Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister's statement on 30 years of establishment of formal Diplomatic relationship between India and Israel
29 JAN 2022 10:05PM by PIB Delhi
Greetings from India to all Israeli friends and Shalom. Today is a special day in our relationship. 30 years ago, on this very day, full diplomatic relations were established between us.
A new chapter began between the two countries. Even though this chapter was new, the history of both our countries is very old. There has been close relationship between our peoples for centuries.
As is the nature of India, for hundreds of years our Jewish community has lived and flourished in a harmonious environment in Indian society without any discrimination. It has made significant contributions to our development journey.
Today, when significant changes are taking place all over the world, the importance of India-Israel relations has increased even further. And what better opportunity to set new goals for mutual cooperation – when India is celebrating the 75th anniversary of its independence this year, when Israel will celebrate the 75th anniversary of its independence next year and when both the countries are celebrating the 30th anniversary of their diplomatic relations.
On this important milestone of 30 years, I congratulate you all again. I am sure that India-Israel friendship will continue to set new records of mutual cooperation in the coming decades.
Thank you, Toda Raba.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভারত অমসুং ইজরেলগী মরক্তা লৈরিবা দিপ্লোমেতিক ওইবা মরী অসিনা চহি ৩০ মপুং ফারকপদা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা ৱারোল
29 JAN 2022 10:05PM by PIB Imphal
ইজরেলগী মরুপশিংবু ভারত্তগী খুরুমজরি অমসুং সালোম। ঙসিগী নুমিৎ অসি ঐখোয়গী লৈনরিবা মরীদা য়াম্না মরু ওই। চহি ৩০গী মমাংদা, ঙসিগী নুমিৎ অসিমক্তদা, ঐখোয়গী মরক্তা দিপ্লোমেতিক রিলেশন অসি মপুং ফানা থমখি।
লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা অনৌবা পন্দুপ অমা হৌদোকখি। মসিগী পন্দুপ অসি অনৌবা ওইজরবসু, লৈবাক অনিমক্কী পুৱারী অসি য়াম্না লিরে। ঐখোয়গী মীশিংগী মরক্তা য়াম্না অচেৎপা মরী লৈরকখি।
ভারতকী লিচত্তা লৈবা ওইবনা, চহি চা কয়াদগী ঐখোয়গী জ্যুশিংগী ফুরুপ অসিনা ভারতকী খুনাইদা খেৎনবা অমত্তা লৈতনা, নুংশি-চান্ননা লৈবা এনভাইরনমেন্ত অমদা লৈরকখি, অমসুং চাউখৎলকখি। মখোয়না ঐখোয়গী চাউখৎপগী খোংচৎ অসিদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌখি।
ঙসি মালেম অসিদা মরু ওইবা অহোংবা কয়া অমা থোক্লকপা মতম অসিদা, ভারত-ইজরেলগী মরীগী মরু ওইবা অসি অমুক্কা হেন্না হেনগৎহল্লে। অমসুং ঐখোয় মশেলগী মরক্তা তেংবাং পীনবগী অনৌবা পান্দম অমা থম্বগী খ্বাইদগী হেন্না ফবা মতাং অসি - ভারতনা হন্দক্কী চহি অসিদা নিংতম্বগী চহি ৭৫শুবা কুমওন পংথোক্লি, অমসুং ইজরেলনা মখোয়গী নিংতম্বগী চহি ৭৫শুবগী কুমওন মথংগী চহিদা পাংথোক্লগনি, অমসুং লৈবাক অনিমক্কী মরক্তা লৈরিবা মরী অসিনা চহি ৩০শুবগী কুমওন পাংথোকপগী মতম অসিদগী হেন্না ফবা করম্বা মতাং ওইগনি।
চহি ৩০ মপুং ফারকপগী য়াম্না মরু ওইবা তাঙ্কক অসিদা, ঐহাক্না নখোয় পুম্নমক্তা অমুক্কসু হন্না নুংঙাইবা ফোংদোক্লি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি ভারত-ইজরেলগী মরক্তা লৈরিবা নুংশিনবগী মরী অসি লাক্কদবা চহি তরা কয়া অমদা ঐখোয় মশেলগী মরক্তা তেংবাং পীনবগী অনৌবা রেকোর্দ অমা মখাতানা অদুমক থমখিগনি।
থাগৎচরি, তোদা রব্বা।