Ministry of Communications
Telecom Industry responds to Prime Ministers Telecom reforms: 5G spectrum auction grosses Rs. 1,50,173 Cr.
02 AUG 2022 12:05PM by PIB Delhi
Government of India had put 72,098 MHz spectrum to auction, of which 51,236 MHz (71% of the total) has been sold with bid amounting to Rs. 1,50,173 Cr.
M/s Adani Data Networks Ltd has obtained 400 MHz spectrum in mm wave band (26 GHz). M/s Bharti Airtel Ltd has obtained 19,867.8 MHz in 900, 1800, 2100, 3300 MHz and 26 GHz bands. M/s Reliance Jio Infocomm Ltd has obtained 24,740 MHz spectrum in 700, 800, 1800, 3300 MHz and 26 GHz. M/s Vodafone Idea Ltd has obtained 6,228 MHz spectrum in 1800, 2100, 2500, 3300 MHz and 26 GHz.
The total bid amount of Rs 1,50,173 Cr comprises the bids Rs. 212 Cr by Adani Data Networks, Rs. 43,048 Cr Bharti Airtel Ltd, Rs. 88,078 Cr by Reliance Jio Infocomm. and Rs. 18,799 Cr by Vodafone idea Ltd. The annual installment to be paid by all the participants is Rs. 13,365 Cr.
The interest rate in computing annual installments is 7.2% and some participants may make more upfront payment.
600 MHz band was put to auction for the first time. No bids were received for this band. The device ecosystem of 600 MHz band is still not developed for mobile telephony. In a few years, this band may become important.
In 700 MHz, 5G ecosystem is very well developed. It has a large cell size and infrastructure requirement is less. This band provides a large range and good coverage. M/s Reliance Jio has obtained pan India 10 MHz spectrum.
For bands between 800 to 2500, participants have primarily placed bids for spectrum for augmenting capacity and improving 4G coverage.
Mid band i.e. 3300 MHz band is crucial in providing high throughput. All three existing operators have obtained spectrum in this band. Operators are likely to augment existing 4G capacity and provide 5G services in 3300 MHz band.
In mm wave band i.e. 26 GHz has high throughput but very short range. The band is likely to be utilized for captive or non-public network. Fixed Wireless Access (FWA) is becoming popular in this band across the world. FWA can be used as an alternative to fiber in high density/ congested urban areas. All the four participants have obtained spectrum in this band.
M/s Metal Scrap Trading Corporation (MSTC), a PSU of Government of India was the auctioneer.
The reforms and clear policy direction given by Prime Minister Narendra Modi has resulted in successful spectrum auction. It also shows that the telecom sector is on a growth path.
The process of allocation of spectrum shall be completed within the timeframe and 5G services are likely to be rolled out by September/October.
Spectrum is very important for telecom connectivity. With better availability of spectrum, the quality of services is expected to improve.
Bidder-wise details of quantity of spectrum acquired and amounts payable are as below.
Quantum
Operator
700 MHz
800 MHz
900 MHz
1800 MHz
2100 MHz
2500 MHz
3300 MHz
26 GHz
Total
Total Spectrum put to auction
550
136
74
267
160
230
7,260
62,700
72,098
M/s Adani data Networks Limited
0
0
0
0
0
0
0
400
400
Bharti Airtel limited
0
0
12.8
25
30
0
2,200
17,600
19,867.8
Reliance Jio Infocomm Limited
220
20
0
60
0
0
2,440
22,000
24,740
Vodafone Idea Limited
0
0
0
3.4
5
20
850
5,350
6,228.4
Total
220
20
12.8
88.4
35
20
5490
45,350
51,236.2
% Spectrum bid for
40%
15%
17%
33%
22%
9%
76%
72%
71%
The bid amounts payable (Rs. Cr) :
Operator
700 MHz
800 MHz
900 MHz
1800 MHz
2100 MHz
2500 MHz
3300 MHz
26 GHz
Total
M/s Adani data Networks Limited
0
0
0
0
0
0
0
212
212
Bharti Airtel limited
0
0
349
2,763
2,680
0
31,700
5,592
43,084
Reliance Jio Infocomm Limited
39,270
1050
0
7,028
0
0
33,740
6,990
88,078
Vodafone Idea Limited
0
0
0
584
500
650
15,150
1,915
18,799
Total
39,270
1050
349
10,375
3,180
650
80,590
14,709
1,50,173

যোগাযোগ আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
দূৰ-সংযোগক্ষেত্ৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সংস্কাৰলৈ দূৰ-সংযোগ উদ্যোগৰ সঁহাৰি: ‘৫জি স্পেক্ট্ৰাম’ৰ নিলামে অতিক্ৰমিলে ১,৫০,১৭৩কোটি টকাৰ ঘৰ
02 AUG 2022 12:05PM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰে ৭২,০৯৮মেগাহাৰ্টজ স্পেক্ট্ৰাম নিলামৰ বাবে আগবঢ়াই দিছিল, ইয়াৰে ৫১,২৩৬মেগাহাৰ্টজ (৭১%)স্পেক্ট্ৰাম ১,৫০,১৭৩ কোটি টকা পৰিমাণৰ নিবিদাৰ আধাৰত বিক্ৰী হয়।
নিলাম প্ৰক্ৰিয়াত অংশ গ্ৰহণ কৰি বিভিন্ন ‘ৱে’ভ বেণ্ড’ৰ ‘স্পেক্ট্ৰাম’ ক্ৰয় কৰা প্ৰতিষ্ঠানসমূহ হৈছে-‘মেছাৰ্ছ আডানী ডাটা নেটৱৰ্ক লিমিটেড’, যিয়ে লাভ কৰিছে ‘এমএম ৱে’ভ বেণ্ড’ৰ ‘৪০০মেগাহাৰ্টজ স্পেক্ট্ৰাম’(২৬গিগাহাৰ্টজ)। সেইদৰে, ‘মেছাৰ্ছ ভাৰতী এয়াৰটেল লিমিটেডে’ ৯০০, ১৮০০, ২১০০, ৩৩০০বেণ্ডৰ ১৯,৮৬৭.৮ আৰু ২৬ গিগাহাৰ্টজ, ‘মেছাৰ্ছ ৰিলায়েন্স জিঅ’ ইনফ’কম লিমিটেডে’ ৭০০, ৮০০, ১৮০০, ৩৩০০বেণ্ডৰ ২৪,৭৪০মেগাহাৰ্টজ আৰু ২৬গিগাহাৰ্টজ, ‘মেছাৰ্ছ ভোডাফোন আইডিয়া লিমিটেডে’ ১৮০০, ২১০০, ২৫০০, ৩৩০০বেণ্ডৰ ৬,২২৮মেগাহাৰ্টজ আৰু ২৬গিগাহাৰ্টজ স্পেক্ট্ৰাম।
নিবিদাৰ মুঠ মূল্যমান ১,৫০,১৭৩ কোটি টকাৰ ভিতৰত আছে ‘আডানী ডাটা নেটৱৰ্কছ’ৰ ২১২কোটি টকা, ‘ভাৰতী এয়াৰটেল লিমিটেড’ৰ ৪৩,০৪৮কোটি টকা, ‘ৰিলায়েন্স জিঅ’ ইনফ’কম’ৰ ৮৮,০৭৮কোটি টকা, আৰু ‘ভোডাফোন আইডিয়া লিমিটেড’ৰ ১৮,৭৯৯কোটি টকা। এইকেউটা অংশগ্ৰহণকাৰী প্ৰতিষ্ঠানে আদায় দিয়া বাৰ্ষিক কিস্তিৰ পৰিমাণ আছিল ১৩,৩৫৬কোটি টকা।
বাৰ্ষিক কিস্তিৰ বিপৰীতে ধাৰ্য কৰা সুদৰ হাৰ হৈছে ৭.২% আৰু কোনো অংশগ্ৰহণকাৰী প্ৰতিষ্ঠানে আগতীয়াকৈ আৰু কিছু পৰিমাণৰ ধন আদায় দিব পাৰে।
৬০০মেগাহাৰ্টজ বেণ্ডৰ নিলাম এই প্ৰথমবাৰৰ বাবে আয়োজন কৰা হৈছিল। এই বেণ্ডৰ বাবে এখনো নিবিদা লাভ কৰা নহ’ল।
৭০০মেগাহাৰ্টজ, ‘৫জি ইক’ছিষ্টেম’ ইতিমধ্যে সুন্দৰকৈ বিকশিত হৈছে। ইয়াৰ এক বৃহত্ ‘চেল-ছাইজ’ আছে আৰু ইয়াৰ বাবে আন্তঃগাথনিৰ প্ৰয়োজনীয়তা সীমিত হয়। এই বেণ্ডে ‘বিস্তৃত ৰেঞ্জ আৰু সুন্দৰ কভাৰেজ’ প্ৰদান কৰে। ‘মেছাৰ্ছ ৰিলায়েন্স জিঅ’ই সমগ্ৰ ভাৰত জুৰি ১০মেগাহাৰ্টজ ‘স্পেক্ট্ৰাম’ লাভ কৰিছে।
অংশগ্ৰহণকাৰী প্ৰতিষ্ঠানসমূহে মূলতঃ ৪জি কভাৰেজৰ সামৰ্থ্যবৰ্দ্ধন আৰু মান উন্নতকৰণৰ বাবে প্ৰাথমিকভাবে ৮০০ৰ পৰা ২৫০০বেণ্ডৰ বাবে নিবিদা দাখিল কৰিছে।
উচ্চ ‘থ্ৰুপুট’ যোগানৰ বাবে মধ্যৱৰ্তি বেণ্ড, অৰ্থাত্ ‘৩৩০০মেগাহাৰ্টজ’ বেণ্ড অত্যন্ত গুৰুত্বপূৰ্ণ। এই মুহূৰ্তত সেৱাৰত তিনিওটা প্ৰতিষ্ঠানেই এই শ্ৰেণীৰ স্পেক্ট্ৰাম আহৰণ কৰিছে। প্ৰতিষ্ঠানকেইটাই বৰ্তমানৰ ৪জি সামৰ্থ্য বৰ্দ্ধনৰ দিহা কৰি ৩৩০০মেগাহাৰ্টজ বেণ্ডত ৫জি সেৱা যোগানৰ ব্যৱস্থা কৰিব পাৰে।
উচ্চ ‘থ্ৰুপুট’ৰ সামৰ্থ্য বহণ কৰে যদিও ‘এমএম ৱে’ভ বেণ্ড’ অৰ্থাত্ ‘২৬গিগাহাৰ্ট’-ৰ ‘ৰেঞ্জ’ কিন্তু খুবেই চুটি। এই বেণ্ডক ‘কেপ্টিভ’ আৰু ‘নন-পাব্লিক নেটৱৰ্ক’ৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিব বুলি ধাৰণা কৰা হৈছে। এই বেণ্ডত ‘ফিক্সড ৱায়াৰলেছ একচেছ’(এফডব্লিউএ)য়ে সমগ্ৰ পৃথিৱী জুৰি ক্ৰমাত্ জনপ্ৰিয়তা লাভ কৰা দেখিবলৈ পোৱা গৈছে।
ভাৰত চৰকাৰৰ ‘মেছাৰ্ছ মেটেল স্ক্ৰেপ ট্ৰেডিং কৰ্পোৰেশ্যন’ নামৰ ৰাজহুৱাখণ্ডৰ প্ৰতিষ্ঠানটো হৈছে এই ক্ষেত্ৰৰ নিলামকাৰী সংস্থা।
প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে প্ৰদান কৰা সংস্কাৰ আৰু স্পষ্ট নীতি নিৰ্দেশনাই ‘স্পেক্ট্ৰাম নিলাম প্ৰক্ৰিয়া’ৰ সাফল্য নিশ্চিত কৰিলে। ইয়ে দূৰ-সংযোগ খণ্ডই প্ৰগতিৰ পথেৰে বাট বুলাৰ কথাটোকো প্ৰতীয়মান কৰিছে।
মাত্ৰা
সঞ্চালক
700 MHz
800 MHz
900 MHz
1800 MHz
2100 MHz
2500 MHz
3300 MHz
26 GHz
মুঠ
নিলামৰ বাবে আগবঢ়াই দিয়া মুঠ স্পেক্ট্ৰাম
550
136
74
267
160
230
7,260
62,700
72,098
মেছাৰ্ছ আডানী ডাটা নেটৱৰ্কছ লিমিটেড
0
0
0
0
0
0
0
400
400
ভাৰতী এয়াৰটেল লিমিটেড
0
0
12.8
25
30
0
2,200
17,600
19,867.8
ৰিলায়েন্স জিঅ’ ইনফ’কম লিমিটেড
220
20
0
60
0
0
2,440
22,000
24,740
ভোডাফোন আইডিয়া লিমিটেড
0
0
0
3.4
5
20
850
5,350
6,228.4
মুঠ
220
20
12.8
88.4
35
20
5490
45,350
51,236.2
% স্পেক্ট্ৰাম নিবিদাৰ বাবে
40%
15%
17%
33%
22%
9%
76%
72%
71%
নিবিদাৰ বাবদ দিবলগীয়া ধন(কোটি টকা হিচাপ) :
সঞ্চালক
700 MHz
800 MHz
900 MHz
1800 MHz
2100 MHz
2500 MHz
3300 MHz
26 GHz
মুঠ
মেছাৰ্ছ আডানী ডাটা নেটৱৰ্কছ লিমিটেড
0
0
0
0
0
0
0
212
212
ভাৰতী এয়াৰটেল লিমিটেড
0
0
349
2,763
2,680
0
31,700
5,592
43,084
ৰিলায়েন্স জিঅ’ ইনফ’কম লিমিটেড
39,270
1050
0
7,028
0
0
33,740
6,990
88,078
ভোডাফোন আইডিয়া লিমিটেড
0
0
0
584
500
650
15,150
1,915
18,799
মুঠ
39,270
1050
349
10,375
3,180
650
80,590
14,709
1,50,173