Prime Minister's Office
Prime Minister’s Address at the Rotary International World Convention
05 JUN 2022 9:50PM by PIB Delhi
The large family of Rotarians from around the world, Dear Friends, Namaste! I am glad to be addressing the Rotary International Convention Every Rotary gathering of this scale is like a mini-global assembly. There is diversity and vibrancy. All of you Rotarians are successful in your own fields. Yet, you have not restricted yourselves to work only. Your desire to make our planet better has brought you together on this platform. It is a true mix of success and service.
Friends,
This body has two important mottos. The first is - service above self. The second is - One profits most who serves best. These are important principles for the welfare of the entire humankind. Thousands of years ago our Saints and Sages gave us a powerful prayer -
'सर्वे भवन्तु सुखिनः,
सर्वे सन्तु निरामयः'।
It means, may every living being be happy and may every living being live a healthy life.
It is also said in our culture -
''परोपकाराय सताम् विभूतयः''।
It means, great souls work and live only for the well-being of others. We are the land of Buddha and Mahatma Gandhi who showed in action what living for others is all about.
Friends,
We all exist in an inter-dependent, inter-related and inter-connected world. Swami Vivekananda expressed it very well when he said and I quote:
“One atom in this universe cannot move without dragging the whole world along with it.” That is why, it is important that individuals, organisations and governments work together to make our planet more prosperous and sustainable. I am glad to see Rotary International work hard on several causes that have a positive impact on the earth. Take for example environmental protection. Sustainable development is the need of the hour. Inspired by our centuries old ethos of staying in harmony with nature, the 1.4 billion Indians are making every possible effort to make our earth cleaner and greener. Renewable energy is a growing sector in India. At the global level India has taken the lead in forming the International Solar Alliance. India is working towards - One Sun, One World, One Grid. At the recently held COP-26 Summit in Glasgow I had spoken about LIFE - Lifestyle for Environment. This refers to every human leading an environmentally conscious life. India's commitments on Net Zero by 2070 were also appreciated by the world community.
Friends,
I am glad that Rotary International is actively working on providing clean drinking water,
sanitation and hygiene. In India, we started the Swachh Bharat Mission or clean India movement in 2014. In five years we achieved near total sanitation coverage. This benefitted the poor and the women of India in particular. At present, India is marking
75 years since freedom from colonial rule. A new collective movement has taken shape to save water. This movement is inspired by our age old practices of water conservation combined with modern solutions.
Friends,
One of your other important causes, of growing local economies is very relevant in a post-COVID world. The Aatmabirbhar Bharat movement is taking shape in India. The aim is to make India self-reliant and also contribute to global prosperity. I must also share that India is among the largest and fastest growing start-up eco-systems in the world. Many of these start-ups are seeking to provide solutions to global challenges.
Friends,
We in India remain open to learning from global best practices and sharing ours with others. India is home to one seventh of humanity. Such is our scale that any achievement of India will have a positive impact on the world. Let me share the example of COVID-19 vaccination. When the once in a century COVID-19 pandemic came, people thought, India, with its large population would not be that successful in the fight against the pandemic. The people of India proved them wrong. India has administered almost 2 billion doses to our people. Similarly, India is working to eliminate TB by 2025. This is 5 years before the global target of 2030. I have given just a few examples. I invite the Rotary family to support these efforts at the grassroots.
Friends,
Before I conclude I will make a request to the entire Rotary family. In about two weeks, on 21st June the world will mark International Day of Yoga. Yoga, as you all know, is an effective passport to mental, physical, intellectual and spiritual wellness. Can the Rotary family observe Yoga Day all over the world in large numbers? Can the Rotary family also encourage regular practicing of Yoga among its members? You will see the benefits of doing so.
I once again thank you for inviting me to address this gathering. My best wishes to the entire Rotary International family. Thank you! Thank you very much!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରୋଟାରୀ ଇଣ୍ଟରନେସନାଲର ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
05 JUN 2022 9:50PM by PIB Bhubaneswar
ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଥିବା ରୋଟାରିଆନମାନଙ୍କର ବୃହତ ପରିବାର, ପ୍ରିୟ ବନ୍ଧୁଗଣ, ନମସ୍କାର! ରୋଟାରୀ ଇଣ୍ଟରନେସନାଲ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଏହି ଭଳି ପ୍ରତ୍ୟେକ ରୋଟାରୀ ସମାବେଶ ଏକ ମିନି-ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଆସେମ୍ବ୍ଲି ପରି । ସେଠାରେ ବିବିଧତା ଏବଂ ସ୍ପନ୍ଦନ ଅଛି । ଆପଣ ସମସ୍ତେ ନିଜ ନିଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଫଳ ଅଟନ୍ତି । ତଥାପି, ଆପଣ କେବଳ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାରେ ନିଜକୁ ସୀମିତ କରିନାହାଁନ୍ତି । ଆମର ପୃଥିବୀକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାକୁ ତୁମର ଇଚ୍ଛା ତୁମକୁ ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଏକାଠି କରିଛି । ଏହା ସଫଳତା ଏବଂ ସେବାର ପ୍ରକୃତ ମିଶ୍ରଣ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଶରୀରରେ ଦୁଇଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ ଅଛି । ପ୍ରଥମଟି ହେଉଛି - ନିଜସ୍ୱ ଉପରେ ସେବା ଦ୍ୱିତୀୟଟି ହେଉଛି - ଜଣେ ଅଧିକ ଲାଭ କରେ ଯିଏ ସର୍ବୋତ୍ତମ ସେବା କରେ । ସମଗ୍ର ମାନବଜାତିର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଏଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୀତି । ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆମର ସାଧୁ ଓ ସନ୍ଥମାନେ ଆମକୁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ପ୍ରାର୍ଥନା ଦେଇଥିଲେ -
“ସର୍ବେ ଭବନ୍ତୁ ସୁଖୀନଃ,
ସର୍ବେ ସନ୍ତୁ ନିରାମୟଃ’ ।
ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜୀବ ଖୁସିରେ ରୁହନ୍ତୁ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜୀବ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନଯାପନ କରନ୍ତୁ ।
ଏହା ଆମ ସଂସ୍କୃତିରେ ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଇଛି -
“ପରୋପକାରାୟା ସତାମ୍ ବିଭୁତୟଃ” ।
ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି, ମହାନ ଆତ୍ମାମାନେ କେବଳ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି । ଆମେ ବୁଦ୍ଧ ଏବଂ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଭୂମିରେ ଅଛୁ ଯେଉଁମାନେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବଞ୍ଚିବା କ\'ଣ ତାହା କାର୍ଯ୍ୟରେ କରି ଦେଖାଇଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏକ ର୍ନିଭରଶୀଳ, ଆନ୍ତଃ- ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଆନ୍ତଃ-ଯୋଗାଯୋଗ ଦୁନିଆରେ ଅଛେ । ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ସେତେବେଳେ ଏହାକୁ ଭଲ ଭାବେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଏବଂ ମୁଁ ଏହାକୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରିଥିଲି:
“ଏହି ବ୍ରହ୍ମାଣ୍ଡରେ ଗୋଟିଏ ପରମାଣୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଏହା ସହିତ ଟାଣି ନ ପାରି ଗତି କରିପାରିବ ନାହିଁ । ସେଥିପାଇଁ, ଆମ ପୃଥିବୀକୁ ଅଧିକ ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ, ସଂଗଠନ ଏବଂ ସରକାର ମିଳିତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଜରୁରୀ ଅଟେ । ପୃଥିବୀ ଉପରେ ସକରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଉଥିବା ବିଭିନ୍ନ କାରଣ ଉପରେ ରୋଟାରୀ ଇଣ୍ଟରନେସନାଲ୍ର କଠିନ ପରିଶ୍ରମରେ କରି ମୁଁ ଖୁସି । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା । ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା । ପ୍ରକୃତି ସହିତ ସୁସମ୍ପର୍କରେ ରହିବାର ଆମର ଶତାବ୍ଦୀ ପୁରୁଣା ନୈତିକତା ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ ୧.୪ ବିଲିୟନ ଭାରତୀୟ ଆମ ପୃଥିବୀକୁ ଅଧିକ ପରିଷ୍କାର ଏବଂ ସବୁଜ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି । ନବୀକରଣ ଯୋଗ୍ୟ ଶକ୍ତି ଭାରତରେ ଏକ ବଢୁଥିବା କ୍ଷେତ୍ର ଅଟେ । ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଭାରତ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମିଳିତ ମଞ୍ଚ ଗଠନ କରିବାକୁ ଆଗେଇ ଆସିଛି । ଭାରତ ଗୋଟିଏ ସୂର୍ଯ୍ୟ, ଗୋଟିଏ ବିଶ୍ୱ, ଗୋଟିଏ ଗ୍ରୀଡ୍ ଆଡକୁ କାମ କରୁଛି । ନିକଟରେ ଗ୍ଲାସଗୋରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ସିଓପି-୨୬ ସମ୍ମିଳନୀରେ ମୁଁ ଲାଇଫ୍‍ - ପରିବେଶ ପାଇଁ ଜୀବନଶୈଳୀ ବିଷୟରେ କହିଥିଲି । ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବେଶକୁ ସଚେତନ ଜୀବନଯାପନ କରୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ମଣିଷକୁ ସୂଚିତ କରେ । ୨୦୭୦ ସୁଦ୍ଧା ନେଟ୍ ଜିରୋ ଉପରେ ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ରୋଟାରୀ ଇଣ୍ଟରନେସନାଲ ବିଶୁଦ୍ଧ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଇବାକୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି,
ପରିମଳ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା । ଭାରତରେ, ଆମେ ୨୦୧୪ ରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ୍ ବା ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଆନ୍ଦୋଳନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଗରିବ ଏବଂ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଭାରତର ମହିଳାମାନେ ଉପକୃତ ହୋଇଥିଲେ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତ ଚିହ୍ନିତ କରୁଛି ।
ଉପନିବେଶ ଶାସନରୁ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ । ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ସାମୂହିକ ଆନ୍ଦୋଳନ ରୂପ ନେଇଛି । ଆଧୁନିକ ସମାଧାନ ସହିତ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣର ପୁରୁଣା ଅଭ୍ୟାସ ଦ୍ୱାରା ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କୋଭିଡ ପରବର୍ତ୍ତୀ ବିଶ୍ୱରେ ବଢୁଥିବା ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଅନ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାରଣ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଭାରତରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଆନ୍ଦୋଳନ ରୂପ ନେଇଛି । ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତକୁ ଆତ୍ମର୍ନିଭରଶୀଳ କରିବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ସମୃଦ୍ଧତା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅବଦାନ ରଖିବା । ମୁଁ ଏହା ମଧ୍ୟ ସେୟାର କରିବାକୁ ଚାହଁ ଯେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ତଥା ଦ୍ରୁତଭାବେ ବଢୁଥିବା ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଇକୋ-ସିଷ୍ଟମ ମଧ୍ୟରେ ଅଛି । ଏହି ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଆହ୍ୱାନର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋତ୍ତମ ବ୍ୟବସ୍ଥାରୁ ଶିଖିବା ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ସହିତ ଏହାକୁ ସେୟାର କରିବା ପାଇଁ ଖୋଲା ରହିବା । ଭାରତରେ ମାନବିକତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସପ୍ତମ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି । ଏହା ହେଉଛି ଆମର ମାପକାଠି ଯେ ଭାରତର ଯେକୌଣସି ସଫଳତା ବିଶ୍ୱ ଉପରେ ସକରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ । ମୋତେ କୋଭିଡ-୧୯ ଟୀକାକରଣର ଉଦାହରଣ ସେୟାର କରିବାକୁ ଦିଅ । ଯେତେବେଳେ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଥରେ କୋଭିଡ-୧୯ ମହାମାରୀ ଆସିଲା, ଲୋକମାନେ ଭାବିଲେ, ଭାରତ, ଏହାର ବିଶାଳ ଜନସଂଖ୍ୟା ଯୋଗୁଁ ମହାମାରୀ ବିରୋଧରେ ଲଢେଇରେ ସେତେ ସଫଳ ହେବ ନାହିଁ । ଭାରତର ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ଭୁଲ ପ୍ରମାଣିତ କଲେ । ଭାରତ ଆମ ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରାୟ ୨ ବିଲିୟନ ଟିକା ଦେଇଛି । ସେହିଭଳି, ଭାରତ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ଯକ୍ଷ୍ମା ଦୂର କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ୨୦୩୦ ର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟର ଏହା ୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ହାସଲ କରାଯିବ । ମୁଁ କେବଳ କିଛି ଉଦାହରଣ ଦେଇଛି । ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଏହି ପ୍ରୟାସକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ମୁଁ ରୋଟାରୀ ପରିବାରକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ମୋର ବକ୍ତବ୍ୟ ସମାପ୍ତ କରିବା ପୂର୍ବରୁ, ମୁଁ ପୁରା ରୋଟାରୀ ପରିବାରକୁ ଏକ ଅନୁରୋଧ କରିବି । ପ୍ରାୟ ଦୁଇ ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ, ୨୧ ଜୁନ୍ ରେ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗ ଦିବସ ପାଳନ କରିବ । ଯୋଗ, ଯେପରି ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି, ମାନସିକ, ଶାରୀରିକ, ବୌଦ୍ଧିକ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସୁସ୍ଥତା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପଦକ୍ଷେପ । ରୋଟାରୀ ପରିବାର ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଯୋଗ ଦିବସ ପାଳନ କରିପାରନ୍ତି କି? ରୋଟାରୀ ପରିବାର ମଧ୍ୟ ଏହାର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗର ନିୟମିତ ଅଭ୍ୟାସକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିପାରିବ କି? ଆପଣ ଏହା କରିବାର ଲାଭ ଦେଖିବେ ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବାକୁ ମୋତେ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଉଛି । ସମଗ୍ର ରୋଟାରୀ ଇଣ୍ଟରନେସନାଲ ପରିବାରକୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା । ଧନ୍ୟବାଦ! ଆପଣଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ!