Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address on the launch of development initiatives at Banas Dairy in Diyodar, Gujarat
19 APR 2022 5:37PM by PIB Delhi
Namaste!
Hope you are doing fine. I apologize to you as I will have to speak in Hindi in the beginning, because the friends from media requested me that it would be better if I speak in Hindi. Therefore, I decided to acknowledge their request.
The soft-spoken and popular Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendrabhai Patel, my senior colleague in Parliament and President of Gujarat Pradesh Bharatiya Janata Party Shri C.R. Patil, Minister in Gujarat Government Jagdish Panchal, the sons of this soil, Shri Kirtisingh Vaghela and Gajendra Singh Parmar, Members of Parliament Shri Parbatbhai, Shri Bharat Singh Dabhi and Dineshbhai Anavadia, Chairman of Banas Dairy and energetic colleague Shankar Chaudhary, other dignitaries, sisters and brothers!
I bow before this holy land of Maa Nareshwari and Maa Ambaji. I also greet all of you. This is perhaps for the first time in my life that about two lakh mothers and sisters are blessing us all today. I could not hold my emotions when you were blessing me. The blessings of the mothers of the land of Maa Jagdamba are priceless and the core of priceless power and energy. I respectfully bow to all the mothers and sisters of Banas.
Brothers and sisters,
I have been to different places here in the last one or two hours. I also interacted in great detail with the beneficiary sisters of the government schemes related to the dairy sector. I also got the opportunity to visit the new complex where the potato processing plant has been built. I am very impressed by what I saw, the discussions that took place and the information given to me during this entire period and I extend my heartfelt congratulations to all the colleagues of the Banas Dairy and all of you.
Here one can experience clearly how the rural economy and the empowerment of mothers and sisters can be strengthened and how the cooperative movement can give a push to the AatmaNirbhar Bharat campaign. A few months back, I had the opportunity to lay the foundation stone of Banas Dairy Sankul in my parliamentary constituency Varanasi.
I express my heartfelt gratitude to Banas Dairy for taking the resolve from the soil of Gujarat to serve the farmers and cattle-rearers of my parliamentary constituency of Kashi. I am indebted to all of you as an MP of Kashi and I especially thank Banas Dairy from the bottom of my heart. Today my happiness has increased manifold by being a part of the program to launch the Banas Dairy Sankul here.
Brothers and sisters,
The inaugurations and foundation stones of various projects are the best examples of building the future with our traditional strength. Banas Dairy Complex, cheese and whey powder plants are important in the expansion of the dairy sector, but Banas Dairy has also proved that other resources can also be used to increase the income of local farmers.
Now tell me, is there anything to do with potatoes and milk, is there any connection? But Banas Dairy also found the connection between the two. Along with milk, buttermilk, curd, cheese, ice cream, Banas Dairy has empowered the farmers through products like Aloo-Tikki, Aloo Veg, French Fries, Hash Brown and Burger Patties. This is also a good step towards making India's local products global.
Friends,
We can see how Kankrej cows, Mehsani buffalos and potatoes can change the fortunes of the farmers of Banaskantha, a district with scanty rainfall. Banas Dairy provides the best potato seeds to the farmers and also gives them better price of potato. This has opened a new avenue for potato farmers to earn crores of rupees. And it's not just limited to potatoes. I have constantly talked about Sweet Revolution and called the farmers for honey production for additional income. Banas Dairy has also adopted this seriously. It was a pleasure to know that Banas Dairy has made a great plan regarding groundnut and mustard, which is the strength of Banaskanta. Your organization is also setting up oil plants to give impetus to the government's campaign for self-sufficiency in edible oil. This is a big incentive for oilseed farmers.
Brothers and sisters,
Today a Bio-CNG plant has been inaugurated here and the foundation stone for four Gobar Gas plants has been laid. Banas Dairy is going to set up many such plants across the country. These are going to help the government's ‘Wealth from Waste’ campaign. Many goals are being achieved simultaneously through GobarDhan. It is reinforcing cleanliness in villages, cattle farmers are generating revenue from cow dung and Bio-CNG and electricity are being generated from cow dung. Importantly, the organic manure procured through this process will help the farmers a lot and will be a step towards protecting our Mother Earth. When such initiatives of Banas Dairy will reach the entire country then our rural economy and villages will be strengthened and our sisters and daughters will be empowered.
Friends,
Gujarat’s pinnacle of success and development makes every Gujarati proud. I also experienced this yesterday at Vidya Samiksha Kendra in Gandhinagar. Vidya Samiksha Kendra is becoming a great force to shape the future of the children of Gujarat and our future generations. The use of technology in our government primary school is a wonder for the world.
Although I have been associated with this sector from the beginning, I had specially gone to see it in Gandhinagar on the invitation of the Gujarat government yesterday. I am very happy to see the expansion of Vidya Samiksha Kendra and the excellent use of technology. This Vidya Samiksha Kendra has emerged as a centre giving direction to the entire country under the leadership of our popular Chief Minister Shri Bhupendrabhai.
Earlier I was scheduled to be there for an hour, but I was so engrossed in understanding everything that I spent two-and-a-half hours. I also talked at length with the school children and the teachers. Many children belonged to different places - South Gujarat, North Gujarat and Kutch-Saurashtra.
Today, this Vidya Samiksha Kendra has become a center of energy, a living energy for more than 4.5 lakh teachers and more than 1.5 crore students from more than 54,000 schools of Gujarat. This center has been equipped with modern facilities like Artificial Intelligence, Machine Learning, Big Data Analysis, etc.
Vidya Samiksha Kendra analyzes 500 crore data sets every year. Tasks related to assessment test, examination at the end of session, school recognition and attendance of children and teachers are done. Vidya Samiksha Kendra has an important role in ensuring the identical time table across all the schools in the state, setting question papers and evaluation of answer sheets. Due to this centre, the attendance of children in schools has increased by 26 percent.
This modern center can bring massive changes in the field of education in the entire country. I would also ask the concerned ministries and officials of the Government of India to study the Vidya Samiksha Kendra. The concerned ministries of different states should also come to Gandhinagar and study its mechanism. The more children of the country get the benefit of the modern system like Vidya Samiksha Kendra, the more bright the future of India will be.
Now I should concentrate on Banas. When I have to visit the land of Banas, I bow my head respectfully to Shri Galba Kaka for conceptualizing Banas Dairy. The dream of Galba Kaka, the farmer’s son, about 60 years ago, has become a huge banyan tree today. He has created a new economic power for every household of Banaskantha. Therefore, I pay my respects to Galba Kaka. I also salute the mothers and sisters of Banaskantha for taking care of animals like their own children. The mothers and sisters of my Banaskantha themselves hesitate to drink water if the cattle do not get fodder or water. They do not leave the cattle alone even if they have to leave their houses for attending any marriage in their family or festival. It is the result of renunciation and penance of mothers and sisters that Banas has flourished today. Therefore, I respectfully bow to the mothers and sisters of Banaskantha.
Banas Dairy did commendable work even during Corona. It built a medical college in the name of Galba Kaka and now it is focusing on potatoes, animals, milk, cow dung, honey and runs the energy center. It is now engaged in the education of the children. In a way, the cooperative movement of Banas Dairy has become the center of a bright future for the entire Banaskantha. There should be a vision for that too and it is evident the way Banas Dairy has expanded in the last seven-eight years. It is due to my belief in Banas Dairy that I was always present in any program when I was Chief Minister and now that you have sent me to Delhi I have not even deserted you. I was always with you in your moments of happiness and sorrow.
Today Banas Dairy is working in UP, Haryana, Rajasthan and Odisha from the land of Somnath to Jagannath, Andhra Pradesh and Jharkhand to give maximum benefits to their cattle rearers. Being the world's largest milk producing country, the livelihood of crores of farmers depends on milk. Even the top economists do not pay attention to the figures regarding this industry. In our country, 8.5 lakh crore tonnes of milk is produced annually. The decentralized economic system in villages is an example of this. The production of wheat and rice is also not 8.5 lakh crores tonnes compared to milk production. The milk production is much more than that. And small farmers having two-three-five bighas of land get the maximum benefit of the dairy sector. Life becomes difficult for our farmer brothers when there is no rain or shortage of water. In such a situation, the farmers feed the family by rearing cattle. This dairy has taken utmost care of small farmers. I went to Delhi with this upbringing regarding the concerns of small farmers. I took responsibility of small farmers of the entire country, and today, I deposit two thousand rupees directly in the accounts of farmers thrice a year.
A former Prime Minister earlier said that only 15 paise out of one rupee from Delhi reaches people. And this Prime Minister says that out of every rupee spent by the Centre, the entire 100 paise reaches the beneficiaries and money is deposited into the accounts of the farmers. I congratulate everybody from my heart to the Government of India, the Government of Gujarat and the cooperative movement of Gujarat for doing all these things together. They should be applauded.
Just now Bhupendrabhai referred to organic farming very passionately. This is my experience that once people of Banaskantha get to understand something, they do not back out. Initially, it requires hard work. I remember I was tired of telling people to abandon electricity. The people of Banas used to think that Modi does not know anything and used to oppose me. But when the farmers of Banas finally realized its benefits, they went 10 steps ahead of me. They launched a huge campaign to preserve water, adopted drip irrigation and today the people of Banaskantha are bringing revolutionary changes in the field of farming.
I have full faith that people will consider the waters of Maa Narmada in Banas as the god’s offering. The country is celebrating the Amrit Mahotsav of freedom on the occasion of 75 years of independence. I urge the people of Banas to build 75 huge ponds so that there is enough water in this dry land after a spell of one or two good rains. If you make such arrangements and make a beginning to build ponds, this land will become virtuous. I expect the people to run a massive campaign in this regard in the next two-three months before the arrival of the rainy season in June so that all the 75 ponds are brimming with water by August 15, 2023 on the occasion of the Amrit Mahotsav of freedom. As a result, we will overcome minor problems. I am your companion like somebody who works in the field. Therefore, I want to work with you as a companion by standing with you.
Now Nada Bet has become a centre of tourism. Gujarat has shown the example how to develop the border district of India. The Rann festival on the border of Kutch has made the villages of the entire region economically vibrant. With the launch of the border viewing point at Nada Bet, all the villages along the border of Banas and Patan districts will come to life with tourism. There will be several opportunities for livelihood even in the remotest villages. This is the best example how there can be many avenues for development and how can we bring changes in the most difficult situation by remaining in the lap of nature. I am offering this priceless gem to the citizens of Gujarat and the country. I am also grateful to Banas Dairy for inviting me for this program. Raise your hands and say ‘Bharat Mata Ki Jai’ loudly.
Bharat Mata ki – Jai, Bharat Mata ki – Jai!
Many thanks!
Disclaimer: This is a translation of the Prime Minister’s address. The original speech is in Hindi and Gujarati languages.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না গুজরাতকী দিয়োদরদা লৈবা বনাস দাইরীদা চাউখৎ-থৌরাংগী থৌশিলশিং হৌদোকপদা থমখিবা ৱারোল
19 APR 2022 5:37PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
ময়াম্না য়াম্না হরাওবীরি। ঐহাক্না অহৌবা অসিদি হিন্দীদা খরা ঙাংজবা তারি মসিগীদমক হৌজিক ঐহাকপু ঙাকপীয়ু হায়জরি। মরমদি মেদিয়াগী ইচিল-ইনাওশিংনা হিন্দী ঙাংবনা হেন্না ফগনি হায়না হায়বীরকই, অদুনা পুম্নমক ঙাংদ্রবসু মখোয়না হায়রকপা অদু তারগা ৱাহৈ খরদি ঙাংজরগে।
গুজরাতকী মমিং লৈরবা মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্রভাই পতেল, পার্লিয়ামেন্তদা ঐহাক্কী মরুপ, শ্রী সি.আর. পতিল, গুজরাত প্রদেশ ভারতিয় জনতা পার্তীগী প্রসিদেন্ত, শ্রী জগদিশ পঞ্চল, গুজরাত সরকারগী মন্ত্রী, লমদম অসিগী মচা, শ্রী কির্তিসিংহ বাঘেলা, শ্রী গজেন্দ্র সিংহ পরমার, পার্লিয়ামেন্তগী মেম্বর, শ্রী পরবত ভাই, শ্রী ভরত সিংহ দাভী, দিনেস ভাই অনাবাদিয়া, বনাস দাইরীগী চিয়রমেন ঐহাক্কী ইনাও শঙ্কর চৌধরী, অতোপ্পা মশক নাইবা মীওইশিং, ইচিল-ইনাওশিং!
ঐহাক্না ইমা নরেশ্বরী অমসুং ইমা অম্বাজীগী শেংলবা লমদম অসিবু ইকাই খুম্নবা উৎচরি। ঐহাক্না ময়াম্বসু খুরুমজরি! ইমা-ইবেল অমসুং ইচে-ইচল লাক অমা মখাইনা পুন্না লাক্তুনা ঙসি মফম অসিদা ঐহাকপু থৌজানবীবগী অসিগুম্বা খুদোংচাবা ফংজবা ঐহাক্কী পুন্সিদা অহানবা ওইরি। অমসুং নখোয়না ওবরন (বলেয়া) তৌবা মতমদা ঐহাক্না পুক্নীং নীংশিরকখি। নখোয়গী থৌজালশিং, ইমা জগদমবাগী লমদমগী ইমাংশিংনা ঐঙোন্দা থৌজাল পীনবীবা অসি মমল য়াম্লবা থৌজাল অমনি। ঐহাক্না বনাসকী ইমা-ইবেল অমসুং ইচিল-ইনাও পুম্নমকপু ইকাই খুম্নবা উৎচরি।
ইচিল-ইনাওশিং,
হৌখিবা পুং অমা অনি অসিদা ঐহাক্না মফম অসিগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা চৎপা ফংজখি। ঐহাক্না দাইরী সেক্তরগা মরী লৈনবা সরকারগী স্কিমশিংগী এনিমেল হসবেন্দীগী বেনিফিসরী ইচে-ইচলশিংগা লোয়ননা কুপ্না ৱারী শাবা ফংজখি। ঐহাক্না নৌনা শাখিবা কমপ্লেক্স, পোতেতো প্রোসেসিং প্লান্তদা চৎপগী খুদোংচাবা ফংজখি। ঐহাক্না উরিবা, মফম অসিদা খন্ন-নৈনখিবা, ঐঙোন্দা পীবিরকখিবা ই-পাউ অদুদা ঐহাক্না য়াম্না অপেনবা পোকখি অমসুং দাইরী অসিগী মরুপ পুম্নমক্ত অমসুং নখোয় পুম্নমক্তা ঐহাক্না থমোয় শেংনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
ভারতকী খুঙ্গংগী শেন্মীৎলোনবু, ইমা-ইবেল অমসুং ইচে-ইচলশিংবু শক্তি পীবদা করম্না মপাঙ্গল কনখৎহনগনি, কো-ওপরেতিব মুফমেন্ত হায়বদি সরকারনা করম্না আত্মনির্ভর ভারত অভিয়ান অসিবু মপাঙ্গল কনখৎহনগনি হায়বা পুম্নমক অসি মফম অসিদা হকথেংননা এক্সপরিয়েন্স তৌবা ফংগনি। থা খরগী মমাংদা ঐহাক্কী কেন্দ্র বারানসীদা ঐহাক্না বনাস কাশী সঙ্কুলগী উরেপ-উয়ুং তম্বগী খুদোংচাবা ফংজখি।
ঐহাক্না বনাস দাইরীবু থমোয় শেংনা তৌবীমল খঙবা উৎচরি, ঐহাক্কী লমদম কাশীদা লাক্লবা মতুংদসু মফম অদুগী লৌমীশিং, শা-শন লোইরিবা মীওইশিংগী শেবা তৌখি, গুজরাতকী বনাস দাইরীনা ফিরেপ চেৎনা লেপখি অমসুং মসি হৌজিক ওইথোকপা ঙমলক্লি। মসিগীদমক ঐহাক্না কাশীগী এম.পি. অমা ওইনা বনাস দাইরীবু থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মফম অসিদা বনাস দাইরী সঙ্কুল হৌদোকপগী থৌরমদা শরুক য়াবা ফংজবা অসিদা ঙসি ঐহাক্কী নুংঙাইবা অসি শরুক কয়া হেনগৎখি।
ইচিল-ইনাওশিং,
মফম অসিদা ঙসি শঙ্গারিবা অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্লিবশিং অসিনা ঐখোয়গী চৎনবীগী মপাঙ্গল অদুগা লোয়ননা তুংলমচৎ শেমগৎপগী অফবা খুদমশিং ওইরি। বনাস দাইরী কমপ্লেক্স, চীজ অমসুং ৱে প্লান্ত, পুম্নমক অসি দাইরী সেক্তর পাকথোক-চাউথোকহনবদা মরু ওই, বনাস দাইরীনা মফম অসিগী লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহনবদা অতোপ্পা রিসোর্সশিং শীজিন্নবা য়াই হায়নসু উৎখি।
অলু অমসুং শঙ্গোগা করি মরী লৈনবগে, অনি অসিগী ওইবা অপুনবা করি লৈবগে? ঐঙোন্দা হায়বীয়ু। অদুবু বনাস দাইরীনা মসিসু হাপচিনখি। শঙ্গোম, বত্তরমিল্ক, শঙ্গোম অফম্বা, শঙ্গোম-সনা, আইস ক্রীমগা লোয়ননা অলু-তিক্কী, অলু বেজ, ফ্রেঞ্চ ফ্রাইজ, হেশ ব্রাউন, বর্গর পেতীজ অসিগুম্বা প্রদক্তশিং অসিবু বনাস তাইরীনা লৌমীশিংগী শক্তি ওইহনখি। মসি ভারতপু ভোকেল ফোর লোকেল ওইহন্নবা মাইকৈদা চংশিনবা অফবা খোঙথাং অমনি।
মরুপশিং,
ঙসি বনাসকান্থাদা ঐখোয়না নোং লীক্না তাবা বসানকান্থ অসিগুম্বা জিলা অমদা কানকরেজ শন, মেহসানী ইরোই অমসুং অলুনা লৌমীশিংগী লাইক্তা অহোংবা পুরকপা ঙম্মি হায়বা উবা ফংলে। বনাস দাইরীনা লৌমীশিংদা খ্বাইদগী অফবা অলু চারশিংসু পীরি অমসুং অলুশিং অফবা মমলসু পীরি। মসিনা অলু থাবা লৌমীশিংদা লুপা করোর কয়া তানবা য়ানবা অনৌবা লম অমা পীরি। অমসুং মসি শুপ্নগী অলু খক্তদা লোইশিন্দ্রি। ঐহাক্না স্বীৎ রিভোল্যুসনগী মতাংদা তোইনা হায়জৈ, লৌমীশিংবু খোহী পুথোকহন্দুনা অহেনবা শেল তান্নবা হায়খি, মসি বনাস দাইরীদা য়াম্না নীংথিনা পাঙথোক্লি। ঐহাক্না বনাসকান্থাগী অতোপ্পা মপাঙ্গল অমগী মরমদসু খঙই – লৈবাকহৱাই অমসুং হঙ্গাম থাও অসিনি, দাইরী অসিনা অচৌবা থৌরাং অমা পাইখৎলি। চানবা থাওদা আত্মনির্ভর ওইনবা সরকারগী কেম্পেন অসিদা শাহৌ পীনবা নখোয়গী ওর্গনাইজেসন্না ওইল প্লান্তশিং লিংখৎহল্লি। মসি থাও শুনবা মরুশিং থারিবা লৌমীশিংগী ওইনা অচৌবা থৌরাং অমনি।
ইচিল ইনাওশিংম
ঙসি মফম অসিদা বাইও-সি.এন.জি প্লান্ত শঙ্গারি অমসুং গোবর গ্যাস প্লান্ত ৪গী উরেপ-উয়ুংসু তমখি। অসিগুম্বা প্লান্ত কয়ামরু বনাস দাইতীনা লৈবাক শিনবা থুংবদা লিংখৎনবা হোৎনরি। মসি অমোৎপদগী লন ওলহন্নবা সরকারগী অভিয়ান্দা মতেং ওইরগনি। গোবরধনগী খুত্থাংদা অমুক্তদা পান্দম কয়া ফংবা ঙমলি। অহানবদা, মসিনা খুঙ্গংশিং লুনান্না থম্বদা মপাঙ্গল হাপ্লি, অনিশুবদা, মসিনা শা-শন লোইবা লৌমীশিংদা শনথীদগী শেল লাকহল্লি। অহুমশুবদা, শনথীদগী বায়ো-CNG অমসুং মৈ অসিগুম্বা প্রদক্তশিং পুথোক্লি। মরিশুবদা, অপুনবা থৌওং অসিদগী ফংলিবা ওর্গানিক মেন্যুর অসিনা লৌমীশিংদা চাউনা মতেং পাংলি। অসিগুম্বা খোঙথাংশিং অসি বনাস দাইরীগী খুত্থাংদা লৈবাক পুম্বদা য়ৌরবা মতমদা ঐখোয়গী খুঙ্গংগী শেন্মীৎলোন অসি মপাঙ্গল কনখৎলক্কনি, খুঙ্গংশিংনা মপাঙ্গল কল্লক্কনি, ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিংদা শক্তি পীবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
ঙসি গুজরাতনা মাইপাকপগী য়ৌরিবা থাক অসিনা, চাউখৎপগী য়ৌরিবা থাক অসিনা গুজরাত্তি পুম্নমক্তা চাউথোকচবা পোকহল্লি। মসি ঙরাং ঐহাক্না গান্ধীনগরগী বিদ্যা সমীক্ষা কেন্দ্রদা খঙবা ঙমখি। গুজরাতকী অঙাংশিংগী তুংলমচৎ, ঐখোয়গী তুংগী মীরোলশিংগী তুংলমচৎ শেম্নবগীদমক বিদ্যা সমীক্ষা কেন্দ্রনা শক্তি অমা ওইরি। ঐখোয়গী সরকারগী প্রাইমরী স্কুলনা মসিগীদমক অসুক চাউখ্রবা তেক্নোলোজী শীজিন্নবা অসি মালেমগী ওইনা অঙকপা ঙমনি।
মমাংদা সেক্তর অসিদা ঐহাক্না থৌজখ্রবদু ঙরাং গুজরাত সরকারনা বর্তন তৌরকপদগী ঐহাক্না অখন্ননা গান্ধীনগরদা চৎখি। বিদ্যা সমীক্ষা কেন্দ্রদা তৌরিবা থবক্কী মওং, মসিদা তেক্নোলোজী নীংথিনা শীজিন্নবা অসি উবদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওখি। বিদ্যা সমীক্ষা কেন্দ্রনা ঐখোয়গী মমিং লৈরবা মুখ্য মন্ত্রূ শ্রী ভুপেন্দ্র ভাই পেতেলগী লুচিং মখাদা সেন্তর অসিনা লৈবাক পুম্বদা মাইকৈ তাক্লি।
অদোমসু খনবীয়ু, ঐহাক্না মফম অদুদা পুং অমা খক্তগী চৎখি অদুবু মফম অদুদা লৈরম্লিবা মতৌ অদুনা পুক্নিং চীংশিনখিবনা ঐহাক্না মফম অদুদা পুং অমগী প্রোগ্রাম অদু পুং অনি মখাই ওইনা পাঙথোকখি। স্কুলগী অঙাংশিং, ওজাশিংগা লোয়ননা ঐহাক্না কুপ্না ৱারী শাখি। অঙাং কয়ামরুমদা অসি খা গুজরাত, অৱাং গুজরাত, কচ্ছ সৌরাস্ত্র – অসিগুম্বা তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদগীনি।
ঙসি বিদ্যা সমীক্ষা কেন্দ্র অসি গুজরাতকী ওজা লাখ মরি মখাই, স্কুল লিশিং ৫৪ হেনবগী মহৈরোয় ১.৫ হেনবগী পাঙ্গলগী সেন্তর অমনি, লিবিং ইনর্জী অমনি। সেন্তর অসিদা এ.আই., মেছিন লর্নিং অমসুং অচৌবা দেতা এনালাইতিক্স অনিগুম্বা মতমগা চুনবা ফেসিলিতীশিং লৈ।
বিদ্যা সমীক্ষা কেন্দ্রনা চহি খুদিংগী দেতা সেৎ করোর ৫০০ এনালাইজ তৌখি। মসিদা এসেসমেন্ত তেস্ত, সেসন-এন্দ একজামিনেসন, স্কুল এক্রেদিতেসন, অঙাংশিংগী অমসুং ওজাশিংগী এতেন্দেন্সকা মরী লৈনবা থবক তৌরি। রাজ্য পুম্বদা লৈরিবা স্কুলশিংগী ওইনা মান্নবা তাইম-তেবল, ক্বেসন পেপরশিং, চেক তৌবা পুম্নমক অসিদা বিদ্যা সমীক্ষা কেন্দ্রনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। সেন্তর অসিনা মরম ওইরগা স্কুলশিংদা অঙাংশিং কারকপগী চাং অসি চাদা ২৬ হেনগৎলকখি।
এজুকেসনগী লমদা অনৌবা সেন্তর অসিনা লৈবাক পুম্বদা অচৌবা অহোংবশিং পুরকপা ঙমগনি। ঐহাক্না লৈবাক অসিগী এজুকেসনগা মরী লৈনবা স্তেকহোল্দরশিং, ওফিসরশিং অমসুং অতোপ্পা রাজ্যশিংদা অসিগুম্বা মখলগী ফেসিলিতী অসি নৈন্নবা অমসুং শীজিন্ননবা হায়জরি। বিদ্যা সমীক্চা কেন্দ্রগুম্বা মোদর্ন সিস্তেমদগী লৈবাক অসিগী অঙাং কয়ানা কান্নবা ফংলবা মতমদা ভারতকী তুংলমচৎ অসি হেন্না মঙাল লৈগনি।
হৌজিক ঐহাক্না ময়ামদা ঐখোয়গী বনাসকী মতাংদা অমুক ৱারী শাজরগে, অহানবা ওইনা বনাস দেরীগা লোয়ননা বনাসকী লমদম অসিদা লাকচবদা ঐহাক্না শ্রী গলবা কাকাগীদমক ইকোক নোন্দুনা ইকাই খুম্নবা উৎচরি। অমসুং চহি ৬০গী মমাংদা লৌমীগী মচা গলবা কাকানা মঙলান অমা মঙজখি, হায়রিবা অদু ঙসিদি উজাও অমা ওইরে। অসুং মহাক্না বসানকান্থাগী য়ুমথোং খুদিংদা অনৌবা শেন্মীৎলোনগী শক্তি অমা পীখি, অহানবা ওইনা ঐহাক্না গলবা কাকাদা ইকাই খুম্নবা উৎচরি। অনিশুবদা ঐহাক্কী বসানকান্থাগী ইমা-ইবেল অমসুং ইচে-ইচলশিংবু ইকাই খুম্নজরি, ঐহাক্কী বসানকান্থাগী ইমা-ইবেল অমসুং ইচে-ইচলশিংবু মখোয়না মখোয়গী অঙাংশিং য়েংশিনবা অদুগুম্না মখোয়গী শা-শনশিংবু য়েংশিনখিবা, এনিমেল হসবেন্দীগীদমক তৌখিবা থবক অদু ঐহাক্না উবা ফংখি। করিগুম্বা শা-শনশিং অসিনা থক্নবা ঈশিং ফংদবা মতমদা ইমা-ইবেল অমসুং ইচে-ইচলশিংনা ঈশিং থকপা ঙমখিদে। করিগুম্বা লুহোংবা, হরাও-কুহ্মৈগীদমক ইমা-ইবেল অমসুং ইচে-ইচলশিংনা মরী-মতাংগী লুহোংবা অদু চৎতে অদুবু শা-শন অদুদি হুন্দোক্তুনা চৎতে। ইমা-ইবেল অমসুং ইচে-ইচলশিংনা তৌখিবা তপস্যা অদুগী ফলনা ঙসি বনাসনা চাউখৎপা ঙম্লি। মরম অসিনা ঐহাক্না বসানকান্থাকী ইমা-ইবেল অমসুং ইচে-ইচলশিংদা অনিরকশুবা ওইনা ইকোক নোন্দুনা খুরুমজরি। কোরোনাগী মতমদসু বনাস দাইরীনা মরু ওইবা থবক তৌখি, গলবা কাকাগী মমিংদা মেদিকেল কোলেজ অমা শাখি অমসুং হৌজিক ঐহাক্কী বনাস দাইরী অসিদা অলুগীদমক, শা-শনগীদমক, শ্গোমগীদমক, শনথীগীদমক, খোহীগীদমক ৱানীংঙাই ওইদ্রে, ইনর্জীগী হৌরফম ওইবা খক্তা নত্তনা অঙাংশিংগী এজুকেসনগীদমক থবকসু তৌরি। অমরোমদা বনাসকান্থাগী বনাস দাইরীগী কোওপরেসন মুফমেন্ত অসিনা বসানকান্থা পুম্বগী অফবা তুংলমচৎ অমগী হৌরকফম ওইরি। মসিগীদমক বিজিন সিস্তেম অমা লৈফম থোকই, অমসুং হৌখিবা চহি তরেৎ-নিপান অসিদা দাইরী অসিনা পাকথোক-চাউথোরক্লিবা মওং-মতৌ অসিদা ঐহাক্না মসিদা মপুং ফানা থাজবা থম্মি, ঐহাক্না মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈ মতমদগী থাজবা থমলকখি। অমসুং হৌজিক ঐহাকপু নখোয়দা দিল্লীদা থাবীরি, মদুদসু ঐহাক্না নখোয়বু কৈদৌনুংদা থাদোক্তে। নখোয়গী অৱা-নুংঙাইদা নখোয়গা পুন্না লেপখি। ঙসি বনাস দাইরীগী ইহৌ অসিনা উত্তর প্রদেশ, হরিয়ানা, রাজস্থান, ওরিশা (সোমনাথতগী জগন্নাথ), অন্ধ্র প্রদেশ অমসুং ঝারখন্দ অসিগুম্বা রাজ্যশিংদা লৈরিবা লৌমীশিং অমসুং শা-শন লোইরিবা ফুরুপশিংদা চাউনা কান্নবা ফংহল্লি। ঙসি মালেমগী ওইনা শঙ্গোম খ্বাইদগী য়াম্না পুথোকপা লৈবাকশিংদা, লৌমী কয়াগী পুন্সিনা শঙ্গোমগী মপাল তংলিবা অসিদা চহি অমদা কয়ারক মশিং কয়াম পুথোকপগে হায়বা অসিদা মীওই খরা, অচৌবা ইকনোমিস্তশিংনা মীৎয়েং চংদে। ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা চহি অমদা শঙ্গোম লিতর করোর নিপানগা লাখ অমা মখাই পুথোকই। হীরম অসিদা খুঙ্গংশিংগী দিসেন্ত্রেলাইজ ইকনোমিক সিস্তেম অসি খুদম অমনি। গেহু অমসুং চেং পুথোকপা অসি করোর নিপান লাখ অনি মখাই য়দে। শঙ্গোম পুথোকপনা হেল্লি অমসুং দাইরী সেক্তরদগী অপীকপা লৌমীশিংনা চাউনা কান্নবা ফংলি, বিঘা অনি, অহুম, মঙা লম লৈবা মীওইশিংদা নোং চুরক্ত্রবা, ঈশিং লৈত্রবদি লৌমী ইচিল-ইনাওশিং অসিগী পুন্দি অসি অৱাবগী মশক ওই। এনিমেল হস্বেন্দরী তৌদুনা ইমুং মনুং অদু শা-শনশিংনা থাকই। দাইরী অসিদা অপীকপা লৌমীশিংনা মীৎয়েং চংলক্লি। অমসুং ঐহাক্না দিল্লীদা চৎপা মতমদা লৈবাক পুম্বগী অপীকপা লৌমীশিংগী অচৌবা থৌদাংশিং লৌখি। অমসুং ঙসি চহি অমদা অহুমরক ঐহাক্না লৌমীশিংগী একাউন্তশিংদা লুপা লিশিং অনি হকথেংননা হাপ্পি। দিল্লীদগী থোরকপা শেল অসিগী পাইসা ১৫ খক্তা য়ৌই হায়না মমাংগী প্রধান মন্ত্রীনা হায়রমখি। প্রধান মন্ত্রী অসিনা হায়জরি ঙসিদি দিল্লীদগী চৎখিবা লুপা ১০০দা পাইদা ১০০ মপুং ফানা য়ুমশিং অসিদা য়ৌহনখি। অদুগা লৌমীশিংগী একাউন্ততা দিপোজিৎ তৌখি। ঙসিদি ভারত সরকার, গুজরাত সরকার অমসুং গুজরাতকী কোওপরেতিব মুভমেন্ত মসি পুন্না তৌমিন্নবনা, ঐহাক্না থমোয় শেংন মসিগী মুভমেন্তশিং অসিবু থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ঙাইহাক্কী মমাংদা ভুপেন্দ্র ভাইনা পুক্নীং নুংশিনা ৱাফম অমা ফোঙদোকপীরম্মি, ওর্গানিক ফার্মিং, বনাসকান্থানা করিগুম্বা অমা খংলবদি, বনাসকান্থানা মদু মতম চুপ্পদা থাদোক্তে, মসিগী ঐহাক্না থেংনজরকপনি। মসি অহৌবদদি অৱাবা থবক অমা ওইরম্মি, ঐহাক্না ইলেক্ত্রিসিতী থাদোক্লো, ইলেক্ত্রিসিতী থাদোক্লো হায়না লাওবদা অৱবা অমা ওইখিবদু নীংশিংলকই। অদুবু বনাসকী মীয়াম্না মোদীনা করিগুম্বা অমত্তা খংদে হায়না খনখি, ইলেক্ত্রিকসিতীদগী মপান থোরকউ হায়না লাউরদুনা ঐহাক্কী মায়োক্তা লাওখি, অদুবু বনাসকী লৌমিশিংনা মখোয়না ঐঙোন্দগী খোঙকাপ তরা হেন্না চৎখৎলে হায়না খংবা মতমদা অমসুং ঈশিং য়োকশীন্নবা অচৌবা কেম্পেন পাংথোকপা মতমদা দ্রিপ ইরিগেনস শিজিন্নখি, অদুগা ঙসিদি বনাসকী ফার্মিংদা অঙকপা ফংনা অহোংবা পুরকপা মতমদা ঐহাক্না ঙসি মসিদা বনাসকান্থা পাংথোক্লি। ইমা নর্মাদানা বনাসকা উনবা লাকপদা মসিগী ঈশিং অসি ইশ্বরগী প্রসাদনি হায়না খন্দুনা, ঈশিং অসিবু পারসনি হায়না লৌরে হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্মি অমসুং হন্দক্তি অজাদী কা অমৃত মহোতসবনি, নীংতম্বগী চহি ৭৫ শুরে, ঐহাক্না বনাস জিলাগী মীয়ামদা হায়জনীংবদি মসিগী অকংবা বনাসকী লম অসিদা করিগুম্বা পোত্থোক অমত্তা লৈতবনা অচৌবা পুখ্রি ৭৫ তৌনবা ঐহাক্না হায়জরি অমসুং নোং অমুরক, অনিরক চুবা মতমদা মদুদা ঈশিং চেনশিন্দুনা ঈশিং তুংদুনা লৈনবা শেম শানবা হোৎবীয়ু। করিগুম্বা মসি ঐখোয়না পাংথোকপা হৌরবদি, পৃথীবি অসি অমৃতময়ি ওইরক্লগনি। মরম অদুনা জুন থা লাক্ত্রিঙৈ, নোং চুবা হৌদ্রিঙৈদা লাক্কদৌরিবা থা অনি অহুম অসিদা অচৌবা কেম্পেন অমা পাংথোকপা ঙমগনি হায়বসি ঐহাক্কী থাজবনি। অদুগা অজাদীকা অমেট মহোতসব মতম ওগস্ত ১৫ ২০২৩দা চহি অমা অসিগী মনুংদা বনাস জিলাদা য়ামদ্রবদা অচৌবা পুখ্রি ৭৫ তৌগদবনি অমসুং ঈশিং থন্না থমগদবনি। মসিনা মরম ওইরগা ঐখোয়না ঙসি থেংনরিবা অৱাবা মচা-মচাশিং অসি কোকহনবা ঙমগদৌরিবা অমসুং ঐহাক্না ময়ামগী মতেং পাংগনি। অদুগা মসিনা মরম ওইরগা ঐহাক্না অদোমগা পুন্না চৎমিন্নদুনা অদোমগী খোঙলোয় ওইনা থবক তৌবা পাম্লিবনি। হৌজিক্তি নদাবেত অসি তুরিজমগী মরুওইবা মফম অমা ওইরে, গুজরাতনা ভারতকী ঙমখৈগী জিলা করম্না চাউখৎহনগনি, ভারতকী ঙমখৈ করম্না কনগনি হায়বগী খুদম পীরি। কচ্ছকী অকোইবা মফমশিং অসি চাউখৎলে অমসুং মফম অদুগী খুঙ্গংগী মীওইশিংগী শেন্মীৎলোন ফগৎলে। সীমাদর্শনগী প্রোগ্রাম হৌদোকখিবা নদাবেত অসি হৌজিক বনাস অমসুং পতান জিলাগী ঙমখৈগী অকোইবদা লৈরিবা খুঞ্জাশিংদা তুরিজম্না মরম ওইরগা হরাউ নুংঙাইবা পুরক্লগনি। খ্বাইদগী মনুং হঞ্জিনবা খুঙ্গংশিংদা ফাওবা হীংনবা পাম্বৈগী খুদোংচাবশিং লাকপা হৌরে, চাউখৎ থৌরাংগী লম কয়ামরুম লাকপা য়াই, মহৌশাগী তম্পাক্তা ফম্লদুনা ঐখোয়না খ্বাইদগী লুরবা তাংফমশিংদা অওনবা করম্না পুরকখিবগে হায়বসি ঐখোয়গী মাংদা উৎলিবা খ্বাইদগী মতিক চারবা খুদম অমনি। অদুগা মসিগী মমল য়াম্লবা মনি অসি বনাসতা লৈরিবা গুজরাতকী প্রজাশিং অমসুং লৈবাক অসিগী প্রজাশিংগী খুয়া খাদা কৎচরি। অদুগা ঐহাকপু খুদোংচাবা অসি পীবিবগীদমক বনাস দেরীবু তৌবিমল খংবা উৎচরি। ঐহাক্কা লোয়ননা খুৎ অনিমক থাংগত্তুনা মীয়াম তানবা ভারত ইমা হায়না লাউরসি।
ভারত ইমানা য়াইফরে, ভারত ইমানা য়াইফরে!
হন্না হন্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি!