Ministry of Commerce & Industry
Centre’s efforts to boost agri exports bearing fruit
India’s Farm Exports touched USD 19,709 million in Apr–Jan 2021-22
Wheat exports surge nearly four times, rice top forex earner
Other cereals up by 66 per cent, followed by Cereal Preparations and Miscellaneous Processed Items at 14 per cent growth
07 MAR 2022 3:04PM by PIB Delhi
Notwithstanding logistical challenges posed by COVID19 pandemic, India’s exports of Agricultural and Processed Food products rose by more than 23 per cent in terms of USD in the first ten months of the current fiscal (April-January, 2021-22) compared to the same period of the previous year.
The export of products under the Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA) ambit increased from USD 15,974 million in April-January 2020-21 to USD 19,709 million during the period.
The Ministry of Commerce & Industry has fixed the target for exports under APEDA basket products at USD 23,713 million in 2021-22.
The export of rice was the top forex earner at USD 7696 million during April-January 2021-22, growing 13 per cent over the corresponding period in 2020-21 when it touched USD 6,793 million.
The export of wheat recorded a huge surge at USD 1742 million during April-January 2021-22, growing 387 per cent over the corresponding period in 2020-21 when it touched USD 358 million, while other cereals registered a growth of 66 per cent by fetching USD 869 million during April-January 2021-22 over the corresponding period in 2020-21 when it touched USD 527 million.
Meat, dairy and poultry products exports grew over 13 per cent standing at USD 3408 million in April-January 2021-22 compared to USD 3005 million in the corresponding ten-month period of 2020-21. Fruits and vegetables exports were up by 16 per cent to touch USD 1207 million during April-January 2021-22 against USD 1037 million in April-January 2020-21, while processed fruits and vegetables exports were up by 11 per cent to reach USD 1269 million during first ten months of 2021-22 against USD 1143 million in the corresponding period of the previous year.
Exports of cereal preparations and other processed food items grew by 14 per cent during April-January 2021-22 to touch USD 2956 million against USD 2599 million in April-January, 2020-21. The cashew exports also grew by 11 per cent to USD 383 million in the first ten months of current fiscal compared to same period previous year.
The significant rise in agri-exports is seen as a testimony of the government’s commitment to increase farmers’ income through giving thrust on boosting exports of agricultural and processed food products of the country.
“We continue to focus on creating infrastructure for boosting exports by focusing on clusters in collaboration with state governments while taking into consideration objective of Agriculture Export Policy, 2018,” Dr M Angamuthu, Chairman, APEDA, said.
“We are also promoting exports of Geographical Indication registered products along with those unique from the north-eastern and hilly states,” Angamuthu said.
APEDA has been engaged with State Governments for the implementation of Agriculture Export Policy. Maharashtra, U.P., Kerala, Nagaland, Tamil Nadu, Assam, Punjab, Karnataka, Gujarat, Rajasthan, Andhra Pradesh, Telangana, Manipur, Sikkim, Uttarakhand, M.P., Mizoram and Meghalaya have finalized the State specific Action Plan for exports while the action plans of other States are at different stages of finalization.
The rise in export of agricultural and processed food products has been largely due to the various initiatives taken by APEDA such as organizing B2B exhibitions in different countries, exploring new potential markets through product specific and general marketing campaigns by active involvement of Indian Embassies.
APEDA has also taken several initiatives to promote geographical indications (GI) registered agricultural and processed food products in India by organizing virtual Buyer Seller Meets on agricultural and food products with the major importing countries across the world.
In order to ensure seamless quality certification of products to be exported, APEDA has recognized 220 labs across India to provide services of testing to a wide range of products to exporters.
APEDA also assists in upgradation and strengthening of recognized laboratories for export testing and residue monitoring plans. APEDA also provides assistance under the financial assistance schemes of infrastructure development, quality improvement and market development for boosting export of agricultural products.
APEDA organizes participation of exporters in the International Trade Fairs, which provides a platform to the exporters to market their food products in the global marketplace. APEDA also organizes national events like AAHAR, Organic World Congress, BioFach India etc. to promote agri-exports.
APEDA also initiates registration of pack-houses for horticulture products for meeting the quality requirements of the international market. Registration of export units for peanut shelling and grading and processing units, for instance, is to ensure quality adherence for the EU and non-EU countries.
APEDA carries out registration of meat processing plants and abattoirs for ensuring compliance with global food safety and quality requirements. Another key initiative includes development and implementation of traceability systems which ensure the food safety and quality compliances of the importing countries. For boosting exports, APEDA compiles and disseminates various international trade analytical information, market access information amongst stakeholders and also address trade enquiries.
Table: Agricultural and processed food products exports (April-January), 2021-22 vs 2020-21
Products
Exports (April-January) 2021-22 in USD million
Exports (April-January) 2020-21 in USD million
Growth (%)
Rice
7696
6793
13
Meat, Dairy & Poultry Products
3408
3005
13
Cereal Preparations and Miscellaneous Processed Items
2956
2599
14
Other Cereals
869
527
65
Cashew
383
345
11
Wheat
1742
358
387
Fruits & Vegetables
1207
1037
16
Miscellaneous processed items
1448
1310
10
Total
19,709
15,974
23
Source: DGCIS

কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
কেন্দ্র সরকারগী এগ্রিগী এক্সপোর্তশিং হেনগৎহন্নবা হৌৎনখিবশিং অদু মহৈ য়াল্লে
ভারতকী ফার্ম এক্সপোর্তশিং অদু ২০২১-২২গী এপ্রিল-জনুৱারী ফাওবদা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ১৯,৭০৯ য়ৌখ্রে
গেহুগী এক্সপোর্ত অদু শরুক মরি থোক্না হেনগৎলক্লে, চেংনা খ্বাইদগী মকোক থংবা ফরেক্স আর্নর ওইরে
অতোপ্পা হৱাই-চেংৱাইনা চাদা ৬৬কী চাংদা হেনগৎলকখ্রে, মসিগী মথংদা হৱাই-চেংৱাইনা শেম্বা পোৎলমশিং অমসুং অতোপ্পা প্রোসেস তৌরবা আইতেমশিংদা চাদা ১৪গী চাংদা হেনগৎলকপা
07 MAR 2022 3:04PM by PIB Imphal
কোবিদ-১৯গী লাইচৎ অসিনা মরম ওইরগা লোজিস্তিক্কী মতাংদা খুদোংচদবশিং মায়োক্নরবসু, ভারতকী এগ্রিকলচরেল এক্সপোর্ত অমসুং প্রোসেসদ ফুদ প্রোদক্তশিং অদু হৌজিক্কী ফিস্কেল অসিগী অহানবা থা তরা (২০২১-২২গী এপ্রিল-জনুৱারী)গী মনুংদা অমসুং মমাং চহিগী চপ মান্নবা মতমগা চাংদম্নবা মতমদা য়ু.এস.দি.গী মতাংদা চাদা ২৩গী মথক্তা হেনগৎলকপা থেংনখি।
এগ্রিকলচরেল এন্দ প্রোসেসদ ফুদ প্রোদক্তস এক্সপোর্ত দেবেলপমেন্ত ওথোরিতী (এ.পি.ই.দি.এ.)গী মখাদা লৈবা প্রোদক্তশিংগী এক্সপোর্ত অদু ২০২০-২১গী এপ্রিল-জনুৱারীদা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ১৫,৯৭৪ ওইরম্বদগী হন্দক্কী মতম অসিগী মনুংদা য়ু.এস.দি. ১৯,৭০৯দা হেনগৎলকখ্রে।
কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়না ২০২১-২২দা এ.পি.ই.দি.এ বাস্কেত প্রোদক্তশিংগী মখাদা য়ু.এস.দি মিলিয়ন ২৩,৭১৩দা এক্সপোর্তশিংগীদমক্তা অকক্নবা তার্গেত থমখ্রে।
চেংগী এক্সপোর্তনা ২০২১-২২গী এপ্রিল-জনুৱারীগী মনুংদা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ৭৬৯৬ ওইদুনা ফোরেক্স আর্নরগী খ্বাইদগী মকোক থোংবা ওইখি, হায়রিবা অসি ২০২০-২১দা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ৬,৭,৯৩ ফংখিবা অদুগা চাংদম্নবদা চাদা ১৩গী চাংদা হেনগৎলকখ্রে।
গেহু এক্সপোর্ত তৌবদা ২০২১-২২গী এপ্রিল-জনুৱারী মনুংদা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ১৭৮২ ফংদুনা য়াম্না চাউনা হেনগৎলকপা থেংনখি, হায়রিবা অসি ২০২০-২০২১দা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ৩৫৮ ফংখিবা অদুগা চাংদম্নবদা চাদা ৩৮৭ হেন্না হেনখি। অদুগা অতোপ্পা হৱাই-চেংৱাইশিংদা চাদা ৬৬ হেনগৎলকপা থেংনখি, মসিনা ২০২১-২২গী এপ্রিল-জনুৱারীগী মনুংদা মিলিয়ন ৮৬৯ ফংদুনা ২০২০-২১দা য়ু.এস.দি. ৫২৭ ফংখিবা অদুগা চাংদম্নবদা চাদা ৬৬কী চাংদা হেনগৎলকপা থেংনখি।
মীত দায়রী অমসুং পোলত্রিগী পোত্থোকশিংগী এক্সপোর্তশিং অদু চাদা ১৩ চাংদা হেনগৎলক্তুনা ২০২১-২২গী এপ্রিল-জনুৱারীদা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ৩৪০৮ ওইখি হায়রিবা অসি ২০২০-২১দা থা তরাগী মনুংদা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ৩০০৫ ফংখিবা অদুগা চাংদম্নবদা চাদা ১৩ চাংদা হেনগৎখি। হৈশিং অমসুং ইনশাং নাপিশিংগী এক্সপোর্ত অদু ২০২০-২১গী এপ্রিল-জনুৱারীদা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ১০৩৭ ফংখিবা অদুগা চাংদম্নবদা ২০২১-২২দা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ১২০৭ য়োদুনা চাদা ১৬ হেনগৎলকখি, অদুগা প্রোসেস তৌরবা হৈরাশিং অমসুং ইনশাং-নাপিশিং অদু মমাং চহিদা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ১১৪৩ ফংখিবা অদুগা চাংদম্নবদা ২০২১-২২দা য়ু.এস.দি. ১২৬৯ য়ৌদুনা চাদা ১১ হেনগৎলকখি।
হৱাই-চেংৱাইশিংনা শাবা পোৎলমশিং অমসুং অতোপ্পা প্রোসেস তৌরবা ফুদ আইতেমশিং অদু ২০২০-২১, এপ্রিল-জনুৱারীদা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ২৫৯৯ ফংখিবা অদুগা চাংদম্নবদা ২০২১-২২গী এপ্রিল-জনুৱারী মনুংদা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ২৯৫৬ য়ৌদুনা চাদা ১৮ হেনগৎলকখি। চাশভু এক্সপোর্তশিংদসু মমাং চহিগা চাংদম্নবদা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ৩৪৩ য়ৌদুনা চাদা ১১ হনেগৎলকখি।
“এগ্রিকলচরেল এক্সপোর্ত পোলিসী, ২০১৮কী পাম্দম অদুগী মতাংদা খল্লগা রাজ্য সরকারশিংগা খুৎশম্নদুনা ক্লস্তরশিংদা মীৎয়েং থমদুনা এক্সপোর্তশিং হেনগৎহন্নবা ঐখোয়না ইনফ্রস্ত্রকচর শেমগৎপগী মতাংদা মীৎয়েং চংগদবনি,” দা. এম. অঙ্গামুথু, চেবরমেন, এ.পি.ই.দি.এ.ণা হায়খি।
“ঐখোয়না নোর্থ-ইস্তর্ন অমসুং চিংগী রাজ্যশিংদগী তোপ-তোপ্পা পোৎলমশিং লোইননা জিয়োগ্রাফিকেল ইন্দিকেশন রেজিস্তরদ প্রোদক্তশিংগী এক্পোর্তশিং প্রোমোত তৌরি,” হায়না অঙ্গমুথুনা হায়খি।
এ.পি.ই.দি.এ. অসি এগ্রিকলচরেল এক্সপোর্ত পোলিসী চৎনহন্নবগীদমক্তা রাজ্য সরকারশিংগা থবক টৌমিন্নরি। মহারাস্ত্র, য়ু.পি. কেরলা, নাগালেন্দ, তামিল নাদু, অসাম, পঞ্জাব, কর্নাতকা, গুজরাত, রাজস্থান , অন্ধ্র প্রদেশ, তেলঙ্গনা , মনিপুর, সিক্কিম, উত্ত্রখন্দ, এম.পি., মিজোরাম, অমসুং মেঘালয়ানা এক্সপোর্তশিংগীদমক্তা রাজ্যগী অখন্নবা এক্সন প্লান অদু ফাইনেলাইজ তৌখ্রে অদুগা অতোপ্পা রাজ্যশিংগী এক্সন প্লানশিং অদুনা ফাইনেলাইজ তৌবগী তাংকক কবা অমদা লৈরি।
এ.পি.ই.দি.এ.না ভারত্তা জিয়োগ্রাফিকেল ইন্দিকেশনশিং (জি.আই.) রেজিস্তর তৌরবা এগ্রিকলচরেল অমসুং প্রোসেস তৌরবা ফুদ প্রোদক্তশিংবু প্রোমোত তৌনবা মালেম অসিগী মরু ওইবা ইমপোর্ত তৌবা লৈবাকশিংগা লোইননা এগ্রিকলচরেল অমসুং ফুদ প্রোদক্তশিংগী মতাংদা ভর্চুৱল ওইবা বায়র সেল্লর মীতশিং শিন্দুনা অনৌবা খোংথাং কয়া অমা পাইখৎলি।
অফবা ক্বালিতীগী সর্তিফাই তৌরবা পৎলমশিং এক্সপোর্ত তৌনবগীদমক্তা, এ.পি.ই.দি.এ.না এক্সপোর্তরশিংদা প্রোদক্ত মখল কয়া অমগী তেস্তিং সার্বিসশিং পীনবগীদমক্তা ভারত শিনবা থুংনা লেব ২২০ রিকোগ্নাইজ তৌখ্রে।
এ.পি.ই.দি.এ.না এক্সপোর্ত তেস্তিং অমসুং রেসিদ্যু মোনিতরিং প্লানশিংগীদমক্তা মশক খঙলবা লেবোরেতরীশিংগী অপগ্রেদেশন অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মতেং পাংঙি এ.পি.ই.দি.এ.না এগ্রিকলচরেল প্রোদক্তশিংগী এক্সপোর্ত হেনগৎহন্নবগীদমক্তা ইনফ্রস্ত্রকচর দেবেলপমেন্ত, ক্বালিতী ইমপ্রুভমেন্ত অমসুং মার্কেত দেবেলপমেন্তকীদমক্তা ফাইনান্সিয়েল এসিস্তেন্চ স্কীমশিং অসিগী মখাদা মতেংসু পাংলি।
এ.পি.ই.দি.এ.না ইন্তর্নেস্নেল ত্রেদ ফেয়রশিংদা এক্সপোর্তরশিং শরুক য়ানবা শিল্লি, মসিনা এক্সপোর্তরশিংদা মখোয়গী ফুদ প্রোদক্তশিং অদু গ্লোবল মার্কেত প্লেসতা য়োন্নবা এক্সপোর্তরশিংদা প্লেতফোর্ম অমা পী। এ.পি.ই.দি.এ.নানেস্নেল ইভেন্তশীং খুদম ওইনা আহার, ওর্গানিক ৱার্লদ কোংগ্রেস, বায়োফেক ইন্দিয়ানচিংবা কয়া অমা এগ্রি এক্সপোর্ত প্রোমোত তৌনবা শিল্লি।
এ.পি.ই.দি.এ.না ইন্তর্নেস্নেল মার্কেতকী ক্বালিতী রিক্বায়রমেন্তশিং অদুগী মতুং ইন্না পীবা ঙম্নবা হোর্তিকলচরগী প্রোদক্তশীংগদমক্তা পেক হাউসীশংগী রেজিস্ত্রেশন হৌদোকখ্রে। পীনত শেলিং অমসুং গ্রেদিং অমসুং প্রোসেসিং য়ুনিৎশিংগীদমক্তা এক্সপোর্ত য়ুনিৎশিংগী রেজিস্ত্রেশন তৌরিবা অসি ই.বু. অমসুং নন-ই.য়ু লৈবাকশিংগীদমক্তা ক্বালিতী ঙাক্না চৎনবগীদমক্তনি।
এ.পি.ই.দি.এ.না গ্লোবল ফুদ সেফতী অমসুং ক্বালিতীগী তঙাইফদবশিং অদুবু ঙাক্না চৎনবগীদমক্তা মীত প্রোসেসিং প্লান্তশিং অমসুং অমসুং শা হাৎফমশিংগী রেজিস্ত্রেশন পাংথোকই। অতোপ্পা য়াম্না মরু ওইবা অনৌবা খোংথাংশিংগী মনুংদা ত্রেসেবিলিতী সীস্তেমশিংগী দেবেলপমেন্ত অমসুং ইমপ্লিমেন্তেশন তৌবা, ইমপোর্ত তৌরিবা লৈবাকশিংগী ফুদ সেফতী অমসুং ক্বালিতীবু ঙাক্না চৎহনগনি। এক্সপোর্তশিং হেনগৎহন্নবা, এ.পি.ই.দি.এ.না ইন্তর্নেস্নেল ত্রেদ এনালিতিকেল ইনফোর্মেশন কমপাইল তৌবা অমসুং ময়ামদা খঙহল্লি, স্তেকহোল্দরশিংগী মরক্তা মার্কেত এক্সেস ইনফোর্মেশন পী অমসুং ত্রেদ ইনক্বাইরীশিং অদুবু য়েংশিল্লি
তেবল: এগ্রিকলচরেল অমসুং প্রোসেস ফুদ প্রোদক্তশিংগী এক্সপোর্ত (এপ্রিল-জনুৱারী), ২০২১-২২ অমসুং ২০২০-২১
প্রোদক্তশিং
এক্সপোর্তশিং (এপ্রিল-জনুৱারী) ২০২১-২২, য়ু.এস.দি. মিলিয়নদা
এক্সপোর্তশিং (এপ্রিল-জনুৱারী) ২০২০-২১, য়ু.এস.দি. মিলিয়নদা
গ্রোথ (%)
চেং
৭৬৯৬
৬৭৯৩
১৩
শা, দেয়রী অমসুং পোলত্রীগী প্রোদক্তশিং
৩৪০৮
৩০০৫
১৩
হৱাই-চেংৱাইশিংনা শাবা অমসুং মিসেলেনস প্রোসেস আইতেমশিং
২৯৫৬
২৫৯৯
১৪
অতোপ্পা হৱাই-চেংৱাইশিং
৮৬৯
৫২৭
৬৫
কেশ্যু
৩৮৩
৩৪৫
১১
গেহু
১৭৪২
৩৫৮
৩৮৭
হৈরাশিং অমসুং ইনশাং-নাপিশিং
১২০৭
১০৩৭
১৬
মিসেলেনস প্রোসেসদ আইতেমস
১৪৪৮
১৩১০
১০
অপুনবা
১৯,৭০৯
১৫,৯৭৪
২৩