Prime Minister's Office
PM inaugurates Biplobi Bharat Gallery at Victoria Memorial Hall, Kolkata on Shaheed Diwas
“I would urge the people of Bengal to never forgive the perpetrators of incidents like Birbhum violence and those who encourage such criminals”
“Today the country sees its history, its past, as a living source of energy”
“New India is bringing the heritage of the country back from abroad where ancient statues used to be smuggled to with impunity”
“Biplobi Bharat Gallery is a proof of the government’s commitment to preserve and enhance the heritage of West Bengal”
“A nationwide campaign is going on in India to increase heritage tourism”
“The eternal feeling of Bharat-Bhakti, unity and integrity of India should be our top priority even today”
“The new vision is of India is of self-confidence, self-reliance, ancient identity and of future upliftment. In this, the sense of duty is of paramount importance”
“Streams of revolution, satyagraha and creative impulse of the freedom struggle are represented by saffron, white and green of the national flag”
“For New India, saffron represents duty and national security, white Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas; green is for preservation of environment and the blue chakra is for the blue economy of the country”
“India's growing exports is a symbol of the strength of our industry, our MSMEs, our manufacturing capacity and of the strength of our agriculture sector.”
23 MAR 2022 7:51PM by PIB Delhi
On the occasion of Shaheed Diwas, The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated Biplobi Bharat Gallery at Victoria Memorial Hall, today via video conferencing. Governor of West Bengal Shri Jagdeep Dhankhar and Union Minister Shri G. Kishan Reddy were among those present on the occasion.
The Prime Minister started his address with expressing condolence for the victims of violent incident in Birbhum and expressed the hope that the state government will ensure punishment for the perpetrators of such a heinous crime. He assured all the cooperation from the centre. “I would also urge the people of Bengal to never forgive the perpetrators of such incidents and those who encourage such criminals”, he added.
Remembering the martyrs on the Shaheed Diwas, the Prime Minister said that the tales of sacrifice of Bhagat Singh, Rajguru and Sukhdev inspire all of us to work tirelessly for the country. “The legacy of our past guides our present, inspires us to build a better future. Therefore, today the country sees its history, its past, as a living source of energy”, he said.
The Prime Minister said today, New India is bringing back the heritage of the country back from abroad where ancient statues used to be smuggled to with impunity. In the decades before 2014, said the Prime Minister, only a dozen statues could be brought to India. But in the last 7 years, he said, this number has increased to more than 225.
The Prime Minister said that after 'Nirbhik Subhas’, a new pearl has been added to the Kolkata’s rich heritage in the shape of Biplobi Bharat Gallery. He said that the Biplobi Bharat Gallery is a proof of the government’s commitment to preserve and enhance the heritage of West Bengal. He informed that work on renovating the iconic landmarks of the state like Victoria Memorial, iconic galleries, Metcalf House etc is almost over. “Let these symbols of our culture, civilization continue to inspire the present and future generations of India, this is a great effort in this direction”, he said.
Shri Modi informed that a nationwide campaign is going on in India to increase heritage tourism. Heritage tourism is being given impetus through several schemes like Swadesh Darshan, he said. The Prime Minister said that with initiatives like memorial for Dandi March, renovation of Jallianwala memorial, Statue of Unity, Deendayal Samarak, Babasaheb Memorial, Bhagwan Birsa Munda Memorial, beautification of ghats in Ayodhya and Kashi or renovation of temples all over India, heritage tourism is opening new possibilities.
The Prime Minister said that during the centuries of slavery, three streams jointly led to independence. These streams were of revolution, satyagraha and public awareness. The Prime Minister dwelled at length on the symbolism of the tricolour, the National Flag. He said these three streams are represented in the colors of the tricolour with saffron representing revolutionary stream, white satyagraha and green marking the creative pulse of the country. He said for him the blue in the national flag represents the cultural consciousness of the country. He said today he sees future of the New India in the three colours of the national flag. Saffron inspires us for duty and national security, white is synonymous with Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas; green is for preservation of environment and in the blue chakra the Prime Minister saw the blue economy of the country.
Referring to the young age of revolutionaries like Bhagat Singh, Sukhdev, Rajguru, Azad and Khudiram Bose, the Prime Minister said that the youth of India should never consider themselves any lesser. “There is nothing which the youth of India cannot do. There is no such goal which the youth of India cannot achieve”, he said.
The Prime Minister underlined the thread of unity that ran through the freedom struggle where different regions, languages, resources were united in the fervour for serving the country and patriotism. “This eternal feeling of Bharat Bhakti, unity, integrity of India should be our top priority even today. Whatever may be your political thinking, you may belong to any political party, but any kind of compromise with the unity and integrity of India will be the biggest betrayal to the freedom fighters of India”, the Prime Minister emphasized. The Prime Minister continued “We have to move forward with a new vision in New India. This new vision is of India's self-confidence, self-reliance, ancient identity and of future upliftment. In this, the sense of duty is of paramount importance.”
Referring to the milestone of $400 Billion or Rupees 30 lakh crore worth of product export that was achieved today, the Prime Minister commented “India's growing exports is a symbol of the strength of our industry, our MSMEs, our manufacturing capacity and of the strength of our agriculture sector.”
The Gallery displays the contribution of the Revolutionaries in the freedom struggle and their armed resistance to British colonial rule. This aspect has often not been given its due place in the mainstream narrative of the freedom movement. The purpose of this new gallery is to provide a holistic view of the events that led up to 1947 and highlight the important role played by the Revolutionaries.
Biplobi Bharat Gallery depicts the political and intellectual backdrop that triggered the Revolutionary movement. It showcases the birth of the revolutionary movement, formation of significant associations by revolutionary leaders, spread of the movement, formation of Indian National Army, contribution of Naval Mutiny, among others.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না শহীদ দিৱসতা কোলকাতাগী ভিক্তোরিয়া মেমোরিয়েল হোলদা বিপ্লোবি ভারত গেলরী শঙ্গাখ্রে
“ঐহাক্না বেঙ্গোলগী মীয়ামদা বিরভুমগী হিংশাগুম্বা থৌদোক থোকহল্লিবা মীওইশিং অমসুং অসিগুম্বা মরাল লৈবা মীওইশিংবু শৌগৎলিবা মীওইশিংবু কৈদৌনুংদা ঙাকপীগনু হায়না হায়জনীংই”
“ঙসিদি লৈবাক অসিনা মশাগী পুৱারী, হৌখ্রবা মতমবু পাঙ্গল থৌনাগী অহিংবা হৌরকফম ওইনা উরি”
“থাইনঙৈগী অরিবা মীতমশিংবু অথিংবা অপনবা অমত্তা লৈতনা মনিংতম্না হুরান্দুনা পুরম্বা মীরম অদুদগী অনৌবা ভারতনা লৈবাক অসিগী হেরিতেজপু অমুক হন্না পুরক্লি ”
“বিপ্লোবি ভারত গেলরী অসি নোংচুপ বেঙ্গলগী হেরিতেজবু ঙাকশেন্দুনা থম্বা অমসুং ফগৎহন্নবা লৌখিবা সরকারকারগী ফিরেপ অদুগী খুদম্নি”
“হেরিতেজ তুরিজম হেনগৎহন্নবা ভারত্তা লৈবাক শিন-থুংনা কেমপেন চত্থরি”
“ভারতকী ভারত ভক্তিগী হোংবা নাইদ্রবা ইথিল, অপুনবগী শক্তম অমসুং অমত্তা ওইবগী ৱাখল্লোন অসি ঙসিমকসু ঐখোয়গী খ্বাইদগী মরু ওইবা ওইগদবনি”
“অনৌবা ভারতকী বিজন অসি ইশাদা ইশানা থাজবা, মরোমদোম লেপচবা, অরিবা মশক অমসুং তুংলমচৎকী চাউখৎপা অদুনি। মসিদা, মথৌ পাংথোকপগী ৱাখল্লোন অসি খ্বাইদগী মরু ওই”
“নিংতম লানগী ইহৌ, সত্যগৃহ অমসুং অনৌবা অমা শেম্বগী ৱাখল্লোন অসিবু জাতিগী ফিরালগী সেফ্রন, অঙৌবা অমসুং অশংবনা ম
23 MAR 2022 7:51PM by PIB Imphal
শহিদ দিৱসকী থৌরমদা, প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভীদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা কোলকাতাগী ভিক্তোরিয়া মেমোরিয়েল হোলদা বিপ্লোবি ভারত গেলরী শঙ্গাখ্রে। নোংচুপ বেঙ্গলগী গোবর্নর, শ্রী জগদি্র ধনখার অমসুং কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী জি. কিশন রেদ্দীনা থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল অদু হৌদোকপদা বির‍ভুমদা থোকখিবা হিংশাগী থৌদোক অদুগী অৱাবা তারবশিং অদুগীদমক্তা নুংঙাইতবা ফোংদোক্লি অমসুং রাজ্য সরকার অসিনা অসিগুম্বা তমথিরবা থৌওংশিং অসিগী মরাল লৈরবশিং অদুবু শোইদনা চৈরাক পীরগনি হায়বগী থাজবা অদু ফোংদোকখি। মহাক্না কেনদ্রদগী অঙম্বা মতেং পাংগনি হায়না থাজবা পীরকখি।
“ঐহাক্না বেঙ্গোলগী মীয়ামদা অসিগুম্বা থৌদোক থোকহল্লিবা মীওইশিং, অসিগুম্বা মরাল লৈবা মীওইশিংবু শৌগৎলিবা মীওইশিংবু কৈদৌনুংদা ঙাকপীগনু হায়নসু হায়জনীংই” হায়না মহাক্না মখা তাখি।
শহীদ দিৱস অসিদা অথৌবশিং অদুবু নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অমর ওইরবা অথৌবা ভগত সিংহ, রাজগুরু অমসুং সুখদেবনা থৱায় থাখিবগী ৱারী অসিনা ঐখোয় পুম্নমকপু লৈবাক্কীদমক্তা অৱাবা লৈতনা হোৎননবা পুক্নিং থৌগৎলি। “ঐখোয়গী হৌখ্রবা মতমগী লেগেসীনা ঐখোয়গী হৌজিকপু লমজিংলি, অফবা তুংগী লম্বি অমা শেমগৎনবা ঐখোয়দা ইথিল পীরি। মরম অদুনা ঙসিদি লৈবাক অসিনা মশাগী পুৱারী, হৌখ্রবা মতমবু পাঙ্গল থৌনাগী অহিংবা হৌরকফম অমা ওইনা উরি”, হায়না মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, ঙসিদি, অনৌবা ভারতনা থাইনঙৈগী অরিবা মীতমশিংবু অথিংবা অপনবা অমত্তা লৈতনা মনিংতম্না হুরান্দুনা পুরম্বা মীরম অদুদগী অনৌবা ভারতনা লৈবাক অসিগী হেরিতেজপু অমুক হন্না পুরক্লি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ২০১৪ মমাংগী দেকেদশিংদা মীতম খরা খক্তমক ভারত্তা পুরকপা ঙমখি। অদুবু হৌখিইবা চহি ৭ অসিদা মসিগী মশিং অসি ২২৫গী মথক্তা হেনগৎখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ‘নির্ভিক সুভাস’কী মতুংদা, কোলকাতাগী ফজরবা হেরিতেজতা বিপ্লোবি ভারত গেলরীগী শক্তমদা অনৌবা মোতি অমা হাপচিনখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি বিপ্লোবি ভারত গেলরী অসি নোংচুপ বেঙ্গলগী হেরিতেজবু ঙাকশেন্দুনা থম্বা অমসুং ফগৎহন্নবা লৌখিবা সরকারকারগী ফিরেপ অদুগী খুদম্নি। মহাক্না খঙহনখি মদুদি রাজ্য অসিগী ফিদম্নিংঙাই ওইরবা লেন্দমার্কশিং খুদম ওইনা ভিক্তোরিয়া মেমোরিয়েল, ফিদম্নিংঙাই ওইরবা গেলরীশিং, মেতকাফ হাউসনচিংবা অমুক হন্না শেমজিনবগী থবক অদু লোইবগা পাংখক ওইরে। “ঐখোয়গী সংস্কৃতি, সভ্যতাগী খুদমশিং অসিনা ভারতকী হৌজিক্কী হৌরক্লিবা অমসুং তুংগী মীরোলশিংবু মখা তানা ইথিল পীবা ওইরসনু, মাইকৈ অসিদা মসি য়াম্না চাউবা খোঙথাং অমনি”, হায়না মহাক্না হায়খি।
শ্রী মোদীনা কঙহল্লকখি মদুদি হেরিতেজ তুরিজম হেনগৎহন্নবা ভারত্তা লৈবাক শিন-থুংনা কেমপেন চত্থরি। হেরিতেজ তুরিজম অসিবু স্বেশ দর্শনগুম্বা স্কীম কয়া অমগী খুত্থাংদা ইনোৎ হাপ্লি, হায়না মহাক্না হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি দান্দি মার্চকীদমক্তা মেমোরিয়েল, জালিয়ানৱালা বাঘ মেমোরিয়েলবু নোনা অমুক হন্না শেমজিনবা, স্তেচু ওফ য়ুনিতী, দীনদয়াল সমারক, বাবাসাহেব মেমোরিয়েল, ভগ্বান বির্সা মুন্দা মেমোরিয়েল, অয়োধ্যা অমসুং কাশিদা ঘাতশিং ফজনবা শেম্বা নত্রগা ভারত শিন-থুংনা লৈরিবা লাইশঙশিংবু নৌনা অমুক হন্না শেমজিনবগূম্বা অনৌবা খোংথাংশিং অসিনা হেরিতেজ তুরিজমগী অনৌবা ওইথোকপা য়াবা কয়া অমা হাংদোরক্লি।
চহি চামা মীনাই-নাইথাং ওইরিঙৈ মনুংদা, পাম্বৈ অহুম্না অপুনবা ওইনা নীংতম্বা ফংহনখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মসিগী পাম্বৈ অহুম অসি ইহৌ, সত্যাগৃহ অমসুং মীয়ামবু ভাব তাহনবা হায়বসিনা ওইখি। প্রধান মন্ত্রীনা মচু অহুমগী জাতিগী ফিরেল অসিগী নুংগী ৱাহন্থোক্কী মতাংদা শাংনা হায়খি। মসিগী পাম্বৈ অহুম অসি মচু অহুম অদুগী মচুনা মশক তাকই, সেফ্রন্না ঈহৌগী পাম্বৈ, অঙৌবনা সত্যগৃহ অমসুং অশংবনা লৈবাক অসিগী অনৌবা অমা শেম্বা পাম্বগী ৱাখল্লোন অদুবু তাকই। মহাক্কী ওইনদি জাতিগী ফিরালদা য়াওরিবা হিগোক অসিনা লৈবাক অসিগী কলচরগী ওইবা ৱাখল্লোন অদুবু তাকই হায়না মহাক্না হায়খি। ঙসিদি মহাক্না জাতিগী ফিরালগী মচু অহুম অসিদা অনৌবা ভারত অমগী তুংদা ওইরক্কদবা অদু উবা ফংই হায়না মহাক্না হায়খি। সেফ্রননা মথৌদাং অমসুং লৈবাক অসিগী সেক্যুরিতীগীদমক্তা পুক্নিং থৌগৎলি, অঙৌবনা সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিস্বাস অমসুং সবকা প্রয়াস; অশংবা অসিনা অকোইবদা লৈরিবা ঈশিং-নুংশিৎকী ফিভম ঙাক-শেন্দুনা থম্বা অমসুং হিগোক মচুগী চক্র অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিগী ব্লু ইকোনোমী উখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভগত সিং, সুখদেব, রাজগুরু, আজাদ অমসুং খুদিরাম বোসগুম্বা চহি নৌরিবা রিভোল্যুশনরীশিংবু পল্লদুনা ভারতকী নহারোলশিংনা মশাবু হন্থৈ হায়না কৈদৌনুংদা খল্লোইদবনি হায়না হায়খি। “ভারতকী নহারোলনা তৌবা ঙমদবা অদুগুম্বা থবক অমত্তা লৈতে। ভারতকী নহারোলনা ফংবা ঙমলোইদবা অদুগুম্বা পান্দম অমত্তা লৈতে”, হায়না মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিগী সেবা অমসুং লৈবাক নিংবগী ৱাখল্লোনদা তোঙান-তোঙান রিজনশিং, লোলশিং, রিসোর্সশিং পুল্লপ পুনশিনখিবা নিংতম্বগী লানদা উৎখিবা অপুনবা ওইবগী শক্তম অদুবু পনখি। “ভারত ভক্তিগী হোংবা নাইদ্রবা ইথিল, অপুনবগী শক্তম অমসুং অমত্তা ওইবগী ৱাখল্লোন অসি ঙসিমকসু ঐখোয়গী খ্বাইদগী মরু ওইবা ওইগদবনি। অদোমগী রাজনিতীগী ৱাখল্লোন অদু অমা হেক্তা ওইরবসু, অদোম্না রাজনিতী দল অমা হেক্তগী মনুং চল্লবসু য়াই, অদুবু ভারতকী অমত্তা ওইবগী ৱাখল্লোন অসিদা মখল অমা হেক্তগী শীংনবা চত্থবদা মদু ভারতকী নীংতম লান্মীশিংদা খ্বাইদগী চাউনা মীনম্বনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মরু ওইনা পনখি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা “ঐখোয়না অনৌবা ভারত অসিদা অনৌবা বিজন অমগা লোয়ননা মাংদা চংশিনবা তাই। অনৌবা বিজন অসি ভারতকী ইশাদা ইশানা থাজবা, মরোলদোম লেপচবা, অরিবা মশক, তুংলমচৎকী চাউখৎপা অদুনি। অমসুং মসিদা থৌদাং মশক খঙবা অসিনা খ্বাইদগী হেন্না মরু ওই” হায়না হায়খি।
ঙসি ফংবা ঙমখিবা $ বিলিয়ন ৪০০ নত্রগা লুপা করোর লাখ ৩০গী ওইবা পোৎচৈশিং এক্সপোর্ত তৌখিবগী অচৌবা মাইপাকপা অদুবু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়রকখি “ভারতকী চাউখৎলক্লিবা এক্সপোর্তশিং অসি ঐখোয়গী ইন্দস্ত্রী পাঙ্গল, ঐখোয়গী এম.এস.এম.ই.শিং, ঐখোয়গী মেন্যুফেকচরিং কেপাসিতী অমসুং ঐখোয়গী এগ্রিকলচর সেক্তরগী মপাঙ্গলগী খুদম অমনি।”
গেলরী অসিনা নিংতম লানদা রিভোল্যুশনরীশিংগী কন্ত্রিব্যুশন অমসুং ব্রিতিশ কোলোনিয়েল রুলগী ময়োক্তা মখোয়গী খুৎলাই পাইদুনা মায়োক্নিখিবা অদুবু উৎলি। মসিগী এসপেক্তশিং অসি অনম্বা মতমদা নিংতম্বগী খোংজংগী ৱারীদা নসিগী ফংফম থোকপা মফম অমত্তা পীখিদে। অনৌবা গেলরী অসিগী পান্দম অসি ১৯৪৭ ফাওবা ওইরকখিবা থৌদোকশিং অদুগী মপুং ওইবা মিৎয়েং অমা পীবা অমসুং রিভোল্যুশনরিশিং অদুনা লৌখিবা মরু ওইবা থৌদাংশিং অদুবু খঙহনবনি।
বিপ্লোবি ভারত গেলরী অসিনা রিভোল্যুশনরী মুভমেন্ত অসিবু হৌরকহনখিবগী পোলিতিকেল অমসুং ইনতেলেকচুৱল বেকদ্রোপ অদু উৎলি। মসিনা রিভোল্যুশনরী মুভমেন্ত হৌরকখিবগী মতাংদা, রিভোল্যুশনরী লীদরশিংনা মরু ওইবা এসোসিয়েশনশিং শেম্বা, মুভমেন্ত শন্দোরকপা, ইন্দিয়ন নে্সনেল আর্মী শেম্লকপা, নেভেল ম্যুতিনীগী কন্ত্রিব্যশন, অতোপ্পা কয়া অমগী মনুংদা হায়রিবশিং অসি উৎলি।