NITI Aayog
NITI Aayog to launch the third edition of the India Innovation Index
20 JUL 2022 9:10AM by PIB Delhi
NITI Aayog will release the third edition of the India Innovation Index on the 21st of July, 2022 at an event in the NITI Bhawan. The India Innovation Index 2021 will be released by the Vice-Chairman, NITI Aayog, Shri Suman Bery, in the presence of Dr. V K Saraswat, Member; Shri Parameswaran Iyer, Chief Executive Officer and other esteemed dignitaries.
The release of the third edition of the index – the first and second editions were launched in October, 2019 and January, 2021, respectively – corroborates the Government’s continuous commitment towards transforming the nation into an innovation-driven economy.
The India Innovation Index 2021 is set against the backdrop of the pandemic, which has disrupted the global demographic landscape. Resilience and crisis-driven innovation have helped India bounce back, in these trying times. The India Innovation Index 2021, which examines innovation capacities and ecosystems at the sub-national level, highlights the recent factors and catalysts for promoting such crisis-driven innovation.
The third edition strengthens the scope of innovation analysis in the country by drawing on the framework of the Global Innovation Index (GII). The new framework presents a more nuanced and comprehensive outlook for measuring innovation performance in India, with the introduction of 66 unique indicators, as compared to the 36 indicators used in the preceding edition (viz. India Innovation Index 2020). Through this comprehensive framework, the index evaluates the innovation performance of all the states and union territories in India. The states and the union territories have been divided into 17 ‘Major States’, 10 ‘North-East and Hill States’, and 9 ‘Union Territories and City States’, for effectively comparing their performance.
A special section has also been introduced in the India Innovation Index 2021 for showcasing the detailed analysis of the drivers of innovation, by evaluating the improvement in the indicators. The states can assess their position and the factors that led to a change in their ranking vis-à-vis that in the India Innovation Index 2020.
With the India Innovation Index, NITI Aayog has commenced a journey to develop a coherent tool for benchmarking the innovation ecosystem of the country’s states and union territories, thereby fostering both competitive and cooperative federalism amongst them.
The event will also be live-streamed at: https://youtu.be/h9Esk5EFpP4

নীতি আয়োগ
নিতি আয়োগনা ইন্দিয়া ইন্নোভেসন ইন্দেক্সকী অহুমশুবা ইদিসন পুথোক্লগনি
20 JUL 2022 9:10AM by PIB Imphal
নিতি আয়োগনা জুলাই ২১, ২০২২দা নিতি ভবন্দা পাংথোকপা থৌরমদা ইন্দিয়া ইন্নোভেসন ইন্দেক্সকী অহুমশুবা ইদিসন পুথোক্লগনি। ইন্দিয়া ইন্নোভেসন ইন্দেক্স ২০২১ অসিবু নিতি আয়োগকী ভাইস চেয়র্মেন, শ্রী সুমন বেরীনা মেম্বর, দাঃ ভি.কে. সরস্বত; চীফ একজেক্যুতিব ওফিসর, শ্রী পরমেস্বরন আইয়র অমদি অতোপ্পা শক্নাইরবা মীওই কয়াগী মমাংদা পুথোক্কনি।
ওক্তোবর ২০১৯ অমসুং জনুৱারী ২০২১দা ইন্দেক্স অসিগী অহানবা অমসুং অনিশুবা ইদিসন মথংশিৎনা পুথোক্লবা তুংদা, অহুমশুবা ইদিসন অমুক পুথোক্লিবা অসিনা সরকারনা লৈবাকপু ইন্নোভেসন্না শাফু পীদুনা চলায়বা শেন্মিৎলোন অমা ওইহন্নবা লেপ্তনা হোৎনবগী মতৌ উৎলি।
ইন্দিয়া ইন্নোভেসন ইন্দেক্স ২০২১ অসি মালেমগী দেমোগ্রাফিক লেন্দস্কেপ্তা অচৌবা চৈথেং পীখিবা লাইচৎকী মতমদা য়ুম্ফম ওইদুনা শেম্বনি। নীংহন্নবা নাইদবা অমসুং ইরাংনা শাফু পীদুনা ইন্নোভেসন পাংথোকখিবনা মসিগুম্বা অরুবা তাঞ্জা অসিদা ভারতনা হান্নগী ফিভমদা অমুক হন্না লাকপদা তেংবাংখি। সব নেস্নেল লেভলদা ইন্নোভেসন পাংথোকপগী মতিক অমসুং ইকোসীস্তেম নীংথিনা য়েংশিল্লিবা ইন্দিয়া ইন্নোভেসন ইন্দেক্স ২০২১না ইরাংনা শাফু পীদুনা ইন্নোভেসন পাংথোকহল্লিবা হন্দক্কী থৌদোক অমসুং কেতালীস্তশিংদা অহেনবা মিৎয়েং চঙলি।
অহুমশুবা ইদিসন অসিনা গ্লোবেল ইন্নোভেসন ইন্দেক্স (জি.আই.আই.)গী ফ্রেমৱর্ক্তা য়ুম্ফম ওইদুনা লৈবাক অসিগী ইন্নোভেসন এনালাইসীস্কী স্কোপ্পু মপাঙ্গল হেন্না লৈহল্লি। অনৌবা ফ্রেমৱর্ক অসিনা মমাংগী ইদিসন্দা (ইন্দিয়া ইন্নোভেসন ইন্দেক্স ২০২০) শিজিন্নখিবা ইন্দিকেতর ৩৬কা চাংদম্নবদা তোপ-তোপ্পা ইন্দিকেতর ৬৬ নৌনা পুথোক্তুনা ভারতকী ইন্নোভেসন তৌবগী থৌওংগী চাং ওন্নবা হান্নদগী হেনবা পাক চাউরবা মিৎয়েং অমা মীয়ামদা তাক্লি। মসিগুম্বা পাক চাউরবা ফ্রেমৱর্ক অসিগী খুত্থাংদা ইন্দেক্স অসিনা ভারতকী রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী খুদিংগী ইন্নোভেসন পরফোর্মেন্স য়েংশিল্লি। রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংবু মখোয়গী পরফোর্মেন্সশিংবু নীংথিনা চাংদম্নবা য়ানবগীদমক্তা ‘মেজর স্তেত’ ১৭; ‘নোর্থ-ইস্ত অমসুং হিল স্তেত’ ১০ অমসুং ‘য়ুনিয়ন তেরিতোরী অসুং সিতী স্তেত’ ৯দা কাঙলুপ খায়দোক্লি।
ইন্নোভেসনগী শাফুশিংবু ইন্দিকেতরদা ফগৎলকপগী মতৌ য়েংশিন্দুনা কুপ্না নৈনবগী ৱারোল তাক্নবগীদমক্তা ইন্দিয়া ইন্নোভেসন ইন্দেক্স ২০২১দা অখন্নবা সেক্সন অমসু হৌদোক্লে। রাজ্যশিংনা মখোয়গী ফম য়েংবা য়াগনি অমসুং ইন্দিয়া ইন্নোভেসন ইন্দেক্স ২০২০গা চাংদম্নবদা মখোয়গী রেঙ্কিংদা অহোংবা লাকহল্লিবা হীরম কয়াগী মতাংদা য়েংশিনবসু য়াগনি।
নিতি আয়োগনা ইন্দিয়া ইন্নোভেসন ইন্দেক্সকা লোয়ননা লৈবাক্কী রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী ইন্নোভেসন ইকোসীস্তেম বেঞ্চমার্ক তৌবগী কান্নবা খুৎলায় অমা শেম্বগী খোঙচৎ হৌদোক্লে, অমসুং মসিনা মরম ওইরগা মখোয়গী মরক্তা কম্পিতিতিব অমসুং কোওপরেতিব ফেদেরেলিজমসু লৈহল্লে।
থৌরম অসি https://youtu.be/h9Esk5EFpP4 লাইব স্ত্রীম তৌগনি।