Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at interaction with Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar awardees
24 JAN 2022 3:05PM by PIB Delhi
Present in the program are my colleagues in the Council of Ministers Smriti Irani ji and Dr. Mahendrabhai, all the officials, parents and teachers, and the future of India, my young friends!
It was a pleasure interacting with you. I also got to know about your experiences. You have received awards for your extraordinary achievements in various fields ranging from art and culture to gallantry, education to innovation, social service and sports. And you have got these awards after a tough competition. Children from every corner of the country have come forward and you have been selected. The number of awardees may not be so much, but the number of promising children is unparalleled in our country. Once again, many congratulations to all of you for these awards. Today is also National Girl Child Day. I also congratulate and extend my best wishes to all the daughters of the country.
Friends,
Along with you, I want to especially congratulate your parents and teachers. They have a major contribution to your growth today. Therefore, every success of yours is also the success of your loved ones. It includes the efforts and emotions of your loved ones.
My young friends,
The award you have received today is very special for another reason. It is the occasion for these awards! The country is currently celebrating 75 years of its independence. You have received this award in this important period. Throughout your life, you would proudly claim that ‘I received this award when my country was celebrating the Amrit Mahotsav of Independence’. This award also entails a huge responsibility for you. Now the expectations of your friends, family and society have also increased from you. You do not have to take stress from these expectations, but you have to take inspiration from them.
Young friends, small children, sons and daughters of our country have written history in every era. Heroes like Birbala Kanaklata Barua, Khudiram Bose and Rani Gaidinliu have a history in our freedom struggle that fills us with pride. These fighters had made the country's independence the mission of their lives at a very young age and had dedicated themselves for it.
You must have seen it on TV when I went to Nowshera sector of Jammu-Kashmir on Diwali last year. There I met heroes Shri Baldev Singh and Shri Basant Singh, who had fought the war in Kashmir immediately after independence as child soldiers. Now they are very old, but they were very young then. They were recognized as child soldiers for the first time in our army. They had helped the army at such a young age without caring about their lives.
Similarly, the bravery and sacrifice of the sons of Guru Gobind Singh ji is another example! Sahibzadas were very young when they had sacrificed with immense valor, patience, courage and complete dedication. Their sacrifice for India's civilization, culture, faith and religion is incomparable. The country has also started 'Veer Bal Diwas' on 26th December in memory of the sacrifices of Sahibzadas. I would like all of you and all the youth of the country to read about the brave Sahibzadas of the country.
You must have also seen that a digital statue of Netaji Subhas Chandra Bose was installed near India Gate in Delhi yesterday. We get the biggest inspiration of duty, of the nation first from Netaji. Taking inspiration from Netaji, all of us and the young generation, in particular, have to move forward on our path of duty for the country.
Friends,
Our 75 years of independence are important because today we can be proud of our past and draw energy from it. Now is the time to fulfill the present resolutions. This is the time for new dreams for the future and set new goals and move forward. These goals are for the next 25 years, when the country will complete its hundred years of independence.
Think over it. Most of you today are between the ages of 10 and 20. When there will be hundred years of independence, you would be at that stage of your life when the country would be very grand, divine, progressive and at its peak and your life would be full of happiness and peace. In effect, these goals are for our youth, for your generation and for you. Our young generation has an immense role when the country would be at its pinnacle in the next 25 years and there would be a huge potential of the country.
Friends,
We have got the fruits of what our ancestors sowed; it is because of their austerity and sacrifice. But you belong to a period and where the country is today that you would get to savor the fruits that you would sow! Such a swift change is going to happen. Therefore, you must have seen that our young generation and you are at the center of the policies and efforts that are being made in the country today.
You take up any sector. Today there are missions like Startup India, programs like Standup India; there is a massive Digital India campaign, the impetus is being given to the Make in India, the mass movement of self-reliant India is leading to the rapid expansion of modern infrastructure in every nook and corner of the country, highways and high-speed expressways are being built. With whose pace does this progress and speed match? You are the people who see themselves connected with all these changes and remain so excited for all of them. Your generation is leading this new era not only in India but outside India as well.
Today we feel proud when we see the CEOs of all the major companies of the world and everyone is discussing them. Who are these CEOs? They are the children of our own country. This is the young generation of this country which is dominant in the world today. Today, we feel proud when we see that the youth of India are making their mark in the world of start-ups. Today, we feel proud when we see that the youth of India are making new innovations and taking the country forward. Sometime from now, India, on its own strength, is all set to send Indians into space for the first time. The responsibility of the Gaganyaan mission is also on our youth. The youth who have been selected for this mission are working hard.
Friends,
The awards that you received today also celebrate the courage and valor of our younger generation. This courage and valor is the identity of new India today. We have seen the country's fight against Corona. Our scientists and vaccine manufacturers took the lead in the world and provided vaccines to the country. Our healthcare workers served the countrymen non-stop even in the toughest of times. Our nurses are vaccinating people visiting the most difficult places in villages. This reflects the country’s great example of courage.
Similarly, look at the valor of our soldiers posted on the borders. Their courage to protect the country has become our identity. Today our players are also achieving accolades, considered impossible for India. Similarly, our daughters are doing wonders in the fields where they were not allowed earlier. This is the new India, which does not hold back from innovating. Courage and determination are the identities of India today.
Friends,
Today, India is taking continuous steps to strengthen the future of its present and coming generations. Emphasis is being laid on learning in the local languages in the new National Education Policy. This will make it easier for you to read and learn. Special provisions have been made in the education policy to enable you to study the subjects of your choice. Atal Tinkering Labs, being built in thousands of schools across the country, are instilling the potential of innovation in children from the very early days of their studies.
Friends,
The children of India, the younger generation have always proved their mettle in taking India to new heights in the 21st century. I remember I had called children from across the country during Chandrayaan. I can never forget their enthusiasm and zeal. The children of India have displayed their modern and scientific thinking in the vaccination program as well. Since January 3, more than 40 million children have got the corona vaccine in just 20 days. It shows the awareness of the children of our country about their responsibilities.
Friends,
I also give a lot of credit for the success of Swachh Bharat Abhiyan to the children of India. As child soldiers, you inspired your family and neighborhood households for the cleanliness campaign. The children themselves had taken up the task of ensuring cleanliness in houses by family members and no filth inside and outside of the houses. Today I seek cooperation from the children of the country for one more thing. And if the children support me, then the change will come in every family. And I am confident that my little friends and this army of children will help me a lot in this work.
As you came forward for the cleanliness campaign, you should also come forward for the ‘Vocal for Local’ campaign. All the brothers and sisters at home should make a list of products that you use from morning till late at night and write down them on a paper which are not made in India, but foreign-made. You then insist your family to buy the products made in India. It should have the fragrance of the soil of India and the sweat of the youth of India. What happens when you buy made-in-India products? Immediately, our production will pick up. Production will increase in everything. And when production increases, new employment opportunities will also be created. When employment increases, your life will also become self-sufficient. Therefore, the campaign of AatmaNirbhar Bharat is linked to our young generation, to all of you.
Friends,
Two days from today, the country will celebrate its Republic Day. We have to make some new resolutions for our country on Republic Day. Our resolutions can be for society, for the country and for the future of the entire world. The example of the environment is before us. India is doing so much for the environment today, and the entire world will benefit from it.
I would like you to think about those resolutions which are related to the identity of India and which will help in making India modern and developed. I am sure that your dreams will connect with the country's resolutions and you will set innumerable records for the country in the times to come.
With this belief, many congratulations to all of you once again!
Lots of love, congratulations and thanks to all my young friends!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବାଲ୍ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାମାନଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ
24 JAN 2022 3:05PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍‌ରେ ମୋର ସହକର୍ମୀ ସ୍ମୃତି ଇରାନୀ ଜୀ, ଡଃ ମହେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ, ସମସ୍ତ ଅଧିକାରୀ, ସମସ୍ତ ପିତାମାତା ଏବଂ ଶିକ୍ଷକ ଓ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ, ମୋର ସମସ୍ତ ଯୁବବନ୍ଧୁ !
ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତା କରି ବହୁତ ଭଲ ଲାଗିଲା । ଆପଣ ମାନଙ୍କର ଅନୁଭୂତି ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ଠାରୁ ଜାଣିବାକୁ ମିଳିଲା । ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆପଣଙ୍କର ଅସାଧାରଣ ସଫଳତା ପାଇଁ କଳା ସଂସ୍କୃତିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବୀରତା, ଶିକ୍ଷାଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ନବସୃଜନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସମାଜ ସେବା ଏବଂ କ୍ରୀଡା ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ପୁରସ୍କାର ମିଳିଛି । ଏବଂ ଏକ ବିରାଟ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ପରେ ଆପଣମାନେ ଏହି ପୁରସ୍କାର ପାଇଛନ୍ତି । ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ପିଲାମାନେ ଆଗକୁ ଆସିଛନ୍ତି । ଆପଣ ମାନଙ୍କର ନମ୍ବର ଏଥିରେ ଅଛି । ଏହାର ଅର୍ଥ ଯଦିଓ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରାପ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା କମ୍ ଅଟେ, କିନ୍ତୁ ଆମ ଦେଶରେ ଏହିିପରି ଦକ୍ଷ ପିଲା ମାନଙ୍କର ସଂଖ୍ୟା ବହୁତ ଅଧିକ ।
ଏହି ପୁରସ୍କାର ପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପୁଣି ଥରେ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ । ଆଜି ମଧ୍ୟ ଜାତୀୟ ବାଳିକା ଶିଶୁ ଦିବସ । ମୁଁ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, ମୁଁ ମୋର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କର ପିତାମାତା ଏବଂ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଆଜି ଅପଣ ଏହି ସ୍ଥାନରେ ପହଂଚିଛନ୍ତି । ଏହା ପଛରେ, ସେମାନଙ୍କର ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ ଅବଦାନ ରହିଛି । ସେଥିପାଇଁ ଆପଣ ମାନଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଫଳତା ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରିୟଜନଙ୍କର ସଫଳତା । ଏଥିରେ ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରିୟଜନଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଭାବନା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ମୋର ଯୁବ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆଜି ଯେଉଁ ଏହି ପୁରସ୍କାର ମିଳିଲା, ତାହା ଆଉ ଏକ କାରଣରୁ ବହୁତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଟେ । କାରଣ ହେଉଛି – ଏହି ପୁରସ୍କାର ପାଇବାର ଅବସର! ଦେଶ ଏହି ସମୟରେ ଆଜାଦୀ କି ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛି । ଆପଣଙ୍କୁ ଏହି ପୁରସ୍କାର ଏହି ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ମିଳିଛି । ଆପଣ ସାରା ଜୀବନ, ଗର୍ବରେ ଏହା କହିପାରିବେ ଯେ, ଯେତେେବେଳେ ମୋ ଦେଶ ଆଜାଦୀର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଥିଲା, ସେତେବେଳେ ମୋତେ ଏହି ପୁରସ୍କାର ମିଳିଥିଲା । ଏହି ପୁରସ୍କାର ସହିତ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବଡ ଦାୟିତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ମିଳିଛି । ଏବେ ସାଙ୍ଗସାଥୀ, ପରିବାର, ସମାଜ, ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କର ଆପଣଙ୍କ ଠାରୁ ଆଶା ଅଧିକ ହୋଇ ଯାଇଛି । ଆପଣଙ୍କୁ ଏହି ଆଶାକୁ ନେଇ କୌଣସି ଚାପ ନେବାର ନାହିଁ, ସେଥିରୁ ପ୍ରେରଣା ନିଅ ।
ଯୁବ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ଦେଶର ଛୋଟ ଛୋଟ ପିଲାମାନେ, ପୁଅ ଝିଅମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁଗରେ ଇତିହାସ ଲେଖି ଯାଇଛନ୍ତି । ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତାର ଲଢ଼େଇରେ ବୀରବାଳା କନକ ଲତା ବରୁଆ, ଖୁଦିରାମ ବୋଷ, ରାଣୀ ଗାଇଡିନିଲ୍ୟୁଙ୍କ ଭଳି ବୀର ମାନଙ୍କର ଏଭଳି ଇତିହାସ ରହିଛି, ଯାହା ଆମକୁ ଗର୍ବରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ କରି ଦେଇଥାଏ । ଏହି ବୀର ସଂଗ୍ରାମୀମାନେ ଖୁବ୍ କମ୍ ବୟସରେ ସ୍ୱାଧୀନତାକୁ ସେମାନଙ୍କର ଜୀବନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ବୋଲି ଧରି ନେଇଥିଲେ , ସେଥିପାଇଁ ନିଜକୁ ମଧ୍ୟ ସମର୍ପିତ କରି ଦେଇଥିଲେ ।
ଆପଣ ଟିଭିରେ ଦେଖିଥିବେ । ମୁଁ ଗତ ବର୍ଷ ଦୀପାବଳୀରେ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରର ନୌସେରା ସେକ୍ଟରକୁ ଗସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯାଇଥିଲି । ସେଠାରେ ମୋର ଶ୍ରୀ ବଳଦେବ ସିଂହ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ବସନ୍ଦ ସିଂହଙ୍କ ଭଳି ବୀରମାନଙ୍କ ସହିତ ଦେଖା ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁମାନେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ପରେ କାଶ୍ମୀର ମାଟିରେ ଯେଉଁ ଯୁଦ୍ଧ ହୋଇଥିଲା, ସେଥିରେ ବାଳ ସୈନିକର ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଥିଲେ । ଏବଂ ଆମ ସୈନ୍ୟବାହିନୀରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବାଳ ସୈନିକ ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କର ପରିଚୟ କରା ଯାଇଥିଲା । ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରାଣ ସମ୍ପର୍କରେ ଚିନ୍ତା ନକରି ଏତେ ଛୋଟ ବୟସରୁ ସେନାର ସହାୟତା କରିଥିଲେ ।
ଏହିଭଳି ଆମ ଭାରତର ଅନ୍ୟ ଏକ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂହ ଜୀଙ୍କର ପୁତ୍ର ମାନଙ୍କର ବୀରତ୍ୱ ଏବଂ ବଳିଦାନ! ସାହିବଜାଦା (ଯୁବରାଜ) ମାନେ ବହୁତ ଛୋଟ ଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ଅତ୍ୟଧିକ ବୀରତ୍ୱ, ଧୈର୍ଯ୍ୟ, ସାହସ ସହିତ ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଭାବନା ସହ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କର ବୟସ ବହୁତ କମ୍ ଥିଲା । ଭାରତୀୟ ସଭ୍ୟତା, ସଂସ୍କୃତି, ବିଶ୍ୱାସ, ଆସ୍ଥା ଏବଂ ଧର୍ମ ପାଇଁ ତାଙ୍କର ଅବଦାନ ଅତୁଳନୀୟ ଅଟେ । ସାହିବଜାଦା (ଯୁବରାଜ) ମାନଙ୍କର ବଳିଦାନ ସ୍ମୃତିରେ ଦେଶ ୨୬ ଡିସେମ୍ବରରେ ‘ବୀର ବାଲ୍ ଦିବସ’ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ, ଆପଣମାନେ ଏବଂ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଯୁବକ ବୀର ସାହିବଜାଦା (ଯୁବରାଜ) ମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ନିଶ୍ଚିତ ରୂପରେ ପଢ଼ନ୍ତୁ ।
ଆପଣ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦେଖିଥିବେ, ଗତକାଲି ଦିଲ୍ଲୀର ଇଣ୍ଡିଆ ଗେଟ୍ ନିକଟରେ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କର ଏକ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ରତିମୂର୍ତି ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରା ଯାଇଛି । ନେତାଜୀଙ୍କ ଠାରୁ ଆମେ କର୍ତବ୍ୟର ସର୍ବ ପ୍ରଥମେ ଦେଶର ବୃହତ୍ ପ୍ରେରଣା ପାଇଥାଉ । ନେତାଜୀଙ୍କଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ଗ୍ରହଣ କରି ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏବଂ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଯୁବପିଢ଼ିକୁ ଦେଶ ପାଇଁ ନିଜର କର୍ତବ୍ୟପଥରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତାର ବର୍ଷ ଏଥିପାଇଁ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ, କାରଣ ଆଜି ଆମ ଆଗରେ ଅତୀତକୁ ନେଇ ଗର୍ବ କରିବାର, ସେଥିରୁ ଶକ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରିବାର ସମୟ ଅଟେ ।
ଏହି ସମୟ ବର୍ତମାନର ସଙ୍କଳ୍ପଗୁଡିକୁ ପୂରଣ କରିବାର ସମୟ ଅଟେ । ଏହି ସମୟ ଭବିଷ୍ୟତ ନିମନ୍ତେ ନୂତନ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବାର ସମୟ ଅଟେ, ନୂତନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କରି ତାହାକୁ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ସମୟ ଅଟେ । ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ନିମନ୍ତେ ଅଟେ, ଯେତେେବେଳେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶହେ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବ । ଏବେ ଆପଣ କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ଆଜି ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ୧୦ ଏବଂ ୨୦ ବର୍ଷ ବୟସର ଅଟନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶହେ ବର୍ଷ ପୂର୍ତି ହେବ ଆପଣ ଜୀବନର ସେହି ସମୟରେ ଥିବେ, ଯେତେବେଳେ ଏହି ଦେଶ କେତେ ଭବ୍ୟ, ଦିବ୍ୟ, ପ୍ରଗତିଶୀଳ ହୋଇଥିବ, ଶିଖରରେ ପହଂଚିଥିବ, ଆପଣ ମାନଙ୍କର ଜୀବନ କେତେ ସୁଖଶାନ୍ତିରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିବ । ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶ ଯେଉଁ ଶିଖରରେ ଥିବ, ଦେଶର ଯେଉଁ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ସେଥିରେ ବହୁତ ବଡ ଭୂମିକା ଆମ ଯୁବପିଢିଙ୍କର ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ପୂର୍ବ ପୁରୁଷମାନେ ଯେଉଁ ବୀଜ ରୋପଣ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁ ତପସ୍ୟା କରିଥିଲେ, ତାହାର ଫଳ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମିଳିଛି । କିନ୍ତୁ ଆପଣ ମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ସେହି ବ୍ୟକ୍ତି ବିଶେଷ, ଆପଣ ଏମିତି ସମୟରେ ପହଂଚିଛନ୍ତି, ଦେଶ ଆଜି ସେହି ସ୍ଥାନରେ ପହଂଚିଛି, ଆଜି ଆପଣମାନେ ଯେଉଁ ବୀଜ ବପନ କରିବେ, ତାହାର ଫଳ ଆପଣଙ୍କୁ ଖାଇବାକୁ ମିଳିବ । ବହୁତ ଜଳଦି ସେଥିରେ ପରିବର୍ତନ ହେବାର ଅଛି । ଏଥିପାଇଁ, ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ, ଆଜି ଦେଶରେ ଯେଉଁ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି, ଯେଉଁ ଚେଷ୍ଟା କରାଯାଉଛି, ସେସବୁର ମୂଳ କେନ୍ଦ୍ର ହେଉଛି ଆମର ଯୁବପିଢ଼ି, ଆପଣମାନେ ।
ଆପଣ କେଉଁ ବି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆଖି ଆଗରେ ରଖନ୍ତୁ, ଆଜି ଦେଶ ଆଗରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଭଳି ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଚାଲୁଛି, ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଏତେ ବଡ ଅଭିଯାନ ଆମ ଆଗରେ ରହିଛି, ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରାଯାଉଛି, ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଜନଆନ୍ଦୋଳନ ଦେଶରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି, ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଧୁନିକ ଭିତିଭୂମି ବିସ୍ତାର ଲାଭ କରିବାରେ ଲାଗିଛି, ହାଇୱେ ତିଆରି କରାଯାଉଛି, ହାଇସ୍ପିଡ୍ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ତିଆରି କରାଯାଉଛି । ଏହି ପ୍ରଗତି, ଏହି ଗତି କାହାର ସ୍ପିଡ୍ ସହିତ ମେଳ ଖାଉଛି?
ଆପଣମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ସେହି ବ୍ୟକ୍ତି ବିଶେଷ, ଯେଉଁମାନେ ସମସ୍ତ ପରିବର୍ତନ ସହିତ ନିଜକୁ ସଂଯୁକ୍ତ କରୁଛନ୍ତି, ଏସବୁ ପାଇଁ ଏତେ ଉତ୍ସାହିତ ରହୁଛନ୍ତି । ଆପଣ ମାନଙ୍କର ପିଢ଼ି, କେଳବ ଭାରତ ନୁହେଁ, ଭାରତ ବାହାରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ନୂତନ ସମୟର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛି ।
ଆଜି ଆମକୁ ଗର୍ବ ଅନୁଭୂତ ହୋଇଥାଏ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଦେଖୁ ଯେ, ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ତ ବଡ ବଡ କମ୍ପାନୀର ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ଅଧିକାରୀ (ସିଇଓ), ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ତାଙ୍କ ବିଷୟରେ ଚର୍ଚ୍ଚା କରନ୍ତି, ଏହି ସିଇଓ କିଏ ଅଟନ୍ତି, ସେ ଆମ ଦେଶର ହିଁ ସନ୍ତାନ ଅଟନ୍ତି । ଏହି ଦେଶର ଯୁବ ପିଢ଼ି ଆଜି ବିଶ୍ୱର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଛାଇ ଯାଇଛନ୍ତି । ଆଜି ଆମକୁ ଗର୍ବ ହୋଇଥାଏ ଯେତେେବେଳ ଆମେ ଦେଖୁ, ଭାରତର ଯୁବ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଦୁନିଆରେ ନିଜର ଛାପ ଛାଡିବାରେ ଲାଗିଛନ୍ତି । ଆଜି ଆମକୁ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ ହୋଇଥାଏ, ଯେତେେବେଳ ଆମେ ଦେଖୁ ଯେ ଭାରତର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ନୂଆ କିଛି ଉଦ୍‌ଭାବନ କରୁଛନ୍ତି, ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ନେଉଛନ୍ତି । ଏବେଠାରୁ କିଛି ଦିନ ପରେ, ଭାରତ ନିଜର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବଳରେ, ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଅନ୍ତରୀକ୍ଷକୁ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ପଠାଇବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହି ଗଗନଯାନ ଲକ୍ଷ୍ୟର ଦାୟିତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଆମ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଉପରେ ରହିଛି । ଏହି ମିଶନ ପାଇଁ ମନୋନୀତ ହୋଇଥିବା ଯୁବକମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ସମୟରେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆପଣମାନେ ପାଇଥିବା ଏହି ପୁରସ୍କାରଗୁଡିକ ମଧ୍ୟ ଆମର ଯୁବପିଢ଼ିର ସାହସ ଏବଂ ବୀରତ୍ୱକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥାଏ । ଏହି ସାହସ ଏବଂ ବୀରତ୍ୱ ଆଜି ନୂତନ ଭାରତର ପରିଚୟ । ଆମେ କରୋନା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଆମର ସଂଗ୍ରାମକୁ ଦେଖିଛୁ, ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ, ଆମର ଭ୍ୟାକ୍ସ୍ସିନ୍‌/ ଟିକା ଉତ୍ପାଦନକାରୀମାନେ ସାରା ଦୁନିଆରେ ଅଗ୍ରଣୀ ହାସଲ କରି ଦେଶକୁ ଟିକା ଦେଇଥିଲେ । ଆମର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀମାନେ ଅତି କଠିନ ସମୟରେ ବିନା କୌଣସି ଭୟରେ ନିରନ୍ତର ଦେଶବାସୀଙ୍କର ସେବା କରିଥିଲେ, ଆମର ନର୍ସମାନେ ଗାଁ ଗାଁ ବୁଲି ଅଗମ୍ୟ ସ୍ଥାନକୁ ଯାଇ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଟିକା ଦେଉଛନ୍ତି । ଏକ ଦେଶ ଭାବରେ ସାହସ ଏବଂ ଦୃଢ଼ତାର ଏହା ଏକ ବଡ ଉଦାହରଣ ଅଟେ ।
ଏହିଭଳି ଭାବରେ, ସୀମାରେ ଦୃଢ଼ଭାବେ ଦଣ୍ଡାୟମାନ ସୈନିକ ମାନଙ୍କର ବୀରତାକୁ ଦେଖନ୍ତୁ । ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ନିମନ୍ତେ ସେମାନଙ୍କର ବୀରତା ଆମର ପରିଚୟ ହୋଇଯାଇଛି ।
ଆମର ଖେଳାଳି ମାନେ ମଧ୍ୟ ଆଜି ସଫଳତାର ପାହାଚ ଚଢ଼ୁଛନ୍ତି, ଯାହା ଭାରତ ନିମନ୍ତେ କେବେ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ ବୋଲି କଳ୍ପନାର ବାହାରେ ଥିଲା । ଏହି ଭଳି ଭାବେ, ଯେଉଁ କ୍ଷେତ୍ର ଗୁଡିକରେ ଝିଅ ମାନଙ୍କର ପ୍ରବେଶକୁ ପୂର୍ବରୁ ଅନୁମତି ନଥିଲା, ଆଜି ସେମାନେ ସେହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚମତ୍କାର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି । ଏହା ସେହି ନୂଆ ଭାରତ ଅଟେ, ଯାହା ନୂଆ କିଛି କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପଛୁଆ ହୋଇ ରହି ନାହିଁ, ସାହସ ଆଜି ଭାରତର ପରିଚୟ ଅଟେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଭାରତ, ନିଜର ବର୍ତମାନ ଏବଂ ଆଗାମୀ ପିଢିର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ନିମନ୍ତେ ନିରନ୍ତର ପଦକ୍ଷେପ ନେବାରେ ଲାଗିଛି । ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାରେ ପଢ଼ିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି । ଏଥିରେ ଆପଣଙ୍କୁ ପଢ଼ିବା, ଶିଖିବା ଆହୁରି ସହଜ ହେବ । ଆପଣ ନିଜର ପସନ୍ଦର ବିଷୟ ଅଧ୍ୟୟନ କରି ପାରିବେ, ଏଥି ପାଇଁ ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ ବିଶେଷ ପ୍ରାବଧାନ କରାଯାଇଛି । ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ହଜାର ହଜାର ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ତିଆରି ହେଉଥିବା ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ୍ସ, ଅଧ୍ୟୟନର ପ୍ରାଥମିକ ଦିନ ଗୁଡିକରେ ଶିଶୁ ମାନଙ୍କର ନବସୃଜନର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ପିଲାମନେ, ଯୁବପିଢ଼ି ସଦାସର୍ବଦା ଏହା ପ୍ରମାଣିତ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ସେମାନେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଭାରତକୁ ଏକ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ନେଇ ଯିବା ପାଇଁ ସାମର୍ଥ୍ୟରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟନ୍ତି । ମୋର ମନେ ଅଛି, ଚନ୍ଦ୍ରାୟଣ ସମୟରେ, ମୁଁ ସାରା ଦେଶର ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଡାକିଥିଲି । ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ସାହ, ସେମାନଙ୍କର, ଆଗ୍ରହ ମୁଁ କେବେ ବି ଭୁଲି ପାରିବିନି । ଭାରତର ପିଲାମାନେ, ଏବେ ଟିକାକରଣ ଯୋଜନାରେ ମଧ୍ୟ ନିଜର ଆଧୁନିକତା ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଚିନ୍ତାଧାରାର ପରିଚୟ ଦେଇଛନ୍ତି । ୩ ଜାନୁଆରୀ ପରେ କେବଳ ୨୦ ଦିନରେ ହିଁ ୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପିଲାମାନେ କରୋନା ଟିକା ନେଇଛନ୍ତି । ପିଲାମାନେ କେତେ ସଚେତନ ଅଟନ୍ତି ତାହା ଏହା ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ନିଜର ଦାୟିତ୍ୱକୁ ନେଇ କେତେ ସଚେତନ ତାହା ଦର୍ଶାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନର ସଫଳତାର ବହୁତ ବଡ ଶ୍ରେୟ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଦେଉଛି । ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଘରେ ଘରେ ବାଳ ସୈନିକ ହୋଇ, ସ୍ୱେଚ୍ଛାଗ୍ରହୀ ଭାବେ ନିଜର ପରିବାରକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରେରିତ କରିଥିଲେ । ଘରର ଲୋକମାନେ, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବଜାୟ ରଖିବା, ଘର ଭିତରେ ଏବଂ ବାହାରେ ଅପରିଷ୍କାର ହେବାକୁ ନଦେବା, ତାହାର ଦାୟିତ୍ୱ ନିଜେ ପିଲାମାନେ ହିଁ ଉଠାଇ ନେଇଥିଲେ । ଆଜି ମୁଁ ଦେଶର ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଅନ୍ୟ ଏକ କଥାରେ ସହଯୋଗ ମାଗୁଛି । ଏବଂ ପିଲାମାନେ ମୋର ସହୟତା କଲେ, ପରିବାରରେ ପରିବର୍ତନ ଆସିବ । ଏବଂ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ, ମୋର ଏହି ଛୋଟ ଛୋଟ ପ୍ରିୟ ସାଥୀମାନେ, ମୋର ଏହି ବାଳ ସେନାମାନେ ମୋତେ ଏହି କାମରେ ବହୁତ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବେ ।
ଯେଉଁଭଳି ଆପଣମାନେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ନିମନ୍ତେ ଆଗକୁ ଆସିଥିଲେ, ସେହିପରି ଭାବେ ଆପଣ ଭୋକାଲ ଏବଂ ଲୋକଲ ଅଭିଯାନ ନିମନ୍ତେ ଆଗକୁ ଆସନ୍ତୁ । ଆପଣମାନେ ଘରେ ବସି, ସବୁ ଭାଇ ଭଉଣୀ ଏକ ବୈଠକ କରି ଏକ ତାଲିକା କରନ୍ତୁ, ଗଣନ୍ତୁ, କାଗଜ ନେଇ ଲେଖନ୍ତୁ, ସକାଳଠାରୁ ରାତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆପଣମାନେ ଯେଉଁ ଜିନିଷର ଉପଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି, ଘରେ ଯେଉଁ ଜିନିଷ ଅଛି, ଏମିତି କେତେ ଜିନିଷ ଅଛି, ଯାହା ଭାରତରେ ତିଆରି ହୁଏ ନାହିଁ, ବିଦେଶରେ ତିଆରି ହୋଇଥାଏ । ତାହା ପରେ ଘରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏହା କୁହନ୍ତୁ ଯେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଆମେ ଯେଉଁ ସାମଗ୍ରୀ କିଣିବା ତାହା ଭାରତରେ ହିଁ ତିଆରି ହୋଇଥିବ । ସେଥିରେ ଭାରତର ମାଟିର ବାସ୍ନା ଥାଉ, ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତର ଯୁବକ ମାନଙ୍କର ଝାଳର ବାସ୍ନା ଥାଉ । ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଭାରତରେ ତିଆରି ଜିନିଷ କ୍ରୟ କରିବେ, ତେବେ କ’ଣ ହେବ । ଆମର ଉତ୍ପାଦନ ଅଧିକ ହୋଇଯିବ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିନିଷର ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ସେତେବେଳେ ରୋଜଗାରର ନୂତନ ଅବସର ସୃଷ୍ଟି ହେବ ।
ଯେତେବେଳେ ରୋଜଗାର ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ସେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନ ମଧ୍ୟ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବ । ଏଥିପାଇଁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଅଭିଯାନ, ଆମର ଯୁବା ପିଢ଼ି ସହିତ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଠାରୁ ଦୁଇ ଦିନ ପରେ ଦେଶ ନିଜର ଗଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ପାଳନ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ଆମକୁ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ଅବସରରେ ନିଜ ଦେଶ ପାଇଁ କିଛି ନୂତନ ସଙ୍କଳ୍ପ ନେବାର ଅଛି । ଆର ଏହି ସଙ୍କଳ୍ପ ସମାଜ ନିମନ୍ତେ, ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଭବିଷ୍ୟତ ନିମନ୍ତେ ହୋଇ ପାରିବ । ଯେମିତିକି ପର୍ଯ୍ୟାବରଣର ଉଦାହରଣ ଆମ ଆଗରେ ରହିଛି । ଭାରତ ପର୍ଯ୍ୟାବରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଜି ଅନେକ କିଛି କରୁଛି, ଏବଂ ଏହାର ଲାଭ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ମିଳିବ ।
ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଆପଣ ସଙ୍କଳ୍ପ ଗୁଡିକ ସମ୍ପର୍କରେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ, ଯାହା ଭାରତର ପରିଚିତି ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇଛି, ଯାହା ଭାରତକୁ ଆଧୁନିକ ଏବଂ ବିକଶିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ମୋର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭରସା ରହିଛି, ଆପଣଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଶର ସଙ୍କଳ୍ପ ଗୁଡିକ ସହିତ ଯୋଡିହେବ, ଏବଂ ଆପଣ ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଦେଶ ନିମନ୍ତେ ଅ୍ରଗଣିତ କୀର୍ତିମାନ ସ୍ଥାପନ କରିବେ ।
ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପୁଣି ଥରେ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା, ମୋର ସମସ୍ତ ବାଳ ମିତ୍ରମାନଙ୍କୁ ମୋର ବହୁତ ବହୁତ ଭଲ ପାଇବା, ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା, ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।