Ministry of Communications
Telecom Industry responds to Prime Ministers Telecom reforms: 5G spectrum auction grosses Rs. 1,50,173 Cr.
02 AUG 2022 12:05PM by PIB Delhi
Government of India had put 72,098 MHz spectrum to auction, of which 51,236 MHz (71% of the total) has been sold with bid amounting to Rs. 1,50,173 Cr.
M/s Adani Data Networks Ltd has obtained 400 MHz spectrum in mm wave band (26 GHz). M/s Bharti Airtel Ltd has obtained 19,867.8 MHz in 900, 1800, 2100, 3300 MHz and 26 GHz bands. M/s Reliance Jio Infocomm Ltd has obtained 24,740 MHz spectrum in 700, 800, 1800, 3300 MHz and 26 GHz. M/s Vodafone Idea Ltd has obtained 6,228 MHz spectrum in 1800, 2100, 2500, 3300 MHz and 26 GHz.
The total bid amount of Rs 1,50,173 Cr comprises the bids Rs. 212 Cr by Adani Data Networks, Rs. 43,048 Cr Bharti Airtel Ltd, Rs. 88,078 Cr by Reliance Jio Infocomm. and Rs. 18,799 Cr by Vodafone idea Ltd. The annual installment to be paid by all the participants is Rs. 13,365 Cr.
The interest rate in computing annual installments is 7.2% and some participants may make more upfront payment.
600 MHz band was put to auction for the first time. No bids were received for this band. The device ecosystem of 600 MHz band is still not developed for mobile telephony. In a few years, this band may become important.
In 700 MHz, 5G ecosystem is very well developed. It has a large cell size and infrastructure requirement is less. This band provides a large range and good coverage. M/s Reliance Jio has obtained pan India 10 MHz spectrum.
For bands between 800 to 2500, participants have primarily placed bids for spectrum for augmenting capacity and improving 4G coverage.
Mid band i.e. 3300 MHz band is crucial in providing high throughput. All three existing operators have obtained spectrum in this band. Operators are likely to augment existing 4G capacity and provide 5G services in 3300 MHz band.
In mm wave band i.e. 26 GHz has high throughput but very short range. The band is likely to be utilized for captive or non-public network. Fixed Wireless Access (FWA) is becoming popular in this band across the world. FWA can be used as an alternative to fiber in high density/ congested urban areas. All the four participants have obtained spectrum in this band.
M/s Metal Scrap Trading Corporation (MSTC), a PSU of Government of India was the auctioneer.
The reforms and clear policy direction given by Prime Minister Narendra Modi has resulted in successful spectrum auction. It also shows that the telecom sector is on a growth path.
The process of allocation of spectrum shall be completed within the timeframe and 5G services are likely to be rolled out by September/October.
Spectrum is very important for telecom connectivity. With better availability of spectrum, the quality of services is expected to improve.
Bidder-wise details of quantity of spectrum acquired and amounts payable are as below.
Quantum
Operator
700 MHz
800 MHz
900 MHz
1800 MHz
2100 MHz
2500 MHz
3300 MHz
26 GHz
Total
Total Spectrum put to auction
550
136
74
267
160
230
7,260
62,700
72,098
M/s Adani data Networks Limited
0
0
0
0
0
0
0
400
400
Bharti Airtel limited
0
0
12.8
25
30
0
2,200
17,600
19,867.8
Reliance Jio Infocomm Limited
220
20
0
60
0
0
2,440
22,000
24,740
Vodafone Idea Limited
0
0
0
3.4
5
20
850
5,350
6,228.4
Total
220
20
12.8
88.4
35
20
5490
45,350
51,236.2
% Spectrum bid for
40%
15%
17%
33%
22%
9%
76%
72%
71%
The bid amounts payable (Rs. Cr) :
Operator
700 MHz
800 MHz
900 MHz
1800 MHz
2100 MHz
2500 MHz
3300 MHz
26 GHz
Total
M/s Adani data Networks Limited
0
0
0
0
0
0
0
212
212
Bharti Airtel limited
0
0
349
2,763
2,680
0
31,700
5,592
43,084
Reliance Jio Infocomm Limited
39,270
1050
0
7,028
0
0
33,740
6,990
88,078
Vodafone Idea Limited
0
0
0
584
500
650
15,150
1,915
18,799
Total
39,270
1050
349
10,375
3,180
650
80,590
14,709
1,50,173

ଯୋଗାଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୂରସଞ୍ଚାର ସଂସ୍କାର ପ୍ରତି ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତର ବିଶେଷ ଆଗ୍ରହ
5G ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ନିଲାମୀ ୧,୫୦,୧୭୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ଟପିଲା
ସେପ୍ଟେମ୍ବର/ଅକ୍ଟୋବର ସୁଦ୍ଧା ଦେଶରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ 5G ସେବା
02 AUG 2022 12:05PM by PIB Bhubaneswar
ଦେଶରେ ଦୂରସଞ୍ଚାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂସ୍କାର ଆଣିବା ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ଦୂରସଞ୍ଚାର ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତର ବିପୁଳ ସମର୍ଥନ ମିଳିଛି । ନିକଟରେ 5G ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ନିଲାମୀରୁ ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଛି । ଭାରତ ସରକାର ୭୨,୦୯୮ ମେଗାହର୍ଜ ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ନିଲାମୀ ପାଇଁ ଜାରି କରିଥିଲେ, ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ୫୧,୨୩୬ ମେଗାହର୍ଜ (ମୋଟ୍‌ ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମର ୭୧%) ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ୧,୫୦,୧୭୩ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ବିକ୍ରି ହୋଇଛି ।
ମେସର୍ସ ଆଦାନୀ ଡାଟା ନେଟୱର୍କସ୍‌ ଲିମିଟେଡ ୨୬ ଗିଗାହର୍ଜ ଏମଏମ ୱେଭ ବ୍ୟାଣ୍ଡରେ ୪୦୦ ମେଗାହର୍ଜ ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ହାସଲ କରିଛି । ମେସର୍ସ ଭାରତୀ ଏୟାରଟେଲ ଲିମିଟେଡ ୯୦୦, ୧୮୦୦, ୨୧୦୦, ୩୩୦୦ ମେଗାହର୍ଜ ଏବଂ ୨୬ ଗିଗାହର୍ଜ ବ୍ୟାଣ୍ଡରେ ୧୯,୮୬୭.୮ ମେଗାହର୍ଜ ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ହାସଲ କରିଛି । ମେସର୍ସ ରିଲାଏନ୍ସ ଜିଓ ଇନଫୋକମ୍‌ ଲିଃ ୭୦୦, ୮୦୦, ୧୮୦୦, ୩୩୦୦ ମେଗାହର୍ଜ ଏବଂ ୨୬ ଗିଗାହର୍ଜ ବ୍ୟାଣ୍ଡରେ ମୋଟ୍‌ ୨୪,୭୪୦ ମେଗାହର୍ଜ ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ପାଇଛି । ମେସର୍ସ ଭୋଡାଫୋନ ଆଇଡିଆ ଲିଃ ୧୮୦୦, ୨୧୦୦, ୨୫୦୦, ୩୩୦୦ ମେଗାହର୍ଜ ଏବଂ ୨୬ ଗିଗାହର୍ଜରେ ମୋଟ୍‌ ୬,୨୨୮ ମେଗାହର୍ଜ ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ କ୍ରୟ କରିଥିବା ସୂଚନା ମିଳିଛି ।
ମୋଟ୍‌ ବିଡ୍‌ ବା ନିଲାମୀରୁ ୧,୫୦,୧୭୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଏଥିରେ ଆଦାନୀ ଡାଟା ନେଟୱର୍କର ୨୧୨ କୋଟି ଟଙ୍କା, ଭାରତୀ ଏୟାରଟେଲ ଲିଃର ୪୩,୦୪୮ କୋଟି ଟଙ୍କା, ରିଲାଏନ୍ସ ଜିଓ ଇନଫୋକମର ୮୮,୦୭୮ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ଭୋଡାଫୋନ ଆଇଡିଆ ଲିମିଟେଡ ୧୮,୭୯୯ କୋଟି ଟଙ୍କା ସାମିଲ ରହିଛି ।
ବାର୍ଷିକ କିସ୍ତି ହିସାବରେ ସୁଧ ଦର ୭.୨% ରଖାଯାଇଥିବା ବେଳେ ନିଲାମୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା କେତେକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଅଧିକ ଅପଫ୍ରଣ୍ଟ ପେମେଣ୍ଟ (ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ପୂର୍ବରୁ ସେବା ପାଇବା ପାଇଁ ଆଂଶିକ ବା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅର୍ଥ ପରିଶୋଧ) କରିପାରିବେ ।
ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ୬୦୦ ମେଗାହର୍ଜ ବ୍ୟାଣ୍ଡ ନିଲାମୀ ପାଇଁ ରଖାଯାଇଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଏହି ବ୍ୟାଣ୍ଡ ପାଇଁ କୌଣସି ବିଡ୍‌ (ନିଲାମ ଡାକ) ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇନଥିଲା । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ମୋବାଇଲ ଟେଲିଫୋନୀ ପାଇଁ ୬୦୦ ମେଗାହର୍ଜ ବ୍ୟାଣ୍ଡର ଡିଭାଇସ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ବିକଶିତ ହୋଇନାହିଁ । ଆସନ୍ତା କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଏହି ବ୍ୟାଣ୍ଡ ହୁଏତ’ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇପାରେ ।
୭୦୦ ମେଗାହର୍ଜରେ 5G ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍‌ ଖୁବ୍‌ ଭଲ ଭାବେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି । ଏହାର ଏକ ବଡ଼ ସେଲ ଆକାର ରହିଛି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ କମ୍‌ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇଥାଏ । ଏହି ବ୍ୟାଣ୍ଡ ଅଧିକ ରେଞ୍ଜ ଏବଂ ଭଲ କଭରେଜ୍‌ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ମେସର୍ସ ରିଲାଏନ୍ସ ଜିଓ ସର୍ବଭାରତୀୟ ସ୍ତରରେ ୧୦ ମେଗାହର୍ଜ ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ହାସଲ କରିଛି ।
ସେବାର କ୍ଷମତା ବଢ଼ାଇବା ଏବଂ 4G କଭରେଜ୍‌ରେ ସୁଧାର ଆଣିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ ମୁଖ୍ୟତଃ ୮୦୦ରୁ ୨୫୦୦ ମେଗାହର୍ଜ ବ୍ୟାଣ୍ଡରେ ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ପାଇବା ଲାଗି ଆବେଦନ କରିଥିଲେ ।
ହାଇ ଥ୍ରୁ ପୁଟ୍‌ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲାଗି ମିଡ୍‌ ବ୍ୟାଣ୍ଡ ବା ୩୩୦୦ ମେଗାହର୍ଜ ବ୍ୟାଣ୍ଡ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ । ବର୍ତ୍ତମାନର ସମସ୍ତ ତିନୋଟି ଅପରେଟରମାନେ ଏହି ବ୍ୟାଣ୍ଡରେ ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ହାସଲ କରିଥିଲେ । ଅପରେଟରମାନେ ୩୩୦୦ ମେଗାହର୍ଜ ବ୍ୟାଣ୍ଡରେ ବର୍ତ୍ତମାନର 4G କ୍ଷମତା ବଢ଼ାଇବା ଏବଂ 5G ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିପାରନ୍ତି ।
ଏମଏମ ୱେଭ ବ୍ୟାଣ୍ଡ ବା ୨୬ ଗିଗାହର୍ଜ ବ୍ୟାଣ୍ଡର ହାଇ ଥ୍ରୁପୁଟ୍‌ ରହିଛି କିନ୍ତୁ ଏହାର ପରିଧି ଖୁବ କମ । ଏହି ବ୍ୟାଣ୍ଡକୁ କ୍ୟାପ୍ଟିଭ ବା ଅଣ-ସାର୍ବଜନୀନ ନେଟୱର୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରେ। ସାରା ବିଶ୍ବରେ ଏହି ବ୍ୟାଣ୍ଡରେ ଫିକ୍ସଡ୍‌ ୱେରଲେସ ଆକ୍ସେସ (ଏଫଡବ୍ଲୁଏ) ଲୋକପ୍ରିୟ ହେଉଛି। ଅଧିକ ଘନତ୍ବ/ଭିଡ଼ ଥିବା ଥିବା ସହରାଞ୍ଚଳରେ ଫାଇବର ର ବିକଳ୍ପ ଭାବେ ଏଫଡବ୍ଲୁଏ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ ।
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗ ମେସର୍ସ ମେଟାଲ ସ୍କାର୍ପ ଟ୍ରେଡିଂ କର୍ପୋରେସନ (ଏମଏସଟିସି) ନିଲାମକାରୀ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ୍ରମେ ଦୂରସଞ୍ଚାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ସଂସ୍କାର ଏବଂ ସ୍ପଷ୍ଟ ନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି ଯାହାର ପରିଣାମ ସ୍ବରୂପ ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ନିଲାମୀ ସଫଳ ହୋଇଛି । ଦୂରସଞ୍ଚାର କ୍ଷେତ୍ର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପଥରେ ରହିଥିବା ଏଥିରୁ ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି ।
ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ଆବଣ୍ଟନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରାଯିବ ଏବଂ ସେପ୍ଟେମ୍ବର/ଅକ୍ଟୋବର ସୁଦ୍ଧା 5G ସେବା ଦେଶରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ।
ଦୂରସଞ୍ଚାର ଯୋଗାଯୋଗ ପାଇଁ ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ଅତି ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପାଦାନ । ଅଧିକ ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ଉପଲବ୍ଧତା ସହିତ, ସେବାର ଗୁଣବତ୍ତାରେ ସୁଧାର ଆସିଥାଏ । ବିଡରମାନଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ ଆବଣ୍ଟିତ ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମର ପରିମାଣ ଏବଂ ପଇଠଯୋଗ୍ୟ ଅର୍ଥର ବିବରଣୀ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା ।
Quantum
Operator
700 MHz
800 MHz
900 MHz
1800 MHz
2100 MHz
2500 MHz
3300 MHz
26 GHz
Total
Total Spectrum put to auction
550
136
74
267
160
230
7,260
62,700
72,098
M/s Adani data Networks Limited
0
0
0
0
0
0
0
400
400
Bharti Airtel limited
0
0
12.8
25
30
0
2,200
17,600
19,867.8
Reliance Jio Infocomm Limited
220
20
0
60
0
0
2,440
22,000
24,740
Vodafone Idea Limited
0
0
0
3.4
5
20
850
5,350
6,228.4
Total
220
20
12.8
88.4
35
20
5490
45,350
51,236.2
% Spectrum bid for
40%
15%
17%
33%
22%
9%
76%
72%
71%
The bid amounts payable (Rs. Cr) :
Operator
700 MHz
800 MHz
900 MHz
1800 MHz
2100 MHz
2500 MHz
3300 MHz
26 GHz
Total
M/s Adani data Networks Limited
0
0
0
0
0
0
0
212
212
Bharti Airtel limited
0
0
349
2,763
2,680
0
31,700
5,592
43,084
Reliance Jio Infocomm Limited
39,270
1050
0
7,028
0
0
33,740
6,990
88,078
Vodafone Idea Limited
0
0
0
584
500
650
15,150
1,915
18,799
Total
39,270
1050
349
10,375
3,180
650
80,590
14,709
1,50,173