Prime Minister's Office
PM inaugurates All India Mayors' Conference
Lists several measures that Mayors can undertake to revitalise their cities
“In this era of modernization, the antiquity of our cities is equally important”
“Our efforts should be to keep our cities clean as well as healthy”
“Rivers should be brought back to the centre of city life. This will bring a new life to your cities”
“Our cities are the driving force of our economy. We should make the city a hub of a vibrant economy”
“There is a need to consider how to strengthen MSMEs in our development model”
“Pandemic has shown the importance of street vendors. They are part of our journey. We can not leave them behind”
“I will be grateful for your suggestions for Kashi and I will be your first student”
“Sardar Patel was Mayor of Ahmedabad and country remembers him even today”
17 DEC 2021 12:55PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the All India Mayors' Conference today via video conference. Chief Minister of Uttar Pradesh Shri Yogi Adityanath and Union Minister Shri Hardeep Singh Puri were among those present on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister referred to the recent developments in the ancient city of Varanasi. He recalled his statement that the development of Kashi can be a roadmap for the entire country. The Prime Minister said most of the cities in our country are traditional cities, developed in a traditional way. In this era of modernization, the antiquity of these cities is equally important. He remarked that these cities can teach us how to preserve heritage and local skills. The Prime Minister insisted that destroying the existing structures is not the way but emphasis should be on rejuvenation and preservation. This should be done in accordance with the requirements of modern times.
The Prime Minister called for healthy competition between the cities for cleanliness and wondered if there can be new categories for recognizing the cities that are making the best efforts to achieve cleanliness along with the best performing cities. He also insisted on the beautification of cities along with cleanliness. He asked the mayor to create a sense of healthy competition between the wards of their cities in this regard.
He also asked the Mayors to run programmes related to ‘Azadi ka Marit Mahotsav’ such as freedom struggle themed ‘rangoli’ competitions, Songs competition on freedom struggle and Lullaby (Lori) competition, which the Prime Minister has been insisting on, in his speeches and Mann ki Baat. The Prime Minister also suggested that the Mayors should find out and celebrate birthdays of the cities and celebrate them. Cities with rivers should celebrate the River Festival (Nadi Utsav). He stressed the need to spread the glory of the rivers so that people take pride in them and keep them clean. “Rivers should be brought back to the centre of city life. This will bring a new life to your cities.” said the Prime Minister. He asked the Mayors to revitalise the campaign against the elimination of single-use plastic. He asked the Mayors to look for ways of creating wealth from waste. “Our city should be clean and healthy too, this should be our effort”, he said
He asked Mayors to ensure that LED bulbs are used widely in the streetlights and homes of their cities. He asked them to take this up in a mission mode. He said we should always think of using existing schemes for new uses and taking them forward. He asked Mayors to get in touch with NCC units of the city and create groups to clean statues of the cities and organise speeches on the personalities in the spirit of ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’. Similarly, Mayors can identify a place in their city and create a monument in sync with the Azadi Ka Amrit Mahotsav through PPP mode. Referring to the ‘One District One Product’ programme, the Prime Minister asked Mayors to push for a unique identity of their cities promoted by some unique product or place in the city. The Prime Minister also asked them to develop people-friendly thinking with regard to various aspects of urban life. He said we need to promote the use of public transport. He asked Mayors to see that every facility in their city is divyang friendly as per Sugamya Bharat Abhiyan- Accessible India Campaign.
He said that “our cities are the driving force of our economy. We should make the city a hub of a vibrant economy”. He asked them to create a holistic system where all facilities develop simultaneously to create an ecosystem that invites and promotes economic activity.
The Prime Minister reiterated the need to strengthen MSMEs in our development model. “Street vendors are part of our own journey, we will see their troubles every moment. For them, we have brought PM Svanidhi Yojana. This plan is very good. Make a list of them in your city and teach them to do mobile phone transactions. This will facilitate bank finance on much better terms”, the Prime Minister said. He said that during the pandemic their importance came out very clearly.
The Prime Minister concluded with a request to Mayors to give suggestions from their experiences for the development of Kashi. “I will be grateful for your suggestions and I will be your first student”. The Prime Minister said Sardar Patel was mayor of Ahmedabad and the country remembers him even today. Post of Mayor can be a stepping stone for a meaningful political career where you can serve the people of this country”,The Prime Minister added.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ওল ইন্দিয়া মেয়র্স কনফরেন্সতা ৱা ঙাংখ্রে
মেয়রশিংনা মখোয়গী শহরশিংবু অনৌবা ইনোৎ হাপ্নবা পাংথোকপা য়াবা থবকশিং হায়খ্রে
“হৌজিক্কী মতমগা চুনহন্নবা য়ুগ অসিদা, ঐখোয়গী শহরশিংগী হান্নগী নীংথিবা মগুনশিং ঙাক-শেন্দুনা থম্বসু চপ মান্ননা মরু ওই”
“ঐখোয়গী শহরশিংবু লু-নান্না অমসুং হকশেল ফনা লৈহন্নবা ঐখোয়না হোৎনফম থোকই”
“শহরগী পুন্সি-মহিংগী ময়োলদা তুরেলশিংবু অমুক্কা হন্না পুরক্কদবনি। মসিনা অদোমগী শহরশিংদা অনৌবা পুন্সি হাপকনি”
“ঐখোয়গী শহরশিং অসি ঐখোয়গী শেন্মিৎলোন চলায়বগী শাফুনি। ঐখোয়না শহরশিংবু মতিক লৈবা শেন্মিৎলোনগী হব অমা ওইহনগদবনি”
“ঐখোয়গী চাউখৎ-থৌরাংগী মোদেলদা এম.এস.এম.ই.বু মতৌ করম্না মপাঙ্গল হেনগৎহনগদগে হায়না খন্নবগী মথৌ তারে”
“লাইচৎ অসিনা লম্বীদা পোৎ য়োনবশিংগী কান্নবশিং ঐখোয়দা উৎখ্রে। মখোয় অসি ঐখোয়গী খোঙচৎকী শরুক অমনি। ঐখোয়না মখোয়বু লাইথোকপা য়ারোই”
“অদোম্না কাশিগীদমক্তা হৌদোরক্লিবা ৱাফমগীদমক্তা ঐহাক্না মতম পুম্বদা তৌবীমল খঙগনি অমসুং ঐহাক্না অদোমগী অহানবা মহৈরোই ওইগনি”
“সর্দার পতেল অসি অহমেদবাদকী মেয়র ওইরম্মি অমসুং লৈবাক্না মহাকপু ঙসি ফাওবা নীংশিংলি”
17 DEC 2021 12:55PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা ওল ইন্দিয়া মেয়র্স কনফরেন্স হৌদোকখ্রে। উত্তর প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী য়োগী অদিত্যনাথ অমসুং কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী হর্দীপ সিংহ পুরিসু অতোপ্পা মীথুংলেনগা লোয়ননা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মীতিন অসিদা ৱা ঙাংবদা ভরানসীগী অরিবা শহরদা হন্দক্তা পায়খৎখিবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং পনখি। কাশিনা চাউখৎপসি লৈবাক পুম্বা চাউখৎপগী লম্বী য়াৎপা ওইবা য়াই হায়না মহাক্না ফোংদোকখিবা ৱাফম্বু মহাক্না অমুক্কা হন্না নীংশিংখি। ঐখোয়গী লৈবাক্কী শহর অয়াম্বসি চৎনবী মখা পোন্না শেমগৎখিবা নাৎকী ওইবা শহরনি হায়না ফোংদোকখি। হৌজিক্কী মতমগা চুনহন্নবা য়ুগ অসিদা, ঐখোয়গী শহরশিংগী হান্নগী নীংথিবা মগুনশিং ঙাক-শেন্দুনা থম্বসু চপ মান্ননা মরু ওই। মসিগী শহরশিং অসিনা ঐখোয়দা লোকেল স্কিল অমসুং হেরিতেজপু মতৌ করম্না ঙাক শেন্দুনা থমগদগে হায়বা তাকপা ঙমগনি হায়না মহাক্না হায়খি। হান্নগী মওং-মতৌশিং থুগাইবসি তৌগদবা নত্তে, মসিগী মহুত্তা মখোয়শিংবু নৌহৌননা শেমগত্তুনা ঙাক শেনবদা অহেনবা মিৎয়েং চঙগদবনি হায়না মহাক্না কন্না তকশিনখি। থৌওংশিং অসি হৌজিক্কী মতমগী তঙাই ফদবশিংগী মতুং ইন্না পাংথোক্কদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা শহরশিংগী মরক্তা অফবা মওংদা লু-নানবা তান্ননবা অমসুং হীরম কয়াদা নীংথিজবা থবক পাংথোকপগা লোয়ননা শহরশিংবু লু-নান্না থম্নবা খ্বাইদগী হেন্না ফজনা হোৎনবা শহরশিংবু শকখঙনবা অনৌবা কাংলুপ শেম্বা য়াগদরা হায়বা ৱাফমসু ফোংদোকখি। মহাক্না শহরশিংবু লু-নান্না থম্বতা নত্তনা মশক ফজহন্নবগী থৌওং পাংথোকসি হায়বা ৱাফমসু থমখি। হীরম অসিগা মরী লৈননা, মহাক্না মেয়রশিংদা মখোয়গী শহরগী মীয়ামগী মরক্তা অফবা ৱাখল্লোন চেনবা চাংয়েংনবগী থৌওং পাংথোক্নবা ৱাফমসি খঙহনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী মন কী বাত অমসুং অতোপ্পা ৱারোলশিংদা হান্নদগী হায়দুনা লাক্লবা নিংতম্বগা মরী লৈনবা হীরমগী “রঙ্গোলি”, নিংতম্বগী ঈশৈ অমসুং নাউশুম ঈশৈ চাংয়েংনবগুম্বা ‘ অজাদী কা অমৃত মহোৎসব’কা মরী লৈনবা থৌরম কয়া মহাক্না মেয়রশিংদা শিন লাঙনবা খঙহনখি। মেয়রশিংনা মখোয়গী শহরশিংগী হৌদোকখিবা নুমিৎ খঙদোক্তুনা মদুগী কুমওন পাংথোকপগী ৱাফমসু প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোকখি। তুরেল চেনবা শহরশিংনা তুরেল কুমহৈ (নদি উৎসব) পাংথোকফম থোকই। তুরেলগী মতিক মগুনগী মতাংদা মীয়ামদা খঙহন্দুনা তুরেলগীদমক্তা চাউথোকচবা ফাওহন্দুনা মসিবু লু-নান্না থম্বগী তঙাই ফদবগী মতাংদা মহাক্না অহেনবা মিৎয়েং চঙখি। “শহরগী পুন্সি-মহিংগী ময়োলদা তুরেলশিংবু অমুক্কা হন্না পুরক্কদবনি। মসিনা অদোমগী শহরশিংদা অনৌবা পুন্সি হাপকনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মহাক্না মেয়রশিংদা সিঙ্গল য়ুস প্লাস্তিক শিজিন্নবা লেপ্পগী কেম্পেনবু নৌহৌননা অমুক পায়খৎনবা খঙহনখি। মহাক্না মেয়রশিংদা ফত্ত হাউদীদগী লন-থুমদা ওনথোক্নবা পাম্বৈ থীনবসু খঙহনখি। “ঐখোয়গী শহর খুদিংমক লু-নান্না অমসুং হকশেল ফনা লৈহনগদবনি, ঐখোয়না মসিগীদমক্তা হোৎনগদবনি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি।
মেয়রশিংনা মখোয়গী শহরশিংগী লম্বী অমসুং য়ুমশিংদা এল.ই.দি. শোইদনা অমসুং পাক শন্না শিজিন্নহন্নবা হোৎনগদবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা খঙহনখি। থৌওং অসিবু মিসন মোদতা পাংথোক্নবা ৱাফমসু মহাক্না ফোংদোকখি। হৌজিক লৈরিবা স্কিমশিংবু অনৌবা থৌওংদা শিজিন্ননবা অমসুং মখোয়শিংবু মখা তানা চত্থহন্নবা ঐখোয়না মতম পুম্বদা খনগদবনি হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না মেয়রশিংদা শহরগী এন.সি.সি. য়ুনিৎশিংগা খুৎশম্নদুনা অমসুং কাংলুপ শেমদুনা শহরশিংগী মীতম শেংদোকপা অমসুং নিংতম্বগী অমৃত মহোৎসবকী ৱাখল্লোনগী মনুং চন্না শক্নাইরবা মীওইশিংগী মতাংদা ৱাফম ফোংদোকপগী থৌরম শীনবগী থবক পাংথোক্নবা খঙহনখি। মান্নবা থৌওং অমা ওইনা, মেয়রশিংনা মখোয়গী শহরশিংদা চুনবা মফম অমা খঙদোক্তুনা মদুদা পি.পি.পি. মোদকী খুত্থাংদা নিংতম্বগী অমৃত মহোৎসবকী ৱাখল্লোনগী মনুং চন্না ফুরা শাবা য়াই। “ৱান দিস্ত্রিক্ত, ৱান প্রদক্ত” প্রোগ্রামগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মেয়রশিংদা মখোয়গী শহরগী তোপ-তোপ্পা পোত্থোক নত্ত্রগা মফম্না মমিং চৎহন্দুনা মখোয়গী শহরগী তোপ-তোপ্পা শক্তাক অমা শেম্নবা হোৎননবা খঙহনখি। প্রধান মন্ত্রীনা মেয়রশিংনা অর্বানগী পুন্সি মহিংগী তোঙানবা হীরমগী মখা পোন্দুনা মীয়াম্না শহরগী মতাংদা নুংঙাইবা ৱাখল খলহন্নবা পাম্বৈ পুথোক্নবা হায়খি। ঐখোয়না পব্লিক ত্রান্সপোর্ত শিজিন্নবদা পুক্নিং থৌগৎপগী মথৌ তাই হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। শহরদা লৈবা খুদোংচাবা খুদিংমক সুগময়া ভারত অভিয়ান – এসেসিবল ইনিদয়া কেম্পেনগী মতুং ইন্না নাম্ম-শোইবা মীওইশিংনা শিজিন্নবা নুংঙাইহন্নবা শিন্নবগীদমক্তা মহাক্না মেয়রশিংদা পাউতাক পীখি।
“ঐখোয়গী শহরশিং অসি ঐখোয়গী শেন্মিৎলোন চলায়বগী শাফুনি। ঐখোয়না শহরশিংবু মতিক লৈবা শেন্মিৎলোনগী হব অমা ওইহনগদবনি”, হায়না মহাক্না হায়খি। শেন্মিৎলোনগী থবক থৌরমগী পুক্নিং চিংশিনবা অমসুং খুমাং চাউশিলহনবা ইকোসীস্তেম অমা শেম্নবগীদমক্তা খুদোংচাবা খুদিংমকপু মতম অমতদা শেমগৎপা অপুনবা পথাপ অমা শেমগৎনবা ৱাফমসু মহাক্না মেয়রশিংগী মফমদা থমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঐখোয়গী চাউখৎ-থৌরাংগী মোদেলদা এম.এস.এম.ই.বু মতৌ মপাঙ্গল হেনগৎহনবগী মথৌ তারিবা অসিদা মিৎয়েং চঙখি। “লম্বীদা পোৎ য়োনবশিং অসি ঐখোয়গী খোঙচৎকী শরুক অমনি। ঐখোয়না মখোয়গী অৱাবশিং মতম খুদিংদা উগনি। মখোয়গীদমক্তা পি.এম. স্বনিধী য়োজনা পুরক্লি। মসিনা য়াম্না কান্নবা স্কিম্নি। অদোমগী মফমদা লৈবা মখোয় ময়ামগী পরিং শেমসি অমসুং মখোয়দা মোবাইল ফোন্দা ত্রাঞ্জেক্সন তৌবা তম্বীসি। মসিনা বেঙ্কশিংনা ফজবা তর্মশিংগী মখাদা শেল থাদবদা য়াম্না তেংবাংগনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মখোয়গী মরু ওইবশিং অসি লাইচৎ মনুংদা য়াম্না ময়েক শেংনা উখ্রে হায়না মহাক্না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মেয়রশিংনা কাশিগী চাউখৎ-থৌরাংগী মতাংদা মখোয়না থেংনরকপশিংগী ৱাফম ফোংদোরক্নবা হায়জবগা লোয়ননা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি। “অদোম্না কাশিগীদমক্তা হৌদোরক্লিবা ৱাফমগীদমক্তা ঐহাক্না মতম পুম্বদা তৌবীমল খঙগনি অমসুং ঐহাক্না অদোমগী অহানবা মহৈরোই ওইগনি”। সর্দার পতেল অসি অহমেদবাদকী মেয়র ওইরম্মি অমসুং লৈবাক্না মহাকপু ঙসি ফাওবা নীংশিংলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি। মেয়রগী ফম অসি লৈবাক মীয়ামগী সেবা তৌবা ফংগদবা রাজনিতীগী পুন্সিদা মশক থোকপা কেরিয়র অমা শেম্নবা কান্নবা পাম্বৈ অমা ওইবা য়াই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি।