Ministry of Health and Family Welfare
Vaccination a powerful weapon against COVID19; let us embark on aggressive campaigns for increasing its pace and expanding the Coverage: Dr. Mansukh Mandaviya
Urges States to rope in various stakeholders including NGOs, Faith-based organisations, Religious Leaders, Community Influencers and other Partners towards full COVID Vaccination
22 NOV 2021 12:35PM by PIB Delhi
“We are in the last lap of COVID19 Vaccination. Let us launch aggressive campaign to ensure full COVID-19 vaccination by increasing the pace of vaccination and expanding the coverage”. This was stated by Dr. Mansukh Mandaviya Union Minister of Health and Family Welfare today as hevirtually interacted with Health Secretaries and senior officials of the Health Department from Manipur, Meghalaya, Nagaland and Puducherry during the meeting he chaired to review the status of COVID 19 vaccination in these States/UT and the progress under the Har GharDastak campaign. These States/UT have been reporting low vaccination coverage.While India's first dose coverage is at 82% and second dose coverage at 43%, Puducherry (66%, 39%), Nagaland (49%, 36%), Meghalaya (57%, 38%) and Manipur (54%, 36%) lag behind from national average in their first and second dose coverage.
Reiterating that vaccination is the most potent weapon in the fight against COVID19 pandemic, the Union Health Minister urged the States/UT to innovatively rope in all stakeholders including NGOs, faith-based organisations, religious leaders, community influencers and other partners to motivate and mobilise all eligible population towards full COVID Vaccination. “Let us ensure collectively that no eligible citizen is left without the ‘Suraksha Kawachh’ of COVID19 vaccine in the country, and to address issues of hesitancy, misinformation, superstition etc.”
Dr. Mansukh Mandaviya urged the States to deploy all State Govt officials, one day each week, to visit each eligible household to motivate and mobilise them to towards full vaccination.He reiterated Prime Minister’s mop-up strategiesfor strengthening the ‘Har GharDastak’ campaign including deploying ‘PracharToli’in advance to villages which would ensure mobilisation and counselling of the eligible population along with awareness campaigns, followed by the ‘Vaccination Toli’ who would ensure that all eligible citizens are vaccinated with the first and second dose. “I have observed during my recent visit to Arunachal Pradesh the use of stickers of “Fully Vaccinated Home”. Similar innovative strategies can be used in other states too”, he stated. States can also make children and students as COVID19 Vaccination Ambassadors to urge and motivate the elders and eligible members in their families and communities to take both doses of COVID19 vaccine, he added.
Dr. Mandaviya exhorted the States to prepare detaileddistrict-wise micro plans, deploy adequate number of teams and to regularly review the daily progress of the low performing districts. States were urged to make innovative short videos to address target groups for hesitancy, along with effective use of various social media platforms and traditional media.
The Union Health Minister engaged with the States/UT to know the specific reasons holding back the wide scaling up of vaccination drive under the ongoing ‘Har GharDastak’ campaign. He was apprised of the ongoing efforts by the State/UT administration to address issues of hesitancy.
While India's first dose coverage is at 82% (as on date), except for the UT of Puducherry, coverage of other states remain below 60%. Meghalaya with a target population over 20 lakh has 8 lakh people waiting to be given 1st dose and due beneficiaries for 2nd dose are over 2.5 lakh. Similarly, Manipur has over 10 lakh people yet to get their 1st dose and over 3.7 lakh due beneficiaries for their 2nd dose out of a target population of 23.4 lakhs. Nagaland with a target population of 14.7 lakhs has over 7.5lakh 1st doses to be achieved and 1.2 lakh beneficiaries due for 2nd doses. Puducherry with a target population of 11.3 lakhs has 3.88 lakh people yet to get 1st dose and 1.91 lakh eligible but yet to receive 2nd dose.
Shri Rajesh Bhushan, Union Health Secretary, Dr. Manohar Agnani, Addl. Secretary (Health), Dr. Sunil Kumar, Director General of Health Services, Ms. Indrani Kaushal, Jt. Secretary (Health), Shri Ashok Babu, Jt. Secretary (Health) and other senior officials of the Ministry were present in the meeting.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
ভেক্সিন কাপথোকপনা কোবিদ-১৯ থেংনবগী শক্তি লৈবা খুৎলাই অমনি; ভেক্সিন কোপথোকপগী খোঙজেল য়াংখৎহন্নবা অমদি কভরেজ চাওথোকহন্নবগীদমক এগ্রেসিব কেম্পেন্দশিংদা ঐখোয় মাই ওনশিল্লসি: দা. মন্সুখ মন্দাবিয়া
এন.জি.ও.শিং, থাজবদা বেজ তৌবা ওর্গনাইজেসনশিং, রিলিজিয়র্স লিদরশিং, কম্ম্যুনিতী ইফ্লুয়েন্সরশিং অমসুং অতোপ্পা পার্তনরশিং য়াওনা তোঙান তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিংদা কোবিদ ভেক্সিন মপুং-ফানা কাপথোকহন্নবগীদমক রাজ্যশিংদা তকশিনখ্রে
22 NOV 2021 12:35PM by PIB Imphal
“কোবিদ-১৯ ভেক্সিন কাপথোকপগী অরোইবা শরুক্তা ঐখোয়না য়ৌশিল্লক্লে৷ ভেক্সিন কাপ্পগী খোঙজেল য়াংখৎহন্দুনা অমসুং কভরেজ চাওথোকহন্দুনা কোবিদ-১৯ ভেক্সিন মপুং-ফানা কাপথোকহন্নবা ঐখোয়না এগ্রেসিব ওইবা কেম্পেন্দ হৌদোক্লসি”৷ ৱারোল অসি হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী, দা. মন্সুখ মন্দাবিয়ানা মনিপুর, মেঘালয়, নাগালেন্দ অমসুং পুদুচেরীদা লৈরিবা কোবিদ-১৯ ভেক্সিন কাপ্পগী স্তেতস অমসুং হর ঘর দস্তক কেম্পেন্দগী মখাদা ফংখিবা প্রোগ্রেস অদু য়েংশিন্নবা মহাক্না থৌবুরেল ওইনা ফমদুনা রাজ্যশিং/য়ু.তি. অসিগী হেল্থ সেক্রেতরীশিং অমসুং হেল্থ দিপার্তমেন্তগী সেনিয়র ওফিসিয়েলশিংগা ঙসি ভর্চুএল্লী ওইনা উন্নখিবদা মহাক্না ফোংদোকখিবনি৷ হায়রিবা রাজ্যশিং/য়ু.তি. অসিনা ভেক্সিন চাং নেম্না কাপ্পগী রিপোর্ত লাক্লি৷ ভারতকী অহানবা দোজ কভরেজ অসি ৮২%নি অমসুং অনিশুবা দোজ কভরেজনা ৪৩%নি, পুদুচেরী (৬৬%, ৩৯%), নাগালেন্দ (৪৯%, ৩৬%), মেঘালয় (৫৭%, ৩৮%) অমসুং মনিপুর (৫৪%, ৩৬%)না মখোয়গী অহানবা অমসুং অনিশুবা দোজ কভরেজতা লৈবাক্কী ওইবা চাংচৎতগী হন্থরি৷
কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসি লান্থেংনবদা ভেক্সিন কাপথোকপা অসি খ্বাইদগী শক্তি লৈবা খুৎলাই অমনি হায়না ফোংদোক্লদুনা, এন.জি.ও.শিং, থাজবদা বেজ তৌবা ওর্গনাইজেসনশিং, রিলিজিয়র্স লিদরশিং, কম্ম্যুনিতী ইফ্লুয়েন্সরশিং অমসুং অতোপ্পা পার্তনরশিং য়াওনা তোঙান তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিংদা কোবিদ ভেক্সিন মপুং-ফানা কাপথোকহন্নবগীদমক কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা রাজ্যশিংদা তকশিনখ্রে৷ “ লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯ ভেক্সিনগী ‘সুরক্সা কৱচ’ য়াওদনা ইলিজিবল ওইরবা মীওই অমতা চিথহৌদনবা অমদি লান্না পাউ শন্দোক্লিবা অমদি অরানবদা থাজনবগী ইসুশিং অসি থেংননবা ঐখোয়না অমতা ওইনা হোৎনমিন্নসি৷”
রাজ্য সরকারগী ওফিসিয়েল পুম্নমক চয়োল অমদা নুমিৎ অমমম কাইথোক্তুনা ইলিজিবল ওইরবা য়ুমথোং খুদিংমক্তা থাদুনা মখোয়বু মপুক্নিং ওলহন্দুনা মপুং-ফানা ভেক্সিন কাপথোকহন্নবা দা. মন্সুখ মন্দাবিয়ানা রাজ্যশিংদা তকশিনখি৷ খুঙ্গংশিংদা মাংজৌননা ‘প্রচার তোলি’ দিপ্লোই তৌদুনা এৱার্নেস কেম্পেন্দশিংগা লোইননা ইলিজিবল ওইরবা মীয়ামবু পুনশিন্দুনা অমসুং কাউন্সিলিং তৌবিদুনা মখাতানা ভেক্সিন কাপ্পা য়ারবা প্রজাবু অহানবা অমসুং অনিশুবা দোজ কাপথোকহন্নবা ‘ভেক্সিনেসন তোলি’ পাংথোকপা য়াওনা ‘হর ঘর দস্তক’ কেম্পেন্দ মপাঙ্গল লৈহন্নবগীদমক প্রধান মন্ত্রীগী মপুং ফারবা স্ত্রাতিজীশিং অদু মহাক্না হঞ্জিন-হঞ্জিন পনখি৷ “ঐনা মমাংদা অরুনাচলদা চৎখিবা মতমদা “মপুং ফানা ভেক্সিন কাপ্লবা য়ুমদা” স্তিকরশিং শিজিন্নবা ঐনা উরে৷ অসিগুম্লবা ইন্নোবেতিব ওইরবা স্ত্রাতিজীশিং অসি অতোপ্পা রাজ্যশিংদসু শিজিন্নবা য়াই”, হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ অঙাংশিং অমসুং মহৈরোইশিংনা মখোয় মখোয়গী ইমুংশিং অমসু কম্ম্যুনিতীশিংদা লৈরিবা অহলশিং অমদি ইলিজিবল ওইরবা মীওইশিংবু কোবিদ-১৯ ভেক্সিন দোজ অনিমক কাপথোকহন্নবা মখোয়গী মপুক্নিং ওলহন্নবা রাজ্যশিংনা অঙাংশিং অমসুং মহৈরোইশিংবু কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসন এম্বাসেদরশিং ওইহনবা য়াই হায়না মহাক্না মখাতাখি৷
জিলা-জিলাগী ওইবা অকুপ্পা মাইক্রো প্লানশিং শেম্নবা, তীম মতিক চানা দিপ্লোই তৌনবা অমসুং ভেক্সিন চাং নেম্না কাপ্লিবা জিলাশিংগী নোংম-নোংমগী ওইরিবা প্রোগ্রেস অদু চাং নাইনা য়েংশিন্নবা দা. মন্দাবিয়ানা রাজ্যশিংদা হায়খি৷ তোঙান তোঙানবা সোসিএল মেদিয়া প্লেতফোর্মশিং অমসুং ত্রেদিস্নেল মেদিয়া ইফেক্তিব ওইনা শিজিন্নবগা লোইননা ভেক্সিন কাপ্পা তপ্লিবা অসিগীদমক তার্গেৎ গ্রুপশিং অদু থেংননবা ইন্নোবেতিব ওইবা অতেনবা ভিদিওশিং শেম্ননবা রাজ্যশিংদা তকশিনখি৷
হৌজিক হৌজিক চত্থরিবা ‘হর ঘর দস্তক’ কেম্পেন্দগী মখাদা ভেক্সিনেসন দ্রাইব পাক শন্না পাংথোকপদা তপ্লিবা অসিগী চপ-চাবা মরমশিং অদু খঙদোক্নবা কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.দা য়েংশিনখি৷ ভেক্সিন কাপ্পা তপ্পগী ইসুশিং অসি থেংননবা রাজ্য/য়ু.তি. এদমিনিস্ত্রেসননা হৌজিক হৌজিক হোৎনরিবশিং অদু মহাক্না পখি৷
অদুগা অমরোমদা ভারতকী অহানবা দোজ কউরেজ অসি ৮২%নি (ঙসি ফাওবদা), পুদুচেরীগী য়ু.তি. নত্তনা, অতোপ্পা রাজ্যশিংগী কভরেজ অসি ৬০%গী মখাদা লৈরি৷ তার্গেৎ পোপুলেসন লাখ ২০ হেন্না লৈরিবা মেঘালয়না অহানবা দোজ কাপ্নবা মীওই লাখ ৮ ঙাইদুনা লৈরি অমসুং অনিশুবা দোজ কাপ্নবগীদমক লৈরিবা বেনিফিসরীশিংনা লাখ ২.৫ হেল্লি৷ মতৌ অসিগুম্না, মনিপুরসু তার্গেৎ পোপুলেসন লাখ ২৩.৪ লৈবগী মনুংদা মীওই লাখ ১০ হেন্না অহানবা দোজ কাপ্তনা লৈরি অমসুং মীওই ৩.৭ হেল্লিবা বেনিফিসরীশিংনা অনিশুবা দোজ কাপ্তনা লৈরি৷ তার্গেৎ পোপুলেসন লাখ ১৪.৭ লৈরিবা নাগালেন্দনা অহানবা দোজ লাখ ৭.৫ হেন্না কাপ্তনা লৈরি অমসুং বেনিফিসরী লাখ ১.২না অনিশুবা দোজ কাপ্তনা লৈরি৷ মীওই লাখ ১১.৩ লৈরিবা পুদুচেরীদা মীওই লাখ ৩.৮৮ অহানবা দোজ কাপ্তনা লৈরি অমসুং মীওই লাখ ১.৯১না অনিশুবা দোজ কাপ্তনা লৈরি৷
কেন্দ্রগী হকশেল সেক্রেতরী শ্রী রাজেশ ভুসন, এদিস্নেল সেক্রেতরী(হেল্থ) দা. মনোহার অগনানি, হেল্থ সর্ভিসেসকী দাইরেক্তর জেনেরেল দা. সুনিল কুমার, জোইন্ত সেক্রেতরী(হেল্থ) শ্রীমতি ইন্দ্রানি কৌশাল, জোইন্ত সেক্রেতরী(হেল্থ) শ্রী অশোক বাবু অমসুং মন্ত্রালয়গী অতোপ্পা সেনিয়র ওফিসিয়েলশিংনা মীফম অসিদা শরুক য়াখি৷