ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଚେନ୍ନାଇଠାରେ ୪୪ତମ ଚେସ୍ ଅଲିମ୍ପିଆଡର ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
28 JUL 2022 9:16PM by PIB Bhubaneswar
ଗୁଡ୍ ମର୍ଣ୍ଣିଂ ଚେନ୍ନାଇ ! ୱଣକମ୍ ! ନମସ୍ତେ !
ତାମିଲନାଡୁର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଆର ଏନ୍ ରବିଜୀ, ତାମିଲନାଡୁର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏମ. କେ ଷ୍ଟାଲିନଜୀ, ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ପ୍ରତିନିଧି, ଏଫଆଇଡିଇର ସଭାପତି ଶ୍ରୀ ଆର୍କାଡି ଭୋର୍କୋଭିଚଜୀ, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରୁ ଏହି ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ସମସ୍ତ ଟିମର ଖେଳାଳୀଗଣ, ଭଦ୍ରମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତି ବୃନ୍ଦ । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଭାରତରେ ଆୟୋଜିତ ୪୪ତମ ଚେସ୍ ଅଲିମ୍ପିଆଡକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି । ଚେସର ମୂଳ ଭୂମି ଭାରତକୁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ମର୍ଯ୍ୟାଦାବନ୍ତ ଚେସ୍ ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟ ଆଜି ଆସିଛି । ଭାରତର ଇତିହାସରେ ଏହି ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟ ଏକ ବିଶେଷ ସମୟରେ ଆସିଛି । ଉପନିବେଶବାଦୀ ଶାସନରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବାର ଆମେ ୭୫ତମ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ମନାଉଛୁ । ଏହା ଆମର ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ । ଦେଶର ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ ଆପଣମାନଙ୍କର ଏଠାକୁ ଆଗମନ ଆମମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବ ଓ ଗୌରବର କଥା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସର୍ବ ପ୍ରଥମେ ମୁଁ ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ଆୟୋଜକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବି । ଏତେ କମ୍ ସମୟ ଭିତରେ ସେମାନେ ଏଭଳି ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିପାରିଛନ୍ତି! ଆମେ ଭାରତରେ ସଦୈବ “ଅତିଥି ଦେବୋ ଭବ” ଭାବନାରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ ଯାହାର ଅର୍ଥ ହେଲା ଅତିଥି ଆମମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଈଶ୍ୱର ସଦୃଶ । ଆଜକୁ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ସନ୍ଥ ଥିରୁଭଲ୍ଲୁଭର କହିଥିଲେ : “ଇରୁନ ଦେମ୍ବି ଇଲବାଡବଦୈଲ୍ଲାମ୍- ବିରୁନ- ଦେମ୍ବୀ ବେଡାଣମଇ ସେଦ୍ୟର୍ ପୋରୁଟ୍ଟୁ” । ଏହାର ସରଳ ଅର୍ଥ ହେଲା- ଜୀବନଧାରଣ ପାଇଁ ଏବଂ ଘରଟିଏ ଅର୍ଜିବାର ଏକମାତ୍ର ଅର୍ଥ ହେଲା ଆତିଥ୍ୟ ମନୋଭାବ ପୋଷଣ କରିବା । ତେଣୁ ଆପଣମାନେ ଏଠାରେ କିଭଳି ଖୁସିରେ ଅବସ୍ଥାନ କରିବେ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ସକଳ ପ୍ରକାର ପ୍ରୟାସ କରିବୁ । ଆପଣମାନେ କିପରି ଆପଣମାନଙ୍କର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ କ୍ରୀଡ଼ାନୈପୁଣ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବେ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସହାୟକ ହେବୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
୪୪ତମ ଚେସ୍ ଅଲିମ୍ପିଆଡରେ ଅନେକ ପ୍ରଥମ ଏବଂ ରେକର୍ଡ଼ ସ୍ଥାପନ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଚେସ୍ ଉତ୍ପତ୍ତି ଲାଭ କରିଥିବା ଭୂମି ଅର୍ଥାତ୍ ଭାରତରେ ଚେସ୍ ଅଲିମ୍ପିଆଡର ଆୟୋଜିତ କରାଯାଇଛି । ତିନି ଦଶନ୍ଧି ପରେ ଏହା ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏସିଆ ମହାଦେଶକୁ ପୁଣି ଥରେ ଫେରିଛି । ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ଟିମ୍ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । ମହିଳା ବର୍ଗରେ ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ପ୍ରତିଯୋଗୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । ଚଳିତ ଥର ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଚେସ୍ ଅଲିମ୍ପିଆଡର ମଶାଲ ରାଲି ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି । ତେଣୁ ଏହି ଚେସ୍ ଅଲିମ୍ପିଆଡର ସ୍ମୃତି ଆମ ମନରେ ସବୁଦିନ ପାଇଁ ରହିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେହେତୁ ଏହା ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତା ପ୍ରାପ୍ତିର ୭୫ତମ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି, ସେହି କାରଣରୁ ଚେସ୍ ଅଲିମ୍ପିଆଡର ମଶାଲ ରାଲିକୁ ୭୫ଟି ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥାନରେ ଭ୍ରମଣ କରାଯାଇଛି । ଏହା ସତେଇଶ ହଜାର କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ପଥ ଯାତ୍ରା କରିଛି ଏବଂ ତାହା ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ମନରେ ଚେସ୍ ପ୍ରତି ଏକ ବିଶେଷ ଆଗ୍ରହ ଜାତ କରିଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି । ଏହା ମଧ୍ୟ ଗର୍ବର କଥା ଯେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଚେସ୍ ଅଲିମ୍ପିଆଡ ପାଇଁ ହେବାକୁ ଥିବା ମଶାଲ ରାଲି ଭାରତରୁ ହିଁ ଆରମ୍ଭ ହେବ । ସେଥିପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ମୁଁ ଏଫଆଇଡିଇର ଏଭଳି ଭବ୍ୟତା ପାଇଁ ମୋର ଧନ୍ୟବାଦ ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେଉଁ ସ୍ଥାନରେ ଏହି ଚେସ୍‌ ଅଲିମ୍ପିଆଡ୍‌ ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି ତାହା ମଧ୍ୟ ଏଥିପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ଉପଯୁକ୍ତ । ତାମିଲନାଡ଼ୁରେ ଅନେକ ମନ୍ଦିର ରହିଛି ଯେଉଁଥିରେ ସୁନ୍ଦର ସୁନ୍ଦର ପ୍ରସ୍ତର କାରୁକାର୍ଯ୍ୟ ରହିଛି ଏବଂ ତାହା ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ମଧ୍ୟ ସୂଚୀତ କରିଥାଏ । ଆମ ସଂସ୍କୃତିରେ କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ସଦାବେଳେ ଦିବତ୍ୱର ସହିତ ବିବେଚନା କରାଯାଇଥାଏ । ବସ୍ତୁତଃ, ତାମିଲନାଡ଼ୁରେ, ଆପଣମାନେ ଚତୁରଙ୍ଗ ବଲ୍ଲବନାଥର ମନ୍ଦିରରେ ଏକଥା ସହଜରେ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିପାରିବେ । ଏହି ଥିରୁପୁଭାନୁର ମନ୍ଦିର ସଂପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ଗୋଟିଏ ଚମତ୍କାର କାହାଣୀ ରହିଛି ଯାହ ଚେସ୍‌ ସହିତ ସଂପର୍କୀତ । ଏପରିକି ଈଶ୍ୱର ମଧ୍ୟ ଜଣେ ରାଜକୁମାରୀ ସହିତ ଚେସ୍‌ ଖେଳିଥିଲେ! ଏହା ସ୍ୱାଭାବିକ, ତାମିଲନାଡ଼ୁର ଚେସ୍‌ ଖେଳ ସହିତ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଐତିହାସିକ ସଂପର୍କ ରହିଛି । ସେଇଥିପାଇଁ ଏହାକୁ ଭାରତର ଚେସ୍‌ ଶକ୍ତିକେନ୍ଦ୍ର ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଇଥାଏ । ଏହି ସହର ଭାରତର ଅନେକ ଚେସ୍‌ ଗ୍ରାଣ୍ଡମାଷ୍ଟରଙ୍କୁ ଜନ୍ମ ଦେଇଛି । ଏହା ଅନେକ ବିଜ୍ଞ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଜନ୍ମ ଦେଇଛି, ଅନେକ ସ୍ପନ୍ଦିତ ସଂସ୍କୃତିକୁ ଜନ୍ମ ଦେଇଛି ଏବଂ ତାମିଲ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ସର୍ବପ୍ରାଚୀନ ଭାଷା । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆପଣମାନେ ଚେନ୍ନାଇ, ମହାବଳୀପୁରମ୍‌ ଏବଂ ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ଥାନମାନଙ୍କରେ ଏକଥା ନିଜେ ଦେଖିବାର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଅବସର ପାଇବେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କ୍ରୀଡା ସୁନ୍ଦର କାରଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏକଜୁଟ କରାଇବା ନିମନ୍ତେ ଏଥିରେ ଏକ ସ୍ୱାଭାବିକ ଶକ୍ତି ନିହିତ ଥାଏ । କ୍ରୀଡ଼ା ଜନ ଜନ ଭିତରେ ସମାଜ ସମାଜ ଭିତରେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ନିକଟତର କରାଇଥାଏ । କ୍ରାଡ଼ା ଗୋଷ୍ଠୀବଦ୍ଧ ମାନସିକତା ଉଦ୍ରେକ କରିଥାଏ । ଦୁଇବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ବିଶ୍ୱ ଶହେ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଖାଦେଇଥିବା ସର୍ବବୃହତ୍‌ ମହାମାରୀ ସହିତ ଜୁଝିବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା । ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଜୀବନ ଯେପରି ଠପ୍‌ ହୋଇଯାଇଥିଲା । ସେଭଳି ସମୟରେ ସୁଦ୍ଧା, ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର କ୍ରୀଡ଼ା ହିଁ ବିଶ୍ୱକୁ ଏକଜୁଟ କରାଇବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥିଲା । ପ୍ରତି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ସେହି ଗୋଟିଏ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା - ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏକଜୁଟ ହୋଇଥାଉ ସେତେବେଳେ ଆମେ ଅଧିକ ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇଥାଉ । ଯେତେବେଳେ ଆମ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଥାଉ ସେତେବେଳେ ଆହୁରି ଉତ୍ତମ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିପାରିଥାଉ । ମୁଁ ଆଜି ଏଠାରେ ସେହି ଭାବନା ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିପାରୁଛି । କୋଭିଡ- ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟ ଆମକୁ ଅଧିକ ସୁସ୍ଥ ଏବଂ ନିରାମୟ ରହିବାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରିବାର ଅବସର ପ୍ରଦାନ କରିଛି, ତାହା ଉଭୟ ଶାରୀରିକ ଏବଂ ମାନସିକ ସ୍ତରରେ । ସେଥିପାଇଁ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଭାବାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ନିବେଶ କରିବା ଏକାନ୍ତ ଜରୁରି ହୋଇପଡ଼ିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ଏହି ଭାବନା ବାଣ୍ଟିବାରେ ବେଶ୍‌ ଆନନ୍ଦ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଠାରୁ ଭାରତରେ କ୍ରୀଡ଼ା ପାଇଁ ଆଉ କେବେ ଉତ୍ତମ ଓ ପ୍ରକୃଷ୍ଟ ସମୟ ନଥିଲା । ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ, ପାରାଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଏବଂ ଡେଫିଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଭାରତ ତା’ର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିଛି ।
ଆମେ ସେହିସବୁ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଗୌରବର ସହ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛୁ ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁଥିରେ ଆମକୁ ସାଫଲ୍ୟ ମିଳିନଥିଲା । ଆଜି କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ଦେଶରେ ଏକ ମହାନ୍‌ ପେଶାଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି । ଭାରତର କ୍ରୀଡ଼ା ସଂସ୍କୃତି ମୁଖ୍ୟତଃ ଦୁଇଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାରଣର ସଫଳ ମିଶ୍ରଣ ଯୋଗୁ ଦିନକୁ ଦିନ ସୁଦୃଢ଼ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ଯୁବପ୍ରତିଭାଙ୍କ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଉପଯୁକ୍ତ ବାତାବରଣ । ଆମର ପ୍ରତିଭାବାନ୍‌ ଯୁବ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍‌ମାନେ, ବିଶେଷ କରି ଦେଶର ଛୋଟ ଛୋଟ ଟାଉନ୍‌ ଏବଂ ଗ୍ରାମମାନଙ୍କୁ ଆସୁଥିବା ଏହିସବୁ ପ୍ରତିଭା ଆମମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବ ଓ ଗୌରବ ଅର୍ଜନ କରୁଛନ୍ତି । ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦର କଥା ଯେ ଏଭଳି କ୍ରୀଡ଼ା ବିପ୍ଳବର ଶୀର୍ଷରେ ଦେଶର ମହିଳାମାନେ ରହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଶାସନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ପ୍ରୋତ୍ସାହନର ଢାଂଚା ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବୈପ୍ଳବିକ ବେଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ କ୍ରୀଡ଼ା ନିମନ୍ତେ ଏକ ଶୁଭ ଦିନ । ଆଜି ଏଠାରେ ଭାରତରେ ୪୪ଶ ଚେସ୍‌ ଅଲିମ୍ପିଆଡ୍‌ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି । ସେପଟେ ବ୍ରିଟେନ୍‌ରେ ୨୨ଶ ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ କ୍ରୀଡା ମଧ୍ୟ ଆଜିଠାରୁ ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଭାଗରୁ ଆସିଥିବା ହଜାର ହଜାର କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍‌ ସେମାନଙ୍କର ରାଷ୍ଟ୍ର ପାଇଁ ଗୌରବ ଅର୍ଜନ କରିବା ସକାଶେ ପ୍ରତିସ୍ପର୍ଦ୍ଧୀ ହୋଇଛନ୍ତି । ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କର ସର୍ବଶୁଭ କାମନା କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପ୍ରକୃତ କ୍ରୀଡ଼ାରେ କେହି କେବେ ପରାଜିତ ହୋଇନଥାଏ । କେବଳ ବିଜୟୀ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ବିଜୟୀ ହିଁ ରହିଥାନ୍ତି । ୪୪ଶ ଚେସ୍‌ ଅଲିମ୍ପିଆଡ଼ ପାଇଁ ଏଠାରେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଥିବା ସମସ୍ତ ଟିମ୍‌ ଏବଂ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ମୁଁ ମୋର ସର୍ବଶୁଭ କାମନା କରୁଛି । ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଭାରତର ସ୍ମୃତିକୁ ଆପଣମାନେ ନିଜ ସାଥିରେ ବହନ କରିବେ ଏବଂ ତାହା ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ମଧ୍ୟ ରହିବ । ଭାରତ ସଦାବେଳେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଦୁଇ ହସ୍ତ ପ୍ରସାରଣ କରି ସ୍ୱାଗତ କରିବ । ଆପଣମାନଙ୍କର ସର୍ବଶୁଭ ମନାସୁଛି ! ଏବଂ ଏଥିସହିତ ୪୪ଶ ଚେସ୍‌ ଅଲିମ୍ପିଆଡ୍‌କୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେଲାବୋଲି ଘୋଷଣା କରୁଛି । ଏବେ ଖେଳ ଆରମ୍ଭ ହେଉ !

Prime Minister's Office
Text of PM’s address at the opening of 44th Chess Olympiad in Chennai
28 JUL 2022 9:16PM by PIB Delhi
Good evening Chennai! Vanakkam! Namaste!
Governor of Tamil Nadu, Shri R. N. Ravi ji, Chief Minister of Tamil Nadu, Shri M.K.Stalin ji, Ministers and dignitaries, FIDE President Mr. Arkady Dvorkovich ji, All the chess players and teams participating in this tournament, Chess lovers from all over the world, Ladies and gentlemen, I welcome you all to the 44th Chess Olympiad being held in India. The most prestigious tournament in chess has come to India, the home of chess. This tournament is here at a special time in India’s history. This is the year we are marking 75 years of freedom from colonial rule. it is our Azadi ka Amrit Mahotsav It is an honour to have you here at such an important time for our country.
Friends,
I would like to applaud the organisers of this tournament. In a very short period of time, they have made outstanding arrangements. We in India believe in ‘अतिथि देवो भव’, which means, ‘A guest is like God’. Thousands of years ago, Saint Thiruvalluvar said: इरुन-दोम्बी इलवाड़-वदेल्लाम् विरून-दोम्बी वेड़ाणमई सेय्दर् पोरुट्टु | It means, the whole purpose of earning a living and having a home is to be hospitable. We will make every effort to make you feel comfortable. We will help you bring your best game to the board.
Friends,
The 44th Chess Olympiad has been a tournament of many firsts and records. This is the first time the Chess Olympiad is being held in the place of origin of chess, India. It is coming to Asia for the first time in 3 decades. It has the highest ever number of countries participating. It has the highest ever number of teams participating. It has the highest number of entries in the women’s section. The first ever Torch Relay of the Chess Olympiad started this time. This Chess Olympiad will be in our memories forever.
Friends,
Since it is 75 years of our freedom, the Torch Relay for the Chess Olympiad travelled to 75 iconic locations. Its over twenty-seven thousand kilometre journey has ignited the minds of youngsters and motivated them to take up Chess. It is also a matter of pride that the torch relay for the Chess Olympiad will always start from India in the future. On behalf of every Indian, I extend my thanks to FIDE for this gesture.
Friends,
The place at which this Chess Olympiad is happening is most fitting. There are many temples in Tamil Nadu with beautiful sculptures that represent different sports. Sport has always been considered divine in our culture. In fact, in Tamil Nadu, you will find the temple of Chaturanga Vallabhanathar. This temple at Thirupoovanur has an interesting story related to chess. Even God played a game of chess with a princess! Naturally, Tamil Nadu has a strong historical connection with chess. This is why it is a chess powerhouse for India. It has produced many of India’s chess grandmasters. It is home to the finest minds, vibrant culture and the oldest language in the world, Tamil. I hope you get the opportunity to discover Chennai, Mahabalipuram and nearby areas.
Friends,
Sports is beautiful because it has the inherent power to unite. Sports brings people and societies closer. Sports nurtures a spirit of teamwork. Two years ago the world began to fight the biggest pandemic seen in a century. For a long time, life came to a standstill. In such times, it was various sports tournaments which brought the world together. Each tournament gave the important message - we are stronger when together. We are better when together. I am seeing the same spirit here. The post-COVID period has made us realise the importance of fitness and wellness, both physical and mental. That is why it is important to encourage sporting talent and invest in sporting infrastructure.
Friends,
I am glad to share that there has never been a better time for sports in India than the present. India had its best-ever performances in the Olympics, Paralympics and Deaflympics. We achieved glory even in sports where we had not won earlier. Today, sports is seen as a great profession of choice. India’s sporting culture is becoming stronger due to the perfect mix of two important factors. Energy of youth and enabling environment. Our talented youngsters, especially from small towns and villages, are bringing glory. It is heartening to see women at the lead of India’s sports revolution. The administrative framework, incentive structures and infrastructure have been revolutionized.
Friends,
Today is a good day for international sports. We have the 44th Chess Olympiad starting here in India. In the U.K, the 22nd Commonwealth Games will begin today. Thousands of athletes from many parts of the world are keen to make their nations proud. I wish them all the best!
Friends,
In sports, there are no losers. There are winners and there are future winners. I wish all the teams and players gathered here the very best for the 44th Chess Olympiad. I hope you form great memories of India and treasure them in the times to come. India will always welcome you with open arms. All the best! Now, I declare the 44th Chess Olympiad open! May the games begin!