প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা রাস্ত্রিয় বাল পুরস্কার মনা ফংলবশিংগা ৱারী শাবদা থমখিবা ৱাফম
24 JAN 2022 3:05PM by PIB Imphal
থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবা কাউন্সিল ওফ মিনিস্তরগী ঐহাক্কী মরুপ শ্রীমতি স্মৃতী ইরানীজী, দাক্তর মহেন্দ্র ভাই, ওফিসিএল, হয়েংগী ভারতকী চারোন-শুরোনগী মমা-মপাশিং অমসুং ঐহাক্কী নুংশিরবা মরুপশিং!
অদোমগা ৱারী শাবসি ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইজৈ। অদোম্না থেংনখিবশিংগী মতাংদা খঙবগী খুদোংচাবসু ফংলে। কলা সংস্কৃতীদগী হৌদুনা থৌনা লৈবা, মহৈ-মশিং, ইন্নোভেসন, খুন্নাইগী তেংবাংবা অমসুং শান্ন-খোৎনবগুম্বা তোঙান-তোঙানবা হীরমশিংদা মীয়ামগা মান্নদবা থৌওং পাংথোকপগীদমক্তা অদোমগী মফমদা মনা পীরি। মসিগী মনা অসি অচৌবা চাংয়েংনবগী থৌওংগী মতুংদা অদোম্না ফংলিবনি। লৈবাক্কী কাচিন কোয়া খুদিংগী অঙাংশিংনা মাঙ থানা থোক্লক্লি। মসিদা অদোমগী নম্বর য়াওরক্লিবনি। মসিনা হায়বদি, মনা ফংবা মীশিংনা য়ামদ্রবসু, অদোমগুম্বা অফবা অমসুং পুকচেল শেংবা অঙাংগী মশিং অসি লৈবাক অসিদা মশিং য়াম্না লৈ হায়বনি। ঐহাক্না অদোম খুদিংবু মনা অসিগীদমক্তা অমুক্কা হন্না থাগৎলি। ঙসি অসি লৈবাক্কী নুপীমচশিংগী নুমিৎসু ওইরি। ঐহাক্না লৈবাক্কী ইচানুপী খুদিংবু নুমিৎ অসিদা থাগৎপা ফোংদোক্লি। য়াইফ পাউজেলসু পীজরি।
মরুপশিং
ঐহাক্না অদোমগা লোয়ননা অদোমগী ইমা-ইপা অমসুং ওজাশিংবু অখন্ননা থাগৎচরি। অদোম্না ঙসি য়ৌরিবা থাক অসি মখোয়গী হোৎনজমন্দগীনি। মরম অদুনা, অদোমগী মায় পাকপা খুদিং অসি মখোয়গীসু মায় পাকপনি। মসিদা অদোমগী নুংশিবীবশিংগী হোৎনজমন অমসুং থৌজাল য়াওরি।
ঐহাক্কী নহা ওইরিবা মরুপশিং,
অদোম্না ঙসি ফংলিবা মনা অসি তোঙানবা মরম অমদা য়াম্না মরু ওই। মরম অদুদি, মনা ফংবগী মতম অসিনি। লৈবাক্না হৌজিক্কী মতমসিদা নীংতম্বগী চহি ৭৫ ফারকপগী নুংঙাইবা ফোংদোক্লি। অদোম্না অসিগুম্বা পুৱারী ওইরবা মতমসিদা মনা ফংলিবনি। ঐখোয়গী লৈবাক্না নীংতম্বগী চহি ৭৫ ফারকপগী অমৃত মহোৎসব পাংথোক্লিঙৈদা ঐহাক্না মনা অসি ফংখিবনি হায়না পুন্সি চুপ্পদা চাউথোকচনা হায়গদৌরিবনি। মনা অসিগা লোয়ননা অদোমগী চাউরবা থৌদাং অমসু ফংলবনি। হৌজিক্তি, মরুপ, ইমুং-মনুং, খুন্নাই অমসুং মীওই খুদিংনা অদোমদা থাজবা থম্বা হেল্লবনি। মসিনা অদোম্বু ৱাহনগদবা নত্তে, মসিনা অদোমদা ইথিল পীহনগদবনি।
ঐহাক্কী নহা ওইরিবা মরুপশিং, ঐখোয়গী লৈবাক্কী অপীকপা অঙাং, ইচানুপা-নুপীশিংনা য়ুগ খুদিংদা পুৱারী শেমখিবনি। ঐখোয়গী নীংতম লান্দা বির্বলা কনকলতা বরুৱা, খুদিরাম বোস, রানী গাইদিনল্যুগুম্বী অদুগুম্বা পুৱারী কয়া লৈ, মখোয়না ঐখোয়বু চাউথোকহল্লি। মখোয়গুম্বা নীংতম লান্মীশিংনা লৈবাক্কী নীংতম্ববু মশাগী মিসন্নি হায়না নৌরিবা চহিদা খনখ্রবনি। মশাবু মসিগীদমক্তা কত্থোকখিবনি।
পদোম্না তিভি য়েংলমগনি, ঐহাক্না মমাংগী দিৱালীদা জম্মু কাশ্মিরগী নৌশেরা সেক্তরদা চৎলুই। ঐহাক্না মফমদুদা বলদেব সিংহ অমসুং শ্রীমান বসন্তা সিংহ কৌবা থৌনা লৈবশিংগা উন্নখি, মখোয়না নীংতম্বা ফংলবা তুংদা কাশ্মিরদা শোক্নখিবা লান্দা, হৌজিক্তি মখোয়গী চহি য়াম্লে অদুবু মতমদুদা মখোয় চহি য়াম্না নৌরি, মখোয়না অঙাং লান্মী ওইনা শরুক য়াখি। ঐখোয়না লান্মীনা মখোয়বু অঙাং-লান্মী ওইনা অহানবা ওইনা শকখঙখি। মখোয়না মশাগী মপুন্সিগী খন্দনা অদুক য়াম্না নৌরিবা চহিদুদা ঐখোয়গী লান্মীগী তেংবাংখি।
মতৌ অসুম্না, ঐখোয়গী ভারতকী অতোপ্পা খুদম অমসু লৈ – গুরু গোবিন্দ সিংহজী মচানুপাগী মথৌনা অমসুং কত্থোকপগী! সাহিবজাদানা থোইদোক-হেন্দোকপা মথৌনাগা লোয়ননা, মোং হাদনা অমসুং মথৌনাগা লোয়ননা মপুন্সি কত্থোকখিবা মতমদা মহাক্কী চহি য়াম্না নৌখিবনি। ভারতকী সিভিলাইজেসন, সংস্কৃতীদা থাজবা অমসুং ধর্মগীদমক্তা মহাক্কী কত্থোকখিবদুগী মমল নাইদে। মহাক্না কত্থোকখিবদুবু ইকায় খুম্নবা ওইনা লৈবাক্না দিসেম্বর ২৬পু ‘বীর বাল দিবস’ হায়না পাংথোকপা হৌখ্রে। ঐহাক্না অদোম অমসুং লৈবাক্কী মীওই খুদিংনা নহা ওইরিবা বীর সাহিবজাদাগী মতাংদা শোইদনা পাহন্নীংই।
ঙরাং, দিল্লীদা, ইন্দিয়া গেৎকী মনাক্তা নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকী দিজিতেল মীতম অমা থমখিবদু অদোম খুদিংনা শোইদনমক্কী উরম্লগনি। ঐখোয়না নেতাজীদগী ইথিল ফংই – ইশাগী থৌদাংগী, লৈবাক্না খ্বাইদগী হেল্লি খনবগী। ঐখোয়না নেতাজীদগী ইথিল লৌদুনা, মরু ওইনা নহারোলশিংনা, লৈবাক্কীদমক্তা ইশাগী থৌদাং পাংথোকপগী লম্বীদা মাং থানা চৎকদবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী নীংতম্বগী চহি ৭৫না মরু ওইরিবগী মরমদি, হৌজিক অসি ঐখোয়গী মমাংগী মতমগীদমক্তা চাউথোকচদুনা মসিদগী ইথিল লৈবগী মতম্নি। মসিগী মতম অসি তুংগী ৱারেপশিংবু মপুং ফাহনবগী মতম্নি। মসিগী মতমসিদা তুংগীদমক্তা অনৌবা মঙলান কয়া মঙবগী মতম্নি, অনৌবা পান্দম থমদুনা মদুবু ফংনবা হোৎনবগী মতম্নি। পান্দমশিং অসিদি লৈবাক্না নীংতম্বগী চহি ১০০ মপুং ফাগদবা মথংগী চহি ২৫গীনি।
অদোম্না অমুক্তা য়েংবীয়ু, অদোম অসি য়ামদ্রবদা চহি ১০দগী ২০ ফাওবগী মনুংদা লৈবা ঙাক্তা ওইরমগনি। নীংতম্বগী চহি ১০০ শুরকপা মতমদা অদোমগী পুন্সিনা লৈবাক অসিনা নুংঙাই য়াইফরবা, মশেক মঙালনা থল্লবা অমসুং তংদু লৈতাবা থাক অদুদা লৈগদৌরিবনি। মসিনা হায়বদি, মসিগী পান্দম অসিদি ঐখোয়গী নহারোলশিংনা থমগদবনি, অদোমগী চারোন-শুরোন অমসুং ইশাগীনি। মথংগী চহি ২৫সিদা লৈবাক্কী লৈগদৌরিবা থাক অদুদা লৈবাক্কী খুদোংচাবসু হেনগৎলক্কনি, মদুগী খ্বাইদগী চাউবা থৌদাংদি ঐখোয়গী নহারোলশিংগীনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী ইপা-ইপুশিংনা হোৎনরমখিবা, মখোয়না কত্থোকখিবা খুদিংগী মহৈ ঐখোয়না ফংলি। অদুবু অদোমদি, অদোম্না লৈরিবা মতম, লৈবাক অসিনা য়ৌরিবা থাক অসিদদি অদোম্না হোৎনবা খুদিংগী মহৈসু অদোম্না ফংবা য়াগদবা অদুগুম্বা চারোন শুরোন অমনি। অসিগুম্বা অহোংবা অসি য়াম্না থুনা লাক্লগদবনি। মরম অদুনা, অদোম্না উরমগনি, ঙসি লৈবাকসিদা শেমিবা আইন কয়া, হোৎনরিবা অদুগুম্বা হীরমশিংগী মনুংদা অদোম নহারোলশিং য়াওরিবনি।
অদোম্না মাংদা সেক্তর অমা হেক্ত থম্বীয়ু, ঙসিদি লৈবাক্কী মাংদা স্তার্ত-অপ ইন্দিয়াগুম্বা মিসন কয়া লৈরি, স্তেন্দ-অপ ইন্দিয়াগুম্বা প্রোগ্রাম কয়া চত্থরি, ঐখোয়গী মাংদা দিজিতেল ইন্দিয়াগী চাউরবা খোঙথাং অমা লৈরি, মেক ইন ইন্দিয়াবু খুমাং চাউশিনহল্লি, মীয়াম পুন্না শরুক য়ামিন্নগদবা আত্মানির্ভর ভারত হৌদোক্লে, লৈবাক্কী মফম খুদিংদা মতমগা চুনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর কয়া শঙ্গারি, হাইৱে কয়া শারি, হাই-স্পীদ এক্সপ্রেসৱে শারি, অসিগুম্বা চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙজেল অসিগা করিগা মান্নবগে? মসিগী অহোংবা অসিগা ইশাগা মরী লৈনহন্দুনা য়েংলিবা অসি অদোমখক্তনি, মসিগীদমক্তা নুংঙাইবা ফাওরিবসু অদোম্নি। অদোমগী জেনেরেসন্না ভারত খক্তদা নত্তনা ভারতকী মপানগী মফমদসু অনৌবা য়ুগ অসিবু লুচিংলিবনি।
মালেমগী অচৌবা কম্পেনী কয়াগী সি.ই.ও.গী মতাংদা মীয়াম্না ৱা ঙাংনরিবা অসি অদোম খুদিংনা উরমগনি। সি.ই.ও.শিং কনানো? ঐখোয়গী লৈবাক্কী মচানি। মালেম পুম্বদা ঙাল্লিবা লৈবাক অসিগী নহারোলনি। ভারতকী নহাশিংনা মালেমগী স্তার্ত-অপকী জগত্তা মশাগী শক্তাকপু ময়েক শেংনা তাকপা ঙম্লিবসি উবদা ঐখোয় খুদিংনা চাউথোকচবা ফাওই। ভারতকী নহাশিংনা অনৌবা থৌওং পুথোক্তুনা লৈবাকপু তুংলমচৎকীদমক্তা মাঙ থানা পুবসিদা ঐখোয়না নুংঙাইবা ফাওরি। ঙসিদগী মতম খরগী মতুংদা, ইশাগী হোৎনজমন অমসুং পাঙ্গলনা, ভারত মচাশিংবু অহানবা ওইনা স্পেস্তা থাগদৌরি। মসিগী গগনয়ান মিসন অসিবু লুচিংলিবসি ঐখোয়গী নহারোলনি। মসিগী মিসন অসিগীদমক্তা খনগৎখ্রবা নহারোলশিংনা মসিগীদমক্তা য়াম্না কন্না হোৎনরি।
মরুপশিং,
অদোম্না ঙসি ফংলিবা মনা অসিনা ঐখোয়গী অনৌবা চারোন-শুরোনগী মথৌনা অমসুং তৌবা ঙম্বগী মতিকপু নুংঙাইবা ফোংদোক্লি। মসিগী তৌবা ঙম্বগী মতিক অমসুং মথৌনা অসিনা ভারতকী শক্তাক্নি। কোরোনাগী মাইয়োক্তা ঐখোয়গী লৈবাক্না থেংনখিবগী শক্তম ঐখোয়না উখ্রে, ঐখোয়গী সাইন্তিস্ত, ভেক্সিন শাবশিংনা মালেমগী খ্বাইদগী মকোক থোংবা ওইদুনা লৈবাক্কী মফমদা অহানবা ওইনা ভেক্সিন খুৎশিন্নখি। লৈবাক মীয়ামগী লেপ্পা লৈতনা সেবা তৌখি, ঐখোয়গী নর্সশিংনা খুঙ্গং খুদিংদা চত্তুনা, য়ৌশিনবা ৱাবা মনুং হঞ্জিনবা অমসুং খুদোং চাদবা মফমশিংদা চত্তুনা মীয়ামদা ভেক্সিন কাপখি অমসুং কাপ্লি। মসিদি লৈবাক্কী অমা ওইবগী মওংদা থৌনা ফবগী চাউরবা খুদম অমনি।
মতৌ অসুম্না, ঙমখৈদা লৈরিবা ঐখোয়গী লান্মীগী মথৌনা য়েংশি। লৈবাক ঙাক শেন্নবগীদমক্তা মখোয়না মথৌনা ফরিবা অসিনা ঐখোয়গী শক্তাক ওইরিবনি। ঐখোয়গী শান্নরোইশিংনসু লৈবাক্না পাংথোকপদা মতম অমদা ওইথোক্লোইদবা কয়া হৌজিক্তি ফংবে ঙম্লে, থাক অদুদা য়ৌবা ঙম্লে। মতৌ অসুম্না, ঐখোয়গী ইচানুপীশিংদা শরুক য়াবগী অয়াবা পীরমদা সেক্তরশিংদা মখোয়না মশক থোকপা থবক কয়া পাংথোক্লি। মসিনি অনৌবা ভারত হায়বসি, অনৌবা পাংথোকপদা তুং হন্দবা, মখোয়গী মথৌনা অমসুং খোঙফম চেৎপনা ভারতকী শক্তাক্নি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, ভারতনা মশাগী হ্যেং অমসুং হৌরক্কদৌরিবা চারোন শুরোনগী মরাইবক লৈহন্নবগীদমক্তা খোঙথাং কয়া লেপ্তনা পায়খৎলি। লৈবাক্কী অনৌবা এজুকেসন পোলিসীনা মফম-মফমগী লোলশিংদা মহৈ তম্বীবগী মতাংদা অহেনবা মিৎয়েং চঙলি। মসিদগী অদোমদা মহৈ তম্বদা হান্নদগী হেন্না লায়রগনি। অদোম্না ইশাগী অপাম্বা সবজেক্ত তম্বা য়ানবগীদমক্তা এজুকেসন পোলিসী অসিদা অখন্নবা থৌওং কয়া পায়খৎখি। লৈবাক্কী স্কুল লিশিং কয়াদা শাগৎলিবা অতল তিঙ্করিং লেবনা মহৈ তম্বগী অহৌবা মতমদগী হৌনা অঙাংশিংদা ইন্নোভেসন তৌবদা পুক্নিং থৌগৎলি।
মরুপশিং,
ভারতকী অঙাংশিং, হৌরক্লিবা নহারোলশিংনা ২১শুবা চহি-চা অসিদা ভারতপু অনৌবা থাক্তা য়ৌহনবা মতিক লৈরে হায়বসি মতম পুম্বদা উত্তুনা লাক্লিবনি। ঐহাক্না নীংশিংবদা, চন্দ্রয়ানগী মতমদা, ঐহাক্না লৈবাক শিনবা থুংবগী অঙাংশিংবু কৌখি। মখোয়গী থৱাই য়াওবা, নুংঙাইবগী মতৌবু ঐহাক্না কৈদৌনুংদা কাওরোই। ভারতকী অঙাংশিংনা ভেক্সিন কাপ্পগী থৌরমদসু মশাগী ওইবা মতমগা চুনবা অমসুং সাইন্তিফিক ওইবা ৱাখল্লোন কয়া উৎখি। জনুৱারী ৩গী মতুংদা শুপ্নগী নুমিৎ ২০নিগী মনুংদা করোর ৪দগী হেনবা অঙাং মশিংনা ভেক্সিন কাপ্নখি। মসিনা ঐখোয়গী অঙাংশিংনা কয়া য়াম্না খঙই হায়বা উৎলি। মখোয়না মশাগী থৌদাংগী মতাংদা নীংথিজনা খঙই।
মরুপশিং,
ঐহাক্না স্বচ্ছ ভারত কেম্পেন্না মায় পাকপগী অচৌবা শরুক অমদি ঐখোয়গী অঙাংশিংগী থৌদাংদা পীনিংই। অদোম্না য়ুম্থোং খুদিংদা অঙাং লান্মী ওইদুনা, স্বচছগরহি ওইদুনা, ইশাগী ইমুং মনুংবু লু-নানবগী খোঙথাংগী মতাংদা পাউদমখি, ইথিল পীখি। য়ুম মনুংবু লু-নান্না থম্বা, য়ুমগী ফত্ত-হৌদীবু মপান্দা য়ৌহন্দবগী থৌদাংবু অঙাংশিংনা লৌখি। ঐখোয়না লৈবাক্কী অঙাংশিংদা হীরম অমগী মতাংদা তেংবাং নিজরি। মসিদা অঙাংশিংনা ঐহাক্কী মতেং পাংবীরবদি ইমুং খুদিংদা অহোংবা লাক্কনি। ঐহাক্কী পীক্লবা মরুপশিংনা ঐহাক্কী থবক অসিদা শোইদনা তেংবাংগনি হায়বগী থাজবা থম্মি।
অদোম্না লু-নানবগী খোঙজংগীদমক্তা মাং থানা থোক্লকখিবগুম্না, ভোকেল লোর লোকেল খোংথাংদসু মাং থানা থোকপীরকউ। অদোম্না য়ুমদা লৈদুনা, ইচিল ইনাওশিংগা পুন্দুনা লিস্ত অমা শেম্বীয়ু, মশিং থীবিয়ু, চেদা ইদুনা য়েংবীয়ু, অয়ুক্তগী নুমিদাং ফাওবা করি পোৎলম শিজিন্নৈ, য়ুমদা লৈরিবা পোত্থোকশিংদুগী মরক্তা ভারত্তা শাবশিংনা করম্বনো, মীরমদগী লাকপনা করম্বনো হায়বা য়েংথোকপীয়ু। অদুগা তুংদা অসিগুম্বা পোত্থোক অমা লৈবা মতমদা ভারত্তা শাবা, ভারতকী লৈহাওগী মনম চেনবা ওইনা লৈসি হায়না অহল লমনশিংদা তাকপীয়ু। অদোম্না ভারত্তা শাবা পোৎলমশিং লৈবা হৌরকপা মতমদা করি ওইরক্কনি? ঐখোয়গী পোত্থোক পুথোকপা হেনগৎলক্কনি। হীরম খুদিংদা পোত্থোক শাবা হেনগৎলক্কনি। পোত্থোক শাবা হেনগৎপা মতমদা, লৈবাক অসিদা অহেনবা থবক ফংবগী খুদোংচাবা কয়া লৈরক্কনি। থবক ফংবা হেনগৎলক্লবদি, ইশানা মরোমদোম লেপ্পসু ঙম্লক্লগনি। মরম অদুনা, আত্মানির্ভর ভারতকী খোঙজং অসিদা ঐখোয়গী নহারোলশিংগসু মরী লৈনরবনি।
মরুপশিং,
ঙসিদগী নুমিৎ নিনিগী মতুংদা লৈবাক্না গনতন্ত্রা নুমিৎ পাংথোক্কনি। ঐখোয়না নুমিৎ অসিদা অনৌবা ৱারেপ খরা লৌগদবনি। ঐখোয়গী ৱারেপ অসি খুন্নাই, লৈবাক অমসুং মালেম শিনবা থুংবগী কান্নবগীদমক্তা ওইবা য়াই। অকোয়বগী ফিভমগী মতাংগী হীরম্না ঐখোয়গী মাংদা খুদম ওইনা লৈরি। ভারতনা হীরম অসিগী মাইকৈদা ঙসি থবক কয়া পাংথোক্লি। মসিনা মালেম খুদিংনা কান্নবা ফংগনি। ঐহাক্না ভারতকী শক্তাক্কা মরী লৈনবা, ভারতপু মতমগা চুনবা অমসুং চাউখৎপগী ৱারেপকী মতাংদা খন্থহন্নীংই। অদোমগী মঙলান অমসুং ৱারেপনা লৈবাক্কী ৱারেপকা মরী লৈনগনি অমসুং লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা অদোম্না লৈবাক্কীদমক্তা মশিং থীঙমদবা থৌদাং কয়া পায়খৎকনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থম্মি।
মসিগী থাজবা অসিগা লোয়ননা ঐহাক্না অদোম খ্বাই খিবীক্তা হন্না হন্না থাগৎচরি।
ঐহাক্কী অঙাং মরুপশিংবু ঐহাক্না নুংশীবা অমসুং য়াইফ পাউজেল পীবগা লোয়ননা অমুক্কা হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at interaction with Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar awardees
24 JAN 2022 3:05PM by PIB Delhi
Present in the program are my colleagues in the Council of Ministers Smriti Irani ji and Dr. Mahendrabhai, all the officials, parents and teachers, and the future of India, my young friends!
It was a pleasure interacting with you. I also got to know about your experiences. You have received awards for your extraordinary achievements in various fields ranging from art and culture to gallantry, education to innovation, social service and sports. And you have got these awards after a tough competition. Children from every corner of the country have come forward and you have been selected. The number of awardees may not be so much, but the number of promising children is unparalleled in our country. Once again, many congratulations to all of you for these awards. Today is also National Girl Child Day. I also congratulate and extend my best wishes to all the daughters of the country.
Friends,
Along with you, I want to especially congratulate your parents and teachers. They have a major contribution to your growth today. Therefore, every success of yours is also the success of your loved ones. It includes the efforts and emotions of your loved ones.
My young friends,
The award you have received today is very special for another reason. It is the occasion for these awards! The country is currently celebrating 75 years of its independence. You have received this award in this important period. Throughout your life, you would proudly claim that ‘I received this award when my country was celebrating the Amrit Mahotsav of Independence’. This award also entails a huge responsibility for you. Now the expectations of your friends, family and society have also increased from you. You do not have to take stress from these expectations, but you have to take inspiration from them.
Young friends, small children, sons and daughters of our country have written history in every era. Heroes like Birbala Kanaklata Barua, Khudiram Bose and Rani Gaidinliu have a history in our freedom struggle that fills us with pride. These fighters had made the country's independence the mission of their lives at a very young age and had dedicated themselves for it.
You must have seen it on TV when I went to Nowshera sector of Jammu-Kashmir on Diwali last year. There I met heroes Shri Baldev Singh and Shri Basant Singh, who had fought the war in Kashmir immediately after independence as child soldiers. Now they are very old, but they were very young then. They were recognized as child soldiers for the first time in our army. They had helped the army at such a young age without caring about their lives.
Similarly, the bravery and sacrifice of the sons of Guru Gobind Singh ji is another example! Sahibzadas were very young when they had sacrificed with immense valor, patience, courage and complete dedication. Their sacrifice for India's civilization, culture, faith and religion is incomparable. The country has also started 'Veer Bal Diwas' on 26th December in memory of the sacrifices of Sahibzadas. I would like all of you and all the youth of the country to read about the brave Sahibzadas of the country.
You must have also seen that a digital statue of Netaji Subhas Chandra Bose was installed near India Gate in Delhi yesterday. We get the biggest inspiration of duty, of the nation first from Netaji. Taking inspiration from Netaji, all of us and the young generation, in particular, have to move forward on our path of duty for the country.
Friends,
Our 75 years of independence are important because today we can be proud of our past and draw energy from it. Now is the time to fulfill the present resolutions. This is the time for new dreams for the future and set new goals and move forward. These goals are for the next 25 years, when the country will complete its hundred years of independence.
Think over it. Most of you today are between the ages of 10 and 20. When there will be hundred years of independence, you would be at that stage of your life when the country would be very grand, divine, progressive and at its peak and your life would be full of happiness and peace. In effect, these goals are for our youth, for your generation and for you. Our young generation has an immense role when the country would be at its pinnacle in the next 25 years and there would be a huge potential of the country.
Friends,
We have got the fruits of what our ancestors sowed; it is because of their austerity and sacrifice. But you belong to a period and where the country is today that you would get to savor the fruits that you would sow! Such a swift change is going to happen. Therefore, you must have seen that our young generation and you are at the center of the policies and efforts that are being made in the country today.
You take up any sector. Today there are missions like Startup India, programs like Standup India; there is a massive Digital India campaign, the impetus is being given to the Make in India, the mass movement of self-reliant India is leading to the rapid expansion of modern infrastructure in every nook and corner of the country, highways and high-speed expressways are being built. With whose pace does this progress and speed match? You are the people who see themselves connected with all these changes and remain so excited for all of them. Your generation is leading this new era not only in India but outside India as well.
Today we feel proud when we see the CEOs of all the major companies of the world and everyone is discussing them. Who are these CEOs? They are the children of our own country. This is the young generation of this country which is dominant in the world today. Today, we feel proud when we see that the youth of India are making their mark in the world of start-ups. Today, we feel proud when we see that the youth of India are making new innovations and taking the country forward. Sometime from now, India, on its own strength, is all set to send Indians into space for the first time. The responsibility of the Gaganyaan mission is also on our youth. The youth who have been selected for this mission are working hard.
Friends,
The awards that you received today also celebrate the courage and valor of our younger generation. This courage and valor is the identity of new India today. We have seen the country's fight against Corona. Our scientists and vaccine manufacturers took the lead in the world and provided vaccines to the country. Our healthcare workers served the countrymen non-stop even in the toughest of times. Our nurses are vaccinating people visiting the most difficult places in villages. This reflects the country’s great example of courage.
Similarly, look at the valor of our soldiers posted on the borders. Their courage to protect the country has become our identity. Today our players are also achieving accolades, considered impossible for India. Similarly, our daughters are doing wonders in the fields where they were not allowed earlier. This is the new India, which does not hold back from innovating. Courage and determination are the identities of India today.
Friends,
Today, India is taking continuous steps to strengthen the future of its present and coming generations. Emphasis is being laid on learning in the local languages in the new National Education Policy. This will make it easier for you to read and learn. Special provisions have been made in the education policy to enable you to study the subjects of your choice. Atal Tinkering Labs, being built in thousands of schools across the country, are instilling the potential of innovation in children from the very early days of their studies.
Friends,
The children of India, the younger generation have always proved their mettle in taking India to new heights in the 21st century. I remember I had called children from across the country during Chandrayaan. I can never forget their enthusiasm and zeal. The children of India have displayed their modern and scientific thinking in the vaccination program as well. Since January 3, more than 40 million children have got the corona vaccine in just 20 days. It shows the awareness of the children of our country about their responsibilities.
Friends,
I also give a lot of credit for the success of Swachh Bharat Abhiyan to the children of India. As child soldiers, you inspired your family and neighborhood households for the cleanliness campaign. The children themselves had taken up the task of ensuring cleanliness in houses by family members and no filth inside and outside of the houses. Today I seek cooperation from the children of the country for one more thing. And if the children support me, then the change will come in every family. And I am confident that my little friends and this army of children will help me a lot in this work.
As you came forward for the cleanliness campaign, you should also come forward for the ‘Vocal for Local’ campaign. All the brothers and sisters at home should make a list of products that you use from morning till late at night and write down them on a paper which are not made in India, but foreign-made. You then insist your family to buy the products made in India. It should have the fragrance of the soil of India and the sweat of the youth of India. What happens when you buy made-in-India products? Immediately, our production will pick up. Production will increase in everything. And when production increases, new employment opportunities will also be created. When employment increases, your life will also become self-sufficient. Therefore, the campaign of AatmaNirbhar Bharat is linked to our young generation, to all of you.
Friends,
Two days from today, the country will celebrate its Republic Day. We have to make some new resolutions for our country on Republic Day. Our resolutions can be for society, for the country and for the future of the entire world. The example of the environment is before us. India is doing so much for the environment today, and the entire world will benefit from it.
I would like you to think about those resolutions which are related to the identity of India and which will help in making India modern and developed. I am sure that your dreams will connect with the country's resolutions and you will set innumerable records for the country in the times to come.
With this belief, many congratulations to all of you once again!
Lots of love, congratulations and thanks to all my young friends!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.