Vice President's Secretariat
Vice President calls for a sense of urgency in dealing with new surge in COVID cases
‘Apply lessons from past waves of the pandemic; Follow ‘Dharma’ of COVID protocol at all times’
VP lauds Indian origin physicians for being ‘ambassadors of Indian value systems’
‘India-US collaboration in health can reap benefits for the entire world’: Vice President
Shri Naidu suggests exploring telehealth and other tech solutions to bridge urban-rural divide in health
VP praises Telangana for excelling in NITI Aayog’s Health Index
Vice President gives inaugural message at 15th Global Health Summit organized by American Association of Physicians of Indian Origin (AAPI)
05 JAN 2022 1:41PM by PIB Delhi
The Vice President, Shri M. Venkaiah Naidu today called for a sense of urgency in dealing with the new surge in COVID cases and to apply the lessons of the past waves of the pandemic. “We must consider it our ‘Dharma’ and ‘Kartavya’ to follow the COVID protocol at all times – wearing a mask, maintaining physical distancing and getting vaccinated, and secure ourselves and our community”, he emphasized.
Noting the importance of the measure to vaccinate age groups 15-18 years, Shri Naidu urged parents of the children in the newly eligible age groups to get their wards vaccinated at the earliest. He called upon public-minded individuals, social advocacy groups, medical professionals and the government to reach out to as many people as possible and get rid of any vaccine hesitancy that may be stopping India in its collective fight against the pandemic.
In a recorded inaugural message for the 15th Global Health Summit organized by American Association of Physicians of Indian Origin (AAPI), the Vice President praised Indian origin medical professionals for “making their mark in every corner of the world” and being the “personification of our nation’s civilisational value of Vasudhaiva Kutumbakam”.
Shri Naidu observed that in the US in particular, Indian origin physicians have gained a formidable reputation and that several of them occupy the top administrative positions in the country. “They are among the most successful ambassadors of India’s value systems”, he added.
Noting that Indian firms have collaborated with US-based organisations to produce the recently approved vaccines — Corbevax and Covovax, the Vice President said “this experience clearly shows India-US collaboration in healthcare can reap great benefits not only for our countries, but for the entire world”.
In the message, the Vice President expressed concern that while urban areas have technology in tertiary care that attract international patients, it is worrisome that rural areas are lagging behind with limited access to even primary care.
To bridge this, along with other measures, Shri Naidu suggested seriously exploring the use of telehealth and other technological solutions in reaching out better to rural and remote areas. “This will expand the utilisation of our limited manpower and health infrastructure to reach the last mile,” he said.
In this regard, he noted a welcome trend of many health-tech start-ups in India and suggested scaling up their healthcare services for rural areas, so that the geographical barriers may be overcome and out-of-pocket expenditures are rationalized. He observed that Ayushman Bharat Digital Mission, with a digitised record of the patient's medical history, will boost these efforts.
Shri Naidu lauded the state of Telangana for excelling in the recently released NITI Aayog’s Fourth Edition of State Health Index. He expressed happiness that Telangana is also in the top three states in the year-on-year incremental performance in health outcomes.
The Vice President complimented AAPI for its services in India - for raising $5 million during the second wave of the pandemic, for its ‘Adopt a Village’ programme, among its other initiatives.
Following is the full text of the message:
“Sisters and brothers,
I am indeed very happy to give this inaugural message at the 15th Global Health Summit organised by the American Association of Physicians of Indian Origin (AAPI) today. At the outset, let me congratulate the AAPI for organising this Summit in Hyderabad, with a focus on Preventive, Palliative and Lifestyle medicine and Technology, Telehealth and Transformation.
On this occasion, my hearty congratulations to the state of Telangana which ranks in the top three states in the large states category in NITI Aayog’s Fourth Edition of State Health Index released recently. I am happy to note that Telangana is in the top three states in the year-on-year incremental performance in health outcomes too. My compliments to the state government and all those associated with the health sector for this tremendous achievement.
Sisters and brothers,
Over the past two years, the COVID pandemic has challenged our healthcare systems and has been reinforcing the need to double up our efforts in strengthening our infrastructure. I am happy to see that two new vaccines and an antiviral drug were recently approved by the Government of India to boost the fight against COVID, especially in light of the new variant, Omicron.
With the number of new cases in all the states surging again, it is imperative that we apply the lessons of the past waves of the pandemic with a sense of urgency. We must consider it our ‘Dharma’ to follow the COVID protocol at all times and secure ourselves and our community. We should also encourage those who are unvaccinated in our family to get themselves vaccinated at the earliest.
The Government of India, in a proactive measure, has announced vaccination for the age groups 15-18, along with an additional precautionary dose to those above 60 years of age. These efforts will lend a sharp thrust to India’s fight against COVID.
I urge you today to encourage the parents of the children in the newly eligible age groups to get their wards vaccinated at the earliest. Public-minded individuals, social advocacy groups, medical professionals and the government must reach out to as many people as possible and get rid of any vaccine hesitancy that may be stopping us in our collective fight against the pandemic.
Sisters and brothers,
I am pleased to note that Indian firms collaborated with US-based organisations to produce the two approved vaccines—Corbevax and Covovax. This experience clearly shows India-US collaboration in healthcare can reap great benefits not only for these countries, but for the entire world.
Here, I wish to recall the fact that Indian contribution to global healthcare is not a new phenomenon at all.
Apart from being the ‘pharmacy to the world’ with path-breaking innovations in the pharmaceuticals industry, India, has over the years, become a much sought after ‘medical tourism destination of the world’. Data reveals that nearly 7 lakh foreign tourists came for medical treatment in India in the year 2019 alone.
Indian medical professionals—doctors, nurses and technicians have been making their mark in every corner of the world and have been offering invaluable services for many decades now. It is estimated that there are 1.4 million physicians of Indian origin all over the world.
In the US in particular, many Indian origin physicians have gained a formidable reputation in their respective fields. Several of them occupy the top administrative positions in the medical field in the country, including Dr Vivek Murthy, the present Surgeon-General of the United States, among others.
These Indian-origin physicians are a personification of our nation’s cherished civilisational value of ‘Vasudhaiva Kutumbakam’. They are among the most successful ambassadors of India’s value systems and propagators of our mission to ‘Share and Care’ for all the people of the world, irrespective of their nationalities. We are indeed proud of them and their services.
In this regard, it is noteworthy that AAPI, founded in 1982, is one of the largest groups that represent the interests of more than 80,000 practising Indian-origin physicians in the United States and 40,000 medical students, residents and fellows of Indian origin.
I am happy to know that during the second wave of the Covid-19 pandemic, AAPI members had raised $5 million in a short time to support relief activities including sending life-saving equipment such as oxygen concentrators and ventilators. I am also told that the AAPI team is working on installing oxygen plants in hospitals serving rural India, with some of these units having been commissioned already.
Sisters and brothers,
I particularly commend this initiative because improving the infrastructure for rural healthcare is the pressing need of the hour in our country. While we have cutting edge technology in tertiary care in the urban areas that attract international patients, it is worrisome that rural areas are lagging behind with limited access to even primary care.
In order to bridge the urban-rural divide, I had earlier suggested that we consider making rural service compulsory for government doctors stepping out into the field. I had also suggested that we establish at least one medical college per district, open satellite centres of private hospitals in villages and improve health infrastructure, particularly at the primary level.
In addition to these measures, I believe we must also seriously explore the use of telehealth and other technological solutions in reaching out better to rural and remote areas. This will expand the utilisation of our limited manpower and health infrastructure to reach the last mile.
In this context, we are seeing a welcome trend of many health-tech start-ups in India. They are specialising in the areas of online consultation, ordering medicines online, monitoring chronic conditions, and offering cheap diagnostic services. We must expand and scale up these services for rural areas too, so that the geographical barriers may be overcome and out-of-pocket expenditures are rationalised. The Ayushman Bharat Digital Mission, with a digitised record of the patient's medical history, will also boost these efforts.
Sisters and brothers,
While technological innovation can definitely ease access, it is not a ready fix to all the shortcomings in public health. There is a dire need to increase public spending in health; for instance, states should increase spending on health to more than 8% of their budget by 2022 (as suggested by the Fifteenth Finance Commission).
I am pleased to note that AAPI has started an ‘Adopt a Village’ pilot programme to provide free health screening camps in villages across five states—Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Gujarat, Karnataka and Telangana. I am told they are planning vaccination camps in India with the help of local doctors, to address the issue of vaccine hesitancy. These are commendable initiatives indeed.
Another important initiative of AAPI is the awareness program for CPR (Cardiopulmonary Resuscitation). At a time of increasing share of Non-Communicable Diseases, especially those related to the heart, we need greater awareness among people to apply CPR as a lifesaving first-aid technique and save lives during heart attacks or near drowning. I believe school children, at least at higher secondary level, and in fact, every citizen, must be taught CPR along with other basic aspects of first-aid.
Sisters and brothers,
With numerous initiatives, AAPI has come a long way since its inception and has proved to be beneficial not only to Indian-origin American Physicians, but to Indian healthcare as well.
Finally, dear friends in the medical fraternity, as you seek excellence in human health and well-being, do not forget the power of a kind human touch when treating your patients.
My best wishes to you in all your endeavours.
Thank you all. Namaskar.
Jai Hind.”

উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
অনৌবা কোবিদ কেসশিং হেনগৎলকপা অসিদা পায়খৎপা য়াবা থবকশিং অথুবা মতমদা পায়খৎনবগী ৱাখল্লোন লৈনবা উপ রাস্ত্রপতিনা কন্না হায়খ্রে
‘মমাংদা হৌখ্রবা লায়চৎকী ৱেবশিংদগী তমখিবা পারাশিং শিজিন্নবিয়ু; কোবিদ প্রোতোকোলগী ‘ধর্মা’ মতম পুম্নমক্তা ইনবিয়ু’
ভি.পি.না ভারতকী ওরিজিন ফীজিসিয়নশিংবু ‘ভারতকী ভেল্যু সিস্তেমগী এম্বাসেদুর’ ওইবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখ্রে
‘ভারত-য়ু.এস.না হকশেলগী লমদা মতেং পাংনবা অসিনা মালেম পুম্বগী ওইনা কান্নবা পীরগনি’: উপ রাস্ত্রপতি
শ্রী নাইদুনা হকশেলগী লমদা সহর-খুঙ্গং তোখাইনা লৈরিবা অসি অমতা ওইনবা পুনশিন্নবা তেলেহেলথ অমসুং অতোপ্পা তেক্তকী পাম্বৈশিং থিন্নবগী অপাম্বা পীরি
ভি.পি.না তেলঙ্গনাবু এন.আই.তি.আই.আয়োগকী হেলথ ইন্দেক্সতা নিংথিনা থবক পাংথোকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখ্রে
উপ রাস্ত্রপতিনা অমেরিকান এসোসিএসন ওফ ফীজিসিয়ন ওফ ইন্দিয়ন ওরিজিন (এ.এ.পি.আই.)না শিনবা ১৫শুবা গ্লোবেল হেলথ সমিত্তা হৌদোকপগী ৱারোল পীখ্রে
05 JAN 2022 1:41PM by PIB Imphal
উপ রাস্ত্রপতি, শ্রী এম. ভেঙ্কায়া নাইদুনা ঙসি অনৌবা কোবিদ কেসশিং হেনগৎলকপা অসিদা পায়খৎপা য়াবা থবকশিং অথুবা মতমদা পায়খৎনবগী ৱাখল্লোন লৈনবা অমসুং লায়চৎকী মমাংদা হৌখিবা ৱেবশিংদগী পারাশিং শিজিন্নবা কন্না হায়খ্রে। “ঐখোয়না মতম পুম্বদা কোবিদ প্রোতোকোল ইন্দুনা চৎপা – মাস্ক উপ্পা, থাপ্না লৈনবা অমসুং ভেক্সিন কাপথোকপা, অমসুং ঐখোয় ইশামক অমসুং ঐখোয়গী কাংলুপশিংবু চেকশিন্না লৈবা হায়বা অসি ঐখোয়গী ‘ধর্মা’ অমসুং ‘কর্তব্য’নি হায়না লৌগদবনি”,হায়না মহাক্না মরুওইবা পীদুনা হায়খি।
চহি ১৫-১৮গী কাংলুপশিং ভেক্সিনেসন কাপথোকপগী মরুওইবা পল্লদুনা, শ্রী নাইদুনা মমা-মপা ওইবশিংদা মখোয়গী অঙাংশিংবু নৌনা কাপথোকপা য়ারবা চহি কাংলুপশিং য়ারিবমখৈ অঙনবদা ভেক্সিন কাপতোক্নবা কন্না হায়রি। মহাক্না মীয়ামগীদমক খনবা মীওইশিং, সোসিএল এদভোকেসী কাংলুপ, মেদিকেলদা থবক তৌরিবশিং অমসুং সরকারনা অঙম্বা মখৈ মীয়াম্বু য়ৌশিন্দুনা অমসুং ভেক্সিন অসিদা চিংনবা লৈহন্দুনা লায়চৎ অসিগী মায়োক্তা অথিংবা লৈরিবা অসি কোকহনগদবনি।
অমেরিকান এসোসিএসন ওফ ফীজিসিয়ন ওফ ইন্দিয়ন ওরিজিন (এ.এ.পি.আই.)না শিনবা ১৫শুবা গ্লোবেল হেলথ সমিত্তা রেকোর্দ তৌবা হৌদোকপগী ৱারোল অমদা, উপ রাস্ত্রপতিনা ভারতকী ওরিজিন ওইরিবা মেদিকেলদা থবক তৌরিবশিংবু “মালেমগী কাচিন কোয়া কয়াদা মখোয়গী শক্তম ঙাকপগীদমক” অমসুং “বাসুধাইবা কুতুমবকমগী ওইবা ঐখোয়গী ইরমদমগী খুনাই অমা চাউখৎপগী মীওইবগী মগুন ঙাকপগীদমক” থাগৎপা ফোংদোকখি।
শ্রী নাইদুনা উখি মদুদি য়ু.এস.তা মরুওইনা ভারতকী ওরিজিন ফীজিসিয়নশিং লেমজনিঙাই ওইরবা মিংচৎ কয়া অমা ফংলি অমসুং মখোয়শিং অসিগী মরক্তগী লৈবাক অসিদা মকোক থোংবা এদমিনিস্ত্রেসনগী ওইবা ফম কয়া অমা কল্লি। “মখোয় অসি ভারতকী ভেল্যু সিস্তেমদা খ্বায়দগী মায় পাকপা এম্বাসেদুরশিংনি”,হায়না মহাক্না মখা তাখি।
য়ু.এস.তা য়ুম্ফম ওইবা ওর্গানাইজেসনগা লোয়ননা ভারতকী ফার্মনা হন্দক্তা অয়াবা পীখ্রবা ভেক্সিন -কোর্বেবাক্স অমসুং কোবোবাক্স পুথোক্নবা খুৎশম্নখিবা অসি পল্লদুনা, উপ রাস্ত্রপতিনা হায়খি “মসিনা তাক্লি মদুদি ভারত-য়ু.এস.না হেলকেয়রদা খুৎশম্নবা অসিনা ঐখোয়গী লৈবক খক্তা নত্তনা মালেম পুম্বগী ওইনা চাউনা কান্নবা পীরগনি”।
ৱারোল অসিদা, উপ রাস্ত্রপতিনা ফোংদোকখি মদুদি সহরগী মফমশিংদা তেক্নোলোজীদা থাক ৱাংনা চেকশিন থৌরাংদা লৈবা মরম্না মালেমগী ওইনা অনবাশিংগী পুক্নিং চিংশিল্লি, অমরোমদা খুঙ্গংগী মফমশিংদা থওইদবা মরম্না মনিং হন্থদুনা প্রাইমারী কেয়র ফাওবদা অকক্নবা অমা ওইনা লৈরি।
হায়রিবা অসি লৈহন্দনবা, অতোপ্পা খোঙথাং কয়াগা লোয়ননা, শ্রী নাইদুনা খুঙ্গংগী চংশিনবা মফমশিং য়ৌশিন্নবা তেলেহেলথ অমসুং অতৈ তেক্নোলোজীগী ওইবা পাম্বৈ থিদোক্নবা য়াম্না হকচিন্না অপাম্বা ফোংদোকখি। “মসিনা ঐখোয়গী অকক্ননা লৈরিবা থবক-শুবশিং অমসুং হেলথ ইনফ্রাস্ত্রকচর কাচিন কোয়া ফাওবা য়ৌহল্লগনি,” হায়না মহাক্না হায়খি।
হিরম অসিদা, মহাক্না ভারত্তা হেলথ-তেক্ত স্তার্ত-অপ কয়া অমা লাক্লিবা অসি পনখি অমসুং খুঙ্গংগী মফম কয়াদা মখোয়গী হেলথকেয়রগী থবকশিং হেনগৎহন্দুনা মফমগী ওইনা চৎথোক-চৎশিন্দা অৱাবা থেংনরিবা অসি কোক্নবগী অপাম্বা ফোংদোকখি। মহাক্না আয়ুশমান ভারত দিজিতেল মিসন মিয়েং থমদুনা, অনাবগী মেদিকেল পুৱারীগী দিজিতেল রেকোর্দনা হোৎনরিবা অসিদা য়াম্না কান্নবা ফংগনি।
শ্রী নাইদুনা তেলঙ্গনা রাজ্যবু স্তেত হেলথ ইন্দেক্সকী এন.আই.তি.আই. আয়োগকী মরিশুবা ইদিসন্দা নিংথিনা পাংথোকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হরাওবা ফোংদোকখি মদুদি তেলঙ্গনা অসি হকশেলগী ওইবা চহি অমদগী চহি অমদা হেন্না ফগৎলকপকীদমক মকোক থোংবা রাজ্য অহুমগী মনুংদা লৈরি।
মপুং ফাবা ৱারোল মখাদা পীরি:
“ইচিল ইনাওশিং,
ঐহাক্না ঙসি অমেরিকান এসোসিএসন ওফ ফীজিসিয়ন ওফ ইন্দিয়ন ওরিজিন (এ.এ.পি.আই.)না শিনবা ১৫শুবা গ্লোবেল হেলথ সমিত্তা রেকোর্দ তৌবা হৌদোকপগী ৱারোল পীবা ফংজবা অসি হায়নিংঙাই লৈতনা হরাওবা ফাওজৈ। অহৌবদা, ঐহাক্না প্রিভেন্তিব ওইবা, পালিএতিব অমসুং লাইফস্তাইল মেদিসিন অমসুং তেক্নোলোজী, তেলেহেলথ অমসুং ত্রান্সফোর্মেসন্দা মিয়েং অমা থম্বগা লোয়ননা হায়দ্রাবাদতা এ.এ.পি.আই. অসিবু শিল্লিবা অসিগীদমক নুঙাইবা ফাওজৈ।
মিকুপ অসিদা, ঐহাক্না হন্দক্তা থাদোকখিবা স্তেত হেলথ ইন্দেক্সকী এন.আই.তি.আই. আয়োগকী মরিশুবা ইদিসন্দা য়াম্না চাউবা কেতগরীদা মকোক থোংবা স্তেত অহুমশুবা লৈবগীদমক তেলঙ্গনা রাজ্যবু থম্মোয়নুংদগী হরাওবা ফোংদোকচরি। তেলঙ্গনা রাজ্যবু স্তেত হেলথ ইন্দেক্সকী এন.আই.তি.আই. আয়োগকী মরিশুবা ইদিসন্দা নিংথিনা পাংথোকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। ঐহাক্না রাজ্যগী সরকার অমসুং হেলথ সেক্তরবু য়াম্না চাউনা মায় পাকপগীদমক থম্মোয়নুংদগী থাগৎপা ফোংদোকচরি।
“ইচিল ইনাওশিং,
হৌখিব চহি অনিগী মমাংদগী, কোবিদ লায়চৎ অসিনা ঐখোয়গী হেলকেয়র সিস্তেমদা য়াম্না শিংনবা অমা ওইহনখি অমসুং ঐখোয়গী ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ঐখোয়না হোৎনরিবা অসি শরুক অনি থোকনা হেনগৎহনবা মথৌ তারি। কোবিদকী মায়োক্তা লান্থেংননবা, মরুওইনা ওমিক্রোনগী অনৌবা ভেরিএন্তনা থোক্লকপা অসিদা ভারত সরকারনা হন্দক্তা অনৌবা ভেক্সিন অনি অমসুং এন্তিভাইরেল দ্রগ অমা অয়াবা পীখিবা অসিদা ঐহাক্না য়াম্না হরাওজৈ।
অমুক হন্না রাজ্যশিংদা অনৌবা কেসকী মশিং হেনগৎলকপা অসিদা, ঐখোয়না য়াম্না থুনা থবক য়াংশিনবগী ৱাল্লোন্দা লায়চৎ অসিগী মমাংদা হৌখিবা পারাশিং শিজিন্নবা য়াম্না মরু ওই। ঐখোয়না মতম পুম্বদা কোবিদ প্রোতোকোল ইন্দুনা চৎ্পা অসি ঐখোয়গী ‘ধর্ম’ওইনা লৌগদবনি অমসুং ঐখোয় ইশামক অমসুং ঐখোয়গী কাংলুপশিংবা চেকশিন্না লৈগদবনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী ইমুং মনুংদা লৈরিবা ভেক্সিন কাপত্রিবা মীওইশিংসু অথুবা মতমদা ভেক্সিন কাপথোক্নবা পুক্নিং থৌগৎকদবনি।
ভারত সরকারনা, খুমাং চাউশিনবা খোঙথাংদা, চহি কাংলুপ ১৫-১৮গী ভেক্সিনেসন লাওথোকখ্রে, লোয়ননা অহেনবা চেকশিন থৌরাং অমগা লোয়ননা চহি ৬০ মথকসু দোজশিং কাপ্নবা লাওথোকখ্রে। হোৎনরিবা অসিনা ভারতনা কোবিদকী মায়োক্তা লান্থেংনরিবা অসিদা হেন্না থাজবা অমা পীরগনি।
“ইচিল ইনাওশিং,
ঐহাক্না তাবদা য়াম্না নুঙাইবা ফাওজৈ মদুদি ভারতকী ফার্মনা য়ু.এস.তা য়ুম্ফম ওইবা ওর্গানাইজেসনগা লোয়ননা ভেক্সিন অনি -কোর্বেবাক্স অমসুং কোবোবাক্স পুথোক্নবা অয়াবা পীখিবা অসিনি। মসিনা শেংনা তাক্লে মদুদি ভারত-য়ু.এস.না হেলকেয়রদা খুৎশম্নবা অসিনা ঐখোয়গী লৈবক খক্তা নত্তনা মালেম পুম্বগী ওইনা চাউনা কান্নবা পীরগনি
মসিদা, ঐহাক্না নিংশিংবা পাম্মী মদুদি গ্লোবেল হেলকেয়রদা ভারতনা থৌদাং লৌবা অসি অনৌবা অমা নত্ত্রি।
‘ফার্মাসী তু দ ৱার্লদ’ ওইবগী মথক্তা ফার্মাসিয়ুতিকেল ইন্দস্ত্রীদা অনৌবা কয়া অমা পুথোক্তুনা, ভারতনা, চহি কয়াগী মমাংদগী, ‘মালেমগী ওইবা মেদিকেল তুরিজমগী পন্থুং অমা ওইনা হোৎনরি। দেতানা তাক্লি মদুদি ২০১৯গী চহি খক্তদা মেদিকেলগী ওইবা লায়েংনবা চাওরাক্না মপাল লমগী তুরিস্ত লাখ ৭ ভারত্তা লাকখি।
ভারতকী মেদিকেল প্রোফেসনেলশিং – দোক্তর, নর্স অমসুং তেক্নিসিয়নশিংনা মালেম অসিগী কাচিন কোয়া কয়াদা মখোয়গী মশক তাক্লি অমসুং হৌজিক ফাওবদা দিকেদ কয়া অমা মমল নাইদ্রবা সেবা কয়া অমা তৌরি। মালেমগী মফম খুদিংদা ভারত্তগী হৌখিবা ফীজিসিয়ন মিল্লিয়ন ১.৪ লৈরি হায়না পারি।
মরুওইনা য়ু.এস.তা, ভারত্তগী হৌখিবা ফীজিসিয়নশিংনা মখোয়গী চুনবা লমদা মমিং কয়া তম্বা ঙম্লি। মখোয়শিং অসিগী মরক্তা হৌজিক য়ুনাইতেদ স্তেতকী সর্জন-জেনেরেল ওইরিবা দাঃ বিবেক মুর্থী, অতৈ য়াওনা লৈবাক অসিদা মেদিকেলগী লমদা মকোক থোংবা এদমিনিস্ত্রেসনগী ফম কনবা ঙম্লি।
ভারত্তগী হৌখিবা ফীজিসিয়নশিংনা ‘বাসুধাইবা কুতুমবকম’গী ওইবা ঐখোয়গী ইরমদমগী খুনাই অমা চাউখৎপগী মীওইবগী মগুন ঙাক্লি। মখোয় অসি মখোয় মশাগী মরৈবাক্কী খক্তা নত্তনা মালেম অসিদা লৈরিবা মীয়ামগীদমক ঐখোয়গী পান্দম ‘শিয়র অমসুং কেয়র’ অসিদা ভারতকী ওইবা ভেল্যু সিস্তেমগী মায় পাক্লবা এম্বাসেদুরগী মরক্তা অমনি। ঐখোয়না মখোয়গীদমক অমসুং মখোয়গী থবকশিং অসিগীদমক তশেংনা চাউথোকচৈ।
হিরম অসিদা, পনবা য়াই মদুদি ১৯৮২দা হৌদোকখিবা এ.এ.পি.আই. অসি য়ুনাইতেদ স্তেত্তা ভারত্তগী হৌখিবা ফীজিসিয়নশিং ৮০,০০০হেনবা অমসুং মেদিকেল মহৈরোই ৪০,০০০, রেসিদেন্ত অমসুং ভারত্তগী হৌখিবা ফেলোগী চাউরবা কাংলুপ অমনি।
কোবিদ-১৯ লায়চৎকী অনিশুবা ৱেব মনুংদা, এ.এ.পি.আই.গী মেম্বরশিংনা পুন্সি কন্নবা মচাকশিং হায়বদি ওক্সীজেন কন্সেন্ত্রেতর অমসুং ভেন্তিলেতরশিং য়াওনা অৱা অনা কোক্নবগীমদক মতেং পাংনবা তেল্লবা মতমদা মিল্লিয়ন দোল্লর ৫ খাগৎনখি হায়বা অসি তাবদা য়াম্না নুঙাইজৈ। ঐহাকসি হায়খি মদুদি এ.এ.পি.আই. তীম্না ভারতকী খুঙ্গংগী হোস্পিতালশিংদা ওক্সীজেন প্লান্তশিং লিংখৎলি।
ইচিল ইনাওশিং,
ঐহাক্না অখন্ননা মসিগী খোঙথাং অসি থাগৎপা ফোংদোকচরি মরমদি পুংফম অসিদা ঐখোয়গী লৈবাক্তা খুঙ্গংগী হেলকেয়রগী ইনফ্রাস্ত্রর ফগৎহনবা অসি য়াম্না মথৌ তারি। সহরগী মফমশিংদা তেক্নোলোজীদা থাক ৱাংনা চেকশিন থৌরাংদা লৈবা মরম্না মালেমগী ওইনা অনবাশিংগী পুক্নিং চিংশিল্লি, অমরোমদা খুঙ্গংগী মফমশিংদা থওইদবা মরম্না মনিং হন্থদুনা প্রাইমারী কেয়র ফাওবদা অকক্নবা অমা ওইনা লৈরি।
সহর-খুঙ্গং তোঙান্না তাদুনা অৱাবা লৈরিবা অসি কোক্নবা, ঐহাক্না হান্ননা ফোংদোকখিবা লৈখ্রে মদুদি ঐখোয়না সরকারগী দোক্তরশিং অসি ফীল্দদা থোক্তুনা শোইদনা থবক পাংথোক্কদবনি। ঐহাক্না মসি অমসু ফোংদোকখিবা লৈ মদুদি ঐখোয়না দিস্ত্রীক্ত খুদিংগী য়ামদ্রবদা মেদিকেল কোলেজ অমা লিংখৎপা, খুঙ্গংগী লনাইগী হোস্পিতালশিংদা সেতেলাইত সেন্তর হাংদোকপা অমসুং হেলথ ইনফ্রাস্ত্রকচর মরু ওইনা প্রাইমারীগী থাক্তা ফগৎহনবা অসিনি।
খোঙথাংশিং অসিগী মখা তারকপদা, ঐহাক্না থাজবা থম্লি ঐখোয়না খুঙ্গংগী চংশিনবা মফমশিং য়ৌশিন্নবা তেলেহেলথ অমসুং অতৈ তেক্নোলোজীগী ওইবা পাম্বৈ থিদোক্ননি। মসিনা ঐখোয়গী অকক্ননা লৈরিবা থবক-শুবশিং অমসুং হেলথ ইনফ্রাস্ত্রকচর কাচিন কোয়া ফাওবা য়ৌহল্লগনি।
হিরম অসিদা, ভারত্তা হেলথ-তেক্ত স্তার্ত-অপ কয়া অমা উবা ফংলি। মখোয়না ওনলাইন কন্সল্তেসন, ওনলাইন্দা হিদাক ওর্দর তৌবা, য়াম্না লুবা ফিভমশিং য়েংশিনবা অমসুং অহোংবা মমলদা লায়েং পীবগী থবকশিং থবকশিং য়াম্না নিংথিনা তৌরি। ঐখোয়না থবকশিং অসি খুঙ্গংগী মফমশিংদসু পায়কৎকনি, হায়রিবা অসিনা য়ৌশিনবা ঙমদা মফমশিংদা হেন্না লায়থোকহল্লগনি। আয়ুশমান ভারত দিজিতেল মিসন মিয়েং থমদুনা, অনাবগী মেদিকেল পুৱারীগী দিজিতেল রেকোর্দনা হোৎনরিবা অসিদা য়াম্না কান্নবা ফংগনি।
ইচিল ইনাওশিং
তেক্নোলোজীগী অনৌবা পুথোরকপনা থবকশিং অসি হেন্না লায়থোকহল্লবা অসিদসু, মীয়ামগী ওইবা হকশেলদা অৱাৎপা লৈরিবা অসি পীনবা লৈত্রি। মীয়াম্না হকশেলদা হেন্না চাদিং তৌবগী তঙাইফদবা লৈরি; খুদক্কী ওইনা রাজ্যনা ২০২২গী ওইনা মখোয়গী শেনবাদগী ৮% হেন্না চাদিং তৌগদবনি (তরামঙাশুবা ফাইনান্স কম্মিসন্না ফোংদোরকপা মতুং ইন্না)।
রাজ্য মঙা – তামিল নাদু, অন্ধ্র প্রদেশ, গুজরাত, কর্নাতকা অমসুং তেলঙ্গনাগী খুঙ্গংশিংদা এ.এ.পি.আই.না পাইলোত প্রোগ্রাম ‘এদোপ্ত এ ভিল্লেজ’ অমা লেম্না স্ক্রীনিং কেম্প অমা হৌদোকখ্রে তাবদা ঐহাক্না য়াম্না নুঙাইজৈ। মখোয়না লোকেলগী দোক্তরশিংগী মতেংগা লোয়ননা ভেক্সিনগী চিংনবা কোক্নবা ভারত্তা ভেক্সিনেসন কেম্প অমা থৌরাং তৌরি হায়না ঐঙোন্দা হায়বিরকই। মসি হায়নিংঙাই লৈতনা থাগৎনিঙাইনি।
এ.এ.পি.আই.গী অতোপ্পা মরু ওইবা খোঙথাং অমনা সি.পি.আর. (কার্দিওপুমোনরী রিসুস্তিতেসন)গী এৱার্নেস প্রোগ্রাম্নি। লান্নদবা লায়নানা হেনগৎলকপা অসিদা, মরুওইনা থবোম্বীগা মরী লৈনবশিং অসিদা ঐখোয়না লাইফ সেবিং ফার্স-এদ তেক্নিক অমা ওইনা সি.পি.আর. অসি মীয়ামদা খঙহনবা অমা মথৌ তাই অমসুং হার্ত এতেক্ত নত্ত্রগা ইরাক্নবা মতমদা পুন্সি কনবা য়াই। ঐহাক্না থাজবা থম্লি স্কুলগী মহৈরোইশিংনা, য়ামদ্রবদা হায়র সেকেন্দরী থা্তা, অমসুং শেংনা হায়রবদা নাগরীক পুম্বা ফার্স-এদকা লোয়ননা সি.পি.আর. অসি মীয়ামদা তম্বিগদবনি।
ইচিল ইনাওশিং,
খোঙথাং কয়া অসিগা লোয়ননা, এ.এ.পি.আই.না হেক হৌদোরকপদগী থবক কয়া অমা তৌদুনা লৈরিবা ফীজিসিয়ন ওফ ইন্দিয়ন ওরিজিন খক্তা নত্তনা ভারতকী হেলথকেয়রদসু কান্নবা পীরি হায়না প্রমান তৌরি।
অরোইবদা, নুংশিজরবা মরুপশিং মেদিকেল কাংলুপ্তা, অদোম্না মীওইবগী হকশেল অমসুং নুঙাই য়াইফবদা হেন্না ফনবা হোৎনরিবা অসিদা, অদোমগী অখাং কন্না হোৎনদুনা লায়েংলিবা অসিদা মিনুংশিগা লোয়নবা কৈদৌনুংদা কাউবিগনু।
পুম্নমকপু থাগৎচরি। খুরুমজরি।
জয় হিন্দ”।