Prime Minister's Office
PM Modi celebrates Diwali with soldiers of Indian Armed Forces in Nowshera district in J&K
Pays rich tribute to heroes of Nowshera, Brig. Usman, Naik Jadunath Singh, Lt R R Rane and others
“I have brought the wishes of the 130 crore Indian for you”
“Today’s India, in the ‘Amrit Kaal’ of the freedom is alert about its capabilities and resources”
“Connectivity in border areas from Ladakh to Arunachal Pradesh, from Jaisalmer to Andaman Nicobar has been established with modern infrastructure, leading to unprecedent improvement in the infrastructure and convenience for soldiers”
“Participation of women in the country’s defence is touching new heights”
“Indian Armed forces are as professional as the top armed forces of the world but its human values make it distinct and extraordinary”
“We don’t perceive the nation as government, power or empire, for us, it is living, present soul, defending this is not limited to defending just the geographical boundaries. For us national defence means defending national vibrancy, national unity, and national integration.”
04 NOV 2021 1:46PM by PIB Delhi
Like all his previous years in the constitutional position, the Prime Minister, Shri Narendra Modi celebrated Diwali with armed forces, this year also. He visited Indian Armed Forces in Nowshera district in J&K today.
Addressing the soldier, the Prime Minister said that spending Diwali with the Armed Forces, for him, is in the same spirit as to celebrate Diwali with his family. He said, that is why, he has spent all his Diwali with the armed forces at the border after assuming constitutional post. He said he has not come alone but has brought with him with the wishes of the 130 crore Indians. He said today evening, every Indian will light one ‘diya’ to convey his or her wishes for the brave soldiers of the country. The Prime Minister said to the soldiers that they are living security shield of the country. Serving the country as being done by the brave sons and daughters of the country, is a good fortune that is not available to everyone, he said.
From Nowshera, Shri Modi greeted the countrymen for Diwali and other upcoming festivals such as Goverdhan Puja, Bhaiyya DoojChatth. He also wished Gujarati people for their new year.
He said Nowshera’s history celebrates the bravery of India and its present is the embodiment of the bravery and determination of the soldiers. The region has stood strongly against the aggressor and encroachers. Shri Modi paid rich tribute to the heroes of Nowshera, Brig. Usman and Naik Jadunath Singh who made the supreme sacrifice for defending the motherland. He saluted Lt. R R Rane and other bravehearts who set unprecedented examples of valour and patriotism. The Prime Minister also described his feelings for taking blessings of Shri Baldev Singh and Shri Basant Singh who supported armed forces steadfastly. He also praised the Brigade stationed there for their role in the surgical strike. He recalled the moment of relief when all the brave soldiers returned safely from the strike.
The Prime Minister said that the responsibility of protecting the freedom of the county vests with everyone and today’s India, in the Amrit Kaal of the freedom is alert about its capabilities and resources. He also talked about the growing Aatmnirbharta in defence resources as opposed to earlier period of dependence on the foreign countries. He said 65 per cent of the Defence Budget is being used inside the country. A list of 200 products, a positive list, that will be procured only indigenously has been prepared. The list is going to be expanded soon, he said. He also talked of the 7 new Defence companies launched on Vijaya Dashmi as the old ordnance factories will now make specialized sector specific equipment and ammunition. Defence Corridors are also coming up . India’s youth is involved in vibrant defence related start ups. All this will strengthen India’s position as defence exporter, he said.
The Prime Minister emphasized that Indian Military power need to be expanded and transformed according to the changing needs. He said fast changing technology landscape has demanded new changes, that is why it is critical to ensure coordination in the integrated Military leadership. CDS and Department of Military Affairs are steps in that direction. Similarly, modern border infrastructure will enhance the country’s military muscle, he said. He remarked that connectivity in border areas from Ladakh to Arunachal Pradesh, from Jaisalmer to Andaman Nicobar has been established with modern infrastructure, leading to unprecedent improvement in the infrastructure and convenience for soldiers.
The Prime Minister expressed happiness that the participation of women in the country’s defence is touching new heights. After being deployed on the frontlines in Navy and Air Force, now women’s role is being expanded in Army also. Along with opening up of the Permanent Commission, NDA, National Military School, National Indian Military College for women, the Prime Minister mentioned his Independence Day announcement of opening up Sainik Schools for the girls.
The Prime Minister said that in the armed forces, he not only sees boundless capabilities but also unwavering service spirit, strong determination and incomparable sensitivity. This makes Indian armed forces, unique among the armed forces of the world. Indian Armed forces are as professional as the top armed forces of the world but its human values make it distinct and extraordinary, the Prime Minister said. “For you, this not just a job for salary, for you this is a calling and worship, a worship in which you channel the spirit of 130 crore people” the Prime Minister said. He continued, “empires come and go but India was eternal thousands of years ago and remains so today and will remain eternal after thousands of years later. We don’t perceive the nation as government, power or empire, for us, it is living, present soul, defending this is not limited to defending just the geographical boundaries. For us national defence means defending this living national vibrancy, national unity, and national integration.”
The Prime Minister concluded “if our armed forces are blessed with sky touching valour, their hearts are ocean of human kindness also, that is why our armed forces not only defend the borders but are also always ready to help during calamity and natural disasters. It has grown as a strong trust in the heart of every Indian. You are the custodians and defenders of India’s unity and integrity and the emotion of Ek Bharat Shreshtha Bharat. I am fully confident that with the inspiration of your bravery, we will take India to the zenith of growth and progress.”

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম. মোদীনা জে.অমসুং কে.গী নাওশেরা দিস্ত্রীক্তা ইন্দিয়ন আর্ম ফোর্সেসকী লান্মীশিংগা লোয়ননা দিৱালী পাংথোকখ্রে
নাওশেরাগী অথৌবশিং ব্রিগেদর উস্মান, নাইক জাদুনাথ সিংহ, লেফতেনেন্ত আর. আর. রানে অমসুং অতৈ অতোপ্পা কয়াগী মফমদা ইকাই খুম্নবা উৎখ্রে
“ঐহাক্না অদোমগীদমক ভারত মচা কোতি ১৩০গী য়াইফ পাউজেল পুরক্লি”
“ঙসিগী ভারতনা, নিং-তম্বগী ‘অমৃত কাল’ অসিদা তৌবা ঙম্বা অমসুং রিসোর্সকী মরমদা খঙনরে”
“লদাখকী ঙমখৈ মনাক্তগী অরুনাচল প্রদেশ ফাওবা, জয়সলমীরগদী অন্দমান নিকোবর ফাওবা লৈরিবা লম্বীশিং অসি মতমগা চুনবা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা শেমগৎপনি, হায়রিবা অসিনা মমাংদা অমুক্তা থোকখিদ্রিবা মওংদা ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহল্লি অমসুং লান্মীশিংগীদমক খুদোংচাবা ওইরি”
“লৈবাক্কী দিফেন্সতা নুপীনা শরুক য়ারকপনা অনৌবা থাক অমা য়ৌরক্লি”
“ভারতকী আর্ম ফোর্সেসশিং অসি মালেমগী মকোক্তা লৈবা আর্ম ফোর্সেসশিংগা মান্নরি অদুবু মসিদা লৈরিবা মীওইবগী মগুন অসি তোপ-তোপ্না থোইদোকপা অমা ওইরি”
“ঐখোয়না লৈবাক অসিবু সরকার, শক্তি নত্ত্রগা নিংথৌরেল ওইনা উদে, ঐখোয়গীদমক্তদি, মসি অহিংবা, থৱায় পানবনি, মসিবু ঙাক-শেনবা হায়বা অসি মসিগী লমগী ওইবা ঙমখৈ খক্তা ঙাকপনা লোইবা নত্তে। ঐখোয়গীদমক্তদি ঙাক-শেনবা হায়বা অসি লৈবাক্কী লৈরিবা মখল কয়া, লৈবাক্কী অমত্তা ওইবা অমস
04 NOV 2021 1:46PM by PIB Imphal
মমাংদা হৌখিবা চহি কয়া অমদা মহাক্কী লৈঙাক্তা পাংথোকখিবগুম হন্দক্কী চহি অসিসু প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা আর্ম ফোর্সেসকা লোয়ননা দিৱালী পাংথোকখি। মহাক্না জে.অমসুং কে.গী নাওশেরা দিস্ত্রীক্তকী ইন্দিয়ন আর্ম ফোর্সেস্তা চৎখি।
লান্মীশিংদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি আর্ম ফোর্সেসকা লোয়ন্ননা দিৱালী পাংথোকপা অসি মহাক্কীদমক ওইনা মহাক্কী ইমুং-মনুংগা দিৱালী পাংথোকপগা চপ মান্নৈ। মহাক্না হায়খি, মরম অদুনা, মহাক্না মহাক্কী দিৱালী অসি লৈঙাক্কী থবক অতৈ লোইরবা মতুংদা আর্ম ফোর্সেসকা লোইনরিবনি। মহাক্না হায়খি মহাক মথন্তা লাকপা নত্তে, অদুবু মহাক্কা লোয়ননা ভারত মচা কোতি ১৩০গী য়াইফ পাউজেল পুদুনা লাক্লি। মহাক্না হায়খি ঙসিগী নুমিদাং অসি ভারত মচা খুদিংমক্না লৈবাক অসিগী মথৌনা লৈরবা লান্মীশিংদা মখোয়গী য়াইফ-পাউজেল পীনবা ‘দিয়া’ অমা থানগনি। প্রধান মন্ত্রীনা লান্মীশিংদা হায়খি মদুদি মখোয় অসি লৈবাক অসিগী ঙাকথোক্নবা চুঙ্গোইনি। লৈবাক্কী ওইনা থৌনা ফনা সেবা তৌবা অসি মীপুম খুদিংনা ফংবা হেক্তা ঙমদবা লাইবক ফবা থবক অমনি।
নাওশেরাদগী, শ্রী মোদীনা ইরৈচাশিংবু দিৱালী অমসুং অতৈ লাক্লিবা কুমহৈ গোবর্ধন পুজা, ভাইয়া দুজচাথনচিংবগী হরাও-তয়াম্বা ফোংদোরকখি। মহাক্না গুজরাতকী মীয়ামদা মখোয়গী অনৌবা চহিগীদমক য়াইফ-পাউজেল পীখি।
মহাক্না হায়খি নাওশেরাগী পুৱারীনা ভারতকী থৌনাবু পাংথোক্লি অমসুং মসিদা য়াওরিবা অসি লান্মীশিংগী থৌনা অমসুং অখাং কনবা অসি উৎলি। মফম অসি এগ্রেসর অমসুং এমকোচরশিংগী মায়োক্তা লিংনা লেপ্লি। শ্রী মোদীনা ইমা লৈবাক্কীদমক ঙাক-শেনবদা মপুন্সি কৎথোকখ্রবা নাওশেরাগী অথৌবশিং ব্রিগেদর উস্মান অমসুং নাইক জাদুনাথ সিংহদা ইকাই খুম্নবা উৎখি। মহাক্না লেফতেনেন্ত আর. আর. রানে অমসুং অতৈ অতোপ্পা লৈবাক নিংবদা অতৈ কনাগী মপা লৈত্রবা মথৌনা লৈবশিংগীদমক ইকাই খুম্নবা উৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা আর্ম ফোর্সেসপু লেপ্পা লৈতনা মতেং পাংলিবা শ্রী বালদেব সিংহ অমসুং শ্রী বসন্ত সিংহবু মঙোন্দা ফাওরকপা মখোয়গী থৌজালবুসু ফোংদোকখি। মহাক্না সর্জিকেল স্ত্রাইক্তা মখোয়গী থৌদাং লৌখিবা মফম অদুদা লৈরিবা ব্রিগেদপু থাগৎপা ফোংদোকখি। স্ত্রাইক অসিদগী থৌনা ফরবা লান্মীশিংনা তেক্ত-কাইদনা হল্লকপদা অৱাবা কোকখিবা মিকুপ অদুবু মহাক্না নিংশিংখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মীপুম খুদিংমক্কা লোয়ননা ঙমখৈ অসিগী নিং-খা তম্বা ঙাক্তুনা থম্বগী থৌদাং অসিদা ঙসিগী ভারতনা, নিং-খা তম্বগী অমৃত কাল অসিনা মসিগী তৌবা ঙম্বা অমসুং রিসোর্স খঙলে। দিফেন্স রিসোর্সনা মমাংগী মতমদা মপাল লমদা মীপাল তাংলম্বা অদুগী মহুৎতা আত্মানির্ভর্তা চাউখৎপগী মতাংদা ৱা ঙাংখি। মহাক্না হায়খি দিফেন্সকী বজেদ ৬৫% অমা লৈবাক অসিগী মনুংদা শিজিন্নরি। পোত্থোক লিস্ত ২০০ অমা ইরমদমদা লৈনবা শেম-শারি। লিস্ত অসি য়াম্না থুনা য়ামখৎলক্লগনি,হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না অনৌবা দিফেন্স কম্পনী ৭ অমসু বিজয়া দাশমিদা হৌদোক্লগনি। দিফেন্সকী কোরিদোরসু লাক্লগনি। ভারতকী নহারোলশিং অসি দিফেন্সকা মরী লৈনবা স্তার্ত-অপ কয়া অমদা য়াওরক্লি। মসি পুম্বনা দিফেন্সকী এক্সপোর্তরদা মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি, হায়না মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা মরুওইবা পীখি মদুদি ভারতকী মিলিতরী পাৱর অসি হোংলকপগী তঙাইফবদা য়েংদুনা চাউথোকপা অমসুং অওনবা অমা পুরকপা তঙাইফদবা লৈ। মহাক্না হায়খি য়াম্না থুনা অওনবা লাক্লিবা তেক্নোলোজী লেন্দস্কেপ অসিনা অনৌবা অওনবা অমা দিমান্দ তৌরক্লি, মরম অসিনা ইন্তিগ্রিতেদ মিলিতরী লিদরশিপ অমগী মতেং পীবদা য়াম্না লুই। সি.দি.এস. অমসুং মিলিতরী এফিয়র্স দিপার্তমেন্তনা মাইকৈ অসিদা চৎলি। মসিগা মান্ননা, মতমগা চুনবা ঙমখৈগী ইনফ্রাস্ত্রকচরনা লৈবাক অসিগী মিলিতরীগী পাঙ্গল হেনগৎহল্লগনি, হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি লদাখকী ঙমখৈ মনাক্তগী অরুনাচল প্রদেশ ফাওবা, জয়সলমীরগদী অন্দমান নিকোবর ফাওবা লৈরিবা লম্বীশিং অসি মতমগা চুনবা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা শেমগৎপনি, হায়রিবা অসিনা মমাংদা অমুক্তা থোকখিদ্রিবা মওংদা ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহল্লি অমসুং লান্মীশিংগীদমক খুদোংচাবা ওইরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হরাওবা ফোংদোকখি মদুদি লৈবাক্কী দিফেন্সতা নুপীনা শরুক য়াবা অসিনা অনৌবা থাক অমদা য়ৌরে। নেভী অমসুং এয়র ফোর্সকী ফ্রন্তলাইন্দ চংলবা মতুংদা, হৌজিক্তি নুপীগী থৌদাং অসি আর্মীদসু থৌদাং লৌখ্রে। পর্মানেন্ত কম্মিসন, এন.দি.এ., নেস্নেল মিলিতরী স্কুল, নুপীগী নেস্নেল ইন্দিয়ন মিলিতরী কোলেজ হাংদোকপগা লোয়ননা, প্রধান মন্ত্রীনা নুপীমচাগী সাইনিক স্কুল হাংনবা ইন্দিপেন্দেন্স দেদা লাওথোকখিবা পনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি আর্ম ফোর্সেস্তা, মহাক্না মপা লৈতনা তৌবা ঙম্বা খক্তা উদে অদুবু নোপ্পা লৈত্রবা থবক্কী ইথিল, অকনবা দিতর্মিনেসন অমসুং মপা লৈতবা অমা উবা ফংই। হায়রিবা অসিনা ইন্দিয়ন আর্ম ফোর্সেসনা, মালেমগী অতৈ আর্ম ফোর্সেসতগী নাইতোম তারি। ভারতকী আর্ম ফোর্সেসশিং অসি মালেমগী মকোক্তা লৈবা আর্ম ফোর্সেসশিংগা মান্নরি অদুবু মসিদা লৈরিবা মীওইবগী মগুন অসি তোপ-তোপ্না থোইদোকপা অমা ওইরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। “অদোমগীদমক, থবক অসি তোলোপকী খক্তা নত্তে, অদোমগীদমক মসি লাই খুরুম্বা অমনি, হায়রিবা অসিনা মীওই কোতি ১৩০গী ইথিলগী লাই খুরুম্বা অমনি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মহাক্না মখা তাখি, “নিংথৌরেল লাকখি অমসুং চৎখি অদুবু ভারত অসি চহি লিশিং অমগী লোইনাইদ্রবা অমনি অমসুং ঙসিসু লৈরি অমসুং মুৎনাইদনা চহি লিশিং কয়া অমসু লৈহৌরগনি। ঐখোয়না লৈবাক অসিবু সরকার, শক্তি নত্ত্রগা নিংথৌরেল ওইনা উদে, ঐখোয়গীদমক্তদি, মসি অহিংবা, থৱায় পানবনি, মসিবু ঙাক-শেনবা হায়বা অসি মসিগী লমগী ওইবা ঙমখৈ খক্তা ঙাকপনা লোইবা নত্তে। ঐখোয়গীদমক্তদি ঙাক-শেনবা হায়বা অসি লৈবাক্কী লৈরিবা মখল কয়া, লৈবাক্কী অমত্তা ওইবা অমসুং লৈবাক্কী ওইনা পুনশিনবা অসিনি”।
“করিগুম্বা ঐখোয়গী আর্ম ফোর্সেস আতিয়া ফংনা থৌনাগী থৌজাল ফংলবা, মখোয়গী থম্মোয়সু মীওইবগী থৌজালগী সমুদ্রনি, মরম অদুনা ঐখোয়গী আর্ম ফোর্সেস অসিনা ঙমখৈ খক্তা ঙাকপা নত্তনা মখোয়না মহৌশাগী ওইবা অমাং-অতা থোক্লকপা মতমদা মতম পুম্বদা মতেং পাংলি। মসিনা ভারত মচা খুদিংগী থম্মোয়দা য়াম্না থাজবা অমা হেনগৎলক্লি। অদোম্না ভারতকী অমত্তা ওইবা অমসুং অপুনবগী কস্তিদিয়ন্নি অমসুং দিফেন্দরনি অমসুং এক ভারত শ্রেস্থা ভারতকী পুক্নিংগী অপাম্বা অমনি। ঐহাক্না মপুং ফানা থাজবা থম্লি মদুদি অদোমগী থৌনাগী পুক্নিং থৌগৎপনা, ঐখোয়না ভারতপু চাউখৎপা অমসুং মাংলোম চংশিনবদা মতোল য়ৌরগনি” হায়দুনা মহাক্না লোইশিনখি।