Ministry of Labour & Employment
Key decisions taken at the 229th meeting of Central Board of Trustees, the apex decision-making body of EPFO.
20 NOV 2021 3:00PM by PIB Delhi
The 229th meeting of Central Board of Trustees (CBT), apex decision-making body of EPFO, was held today in New Delhi under the chairmanship of Shri Bhupender Yadav, Union Minister for Labour & Employment, Vice-chair Shri Rameswar Teli, Minister of State for Labour & Employment, co-vice chair Shri Sunil Barthwal, Secretary (Labour & Employment) and member secretary Shri Mukhmeet S. Bhatia, Central PF Commissioner, EPFO.
The following key decisions were taken by Central Board, EPF: -
• The suggestion of the Chairman to constitute four sub-committees, comprising members of the Board from employees, employers’ side as well as from representatives of the Government side was welcomed and approved by the Board. Two committees on Establishment related matters and futuristic implementation of Social Security Code will be headed by the Minister of State Labour and Employment. The remaining two committees on Digital capacity building and Pension related issues will be headed by Union Labour and Employment Secretary
• The draft 68th annual report on the functioning of the EPFO for the year 2020-21 was approved, with the recommendation to place it before the Parliament, through Central Government.
• Approval was accorded for development of centralized IT-enabled systems by C-DAC. Post this, the field functionalities will move on a central database in a phased manner enabling smoother operations and enhanced service delivery. The centralized system will facilitate de‐duplication & merger of all PF accounts of any member. It will remove the requirement of transfer of account on change of job.
• The Board decided to empower the Finance Investment & Audit Committee (FIAC) to decide upon the investment options, on case-to-case basis, for investment in all such asset classes which are included in the Pattern of Investment as notified by Government of India.
During the meeting, Chairman, CBT released a booklet titled ‘Response to Covid - 2.0.’ The booklet is an effort to encapsulate the preparedness of EPFO to innovate and deliver uninterrupted services to its stakeholders during the difficult time of Covid-19 pandemic. The booklet is the second in the series, first version was released in the 228th CBT meeting held in March 2021 at Srinagar.
Chairman, CBT released another booklet titled ‘Nirbadh: seamless service delivery.’ This booklet is a compilation of initiatives taken and strategies adopted by EPFO towards successful digital transformation from ‘EPFO to e-EPFO’ over the last three years. These efforts have enabled EPFO to move towards digitally interacting paperless organization, thereby enhancing ease of living for all its stakeholders.
In the meeting, representatives from the employers, employees and senior officers of the Central Government, State government and EPFO were also present.

ଶ୍ରମ ଓ ନିୟୋଜନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କର୍ମଚାରୀ ଭବିଷ୍ୟନିଧି ପାଣ୍ଠି ସଂଗଠନ ଇପିଏଫଓର ଶୀର୍ଷ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣକାରୀ ସଂସ୍ଥା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଟ୍ରଷ୍ଟବୋର୍ଡର ୨୨୯ତମ ବୈଠକରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି
20 NOV 2021 3:00PM by PIB Bhubaneswar
କର୍ମଚାରୀ ଭବିଷ୍ୟନିଧି ପାଣ୍ଠି ସଂଗଠନ ଇପିଏଫ୍‌ଓର ଶୀର୍ଷ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣକାରୀ ସଂସ୍ଥା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଟ୍ରଷ୍ଟବୋର୍ଡ (ସିବିଟି)ର ବୈଠକ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା । କେନ୍ଦ୍ର ଶ୍ରମ ଓ ନିଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଯାଦବଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଏହି ବୈଠକରେ ବିଭାଗୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସଂସ୍ଥାର ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ରାମେଶ୍ୱର ତେଲି, ଯୁଗ୍ମ ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ତଥା ଶ୍ରମ ଓ ନିୟୋଜନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ସୁନୀଲ ବର୍ଥୱାଲ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭବିଷ୍ୟନିଧି କମିଶନର ତଥା ଇପିଏଫଓର ସଦସ୍ୟ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ସୁଖମିତ ଏସ୍ ଭାଟିଆ ପ୍ରମୁଖ ଏଥିରେ ଯୋଗେଦେଇଥିଲେ ।
ଏହି ବୈଠକରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତିଗୁଡିକର ବିବରଣୀ ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
-ବୋର୍ଡର ସଦସ୍ୟ, କର୍ମଚାରୀ, ନିଯୁକ୍ତିଦାତା ଓ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କୁ ନେଇ ଚାରିଟି ସବ୍ କମିଟି ଗଠନ କରିବାକୁ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଦେଇଥିବା ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ବୈଠକରେ ସ୍ୱାଗତ କରାଯାଇ ଅନୁମୋଦନ କରାଗଲା । ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗତ ବ୍ୟାପାର ଓ ସାମାଜିକ ନିରାପତ୍ତା ସଂହିତା ଭବିଷ୍ୟତରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଗଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଦୁଇ କମିଟିର ମୁଖ୍ୟଭାବେ ଶ୍ରମ ଓ ନିଯୁକ୍ତି ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ । ଅବଶିଷ୍ଟ ଦୁଇ କମିଟି -ଡିଜିଟାଲ ଦକ୍ଷତା ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ପେନସନ୍ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗର ମୁଖ୍ୟଭାବେ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ଶ୍ରମ ଓ ନିଯୁକ୍ତି ସଚିବ କାମ କରିବେ ବୋଲି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି ।
• ଇପିଏଫଓର ୨୦୨୦-୨୧ ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟାବଳୀ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ୬୮ତମ ଚିଠା ବାର୍ଷିକ ରିପୋର୍ଟ ଏହି ବୈଠକରେ ଅନୁମୋଦିତ ହୋଇଛି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏହି ରିପୋର୍ଟକୁ ସଂସଦରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ବୈଠକରେ ସୁପାରିସ କରାଯାଇଛି ।
• ଇପିଏଫଓରେ ସି-ଡାକ୍ ଦ୍ୱାରା କେନ୍ଦ୍ରୀକୃତ ଆଇଟି ଦକ୍ଷ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଓ ବିକାଶ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ବୈଠକରେ ଅନୁମୋଦନ ମିଳିଛି । ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ପରେ କ୍ଷେତ୍ରସ୍ତରୀୟ ଅଧିକାରୀତ୍ତ୍ୱ / କର୍ମଚାରୀମାନେ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ ଡାଟାବେସ୍ ମାଧ୍ୟମରେ କାମ କରିବେ । ଏହାଫଳରେ କାମ ସହଜ ହେବା ସହିତ ସେବା ଯୋଗାଣ ଦକ୍ଷତା ବଢିବ । କେନ୍ଦ୍ରୀକୃତ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଡି-ଡୁପ୍ଲିକେସନ ଏବଂ ଯେକୌଣସି ସଦସ୍ୟଙ୍କର ଫିଏଫ୍ ଆକାଉଣ୍ଟ ମର୍ଜର୍ ସୁବିଧା ସହଜ ହେବ । ଚାକିରି ପରିବର୍ତ୍ତନ କଲେ ଆକାଉଣ୍ଟ ବଦଳାଇବାରେ ଯେଉଁ ନିୟମ ରହିଛି ଏହି ନୂଆ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ତାହାର ଅବସାନ ଘଟିବ । ଚାକିରି ପରିବର୍ତ୍ତନ କଲେ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଆଉ ସେମାନଙ୍କର ଆକାଉଣ୍ଟ ବଦଳାଇବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ ।
ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ସମ୍ପର୍କରେ ଅର୍ଥ ନିବେଶ ଓ ଅଡିଟ୍ କମିଟିକୁ କ୍ଷମତା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ବୋର୍ଡ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି । କେସ୍ ଟୁ କେସ ବେସିସରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ସମ୍ପର୍କରେ ଏଣିକି ଏହି କମିଟି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରିବ । ତେବେ ଯେଉଁସବୁ ପୁଞ୍ଜି ବା ଧନ ନିବେଶ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁମତି ମିଳିଛି, କେବଳ ସେସବୁର ନିବେଶ ସମ୍ପର୍କରେ କମିଟି ସ୍ୱାଧୀନ ଭାବେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବ ଏବଂ କେଉଁଠି କେଉଁ ଅର୍ଥ ନିବେଶ କରାଯିବ ତାହା ଚୂଡାନ୍ତ କରିବ ।
ଏହି ବୈଠକ ଅବସରରେ ସିବିଟିର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ “ରେସ୍ପନ୍ସ ଟୁ କୋଭିଡ -୨.୦” ଶୀଷକ ଏକ ବୁକ୍‌ଲେଟକୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ । କୋଭିଡ ମହାମାରୀ କାଳରେ ଇପିଏଫ୍‌ଓର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ନିରନ୍ତର ସେବା ଯୋଗାଣ ସମ୍ପର୍କରେ ସଂସ୍ଥାର ପ୍ରସ୍ତୁତି ଓ ଉପଲବ୍ଧି ସମ୍ପର୍କରେ ଏଥିରେ ତଥ୍ୟ ରହିଛି । ଏହା ଏ ଧରଣର ଦ୍ୱିତୀୟ ପ୍ରକାଶନ । ପ୍ରଥମ ବୁକ୍ ଲେଟଟି ୨୦୨୧ ମାର୍ଚ୍ଚରେ ଶ୍ରୀନଗରରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ସିବିଟିର ୨୨୮ତମ ବୈଠକରେ ଉନ୍ମୋଚିତ ହୋଇଥିଲା ।
ସିବିଟିର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅବସରରେ ନିର୍ବାଧ: “ସିମ୍‌ଲେସ୍ ସର୍ଭିସ ଡେଲିଭରି” ଶୀଷର୍କ ଆଉ ଏକ ବୁକ୍‌ଲେଟ୍‌କୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ । ଇପିଏଫଓର ଡିଜିଟାଇଜେସନ ପାଇଁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ଉଦ୍ୟମ ଓ ରଣନୀତି ଏଥିରେ ସ୍ଥାନିତ । ଗତ ତିନିବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଇପିଏଫ୍‌ଓକୁ ଇ-ଇପିଏଫଓରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ଯାହା ସବୁ କାମ କରାଯାଇଛି ସେସବୁ ଏଥିରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି । ଏହି ଉଦ୍ୟମ ଫଳରେ ଇପିଏଫଓ ଏକ ପେପରଲେସ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଭାବେ ଆତ୍ମପ୍ରକାଶ କରୁଛି ଏବଂ ଏହାର ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସମସ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କୁ ସହଜରେ ସେବା ଯୋଗାଇବାର ଦକ୍ଷତା ଅର୍ଜନ କରୁଛି ।
ଆଜିର ବୈଠକରେ କର୍ମଚାରୀ ଓ ନିଯୁକ୍ତିଦାତାଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିଗଣ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଓ ପ୍ରାଦେଶିକ ସରକାର ଏବଂ ଇପିଏଫଓର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀବୃନ୍ଦ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।