ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ନୌସେରା ଜିଲ୍ଲାରେ ଭାରତୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ଯବାନମାନଙ୍କ ସହ ଦୀପାବଳି ପାଳନ କଲେ
ନୌସେରାର ବୀର, ବ୍ରିଗେଡିୟର ଉସମାନ, ନାୟକ ଯଦୁନାଥ ସିଂହ, ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ ଆର. ଆର. ରାଣେ ଓ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଭାବପୂର୍ଣ୍ଣ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କଲେ
‘‘ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ୧୩୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ଶୁଭକାମନା ନେଇ ଆସିଛି’’
‘‘ସ୍ୱାଧୀନତାର ‘ଅମୃତ କାଳ’ରେ ଆଜି ଭାରତ ନିଜର କ୍ଷମତା ଓ ସମ୍ବଳଗୁଡ଼ିକୁ ନେଇ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ସତର୍କ ରହିଛି’’
ଲଦାଖରୁ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏବଂ ଜୈସଲମେରରୁ ଆଣ୍ଡାମାନ ନିକୋବର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ; ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକରେ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହ ଆବଶ୍ୟକ ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି, ଯଦ୍ଦ୍ୱାରା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଓ ସୈନିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସୁବିଧାରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସୁଧାର ଆସିଛି’’
‘‘ଦେଶର ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ଭାଗୀଦାରି ନୂଆ ଉଚ୍ଚତା ସ୍ପର୍ଶ କରୁଛି’’
‘‘ଭାରତୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ବିଶ୍ୱର ଶୀର୍ଷ ସଶସ୍ତ୍ର ବଳଗୁଡ଼ିକ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକୁଶଳ ଅଟେ, କିନ୍ତୁ ଏହାର ମାନବୀୟ ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ଏହାକୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଓ ଅସାଧାରଣ ଭାବେ ପ୍ରତିପାଦନ କରିଛି’’
‘‘ଆମେ ଦେଶକୁ ସରକାର, କ୍ଷମତା ଅଥବା ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ରୂପରେ ଦେଖୁନାହୁଁ, ଆମ ପାଇଁ ଏହା ଜୀବନ୍ତ ଅଟେ, ଆମ ବର୍ତ୍ତମାନର ଆତ୍ମା ଅଟେ, ଏହାର ସୁରକ୍ଷା କରିବା କେବଳ ଭୌଗୋଳିକ ସୀମାଗୁଡ଼ିକର ରକ୍ଷା କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ନୁହେଁ; ଆମ ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷାର ଅର୍ଥ ଏହି ଜୀବନ୍ତ ଜାତୀୟ ସ୍ପନ୍ଦନ
04 NOV 2021 1:46PM by PIB Bhubaneshwar
ସାମ୍ବିଧାନିକ ପଦରେ ରହିବା ବେଳେ ବିଗତ ସବୁ ବର୍ଷ ଭଳି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଚଳିତବର୍ଷ ମଧ୍ୟ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ସହିତ ଦୀପାବଳି ପାଳନ କରିଛନ୍ତି । ସେ ଆଜି ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ନୌସେରା ଜିଲ୍ଲା ଗସ୍ତ କରି ଭାରତୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀକୁ ସାକ୍ଷାତ କରିଛନ୍ତି ।
ଯବାନମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ସହ ସେହି ସମାନ ଭାବନା ରଖି ଦୀପାବଳି ପାଳନ କରନ୍ତି, ଯେମିତି ସେ ନିଜ ପରିବାର ସହ ଦୀପାବଳି ପାଳନ କରନ୍ତି । ସାମ୍ବିଧାନିକ ପଦ ସମ୍ଭାଳିବା ପରଠାରୁ ସେ ନିଜର ସମସ୍ତ ଦୀପାବଳି ଦେଶର ସୀମା ଅଞ୍ଚଳରେ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ସହ ପାଳନ କରୁଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ଏଠାକୁ ଏକାକୀ ଆସିନାହାନ୍ତି, ବରଂ ୧୩୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ଶୁଭକାମନାକୁ ନିଜ ସହ ଆଣି ଆସିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଦେଶର ସାହସୀ ଯବାନମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ନିଜର ଶୁଭକାମନା ବ୍ୟକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଦୀପ ଜଳାଇବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯବାନମାନଙ୍କୁ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ଦେଶ ପାଇଁ ଜୀବନ୍ତ ସୁରକ୍ଷା କବଚ ସମାନ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ବୀର ପୁତ୍ର ଓ କନ୍ୟାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ସେବା କରାଯାଉଛି, ଏହା ଏଭଳି ଏକ ସୌଭାଗ୍ୟ ଯାହା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମିଳି ନ ଥାଏ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ନୌସେରାରୁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଦୀପାବଳି ଓ ଆଗାମୀ ଅନ୍ୟ ପାର୍ବଣ ଯେମିତି କି ଗୋବର୍ଦ୍ଧନ ପୂଜା, ଭାଇ ଦୁଜ, ଛଠ ପାଇଁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଛନ୍ତି । ସେ ଗୁଜରାଟର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ନୂଆ ବର୍ଷର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୌସେରାର ଇତିହାସ ଭାରତର ପରାକ୍ରମର ପ୍ରମାଣ ଅଟେ ଓ ଏହାର ବର୍ତ୍ତମାନ ଯବାନମାନଙ୍କର ପରାକ୍ରମ ଓ ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପର ପ୍ରତୀକ । ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ସର୍ବଦା ଆକ୍ରମଣକାରୀ ଓ ଜବରଦଖଲକାରୀଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଦୃଢ଼ତାର ସହ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମାତୃଭୂମିର ସୁରକ୍ଷା ନିମନ୍ତେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିବା ନୌସେରାର ବୀର, ବ୍ରିଗେଡିୟର ଉସମାନ ଓ ନାୟକ ଯଦୁନାଥ ସିଂହଙ୍କୁ ଭାବପୂର୍ଣ୍ଣ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି । ସେ ପରାକ୍ରମ ଓ ଦେଶଭକ୍ତିର ଅଭୂତପୂର୍ବ ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତ ପ୍ରଦାନ କରିଥିବା ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ ଆର. ଆର. ରାଣେ ଓ ଅନ୍ୟ ବୀରମାନଙ୍କୁ ଅଭିବାଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ଏଥିସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥନ କରିଥିବା ଶ୍ରୀ ବଳଦେବ ସିଂହ ଓ ଶ୍ରୀ ବସନ୍ତ ସିଂହଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ନେବା ନିମନ୍ତେ ନିଜର ଭାବନାକୁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ସେ ସର୍ଜିକାଲ ଷ୍ଟ୍ରାଇକରେ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିମନ୍ତେ ସେଠାରେ ନିୟୋଜିତ ବ୍ରିଗେଡ୍ର ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି । ସେ ଆଶ୍ୱସ୍ତିର ସେଇ ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ମରଣ କରିଛନ୍ତି ଯେତେବେଳେ ସମସ୍ତ ବୀର ଯବାନ ସର୍ଜିକାଲ ଷ୍ଟ୍ରାଇକ କରି ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବେ ଫେରିଆସିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ସୁରକ୍ଷା କରିବା ଦାୟିତ୍ୱ ସମସ୍ତଙ୍କର ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତାର ‘ଅମୃତ କାଳ’ରେ ଆଜିର ଭାରତ ନିଜ କ୍ଷମତା ଓ ସମ୍ବଳଗୁଡ଼ିକୁ ନେଇ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ସତର୍କ ରହିଛି । ସେ ବିଦେଶ ଉପରେ ନିର୍ଭରତା ଅବଧିର ବିପରୀତ ଭାବେ ଆଜି ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସମ୍ବଳଗୁଡ଼ିକରେ ବଢୁଥିବା ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ବାବଦରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବଜେଟ୍ର ୬୫% ବ୍ୟବହାର ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ହେଉଛି । ଏଭଳି ୨୦୦ ଉତ୍ପାଦର ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି, ଯାହା କେବଳ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ହିଁ କ୍ରୟ କରାଯିବ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଖୁବଶୀଘ୍ର ଏହି ତାଲିକାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯିବ । ସେ ବିଜୟାଦଶମୀରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ୭ ନୂଆ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କମ୍ପାନି ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି କାରଣ ପୁରୁଣା ଗୋଳାବାରୁଦ କାରଖାନା ଏବେ ବିଶେଷ କ୍ଷେତ୍ରର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଉପକରଣ ଓ ଗୋଳାବାରୁଦ ନିର୍ମାଣ କରିବ । ଏଥିସହ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କରିଡର ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି । ଭାରତର ଯୁବା ବର୍ଗ ମଜଭୁତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହିସବୁ ଦ୍ୱାରା ଏକ ରପ୍ତାନିକାରୀ ଭାବେ ଭାରତର ସ୍ଥିତି ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇପାରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଜୋର ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ଭାରତୀୟ ସୈନ୍ୟ ଶକ୍ତିର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିବା ଓ ଏଥିରେ ବ୍ୟାପକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ଲାଗି ନିହାତି ଜରୁରି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦ୍ରୁତ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଦୃଶ୍ୟପଟରେ ନୂଆ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇଯାଇଛି, ତେଣୁ ଏକୀକୃତ ସେନ୍ୟ ନେତୃତ୍ୱରେ ସମନ୍ୱୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରି । ସିଡିଏସ ଓ ସୈନ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ବିଭାଗ ଏହି ଦିଗରେ ଉଚିତ ପଦକ୍ଷେପ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଠିକ ଏହିଭଳି ଭାବେ ଆଧୁନିକ ସୀମା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ସେନା ଶକ୍ତି ଆହୁରି ଅଧିକ ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇଯିବ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଲଦାଖରୁ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଓ ଜୈସଲମେରରୁ ଆଣ୍ଡାମାନ ନିକୋବର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକରେ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହ ଆବଶ୍ୟକ ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଓ ସୈନିକଙ୍କ ପାଇଁ ସୁବିଧାରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସୁଧାର ଆସିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ପ୍ରତିରକ୍ଷାରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଭାଗୀଦାରି ନୂଆ ଉଚ୍ଚତା ସ୍ପର୍ଶ କରୁଛି । ନୌସେନା ଓ ବାୟୁସେନାରେ ସମ୍ମୁଖ ମୋର୍ଚ୍ଚାରେ ମୁତୟନ ହେବା ପରେ ଏବେ ସ୍ଥଳ ସେନାରେ ମଧ୍ୟ ମହିଳାମାନଙ୍କର ଭୂମିକା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ଥାୟୀ ସମିତି (ପରମାନେଣ୍ଟ କମିଶନ), ଏନଡିଏ, ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସୈନିକ ସ୍କୁଲ, ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଭାରତୀୟ ସୈନିକ କଲେଜର ଦ୍ୱାର ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରାଯିବା ସହ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ଅବସରରେ ଝିଅମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ସୈନିକ ସ୍କୁଲ ଖୋଲାଯିବା ନେଇ ନିଜ ଘୋଷଣାର ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀରେ ତାଙ୍କୁ କେବଳ ଅସୀମ କ୍ଷମତା ନୁହେଁ, ବରଂ ଅତୁଟ ସେବା ଭାବନା, ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ଅତୁଳନୀୟ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ଏହା ଭାରତୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନକୁ ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ତ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଅନନ୍ୟ ଗଢ଼ିତୋଳିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ବିଶ୍ୱର ଶୀର୍ଷ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକୁଶଳ ଅଟେ, କିନ୍ତୁ ମାନବୀୟ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏହାକୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଓ ଅସାଧାରଣ ବନାଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ‘‘ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ, ଏହା କେବଳ ବେତନ ପାଇଁ ଚାକିରି ନୁହେଁ । ଆପଣମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଏହା ଏକ ଆହ୍ୱାନ ଓ ପୂଜା ଅଟେ । ଏଭଳି ଏକ ପୂଜା, ଯେଉଁଥିରେ ଆପଣମାନେ ୧୩୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଭାବନାକୁ ସମାହିତ କରୁଛନ୍ତି ।’’ ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି, ‘‘ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ଆସୁଛି ଓ ଯାଉଛି, କିନ୍ତୁ ଭାରତ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଶାଶ୍ୱତ ଓ ଆଜି ମଧ୍ୟ ରହିଛି ଏବଂ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ଶାଶ୍ୱତ ରହିବ । ଆମେ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ସରକାର, କ୍ଷମତା ଅଥବା ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ରୂପରେ ଦେଖୁନାହୁଁ । ଆମ ପାଇଁ ତ ଏହା ଜୀବନ୍ତ ଅଟେ, ଆମ ବର୍ତ୍ତମାନର ଆତ୍ମା ଅଟେ ଏବଂ ଏହାର ସୁରକ୍ଷା କରିବା କେବଳ ଭୌଗୋଳିକ ସୀମାଗୁଡ଼ିକର ସୁରକ୍ଷା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ନୁହେଁ । ଆମ ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷାର ଅର୍ଥ ଏହି ଜୀବନ୍ତ ଜାତୀୟ ସ୍ପନ୍ଦନ, ଜାତୀୟ ଏକତା ଓ ଜାତୀୟ ଅଖଣ୍ଡତାର ରକ୍ଷା କରିବା ।’’
ନିଜ ସମ୍ବୋଧନକୁ ସମାପନ କରି ପ୍ର୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ‘‘ଯଦି ଆମ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ଆକାଶକୁ ଛୁଇଁବା ଭଳି ବୀରତାରେ ଭରି ରହିଛି, ତେବେ ସେମାନଙ୍କ ହୃଦୟ ମାନବୀୟ ଦୟାର ସାଗର ମଧ୍ୟ ଅଟେ । ଏହି କାରଣରୁ ଆମ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ କେବଳ ସୀମାଗୁଡ଼ିକର ସୁରକ୍ଷା କରୁନାହାନ୍ତି, ବରଂ ବିପତ୍ତି ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ଦୁର୍ବିପାକ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା ନିମନ୍ତେ ସଦାସର୍ବଦା ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହୁଛନ୍ତି । ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ହୃଦୟରେ ଏକ ମଜଭୁତ ଭରସା ରୂପରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି । ଆପଣମାନେ ଭାରତର ଏକତା ଓ ଅଖଣ୍ଡତା ଏବଂ ‘ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ’ ଭାବନାର ପ୍ରହରୀ ଏବଂ ରକ୍ଷକ । ମୋର ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ସାହସର ପ୍ରେରଣା ଦ୍ୱାରା ଆମେ ଭାରତକୁ ବିକାଶ ଓ ପ୍ରଗତିର ଶିଖରକୁ ନେଇଯିବା ।’’

Prime Minister's Office
PM Modi celebrates Diwali with soldiers of Indian Armed Forces in Nowshera district in J&K
Pays rich tribute to heroes of Nowshera, Brig. Usman, Naik Jadunath Singh, Lt R R Rane and others
“I have brought the wishes of the 130 crore Indian for you”
“Today’s India, in the ‘Amrit Kaal’ of the freedom is alert about its capabilities and resources”
“Connectivity in border areas from Ladakh to Arunachal Pradesh, from Jaisalmer to Andaman Nicobar has been established with modern infrastructure, leading to unprecedent improvement in the infrastructure and convenience for soldiers”
“Participation of women in the country’s defence is touching new heights”
“Indian Armed forces are as professional as the top armed forces of the world but its human values make it distinct and extraordinary”
“We don’t perceive the nation as government, power or empire, for us, it is living, present soul, defending this is not limited to defending just the geographical boundaries. For us national defence means defending national vibrancy, national unity, and national integration.”
04 NOV 2021 1:46PM by PIB Delhi
Like all his previous years in the constitutional position, the Prime Minister, Shri Narendra Modi celebrated Diwali with armed forces, this year also. He visited Indian Armed Forces in Nowshera district in J&K today.
Addressing the soldier, the Prime Minister said that spending Diwali with the Armed Forces, for him, is in the same spirit as to celebrate Diwali with his family. He said, that is why, he has spent all his Diwali with the armed forces at the border after assuming constitutional post. He said he has not come alone but has brought with him with the wishes of the 130 crore Indians. He said today evening, every Indian will light one ‘diya’ to convey his or her wishes for the brave soldiers of the country. The Prime Minister said to the soldiers that they are living security shield of the country. Serving the country as being done by the brave sons and daughters of the country, is a good fortune that is not available to everyone, he said.
From Nowshera, Shri Modi greeted the countrymen for Diwali and other upcoming festivals such as Goverdhan Puja, Bhaiyya DoojChatth. He also wished Gujarati people for their new year.
He said Nowshera’s history celebrates the bravery of India and its present is the embodiment of the bravery and determination of the soldiers. The region has stood strongly against the aggressor and encroachers. Shri Modi paid rich tribute to the heroes of Nowshera, Brig. Usman and Naik Jadunath Singh who made the supreme sacrifice for defending the motherland. He saluted Lt. R R Rane and other bravehearts who set unprecedented examples of valour and patriotism. The Prime Minister also described his feelings for taking blessings of Shri Baldev Singh and Shri Basant Singh who supported armed forces steadfastly. He also praised the Brigade stationed there for their role in the surgical strike. He recalled the moment of relief when all the brave soldiers returned safely from the strike.
The Prime Minister said that the responsibility of protecting the freedom of the county vests with everyone and today’s India, in the Amrit Kaal of the freedom is alert about its capabilities and resources. He also talked about the growing Aatmnirbharta in defence resources as opposed to earlier period of dependence on the foreign countries. He said 65 per cent of the Defence Budget is being used inside the country. A list of 200 products, a positive list, that will be procured only indigenously has been prepared. The list is going to be expanded soon, he said. He also talked of the 7 new Defence companies launched on Vijaya Dashmi as the old ordnance factories will now make specialized sector specific equipment and ammunition. Defence Corridors are also coming up . India’s youth is involved in vibrant defence related start ups. All this will strengthen India’s position as defence exporter, he said.
The Prime Minister emphasized that Indian Military power need to be expanded and transformed according to the changing needs. He said fast changing technology landscape has demanded new changes, that is why it is critical to ensure coordination in the integrated Military leadership. CDS and Department of Military Affairs are steps in that direction. Similarly, modern border infrastructure will enhance the country’s military muscle, he said. He remarked that connectivity in border areas from Ladakh to Arunachal Pradesh, from Jaisalmer to Andaman Nicobar has been established with modern infrastructure, leading to unprecedent improvement in the infrastructure and convenience for soldiers.
The Prime Minister expressed happiness that the participation of women in the country’s defence is touching new heights. After being deployed on the frontlines in Navy and Air Force, now women’s role is being expanded in Army also. Along with opening up of the Permanent Commission, NDA, National Military School, National Indian Military College for women, the Prime Minister mentioned his Independence Day announcement of opening up Sainik Schools for the girls.
The Prime Minister said that in the armed forces, he not only sees boundless capabilities but also unwavering service spirit, strong determination and incomparable sensitivity. This makes Indian armed forces, unique among the armed forces of the world. Indian Armed forces are as professional as the top armed forces of the world but its human values make it distinct and extraordinary, the Prime Minister said. “For you, this not just a job for salary, for you this is a calling and worship, a worship in which you channel the spirit of 130 crore people” the Prime Minister said. He continued, “empires come and go but India was eternal thousands of years ago and remains so today and will remain eternal after thousands of years later. We don’t perceive the nation as government, power or empire, for us, it is living, present soul, defending this is not limited to defending just the geographical boundaries. For us national defence means defending this living national vibrancy, national unity, and national integration.”
The Prime Minister concluded “if our armed forces are blessed with sky touching valour, their hearts are ocean of human kindness also, that is why our armed forces not only defend the borders but are also always ready to help during calamity and natural disasters. It has grown as a strong trust in the heart of every Indian. You are the custodians and defenders of India’s unity and integrity and the emotion of Ek Bharat Shreshtha Bharat. I am fully confident that with the inspiration of your bravery, we will take India to the zenith of growth and progress.”