Prime Minister's Office
PM inaugurates All India Mayors' Conference
Lists several measures that Mayors can undertake to revitalise their cities
“In this era of modernization, the antiquity of our cities is equally important”
“Our efforts should be to keep our cities clean as well as healthy”
“Rivers should be brought back to the centre of city life. This will bring a new life to your cities”
“Our cities are the driving force of our economy. We should make the city a hub of a vibrant economy”
“There is a need to consider how to strengthen MSMEs in our development model”
“Pandemic has shown the importance of street vendors. They are part of our journey. We can not leave them behind”
“I will be grateful for your suggestions for Kashi and I will be your first student”
“Sardar Patel was Mayor of Ahmedabad and country remembers him even today”
17 DEC 2021 12:55PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the All India Mayors' Conference today via video conference. Chief Minister of Uttar Pradesh Shri Yogi Adityanath and Union Minister Shri Hardeep Singh Puri were among those present on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister referred to the recent developments in the ancient city of Varanasi. He recalled his statement that the development of Kashi can be a roadmap for the entire country. The Prime Minister said most of the cities in our country are traditional cities, developed in a traditional way. In this era of modernization, the antiquity of these cities is equally important. He remarked that these cities can teach us how to preserve heritage and local skills. The Prime Minister insisted that destroying the existing structures is not the way but emphasis should be on rejuvenation and preservation. This should be done in accordance with the requirements of modern times.
The Prime Minister called for healthy competition between the cities for cleanliness and wondered if there can be new categories for recognizing the cities that are making the best efforts to achieve cleanliness along with the best performing cities. He also insisted on the beautification of cities along with cleanliness. He asked the mayor to create a sense of healthy competition between the wards of their cities in this regard.
He also asked the Mayors to run programmes related to ‘Azadi ka Marit Mahotsav’ such as freedom struggle themed ‘rangoli’ competitions, Songs competition on freedom struggle and Lullaby (Lori) competition, which the Prime Minister has been insisting on, in his speeches and Mann ki Baat. The Prime Minister also suggested that the Mayors should find out and celebrate birthdays of the cities and celebrate them. Cities with rivers should celebrate the River Festival (Nadi Utsav). He stressed the need to spread the glory of the rivers so that people take pride in them and keep them clean. “Rivers should be brought back to the centre of city life. This will bring a new life to your cities.” said the Prime Minister. He asked the Mayors to revitalise the campaign against the elimination of single-use plastic. He asked the Mayors to look for ways of creating wealth from waste. “Our city should be clean and healthy too, this should be our effort”, he said
He asked Mayors to ensure that LED bulbs are used widely in the streetlights and homes of their cities. He asked them to take this up in a mission mode. He said we should always think of using existing schemes for new uses and taking them forward. He asked Mayors to get in touch with NCC units of the city and create groups to clean statues of the cities and organise speeches on the personalities in the spirit of ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’. Similarly, Mayors can identify a place in their city and create a monument in sync with the Azadi Ka Amrit Mahotsav through PPP mode. Referring to the ‘One District One Product’ programme, the Prime Minister asked Mayors to push for a unique identity of their cities promoted by some unique product or place in the city. The Prime Minister also asked them to develop people-friendly thinking with regard to various aspects of urban life. He said we need to promote the use of public transport. He asked Mayors to see that every facility in their city is divyang friendly as per Sugamya Bharat Abhiyan- Accessible India Campaign.
He said that “our cities are the driving force of our economy. We should make the city a hub of a vibrant economy”. He asked them to create a holistic system where all facilities develop simultaneously to create an ecosystem that invites and promotes economic activity.
The Prime Minister reiterated the need to strengthen MSMEs in our development model. “Street vendors are part of our own journey, we will see their troubles every moment. For them, we have brought PM Svanidhi Yojana. This plan is very good. Make a list of them in your city and teach them to do mobile phone transactions. This will facilitate bank finance on much better terms”, the Prime Minister said. He said that during the pandemic their importance came out very clearly.
The Prime Minister concluded with a request to Mayors to give suggestions from their experiences for the development of Kashi. “I will be grateful for your suggestions and I will be your first student”. The Prime Minister said Sardar Patel was mayor of Ahmedabad and the country remembers him even today. Post of Mayor can be a stepping stone for a meaningful political career where you can serve the people of this country”,The Prime Minister added.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মেয়ৰসকলৰ সর্বভাৰতীয় সন্মিলন উদ্বোধন কৰিলে প্রধানমন্ত্রীয়ে
চহৰসমূহৰ পুনৰুজ্জীৱিতকৰণত মেয়ৰসকলে গ্রহণ কৰিব পৰা পদক্ষেপৰ তালিকা দিলে প্রধানমন্ত্রীয়ে
‘‘আধুনিকতাৰ যুগত আমাৰ চহৰসমূহৰ পুৰাতত্ত্বও সমান গুৰুত্বপূর্ণ’’
‘‘আমি চহৰসমূহক পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্ন আৰু স্বাস্থ্যসন্মত কৰি ৰাখিবলৈ প্রচেষ্টা হাতত ল’ব লাগিব’’
‘‘নদ-নদীসমূহক নগৰীয়া জীৱনৰ মূল কেন্দ্রলৈ আনিব লাগিব আৰু এই প্রচেষ্টাই নগৰসমূহক নতুন জীৱন প্ৰদান কৰিব’’
‘‘আমাৰ চহৰসমূহ অর্থনীতিৰ চালিকাশক্তি, সেয়েহে চহৰক প্রাণৱন্ত অর্থনীতিৰ কেন্দ্র কৰি তুলিব লাগিব’’
‘‘আমি উন্নয়নৰ আৰ্হিসমূহ কিদৰে এমএছএমইসমূহক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিব পাৰো, তাক লৈ চিন্তা-চৰ্চা কৰা দৰকাৰ’’
‘‘মহামাৰীৰ সময় পদপথৰ দোকানীসকলৰ গুৰুত্ব কিমান, সেয়া দেখা গৈছে; এওঁলোকো আমাৰ যাত্রাপথৰ অংগ, আমি তেওঁৱোকক কোনো কাৰণতে পিছপৰি থাকিবলৈ দিব নোৱাৰো’’
‘‘কাশী সম্পর্কে আপোনালোকৰ মতামত পালে মই কৃতজ্ঞ হ’ম আৰু মই আপোনালোকৰ প্রথম ছাত্র হ’ব বিচাৰো’’
‘‘চৰ্দাৰ পেটেল আহমেদাবাদৰ মেয়ৰ আছিল আৰু সমগ্ৰ দেশে আজিও তেওঁক স্মৰণ কৰে’’
17 DEC 2021 12:55PM by PIB Guwahati
প্রধানমন্ত্রী শ্রী নৰেন্দ্র মোদীয়ে আজি ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিংযোগে মেয়ৰসকলৰ সর্বভাৰতীয় সন্মিলন উদ্বোধন কৰে৷ এই উপলক্ষে আয়োজিত অনুষ্ঠানত উত্তৰপ্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্রী যোগী আদিত্যনাথ, কেন্দ্রীয় মন্ত্রী শ্রী হৰদীপ সিং পুৰী উপস্থিত থাকে৷
মেয়ৰসকলৰ সন্মিলনত প্রধানমন্ত্রীয়ে প্রাচীন বাৰাণসী চহৰত শেহতীয়া উন্নয়নমূলক কাম-কাজৰ কথা উল্লেখ কৰে। ভাষণ প্ৰসংগত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কাশীৰ উন্নয়ন সমগ্র দেশৰ বাবে ভৱিষ্যতৰ ৰূপৰেখা হৈ উঠিব পাৰে। তেওঁ কয় যে আমাৰ দেশৰ চহৰসমূহৰ ঐতিহ্য আৰু পৰম্পৰাগত দিশত বিকাশ হৈছে। সেয়েহে, আধুনিকতাৰ এই যুগত আমি চহৰসমূহৰ পুৰাতত্ত্বৰ বিষয়সমূহৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰখাটোও সমানে গুৰুত্বপূর্ণ। ঐতিহ্য আৰু স্থানীয় দক্ষতা কিদৰে সংৰক্ষণ কৰিব পৰা যায়, সেয়া আমি চহৰসমূহৰ পৰা শিকিব পাৰো বুলিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়েয়ে মত প্রকাশ কৰে। তেওঁ সজোৰে কয় যে চহৰসমূহৰ বর্তমানৰ আন্তঃগাঁথনি ভাঙি পেলোৱা নহয়, বৰঞ্চ ইয়াৰ সংৰক্ষণ আৰু পুনৰুজ্জীৱিতকৰণত গুৰুত্ব দিব লাগিব। বর্তমান আধুনিক সময়ৰ চাহিদা অনুসৰি এই কাম কৰিব লাগিব।
পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা বজাই ৰখাৰ ক্ষেত্রত চহৰসমূহৰ মাজত সুস্থ প্রতিযোগিতা গঢ়ি তোলাৰ আহ্বান জনায়৷ প্রধানমন্ত্রীয়ে পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা বজাই ৰখাৰ কামত তেওঁলোকে লাভ কৰা চহৰসমূহক স্বীকৃতি দিব নতুন শাখা প্রণয়ন কৰাৰ পৰামর্শ দিয়ে৷ ইয়াৰ সমান্তৰালভাৱে চহৰসমূহৰ সৌন্দর্যবৰ্ধন সমানেই জৰুৰী। এই প্রসংগত তেওঁ মেয়ৰসকলৰ ৱার্ডসমূহৰ মাজত সুস্থ প্রতিযোগিতাৰ মানসিকতা গঢ়ি তোলাৰ পৰামর্শ দিয়ে৷
আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ অংগ হিচাপে প্ৰধনমন্ত্ৰীয়ে মেয়ৰসকলৰ স্বাধীনতা সংগ্রামৰ সৈতে জড়িত বিভিন্ন বিষয়ক লৈ কাৰ্যসূচী আয়োজনৰ পৰামর্শ দিয়ে৷ প্রধানমন্ত্রীয়ে একাধিকবাৰ তেওঁৰ ভাষণতো অনাতাঁৰ অনুষ্ঠান ‘মন কী বাত’ত স্বাধীনতা সংগ্রামৰ সৈতে জড়িত বিভিন্ন বিষয়ক লৈ ৰংগোলী প্রতিযোগিতা, সংগীতানুষ্ঠান, নিছুকনি গীত প্রতিযোগিতা আয়োজনৰ কথা উল্লেখ কৰে। চহৰসমূহৰ প্ৰতিষ্ঠানৰ দিন বিচাৰি উলিয়াই, সেয়া উদযাপন কৰাৰ বাবেও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মেয়ৰসকলক পৰামর্শ দিয়ে৷ নদ-নদীকেন্দ্রিক চহৰসমূহক লৈ তেওঁ নদী উৎসৱ আয়োজনৰ কথা কয়৷ দেশত নদ-নদীসমূহৰ গৌৰৱ আৰু মহিমা আৰু অধিক প্ৰসাৰিত কৰাৰ প্রয়োজনীয়তাৰ ওপৰত জোৰ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ইয়াৰ ফলত সাধাৰণ জনতাৰ নদ-নদীসমূহক লৈ আৰু অধিক গৌৰৱবোধ কৰিব আৰু সেইবোৰক পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্ন ৰাখিবলৈও উৎসাহিত হ’ব৷ প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে নদ-নদীসমূহক আমি নগৰ জীৱনৰ কেন্দ্রলৈ ঘূৰাই আনিব লাগিব৷ ইয়াৰ ফলত নগৰ জীৱনত এক নতুন জীৱনৰ সঞ্চাৰ হ’ব৷ এবাৰ ব্যৱহাৰযোগ্য প্লাষ্টিক বর্জন অভিযান আৰু অধিক নিবিড় কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে মেয়ৰসকলক পৰামর্শ দিয়ে৷ তেওঁ কয় যে পেলনীয়া সামগ্ৰীৰ পৰা কিদৰে সম্পদ সৃষ্টি কৰিব কৰা যায়, সেই বিষয়েও মেয়ৰসকল আৰু অধিক উদ্যোগী হ’ব লাগিব৷ আমি চহৰ পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্ন আৰু স্বাস্থ্যসন্মত কৰি ৰখাৰ প্রয়াস কৰিব লাগিব৷
ষ্ট্ৰীট লাইত আৰু ঘৰত এলইডি বাল্বৰ ব্যৱহাৰ আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মেয়ৰসকলৰ গুৰুত্ব দিয়াৰ কথা কয়৷ মিচন মোডত এলইডি বাল্বৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধিৰ বাবে মেয়ৰসকল উদ্যোগী হ’বলৈ কয়। আজাদি কা অমৃত মহোৎসৱৰ অংগ হিচাপে তেওঁ মেয়ৰসকলৰক চহৰত থকা মূর্তিসমূহ পৰিষ্কাৰ আৰু স্বাধীনতা সংগ্রামীসকলক লৈ বক্তৃতামূলক অনুষ্ঠান আয়োজনৰ বাবে এনচিচ কেডেটসকলৰ সামৰি লোৱাৰ পৰামর্শ দিয়ে। চৰকাৰী-বেচৰকাৰী অংশীদাৰিত্বৰ জৰিয়তে আজাদি কা অমৃত মহোৎসৱৰ সৈতে সংগতি ৰাখি চহৰত স্মৃতিসৌধ নিৰ্মাণ কৰিব পাৰি বুলিও তেওঁ উল্লেখ কৰে। ‘এক জিলা, এক পণ্য’ কাৰ্যসূচীৰ কথা উল্লেখ কৰি প্রধানমন্ত্রীয়ে সংশ্লিষ্ট চহৰৰ নির্দিষ্ট এটি পণ্য বা স্থানক স্বতন্ত্র পৰিচিতি দিয়াৰ বাবে মেয়ৰসকলৰ প্রতি আহ্বান জনায়৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নগৰ জীৱনৰ বিভিন্ন দিশত নাগৰিক অনুকূল চিন্তা-চৰ্চা গঢ় দিয়াৰ কথা উল্লেখ কৰে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে পৰিবহণ ব্যৱস্থাৰ প্রসাৰ ঘটাব লাগিব। আনকি, সুগন ভাৰত অভিযানৰ জৰিয়তে চহৰত দিব্যাংগ অনুসকূল সা-সুবিধাও নিৰ্মাণ কৰিব লাগিব৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমাৰ চহৰসমূহ অর্থনীতিৰ চালিকাশক্তি। সেয়েহে চহৰসমূহক প্রাণৱন্ত অর্থনীতিৰ কেন্দ্র কৰি তুলিব লাগিব৷ চহৰসমূহত সা-সুবিধা নিৰ্মাণ কৰাৰ বাবে এনে এক অনুকূল পৰিস্থিতি গঢ় দিব লাগিব, যি অর্থনৈতিক কাম-কাজৰ আৰু অধিক প্রসাৰ ঘটাব বুলিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মত প্রকাশ কৰে।
প্রধানমন্ত্রীয়ে আমাৰ অগ্রগতিৰ যাত্রাপথত উন্নয়নমূলক আৰ্হিত অতি, ক্ষুদ্ৰ, সৰু আৰু মজলীয়া উদ্যোগ সংস্থাসমূহক (এমএছএমই) আৰু অধিক শক্তিশালী কৰি তোলাৰ প্রয়োজনীয়তাৰ ওপৰত জোৰ দিয়ে। তেওঁ কয় যে আমি এই অগ্রগতিৰ পদপথৰ দোকানীসকলো গুৰুত্বপূর্ণ অংগ। আমি তেওঁলোকৰ বিভিন্ন সমস্যা প্রতি মুহূর্ততে লক্ষ্য কৰি আছো৷ সেয়েহে, পিএম-স্বনিধি যোজনা আৰম্ভ কৰা হৈছে। এই কাৰ্যসূচীতত আপোনালোকে পদপথৰ দোকানীসকলৰ এক তালিকা প্ৰস্তুত কৰক আৰু তেওঁলোকৰ ম’বাইল ফোনভিত্তিক লেনদেনত আৰু অধিক পাৰদর্শী কৰি তোলক। ইয়াৰ ফলত আৰু অধিক সহজে সহায় লাভ কৰিব। মহামাৰীৰ সময়ত পদপথৰ দোকানীসকলৰ গুৰুত্ব অতি তাৎপর্যপূর্ণ হিচাপে প্রমাণিত হৈছে।
কাশীৰ উন্নয়নত মেয়ৰসকলে যি অভিজ্ঞতা সঞ্চয় কৰিছে, সেই সম্পর্কে তেওঁলোকক প্রস্তাৱ প্ৰেৰণৰ বাবে অনুৰোধ জনাই প্রধানমন্ত্রীয়ে ভাষণ সামৰে। তেওঁ কয় যে আপোনালোকৰ প্রস্তাৱ পালে তেওঁ অত্যন্ত কৃতজ্ঞ হ’ব। সেয়েহে, মই আপোনালোকৰ ছাত্র হ’ব বিচাৰো৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মোদীয়ে কয় যে চৰ্দাৰ পেটেল আহমেদাবাদৰ মেয়ৰ আছিল আৰু সমগ্ৰ দেশে আজিও তেওঁক স্মৰণ কৰে। ৰাজনৈতিক দিশৰ পৰা মেয়ৰৰ দায়িত্ব পোৱাটো এনে এক গুৰুত্বপূর্ণ পদ, যি আপোনালোকক দশেৰ মানুহৰ সেৱা কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰে৷