Cabinet
Cabinet approves declaration of 15th November as Janjatiya Gaurav Divas
The date is the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda
Week long celebrations from 15th November to 22nd November 2021 to celebrate and commemorate glorious history of tribal people, culture and achievements
10 NOV 2021 3:40PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today has approved declaration of 15th November as Janjatiya Gaurav Divas dedicated to the memory of brave tribal freedom fighters so that coming generations could know about their sacrifices about the country. India’s freedom struggle was strengthened by several movements by tribal communities such as Santhals, Tamars, Kols, Bhils, Khasis and Mizos to name a few. The revolutionary movements and struggles organized by the tribal communities were marked by their immense courage and supreme sacrifice. Tribal movements in different regions of the country against the British colonial rule got linked with the national freedom struggle and inspired Indians all over the country. However, the public at large is not much aware about these tribal heroes. Pursuant to the speech of Hon’ble Prime Minister on Independence Day of 2016, Government of India has sanctioned 10 tribal freedom fighter museums across the country.
The date is the birth anniversary of Sri Birsa Munda who is revered as Bhagwan by tribal communities across the country. Birsa Munda fought bravely against the country against the exploitative system of the British colonial system and spearheaded movement against British oppression giving a call for ‘Ulgulan’ (Revolution). The declaration acknowledges the glorious history and cultural heritage of tribal communities. The day will be celebrated every year and would recognize the efforts of the tribals for preservation of cultural heritage and promotion of Indian values of valour, hospitality and national pride. Tribal Freedom Fighter Museum at Ranchi where Birsa Munda breathed his last will be inaugurated by Hon’ble Prime Minister.
Government of India has planned week long celebrations starting from 15th November to 22nd November 2021 to celebrate and commemorate 75 years of glorious history of tribal people, culture and achievements.
As part of the celebration, several activities have been planned jointly with State Governments and the theme behind each activity is to show case the achievements of tribals in Indian Freedom struggle, various welfare measures taken by Government of India in education, health, livelihood, Infrastructure and skill development. The events will also display the unique tribal cultural heritage, their contributions in freedom struggle, practices, rights, traditions, cuisines, health, education and livelihood.

মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রীমন্দলনা নবেম্বর ১৫ অসি জনজাতিয়া গৌরভ দিবস হায়না লাওথোকপদা অয়াবা পীখ্রে
নুমিৎ অসি ভগবান বির্সা মুন্দাগী মপোক কুমওন্নি
ত্রাইবেল মীয়ামগী, সংস্কৃতী অমসুং মায় পাকপগী মমিং লৈরবা পুৱারীশিংগী থৌরম পাংথোক্নবা অমসুং নিংশিংনবা ২০২১গী নবেম্বরগী ১৫দগীনা নবেম্বরগী ২২ ফাওবা চয়োল চুপ্পা থৌরমশিং পাংথোক্কনি
10 NOV 2021 3:40PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা চেয়র লৌবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা ঙসি লৈবাক অসিদা মথৌনা লৈরবা চীংমী নিংতম লান্মীশিংবু লাক্কদৌরিবা মীরোল অসিদা মখোয়না লৈবাক অসিদা কৎথোকখিবা অসিবু নিংশিংনবা কৎথোকপা ওইনা নবেম্বরগী ১৫বু জনজাতিয়া গৌরভ দিবস হায়না লাওথোকপদা অয়াবা পীখ্রে। ভারতকী নিংতম লান্থেং অসিদা চীংমী কম্ম্যুনিতী কয়া অমা হায়বদি সন্থলস, তামারস, কোলস, ভিলস, খাসিস অমসুং মিজোশিং মিং ওইনা পল্লবদা অসিনা খোঙজং কয়াদা মপাঙ্গল কৎনখৎহনখি। ব্রিতিশকী কোলোনিয়েল লৈঙাক্কী মায়োক্তা লৈবাক অসিগী মফম কয়াগী ওইবা চীংমীগী খোঙজং অসিনা লৈবাক অসিগী নিংতম লান্থেংগা মরী লৈনৈ অমসুং লৈবাক শিনবা থুংনা ভারত মচাশিংবু পুক্নিং থৌগৎখি। অদুম ওইনমক, মীয়াম্না হায়রিবা চীংমী অথৌবশিংগী মরক্তা নিংথিনা খঙবিদে। ২০১৬গী ইন্দিপেন্দেন্স দেদা ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা ৱা ঙাংবদা, ভারত সরকারনা লৈবাক শিনবা থুংনা ত্রাইবেল ফ্রীদম ফাইতর ম্যুজিয়ম ১০ কাইথখি।
নুমিৎ অসি লৈবাক শিনবা থুংনা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংনা ভগবান ওইনা লৌনরিবা শ্রী বির্সা মুন্দাগী মপোক কুমওন্নি। বির্সা মুন্দানা ব্রিতিশ কোলোনিয়েল সিস্তেমগী মিনুংশি লৈতনা চৎথখিবা লৈঙাক্কী মায়োক্তা থৌনা লৈনা লান্থেংনখি। মহাক্না ব্রিতিশকী মায়োক্তা লানজিংখিবা অসিগীদমক ‘উলগুলন’ (রিবোলুসন) হায়না খঙনখি। লাওথোকপা অসিনা চীংমী কম্ম্যুনিতীগী পুৱারীবু নিংশিংলগনি। নুমিৎ অসি চহি খুদিংগী পাংথোক্কনি অমসুং চীংমীশিংংনা কলচরেল হেরিতেজ অমসুং ভারতকী থৌনাবু ঙাক শেন্দুনা থম্নবা হোৎনখিবা অসি শকখঙলগনি। বির্সা মুন্দানা অরোইবা য়াহিপ তানখিবা রাঞ্চীদা লৈবা ত্রাইবেল ফ্রীদম ফাইতর ম্যুজিয়ম অসি ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা শঙ্গাগনি।
ভারত সরকারনা ত্রাইবেল মীয়ামগী, সংস্কৃতী অমসুং মায় পাকপগী মমিং লৈরবা পুৱারীশিংগী থৌরম পাংথোক্নবা অমসুং ৭৫শুবা চহি নিংশিংনবা ২০২১গী নবেম্বরগী ১৫দগীনা নবেম্বরগী ২২ ফাওবা চয়োল চুপ্পা থৌরমশিং পাংথোক্নবা থৌরাং তৌরি।
থৌরম অসিগী শরুক অমা ওইনা, রাজ্য সরকারগা লোয়ননা খুৎশম্নদুনা থৌরম কয়া অমা পাংথোক্নবা শেম-শারি অমসুং থৌরমশিং অসিগী থীম অসিদা ভারতকী নিংতম লান্দা চীংমীশিংগী মায় পাকখিবা, ভারত সরকারনা এজুকেসন, হকশেল, পুন্সি মহিং, ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং স্কীল দিবলপমেন্তদা পায়খৎলিবা থবকশিং উৎকনি। থৌরম অসিদা ত্রাইবেল কলচরেল হেরিতেজ, মখোয়গী নিংতম লান, প্রাক্তিসেস, হকশিং, চৎনবীশিং, মথেল-লুকোই, হকশেল, এজুকেসন অমসুং পুন্সি মহিং অখন্নবা কয়া অমা উৎকনি।