Prime Minister's Office
Text of PM’s address at the opening of 44th Chess Olympiad in Chennai
28 JUL 2022 9:16PM by PIB Delhi
Good evening Chennai! Vanakkam! Namaste!
Governor of Tamil Nadu, Shri R. N. Ravi ji, Chief Minister of Tamil Nadu, Shri M.K.Stalin ji, Ministers and dignitaries, FIDE President Mr. Arkady Dvorkovich ji, All the chess players and teams participating in this tournament, Chess lovers from all over the world, Ladies and gentlemen, I welcome you all to the 44th Chess Olympiad being held in India. The most prestigious tournament in chess has come to India, the home of chess. This tournament is here at a special time in India’s history. This is the year we are marking 75 years of freedom from colonial rule. it is our Azadi ka Amrit Mahotsav It is an honour to have you here at such an important time for our country.
Friends,
I would like to applaud the organisers of this tournament. In a very short period of time, they have made outstanding arrangements. We in India believe in ‘अतिथि देवो भव’, which means, ‘A guest is like God’. Thousands of years ago, Saint Thiruvalluvar said: इरुन-दोम्बी इलवाड़-वदेल्लाम् विरून-दोम्बी वेड़ाणमई सेय्दर् पोरुट्टु | It means, the whole purpose of earning a living and having a home is to be hospitable. We will make every effort to make you feel comfortable. We will help you bring your best game to the board.
Friends,
The 44th Chess Olympiad has been a tournament of many firsts and records. This is the first time the Chess Olympiad is being held in the place of origin of chess, India. It is coming to Asia for the first time in 3 decades. It has the highest ever number of countries participating. It has the highest ever number of teams participating. It has the highest number of entries in the women’s section. The first ever Torch Relay of the Chess Olympiad started this time. This Chess Olympiad will be in our memories forever.
Friends,
Since it is 75 years of our freedom, the Torch Relay for the Chess Olympiad travelled to 75 iconic locations. Its over twenty-seven thousand kilometre journey has ignited the minds of youngsters and motivated them to take up Chess. It is also a matter of pride that the torch relay for the Chess Olympiad will always start from India in the future. On behalf of every Indian, I extend my thanks to FIDE for this gesture.
Friends,
The place at which this Chess Olympiad is happening is most fitting. There are many temples in Tamil Nadu with beautiful sculptures that represent different sports. Sport has always been considered divine in our culture. In fact, in Tamil Nadu, you will find the temple of Chaturanga Vallabhanathar. This temple at Thirupoovanur has an interesting story related to chess. Even God played a game of chess with a princess! Naturally, Tamil Nadu has a strong historical connection with chess. This is why it is a chess powerhouse for India. It has produced many of India’s chess grandmasters. It is home to the finest minds, vibrant culture and the oldest language in the world, Tamil. I hope you get the opportunity to discover Chennai, Mahabalipuram and nearby areas.
Friends,
Sports is beautiful because it has the inherent power to unite. Sports brings people and societies closer. Sports nurtures a spirit of teamwork. Two years ago the world began to fight the biggest pandemic seen in a century. For a long time, life came to a standstill. In such times, it was various sports tournaments which brought the world together. Each tournament gave the important message - we are stronger when together. We are better when together. I am seeing the same spirit here. The post-COVID period has made us realise the importance of fitness and wellness, both physical and mental. That is why it is important to encourage sporting talent and invest in sporting infrastructure.
Friends,
I am glad to share that there has never been a better time for sports in India than the present. India had its best-ever performances in the Olympics, Paralympics and Deaflympics. We achieved glory even in sports where we had not won earlier. Today, sports is seen as a great profession of choice. India’s sporting culture is becoming stronger due to the perfect mix of two important factors. Energy of youth and enabling environment. Our talented youngsters, especially from small towns and villages, are bringing glory. It is heartening to see women at the lead of India’s sports revolution. The administrative framework, incentive structures and infrastructure have been revolutionized.
Friends,
Today is a good day for international sports. We have the 44th Chess Olympiad starting here in India. In the U.K, the 22nd Commonwealth Games will begin today. Thousands of athletes from many parts of the world are keen to make their nations proud. I wish them all the best!
Friends,
In sports, there are no losers. There are winners and there are future winners. I wish all the teams and players gathered here the very best for the 44th Chess Olympiad. I hope you form great memories of India and treasure them in the times to come. India will always welcome you with open arms. All the best! Now, I declare the 44th Chess Olympiad open! May the games begin!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা চেন্নৈদা ৪৪শুবা চেস ওলিম্পিয়াদ হৌদোকপদা থমখিবা ৱারোল
28 JUL 2022 9:16PM by PIB Imphal
গুদ ইভনিং চেন্নৈ! বনক্কম! নমস্তে!
তমিল নাদুগী রাজ্যপাল, শ্রী আর.এন. রবীজী, মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী এম.কে. স্তালিনজী, মন্ত্রী অমসুং মীথুংলেনশিং, এফ.আই.দি.ই.গী প্রসিদেন্ত, শ্রী অর্কাদী বোর্কোভিচজী, তুর্নামেন্ত অসিদা শরুক য়ারিবা চেস শান্নরোই অমসুং তীম, মালেম শিনবা থুংবগী চেসপু নুংশিজবা মীয়াম, ইবেম্মা অসুং ইবুংঙোশিং, ঐহাক্না ভারত্তা পাংথোক্লিবা ৪৪শুবা চেস ওলিম্পিয়াদতা পুম্নমকপু তরাম্না ওকচরি। চেসকী খ্বাইদগী ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইবা তুর্নামেন্তনা চেসকী ময়ুম ওইরিবা ভারত য়ৌরক্লে। ভারতকী পুৱারীগী অখন্নবা মতমদা তুর্নামেন্ত অসি মফমসিদা পাংথোক্লি। লোইলম লৈঙাক্তগী নীংতম্বা ফংবগী চহি ৭৫ মপুং ফাবসি হন্দক্কী চহিসিনি। মসিদি ঐখোয়গী নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসবনি অমসুং লৈবাক্কী অসিগুম্বা মরু ওইবা মতমসিদা অদোম পুম্নমক্না মফমসিদা লাকপসি ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই।
মরুপশিং,
ঐহাক্না তুর্নামেন্ত অসিবু শীন-লাঙলিবা মীওইশিংবু থাগৎচনীংই। মখোয়না অতেনবা মতমদা অসুক য়াম্না নীংথিরবা থৌওং শীন-লাঙলি। ঐখোয়না ভারত্তা ‘অতিথী দেবো ভৱ’দা থাজবা থম্মি। মসিনা হায়বদি অতিথী হায়বসি ইশ্বরগুম্বনি হায়বনি। চহি লিশিং কয়াগী মমাংদা, লাইনীংবা তিরুবল্লুরনা হায়রম্মি, “ইরুন দোম্বী ইলৱার বদেল্লাম বিরুন দোম্বী বেরানমাই সেয়দার পোরুত্তু”। মসিনা হায়বদি, পুন্সি মহিংগী শেল তানবা অমসুং য়ুম অমা লৈবা হায়বসি য়ুমদা মীথুংলেন লাকপা মতমদা নীংথিনা ওক্তুনা মখোয়বু নুংঙাইনা লৈহনবা ঙম্নবনি হায়বনি। ঐখোয়না অদোম্বু নুংঙাইহন্নবা হীরম খুদিংদা হোৎনগনি। অদোম্না ইশাগী মশান্নবু খ্বাইদগী নীংথিবা মওংদা শান্নবা ঙমহন্নবা হোৎনগনি।
মরুপশিং,
৪৪শুবা চেস ওলিম্পিয়াদ অসিনা অহানবা অমসুং রেকোর্দ কয়াগী তুর্নামেন্ত ওইরি। চেসকী হৌরকফম ওইরিবা লৈবাক, ভারত্তা চেস ওলিম্পিয়াদ পাংথোকপসি হন্দক্কী অসিনা অহানবনি। তুর্নামেন্ত অসিনা দিকেদ অহুমগী মতুংদা এসিয়াদা অহানবা ওইনা পাংথোক্লে। মসিদা শরুক য়ারিবা লৈবাক মশিংনা হান্নদগী ইহেন হেল্লি। মসিদা শরুক য়ারিবা তীম মশিংনা হান্নদগী ইহেন হেল্লি। নুপীগী সেক্সনগী এন্ত্রী মশিংনা খ্বাইদগী অমুক হেল্লি। চেস ওলিম্পিয়াদকী খ্বাইদগী অহানবা তোর্চ রিলেসু হন্দক হৌদোকখিবনি। মসিগী চেস ওলিম্পিয়াদ অসিদি ঐখোয়না মতম পুম্বদা নীংশিংদুনা লৈহৌরগনি।
মরুপশিং,
চহি অসি ঐখোয়গী নীংতম্বগী চহি ৭৫ মপুং ফাবা চহি অমা ওইবনা, চেস ওলিম্পিয়াদ অসিগী তোর্চ রিলেনা লৈবাক্কী মশক নাইবা মফম ৭৫দা চৎখি। মসিগী কিলোমীতর লিশিং ২৭ হেনবা খোঙচৎনা নহা কয়াগী ৱাখল্লোন্দা মৈরা চুদুনা চেস শান্নহন্নীংনবা ইথিল পীরি। মতুং তারকপদগী হৌনা, চেস ওলিম্পিয়াদকী তোর্চ রিলেনা ভারত্তগী মতম পুম্বদা হৌরগনি হায়বসি ঐখোয়গী চাউথোকচনীংঙাইনি। ঐহাক্না ভারত মীয়ামগী মহুত শিন্দুনা, থৌওং অসিগীদমক্তা এফ.আই.দি.ই.বু থাগৎচরি।
মরুপশিং,
হন্দক্কী চেস ওলিম্পিয়াদ পাংথোক্লিবা মফম অসি য়াম্না চুনবা অমা ওইরি। তোঙানবা মশান্না কয়া তাকপা নীংথিরবা স্কল্পচর লৈবা লাইশঙ কয়া তমিল নাদুদা লৈ। ঐখোয়গী চৎনবীদা শান্ন-খোৎনববু অথোইবনি হায়না খন্দুনা লাক্লিবনি। অদোম্না তমিল নাদুদা চতুরঙ্গা ভল্লাবনাথরগী লাইশঙ থেংনগনি। তিরুপুবানুরদা লৈরিবা লাইশঙ অসিগী চেসকা মরী লৈনবা নুংঙাইবা ৱারী লৈ। ইশ্বর ফাওবনা নিংথৌ মচানুপী অমগা চেস শান্নরম্মি! তমিল নাদুনা চেসকা পুৱারীগী অচেৎপা মরী লৈনৈ। মসিনা মরম ওইদুনা, ভারতকী চেসকী পাৱরহাউস ওইরিবনি। মসিনা ভারতকী চেস গ্রান্দমাস্তর কয়া অমসু পুথোকখ্রে। মসিদি খ্বাইদগী থৌবা ৱাখল্লোন, মতিক লৈবা চৎনবী অমসুং মালেমগী খ্বাইদগী লিরবা লোল, তমিলগী ময়ুম্নি। অদোম্না চেন্নৈ, মহাবলিপুরম অমসুং অনকপা মফমশিং য়েংবগী খুদোংচাবা শোইদনা ফংহন্নীংই।
মরুপশিং,
শান্ন-খোৎনবনা মীয়াম্বু অমত্তা ওইনা পুন্সিনবা ঙম্লিবা অসিনা মসিবু ফজহল্লিবনি। শান্ন-খোৎনবনা মীওইবা অমসুং খুন্নাইবু নকশিন্নহল্লি। শান্ন-খোৎনবনা তীমৱর্ক্কী চৎনবী অমা শেমগৎলি। চহি অনিগী মমাংদা, মালেম্না চহি-চাদা অমুক থেংনবা লাইচৎ লান্থেংনবা হৌখি। পুন্সিনা মতম শাংনা লেপখি। অসিগুম্বা মতমসিদা মালেম্বু অমত্তা ওইনা পুশিল্লকখিবসি তোঙানবা স্পোর্ত তুর্নামেন্তশিংননি। তুর্নামেন্ত খুদিংনা ঐখোয়না অমত্তা ওইবা মতমদা পাঙ্গল লৈ হায়বা পাউজেল পীরি। ঐখোয়না পুন্না লৈবা মতমদা হেন্না ফবা ওই। মান্নবা ইথিল অসিমক ঐহাক্না মফমসিদা উবা ফংই। কোবিদ মতুংগী মালেম অসিনা ঐখোয়দা হকচাং অমসুং ৱাখল অনিমক্কী ফিত্নেস অমসুং ৱেলনেসকী মরু ওইবা খঙহল্লে। মরম অদুনা, স্পোর্তিং তেলেন্ত পুক্নিং থৌগৎপা অসুং মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা ইনভেস্ত তৌববু পুক্নিং থৌগৎপসি মরু ওইরিবনি।
মরুপশিং,
ভারকী শান্ন-খোৎনবগী হৌজিক্কী মতমদগী হেন্না ফবা মতম লৈখিদ্রি হায়বদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। ভারতনা ওলিম্পিক্স, পেরালিম্পিক্স অমসুং দীফলিম্পিক্সতা খ্বাইদগী নীংথিজবা পর্ফোরমেন্স উৎখি। ঐখোয়না মমাংদা মায় পাকপা ঙম্লমদবা মশান্নদা হন্দক্তি মায় পাকপা ঙম্লে। ঙসিদি, স্পোর্তপু য়াম্না ফবা প্রোফেসন অমনি হায়না খন্নরে। ভারতকী শান্ন-খোৎনবগী চৎনবীনা মপাঙ্গল হেন্না লৈরক্লিবসি মরু ওইবা হীরম অনি পুনবদগীনি। নহারোলশিংগী শক্তি অমসুং মখোয়গী মতিক ফুদোকপা ঙমহনবা অকোয়বগী ফিভম। ঐখোয়গী তেলেন্ত লৈরবা নহারোলশিংনা, অখন্নবা ওইনা, শহর মচা অমসুং খুঙ্গংগী নহারোলশিংনা লৈবাক্কী মিংচৎ পুরক্লে। ভারতকী শান্ন-খোৎনবগী ইহৌদা নুপীনা মকোক থংবদা লৈবসি য়াম্না পুক্নিং থৌগৎনীংঙাইনি। এদমিনিস্ত্রেতিব ফ্রেমৱর্ক, ইন্সেন্তিব স্ত্রকচর অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকরশিংদসু অচৌবা অহোংবা লাক্লে।
মরুপশিং,
ঙসি অসিদি মালেমগী স্পোর্তকী য়াইফরবা নুমিৎ অমনি। ঐখোয়গী ভারত্তা ৪৪শুবা চেস ওলিম্পিয়াদ হৌদোক্লি। ২২শুবা কম্মনৱেল্থ গেমসনা য়ু.কে.দা ঙসিদগী হৌরগনি। মালেমগী তোঙানবা মফমশিংদগী লাকপা শান্নরোইশিংনা মশাগী লৈবাকপু চাউথোকচহনবা পাম্নরি। ঐহাক্না মখোয় খুদিংনা মায় পাকপা ওইসনু হায়বা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
শান্ন-খোৎনবদা মায়থীবা হায়বা লৈতে। মসিদা মায় পাকপা অমসুং তুংগী মতমদা মায় পাক্লক্কদবদি লৈ। মফমসিদা তিল্লিবা তীম অমসুং শান্নরোই খুদিংনা ৪৪শুবা চেস ওলিম্পিয়াদ অসিদা মায় পাকপা ওইসনু হায়না ঐহাক্না য়াইফ পাউজেল পীজরি। অদোম্না ভারত্তা নীংশিংনীংঙাই ওইবা মিৎকুপ কয়া শেম্বা ওইসনু অমসুং তুংগী মতমদা চেকশিন্না থম্বা ঙম্বা ওইসনু। ভারতনা অদোম্বু মতম পুম্বদা তরাম্না ওক্কনি। মায় পাকপা ওইবীয়ু! হৌজিক, ঐহাক্না ৪৪শুবা চেস ওলিম্পিয়াদ হৌদোক্লে লাউথোক্লি! গেমস অসি হৌরসনু!