Prime Minister's Office
PM inaugurates All India Mayors' Conference
Lists several measures that Mayors can undertake to revitalise their cities
“In this era of modernization, the antiquity of our cities is equally important”
“Our efforts should be to keep our cities clean as well as healthy”
“Rivers should be brought back to the centre of city life. This will bring a new life to your cities”
“Our cities are the driving force of our economy. We should make the city a hub of a vibrant economy”
“There is a need to consider how to strengthen MSMEs in our development model”
“Pandemic has shown the importance of street vendors. They are part of our journey. We can not leave them behind”
“I will be grateful for your suggestions for Kashi and I will be your first student”
“Sardar Patel was Mayor of Ahmedabad and country remembers him even today”
17 DEC 2021 12:55PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the All India Mayors' Conference today via video conference. Chief Minister of Uttar Pradesh Shri Yogi Adityanath and Union Minister Shri Hardeep Singh Puri were among those present on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister referred to the recent developments in the ancient city of Varanasi. He recalled his statement that the development of Kashi can be a roadmap for the entire country. The Prime Minister said most of the cities in our country are traditional cities, developed in a traditional way. In this era of modernization, the antiquity of these cities is equally important. He remarked that these cities can teach us how to preserve heritage and local skills. The Prime Minister insisted that destroying the existing structures is not the way but emphasis should be on rejuvenation and preservation. This should be done in accordance with the requirements of modern times.
The Prime Minister called for healthy competition between the cities for cleanliness and wondered if there can be new categories for recognizing the cities that are making the best efforts to achieve cleanliness along with the best performing cities. He also insisted on the beautification of cities along with cleanliness. He asked the mayor to create a sense of healthy competition between the wards of their cities in this regard.
He also asked the Mayors to run programmes related to ‘Azadi ka Marit Mahotsav’ such as freedom struggle themed ‘rangoli’ competitions, Songs competition on freedom struggle and Lullaby (Lori) competition, which the Prime Minister has been insisting on, in his speeches and Mann ki Baat. The Prime Minister also suggested that the Mayors should find out and celebrate birthdays of the cities and celebrate them. Cities with rivers should celebrate the River Festival (Nadi Utsav). He stressed the need to spread the glory of the rivers so that people take pride in them and keep them clean. “Rivers should be brought back to the centre of city life. This will bring a new life to your cities.” said the Prime Minister. He asked the Mayors to revitalise the campaign against the elimination of single-use plastic. He asked the Mayors to look for ways of creating wealth from waste. “Our city should be clean and healthy too, this should be our effort”, he said
He asked Mayors to ensure that LED bulbs are used widely in the streetlights and homes of their cities. He asked them to take this up in a mission mode. He said we should always think of using existing schemes for new uses and taking them forward. He asked Mayors to get in touch with NCC units of the city and create groups to clean statues of the cities and organise speeches on the personalities in the spirit of ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’. Similarly, Mayors can identify a place in their city and create a monument in sync with the Azadi Ka Amrit Mahotsav through PPP mode. Referring to the ‘One District One Product’ programme, the Prime Minister asked Mayors to push for a unique identity of their cities promoted by some unique product or place in the city. The Prime Minister also asked them to develop people-friendly thinking with regard to various aspects of urban life. He said we need to promote the use of public transport. He asked Mayors to see that every facility in their city is divyang friendly as per Sugamya Bharat Abhiyan- Accessible India Campaign.
He said that “our cities are the driving force of our economy. We should make the city a hub of a vibrant economy”. He asked them to create a holistic system where all facilities develop simultaneously to create an ecosystem that invites and promotes economic activity.
The Prime Minister reiterated the need to strengthen MSMEs in our development model. “Street vendors are part of our own journey, we will see their troubles every moment. For them, we have brought PM Svanidhi Yojana. This plan is very good. Make a list of them in your city and teach them to do mobile phone transactions. This will facilitate bank finance on much better terms”, the Prime Minister said. He said that during the pandemic their importance came out very clearly.
The Prime Minister concluded with a request to Mayors to give suggestions from their experiences for the development of Kashi. “I will be grateful for your suggestions and I will be your first student”. The Prime Minister said Sardar Patel was mayor of Ahmedabad and the country remembers him even today. Post of Mayor can be a stepping stone for a meaningful political career where you can serve the people of this country”,The Prime Minister added.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସର୍ବଭାରତୀୟ ମେୟର ସମ୍ମିଳନୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉଦ୍‌‌ଘାଟିତ ମହାନଗରୀଗୁଡିକୁ ଅଧିକ ଜୀବନ୍ତ କରିବାକୁ ମେୟରମାନେ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇପାରିବେ
“ଆଧୁନିକୀକରଣ ଯୁଗରେ ମହାନଗରୀ ଗୁଡିକର କୀର୍ତ୍ତିରାଜିକୁ ମଧ୍ୟ ସମାନଭାବେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ”
“ଆମ ନଗରୀଗୁଡିକୁ ପରିସ୍କାର ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟପଦ ରଖିବାକୁ ଆମେ ଉଦ୍ୟମ କରିବା ଦରକାର”
“ସହରୀ ଜୀବନର ମଧ୍ୟକୁ ନଦୀଗୁଡିକୁ ଅଣାଯିବା ଉଚିତ । ଏହା ଆପଣଙ୍କ ସହରକୁ ନୂତନ ଜୀବନ ଦେବ”
“ଆମର ସହରଗୁଡିକ ଆମର ଅର୍ଥନୀତିର ମୂଳପିଣ୍ଡ । ଆମେ ସହରଗୁଡିକୁ ଅର୍ଥନୀତିର ପେଣ୍ଠସ୍ଥଳରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ହେବ”
“ଏମଏସଏମ୍‌ଇକୁ ବିକାଶର ମଡେଲ ବନାଇବା ପାଇଁ ବିଚାରର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି”
“ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ରାସ୍ତାକଡ ବିକାଳୀମାନଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସୂଚାଇ ଦେଇଛି । ସେମାନେ ଆମ ଯାତ୍ରାରେ ଅଂଶବିଶେଷ । ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ପଛରେ ଛାଡିଦେଇପାରିବା ନାହିଁ”
“କାଶୀ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଲେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ନିକଟରେ କୃତଜ୍ଞ ରହିବି ଓ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କର ପ୍ରଥମ ଛାତ୍ର ହେବି”
“ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲ ଅହମ୍ମଦାବାଦର ମେୟର ଥିଲେ ଓ ଦେଶ ତାଙ୍କୁ ଆଜି ମଧ୍ୟ ମନେ ରଖିଛି”
17 DEC 2021 12:55PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭିଡିଓ କନ୍‌ଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ସର୍ବଭାରତୀୟ ମେୟର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ଓ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହରଦୀପ ସିଂ ପୁରୀ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ସମବେତ ଜନତାଙ୍କୁ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିକଟରେ ପ୍ରାଚୀନ ବାରଣାସୀଠାରେ ହୋଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ କହିଥିଲେ । କାଶୀର ବିକାଶ କିପରି ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ହୋଇପାରିବ ସେ ଦେଇଥିବା ନିଜର ମନ୍ତବ୍ୟକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ଦେଶର ଅଧିକାଂଶ ମହାନଗରୀ ପାରମ୍ପରିକ କୌଶଳରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି । ଏହି ଆଧୁନିକୀକରଣ ଯୁଗରେ ଏହି ସବୁ ସହରଗୁଡିକରେ କୀର୍ତ୍ତି ରାଜି ମଧ୍ୟ ସମାନଭାବେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସହରଗୁଡିକ ଆମକୁ ଆମର ଐତିହ୍ୟର ସଂରକ୍ଷଣ ଓ ସ୍ଥାନୀୟ କୌଶଳ ଶିଖିବାର ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ପରିପାଟି ଭାଙ୍ଗିଦେବା ବଡ କଥା ନୁହେଁ, ବରଂ ପୁର୍ନବିନ୍ୟାସ ଓ ସଂରକ୍ଷଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ । ଆଧୁନିକ ଯୁଗର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ଏଗୁଡିକ କରାଯିବା ଦରକାର ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସହରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇଁ ସୁସ୍ଥ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ନିମନ୍ତେ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଥିଲେ ଓ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଥିରେ ଆଚମ୍ବିତ ମଧ୍ୟ ହେବାରେ ନାହିଁ ଯେ ସହରଗୁଡିକ ଉଭୟ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଓ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଉଭୟ ପାଇଁ ନିଜ ନିଜ ମଧ୍ୟରେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିବେ । ସେ ମଧ୍ୟ ପରିସ୍କାର ଓ ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା ସହ ସହରଗୁଡିକର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ମେୟରମାନଙ୍କୁ ନିଜ ନିଜ ସହରର ୱାର୍ଡଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ସୁସ୍ଥ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ପାଇଁ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ ।
ସେ ମଧ୍ୟ ମେୟରମାନଙ୍କୁ ଆଜାଦୀ କା ଅମ୍ରିତ ମହୋତ୍ସବ ଅବସରରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଥାଇ ରଙ୍ଗୋଲୀ ପ୍ରତିଯୋଗିତା, ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ଉପରେ ସଙ୍ଗୀତ ପ୍ରତିଯୋଗିତା, ନାନାବାୟା ଗୀତ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଇତ୍ୟାଦି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଯାହା ସେ ମନ୍ କୀ ବାତ ଓ ତାଙ୍କ ଭାଷଣ ମାଧ୍ୟମରେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ତାହା କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମେୟରମାନଙ୍କ ସହରର ଜନ୍ମଦିବସ ଖୋଜି ବାହାର କରି ତାହା ପାଳନ କରିବାକୁ କହିଥିଲେ । ନଦୀଗୁଡିକର ଗୌରମମୟ ଐତହ୍ୟିକୁ ସୁଦୂର ପ୍ରସାରୀ କଲେ, ଲୋକମାନେ ଏହା ଦ୍ୱାରା ଗର୍ବିତ ହେବା ସହ ତାହାକୁ ସଫାସୁତୁରା ମଧ୍ୟ ରଖିବେ । “ନଦୀଗୁଡିକ ସହରୀ ଜୀବନର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ କରାଯିବା ଦରକାର । ଏହା ହେଲେ ଯାଇ ତାହା ଆପଣମାନଙ୍କ ସହରକୁ ନୂଆ ଜୀବନ ଦେବ” ବୋଲି କହିଥିଲେ । ଏକକ ବ୍ୟବହାରକ୍ଷମ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ବ୍ୟବହାର ବନ୍ଦ କରିବା ପାଇଁ ଅଭିଯାନ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବା ପାଇଁ ସେ ମେୟରମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ । ବଜ୍ୟବସ୍ତୁରୁ ଧନ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ପନ୍ଥା ଖୋଜିବା ପାଇଁ ସେ ମେୟରମାନଙ୍କୁ କହିବା ସହ ଆମର ସହରଗୁଡିକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଓ ସୁସ୍ଥ ହେବା ଦରକାର ଓ ସେ ଦିଗରେ ଆମର ଉଦ୍ୟମ ହେବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ରାସ୍ତା ଓ ଘରେ ଏଲଇଡି ବଲର ବହୁଳ ପ୍ରୟୋଗ ଉପରେ ସେ ମେୟରମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ । ଏହାକୁ ଏକ ଅଭିଯାନଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ସବୁବେଳେ ପ୍ରଚଳିତ ଯୋଜନାଗୁଡିକୁ ନୂତନ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢିବା ଦରକାର । ଆଜାଦୀ କା ଅମ୍ରିତ ମହୋତ୍ସବ କାଳରେ ସହରର ସମରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ନେଇ ପ୍ରତିମୂତ୍ତି ଗୁଡିକୁ ସଫାସୁତୁରା କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ସହ ମହାନ୍ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ଉପରେ ତର୍କ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରିବାକୁ ମେୟରମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ । ମେୟରମାନେ ସହରରେ ସ୍ଥାନ ଚିହ୍ନଟ କରି କୀର୍ତ୍ତିରାଜି ସ୍ଥାପନ ପିପିପି ମୋଡରେ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ସହରୀ ଜୀବନର ବିଭିନ୍ନ ସମସ୍ୟାକୁ ନେଇ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସୁହାଇଲା ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ କହିଥିଲେ । ସାଧାରଣ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସଦୁପଯୋଗ ନେଇ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇ ଦେବାସହ ମେୟରମାନେ ସୁଗମ୍ୟ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଅନୁସାରେ ସହରଗୁଡିକୁ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ସୁବିଧା ପାଇଁ ଉପଯୋଗ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ।
ସେ କହିଥିଲେ “ଆମର ସହରଗୁଡିକ ଆମ ଅର୍ଥନୀତିର ମୂଳପିଣ୍ଡ । ଆମ ସହରଗୁଡିକୁ ଅର୍ଥନୀତିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପେଣ୍ଠସ୍ଥଳ କରିବାକୁ ହେବ ।” ସେ ସେମାନଙ୍କୁ ସାମଗ୍ରୀକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ସମସ୍ତ ସୁବିଧା ଏପରି ବିକଶିତ ହେବ ଯାହା ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପଗୁଡିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
ଏମଏସ୍‌ଏମଇକୁ ବିକାଶର ମଡେଲ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ ଯୁକ୍ତି ବାଢିଥିଲେ । “ରାସ୍ତାକଡ ବିକ୍ରେତାମାନେ ଆମ ଯାତ୍ରାର ସହଯାତ୍ରୀ । ସବୁବେଳେ ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟା ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ । ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆମେ ପିଏମ୍ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରିଛୁ । ଏହି ଯୋଜନା ଖୁବ ଭଲ । ଆପଣମାନଙ୍କ ସହରରେ ଏହାର ତାଲିକା ବନାଇ ସେମାନଙ୍କୁ ମୋବାଇଲ ଫୋନ ଦେଣନେଣ ପାଇଁ ଶିକ୍ଷା ଦିଅନ୍ତୁ । ଏଗୁଡିକ ବ୍ୟାଙ୍କ ଅର୍ଥ ପ୍ରଦାନ ଦିଗରେ ବେଶ୍ ସହାୟକ ହେବ” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ କାଳରେ ସେମାନଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱ ବେଶ୍ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇଥିଲା ।
କାଶୀର ବିକାଶ ଲାଗି ମେୟରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । “ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ପ୍ରସ୍ତାବ ପାଇଁ କୃତଜ୍ଞ ରହିବି ଓ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ପ୍ରଥମ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ ହେବି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲ ଅହମ୍ମଦାବାଦର ପ୍ରଥମ ମେୟର ଥିଲେ ଓ ଦେଶବାସୀ ତାଙ୍କୁ ଏବେ ବି ମନେ ରଖିଛନ୍ତି । ମେୟର ପଦବୀ ଏକ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ରାଜନୀତିକ ପେଶା ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ସୋପାନ ଯାହାଦ୍ୱାରା ଆପଣ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସେବା କରିପାରିବେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।