Prime Minister's Office
Text of PM’s address at the opening of 44th Chess Olympiad in Chennai
28 JUL 2022 9:16PM by PIB Delhi
Good evening Chennai! Vanakkam! Namaste!
Governor of Tamil Nadu, Shri R. N. Ravi ji, Chief Minister of Tamil Nadu, Shri M.K.Stalin ji, Ministers and dignitaries, FIDE President Mr. Arkady Dvorkovich ji, All the chess players and teams participating in this tournament, Chess lovers from all over the world, Ladies and gentlemen, I welcome you all to the 44th Chess Olympiad being held in India. The most prestigious tournament in chess has come to India, the home of chess. This tournament is here at a special time in India’s history. This is the year we are marking 75 years of freedom from colonial rule. it is our Azadi ka Amrit Mahotsav It is an honour to have you here at such an important time for our country.
Friends,
I would like to applaud the organisers of this tournament. In a very short period of time, they have made outstanding arrangements. We in India believe in ‘अतिथि देवो भव’, which means, ‘A guest is like God’. Thousands of years ago, Saint Thiruvalluvar said: इरुन-दोम्बी इलवाड़-वदेल्लाम् विरून-दोम्बी वेड़ाणमई सेय्दर् पोरुट्टु | It means, the whole purpose of earning a living and having a home is to be hospitable. We will make every effort to make you feel comfortable. We will help you bring your best game to the board.
Friends,
The 44th Chess Olympiad has been a tournament of many firsts and records. This is the first time the Chess Olympiad is being held in the place of origin of chess, India. It is coming to Asia for the first time in 3 decades. It has the highest ever number of countries participating. It has the highest ever number of teams participating. It has the highest number of entries in the women’s section. The first ever Torch Relay of the Chess Olympiad started this time. This Chess Olympiad will be in our memories forever.
Friends,
Since it is 75 years of our freedom, the Torch Relay for the Chess Olympiad travelled to 75 iconic locations. Its over twenty-seven thousand kilometre journey has ignited the minds of youngsters and motivated them to take up Chess. It is also a matter of pride that the torch relay for the Chess Olympiad will always start from India in the future. On behalf of every Indian, I extend my thanks to FIDE for this gesture.
Friends,
The place at which this Chess Olympiad is happening is most fitting. There are many temples in Tamil Nadu with beautiful sculptures that represent different sports. Sport has always been considered divine in our culture. In fact, in Tamil Nadu, you will find the temple of Chaturanga Vallabhanathar. This temple at Thirupoovanur has an interesting story related to chess. Even God played a game of chess with a princess! Naturally, Tamil Nadu has a strong historical connection with chess. This is why it is a chess powerhouse for India. It has produced many of India’s chess grandmasters. It is home to the finest minds, vibrant culture and the oldest language in the world, Tamil. I hope you get the opportunity to discover Chennai, Mahabalipuram and nearby areas.
Friends,
Sports is beautiful because it has the inherent power to unite. Sports brings people and societies closer. Sports nurtures a spirit of teamwork. Two years ago the world began to fight the biggest pandemic seen in a century. For a long time, life came to a standstill. In such times, it was various sports tournaments which brought the world together. Each tournament gave the important message - we are stronger when together. We are better when together. I am seeing the same spirit here. The post-COVID period has made us realise the importance of fitness and wellness, both physical and mental. That is why it is important to encourage sporting talent and invest in sporting infrastructure.
Friends,
I am glad to share that there has never been a better time for sports in India than the present. India had its best-ever performances in the Olympics, Paralympics and Deaflympics. We achieved glory even in sports where we had not won earlier. Today, sports is seen as a great profession of choice. India’s sporting culture is becoming stronger due to the perfect mix of two important factors. Energy of youth and enabling environment. Our talented youngsters, especially from small towns and villages, are bringing glory. It is heartening to see women at the lead of India’s sports revolution. The administrative framework, incentive structures and infrastructure have been revolutionized.
Friends,
Today is a good day for international sports. We have the 44th Chess Olympiad starting here in India. In the U.K, the 22nd Commonwealth Games will begin today. Thousands of athletes from many parts of the world are keen to make their nations proud. I wish them all the best!
Friends,
In sports, there are no losers. There are winners and there are future winners. I wish all the teams and players gathered here the very best for the 44th Chess Olympiad. I hope you form great memories of India and treasure them in the times to come. India will always welcome you with open arms. All the best! Now, I declare the 44th Chess Olympiad open! May the games begin!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
চেন্নাইত ৪৪ তম দবা অলিম্পিয়াডৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
28 JUL 2022 9:16PM by PIB Guwahati
শুভ সন্ধিয়া চেন্নাই! ৱানাক্কাম!
নমস্কাৰ!
তামিলনাডুৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী আৰ এন ৰবিজী, তামিলনাডুৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী এম কে ষ্টালিনজী, মন্ত্ৰী আৰু বিশিষ্ট ব্যক্তি, ফিডে ৰ সভাপতি শ্ৰী আৰ্কাদি ডভোৰ্কোভিচজী, এই প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰা সকলো দবা খেলুৱৈ আৰু দল, সমগ্ৰ বিশ্বৰ দবা প্ৰেমী, মহিলা আৰু ভদ্ৰলোকসকল; ভাৰতত অনুষ্ঠিত হোৱা ৪৪ তম দবা অলিম্পিয়াডলৈ মই আপোনালোক সকলোকে স্বাগতম জনাইছো। দবাখেলৰ আটাইতকৈ সন্মানীয় প্ৰতিযোগিতাখন ভাৰতলৈ আহিছে, যি হৈছে দবা খেলৰ ঘৰ। এই প্ৰতিযোগিতাখন ভাৰতীয় ইতিহাসৰ এটা নিৰ্দিষ্ট সময়ত অনুষ্ঠিত হৈছে। এইবছৰযেতিয়া আমি ঔপনিৱেশিক শাসনৰ পৰা স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ উদযাপন কৰি আছো। এয়া হৈছে আমাৰ স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ, আমাৰ দেশৰ এনে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সময়ত আপোনাক ইয়াত পোৱাটো এক সন্মানৰ বিষয়।
বন্ধুসকল,
মই এই প্ৰতিযোগিতাখনৰ আয়োজকসকলক প্ৰশংসা কৰিব বিচাৰো। তেওঁলোকে অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে উৎকৃষ্ট ব্যৱস্থা কৰিছে। আমি ভাৰতত 'অতিথি দেৱো ভৱ'ত বিশ্বাস কৰো, যাৰ অৰ্থ হৈছে, 'অতিথি ঈশ্বৰৰ দৰে।' হাজাৰ হাজাৰ বছৰ আগতে ছেইণ্ট থিৰুভাল্লুভাৰে কৈছিল: इरुन-दोम्बी इलवाड़-वदेल्लाम् विरून-दोम्बी वेड़ाणमई सेय्दर् पोरुट्टु| ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে, জীৱিকা উপাৰ্জন কৰা আৰু ঘৰৰ গৰাকী হোৱাৰ সম্পূৰ্ণ উদ্দেশ্য হৈছে আতিথ্য। আমি আপোনাক আৰামদায়ক অনুভৱ কৰাবলৈ সকলো সম্ভৱ চেষ্টা কৰিম। আমি আপোনাক আপোনাৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ খেলৰ দবাত উপনীত হোৱাত সহায় কৰিম।
বন্ধুসকল,
৪৪ তম দাবা অলিম্পিয়াড বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত প্ৰথম আৰু অভিলেখ নিৰ্মাণ কাৰী প্ৰতিযোগিতা। ভাৰতত প্ৰথমবাৰৰ বাবে দবা খেলৰ উৎপত্তিৰ স্থান দাবা অলিম্পিয়াড অনুষ্ঠিত হৈছে। এইটো তিনি দশকৰ ভিতৰত প্ৰথমবাৰৰ বাবে এছিয়ালৈ আহিছে। এইবাৰ অংশগ্ৰহণকাৰী দেশৰ সংখ্যা সৰ্বাধিক। এইটো এতিয়ালৈকে সৰ্বাধিক সংখ্যক অংশগ্ৰহণকাৰী দল। ই মহিলা শ্ৰেণীত সৰ্বাধিক সংখ্যক প্ৰবিষ্টি লাভ কৰিছে। দবা অলিম্পিয়াডৰ প্ৰথম টোৰ্চ ৰিলে এইবাৰ আৰম্ভ হৈছিল। এই দবা অলিম্পিয়াড সদায় আমাৰ স্মৃতিত থাকিব।
বন্ধুসকল,
যিহেতু এইটো আমাৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ তম বছৰ, দবা অলিম্পিয়াডৰ টৰ্চ ৰিলে ৭৫ টা মুখ্য স্থানলৈ ভ্ৰমণ কৰিছিল। ইয়াৰ সাতাশ হাজাৰ কিলোমিটাৰতকৈও অধিক যাত্ৰাই যুৱসকলৰ মন জ্বলাই তুলিছে আৰু তেওঁলোকক দবা খেললৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিছে। এইটোও গৌৰৱৰ বিষয় যে ভৱিষ্যতে, দবা অলিম্পিয়াডৰ টৰ্চ ৰিলে ভাৰতৰ পৰা চিৰদিনৰ বাবে আৰম্ভ হ'ব। প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ হৈ, ইয়াৰ বাবে মই FIDE-ক ধন্যবাদ জনাইছো।
বন্ধুসকল,
এই দবা অলিম্পিয়াড অনুষ্ঠিত হোৱা ঠাইখন আটাইতকৈ উপযুক্ত। তামিলনাডুত সুন্দৰ কাৰুকাৰ্যৰ সৈতে বহুতো মন্দিৰ আছে, য'ত বিভিন্ন ক্ৰীড়া আছে। আমাৰ সংস্কৃতিত ক্ৰীড়াক সদায় ঐশ্বৰিক বুলি গণ্য কৰা হয়। দৰাচলতে, তামিলনাডুত আপুনি চতুৰঙ্গ বল্লভাথেৰৰ মন্দিৰ পাব। তিৰুপাৱনুৰৰ এই মন্দিৰটোত দবা সম্পৰ্কীয় এটা আকৰ্ষণীয় কাহিনী আছে। ঈশ্বৰে এগৰাকী ৰাজকুমাৰীৰ সৈতে দবা খেলিছিল! স্বাভাৱিকতে, তামিলনাডুৰ দবা খেলৰ সৈতে এক গভীৰ ঐতিহাসিক সম্পৰ্ক আছে। সেইকাৰণে এই ৰাজ্যখন ভাৰতৰ বাবে দবাখেলৰ এক শক্তিক্ষেত্ৰ। ই ভাৰতৰ বহুতো দবা গ্ৰেণ্ডমাষ্টাৰ প্ৰস্তুত কৰিছে। ইয়াত সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ মন, জীৱন্ত সংস্কৃতি আৰু বিশ্বৰ আটাইতকৈ পুৰণি ভাষা তামিল আছে। আশা কৰোঁ আপুনি চেন্নাই, মহাবলিপুৰম আৰু ইয়াৰ চাৰিওফালৰ অঞ্চলবোৰ জানিব পাৰিব।
বন্ধুসকল,
খেলবোৰ ধুনীয়া, কিয়নো তেওঁলোকৰ একত্ৰিত হোৱাৰ অন্তৰ্নিহিত শক্তি আছে। ক্ৰীড়া, মানুহ আৰু সমাজক ওচৰলৈ আনিব। খেলখনে দলবদ্ধ কামৰ মনোভাৱ বিকশিত কৰে। দুবছৰ আগতে পৃথিৱীয়ে শতিকাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ আৰম্ভ কৰিছিল। জীৱনটো দীৰ্ঘদিন ধৰি স্থবিৰ হৈ আছিল। এনে সময়ত, বিভিন্ন ক্ৰীড়া প্ৰতিযোগিতাই বিশ্বক একত্ৰিত কৰাৰ প্ৰচেষ্টা চলাইছিল। প্ৰতিটো প্ৰতিযোগিতাই গুৰুত্বপূৰ্ণ বাৰ্তা প্ৰদান কৰিছিল – আমি শক্তিশালী, যেতিয়া আমি একেলগে থাকো। যেতিয়া আমি একেলগে থাকো তেতিয়া আমি ভাল। মই ইয়াত এইঅনুভৱ দেখিছো। কোভিডৰ পিছৰ সময়ছোৱাই আমাক শাৰীৰিক আৰু মানসিক দুয়ো টা স্তৰত ফিটনেছ আৰু ফিটনেছৰ গুৰুত্ব উপলব্ধি কৰাইছে। সেয়েহে, ক্ৰীড়া প্ৰতিভাক উৎসাহিত কৰা আৰু ক্ৰীড়াৰ বাবে আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টিত বিনিয়োগ কৰা প্ৰয়োজন।
বন্ধুসকল,
মই জনাবলৈ পাই সুখী যে ভাৰতত ক্ৰীড়াৰ বাবে বৰ্তমানতকৈ ভাল সময় কেতিয়াও নাছিল। অলিম্পিক, পেৰালিম্পিক আৰু ফিলিপাইনছত ভাৰতে এতিয়ালৈকে সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ প্ৰদৰ্শন কৰিছে। আমি সেই খেলবোৰতো গৌৰৱ অৰ্জন কৰিছো য'ত আমি আগতে জিকিব পৰা নাছিলো। আজি, ক্ৰীড়াক আপোনাৰ পচন্দৰ এক মহান বৃত্তি হিচাপে দেখা যায়। দুটা গুৰুত্বপূৰ্ণ উপাদানৰ সঠিক মিশ্ৰণৰ বাবে ভাৰতৰ ক্ৰীড়া সংস্কৃতি শক্তিশালী হৈ উঠিছে – যুৱসকলৰ শক্তি আৰু সক্ষম পৰিৱেশ। আমাৰ প্ৰতিভাশালী যুৱক-যুৱতীসকলে, বিশেষকৈ সৰু চহৰ আৰু গাওঁৰ পৰা অহা যুৱক-যুৱতীসকলে আমাৰ গৌৰৱ বৃদ্ধি কৰিছে। মহিলাসকলে ভাৰতৰ ক্ৰীড়া বিপ্লৱৰ নেতৃত্ব দিয়া দেখি আনন্দিত হৈছে। প্ৰশাসনিক ব্যৱস্থা, উদগনিমূলক গাঁথনি আৰু আন্তঃগাঁথনিত বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজিৰ দিনটো আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়াৰ বাবে এটা ভাল দিন। আমাৰ ইয়াত আৰম্ভ হোৱা ভাৰতত ৪৪ তম দবা অলিম্পিয়াড আছে। ২২ তম কমনৱেলথ গেমছ আজি বাৰ্মিংহামত আৰম্ভ হ'ব। পৃথিৱীৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ হাজাৰ হাজাৰ খেলুৱৈয়ে তেওঁলোকৰ দেশক গৌৰৱান্বিত কৰিবলৈ আগ্ৰহী। তেওঁলোকলৈ শুভেচ্ছা!
বন্ধুসকল,
ক্ৰীড়াত কোনো পৰাজিত হোৱা নাই। ভৱিষ্যতৰ কেৱল বিজয়ী আৰু বিজয়ী আছে। ৪৪ তম দবা অলিম্পিয়াডৰ বাবে ইয়াত সমবেত হোৱা সকলো দল আৰু খেলুৱৈলৈ শুভেচ্ছা। মই আশা কৰোঁ আপোনাৰ ভাৰতৰ মহান স্মৃতি আছে আৰু আপুনি সেইবোৰক আগলৈ কেঁচা সময়ৰ বাবে লালন কৰিব। ভাৰতে সদায় আপোনাক মুক্ত হৃদয়েৰে স্বাগতম জনাব। শুভেচ্ছা থাকিল! মই ৪৪ তম দবা অলিম্পিয়াডৰ শুভাৰম্ভণিৰ কথা ঘোষণা কৰিলো! খেল আৰম্ভ কৰক!