেক্যুরিতী এদভাইজরশিংগী মীফমসু মালদিবসনা পাঙথোক্তুনা হেন্না ফবা পান্দম পুরকপা ঙমগনি হায়না থাজবা ফোংদোক্নখি।
২৬. লুচিংবা অনিনা দিজাস্তর মেনেজমেন্ত অমসুং সাইবর সেক্যুরিতীগী মতাংদা হেন্না মপাঙ্গল লৈনবা এম.ও.য়ু. লান্নখিববুসু তরাম্না ওকখি।
২৭. লুচিংবশিং অসিনা মওং অমহেক্তগী তেরোরিজম্বু য়ানিংদবা ফোংদোক্নখি অমসুং লৈবাক অনিগী সেক্যুরিতী এজেন্সীশিংনা রেদিকেলাইজেসন, ভাইওলেন্ত এক্সত্রিমিজম, তেরোরিজম অমসুং নার্কো ত্রাফিক্কিংদা হেন্না মতেং পাংননবা পুথোক্নখি। জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপনা কাউন্তর তেরোরিজমগী মতাংদা এপ্রিল ২০২১দা পাঙথোকখিবা অহানবা মীফমগী মতুং লাক্লিবা খুমাং চাউশিনবগী চাং অসিবু উরদুনা লুচিংবা অনিনা ওফিসিএলশিংদা সাইবর সেক্যুরিতী য়াওনা তোঙান-তোঙানবা হীরমশিংদা মতেং পাংনবগী চাং হেনগৎনবা ফোংদোকখি।
মতেং পাংনবগী মচীন তুমখৎলক্লিবা ফ্রন্তিয়র
২৮. এনভাইরোন্মেন্ত অমসুং রিন্যুএবল এনর্জী- অইং অশাদা অহোংবা লাকপদগী ওইহল্লক্লিবা অৱাবা কয়া অসিবু লুচিংবশিংনা মশক খঙদোকখ্রে অমসুং ইন্তর্নেসনেল সোলার এলাইএন্স অমসুং কোএলিজন ফোর দিজাস্তর রেজিলিএন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরগী খোঙথাং অসিগা লোইননা মতেং পাংনদুনা মপাঙ্গল কনখৎনবা হোৎনবদা য়ানখ্রে। থক্নবা ঈশিং অমসুং সেনিতেসন ইনফ্রাস্ত্রকচর ভারত সরকারগী লাইন ওব ক্রেদিৎকী মখাদা ইথৎ ৩৪দা শেমগৎপনা মালদিবসতা অন্তর্জাতিগী মতেংগা লোইননা পায়খৎপা খ্বাইদগী চাউবা ক্লাইমেৎ এদাপতেসন প্রোজেক্ত ওইরি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা মালদিবসনা ১২০৩০ ফাওবদা নেৎ জিরো ওইনবা থম্লিবা অচৌবা পান্দম অসিবু শিংথাখি অমসুং মপুং ফানা মতেং পাংগনি হায়না থাজবা পীখি। হীরম অসিগী মতাংদা লুচিংবা অনিনা মখোয়গী ওফিসিএলশিংবু রিন্যুএবল এনর্জী অমসুং গ্রিদ কন্নেক্তিবিতীগী হীরমদা মপাঙ্গল কনখৎনবা মতেং পাংননবা ফোংদোকখি।
২৯. শান্নখোৎনবা অমসুং নহাশিং শেমগৎপা- লুচিংবা অনিনা খুৎলাইশিং লান্নবা অমসুং মালদিবিয়ন এথলেৎশিংবু ভারত্তা ত্রেনিং তৌবা য়াওনা শান্নখোৎনবগী মরী হেন্না ফগৎনবা ফোংদোকখি। মখোয়না ওফিসিএলশিংদা স্পোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎনবা য়ু.এস.দি. ৪০ মিলিয়ন লাইন ওব ক্রেদিৎ ফেসিলিতীগী থোঙদা মালদিবস্তা শান্নখোৎনবগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা হোৎননবা ফোংদোকখি। মখোয়না মালদিবসতা গ্রান্ত ফন্দ প্রোজেক্তকী মথক্তা তোঙান-তোঙানবা শান্নখোৎনবগী প্রোজেক্তশিং য়াওহন্নবা ফোংদোকখি। লুচিংবা অনিনা নাকল অনিমক্কী নহাশিংনা শান্নখোৎনবা অমসুং য়ুথ এফিয়র্সকী ২০২০দা খুৎয়েক পীনখিবা এম.ও.য়ু.গী মখাদা চাউখৎলক্লিবা অসিবুসু তরাম্না ওকখি।
মলতিলেতরেল ফোরমশিংদা লৈবা মপাং
৩০. লুচিংবশিং অসিনা য়ু.এন. বোদীশিংদা মরুওইনা সেক্যুরিতী কাউন্সিল শেমদোকপগী তঙাইফদবা লৈরিবা অসিবুসু য়ানখি। হীরম অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ভারতনা পার্মনেন্ত মেম্বরশিপ অমা ফংদুনা য়ু.এন. সেক্যুরিতী কাউন্সিল চাউথোক্নবা অমসুং রিফোর্ম তৌনবা হোৎনরিবা অসিদা মালদিবসকী মতেংবুসু থাগৎপা ফোংদোকচখি। রাস্ত্রপতি সোলিহনা ভারতপু য়ু.এন. জেনরেল এসেমব্লীগী হুম্ফু তরাতরুকশুবা মীফমদা মেলদিবসনা প্রেসিদেন্সি ফংনবা ভারতনা শৌগৎপীবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচখি। লুচিংবা অনিনা য়ু.এন. অমসুং অতোপ্পা অন্তর্জাতিগী থাক্তা মান্নবা হীরমদা মলতিলেতরেল ওইনা মতেং পাংনবদা য়ান্নবা ফোংদোক্নখি।
এগ্রীমেন্তস/এম.ও.য়ু.শিং
৩১. লুচিংবশিং অসিনা খোঙচৎ অসিগী মনুংদা মখাগী হীরমশিং অসিদা এম.ও.য়ু./য়ান্নবশিং লান্নখিঃ
-ফিশিং জোন ফোর্কাস্ত কেপাসিতী বিল্লিংদা মতেং পাংনবা
- সাইবর সেক্যুরিতীগী হীরমদা মতেং পাংনবা
- মালদিবসকী ৱিমেন দিবেলপমেন্ত কম্মিতী অমসুং লোকেল গবর্নমেন্ত ওথোরিতীগী কেপাসিতী বিল্লিং শেমগৎপা
-দিজাস্তর মেনেজমেন্ততা মতেং পাংনবা
-পুলিস ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা য়ু.এস.দি. ৪১ মিলিয়নগী বাইয়র'স ক্রেদিৎ এগ্রীমেন্ত
-সোসিএল হাউজিং য়ুনিৎ ২,০০০ শেমগৎনবা বাইয়র'স ক্রেদিৎ ফাইনান্সিংগী য়ান্নচে
৩২. রাস্ত্রপতি সোলিহনা প্রধান মন্ত্রী মোদীবু মহাক্কী দেলিগেসনশিং য়াওনা তরাম্না ওকপীবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
৩৩. রাস্ত্রপতি সোলিহনা ভারতকী রাস্ত্রপতিবু মালদিবসতা স্তেৎ ভিজিত তৌবীরনবা বার্তন অমুক হন্না নিংশিংজখি। রাস্ত্রপতি সোলিহনা ভারতকী প্রধান মন্ত্রীবু মালদিবসতা লেঙবীরক্নবগীদমক ফোংদোকখি।