প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত আৰু ইজৰাইলৰ মাজত আনুষ্ঠানিক কূটনৈতিক সম্পৰ্ক স্থাপনৰ ৩০ বছৰ সম্পন্ন হোৱা সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বিবৃতি
29 JAN 2022 10:05PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ পৰা সকলো ইজৰাইলী বন্ধুলৈ নমস্কাৰ আৰু চালাম। আজি আমাৰ দুয়োখন দেশৰ সম্পৰ্কৰ এক বিশেষ দিন। ৩০ বছৰ আগতে, আজিৰ দিনটোতে আমাৰ মাজত কূটনৈতিক সম্পৰ্ক সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰতিষ্ঠিত হৈছিল।
দুয়োখন দেশৰ মাজত এটা নতুন অধ্যায় আৰম্ভ হৈছিল। যদিও এই অধ্যায়টো নতুন আছিল, আমাৰ দুয়োখন দেশৰ ইতিহাস বহুপুৰণি। বহু শতাব্দী ধৰি আমাৰ মানুহৰ মাজত এক ঘনিষ্ঠ সম্পৰ্ক আছে।
ভাৰতৰ মৌলিক প্ৰকৃতিৰ দৰে, শ শ বছৰ ধৰি আমাৰ ইহুদী সম্প্ৰদায়ে ভাৰতীয় সমাজত কোনো বৈষম্য নোহোৱাকৈ এক সুসংগত পৰিৱেশত বাস কৰি আহিছে, আৰু বিকশিত হৈছে। তেওঁ আমাৰ উন্নয়নযাত্ৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদান আগবঢ়াইছে।
আজি, যেতিয়া বিশ্বত গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিৱৰ্তন ঘটিছে, ভাৰত-ইজৰাইল সম্পৰ্কৰ গুৰুত্ব বৃদ্ধি পাইছে। আৰু পাৰস্পৰিক সহযোগিতাৰ বাবে নতুন লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰাৰ আৰু কি ভাল সুযোগ আছে – যেতিয়া ভাৰতে এই বছৰ ইয়াৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ তম বাৰ্ষিকী উদযাপন কৰি আছে, যেতিয়া ইজৰাইলে অহা বছৰ ইয়াৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ তম বাৰ্ষিকী উদযাপন কৰিব, আৰু যেতিয়া দুয়োখন দেশে তেওঁলোকৰ কূটনৈতিক সম্পৰ্কৰ ৩০ তম বাৰ্ষিকী উদযাপন কৰিব।
৩০ বছৰৰ এই গুৰুত্বপূৰ্ণ সময়ত মই আপোনালোক সকলোকে পুনৰ অভিনন্দন জনাইছো। মই নিশ্চিত যে ভাৰত-ইজৰাইলৰ বন্ধুত্বে অনাগত দশকবোৰত পাৰস্পৰিক সহযোগিতাৰ নতুন অভিলেখ গঢ়ি তুলিব।

Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister's statement on 30 years of establishment of formal Diplomatic relationship between India and Israel
29 JAN 2022 10:05PM by PIB Delhi
Greetings from India to all Israeli friends and Shalom. Today is a special day in our relationship. 30 years ago, on this very day, full diplomatic relations were established between us.
A new chapter began between the two countries. Even though this chapter was new, the history of both our countries is very old. There has been close relationship between our peoples for centuries.
As is the nature of India, for hundreds of years our Jewish community has lived and flourished in a harmonious environment in Indian society without any discrimination. It has made significant contributions to our development journey.
Today, when significant changes are taking place all over the world, the importance of India-Israel relations has increased even further. And what better opportunity to set new goals for mutual cooperation – when India is celebrating the 75th anniversary of its independence this year, when Israel will celebrate the 75th anniversary of its independence next year and when both the countries are celebrating the 30th anniversary of their diplomatic relations.
On this important milestone of 30 years, I congratulate you all again. I am sure that India-Israel friendship will continue to set new records of mutual cooperation in the coming decades.
Thank you, Toda Raba.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.