কম্যুনিকেসন অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
তেলিকোম ইন্দস্ত্রীনা প্রধান মন্ত্রীগী তেলিকোম রিফোর্মগী পাউখুম পীবাঃ ৫জি স্পেক্ত্রম ওক্সন লুপা করোর ১,৫০,১৭৩ য়ৌরে।
02 AUG 2022 12:05PM by PIB Imphal
ভারত সরকারনা ৭২,০৯৮ এম.ঐচ.জেদ. স্পেক্ত্রমবু ওক্সন লাউখ্রে, মসিগী মনুংদা ৫১,২৩৬ এম.ঐচ.জেদ. (অপুনবগী ৭১%)না লুপা করোর ১,৫০,১৭৩ য়ৌনা বিদ তৌদুনা য়োনখ্রে।
এম./এস. অদানি দেতা নেৎৱার্কস লিমিতেদনা এম.এম. ৱেব বেন্দ (২৬ জি.ঐচ.জেদ.)তা ৪০০ এম.ঐচ.জেদ. স্পেক্ত্রম লৌখ্রে। এম./এস. ভারতি এয়রতেল লিমিতেদনা ৯০০, ১৮০০, ২১০০, ৩৩০০ এম.ঐচ.জেদ. অমসুং ২৬ জি.ঐচ.জেদ.তা ১৯,৮৬৭.৮ এম.ঐচ.জেদ. লৌখ্রে। এম./এস. রিলাইএন্স জিও ইনফোকোম লিমিতেদনা ৭০০, ৮০০ ১৮০০, ৩৩০০ এম.ঐচ.জেদ. অমসুং ২৬ জি.ঐচ.জেদ.তা ২৪,৭৪০ এম.ঐচ.জেদ. লৌখ্রে। এম./এস. ভোদাফোন আইদিয়া লিমিতেদনা ১৮০০, ২১০০, ২৫০০, ৩৩০০ এম.ঐচ.জেদ. অমসুং ২৬ জি.ঐচ.জেদ.তা ৬,২২৮ জি.ঐচ.জেদ লৌখ্রে।
অপুনবা বিদকী শেনফম লুপা করোর ১,৫০,১৭৩ অসিদা অদানি দেতা নেৎৱার্ককী লুপা করোর ২১২, ভারতি এয়রতেল লিমিতেদকী লুপা করোর ৪৩,০৪৮, রিলাইএন্স জিও ইনফোকোমগী লুপা করোর ৮৮,০৭৮, অমসুং ভোদাফোন আইদিয়া লিমিতেদকী লুপা করোর ১৮,৭৯৯ য়াওরি। চহিগী ওইনা শরুক য়ারিবা খুদিংমক্না পীগদবা শেনফম অসি লুপা করোর ১৩,৩৬৫নি। চহিগী ওইনা থিগদবা শেনফমগী অহোৎপা শেন্দোইগী চাংনা ৭.২%নি অমসুং শরুক য়ারিবশিংগী মরক্তগী খরনা অহেনবা অপফ্রন্ত পেমেন্ত পীরবা য়াই।
৬০০ এম.ঐচ.জেদ. বেন্দ অসি ইহান হানবা ওইনা ওক্সন তৌরি। বেন্দ অসিগী ওইনদি বিদ অমত্তা লাক্ত্রি। ৬০০ এম.ঐচ.জেদ.কী দিভাইস ইকোসিস্তেম অসি মোবাইল তেলিফোনগী ওইনদি হৌজিক ফাওবদা পুথোক্ত্রি। চহি খরদদি বেন্দ অসি মরু ওইরকপা য়াই।
৭০০ এম.ঐচ.জেদ., ৫ জি ইকোসিস্তেম অসি মতীক চানা শেমগৎলে। মসিদা অচৌবা সেল সাইজ লৈ অমসুং অচঙবা ইনফ্রাস্ত্রকচরসু মসিনা তাই। হায়রিবা বেন্দ অসিনা রেঞ্জ য়াম্না চাউনা পী অমসুং ফংবগী চাংসু ৱাংই। এম./এস. রিলাইএন্স জিওনা ১০ এম.ঐচ.জেদ. স্পেক্ত্রমদা ভারত পুম্বগী ওইনা লৌখ্রে।
৮০০ তগীনা ২৫০০ ফাওবদা লৈবা বেন্দশিংগী ওইনদি শরুক য়ারিবশিংনা মরুওইনা কেপাসিতী হেনগৎনবগীদমক অমসুং ৪জি কভরেজ হেনগৎনবগীদমক বিদ তৌখি। মরক্তা লৈবা বেন্দ হায়বদি ৩৩০০ এম.ঐচ.জেদ. অসি হায় থ্রুপুত পীবগীদমক য়াম্না মরুওই। হৌজিক লৈরিবা ওপরেতরশিংনা হায়রিবা বেন্দ অসিগী স্পেক্ত্রম লৌনখ্রে। ওপরেতরশিংনা হৌজিক লৈরিবা ৪জি কেপাসিতী অসি মপাঙ্গল হেনগৎহল্লকপা য়ারি অমসুং ৩৩০০ এম.ঐচ.জেদ.তা ৫জি সর্ভিস পীরকপা য়ারি।
এম.এম. ৱেব হায়বদি ২৬ জি.ঐচ.জেদ. অসিদা য়াম্না ৱাংবা থ্রুপুত লৈ অদুবু রেঞ্জদি নেম্মি। বেন্দ অসি কেপতিব নৎত্রগা নোন-পব্লিক নেৎৱার্ককীদমক শীজিন্নরকপা য়ারি। ফিক্স ৱেইয়রলেস এক্সেস (এফ.দব্লিয়ু.এ.) অসি মালেম পুম্বদা য়াম্না পাম্নবা বেন্দ অমা ওইরি। এফ.দব্লিয়ু.এ. অসি মী কুংনা তাবা অর্বান এরিয়াশিংদা ফাইবরগী মহুৎতা শীজিন্নবা য়াই। শরুক য়াখিবা মরিমক্না হায়রিবা বেন্দ অসিগী স্পেক্ত্রম লৌনখি।
ভারত সরকারগী পি.এস.য়ূ. অমা ওইরিবা এম./এস. মেতাল স্ক্রেপ ত্রেদিং কোর্পোরেসন (এম.এস.তি.সি.)না ওক্সনর ওইখি।
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা পীবা রিফোর্মশিং অমসুং ময়েক শেংলবা থৌশিলনা স্পেক্ত্রম ওক্সন তৌবদা মায় পাক্না তৌবা ঙম্বগী মহৈ ফংখিবনি। মসিনা অমুকসু উৎলে মদুদি তেলিকোম সেক্তর অসি চাউখৎলক্লি।
স্পেক্ত্রম পীবগী থৌশিল অসি অকক্নবা মতমগী মনুংদা লোইশিন্নবা থৌরাং তৌরি অমসুং ৫জি সর্ভিসশিং অসি সেপ্তেম্বর/ওক্তোবর ফাওবদা লাক্লবা য়ারি।
স্পেক্ত্রম অসি তেলিকোম কন্নেক্তিবিতীগীদমক্তদি য়াম্না মরুওই। স্পেক্ত্রম হেন্না মপুং ফানা ফংলিবা মখৈ, সর্ভিসকী ক্বালিতীসু হেনগৎকনি হায়না পান্নৈ। বিদ্দরশিংগী ওইনা লৈবা স্পেক্ত্রম লৌখিবগী চাং অমসুং থিগদবা শেনফম মখাদা পীরি।
ক্বান্তম
ওপরেতর
৭০০ এম.ঐচ.জেদ.
৮০০ এম.ঐচ.জেদ.
৯০০ এম.ঐচ.জেদ.
১৮০০ এম.ঐচ.জেদ.
২১০০ এম.ঐচ.জেদ.
২৫০০ এম.ঐচ.জেদ.
৩৩০০ এম.ঐচ.জেদ.
২৬ জি.ঐচ.জেদ.
অপুনবা
ওক্সন থমখিবা অপুনবা স্পেক্ত্রম
৫৫০
১৩৬
৭৪
২৬৭
১৬০
২৩০
৭,২৬০
৬২,৭০০
৭২,০৯৮
এম./এস. অদানি দেতা নেৎৱার্কস লিমিতেদ
০
০
০
০
০
০
০
৪০০
৪০০
ভারতি এয়রতেল লিমিতেদ
০
০
১২.৮
২৫
৩০
০
২,২০০
১৭,৬০০
১৯,৮৬৭.৮
রিলাইএন্স জিও ইনফোকোম লিমিতেদ
২২০
২০
০
৬০
০
০
২,৪৪০
২২,০০০
২৪,৭৪০
ভোদাফোন আইদিয়া লিমিতেদ
০
০
০
৩.৪
৫
২০
৮৫০
৫,৩৫০
৬,২২৮.৪
অপুনবা
২২০
২০
১২.৮
৮৮.৪
৩৫
২০
৫৪৯০
৪৫,৩৫০
৫১,২৩৬.২
% স্পেক্ত্রম বিদ ফোর
৪০%
১৫%
১৭%
৩৩%
২২%
৯%
৭৬%
৭২%
৭১%
পীনিংঙাই ওইবা বিদকী শেনফম (লুপা করোরদা):
ওপরেতর
৭০০ এম.ঐচ.জেদ.
৮০০ এম.ঐচ.জেদ.
৯০০ এম.ঐচ.জেদ.
১৮০০ এম.ঐচ.জেদ.
২১০০ এম.ঐচ.জেদ.
২৫০০ এম.ঐচ.জেদ.
৩৩০০ এম.ঐচ.জেদ.
২৬ জি.ঐচ.জেদ.
অপুনবা
এম./এস. অদানি দেতা নেৎৱার্কস লিমিতেদ
০
০
০
০
০
০
০
২১২
২১২
ভারতি এয়রতেল লিমিতেদ
০
০
৩৪৯
২,৭৬৩
২,৬৮০
০
৩১,৭০০
৫,৫৯২
৪৩,০৮৪
রিলাইএন্স জিও ইনফোকোম লিমিতেদ
৩৯,২৭০
১০৫০
০
৭,০২৮
০
০
৩৩,৭৪০
৬,৯৯০
৮৮,০৭৮
ভোদাফোন আইদিয়া লিমিতেদ
০
০
০
৫৮৪
৫০০
৬৫০
১৫,১৫০
১,৯১৫
১৮,৭৯৯
Total
৩৯,২৭০
১০৫০
৩৪৯
১০,৩৭৫
৩,১৮০
৬৫০
৮০,৫৯০
১৪,৭০৯
১,৫০,১৭৩

Ministry of Communications
Telecom Industry responds to Prime Ministers Telecom reforms: 5G spectrum auction grosses Rs. 1,50,173 Cr.
02 AUG 2022 12:05PM by PIB Delhi
Government of India had put 72,098 MHz spectrum to auction, of which 51,236 MHz (71% of the total) has been sold with bid amounting to Rs. 1,50,173 Cr.
M/s Adani Data Networks Ltd has obtained 400 MHz spectrum in mm wave band (26 GHz). M/s Bharti Airtel Ltd has obtained 19,867.8 MHz in 900, 1800, 2100, 3300 MHz and 26 GHz bands. M/s Reliance Jio Infocomm Ltd has obtained 24,740 MHz spectrum in 700, 800, 1800, 3300 MHz and 26 GHz. M/s Vodafone Idea Ltd has obtained 6,228 MHz spectrum in 1800, 2100, 2500, 3300 MHz and 26 GHz.
The total bid amount of Rs 1,50,173 Cr comprises the bids Rs. 212 Cr by Adani Data Networks, Rs. 43,048 Cr Bharti Airtel Ltd, Rs. 88,078 Cr by Reliance Jio Infocomm. and Rs. 18,799 Cr by Vodafone idea Ltd. The annual installment to be paid by all the participants is Rs. 13,365 Cr.
The interest rate in computing annual installments is 7.2% and some participants may make more upfront payment.
600 MHz band was put to auction for the first time. No bids were received for this band. The device ecosystem of 600 MHz band is still not developed for mobile telephony. In a few years, this band may become important.
In 700 MHz, 5G ecosystem is very well developed. It has a large cell size and infrastructure requirement is less. This band provides a large range and good coverage. M/s Reliance Jio has obtained pan India 10 MHz spectrum.
For bands between 800 to 2500, participants have primarily placed bids for spectrum for augmenting capacity and improving 4G coverage.
Mid band i.e. 3300 MHz band is crucial in providing high throughput. All three existing operators have obtained spectrum in this band. Operators are likely to augment existing 4G capacity and provide 5G services in 3300 MHz band.
In mm wave band i.e. 26 GHz has high throughput but very short range. The band is likely to be utilized for captive or non-public network. Fixed Wireless Access (FWA) is becoming popular in this band across the world. FWA can be used as an alternative to fiber in high density/ congested urban areas. All the four participants have obtained spectrum in this band.
M/s Metal Scrap Trading Corporation (MSTC), a PSU of Government of India was the auctioneer.
The reforms and clear policy direction given by Prime Minister Narendra Modi has resulted in successful spectrum auction. It also shows that the telecom sector is on a growth path.
The process of allocation of spectrum shall be completed within the timeframe and 5G services are likely to be rolled out by September/October.
Spectrum is very important for telecom connectivity. With better availability of spectrum, the quality of services is expected to improve.
Bidder-wise details of quantity of spectrum acquired and amounts payable are as below.
Quantum
Operator
700 MHz
800 MHz
900 MHz
1800 MHz
2100 MHz
2500 MHz
3300 MHz
26 GHz
Total
Total Spectrum put to auction
550
136
74
267
160
230
7,260
62,700
72,098
M/s Adani data Networks Limited
0
0
0
0
0
0
0
400
400
Bharti Airtel limited
0
0
12.8
25
30
0
2,200
17,600
19,867.8
Reliance Jio Infocomm Limited
220
20
0
60
0
0
2,440
22,000
24,740
Vodafone Idea Limited
0
0
0
3.4
5
20
850
5,350
6,228.4
Total
220
20
12.8
88.4
35
20
5490
45,350
51,236.2
% Spectrum bid for
40%
15%
17%
33%
22%
9%
76%
72%
71%
The bid amounts payable (Rs. Cr) :
Operator
700 MHz
800 MHz
900 MHz
1800 MHz
2100 MHz
2500 MHz
3300 MHz
26 GHz
Total
M/s Adani data Networks Limited
0
0
0
0
0
0
0
212
212
Bharti Airtel limited
0
0
349
2,763
2,680
0
31,700
5,592
43,084
Reliance Jio Infocomm Limited
39,270
1050
0
7,028
0
0
33,740
6,990
88,078
Vodafone Idea Limited
0
0
0
584
500
650
15,150
1,915
18,799
Total
39,270
1050
349
10,375
3,180
650
80,590
14,709
1,50,173